2018-06-19 56 瀏覽
即慶約食飯,唔知食咩~ 在這座樓選擇時,電梯經過聞到火鍋香味,都係決定呢間。待應接待好有禮貌,今次like FB 及分享有折, 當然照做。牛肉餃 ~ 夾落个皮好似溶咁破開,但个牛肉好香,彌補反。湯底 要了酸菜及牛骨湯, 酸菜滾滾下辣味出來。要左兩款牛,牛坑爪及牛駝峰 食完及影相後,已忘記點分別自家制啤酒有不同而且又特別的名稱,酒香,不太強酒精,可以多飲 兩杯。牛滑 跟牛肉餃的肉一样,好好味羽衣甘藍 响酸菜湯滾,好入味好夾。但要滾耐點否則太硬。燒牛舌 可以推介 水蓮菜 第一次食,好得意,爽爽脆脆。炸牛肉雲吞~ 炸皮是傳統炸雲吞皮,外面少有。牛肉控 應超喜歡這

牛肉餃 ~ 夾落个皮好似溶咁破開,但个牛肉好香,彌補反。

湯底 要了酸菜及牛骨湯, 酸菜滾滾下辣味出來。

要左兩款牛,牛坑爪及牛駝峰 食完及影相後,已忘記點分別

牛滑 跟牛肉餃的肉一样,好好味

羽衣甘藍 响酸菜湯滾,好入味好夾。但要滾耐點否則太硬。

燒牛舌 可以推介

水蓮菜 第一次食,好得意,爽爽脆脆。

炸牛肉雲吞~ 炸皮是傳統炸雲吞皮,外面少有。

牛肉控 應超喜歡這
2018-06-14
2018-06-16 58 瀏覽
這一間616,越多分店開,今次去咗呢一間尖沙咀,非常之驚喜,佢有現場即釀啤酒🍺🍺🍺多款味道👍🏻👍🏻今次試咗呢個「有汗出冇糧出」系列...非常清新味道,有似我上次到台灣一轉,飲的手工啤!非常好!除此之外,這類的牛係特別多選擇,有一隻牛裏面嘅不同部位選擇,以湯底方面....也是有用牛的配料調製💕非常美味😋😋😋😋
非常美味😋😋😋😋
有汗出無糧出
有汗出無糧出
2018-06-15 1529 瀏覽
現場有一句大牌面,寫住”醉生夢醒”,睇得出尖沙咀分店用心打造成一邊飲酒一邊打邊爐,一班朋友黎的確好岩Feel。近期又世界盃,店內已經安裝好幾部大電視,實行全場睇波!牛舌串燒 $48估唔到呢到有小食串燒提供,因為之前食過其他分店都沒有提供的。愛食牛舌既小妹又點會放過呢個好機會呢?牛舌十分厚切,沒有呃砰~牛舌燒得岩岩好,沒有過乾或者好咸既情況~即叫即而且燒肉汁豐富,可以話係小妹今餐至Like鴛鴦青花椒牛骨湯底 $78青花椒係全新湯底,一開始食感覺無咩味,不過愈煮愈辣連愛人都頂唔順。不過辣得幾過癮,因為佢果種辣唔無重慶果種一食就好辣而係慢慢散發出黎,想食下特別一D既辣,大家不妨試下。牛骨湯底真係有一陣陣牛肉香味,即使小妹大啖大啖咁飲咗2小碗,都唔會覺得好想飲水牛腩心 $68、牛駝峰 $48小妹最想食既封門柳又再一次缺貨啊!真係好傷心不過小妹就叫了同樣特別的牛肉部位,牛肉味濃而且唔使怕會淥得太熟,因為餐紙有哂介紹,跟住指引就可以食到店家認為最好味既牛肉。一睇見到好多都係淥幾秒,唔使怕淥唔短時間會唔會唔熟,因為牛肉全部薄切的,所以唔使怕唔熟喇手打牛滑 $48呢款牛滑小妹之前食過,不過覺得有點咸但
一班朋友黎的確好岩Feel。
近期又世界盃,店內已經安裝好幾部大電視,
實行全場睇波!

