2023-06-09 50 瀏覽
最近好有口福,吃了好幾間fine dining 😆!今日我們又去吃fine dining啦,而這間更是一間我想吃好久的意法餐廳A LUX!!! 餐廳在二樓,但強力建議大家走樓梯上,不要錯過門口的打卡位。服務員推介我們吃晚市套餐,可以吃到7道菜式,好滿足呀!套餐價格每人為$688,而有些食物需額外加錢。率先呈上的餐包有三款,款款都不錯,微暖又軟熟。Sautéed Clams+$78✨,炒🇺🇸美國蜆好有鑊氣,醬汁好惹味,好啱我食!Beetroot soup🔴,紅菜頭湯果然健康,而且仲好清甜,湯入面有和牛呀!Crab Meat risotto+$78🍚,松葉蟹肉飯超得我歡心😍,松葉蟹好鮮甜,飯粒好煙靭,正!Spanish Pork Cheek🐽,西班牙豬做了三個做法,我最愛炸成波波球。Cheese Platter🧀,芝士拼盤好鹹香,都唔錯。服務好好,值得一讚。
最近好有口福,吃了好幾間fine dining 😆!

率先呈上的餐包有三款,款款都不錯,微暖又軟熟。

Cheese Platter🧀,芝士拼盤好鹹香,都唔錯。

服務好好,值得一讚。
2023-06-08
我身邊有不少愛吃Fine Fining的朋友仔😆,每次有人要慶祝或慶祝特別日子,都會問我有什麼Fine Dining餐廳推介🤔~最近我終於有時間去中環的 ✨A LUX 試試囉~ 餐廳原來屬Dining Art Group𣄃下😳,雖然在2022才開業,但我經常在各大SNS看到打卡照,相當受歡迎呢~ 餐廳主打意法菜,裝潢典雅又高貴📸,特別推介門口的打卡位,好有feel呢~ 「 Dinner Set Menu🍽️$688/ppl」_Amuse Bouche 鵝肝醬多士,配蘋果醬🍎,酸甜開胃。 _Appertizer Scallops Ceviche+$78💙芒果青檸酸汁北海道帶子刺身,超合我胃口。味道不但清新,帶點微甜,好開胃。 _Soup Lobster Bisque+$68🦞龍蝦濃湯,果然有質素!!! 面層的泡泡是乾邑,拌匀更有層次。湯中還有意大利雲吞,好吃~ _Pasta Carabineros prawn spaghetti+$108🍝! 招牌的西班牙紅蝦意粉,果然非同凡響😍! 蝦香濃郁豐腴,手工意粉彈牙,份量多一點更好。 _Main Australian M8 Wagyu Beef+

「 Dinner Set Menu🍽️$688/ppl」

_Amuse Bouche

鵝肝醬多士,配蘋果醬🍎,酸甜開胃。

_Soup Lobster Bisque+$68🦞

_Main Australian M8 Wagyu Beef+368🥩!

澳洲M8和牛扒,肉質軟腍,四面帶有焦香不錯。

_Desserts Chestnut Tiramisu🌰

第一次吃栗子提拉米蘇,幼滑又香甜。

_Petit Four🧁

整體質素不錯,服務好貼心,符合Fine dining的水準哦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!
2023-06-08
ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢簡單有雅緻裝潢以米色為主🌹每一碟菜色美如一幅畫💗環境寧靜舒適, 會令人慢慢放下步伐,靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會細心講解每道菜的吃法~🫶🏻˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗菜式精緻又有驚喜~ ♥彷如置身於藝術酒館裡🥂每一碟菜色擺碟精緻優雅 ☺️記得預約哦🥰< Starter > ▪️Amuse Bouche墨魚汁脆餅北海道海膽~咬開入面係用西蘭花製成既cream味道鮮香滋味 ♡小小一口非常幸福🥰< Second Starter >▪️ Scallop ceviche, mango and lime北海道帶子配上芒果莎莎及西班牙辣椒開胃新鮮驚喜.ᐟ.ᐟ▪️ Sauteed clams, chorizo, datterino tomatoes 這個必點.ᐟ.ᐟ😋配上蕃茄及辣肉腸食好惹味~☺️非常驚喜美味~ 值100分< Soup >▫️ Lobster bisque, Cognac cream龍蝦濃湯配干邑奶油~包裹著意大利雲吞和龍蝦肉淋上干邑泡沫和羅勒油濃郁而鮮
ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢簡單有雅緻
裝潢以米色為主🌹
每一碟菜色美如一幅畫💗
環境寧靜舒適, 會令人慢慢放下步伐,
靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*

