2017-03-31 168 瀏覽
餐廳的餐牌已經話左比你知,餐廳有「蒜」食!今日第一次試呢間蒜味為主既餐廳。好多人都怕食完蒜會口臭,但係食16 Shell保證唔會有依個問題來到依家餐廳啲食黑蒜包真係蒜味十足呀!從來未係其他餐廳試過這樣的配搭!今日叫左兩個主菜一齊食,首先叫左個pizza,因為酥皮底會有點油,但係食入口真係好鬆好正!中意食香口野既人一定超級中意另外一個主菜係黑松露蘑菇意大利飯,上面有配有一隻大蝦(另有帶子選擇),意大利飯黑松露味好重兩個人share一齊食份量剛剛好食完飯都要食個甜品!叫左個藍莓乳酪餐廳用既係原咪乳酪,本身係無味道的,但係加上藍莓jam,就變成左一個簡單又好食又健康的甜品
來到依家餐廳啲食黑蒜包
真係蒜味十足呀!從來未係其他餐廳試過這樣的配搭!
兩個人share一齊食份量剛剛好
食完飯都要食個甜品!叫左個藍莓乳酪
2017-03-30
  • 黑炭黑蒜蓉包
2017-03-24 211 瀏覽
天后同砲台山之間嘅一條小街巷,有呢間西餐廳。 蒜頭應該係餐廳嘅標誌,連餐廳嘅menu都係用蒜頭廚師公仔做封面。好特別嘅蒜蓉包,係用黑蒜整嘅,所以上碟時係黑蚊蚊,但係食落就好香口,一定要試。白酒煮蜆,擺放得幾精緻,幾鮮甜好味。帶子西班牙飯,帶子煎得香口,飯能做到硬硬地,啱我口味,味道幾好。魚柳意大利粉,魚柳雖然炸過,但係都D魚仲好滑身,炸魚柳上放D檸檬汁就重正。飲品係 ... 一杯簡單嘅檸檬茶。
白酒煮蜆,擺放得幾精緻,幾鮮甜好味。
飲品係 ... 一杯簡單嘅檸檬茶。
2016-11-21
2017-03-19 260 瀏覽
好朋友新居入伙作為一個最佳損友 當然要過去搗亂下先對得住自己今次黎到炮台山 不過係搗亂之前當然要食番餐飽飯正當我地行行下 轉入既一條小巷就發現左哩間既隱世又滿懷情調既西餐廳Crab legs $128蟹腳經已拆左殻 食落啖啖都係肉蟹腳完全吾需要沾任何調味料 只靠簡單既香草襯伴 更加帶出到蟹腳本身既海鮮味Black truffle with mixed mushroom risotto (with scallop) $168帶子有相當既厚度且仲大隻過隻湯匙帶子介乎係半生熟既狀態 外面表層煎到 脆卜卜 入口鮮甜 完全無冰鮮味米飯粒粒分明意大利飯最講究既地方 就在於米飯既生熟程度一般黎講 飯粒煮得外軟內硬 達到我地平時煮飯既七八成熟 就是最理想可見此餐廳廚師對米飯既生熟程度掌控得淋漓盡致Black truffle pizza $138pizza食到好重既黑松露味味雖濃但控制得好適中 用料十足酥皮做工仔細 好食得黎又吾會油膩千層既酥脆口感食到我哩個最佳損友好滋味餐廳水準出色今次我同朋友對哩餐都一致讚好下次同男友既紀念日可以考慮再來光顧蟹腳伴白酒簡直係絕配下餐一定要叫白酒!
好朋友新居入伙

