2018-07-13 86 瀏覽
呢間主打牛肉嘅火鍋店開咗好多間分店,而其中嘅尖沙咀分店,係同本地釀製啤酒嘅品牌 – 麥子合作,環境都幾闊落,不過我俾安排坐窗邊嘅二人位,位置就比較狹窄菜單係電子板黎,可以用佢黎點菜,呢到有多款唔同部位嘅牛肉可以揀,但係我又唔係好清楚唔同部位有咩分別同係咩部位黎,好彩餐廳都預咗有我呢啲懞暒暒嘅人,按一按食物相片,就可以見到食物嘅簡介,唔洗擔心唔知食咗啲咩,哈哈~不過真係好多牛肉,相反其他火鍋配料選擇就比較少,我平時鍾意食嘅芋絲、萵荀、年藕同午餐肉嗰啲都無,所以今晚都係成為牛魔王算喇既然同得釀酒廠合作,緊係要點番杯啤酒,爽一爽啦~啲啤酒名真係改得好盞鬼,例如有汗出無糧出或者係成功需父幹,最後我揀咗這些機會不是屬於我的,因為佢寫係有淡淡花香味,所以就揀咗佢,黎到時見到杯後有唔同嘅刻度,而刻度隔離就寫住一個行動,朋友仲同我講笑,叫我做門口拱橋,唔係嘛,想免費就睇我表演,邊有咁著數啊,哈哈~~落單一陣,店員就遞上一個沙漏,如果係啲沙流到去另一面,所有菜式就可以免費!!!!! 我同朋友都係到嘗試下,令啲沙流得快啲,可惜啲配料黎得太快,食唔到免費餐,哈哈。先黎嘅當然係最重要嘅湯底啦,想食辣,但係又驚

落單一陣,店員就遞上一個沙漏,如果係啲沙流到去另一面,所有菜式就可以免費!!!!! 我同朋友都係到嘗試下,令啲沙流得快啲,可惜啲配料黎得太快,食唔到免費餐,哈哈。先黎嘅當然係最重要嘅湯底啦,想食辣,但係又驚過辣,所以最好就係揀鴛鴦青花椒牛骨湯底,麻味會比辣味重,覺得太辣,又可以食下牛骨湯底~

之後一次過就黎咗好幾碟配料,先介紹呢個澳洲和牛 – 牛胸肉,估唔到和牛竟然咁平,$48就已經可以食到,其實係因為佢都幾薄,又唔係好大塊,不過價錢係值嘅,仲好,可以食多幾款唔同嘅部位~ 和牛都係幾淋有牛香,配埋麻辣真係好好食,另外我仲自己調配咗個醬汁,牛油醬油加小柑桔,呢粒小柑桔簡直係神來一筆,清甜嘅果香同牛肉味都好夾,而不停食牛肉可能會覺得膩,但係有咗呢個醬就可以減少油膩感,清新又開胃口~

跟住有啲刁鑽部位,唔係到到有得食,佢就係滑尾龍喇,其實姐係牛嘅後腿部份,油脂比較少,驟眼睇可能會以為係生牛肉他他,而食前要將牛肉同蛋漿拌勻,之間先再放落鍋到,熟咗之後有啲似係滑牛肉嘅感覺,黏住嘅雞蛋已經所剩無幾,不過佢勝在肉質夠嫩,牛肉味再重啲會仲好~

另一個又係少食,但係又係口感好好嘅胸口膀,係其他地方都有食過,人地係叫佢牛白肉,因為佢係呈奶白色嘅,佢並唔係脂肪黎嫁,佢真係肉黎,不過肉質同其他部位唔一樣,而係帶點爽口嘅,之前食過係厚切嘅,口感當然更加爽口啦,現家薄咗口感差少少,但係味道都係好食嘅~