每一碟菜色擺碟精緻優雅 ☺️
記得預約哦🥰

< Starter >
▪️Amuse Bouche
墨魚汁脆餅北海道海膽~
咬開入面係用西蘭花製成既cream

這個必點.ᐟ.ᐟ😋
配上蕃茄及辣肉腸食好惹味~☺️
非常驚喜美味~ 值100分

< Soup >
龍蝦濃湯配干邑奶油~
包裹著意大利雲吞和龍蝦肉
淋上干邑泡沫和羅勒油
濃郁而鮮美😋
大大增加了胃口😙

< Pasta >
▫️Carabineros prawn spaghetti
西班牙紅蝦意大利麵🦐
以紅蝦頭、蝦膏和蕃茄炒製的意大利麵
口感彈牙和鮮香的蝦肉,調味恰到好處🥰

< Main Course >
▪️ Australian M8 Wagyu beef
和牛五成熟, 肉質好鮮嫩
煎得外皮微焦香
肉質軟嫩又重牛香☺️
味道出色👩🏻‍🍳

< Dessert >
▪️ Cream brulee
這個堪稱完美.ᐟ.ᐟ
奶凍口感非常鮮嫩幼滑
奶香味出眾 散發淡淡鮮橙味~
令人難以忘懷
輕輕搖晃非常Q彈~
2023-06-07 958 瀏覽
今晚來到繁而不囂的中環都爹利街<A Lux>晚膳,正好在進入餐廳前的古蹟煤氣燈前打卡,再進入A Lux fine dining餐廳晚膳。 侍應殷勤有禮,介紹佳餚美酒,我選了$688的套餐及白酒-法國Château Latour Martillac 2017:口感順滑;小型鵝肝多士:鵝肝有那份入口即溶的幼滑質感,還有配搭多士,難以忘懷;Creamy burrata, Spanish ham, hairloom tomato:用12年的意大利黑醋配上 新鮮獨特風味的傳家寶番茄,新鮮多汁,乾醃了3年的 ham及質感比較煙韌的水牛芝士,配搭中和;Lobster Bisque,Cognac cream:龍蝦濃湯,口感油滑,意大利雲吞有嚼感,使你味蕾大開;Carabineros prawn spaghetti:用紅蝦的蝦頭蝦膏做成的意大利麵醬,味道濃郁而麵亦爽嫩煙韌;Black Cod, shrimp, sweet corn:鱈魚煎至金黃香脆丶結實,既甜又嫩,魚下墊了波菜鮮嫩幼滑,在旁撒了鮮甜粟米蓉,更提升其鮮味,蝦又嫩滑可口,這道菜味道溫和;Tiramisu with petit four:仿似
今晚來到繁而不囂的中環都爹利街<A Lux>晚膳,

正好在進入餐廳前的古蹟煤氣燈前打卡,

再進入A Lux fine dining餐廳晚膳。

小型鵝肝多士:
鵝肝有那份入口即溶的幼滑質感,還有配搭多士,難以忘懷;

Lobster Bisque,Cognac cream:
龍蝦濃湯,口感油滑,意大利雲吞有嚼感,使你味蕾大開;