牛舌串燒 $48
估唔到呢到有小食串燒提供,
因為之前食過其他分店都沒有提供的。愛
牛舌串燒

鴛鴦青花椒牛骨湯底 $78
青花椒係全新湯底,一開始食感覺無咩味,
不過愈煮愈辣連愛人都頂唔順。
即使小妹大啖大啖咁飲咗2小碗,都唔會覺得好想飲水
鴛鴦青花椒牛骨湯底

牛腩心 $68、牛駝峰 $48
小妹最想食既封門柳又再一次缺貨啊!
因為餐紙有哂介紹,
牛腩心  牛駝峰

手打牛滑 $48
呢款牛滑小妹之前食過,
不過覺得有點咸但牛肉味不少於牛肉片,
所以再次叫了手打牛滑。今次沒有失望,因為今次無咁咸仲要更彈牙,牛肉味仍然濃郁,小妹十分推薦
手打牛滑

脖仁 $68
脖仁睇落好似最多脂肪,
但淥完之後脂肪食落唔會有罪惡感,因為脂肪量其實好少而且加埋辣,實在難以抗拒
脖仁

水蓮菜 $28
之前食開都係羽衣甘籃,
今次多咗一款新既蔬菜,就係水蓮菜。
水蓮菜小妹未見話亦未聽過,所以好期待。水蓮菜好長好長,好似蔥咁,但與蔥相比,
少咗份草菁味,多咗一份爽口既感覺,爽趣既質感連唔太喜歡菜既愛人都覺得好食同特別
水蓮菜

稻庭烏冬 $28
打邊爐又點可以少咗烏冬呢?
店家提供每份2舊既烏冬,烏冬質感質坊間買到既唔同,唔使淥妹耐,
烏冬散開就差不多可以食得,煙煙韌韌既質地令鐘意食麵既我都要一食再食

總括,小妹覺得尖沙咀分店無論氣氛或者整間店既環境都看得出花了好多心思
而且食物種類多了小食類可以俾客人多一個選擇而且又唔會咁Dry~
現場有好多款手工啤酒或者特製酒類,如果各位愛好杯中之物,
就一定唔好錯過。店內有多個打卡位,如果想食餐飯又想影下相,各位都可以去尋找下獨特既影相角度
牛舌串燒
鴛鴦青花椒牛骨湯底
牛腩心  牛駝峰
手打牛滑
水蓮菜
2018-06-15 68 瀏覽
食過紅磡既616後,感覺真係好唔錯,之後無意中發現尖沙咀既616好似更大食物更多選擇,我又忍唔住約朋友大熱天時打邊爐!《鹽燒牛舌 $38/2串》必食!真係極力推薦比大家,我都無諗過火鍋店既牛舌係咁好食!仲要只係$38就有兩串,牛舌夠厚同大件,口感相當煙軔而帶肉汁,面層黑椒同鹽既份量剛剛好,非常惹味!相比起好多港式或日或串燒店黎講,無論味道同價錢呢度都比好多餐廳優勝。《牛雜湯底 $68》清湯都要$38,何不加三十蚊食埋牛雜呢?呢個鍋既料好足而價錢都係$68,相比其他火鍋店閒閒地收你二百一個鍋,呢個湯底包你食過番尋味。最開心係牛肚份量都幾多,而本身已經煮得入味!《冰麻牛 $38》又再介紹另一款小食,呢碟冰麻牛配啤酒一流!麻辣味道剛剛好,牛肉片、牛肚同青瓜都有好香既麻辣味但又唔會過份辣,上次我仲點左兩份!《金花趾 $68》金花趾係我最喜歡既部位,牛肉輕烚數秒會收縮同卷埋,因為係筋鍵位所以口感特別爽口。《牛駝峰 $48》牛駝峰就比較似平日既牛肉片,質感軟綿。《牛腩》牛腩都好好食,只是滾熱就食得,入味而肉質有彈性。午餐都好抵食!真係要搵日黎試下!