餐廳水準出色

今次我同朋友對哩餐都一致讚好

下次同男友既紀念日可以考慮再來光顧

蟹腳伴白酒簡直係絕配

下餐一定要叫白酒!
2017-03-18
15 分鐘 (堂食)
好耐之前無意中搵到呢間餐廳既時候已經想食,畢竟係謝霆峰既助理所開既,而且謝生近年熱愛煮食,由節目煮到去電影😂,咁相信佢既助手都有一定水準🤔。但原來餐廳成日都full booking所以想食要預先約定喇🙆🏻。果陣同男朋友介紹SHELL既時候佢仲以為我要去食石油🤦🏼‍♀️,不過後尾佢都比我搞到好想試。終於今日比我地食到喇(´▽`)~~我當日十二點幾先打去預約當日晚上既位置,好彩都有位,lucky girl^.^,臨收線前電話入而個姐姐仲同我講今晚見(*¯︶¯*)。SO WARM⭐️好啦,廢話少講💁🏻入正題。環境:地方並唔難搵,離炮台山地鐵站都係行一陣5分鐘左右就會到。餐廳內部裝潢簡單,主要以黑色為主,牆上有大量明星既合照,但我最鍾意既係佢幅畫同埋牆上掛係到既裝飾,為整個店的感覺增添不少。其實最令就係門口果兩枱,如果同朋友飲野坐係出面實好正,但可能有機會要食塵,因為係街邊既關係。好多位都有人訂左👇🏻蒜頭人的餐牌(我:😹點解唔係貝殼人)‼️餐牌內部分食品價錢已更改‼️*部分食物餐牌中並沒有提供,請看店內的黑板。*由於小妹太懶,所以所有菜名都係跟單據上顯示既所打。食物:1.Black Garlic Br

環境:

好多位都有人訂左👇🏻
蒜頭人的餐牌(我:😹點解唔係貝殼人)
‼️餐牌內部分食品價錢已更改‼️
*部分食物餐牌中並沒有提供,請看店內的黑板。

*由於小妹太懶,所以所有菜名都係跟單據上顯示既所打。

食物:

1.Black Garlic Bread $60
Black  Garlic  Bread
純粹見到好多人食完都話唔錯,身為喜歡麵包既人當然都要試下,但價錢起左,感覺有小小略貴呢。

六十元正有五塊包,由於個包黑蚊蚊,所以影出黎都唔係好明顯呢,但隻碟幾令幾特別。

味道方面,食第一塊既時候個人感覺有微微的苦,麵包是熱的,咬落個皮有小小脆,中間就係軟軟的。而食第二塊既時候就感覺到原來有小小甜,個包既其中一面塗上左蜜糖?唔太清楚,反正就係甜,食落成個感覺幾特別,而且蒜味唔會太勁,係可以一試既。

2.Caprese Salad $78
另一半餐餐都要食菜,於是點左個沙津,點知原來唔係普通沙津咁有菜,而係只得番茄同水牛芝士,但卻令人驚喜。非常值得一贊既係呢一碟沙津竟然令到唔鍾意食生番茄既我都食左兩大塊!雖然望上去好似好普通,但食落你就知係好野。男友同我都覺得番茄唔係一般街市買到既番茄,而係高級既番茄黎,因為食落好甜、好有汁,而且冇平日食番茄果種酸感。搭上食落好似豆腐咁既水牛芝士,感覺清新又不會太膩。店中選用既番茄為此增添不少色彩。
突如其想,唔知呢個沙津夾黑蒜包係點既味道呢?哈哈。
3. p6 pizza $98
由於得2個人所以就叫左個細既PIZZA,內有黃椒、青椒、紅椒、火腿、芝士。食落第一塊個人感覺有陣怪味⋯係臭腳味╮( ̄▽ ̄"")╭,於是即刻叫男友試下,佢就話咩味都冇,所以我就食埋第二塊再定斷。但結果第二塊係正正常常,不過因為果一塊既味道令我對呢碟野減左唔少分。但整體黎講都係好食,而且芝士拉到絲,但同普通PIZZA無別,只係係黑色同埋火腿不同。
4.Black Truffle w/Mixed Mushroom Risotto