Carabineros prawn spaghetti:
用紅蝦的蝦頭蝦膏做成的意大利麵醬,味道濃郁而麵亦爽嫩煙韌;

Tiramisu with petit four:
仿似海綿般鬆,輕盈不膩。

本有茶或咖啡奉送,但早已喝的S.Pellegrino 還在喝著,繼續罷!
其實今次的fine dining我感受到大廚精心炮製的肴饌,以最新鮮的食材烹飪,手藝很好,做出來的每一道菜餚都色香味俱全,配合貼心周到的服務態度及優雅華麗的用餐氛圍,令人難以忘懷的用餐體驗。
  • chateau latour martillac
  • black Cod
  • shrimp
  • sweet corn
  • Lobster Bisque with ravioli and cognac
  • Fettuccine with Carabineros Prawn
2023-06-04 802 瀏覽
中環古蹟煤氣燈石板樓梯旁出現一間主打法式意式菜fine dining的餐館,正好花這個晚上享受一下優質美食👏清雅而富西洋氣息的佈置,侍應安排座位後便殷勤地推介菜單,我點了五道菜晚餐,每道都有多款供選,侍酒師亦替我點定餐酒, 態度專業👍🏼侍應先上油醋和麵包,暖和綿軟👍🏼再上餐前小食 (Amuse bouche),鵝肝醬脆多士, 鵝肝香滑,多士脆口😋 白酒-法國Château Latour Martillac 2017,適合配對海鮮魚類👌頭盤(Appetizer)芒果青檸酸汁醃北海道帶子刺身(Scallop ceviche),帶子鮮味配酸汁更理想😋餐湯(Soup)龍蝦湯(Lobster bisque),湯内放了意大利雲吞(ravioli), 把小雲吞弄碎,伴濃湯入口多了咬感😋Pasta(意大利麵)松葉蟹肉意大利飯(crab meat risotto),用意大利mascarpone芝士煮製,混入爽嫩蘆筍粒,水準之作😋😋Main course美國特級牛眼扒(USDA rib eye)四成熟,配青葱汁,肉質嫩而味濃😋😋侍酒師更特意換上配红肉之紅酒-意大利Solengo Rosso Toscano

侍應先上油醋和麵包,暖和綿軟👍🏼

Amuse bouche-鵝肝醬脆多士

白酒-Chateau Latour Martillac 2017

頭盤(Appetizer)
Scallop ceviche

餐湯(Soup)
Lobster bisque

Pasta(意大利麵)
Crab meat risotto

Main course
USDA eye rib

侍酒師更特意換上配红肉之紅酒-意大利Solengo Rosso Toscano 2018,令味感更高👍🏼
紅酒-意大利 Solengo Rosso Toscano 2018