《鹽燒牛舌 $38/2串》

《牛雜湯底 $68》

《冰麻牛 $38》

《金花趾 $68》

《牛駝峰 $48》

牛駝峰就比較似平日既牛肉片,質感軟綿。

《牛腩》

牛腩都好好食,只是滾熱就食得,入味而肉質有彈性。

午餐都好抵食!真係要搵日黎試下!

2018-06-10 98 瀏覽
大半年前到過大埔616總店,不經不覺原來616已擴充到市區,而這一間還跟本地手工啤品牌麥子crossover,更顯地道及新潮。一蒲進門口便看到這個掛著醉生夢醒牌匾的bar枱,與店中央以鐵絲網托低的牛部位剖示圖特別配合。已知616是以電子餐牌點餐,這次發現餐廳精進了,就每種成材都加以介紹,讓客人對牛不同部位特質更有概念,方便客人按自己口味點選,值得一讚 我向他推介上次吃過的牛駝峰和牛朴肉,原來而他另選了吊龍伴和牛雜,湯底選了沙嗲及牛骨鴛鴦鍋,非常期待 😍下單不久,服務生便送上沙漏,如果首輪下單食物未能在二十分鐘內送上,該款食物便免費送上,他即跟服務生開玩笑,說我們不趕時間,菜可慢慢送來 不消一會,牛肉便送來了,牛駝峰和牛朴肉依然肉香油脂均勻,我就是喜歡這兩款肉入口彈牙有咬口,而他選的吊龍伴入口較滑,肉汁豐富。我兩都覺得三款肉的肉質都很好,牛味香,但略為切得太小一塊,如果可以大片一點,則口感會更佳,亦讓人吃得更暢快。牛雜份量足又好吃,意外發現配撘沙嗲湯底的牛雜口味一流,吃到停不了口! 而沙嗲湯底亦非常合我們口味,香很來不會太濃味,吃起來很舒服 吃火鍋少不了啤酒,這支是我喜愛的原漿啤酒,以前

而沙嗲湯底亦非常合我們口味,香很來不會太濃味,吃起來很舒服

火鍋少不了啤酒,這支是我喜愛的原漿啤酒,以前在青島喝過原漿啤酒,喜歡它味道濃香,現在在香港都可以喝到了!

2018-05-16
2018-06-09 1287 瀏覽
我好耐冇試過咁早可以收工喇 ... 差唔多都要 9點-10點,講緊早可能係...7點半 OR 7點 !! 對於一個番朝9晚6既人黎講係算早 !! 哈哈 ~~ 今日隻佬竟然話訂左位食飯,我以為咩黎 ?! 呵 ~~ 食我最 LIKE 既牛 ~~ 愛你哦 !! 上到黎 616 麥子,門口既大堂好有 FEEL ~~ 有 BAR 可以等緊位可以飲下啤酒 !! 因為佢有訂位,我地就直入啦 !! 好餓呀 !!!坐底竟然見到張枱有廣告話有 66折,興奮左陣 !! 之後就 COOL DOWN !! 哈哈 ~~ 因為要等 6月11-16先有 ... 但都好吸引 !! 又有借口再黎 !! 呵 ~~今次黎到店員有主動同我地介紹番今日有咩特別既野同有咩新湯底,之前黎可能太夜,妹妹仔唔係好識招呼,今次既感覺好好 !! 店員有介紹酸菜湯同青花椒湯俾我地 !! 但吸引唔到我,今日唔多想食辣 !! 最後叫左個好野味既沙爹湯同牛骨清湯 !! 個沙爹湯底勁野,食得出係自家制,入面勁多蝦算既野,唔口乾最緊要 !! 另外佢既牛骨清湯一D都唔清 !! 個湯底勁香勁甜 !! 蔬菜牛骨應該唔少 !! 我地打完邊爐仲飲左好多湯 ...

