2018-05-13
食法國菜,要好似去法國;食意大利菜,要好似去意大利;食日本菜,要有和風;這是我的要求,每次都可以發夢,我最喜歡發夢,有日我老痴呆,讓我幻想美麗世界,不再痛苦!所以來這裏食台灣菜,又比我發夢,回到舊時,時光倒流,經過2層舊樓纸皮石樓梯,好似穿過時光隧道(點解咁汚糟,攪食,乾淨最重要,找人洗樓梯)。吊燈,玻璃窗花纹,窗框,牆纸,椅等,都是60-70年代的設計,是否將花樣年華道具搬過來,欠我未穿彩色迷你裙,彩色膠大耳環,奧米加髮型。套餐配冷前菜,今次酸青木瓜車厘茄,無湯無飲料,要另加錢,鹵肉飯套餐$65,見隔離食好似好底,雞蛋、牛腱、豬耳,蘿蔔,海帶,鹵肉飯,賣相唔錯,鹵水味唔夠,食物無本質味,即肉無肉味,牛無牛味……,其實落多丁香,八角,花椒,成本都不會加好多啫。台式三杯雞$70,米酒麻油爆香地道台式三杯雞,食唔到酒香及麻香,用筷子點底油汁就食到酒味但都係無麻味!雞都知急凍,加多些九層塔,增加香味。BB猛咁叫阿媽,媽媽聲😠但我覺得好過大有商場台灣菜。我照發夢,舐老味😋
我照發夢,舐老味😋
鹵肉飯