甜品(Dessert or cheese platter)
甜品而點了芝士盤,又是好的單尾👏
Cheese platter

五道菜上枱後,附送餐後小茶點(Petit four)
及茶飲👏
Petit four

侍應及侍酒師專業態度令好久未有的fine dining感覺又重回👏👏
2023-06-01
Cheese platter
Petit four
  • Petitfour
  • Cheeseplatter
  • 紅酒-意大利SolengoRossoToscano2018
  • USDAeyerib
  • Crabmeatrisotto
  • Lobsterbisque
  • Scallopceviche
  • 白酒-ChateauLatourMartillac2017
  • Amusebouche-鵝肝醬脆多士
2023-05-30 86 瀏覽
朋友一路都話A Lux好正,我都心思思好耐,今晚就同朋友一齊食😍入到環境不錯,店員好細心幫我放好雨傘。服務一流👍🏻店員再奉上welcome drink 及麵包,香草味及白包及1款薄脆,可加橄欖油加黑醋。自加制麵包特別好味Assorted cold cut platter- 不同款或Parma Ham 襯上哈密瓜,碟上加以蜜糖黑松露醬,哈密瓜清甜加上ham 鹹香中和,帶出平均口感👍🏻龍蝦湯-上枱時再將龍蝦湯倒入碟內,入面放上意大利雲吞,啲泡沫一層一層增加口感,回味。Carb meat Risotto-意大利飯煮得好好,奶油狀,夠creamy,每啖都有松葉蟹肉,芝士及蘆筍,好香口,讚👍🏻USD Ribeye-我至愛😍非常柔軟亦帶有肌肉脂肪,仲帶一點油花,入口嫩滑多汁,重牛味,超級滿意甜品-蕉糖馬卡龍/具殼蛋糕仔及香濃朱古力白桃茶-好香白桃味,可幫忙消化一下,加上舒服嘅環境,店員細心講解,絕對可以再光臨🫶🏻
甜品-蕉糖馬卡龍/具殼蛋糕仔及香濃朱古力
2023-05-26 92 瀏覽
幫客戶做了一個大計画,非常滿意。為了慰勞大家一個月來嘅辛苦,決定請大家去食好嘢。公司附近一間餐廳想去好耐,因門口吸引到注意。於是乎決定呢間。餐前小吃是一細件鵝肝,再配上蘋果煮製嘅果粒,味道非常夾。前菜賣相好靚。刺身級帶子,採用芒果,菠蘿,青檸來做醬汁,另帶子嘅鮮甜味特顯。龍蝦湯面有一層干邑泡泡,還有一粒意式龍蝦肉雲吞,整個湯香味樸鼻,好好味。意大利飯混合蟹肉和蘆筍,口感豐富。Rib eye 熟度控制得宜,軟熟,越食越滋味。幾款甜品另人眼前閃閃,今晚真係好滿足。

餐前小吃是一細件鵝肝,再配上蘋果煮製嘅果粒,味道非常夾。

意大利飯混合蟹肉和蘆筍,口感豐富。

Rib eye 熟度控制得宜,軟熟,越食越滋味。

幾款甜品另人眼前閃閃,今晚真係好滿足。

2023-05-15
2023-05-17 122 瀏覽
朋友生日想搵一間比較有氣氛嘅餐廳,經朋友推介要來這間意法菜餐廳,環境氣氛好浪漫,店員好細心介紹Menu,又有welcome drink招呼周到一流。今次揀咗5 course menu✦自家製麵包有三款,香草包,白包同薄脆,暖笠笠嘅麵包配以意大利黑醋橄欖油😋✦ Amuse Bouche餐前小食阿拉斯加蟹肉牛油果蓉配墨魚汁薄脆,蟹肉十分鮮味,細細件一口小吃。✦ AppetizerAssorted cold cut platter開胃菜五款不同質感嘅Parma ham配以蜜糖黑松露醬汁同意大利哈蜜瓜,哈密瓜的清甜正好與鹹香中和,甜和鹹往往都能相輔相乘,帶出平衡的口感。✦ SoupLobster bisque,Cognac cream一上枱有個龍蝦肉嘅雲吞,上面嘅泡沫係用干邑白蘭地奶油泡沫製成,店員現場加上龍蝦湯,第一次這樣飲湯好有趣!每一啖帶有微微嘅酒香,泡沫更增加口感層次。✦ PastaPenne ,beer cheek and summer truffle黑松露和牛面頰肉長通粉,即面珠墩,擁有大量膠質,肉質更軟腍,配搭黑松露醬汁,上面再灑上大量黑松露片,賣相一流,香氣撲鼻。✦ MainA