除咗牛肉片之外,我地叫咗一碟牛肉餃子,雖然逃離唔到,都係牛肉黎,但係呢個餃子絕對叫得過,相信係餐廳自己包嘅,中間嘅餡係生嘅,所以需要耐少少嘅時間煮熟。餃皮唔會太厚,同時都包得好好,一啲都無散開,仲可以維持到形狀添,牛肉餡充滿肉汁,牛香幾重,仲可以點佢伴隨嘅小柑桔汁,夠曬清新,不過我都係鍾意佢吸曬啲麻辣湯底,辣辣地先夠惹味嫁嘛~
2018-07-12 47 瀏覽
有朋友介紹呢間牛肉火鍋好食,所以我經過尖沙咀就決定去試試。入到去覺得環境都唔錯,仲有電視可以睇波,唔會好逼,感覺都幾舒服。我地就叫咗沙嗲牛骨鴛鴦湯底,三碟牛肉同其他野,全程用平板落單,食物都好快送到。牛肉方面,牛味好重,而且無筋,一啲都唔韌,同出面一般嘅肥牛明顯有分別。鍾意食牛嘅我覺得都幾高質。特別推介牛丸,好彈牙,好有牛味,食得出係新鮮牛肉打出嚟唔可以唔提佢個沙嗲湯底真係好濃好惹味,落埋烏冬真係好正! 最後兩個人都係食咗四百幾,以呢個質素係尖沙咀都幾抵食!
有朋友介紹呢間牛肉火鍋好食,所以我經過尖沙咀就決定去試試。

特別推介牛丸,好彈牙,好有牛味,食得出係新鮮牛肉打出嚟

唔可以唔提佢個沙嗲湯底真係好濃好惹味,落埋烏冬真係好正!

最後兩個人都係食咗四百幾,以呢個質素係尖沙咀都幾抵食!
2018-07-11 50 瀏覽
My friend does not eat beef in Hk She eats at Shan Tou China 🇨🇳 on Hart avenue 1fl seems a special beef tenderloin for hot pot lunches are all beef The price is good 😊 we add two Bbq sticks Professional and sweet I can see many men asking for curry beef rice setI finally have a Sour plum soup cold Wonderful summer drink 🍹 Ps A promotion of lunch goes on
2018-07-11
用餐優惠
優惠券
  • Sour  plum  soup  cold
  • 牛朴肉
2018-07-10 43 瀏覽
上星期去完同事屋企打完邊爐之後,由於對肥牛仲係念念不忘,所以決定約埋FRIEND去尖沙咀依間專食牛嘅火鍋店。可能係閒日晚上嘅關係,8點半到等左5分鐘就入得,好彩!落單嘅方式係用IPAD的,除左非常方便,重會簡單介紹牛唔同的部分及口感,十分體貼。之後我地點左牛柳、牛朴肉、牛駝峰、滑尾龍、三花腱、尾龍、匙皮。湯底我地揀左鴛鴦麻辣牛骨湯底,而醬汁就係自助形式嘅。點完菜後,店員放低左個沙漏,話係20分鐘送菜嘅承諾呀,真係搞笑!最後佢地只係用左10分鐘就到齊啦。由於佢拎走哂D單,所以我地完全分唔到咩牛打咩牛,而佢地就好有心咁分返開再逐個介紹返,認真抵讚!牛朴肉、牛駝峰依兩碟係我比較喜歡的,一來佢地肥瘦分佈均勻,二來好有口感,咬落去一啲都唔「鞋」,配上牛肉醬汁,更能帶出牛的味道。最令我印象深刻嘅,一定係滑尾龍,雖然介紹話佢因為係後腿外側的關係會有啲粗糙,但我食落去真係一啲都唔覺呀!重好滑添!絕對值得一試!相反牛柳和匙皮個人就覺得較為遜色了。

