餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

2019-08-22 331 瀏覽
門面比較難找,容易錯過亦唔知道,環境裝修擺設都依照7,80年代,餐具精美,可惜食物味道一般,紅燒牛肉麵湯底淡而無味,唯獨花茶尚可接受,但沒有提供座熱器暖住茶壺,侍應生招呼要叫幾次先有回應。
2019-08-21 380 瀏覽
今日係老公的生日 他得喜歡懷舊的東西 我特意帶他去1963木十豆寸 给他一個難忘的日子和驚喜。我們踏入餐廳門口,感到ㄧ種懷舊的感覺 大家覺得很特別 裡面的裝修大部分是兒時見到的 例如70年代的掛鐘及70年代的收音機等等。我們坐下來 一面慢慢欣賞餐廳的環境 一面研究美食 我們試了三杯雞 味道ㄧ流 雞肉很嫩滑 略鹹了一點 跟着 我們試青瓜排骨湯 夠火喉 味道清甜 另外 我們各人試了蘋果梳打及鳯凰梳打 味道清新 值得一试 整體來説 1963木十豆寸 我下次一定再去。
2019-08-21
慶祝紀念
生日
  • 台式三杯雞
2019-08-16 301 瀏覽
黎左灣仔區番工都成一年,食過呢間餐廳嘅次數好似得一、兩次,因為呢間餐廳一到lunchtime就好full,基本上唔book位唔會walk-in到。我地今次去食Lunch都係早幾日打去book位先食得到。.Lunch set 選擇都算多,有麵有飯揀,我地叫左滷肉飯套餐同古早味滷排骨飯套餐。滷肉飯套餐係包左一碗滷肉飯、一個小食同一碟滷味(豬耳、雞翼、蛋、蘿蔔、豆干、海帶)。滷肉飯唔算太油膩,食哂都無罪惡感滷味滷得幾入口,尤其係豬耳,幾好食。古早味滷排骨飯套餐都係包左一碗滷肉飯同小食,唯一唔同係轉左一碟滷排骨。個滷排骨我就覺得一般般,有啲似淋左嘅炸豬扒咁,而且食落有啲乾身。餐飲要加$15-$30,都算幾貴,不過天氣熱好難唔飲野,我地加左玫瑰焦糖拿鐵同冬瓜檸檬特飲,正正常常啦。

滷味滷得幾入口,尤其係豬耳,幾好食。
滷肉飯套裝

古早味滷排骨飯套餐

冬瓜檸檬
玫瑰焦糖拿鐵

2019-08-09
滷肉飯套裝
  • 滷肉飯
2019-08-10 657 瀏覽
前幾天有朋友約食飯,於灣仔工作一段日子亦不知該吃甚麼,朋友想食台灣食品,便上網看看,發現了這間,便相約去試。入口有點難找,但上到去環境不錯,很有懷舊風味,亦有很多乾花!(個人很喜歡乾花)不過因為是午午時間,人很多,便要等位,幸好只等了15分鐘便可入座。朋友選了茶燻雞佐烏龍茶漬飯,我選了滷肉飯套餐。茶燻雞佐烏龍茶漬飯的味道太重了,煙味較強,可能不太合口味,相反個人很喜歡滷肉飯套餐,又入味,豬耳又好吃!最後亦加了珍珠奶茶,可惜太甜。

朋友選了茶燻雞佐烏龍茶漬飯,我選了滷肉飯套餐。

最後亦加了珍珠奶茶,可惜太甜。
2019-03-27
15 分鐘 (堂食)
2019-08-04 877 瀏覽
是日午餐,選擇呢間鋪頭是在同事說比多最後一次機會佢的要求下去的,同埋同事無食過,ok fine,捨命陪君子。鋪頭行復古風,聽講是sell環境,然後個同事坐的凳有發出恐怖聲,好彩無事。餐牌無變,今次試個燒雞扒飯,加錢要杯湯(茶杯形狀的碗掛!?)細碗滷肉飯,還有開胃小菜番茄木耳。首先是小菜,食左一粒木耳,pass然後是雞扒,分量足,不過肉老干身無汁,焦香得過火,皮簡直是硬,似炸多過燒,就算蘸醬都改變唔到難食最後是滷肉飯同湯,算是正常,可以撈住食埋碗飯,就是食唔飽,杯湯是足料OK噶,是甘多樣入面最好。事後同事都後悔,不可再!
首先是小菜,食左一粒木耳,pass
事後同事都後悔,不可再!