今次揀咗5 course menu

✦ Amuse Bouche

✦ Appetizer
Assorted cold cut platter

✦ Soup
Lobster bisque,Cognac cream

✦ Pasta

✦ Main
Australian M8 Wagyu beef
五成熟嘅澳洲和牛,肉質粉嫩富彈性,肉味濃郁鮮嫩,油花均勻分布,入口即化。

✦ Dessert
Tiramisu 入口充滿濃郁咖啡香味,帶有淡淡酒香,特意加入了香甜的粟子增加口感。
另外仲有三款精緻甜品,馬卡龍、貝殼蛋糕同朱古力。
2023-05-10
慶祝紀念
生日
2023-05-16 1056 瀏覽
位於中環都爹利街石階旁既隱蔽位置,餐廳主打意法fine dining,菜式精緻又有驚喜😍 環境優雅舒適,浪漫既氛圍好啱同朋友或情侶嚟慶祝呢💕 ✨ Dinner Set Menu ($688/ person)❀ Welcome Drink & Bread 🥂上座後先送上sparkling wine,仲有兩款麵包及薄脆,可以蘸上橄欖油及黑醋食用❀ Amuse Bouche 🥢墨魚汁脆餅上放滿北海道海膽😍 咬開入面係用西蘭花製成既cream,鮮香滋味❀ Scallop ceviche, mango and lime 🥠 (+$88)北海道帶子配上芒果莎莎及西班牙辣椒酸酸辣辣好開胃~❀ Sauteed clams, chorizo, datterino tomatoes 🥠 (+$88)炒蜆食落好新鮮,啖啖肉亦無沙✨ 配上蕃茄及辣肉腸食好惹味❀ Lobster bisque, Cognac cream 🦞 (+$68)意大利雲吞入面包住龍蝦肉,上面配以干邑泡沫及basil oil🥰 上枱時店員會倒入熱辣辣既龍蝦湯,濃郁又有鮮味👍🏻 入口啖啖龍蝦肉,食得好滿足😍❀ Crab meat ri

✨ Dinner Set Menu
($688/ person)

❀ Welcome Drink & Bread 🥂

❀ Amuse Bouche 🥢

北海道帶子配上芒果莎莎及西班牙辣椒酸酸辣辣好開胃~

炒蜆食落好新鮮,啖啖肉亦無沙✨ 配上蕃茄及辣肉腸食好惹味

❀ Crab meat risotto, mascarpone, asparagus 🦀 (+$78)
以松葉蟹肉及mascarpone cheese製成既risotto,味道香濃又creamy,飯粒綿滑飽滿,當中亦加入蘆筍增加口感☺️

❀ Carabineros prawn spaghetti 🦐 (+$108)
見到有西班牙紅蝦就被吸引💕 意粉用蝦頭、蝦膏及蕃茄炒香,口感煙韌彈牙,蝦肉鮮香味突出,調味唔錯呢✨

❀ Black cod, baby shrimp, sweet corn 🐟
銀鱈魚魚皮煎至微脆,魚肉好嫩又帶油脂香👍🏻 蘸上香甜既粟米汁及菠菜食,更突顯及鮮味

❀ Australian M8 Wagyu beef 🐮 (+$368)
和牛叫咗五成熟,外皮帶點焦香,肉質軟嫩又重牛香☺️ 牛肉經醃製,可先試原味再蘸上醬汁食,旁邊仲配有薯菜呢~

❀ Dessert 🍰
甜品係栗子tiramisu,質感幼滑creamy,帶有陣陣咖啡香,入面仲有唔少栗子粒好有口感

❀ Petit Four 🍰
另外仲有三款甜品,分別係馬卡龍、貝殼蛋糕及朱古力,好滿足呀🥰

❀ Rose Oolong Tea & Earl Grey ☕️
3K
2023-05-16 110 瀏覽
友人從日本回來,己有三年沒見。今晚她做老闆請姐妹們吃晚飯。從來不吝嗇嘅佢,今晚預約了一間高級餐廳,在中環區, 店內環境不錯。 咁耐冇見,大家要cheers一下啦。呢款氣酒容易入口,非常好飲。先來一口side嘅開胃菜。鵝肝醬配蘋果粒,互相融合,絕配!頭盤美國蜆,蜆肉飽滿,鮮甜,少少辣味增添層次感。龍蝦湯鮮香,濃而不膩。有一粒意大利ravioli,餡料係龍蝦肉,高雅。西班牙紅蝦意大利麵條,蝦膏滿溢。醬汁採用了蝦膏來煮,好正!澳洲M8和牛質感軟腍,肉味濃厚。甜點充滿藝術,滋味!最後一杯香濃咖啡。
友人從日本回來,己有三年沒見。今晚她做老闆請姐妹們吃晚飯。