絕對值得一試!
相反牛柳和匙皮個人就覺得較為遜色了。
2018-07-06
5 分鐘 (堂食)
  • 牛駝峰
  • 牛朴肉
2018-07-09 73 瀏覽
難得約到個好耐無見既朋友適逢早前有朋友介紹呢間食牛既616還掂同朋友喺尖咀行開街一於黎吃下啦!呢度環境裝修以雲石玻璃磚為主另外亦掛滿左世界各地國旗襯哂世界杯既季節!而呢度點餐主要以平板機點餐夠哂方便!最後我同朋友經店員介紹後都叫左同一款既芝士紅燒牛肉麵同埋兩款串燒芝士紅燒牛肉麵新嘗試下牛肉麵曬上芝士碎出奇地夾而牛肉亦煮得夠林身唔會話煮得太過老麵質亦煮得恰當唔會話發哂水而湯底肉味濃郁亦唔會太鹹串燒 (牛肉 & 牛舌)串燒燒得剛剛好唔會話燒得太燶食落亦有微微鹽香牛肉串肉味夠重口感亦夠實牛舌淋上薄薄檸檬汁亦夠哂開胃
難得約到個好耐無見既朋友
適逢早前有朋友介紹呢間食牛既616
還掂同朋友喺尖咀行開街一於黎吃下啦!

呢度環境裝修以雲石玻璃磚為主
另外亦掛滿左世界各地國旗
襯哂世界杯既季節!
而呢度點餐主要以平板機點餐

唔會話煮得太過老
麵質亦煮得恰當唔會話發哂水
而湯底肉味濃郁亦唔會太鹹
芝士紅燒牛肉麵

串燒 (牛肉 & 牛舌)
串燒燒得剛剛好唔會話燒得太燶
食落亦有微微鹽香
牛肉串肉味夠重
口感亦夠實
牛舌淋上薄薄檸檬汁亦夠哂開胃
串燒

2018-07-09
5 分鐘 (堂食)
串燒
2018-07-06 50 瀏覽
Lunch time 行左好耐,見到樓下擺既餐牌,$48蚊一個餐,估唔到尖沙咀會有咁平的,就入左去試。原來只有四個餐可選,全部都是牛。同朋友分別叫了四寶牛湯飯同吊龍扒,仲包埋野飲,埋單兩個餐加埋只需要$72,原來惠顧第二個餐有特價,一大驚喜!環境餐具都好乾淨!味道也可以接受!簡直係窮人恩物!值得一試
Lunch time 行左好耐,
見到樓下擺既餐牌,$48蚊一個餐,
估唔到尖沙咀會有咁平的,
就入左去試。
原來只有四個餐可選,全部都是牛。
同朋友分別叫了四寶牛湯飯同吊龍扒,
仲包埋野飲,埋單兩個餐加埋只需要$72,
原來惠顧第二個餐有特價,一大驚喜!
環境餐具都好乾淨!
味道也可以接受!
簡直係窮人恩物!
值得一試

2018-07-06 67 瀏覽
久唔久又有鋪邊爐癮😂今次就食呢間616麥子😈入口位有啲格洩,搵唔到最好問下人,唔係好似我咁兜左幾個圈呢😭📌每款配料大概由68-28蚊不等~主要睇你叫咩款式😀兩個人大概3,4百蚊都埋到單☺️食得飽又食得開心~唔錯呢!👉🏿✨鴛鴦青花椒牛骨湯底 Hkd 78 💸📌呢個湯底好推薦!記得之前係探魚都係食呢個湯底,超超超惹味又開胃,難得見到邊爐店有提供,當然諗都唔諗就叫佢😂真心!佢係愈煮愈濃郁愈煮愈辣🤣不過又係會食上癮,同探魚味道一模一樣!掛住探魚個味,真心一定要叫呢個鴛鴦青花椒牛骨湯底!包你有驚喜講堅的😈📌配料方面,我自己都係叫左啲大路野~個人推薦牛肉餃,腩頭,栗米同油麥菜😍栗米真係好甜又爽脆架😽自己食左5嚿了👀Ps個到有個醬料吧!強烈建議大家要落青檸,因為加左青檸之後你既醬完全係點咩都會好好食,我完全概嘆我既醬汁能力!不開玩笑,真的超好食☺️大家都快啲去試下,個青花椒真係食完想再食架🤙🏿🤙🏿🤙🏿
久唔久又有鋪邊爐癮😂今次就食呢間616麥子😈

📌每款配料大概由68-28蚊不等~主要睇你叫咩款式😀
兩個人大概3,4百蚊都埋到單☺️食得飽又食得開心~唔錯呢!