*With Scallop $168
跟風食系列,賣相相當吸引,隻碟好令( ̀⌄ ́)。

雖然平時最討厭菇類既食物,但今次食落還可接受,黑松露味不大,多數都係菇既味,而帶子食落普通。飯方面食落口感特別,小小硬但成碟夾埋食落岩岩好,而且粒粒分明。

6. Lemonade $28

純粹口渴而點,普通的檸檬汽水,再加返幾片檸檬同冰咁,是7-11都能買到的飲品。
Lemonade
服務:

打去訂左位之後,晏就又會打黎comfirm多一次,搞到嚐醒左我訓晏覺(╯▽╰)扣0.5分,但收線前又同我講今晚見,就算喇。由於同男友六點半入座,餐廳只有我地兩個所以上菜速度快靚正,而且侍應姐姐見我地食完前菜就好快主動咁幫我地換過隻碟😊。整體十分滿意。
2017-03-08
$237.5 (晚餐)
Black  Garlic  Bread
一心想同老婆慶祝生日食一餐好嘅晚飯。點知知知知知知知知知知知知知好食到呢呢呢呢!!我們點左三碟嘢食凱撒沙律聲稱有鹹魚 - 大家睇下就知。肉醬千層麵 -(意x屋 仲好食啲)青口蒜蓉檸檬汁 - (好食到相都無影)本應仲有個Tiramisu我都已經要就走咗。大家自己決定啦!總之今次旅程愉快,一試難忘!大家記住帶自己最鍾意嘅人去食一定包你有意外收穫再一次好今晚好難忘多謝你16shell!!!!好在老婆冇投訴,不過佢即刻拉我去第二度食飯!!而家食緊甜品個心情開心晒!
一心想同老婆慶祝生日食一餐好嘅晚飯。
點知知知知知知知知知知知知知

好食到呢呢呢呢!!

我們點左三碟嘢食
凱撒沙律聲稱有鹹魚 - 大家睇下就知。
肉醬千層麵 -(意x屋 仲好食啲)
青口蒜蓉檸檬汁 - (好食到相都無影)
本應仲有個Tiramisu我都已經要就走咗。
大家自己決定啦!
總之今次旅程愉快,一試難忘!

好在老婆冇投訴,不過佢即刻拉我去第二度食飯!!
而家食緊甜品個心情開心晒!
2017-02-28
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2K
2017-02-11 3998 瀏覽
第三次到訪,就知道食物質素絕對是不差呢! 今次到來,再試試其他別的新菜色。 Scampi Style 白酒橄欖牛油煮蜆($80) 用了Olive oil, garlic, white wine butter煮成的白蜆,肉質新鮮厚肉,酒香味突出,散發出陣陣牛油香,非常好吃! 6inches Pama Ham Charcoal Pizza ($98) 黑炭黑蒜蓉包是店內的招牌之一,次前也試過,味道相當出眾。今次試試餐廳新推出的黑炭pizza,有多款餡料選擇,我選了比較特別的pama ham. 薄餅烘得脆脆的,黑蒜味道甜甜的,又香又好吃。 薄餅配上三色椒、沙律菜、pama ham等非常香水惹味,薄餅一開為四,方便進食。 Crab Cake ($168) 這個香煎蟹餅相當足料。兩大件蟹餅厚厚的,內裡夾著滿滿的蟹肉,蟹肉一絲絲可清楚看到,絕不兒戲。 蟹餅充斥滿滿的蟹肉鮮香,外層煎至金黃香脆,內裡軟棉香口,旁邊附上沙律菜,可中和一下。 Eggplant Milanese Style ($138) 這個意粉非常特別,用了蒜蓉、香煎麵包粉、鮮羅勒炒至香香的灑在意粉上,味
第三次到訪,就知道食物質素絕對是不差呢!