2019-07-31 968 瀏覽
木十豆寸 猜一個字一入到餐廳,感覺好懷舊好復古 ,有好多裝飾同擺設,牆上擺放古董鐘、乾花、攝影器材、唱片機等。 餐具都好靚,碟上的花紋圖案好特別,圍繞住動物,貓頭鷹。每隻筷子上面都刻有不同字句。滷肉飯 $30台灣嘢當然要試試滷肉飯啦。滷肉肥瘦適中,加上香濃的帶少少甜的醬汁,送飯食一流。養生清燉牛肉麵 $70湯底清清地帶點藥材味,感覺 健康好飲,麵條好煙韌,牛根同牛腩好都好入味。烏龍茶香薰雞 $75煙熏味都夠,但雞肉煙燻後變乾身。總括而言,餐廳環境裝修佈置得好有特式,但食物味道方面唔算太大驚喜,水準一般啦。
木十豆寸 猜一個字

滷肉飯 $30

滷肉飯

養生清燉牛肉麵 $70

清燉牛肉麵

烏龍茶香薰雞 $75
煙熏味都夠,但雞肉煙燻後變乾身。
烏龍茶香燻雞

滷肉飯
清燉牛肉麵
2019-07-28 479 瀏覽
在街上的招牌都算顯眼易見。位置亦都非常方便。樓梯有個不停閃的招牌。沿樓梯走上兩層就會找到餐廳。內裡充滿古色古香的氣息,五、六十年代的傢具和擺設;古老的大鐘、舊式相機。下午時段會比較少人可以逗留多一回才離開。而晚餐時段都需要預約定比較好。一份晚餐有前菜、湯、主菜、配菜、主食、飲品前菜 - 煙薰鴨胸 鳳梨 車厘茄味道正常,鳳梨和車厘茄都好甜湯 - 剝皮辣椒雞湯不俗,有點辣和足料主菜 - 烏龍茶香燻雞一上菜,已經傳來煙燻香氣,味道濃郁出眾。肉質嫰滑有有茶香。不用拆骨,食起來更方便。配菜 - 酸滑高麗菜一點也不酸,還帶點辣味。另外加了一道鳳梨蝦球,味道一般。蝦球和鳳梨的酸甜不搭配。酸甜味蓋過了蝦的鮮味。主食 - 滷肉飯肉粒有肥有瘦,不像台灣肥肉居多。濃郁油香加上入味滷蛋。不錯不錯。整體而言,食物的份量和上菜的速度也控制得好好,亦帶有台灣風味。雖然服務上有美中不足之處,但偶爾來打卡還是不錯之選。

在街上的招牌都算顯眼易見。位置亦都非常方便。

樓梯有個不停閃的招牌。沿樓梯走上兩層就會找到餐廳。

一份晚餐有前菜、湯、主菜、配菜、主食、飲品

前菜 - 煙薰鴨胸 鳳梨 車厘茄
味道正常,鳳梨和車厘茄都好甜

湯 - 剝皮辣椒雞湯
不俗,有點辣和足料

主菜 - 烏龍茶香燻雞

配菜 - 酸滑高麗菜
一點也不酸,還帶點辣味。

主食 - 滷肉飯

2019-07-27 423 瀏覽
態度惡劣,不可使用卷我買了ENTERTAINER優惠券,之前星期六都可以用,而且Apps上有沒有寫到星期六日不可以用。而且他們地方很細,只有裝修,感覺很暗,不清潔!我給他看了app上寫一個星期七天都可以用,他只回覆你已經更改!這些是付費的優惠券,可以說改就改的嗎?之前有食過一次,炸雞扒的味道是可以的,但價格不便宜。另外醉雞面就很一般,沒有什麼味道。野飲就是一般茶餐廳水準,解渴還可以,對面地方淺窄,想談心事還是找其他地方吧!
態度惡劣,不可使用卷