今次黎到店員有主動同我地介紹番今日有咩特別既野同有咩新湯底,之前黎可能太夜,妹妹仔唔係好識招呼,今次既感覺好好 !! 店員有介紹酸菜湯同青花椒湯俾我地 !! 但吸引唔到我,今日唔多想食辣 !! 最後叫左個好野味既沙爹湯同牛骨清湯 !! 個沙爹湯底勁野,食得出係自家制,入面勁多蝦算既野,唔口乾最緊要 !! 另外佢既牛骨清湯一D都唔清 !! 個湯底勁香勁甜 !! 蔬菜牛骨應該唔少 !! 我地打完邊爐仲飲左好多湯 ... 哈哈哈

出面仲有好多醬料選,而我只會選擇牛汁+沙茶 !! 簡直係絕配呀 !! 哈哈 ~~

三花踺 - 呢個牛味好淡,又多筋,要咬好耐 !! 用沙爹湯既話 ... 都真係冇味 !! 要用牛骨湯果邊先食到牛味 !!

挽手腩  -呢選牛味道係我叫既 6碟之中既中間,個質感偏淋

吊龍伴 - 牛味都係偏淡口,筋亦都唔少,但比三花踺既筋淋,咬口唔錯

匙抦 - 牛味應該係 6碟中最濃,口感帶淋有少少咬口,呢款應該係咁多碟我最愛 !! 下次都要多幾碟佢 !!

脖仁 - 牛味係第二濃,亦都有筋,但唔算要咬好耐 !! 呢碟都算係 第二最愛

封門柳 - 呢期我估大家聽得最多就係呢個部位 !! 但竟然我唔愛 ~~ 果然係每個人既口味不同 !! 牛味算濃,但係口感太淋,我諗係呢個原因我唔太鍾意 !! 但當然我覺得佢係唔錯既 ~~ 但未至於係愛囉 !! 哈哈 ~~

隻佬話要啤一啤佢,佢叫左 原漿手工啤,而我就叫左佢地自制既菊花桂圓,我個得都係偏甜,但又唔想飲可樂 !! 叫黎清下熱氣 ~~ 自我感覺良好 !! 哈哈 ~~

不得不讚下呢道既燒牛舌 !! 好少打邊爐既鋪會有串燒小食,專食牛既佢有燒牛係吸引 !! 尤其佢門口可以只叫串燒同啤酒 !! HAPPY HOUR 都幾開心 !! 入番正題 ~ 燒既火喉同味道可以同出面既名店相比 !! 價錢呢道 WIN 9條街 !! 唔係賣廣告 佢竟然只要38蚊/2串 !! 堅開心價 !! 佢用既應有係牛舌心,個厚度好好 !! 唔會好薄好快燒乾 !! 入面水份好夠 !! 出面既鹽同胡椒剛剛好 !! 咬落去既感覺好正 ~~ 雖然用條牛 ... 但我鍾意 !! 哈 ~

雖然今日主打要食牛,但都有叫生菜同菇拼盤,仲有個烏冬,個烏冬放落個沙爹湯道好食到冇朋友 !! 乜汁都唔駛落 !! 勁開心 !! 個菇盤都值得推介 !! 雖然我到依家都唔知最深色果隻菇叫咩名 !! 真係好正 !!
題外話/補充資料: 臨走侍應妹妹有提我地佢地之後會有 DISCOUNT,仲會推出每日限定既海鮮盤 !! 但我當時冇答佢 !! 你地主打牛架 !! 要保持呀 ~~ 唔好改變初衷 !! 當然都係一個 POP UP,希望你地唔會變啦 !!
2018-06-07
2018-06-06 63 瀏覽
每當我想打邊爐食牛肉既時候,心中都總會想起616。好記得第一次去既時候,見到將牛每一份肉分得咁仔細既616,覺得老闆真係好有心想同客人分享點先係真係識食牛肉,而且每日唔新鮮唔會供應俾客人,將價錢定係大眾可負擔得起既位置,實在令我印象好深刻,亦會繼續支持。今日又來了!食咩好食咩好!?原來多左酸菜鍋,好似好正咁!因為落左咁多日雨,一於青椒辣鍋!鴛鴦清湯牛骨可以兩食!叫左尾龍,三花趾,封門柳,匙皮先係匙皮 肉味最濃,肉質比一般的鞋,但係我最愛既質感封門柳聽說是最珍貴的一塊,肉嫩牛味不重,易入口,很受客人歡迎尾龍肉質比較軟滑幼嫩,肉味都算濃郁 值得一提,呢間616有不同既啤酒,好多都係自家混啤咖。喜歡啤酒既朋友不能錯過店既啤酒Cocktail!
每當我想打邊爐食牛肉既時候,心中都總會想起616。