今次到來,再試試其他別的新菜色。

Scampi Style 白酒橄欖牛油煮蜆($80)

Crab Cake ($168)

這個意粉非常特別,用了蒜蓉、香煎麵包粉、鮮羅勒炒至香香的灑在意粉上,味道就有點像避風塘菜色般又香又惹味。
香脆惹味,咸香好味,伴上意粉吃一流!還有兩大片炸得脆卜卜的茄子同樣好吃,一定要試!
Lemonade ($28)

Cappuccino

最後當然要來一杯自家製椰子味乳酪,為這頓晚飯來一個完美的總結。 乳酪酸酸的很開胃,椰子味淡而香的,加上藍莓醬和士多啤梨更添美味。

2017-02-07
2017-02-03 488 瀏覽
響Openrice 發現原來大明星助手響度低調開左間餐廳,聽人講食物質素仲要唔錯,專程黎拜會一下!初頭諗住如果係啲明星開嘅價錢實好貴,但一揭開餐牌,見到主餐牌都係價錢相宜,絕對可以接受。兩個女仔志在傾吓計,所以只叫咗一個頭盤加1個意粉share食,頭盤我哋要咗蟹腳。蟹腳唔係實的的果種,而且肉質鮮甜,加上小小黑椒調味!不錯!另外再要左個海鮮意粉,意粉係扁意粉,煙韌彈牙,每條意粉都掛上海鮮汁,感覺一d都唔膩,材料都好豐富,入邊有大量嘅蜆肉,魷魚,蝦,同青口,全部都好鮮甜。 其實如果平時有用心去搵,呢啲隱世小店絕對值得幫襯!

其實如果平時有用心去搵,呢啲隱世小店絕對值得幫襯!
2017-02-01 260 瀏覽
 點解叫16 shell呢?  唔通有16隻貝殼? 又或是這餐廳出名吃貝類產品?  原來係街道名和地段號數餐廳位於炮台山和天后之間的蜆殼街,由於不在大馬路,周圍相對較靜。店子餐牌封面是蒜頭廚師,好攪笑! 不其然諗到餐廳是以蒜作主打。最後要求轉去不近門口的圓檯座位既然"蒜"主打,咁當然要叫D同蒜相關的食物吧 ! Black Garlic Bread (HK$45)賣相不大討好.... 黑鼆鼆就咁望以為片麵包烘到過晒火燶晒吧   真係包不可以貎相....黑鼆鼆既黑炭黑蒜包唔試唔知咁正, 一上檯已聞到黑蒜果陣香氣,沒有生蒜般"攻"鼻,反而有帶出甜味,想不到黑蒜來弄蒜茸包是這般美味,極力推介!   返屋企要試下照板煮碗 ! Fresh Clams (HK$80) 蜆有著海水的咸味,很新鮮,再以洋蔥和煙肉同煮,惹味又鮮甜 !    Mushroom Risotto with Scallop (HK$168)黑松露帶子意大利飯的帶子兩面煎得金黃,熟度剛好,完全鮮嫰可口 ,意大利飯有丁點硬度有咬口,每一啖飯也充斥著黑松露的香氣  Alla Scampi Style (HK$138) 蒜香雞胸意大利粉

最後要求轉去不近門口的圓檯座位

既然"蒜"主打,咁當然要叫D同蒜相關的食物吧 !

Black Garlic Bread (HK$45)

返屋企要試下照板煮碗 !

Fresh Clams (HK$80)

Alla Scampi Style (HK$138)

蒜香雞胸意大利粉睇落勁似魚柳片既雞胸煎得好香,但又唔會鞋烚烚,當然不及低溫慢煮咁滑啦!  味道咸咸香香 ! 意大利粉相比意大利飯清淡一點。唯有不足之處就係賣相,若然轉成意大利飯既碟盛載,先放意大利粉,雞胸放在上面,再加香草在上已是另一回事

Mineral Waters - Sparking Water (HK$48)