👉🏿✨鴛鴦青花椒牛骨湯底 Hkd 78 💸

📌配料方面,我自己都係叫左啲大路野~
個人推薦牛肉餃,腩頭,栗米同油麥菜😍
栗米真係好甜又爽脆架😽自己食左5嚿了👀

大家都快啲去試下,個青花椒真係食完想再食架🤙🏿🤙🏿🤙🏿
2018-07-02 80 瀏覽
呢度係專門食牛,同普通肥牛打邊爐鋪頭好唔同,每個部位都好講究,仲會教埋你要淥幾多分鐘。湯底是日點了鴛鴦湯底:一邊係沙爹,一邊係牛骨。沙爹非常香濃,唔會太杰,加個烏冬,正牛骨湯相對清淡,但絕不馬虎。一濃一啖,可以試清牛肉。--食物--吊龍伴大推呢個部位,以前未聽過,原來係腰脊兩邊的肉,佔牛好少部分, 好珍貴。 牛肉切得好薄, 考你筷子功力亦有脂肪分佈, 食落口同普通肥牛係2個level。滑尾龍我最鍾意呢個部位,加左生蛋後,肉質又滑又煙韌,非常有口感同咬口,不過唔好淥太耐,唔係就會過度煙韌!牛駝峰肉質脂肪分佈平均,肉感重。牛肉餃同行朋友大愛,encore左一次!裡面啖啖肉, 好juicy,外皮不會太厚,配上檸檬餃子汁, 酸酸的,係必定要點的菜式。水蓮菜第一次食呢個菜,好驚喜。非常清新可口同爽脆,但不會有好青的草味,容易入口。--啤酒--呢都有特色手工啤,建議叫呢一名為曬你冷既set,只係$156,有齊6種味道,由左至右,由淡味去到濃。個人最鍾意'有汗出無糧出',係由桂圓紀子蜜釀,少少甜又唔會無左啤酒原本既味道,男女都適合。呢度係一個享受牛既地方,並非一般打邊爐。另外,呢度既醬料係自助形式,
呢度係專門食牛,
同普通肥牛打邊爐鋪頭好唔同,
每個部位都好講究,
仲會教埋你要淥幾多分鐘。

湯底
是日點了鴛鴦湯底:
一邊係沙爹,一邊係牛骨。
沙爹非常香濃,唔會太杰,加個烏冬,正

牛骨湯相對清淡,但絕不馬虎。
一濃一啖,可以試清牛肉。

--食物--

吊龍伴
大推呢個部位,
以前未聽過,
原來係腰脊兩邊的肉,
佔牛好少部分, 好珍貴。
牛肉切得好薄, 考你筷子功力
亦有脂肪分佈,
食落口同普通肥牛係2個level。

滑尾龍
我最鍾意呢個部位,
加左生蛋後,
肉質又滑又煙韌,
非常有口感同咬口,
不過唔好淥太耐,
唔係就會過度煙韌!

肉質脂肪分佈平均,
肉感重。

牛肉餃
同行朋友大愛,
encore左一次!
裡面啖啖肉, 好juicy,
外皮不會太厚,
配上檸檬餃子汁, 酸酸的,
係必定要點的菜式。

第一次食呢個菜,
好驚喜。
非常清新可口同爽脆,
但不會有好青的草味,
容易入口。

--啤酒--
呢都有特色手工啤,
建議叫呢一名為曬你冷既set,
只係$156,有齊6種味道,
由左至右,由淡味去到濃。
個人最鍾意'有汗出無糧出',
係由桂圓紀子蜜釀,
少少甜又唔會無左啤酒原本既味道,
男女都適合。