咁耐冇見,大家要cheers一下啦。
呢款氣酒容易入口,非常好飲。

先來一口side嘅開胃菜。
鵝肝醬配蘋果粒,互相融合,絕配!

頭盤美國蜆,蜆肉飽滿,鮮甜,少少辣味增添層次感。

西班牙紅蝦意大利麵條,蝦膏滿溢。醬汁採用了蝦膏來煮,好正!

澳洲M8和牛質感軟腍,肉味濃厚。

甜點充滿藝術,滋味!

最後一杯香濃咖啡。

2023-05-15
2023-05-14 121 瀏覽
去中環食西餐價錢都不菲,今日朋友帶路去咗都爹利街嘅西餐廳,門口見到餐廳氣氛幾唔錯喎,每張枱相隔距離都比較遠,裝修好細緻。打開個Menu見到套餐都只係$688 ,仲要係法式嘅全餐,當然某啲特色牛肉及海鮮菜式要加錢,但係價錢都已經好吸引。Amuse Bouche 係提魚多士,中間有啲salsa 醬,好開胃!Spanish Ham Burrata 芝士沙律,賣相一流,芝士囗感柔軟,又帶點奶香。自家製麵包有三款薄脆,香草包及白包,麵包鬆軟有香草味,自家製嘅係唔同啲。Lobster bisque, 席前加入龍蝦湯,龍蝦湯做得好香濃,綠色的羅勒油又幾清香,面頭干邑做嘅泡,增加咗個湯棉密口感,中間一粒龍蝦肉嘅雲吞,使到龍蝦味會更突出。西班牙紅蝦頭煮意粉配少少辣椒,自家製嘅意粉,口感特別Al dente,少少煙靭,但又唔會黐牙,紅蝦味道突出,全個意粉都包裹着蝦膏及蝦汁嘅味道。主菜西班牙黑毛豬,碟底有四個汁㗎,有黑醋,羅勒油及乾蔥汁,用上豬的pluma位置,黑毛豬最嫩滑嘅位置,入口柔潤甘香,豬面珠墩非常細緻入口即化,炸嘅肉丸,外皮香脆,又不油膩。最後相嘅甜品係檸檸檬mousses,外表脆卜卜,中間帶有檸

最後相嘅甜品係檸檸檬mousses,外表脆卜卜,中間帶有檸檬嘅清香,非常好味。之後嗌咗一杯紅茶,估唔到餐廳係會成個茶壺上枱,個餐具仲好精緻,連旁邊個牙簽筒都好靚,配合petit four 的朱古力及馬卡龍,完美的一餐。

餐廳服務非常之出色,感覺到有四季酒店嘅服務水準,已經好少餐廳會有幫忙拉凳及摺餐巾,這裏服務非常之細心,訓練有素。
2023-05-14 95 瀏覽
A Lux | 中環想搵一間靚靚Fine dining餐廳,朋友推薦要來這裏,第一次來到都爹利街😍環境氣氛好有特色,餐廳入口位於樓梯中間🫶🏻今日揀了5 course menu食西餐最愛就係食暖笠笠麵包,有三款包類,再配意大利醋及橄欖油🤤餐前小吃有阿拉斯加蟹牛油果蓉墨魚汁脆餅,底部10分最後,面層蟹肉十分鮮味,一小口剛剛好👍🏻🔅Scallop ceviche mango and lime帶子刺身,配芒果檸檬汁西柚汁帶子好新鮮,切到薄薄一片片放在碟上,再配以乾花及沙律菜,顏色鮮艷吸引增加食慾,夾埋芒果一齊食鮮味更出🥭🔅Lobster bisque Cognac cream龍蝦湯面層配干邑嘅泡沫及龍蝦肉雲吞上面嘅泡沫係用乾邑走製成,再配以香濃嘅龍蝦湯,飲落去每一啖都有少少味香嘅酒味,再加上濃烈嘅龍蝦味,配搭好夾🦞雲吞口感好,配搭湯一齊食👍🏻👍🏻🔅Carabineros prawn spaghetti意粉口感好特別,因為係廚師自己每天home made,好有咬口!再夾埋紅蝦頭膏煮醬汁同蝦肉食味道濃郁🦐🔅Black cod Baby shrimp Sweet corn鱈魚配水晶蝦鱈魚魚皮香脆,魚
A Lux | 中環