Tea with Lemon (HK$28)
2016-11-21
  • 黑蒜包
  • FRESH CLAMS
早前,與友人途經炮台山時,發現了一間似乎甚有氣氛的餐廳,於是,工展會期間,便順道到訪這兒看過究竟。 《16 Shell》是一間意大利餐廳,位於炮台山蜆殼街16號,相信名字亦因此而來,很易記喔!這一帶近年開設了不少有水準的餐廳,因此,難得過海,當然也要在這裡嚐嚐。 MENU 的封面,廚師頭用上洋蔥頭,感覺很有趣!現襯以黑白為主的底式,更顯突出。 餐廳內,格調高雅,深色為主調,搭配柔和光線,營造出小浪漫,是談心的好地點。 我們先揀選了一碟小吃,「Crab Legs」 HK$128,平常吃的蟹腳多是冷盤,而這次倒是熱食,蟹腳最厚肉的小支已去殼,食落非常方便,伴碟還有岩鹽,蘸一點同吃,份外鮮味。 再來是一件 Panama Ham 小 Pizza HK$98,四四方方,的的骰骰,二人分享正好。除了 Panama ham,還伴有火箭菜、紅椒、青椒等配菜,簡單味美,加上脆脆的 Pizza 底,整體口感不錯,唯芝士份量太少,有點不足。 主菜上桌,蝦子餅揀選了一份「Alla Scampi Style - Shrimp」HK$158,香煎大蝦意粉,伴上欖油大蒜白酒汁,甫上桌,已聞到撲鼻香氣,食落,帶

主菜上桌,蝦子餅揀選了一份「Alla Scampi Style - Shrimp」HK$158,香煎大蝦意粉,伴上欖油大蒜白酒汁,甫上桌,已聞到撲鼻香氣,食落,帶點微酸味道,配上爽口彈牙的香煎大蝦,十分滋味。

吃了一份小 Pizza,BeautySearch 已感半飽了,所以,這次主菜不選粉、麵、飯,而選了

「Ravioli」意式雲吞,雲吞的外皮軟腍煙韌,中間夾著點點肉,份量雖然不多,但已很香口,再搭配稠身 creamy 的野菌白汁,味道已很豐富。

聽說這裡的 Tiramisu 連謝霆鋒也讚賞,說是他食過多間餐廳之中最好味!

大大件,足夠二人享用。芝士部份十分滑溜,中間的手指餅很柔軟,加上溫和酒香與咖啡味,令人吃不停口。
聽聞炮台山有款餅底是黑色的黑炭黑蒜蓉包很香。心裡充滿了好奇之下, 早前,約齊腳找了 幾位「姊妹淘」到炮台山搵食﹣﹣炮台山蜆穀街的16 Shell﹣﹣ 在街的轉角,遇見了十二道峰味。 在網上看見不少好評,聽聞是謝霆鋒的朋友開設的。 特色西西牙菜的西餐廳。 餐廳裝潢頗有特色, 彷彿置身海邊酒廊的Chilling Bar lounge。 羊肉頗嫩滑,有羊肉的肉香。 需知道,餐廳的羊架菜式是可以見列廚師的真章。 一道普通的羊架, 即使高檔次的貴價餐廳 仍是「伏店」很多, 羊架肉質過嚡過韌的比比皆是。 即使做到肉質滑嫩, 因為時間短,又未夠入味, 這裡的羊架滑嫩及入味都不錯~ 竹炭辣肉腸薄餅身為(為)食家,未試過餅底是黑色披薩。 表層的芝士和沙律菜,形成 芝香微膩及菜蔬小清新的強烈對比。 薄餅薄脆香口, 有獨特的香味,是竹炭味嗎? 分不清,答您不上竹炭是啥味兒, 只知道是香脆的~ 黑炭黑蒜蓉包這塊黑色的麵包, 老實說,開頭並不太引起我的食慾。 白面包淡而無味的形象太根深蒂固。 但當我食了一塊,就有翻尋味的感覺。 包的表皮意外的又鬆化、又香脆。 似烘焙過的脆多士吧。 中間的麵包芯仍是
聽聞炮台山有款餅底是黑色的黑炭黑蒜蓉包很香。