呢度係一個享受牛既地方,
並非一般打邊爐。
另外,呢度既醬料係自助形式,
不過我和朋友都最愛佢既秘製牛肉汁,
呢個汁配牛肉,
超級好味!
推介

價錢比起市面任食肥牛火鍋貴小小,
不過質素就好好多,
同埋呢度有大電視收睇世界盃,
同三五知己黎就最正。
2018-06-28
  • 滑尾龍
  • 水蓮菜
2018-06-28 93 瀏覽
自從上次食完616麥子 - 牛肉火鍋後, 再三回味佢地嘅新鮮牛肉口感, 於是今次再相約友人到尖沙咀shopping後, 再到616麥子補充能量! 616尖沙咀店係The Hart 1樓, 大家可以搭lift或者行1層樓梯直達~ 餐廳內非常光猛, 地方寬敞~ 當晚電視還直播緊世界盃, 大家都睇得好投入, 好有氣氛! 醬料($10/位)和水都是自助的, 有多款醬料供選擇! 飯前果一客, Free! 湯底好重要, 能把食材美味道提升! 今次特別選了最新推出的鴛鴦麻辣牛骨湯底, 挑戰味蕾極限! 麻辣湯底用上重慶花椒, 真係辣到噴火, 你敢試嗎? 幸好有牛骨清湯湯底中和一下, 我們才可以繼續下去! 不然, 就要提早離場了! 牛肉是這裡的亮點! 牛的不同部位都可以係度食到而且非常新鮮, 可謂牛氣沖天! 滑尾龍加左雞蛋, 真係名副其實非常滑溜! 牛扑肉油花分佈均勻, 肉味香濃! 匙柄好夠淋, 無筋而且肉味十分濃郁~ 三花腱外形有點像樹葉, 夠煙韌咬口, 爽中帶脆, 我很喜歡! 牛肉餃真材實料, 滿滿的牛肉內溢出清甜的肉汁, 好滋味呢! 響鈴, 油
自從上次食完616麥子 - 牛肉火鍋後,
再三回味佢地嘅新鮮牛肉口感,
於是今次再相約友人到尖沙咀shopping後,
再到616麥子補充能量!

616尖沙咀店係The Hart 1樓,
大家可以搭lift或者行1層樓梯直達~
餐廳內非常光猛, 地方寬敞~
當晚電視還直播緊世界盃,
大家都睇得好投入, 好有氣氛!
醬料($10/位)和水都是自助的,
有多款醬料供選擇!

飯前果一客, Free!

湯底好重要, 能把食材美味道提升!
今次特別選了最新推出的鴛鴦麻辣牛骨湯底,
挑戰味蕾極限!

麻辣湯底用上重慶花椒, 真係辣到噴火,
你敢試嗎?

幸好有牛骨清湯湯底中和一下,
我們才可以繼續下去!
不然, 就要提早離場了!
牛肉是這裡的亮點!
牛的不同部位都可以係度食到而且非常新鮮,
可謂牛氣沖天!
滑尾龍加左雞蛋, 真係名副其實非常滑溜!

牛扑肉油花分佈均勻, 肉味香濃!

匙柄好夠淋, 無筋而且肉味十分濃郁~

三花腱外形有點像樹葉, 夠煙韌咬口,
爽中帶脆, 我很喜歡!

牛肉餃真材實料,
滿滿的牛肉內溢出清甜的肉汁,
好滋味呢!
響鈴, 油麥菜和稻庭烏冬,
火鍋點少得呢!

餐廳除了提供牛肉食材,
還有海鮮拼盤可供選擇,
照顧不同客人的口味!

豐富又開心的一餐,
下次食火鍋也要再來!
  • 牛扑肉
  • 滑尾龍
  • 牛肉餃
2018-06-28 77 瀏覽
一直知道是很火的火鍋店,晚餐時是專門吃牛肉的。原來都有午餐。午餐超便宜,$48,還要第二份半價,即是三十多元可以再尖咀吃午餐,不是發夢吧!裝修都幾靚,有幾個手工啤鐵罐呢!牛四寶湯飯$48, 用中式煲仔上桌,樣子可愛,而且煲仔大大個,湯都差不多滿到頂,份量很多。湯頭略鹹,伴了飯都太鹹。不過牛肉大大件,數量多,很有嚼勁。咖啡牛腩飯$48,雖好吃,但樣子很不雅,因為弄成是肉碎,還要混在泥色的咖哩汁裡。還要包一餐一支的菊花桂圓露,似是自家製,大大杯,下熱氣。

裝修都幾靚,有幾個手工啤鐵罐呢!