今日揀了5 course menu

帶子刺身,配芒果檸檬汁西柚汁

🔅Lobster bisque Cognac cream
龍蝦湯面層配干邑嘅泡沫及龍蝦肉雲吞

🔅Carabineros prawn spaghetti

鱈魚配水晶蝦
鱈魚魚皮香脆,魚肉肉質嫩滑鮮甜🐟仲配有兩隻水晶蝦一齊食🤤再點醬汁食味道再提升🫶🏻

🔅Cheese Platter
三款芝士在配有合桃同杏脯
我最愛食Camembert cheese🧀

另外趁仲有送三款一口甜品(朱古力,瑪德林,馬卡龍)

中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
2023-05-13 91 瀏覽
中環區高級西餐比比皆是,今日試咗一間叫A LUX,氣氛環境食物都唔錯,性價比亦高餐廳嘅set dinner有5個course都係收$688,基本上由前菜湯到主菜都提供2-4款選擇頭盤揀咗醃帶子,上枱擺盤繽紛奪目。做法係用檸檬汁,橙汁同菠蘿汁醃製帶子刺身。呢個做法除咗食到帶子嘅鮮味,醃製咗之後酸酸甜甜嘅味道,好適合夏天作為一道開胃菜湯就揀咗餐廳出名嘅龍蝦湯,上枱嘅時係將熱湯倒入碟中,碟裏面仲放咗用蟹肉做成嘅意式餃子。果然係餐廳嘅招牌菜,龍蝦味非常濃,加咗少少忌廉口感幼滑。而餃子亦都食到啖啖蟹肉,好高質👍意粉就揀咗牛面肉長通粉,牛面肉煮到非常腍,配搭菇菌造成嘅汁醬,再响上面灑上春天嘅黑松露,成碟意粉即刻香哂。主菜就揀咗美國肉眼扒,選擇Medium程度,煎得啱啱好,外面表皮香脆入面肉汁澎湃。雖然睇落唔算好大塊,但因為啱啱食完意粉,反而覺得呢個份量啱啱好甜品揀咗檸檬摹絲,因為之前食完一啲濃味嘅主菜,想用個清新啲嘅甜品作結。檸檬酸酸甜甜正好合胃口👍另外再加咗幾粒甜品嘅組合,都係一啲高級餐廳常有嘅特色,令人覺得性價比特別高🤣