叫左尾龍,三花趾,封門柳,匙皮

先係匙皮 肉味最濃,肉質比一般的鞋,但係我最愛既質感

尾龍肉質比較軟滑幼嫩,肉味都算濃郁
2018-06-05 57 瀏覽
朝早在茶水間818,八到尖沙咀有間火鍋店有好刁鑽好招積嘅牛火鍋食,所以123唔使諗就同朋友去食。牆上掛晒啲好刁鑽嘅牛部位名稱出來,絕大部份都未聽過未食過,去街市一定買唔到。另一邊掛咗個牛牛嘅簡單解剖圖,免免強強都可令我略懂嗰啲特別部位的位置。店員推介鴛鴦酸菜牛骨湯做鍋底,一次過可以嘗到兩種湯底。919 (攪一攪) 牛骨湯底原來有大大件牛骨,可以食埋牛骨髓,仲有粟米食,正!飲品叫咗自家製的菊花桂圓露,清熱又滋潤。第1 round 點咗封門柳、牛駝峰、滑尾龍、牛丸、羽衣甘藍。按照 “推介食法”,每種牛部位都只係需要 616 (淥一淥 ) 幾秒 就食得。封門柳腍嫩肉味濃。牛駝峰比較有質感。牛丸好爽彈。滑龍尾個食法有點特別,要打隻雞蛋和牛肉混和,放入湯內616 就夠晒滑,可口美味。至於羽衣甘藍都只係313 (烚一烚) 就食得,超方便。之後有啲唔夠喉,就叫多兩款牛肉來食,脖仁和牛朴肉。脖仁比較肉多脂肪少,所以要咀嚼耐啲。原來最好食係牛朴肉,脂肪比例都好多,所以有點似食和牛一樣,油脂豐富,入口甘香。早知一早就叫牛朴肉來食,起碼要食兩碟。奈何我哋已經飽晒,再無食力了。要留待下一次返來encore。

飲品叫咗自家製的菊花桂圓露,清熱又滋潤。

封門柳腍嫩肉味濃。

牛駝峰比較有質感。

牛丸好爽彈。

至於羽衣甘藍都只係313 (烚一烚) 就食得,超方便。

之後有啲唔夠喉,就叫多兩款牛肉來食,脖仁和牛朴肉。

脖仁比較肉多脂肪少,所以要咀嚼耐啲。

2018-06-04
2018-06-05 72 瀏覽
616麥子是專供客人吃牛肉火鍋的專門店舖,之前來過他們在西環的616麥子分店,那次吃的印象非常之好,但西環始終比較隔涉,所以今次約朋友嚟尖沙咀這間店舖。尖沙咀這間店舖雖然沒有西環那間裝修得那麼有特色,但這裏有一組手工啤製造組件,所以這裏的啤酒一定相當的新鮮好味,但很可惜今天不太舒服所以沒有叫啤酒喝,下次一定會飲。自家製的啤酒味道全部在iPad Menu裏面可找得到,而且詳盡介紹他們的口味。鹽燒牛舌串,Order的時候沒有太大期望,點知一上枱,嘩!好食到不得了牛朴肉,我最喜歡的一碟牛肉,肉質淋滑無渣,好味。水連菜,第一次食,爽脆有菜味。雙層肉,顧名思義就是牛肉起雙飛,牛肉很有咬口。