還要包一餐一支的菊花桂圓露,似是自家製,大大杯,下熱氣。
2018-06-24 1409 瀏覽
616麥子裡面既裝修配合麥子既手工啤酒主題, 同埋附近酒吧林立既特色, 有BAR枱可以飲下啤酒! 近期有世界盃睇, 店內已經安裝好幾部大電視, 全場一齊打住邊爐睇波, 好有氣氛!餐廳主打挑選牛既不同部位比食客選擇, 好有特色同心思!點餐係用平板電腦, 每一頁分類清晰易明, 非常方便!醬料 $10/位點好餐之後, 可以自助拎醬料! 醬料選擇豐富, 包括有指天椒、炸蒜、香菜、蔥花、沙茶醬、蒜蓉、辣椒油、秘制牛肉汁、陳醋、醬油!鴛鴦麻辣牛骨湯底 $78我地揀左麻辣湯底同牛骨湯底! 麻辣湯底既麻度同辣度剛剛好, 夠惹味! 牛骨湯底清清地, 有一陣陣牛肉香味! 鹽燒牛舌串燒 $48今餐我最喜歡就係鹽燒牛舌! 牛舌十分厚切, 燒得岩岩好, 鹽同胡椒調味剛剛好! 牛舌肉汁豐富, 牛味非常濃郁!超讚! 十分推介!牛朴肉 $48牛朴肉, 肉色鮮紅, 肉質嫩, 肉味鮮, 絕對係火鍋必點之選!牛駝峰 $48牛駝峰帶細幼筋, 牛味剛好, 油脂平均!封門柳 $68封門柳肉色較深, 牛肉味濃, 係愛牛者必點!另外餐廳好細心, 餐紙有建議每一個牛部位最佳淥既時間! 大部份都係淥幾秒就得, 因為牛肉全部薄切, 所以唔

餐廳主打挑選牛既不同部位比食客選擇, 好有特色同心思!
點餐係用平板電腦, 每一頁分類清晰易明, 非常方便!

醬料 $10/位

鴛鴦麻辣牛骨湯底 $78

鹽燒牛舌串燒 $48
超讚! 十分推介!

牛朴肉 $48

牛駝峰 $48
牛駝峰帶細幼筋, 牛味剛好, 油脂平均!

封門柳 $68
封門柳肉色較深, 牛肉味濃, 係愛牛者必點!

另外餐廳好細心, 餐紙有建議每一個牛部位最佳淥既時間! 大部份都係淥幾秒就得, 因為牛肉全部薄切, 所以唔需要淥太耐!

羽衣甘藍 $28
羽衣甘藍係近期大熱既超級食物! 羽衣甘藍新鮮爽口, 感覺好健康!

金菇 $18
金菇會吸收曬湯底既精華! 好味道!

菊花桂圓露 $9
菊花桂圓露清甜, 可以清熱 !

可樂 $9
打邊爐必備!
2018-06-23 183 瀏覽
之前有朋友係story過呢間餐廳,朋友仲話好正,因為佢係打邊爐加有自家製手工啤酒,知道之後勁想去,今次終於拉到幾個朋友陪我嚟食喇。放咗好多手工啤酒係門面醬料自己拎~有個特別啲既就係牛肉汁叫咗個鴛鴦麻辣牛滑湯底($78),個麻辣湯底都幾辣,不過好惹味,而牛滑湯底好濃味。嚟到麥子梗係要叫啤酒喇,啲名全部都好得意,禁落去佢都有介紹返每種啤酒既口味,我自己想揀咗甜啲同果味重啲既,就叫咗杯「我最期待的畫面出現」($78)佢地既牛係有好多唔同部位選擇,我地叫咗四種唔同既試下。四隻嚟講匙柄同金花趾係最鍾意既兩隻,食落口都唔「銀」。牛腩心($68)匙柄($48)金花趾($68)牛朴肉($48)素食就再叫咗響鈴($28)豆腐($28)呢度菜既種類都幾特別,有水蓮菜($28)同羽衣甘藍($28),水蓮菜食完覺得好正,仲叫多個添呀!
放咗好多手工啤酒係門面