2019-07-27
午餐
用餐優惠
優惠券
2019-07-10 923 瀏覽
返工lunch同同事一齊去食,地方比較隱蔽,但環境十分文青有特色。自己叫左比較有台灣特色既滷水拼盤同滷肉飯。講真食物無乜驚喜,普普通通正正常常既味道,當普通食個lunch都ok,唔需要特登去試。

2019-07-08 932 瀏覽
I have to admit I was hesitant to come here at first because I thought it'd be one of those gimmicky overpriced restaurants that people only go to for taking pretty pictures. I was pleasantly surprised to find that the food was actually pretty good and the portions were quite large - I wasn't able to finish mine! I was also surprised to see so many (Korean) tourists there, lol! The decor is indeed very cool - even their bathroom! The most disappointing part of the experience is the service. Some

The most disappointing part of the experience is the service. Some of my friends could only speak English and while I don't expect all restaurant staff to be able to communicate in English (we are in HK after all), they didn't have to be so rude. Almost every waitress there seemed scared of my friends and kept trying to avoid having to deal with us by asking another person to deal with us and this just went on and on. (They do have English menus available though). It was also strange that some menus were missing pages - for example my menu was missing the drinks add on page and my friend was missing another section. Lastly when we paid for the bill, the staff burped openly in my friend's face lol...

Overall I would say the experience here was OK, and the food is actually decent. Worth coming at least once to check out the decor. But don't expect good service haha.
2019-07-03 1125 瀏覽
同男朋友係灣仔搵野食,佢話想食台灣野所以就試下呢間。餐廳係2/F樓層,地下門面只有樓梯上無電梯(呢張相係走果陣補返影🤭)牆身有唔同句子推動大家繼續行樓梯上😂終於行到去門口🤭入到去坐底後都見到餐廳佈置幾有特色,好多古舊物品。我地坐緊果張枱既腳底都有個腳踏,原來係以前既衣車。Lunch menu都有提供飯同麵既選擇,亦都有唔同種類既食物。我自己揀左古早味滷排骨加滷肉飯。滷肉飯唔錯!份量都算幾多,而且滷肉肥瘦適中,不過排骨就麻麻地,因為肉好瘦,所以食落都幾鞋口唔滑溜。男朋友就叫左三食紅燒牛肉麵,分別有紅燒牛肉(碗內)、清湯牛肉(麵內)、同埋辣牛油(小兜上)。佢話覺得個麵比較清淡,中意重口味既朋友就可能食唔慣嚕。另外我仲叫左杯凍蘋果綠茶,真係有蘋果粒係入面,而且唔會太甜。
同男朋友係灣仔搵野食,佢話想食台灣野所以就試下呢間。

牆身有唔同句子推動大家繼續行樓梯上😂

終於行到去門口🤭

2019-07-01
  • 滷肉飯
2019-06-14 1458 瀏覽
近年少了回郷,要揾返熟悉味道就只好訪尋坊間台灣食店,可能口味及地域夠近,香港好多台灣食店都做得唔錯,不過除左食物之外,環境的確可以為一餐加上唔少分,如果唔係都會唔成日出現「食環境」呢個詞!最近試上子木十豆寸,坦白說,不是朋友帶過我來也找不到這間店,名字的由來應該是同附近的一株大樹有關,由於係樓上店的關係,爬上2層樓梯先揾到,一上到去就見到好多懷舊擺設,同樓下繁忙既街道比較,好似真係去左另一個空間咁,感覺寫意!睇返餐牌,分別點了滿漢牛肉麵,脆皮雞腿飯同茶燻雞佐烏龍茶漬飯,因為不吃牛的原因,牛肉麵無有試,朋友說味道唔錯同多牛肉,不過麵眼見好似唔多。😂😂脆皮雞係我最愛,好脆,唔油同無燶到,不過我覺得跟上點雞汁,味道酸酸地,我唔係太愛,不過就咁食己經可以,香口嘢好啱我。😂😂最後就係有驚喜的茶燻雞佐烏龍茶漬茶,烏龍茶漬飯味淡而香,而且個燻雞無太大的煙燻味,唔會搶左雞味,雞好滑又唔肥,我都忍唔住食多左幾塊 (個餐係家姐點的。😂)環境+食物+價錢都合晒心水,應該會成為我的飯堂了。😂😂