牛朴肉,我最喜歡的一碟牛肉,肉質淋滑無渣,好味。

水連菜,第一次食,爽脆有菜味。

雙層肉,顧名思義就是牛肉起雙飛,牛肉很有咬口。

2018-06-03 52 瀏覽
向來無牛不歡的小妹發現616專食牛的火鍋店,點都要抆埋個姊妹一齊去試一試😋。我地一入門就見到「飲飽食醉」四個大字,仲有吧台上既「醉生夢醒」,正合來意,實在有趣有趣。不得不提,依間店有好有特式既手工啤酒🍻,但今次我地以食為主,所以無試😆。店內裝飾實在很有特色。點餐也很方便,用ipad點餐,想食咩一按就搞掂。黎到重頭戲啦~打邊爐湯底好緊要,我地今次就叫左個酸辣同豬骨湯底,酸辣湯很醒胃,酸度適中,唔會過酸,個人十分喜歡,忍不住飲左3,4啖🤤🤤,至於豬骨湯清清甜甜,用黎淥野更顯出食物鮮味。湯未滾,食住個小食牛肉串先,牛肉串燒得好香,而且肉也挺有咬口,不錯。黎到火鍋配料,我地叫左牛朴肉同牛駝峰,小妹較喜歡牛朴肉,淥到剛熟,肉質鮮嫩,入口即溶,而且很有牛味😋😋,至於牛駝峰也不錯,較薄,所以用酸辣湯淥,吸收哂湯底既味,一個字:正!👍🏻👍🏻👍🏻另外,叫左生菜,打邊爐必食既響鈴,仲有牛丸。特別要提一提個牛丸,由於小妹一個唔小心🙈,跌左粒牛丸落地,點知發現粒牛丸真係好似個乒乓波咁彈😱,之後即刻再撈一粒黎食,嘩,真係好彈牙好好味呀😋,諗返頭先跌左一粒,真係可惜😭另外,醬料也很多選擇,特別喜歡個牛肉汁,點咩都

店內裝飾實在很有特色。

點餐也很方便,用ipad點餐,想食咩一按就搞掂。

黎到重頭戲啦~

另外,醬料也很多選擇,特別喜歡個牛肉汁,點咩都咁好食,同任何火鍋料都係perfect match。

打邊爐飲返啲滋潤野最啱,依個菊花桂圓露,清甜,啱晒我地依啲又要食又要養身既女仔😆

是次食左$392,食弋高質牛肉,依個價錢也相當合理。
2018-05-30
2018-06-02 45 瀏覽
食火鍋我最愛食牛肉,平時主要都是食肥牛,今次想食其他不同的牛肉部份,朋友帶了我位於尖沙咀赫德道食牛肉火鍋。餐廳可望到窗外風景不錯!因為實在有很多各種各樣的牛部位。看看這個推介食法,可給我這個選擇困難症多個參考👍🏻因為有幾款湯底都想試,所以我們叫了鴛鴦酸菜牛骨湯。趁湯滾之際,叫了小食先,鹽燒牛舌串。大大塊牛串,夠厚夠爽脆👍🏻😋醬料亦有許多選擇,我和朋友最喜歡是牛肉汁和青檸汁(原粒青檸)牛朴肉 $48, 即牛頸脊。個人推介雙層肉 $68 牛腩心 $68牛駝峰 $48 匙柄 $48. 配埋酸菜湯和青檸汁一起食很惹味😋超級食物之一,羽衣甘藍 $28 大大棵有許多,呢個好抵食,又好健康!葡花桂圓露,可清熱👍🏻金菊玉凍冰,清清的不太甜,帶有淡淡的金菊味很清香,一邊食熱辣辣的火鍋一邊食這個很好!共食了$471,不太貴,好滿足!😋

餐廳可望到窗外風景不錯!