醬料自己拎~有個特別啲既就係牛肉汁

鴛鴦麻辣牛滑湯底

我最期待的畫面出現

牛腩心($68)

匙柄($48)
匙柄

金花趾($68)
金花趾

牛朴肉($48)
牛朴肉

素食就再叫咗響鈴($28)

豆腐($28)

鴛鴦麻辣牛滑湯底
我最期待的畫面出現
2018-06-21 122 瀏覽
外國朋友來港旅遊,就帶他們見識一下香港的火鍋。一進去就被牌子閃到,「醉生夢醒」。我們一行四人被安排坐在露台,點了清湯及麻辣湯。每人點了一杯手工啤酒,我點的是「有汗出無糧出」,用桂圓杞子蜜棗釀製,帶有烘烤麥芽味。杯身亦有「醉生夢醒」四字,外國友人很喜歡,覺得很地道。店員推介我們吃黑栢葉,說是很罕見的。另外我們點了一些常見火鍋配料,分別是響鈴、豆腐及唐生菜。說到整個火鍋的重點是牛無誤,每個部位都很特別,我們就點了牛腩心、匙柄、牛朴肉及金趾花。而我們最愛的是金趾花,非常有咬口,煙韌且牛味濃,外國友人吃到停不下來。另外,我們都是第一次吃羽衣甘藍及水蓮菜,挺特別的且營養價值高,前後點了兩碟水蓮菜,實在太爽脆了!總括而言,價錢不高,又吃到罕有的火鍋料,物超所值!

我們一行四人被安排坐在露台,點了清湯及麻辣湯。

黑柏葉

羽衣甘藍

總括而言,價錢不高,又吃到罕有的火鍋料,物超所值!
黑柏葉
羽衣甘藍
夏日將至,有時候天氣真的熱帶不想吃飯,偏偏飯局卻有增無減。今天友人相約到此吃火鍋,本來心想酷熱如此真的不想應約,可是他卻大拍心口說這家有消暑之寶。616麥子裡面的裝潢頗有特色,點餐則均用平板電腦進行,每一頁分類清晰易明,再加以解釋,不必勞煩店員也可清楚知道每項食物的資料,實在是方便。原來友人提及的消暑之寶是616麥子的手工啤酒。雖然平時甚少喝啤酒,但吃火鍋又豈能不配上啤酒呢?手工啤酒更是不容錯過。點好餐之後,可以到外面拿醬料。醬料包括指天椒、炸蒜、香菜、蔥花、沙茶醬、蒜蓉、辣椒油、秘制牛肉汁、陳醋、醬油及甘桔。桌上的餐紙寫有幾個推介食法。個人覺得秘制牛肉汁頗有特色。青花椒湯底 $78無辣不歡的我們,鮮牛油麻辣鍋卻早已吃膩。青辣椒和花椒相對較為清新,辣味不太突出,嗜辣之人可能要失望了。吃到一半辣味稍微變重,不過我們也自己在醬料那邊拿了一點辣椒,刺激一下我們的味蕾。牛心椗 $48牛心椗其實是連接牛心臟的動脈血管,我是第一次吃。感覺一定都不像內臟的口感,非常爽口好吃。黑百葉 $48黑百葉另附上涼拌醬汁,是用以芝麻醬、辣椒油、芫荽等弄成。黑百葉切成幼絲,只須下鍋幾秒,便可食用。醬汁清新開胃,非