環境+食物+價錢都合晒心水,應該會成為我的飯堂了。😂😂
2019-06-11 1178 瀏覽
同事話之前嚟過lee間鋪頭食過,千叮萬囑叫我唔好去試,食完會後悔咁話😅講到伏味超濃😱😱我都已有心理準備上網search下先...見環境唔係差行復古風格都幾特色下👀至於食物就一定要自己品嘗過先知好唔好啊🧐go go go 👣👣在一棟舊唐樓內要上二層樓梯先可以去到鋪頭,講真入到去真係比佢裝修吸引左🤩有復古嘅裝橫,懷舊嘅擺設很有花樣年華感覺...我都忍唔住行左一個圈影下相先📸😊✍🏻點菜三杯雞飯$70+百香果梳打$15雞肉@沒有三杯雞應有嘅米酒香同麻油香,只食到雪藏味道😣,連最簡單嘅白飯都差...食上面個層還好冇事,但再食落中間全部都係爛飯一pat嘢咁,睇到都唔想食🤢結果冇食到最後埋單仲要成舊水,個肚仍然係肚餓嘅😩只可以講話最正常係杯嘢飲囉!👉🏻唔比負評嘅原因係覺得有特色...用心思佈置過係吸引嘅😶如果有朋友仔想上來打卡或影下相,我就建議剩係飲杯嘢算啦😑😑
✍🏻點菜三杯雞飯$70+百香果梳打$15

2019-06-04 1112 瀏覽
星期五約咗同在灣仔工作的朋友食lunch,揀咗呢間樓上的台式餐廳。餐廳位於唐二樓,地下的招牌不算起眼,若不留意很大機會會錯過呢!爬上二樓,門面已感覺到是走復古風格的餐廳,而內部裝修亦無令我失望,有種回到三、四十年前的感覺~ (以餐廳名字來說,應該是差不多六十年吧~XD) 感覺頗休閒的~午餐沒有包飲品,如要就自己加錢,視乎種類而定,大概加1X-3X元。我自己點了台式三杯雞飯,惹味而且份量不少。除了餸和飯外,還有一碟小前菜,是去皮的車厘茄及醃雲耳。車厘茄有點少酸,雲耳有些淡淡的醋味,正正常常。碗飯上面都有少少白雞肉,不過就無咩味。總括黎講,在灣仔外出食午餐有這個環境及食物質素,7x蚊真係唔算貴。

碗飯上面都有少少白雞肉,不過就無咩味。
台式三杯雞

2019-05-31
午餐
台式三杯雞
2019-05-24 588 瀏覽
台灣菜小弟最鐘意食, 上網見到呢間野裝修又幾特別有特色, 所以一試!黎食個lunch, 約1 點零鐘上到去, 首先係街門口已經見到佢條樓梯, 幾別緻, 入到去環境細細, 但裝飾很有舊色文化, 好舒服, 上到去仲有一半坐位所以不用等!肚餓狗衝睇menu , 第一眼就想食魯肉飯set, 除左有魯肉飯, 仲有豬耳, 蛋, 豆平, 雞翼同海帶, 好多野食呀🤤, 之後仲點左個百香果soda等左十零分鐘有得食啦, 除左我頭先講既野食, 原來仲有木耳同小蕃茄做前菜, 幾開胃又貼心忍唔到口立即食左個魯肉飯先, 味道唔差, 脂肪同肉都係50/50, 個人就覺得肥左d , 食埋個飯就有d 失望, 因為d 飯太淋la, 個人唔鐘意呢 飯既口感😭再食雞翼, 味道唔錯, 好香, 之後到豆干都係普普通通既味道🙂, 再食埋隻蛋, 都係一般正常味, 感覺成set 係雞翼比較好, 重點係野飲, 百香果soda, 反而飲品唔錯, soda 勁有氣, 好爽, 加埋百香果不伏既味, 可以話冇得輸😂整體個飯就普通la,下次有機會想試下佢既牛肉麵, 睇下會唔會好d 🙂