2023-05-12 81 瀏覽
就嚟母親節就梗係帶埋媽媽去食Fine Dining🥂去到見到餐廳環境氣氛好柔和 好浪漫🥰 店員好用心介紹menu,又有Welcome drink 等等,服務真係好周到✨Amuse Bouche上面係來自北海道嘅海膽,配西蘭花cream 及墨魚汁脆餅✨ 柔軟及脆口在一身💕脆餅咬開會爆汁,超鮮‼️Appetizer🌟 Scallop ceviche, mango and lime入面有北海道帶子、芒果沙沙配有酸酸地嘅特製醬汁,上面仲有西班牙辣椒,超醒胃💕🌟 Sauteed clams, chorizo, datterino tomatoes用西班牙辣醬炒美國蜆,因為加咗蕃茄,味道酸酸辣辣,Soup🌟 Lobster bisque, Cognac cream店員會即場加湯,入面有個餃子包住龍蝦肉,仲有啲泡沫喺面增加口感及層次✨成碗湯充滿龍蝦嘅鮮甜,獨特嘅香味,真係停唔到口😋😋😋😋Pasta🌟 Crab meat risotto, mascarpone, asparagus松葉蟹Risotto~ 米粒充滿奶香味,略帶嚼勁😋上面周見到好多蟹肉絲😋Rosotto入面加咗蘆筍粒及芝士增加口感✨🌟 Ca
Amuse Bouche
Appetizer
用西班牙辣醬炒美國蜆,因為加咗蕃茄,味道酸酸辣辣,
Soup
Pasta

🌟 Carabineros prawn spaghetti
呢款係手工意粉,口感彈牙爽口💕入面用咗蝦頭、蝦肉及蝦膏等整佢而成,所以蝦味特別濃郁‼️仲加咗啲蕃茄,酸甜感更突出💕
Main
🌟 Black cod, baby shrimp, sweet corn
魚皮煎到超香脆,魚肉嫩滑,油脂含量高,特別香濃✨加咗幾隻蝦做點綴,下面仲有菠菜配甜嘅粟米醬汁,更加突顯魚本身嘅鮮甜😋
🌟 Australian M8 Wagyu beef
五成熟嘅牛排,切開見到肉質好鮮嫩💕仲配有薯蔬🥰 M8和牛肉質嫩滑,入口即化🥰
Dessert
栗子Tiramisu ,咖啡味好濃郁,由有淡淡栗子香氣💕仲有Macaron、貝殼蛋糕和朱古力,仲可以按個人喜好配唔同嘅茶(我哋揀咗伯爵茶&玫瑰烏龍)😋 食完豐富嘅晚餐,仲好似有另一個Tea Time~ 好滿足😋😋😋
2023-05-08 111 瀏覽
公司商務午餐,一行6人去呢間公司附近煤氣燈街石樓梯上的意法菜,此餐廳前身是STARBUCKS,之前一直經過以為係會所,但見有人用餐喝紅酒🍷,一直不知道是餐廳。最近終於入去看一下環境,覺得不錯便叫朋友訂枱試吓。餐廳環境確實不錯,燈光柔和適中,不會太暗或太光,同事話冷氣太凍,侍應即時禮貌回應會調低。午餐只有set menu ($4xx) 或 tasting menu ($8xx), 價格在這地段屬很合理,至少比 附近的Wolfgang 和 Duddell’s 平。我們6個全部叫了set lunch, 我同侍應講對奶製品敏感,佢好詳細介紹我有咩可以叫,服務週到。set lunch 選擇不少,4-course pasta ➕ main 雞魚牛羊, 份量對於不大食嘅我剛好。這道味道不錯,但雞胸肉煮得過熟了,比較可惜 最後甜品本來是TIRAMISU , 但因為我不能食奶製品,所以侍應幫我轉了生果拼盤。還有,我同事對海鮮敏感,除了魚,什麼貝殼類也𣎴能食,他叫了鱸魚但有貝類一齊煮,他沒有預早告訴侍應,侍應爽快答應換另外一份給他,雖然朋友和他對調,不用換過另一份,但服務真不錯👍🏻

橄欖油黃鰭吞拿魚
大𧎚意粉

這道味道不錯,但雞胸肉煮得過熟了,比較可惜

還有,我同事對海鮮敏感,除了魚,什麼貝殼類也𣎴能食,他叫了鱸魚但有貝類一齊煮,他沒有預早告訴侍應侍應爽快答應換另外一份給他,雖然朋友和他對調,不用換過另一份,但服務真不錯👍🏻

2023-05-05
橄欖油黃鰭吞拿魚