心裡充滿了好奇之下,

早前,約齊腳找

幾位「姊妹淘」到炮台山搵食﹣﹣

炮台山蜆穀街的16 Shell﹣﹣

在街的轉角,遇見了十二道峰味。

在網上看見不少好評,

聽聞是謝霆鋒的朋友開設的。

特色西西牙菜的西餐廳。

餐廳裝潢頗有特色,

彷彿置身海邊酒廊的Chilling Bar lounge

羊肉頗嫩滑,有羊肉的肉香。

需知道,餐廳的羊架菜式

是可以見列廚師的真章。

道普通的羊架,

即使高檔次的貴價餐

是「伏店」很多,

羊架肉質過嚡過韌的比比皆是。

即使做到肉質滑嫩,

因為時間短,又未夠入味,

裡的羊架滑嫩及入味都不錯

竹炭辣肉腸薄餅

身為(為)食家,未試過餅底是黑色披薩。

表層的芝士和沙律菜,形

芝香微膩及菜蔬小清新的強烈對比。

薄餅薄脆香口,

有獨特的香味,是竹炭味嗎

不清,答您不上竹炭是啥味兒,

只知道是香脆的~

黑炭黑蒜蓉包

這塊黑色的麵包,

老實說,開頭並不太引起我的食慾。

面包淡而無味的形象太根深蒂固。

但當我食了一塊,有翻尋味的感覺。

包的表皮意外的又鬆化、又香脆。

似烘焙過的脆多士吧。

間的麵包芯仍是軟腍腍的。

有好香好濃的的微咸香蒜味~

加上,以健康食材製成,
蠻喜歡它呢,

改變了我討厭食面包的觀感。

黑松露蘑菇酥皮薄餅$138

是正方型的大Pizza

餅底
用酥皮製成鬆脆可口~ 超香脆!

需層有黑松露、芝士、磨菇、

紅椒和我最喜歡的火箭菜

白酒橄欖牛油煮蜆$80

帶有淡淡的酒香
和牛油的奶油香,

沒搶過蜆肉的鮮嫩。

豬扒的肉質沒太韌。味道還可以~

地址: 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖

2017-01-28 230 瀏覽
星期天下午來到這裡,人不多,偶爾經過亦沒有留意這間在小路旁的西餐廳。歐陸式的設計,燈光略暗,暗紅的皮椅搭木餐枱,加上聖誕裝飾,有點像蘇豪區的餐館。坐在窗旁的位置享受著外面和暖的陽光,份外寫意。南瓜湯濃濃的南瓜湯,很滑很creamy番茄雞肉意粉番茄醬濃但偏酸🍅白酒青口意粉淡淡的白酒香氣,混入蒜蓉parsley伴的意粉,這個很好吃。青口亦大隻爽口😋加配的Latte價錢中等,勝在可以坐很久,適合好友週末吃lunch談心

南瓜湯

濃濃的南瓜湯,很滑很creamy
番茄雞肉意粉

番茄醬濃但偏酸🍅
白酒青口意粉

加配的Latte
價錢中等,勝在可以坐很久,適合好友週末吃lunch談心
  • 白酒青口意粉
2017-01-25 259 瀏覽
平時返工lunch出去食飯都冇留意依間餐廳,如果唔係同事食過覺得唔錯介紹,小編可能會就咁忽略左~小編叫左一個lunch set $98,包餐湯/沙律及飲品,主菜選左香煎橄欖油大蒜鹽醃咸漁仔意大利麵配無骨雞脾~餐湯係南瓜湯,南瓜味濃而滑,幾好飲~ 意大利麵幾彈牙,配上炒過既大蒜,令意大利麵帶有好香好濃既蒜味,不過有d油。雞脾無骨方便易食,雞皮炸得香脆,肉質嫩滑,味道挺好食~由於小編食量唔算太大,所以小編意覺得意粉份量足夠,但唔知夠唔夠男士食~餐廳環境及食物質素唔錯,而且lunch不收加一,小編覺得值得一試~