因為有幾款湯底都想試,所以我們叫了鴛鴦酸菜牛骨湯。

牛朴肉 $48, 即牛頸脊。

葡花桂圓露,可清熱👍🏻

共食了$471,不太貴,好滿足!😋

• 牛朴肉
  • 牛駝峰
2018-05-31 40 瀏覽
打邊爐食火鍋是香港人至愛,不論春夏秋冬都有人幫襯。今天來到尖沙咀赫德道的616麥子,這裡專賣牛火煱,而且牛的各種部位都有,喜歡吃牛的朋友又點會錯過呢!這裡用iPad 點菜,與時並進。今天火鍋店顧客多,所以被安排坐在露台位置,雖說是露台,但冷氣當然不缺。在iPad 點菜,圖文並茂,而且資訊詳盡。牛朴肉,平常説的牛頸脊,淋滑牛味濃,正👍🏻😋手打牛滑,牛滑彈牙無渣豆腐豆味重,滑口娃娃菜新鮮味甜金菇爽口白蘿蔔淸甜響鈴打邊爐至愛冰麻牛,餐前涼菜,麻辣味十足,好吃手拍黃瓜,開胃

這裡用iPad 點菜,與時並進。

在iPad 點菜,圖文並茂,而且資訊詳盡。

牛朴肉,平常説的牛頸脊,淋滑牛味濃,正👍🏻😋

手打牛滑,牛滑彈牙無渣

豆腐豆味重,滑口

娃娃菜新鮮味甜

金菇爽口

白蘿蔔淸甜

響鈴打邊爐至愛

冰麻牛,餐前涼菜,麻辣味十足,好吃

手拍黃瓜,開胃
2018-05-27 508 瀏覽
今日去完朋友個 SALON 整完頭,大家諗今晚食乜好之時 !! 突然醒起 616 尖沙咀開左鋪,上 OPENRICE 訂位仲有 9折 !! 免加一都好呀 !! 哈哈 ~~上到去其實係真係唔駛訂位,反正未滿座 ! 但有折就梗係訂啦 ! 上到黎個感覺同大圍店好唔同 !! 好現化感 !! 裝修都好靚,我地一行6人坐 U 形台都幾舒服 !!唔係係咪因為平時 ... 好多部位都冇貨 ... 有感失望 ... 豆品類 ... 有好多都冇貨 !!每碟都會放番個名牌係道 ... 可以睇番呢塊牛要淥幾耐 !! 同行朋友可能第一次黎 ... 而我又冇話叫佢知只食牛 ... 好似唔係咁鍾意 ... 仲話牛肉太薄 ... 要食幾多先夠飽 !! 如牛魔王既我 ... 我又覺得好開心 !! 哈哈 ~~呢個令我好驚喜既牛舌 !! 口感好好 !! 好爽口 ~~ 仲好 JUICE !! 我地 ENCORE 左 2次 !! 哈哈 ~~ 但呢個唔平 !! 但我覺得值得既 !!個菇盤好特別,入面有款菇我覺得好甜 !! 但係唔知咩菇黎 ~~ 相中好深色果款 ~ 下次街市搵下先得 !! 哈哈 ~~呢個我地收到,到煮 ... 都唔

我地一行6人坐 U 形台都幾舒服 !!

呢個我地收到,到煮 ... 都唔知點整 ... 店員應該要解釋一下...係咪添混好雞蛋就放哂落煲定點 ... 每後我地混蛋後,一塊一塊淥就算 !!
應該岩掛 ~~ 哈哈

個響鈴唔錯 !! 好脆 !! 入面再實多少少就好喇 !!

我都係鍾意小店多 D !! 可能尖沙咀開支大 !! 啤酒好貴 ...
2018-04-20
2018-05-25 73 瀏覽
美好的夢始終會醒,不論是抱頭痛哭一場還是賣醉,第二天仍舊要若無其事地生活,但那怕 那怕...只是一場 「醉 生 夢 醒」的時光616的店名是取其「淥一淥」之意,應該算是香港首間單一以牛做招徠的主題店,挑選牛的不同刁鑽部位比一眾牛魔王大快朵頤,裝潢很有特色,大大的牛魔頭盡顯霸氣,用上舊式白底紅字的牌子標誌著牛肉部位,富有懷舊元素亦別有「用心」,聽聞不同分店仲有不同的設計🤫有人話飯前水果較易吸收其營養,一般餐廳多是送上飯後果,今次未打邊爐就送上頭盤西瓜🍉 作飯前果幫助消化,不失為好主意👍🏻我簡了牛雜湯底,湯底用上4-5小時牛雜炆煮,用佢打邊爐既吸收牛的精華又可以食到不同的牛雜配料如牛肚、牛肺等,一舉兩得✌🏻😛有點似平時食到既車仔麵加牛雜汁,味濃豐富醬料以自助形式供應,款式多元化,除了基本的豉油,仲有蒜蓉、指天椒、沙茶醬、香菜、炸蒜等等,最特別是有小青檸😛 而且必試的秘制牛肉汁,味道帶點酸甜,將牛肉的味道進一步昇華!牛丸我都是極力推介,手打鮮牛丸同平時在市面上買到的是兩回事,牛丸牛味突出,大大粒而且爽口彈牙,落下去仲有肉汁💦正黑栢葉是我推薦的👍🏻 新鮮的牛栢葉未經漂白前是黑色的,牛栢葉是牛

