2018-07-13
呢間主打牛肉嘅火鍋店開咗好多間分店,而其中嘅尖沙咀分店,係同本地釀製啤酒嘅品牌 – 麥子合作,環境都幾闊落,不過我俾安排坐窗邊嘅二人位,位置就比較狹窄菜單係電子板黎,可以用佢黎點菜,呢到有多款唔同部位嘅牛肉可以揀,但係我又唔係好清楚唔同部位有咩分別同係咩部位黎,好彩餐廳都預咗有我呢啲懞暒暒嘅人,按一按食物相片,就可以見到食物嘅簡介,唔洗擔心唔知食咗啲咩,哈哈~不過真係好多牛肉,相反其他火鍋配料選擇就比較少,我平時鍾意食嘅芋絲、萵荀、年藕同午餐肉嗰啲都無,所以今晚都係成為牛魔王算喇既然同得釀酒廠合作,緊係要點番杯啤酒,爽一爽啦~啲啤酒名真係改得好盞鬼,例如有汗出無糧出或者係成功需父幹,最後我揀咗這些機會不是屬於我的,因為佢寫係有淡淡花香味,所以就揀咗佢,黎到時見到杯後有唔同嘅刻度,而刻度隔離就寫住一個行動,朋友仲同我講笑,叫我做門口拱橋,唔係嘛,想免費就睇我表演,邊有咁著數啊,哈哈~~落單一陣,店員就遞上一個沙漏,如果係啲沙流到去另一面,所有菜式就可以免費!!!!! 我同朋友都係到嘗試下,令啲沙流得快啲,可惜啲配料黎得太快,食唔到免費餐,哈哈。先黎嘅當然係最重要嘅湯底啦,想食辣,但係又驚
落單一陣,店員就遞上一個沙漏,如果係啲沙流到去另一面,所有菜式就可以免費!!!!! 我同朋友都係到嘗試下,令啲沙流得快啲,可惜啲配料黎得太快,食唔到免費餐,哈哈。先黎嘅當然係最重要嘅湯底啦,想食辣,但係又驚過辣,所以最好就係揀鴛鴦青花椒牛骨湯底,麻味會比辣味重,覺得太辣,又可以食下牛骨湯底~
之後一次過就黎咗好幾碟配料,先介紹呢個澳洲和牛 – 牛胸肉,估唔到和牛竟然咁平,$48就已經可以食到,其實係因為佢都幾薄,又唔係好大塊,不過價錢係值嘅,仲好,可以食多幾款唔同嘅部位~ 和牛都係幾淋有牛香,配埋麻辣真係好好食,另外我仲自己調配咗個醬汁,牛油醬油加小柑桔,呢粒小柑桔簡直係神來一筆,清甜嘅果香同牛肉味都好夾,而不停食牛肉可能會覺得膩,但係有咗呢個醬就可以減少油膩感,清新又開胃口~
跟住有啲刁鑽部位,唔係到到有得食,佢就係滑尾龍喇,其實姐係牛嘅後腿部份,油脂比較少,驟眼睇可能會以為係生牛肉他他,而食前要將牛肉同蛋漿拌勻,之間先再放落鍋到,熟咗之後有啲似係滑牛肉嘅感覺,黏住嘅雞蛋已經所剩無幾,不過佢勝在肉質夠嫩,牛肉味再重啲會仲好~
另一個又係少食,但係又係口感好好嘅胸口膀,係其他地方都有食過,人地係叫佢牛白肉,因為佢係呈奶白色嘅,佢並唔係脂肪黎嫁,佢真係肉黎,不過肉質同其他部位唔一樣,而係帶點爽口嘅,之前食過係厚切嘅,口感當然更加爽口啦,現家薄咗口感差少少,但係味道都係好食嘅~
除咗牛肉片之外,我地叫咗一碟牛肉餃子,雖然逃離唔到,都係牛肉黎,但係呢個餃子絕對叫得過,相信係餐廳自己包嘅,中間嘅餡係生嘅,所以需要耐少少嘅時間煮熟。餃皮唔會太厚,同時都包得好好,一啲都無散開,仲可以維持到形狀添,牛肉餡充滿肉汁,牛香幾重,仲可以點佢伴隨嘅小柑桔汁,夠曬清新,不過我都係鍾意佢吸曬啲麻辣湯底,辣辣地先夠惹味嫁嘛~