餐湯係南瓜湯,南瓜味濃而滑,幾好飲~

2017-01-19
2017-01-23 254 瀏覽
今天朋友生日,預先訂了她想吃的以蒜為主題並由謝霆鋒助手開設的餐廳慶生。餐廳裝潢雅致,牆上掛滿明星合照。Black Garlic Bread,用黑碳造型的長碟盛載黑蒜包,賣相精緻,法包外皮硬脆,內裡軟熟,嚐到麵粉的香甜,黑蒜醬甜中帶微澀,黑蒜濃香在口中散開,十分滋味~Caesar Salad with Smoked Salmon,大大塊的煙三文魚油甘味美,每一口爽脆的蔬菜也嚐到鹹魚獨特的鹹香,而橄欖味道酸甜不苦,車厘茄鮮甜不酸,再混合蒜蓉 / 芝士 / 烤麵包粒一起吃,口感層次豐富~Iberico Pork,份量十足,厚身的西班牙黑毛豬外面焦香,裏面色澤粉嫩肉質細嫩,沒有筋不會韌,肉汁豐富,入口Juicy,黑毛豬加上粗鹽 / 黑椒 / 黑蒜汁調味,更添鹹香味,惹味可口~整體味道獨特,出面甚少吃到以蒜為主題的菜式,大廚可以將蒜的食材發揮得淋漓盡致值得欣賞!雖然價錢不算便宜,但香港區餐廳算合理,加上朋友食得開心,值得的!

題外話/補充資料: 有乾淨廁所很方便
2017-01-16
慶祝紀念
生日
2017-01-23 142 瀏覽
係出面望入去餐廳黑黑暗暗仲以為係酒吧,餐廳門口擺放左一兩張細圓枱,我相信係方便餐廳職員可以係餐廳入吸煙,餐廳環境唔錯,唔算好迫,在牆上的menu很有心思,有文字又有圖案,感覺上都好舒適,如果三五知己一齊聚下,值得一試既。介紹其中2款先:Truffle Ravioli $138大大粒既意大利雲吞,用了忌廉蘑菇嚟煮,個忌廉汁太濃有少少偏咸,每一粒雲吞都帶出黑松露既香味,配菜方面用左蘑菇片,比例上蘑菇多過雲吞,整體上有少少失望。S8 Pizza $128係餐廳出面鋒味酥皮Pizza更是此店高度推介。於是叫左個莎樂美腸pizza,用原味大大塊肉腸, 每一啖都好香濃既芝士味, pizza 用酥皮做底比較特別,不過太多油食完之後底碟都仲令立立!總括嚟講除咗太多油呢個pizza係好好味嘅!

介紹其中2款先:

Truffle Ravioli $138

S8 Pizza $128

2017-01-22 161 瀏覽
去完朋友屋企新屋入伙後,係朋友屋企附近有間幾特别既餐廳,係門口有個黑板寫住鋒味pizza,大家都心諗唔通係謝霆鋒開既。入都餐廳都好寬敞,坐得都好舒服,每一位服務員都很用心介绍每一款菜識,真係值得一讚,但因為之後來的朋友對薄餅麻麻,唯有下次叫其他朋友再黎同我食過先。Black Garlic Bread $45暖暖地既香脆鬆軟的黑炭麵包非常之好味,第一啖咬落去就聞到麵包上面塗了黑蒜,黑蒜味好重,第一次食感覺很特别,食落去煙煙韌韌既口感,我見每人枱客人都有order就知道吸引,健康之選。Crab Legs $128頭盤我地揀左個蟹腳,份量都算多差不多有十隻,不過食材方面選用急凍蟹腳,食落去無乜蟹味,反而好重雪味,感覺麻麻地,味道方面用了黑椒和橄榄油烹調,肉質唔算嫩口,味道方面偏淡口,有少少食之無味既感覺。之後我地再叫左小小食物和飲品一路傾計一路食野,這裡感覺舒服都吾錯。

Black Garlic Bread $45

Crab Legs $128