黑栢葉是我推薦的👍🏻 新鮮的牛栢葉未經漂白前是黑色的,牛栢葉是牛的間隔瓣胃,店家把黑栢葉切成幼絲,只要輕輕涮8秒,就可以嚐到其爽口有嚼勁的口感😼

牛朴肉即是牛頸脊,油脂分布幾平均,淥6-8秒即可,口感很好👍🏻 牛味香濃🤤

這款牛駝峰是牛朴肉後端的頸背的肉,比較多脂肪,口感軟滑,油香豐腴,肉味適中

店內大大張海報推介這枝菊花桂圓露,是自家製飲品,而且九蚊很抵飲,菊花桂圓是養生清熱的好物,菊花清淡幽香而不甜,完全降降火鍋的燥熱虛火🔥

作為同麥子合作的火鍋店,叫手工啤酒是常識吧~~每款酒各有特色,而且取名生鬼有趣,過癮抵死,岩哂一眾酒鬼🧟‍♀️

除左火鍋仲有甜品食,這個金菊玉凍冰有點像台灣的愛玉,很清涼,淡淡的菊花香,打完邊爐食這個感覺減低了罪惡感😈

一晚食到全牛宴-牛的不同部位,分店又多地點便利、裝潢時尚年輕、用上平板電腦點餐既方便、又一目了然、性價比高,完全滿足到年輕一代「牛魔王」的需要🤠

2018-05-25 826 瀏覽
今日約了契女在尖沙咀飲咖啡,飲完咖啡,她回家,我知道附近有616新開,便和太太來吃飯。可能是平日,加上已經八點半後,不算太多人。這裡的裝修和其他分店有些分別,可能由於尖沙嘴區,這店有啤酒桶釀啤酒,是自家製手工啤。自助配料區內有多種配料可選,我推薦蒜蓉、芫茜、秘製牛肉汁和桔仔🍊,就算多吃牛肉都不會覺得肥膩。鍋底要了鴛鴦青花椒牛骨湯$78,牛骨湯比較清淡鮮甜。青花椒湯㡳,開始不覺好麻好辣,不過越滾越出味,變成了又麻又辣又香,淥牛肉一流。侍應推介菊花桂圓露$9,菊花味道濃郁,又不會太甜,果然是火鍋必備。牛駝峰$48,脂肪偏多,口感最腍,牛肉偏淡,淥8秒已經好味。牛朴肉$48,脂肪均勻,口感偏腍,牛肉適中,淥8秒可吃。匙柄$48,脂肪偏少,有嚼勁,牛肉味濃,淥6秒即可。牛丸$48,雖然不算彈牙,不過全粒都是牛肉造,肉汁豐富,牛肉味濃,絕對沒有加粉製造,結果連平時不吃牛丸的太太都吃,還要追加多一碟。水蓮菜$28,這個來自台灣的菜,只需要放在牛骨湯內滾幾十秒就可以吃,爽脆清甜又嫩滑,我第一次吃覺得味道很好👍,是必然選擇。

牛朴肉$48,脂肪均勻,口感偏腍,牛肉適中,淥8秒可吃。

匙柄$48,脂肪偏少,有嚼勁,牛肉味濃,淥6秒即可。