青花椒湯底 $78

青花椒湯底
牛心椗 $48

牛心椗
黑百葉 $48

黑百葉另附上涼拌醬汁,是用以芝麻醬、辣椒油、芫荽等弄成。黑百葉切成幼絲,只須下鍋幾秒,便可食用。醬汁清新開胃,非常搭配。
黑百葉
油麥菜 $28

油麥菜新鮮,在辣湯一會兒就把辣味都吸盡,非常惹味。
油麥菜
響鈴 $28

響鈴雖然不是新鮮炸好,卻也口感恰當,沒有不好的油味。
牛朴肉 $48

牛朴肉亦即牛頸脊,平時在外面也能吃得上,絕對是火鍋必點之選。
牛駝峰 $48

牛駝峰帶細幼筋,牛味剛好,我這種不好吃肉的人也吃了好幾塊。
牛駝峰
火鍋最開心就是看到滿桌的食物呢!
曬你冷 $156

既有手工啤酒,定必一試吧!而曬你冷則是適合我這種貪心又無法決定的人,因為一次過可以滿足六個願望呢!曬你冷包括110ml x 6種手工啤酒,名稱都非常特別,包括「有請小鳳姐」、「這些機會不是屬於我」、「有汗出無糧出」、「成功需父幹」、「我最期待的畫面出現」及「你有壓力我有壓力」。當中我最喜愛的是「這些機會不是屬於我」,而「成功需父幹」也不錯。到最後的「你有壓力我有壓力」非常苦濃,不是我能接受的,大概男生會比較能接受吧!
曬你冷

總括而言,牛肉種類繁多,牛肉愛好者必到。火鍋配料每份份量較少,適合人數少的顧客可以多點幾份。手工啤酒趕上近年的潮流,跟新潮火鍋的形象很搭配呢!
青花椒湯底
牛心椗
黑百葉
油麥菜
曬你冷
2018-06-19 77 瀏覽
之前返大陸食過一次全牛火鍋, 但係就好失望今次男朋友話帶我黎食, 見佢咁想試, 就同佢食多次啦~呢間616之前係大圍成日都經過, 但就從未試過, 今次黎尖沙咀呢間分店~適逢世界杯, 鋪頭都掛哂唔同國家既旗仔, 又有電視直播, 搞到我都食得好興奮呢度係用ipad點餐, 而且仲會有埋每款肉既介紹, 真係好細心, 咁又學到多d野啦我地叫左個鴛鴦酸菜牛骨湯, 真係有大大舊牛骨架, 仲有粟米同蘿蔔, 成個湯都好清甜~另一邊既酸菜鍋就岩哂鐘意食辣既我, 個湯越煲就出哂d辣味, 唔使沾任何醬汁都夠哂味呀開頭以為呢個雙層肉咁多肥膏一定唔好味, 點知食落口一d脂肪既感覺都冇, 比預期好味牛丸真係我每次打邊爐必食呢度既牛丸好彈牙好爽口牛心椗平時屋企打邊爐都會買, 呢間切得薄身易熟, 口感好爽脆, 千其唔好淥太耐就得架啦滑尾龍即係滑牛, 店員教我地將隻蛋攪勻埋d牛肉先淥黎食, 唔知點解我覺得口感比平時食既滑牛仲更加滑, 而且好淋好易就咬開, 好好味呢個叫匙柄, 第一次食, 肉味都好濃呢個係牛心, 真係第一次食, 但估唔到勁濃既牛肉味反而係佢開頭仲怕全部都係牛一定會食到好悶, 但呢度每一款既牛都好有驚喜, 呢
之前返大陸食過一次全牛火鍋, 但係就好失望
今次男朋友話帶我黎食, 見佢咁想試, 就同佢食多次啦~

牛丸真係我每次打邊爐必食
呢度既牛丸好彈牙好爽口

呢個叫匙柄, 第一次食, 肉味都好濃

呢個係牛心, 真係第一次食, 但估唔到勁濃既牛肉味反而係佢

開頭仲怕全部都係牛一定會食到好悶, 但呢度每一款既牛都好有驚喜, 呢個全牛火鍋真係令我對牛肉改觀
下次要再黎食其他款先得呀