2012-06-14
自從01/APR.來飲茶之後, 自己同太座都好欣賞呢度嘅點心, 雖然味道偏淡唔屬於大路嘅味道, 但要濃的點心亦做得到恰到好處的地方, 餡料方面亦交足功課,由於今個月都有開飯優惠-食物價錢打八折,所以擇日(09/June)再戰是日精品係:一小碟豆卜, 成五十蚊TEA & SNACK for two架, 味道當然好好味, 豆卜吸收咗唐芹的香氣, 雖說炸過但一d唔覺佢油膩, 小食都咁到家.點心分別係:翠翡玉免餃 $38- 外型比較須要加些想像力, 但也不減其可愛嘅外型, 饀料的帶子味鮮且甚突出, 翠翡的菜則不太多瑤柱絲炸兩腸粉chong fan $45- 一條四件,計起來成$22/條, 真係幾高昂, 老實講鋪面嘅瑤柱絲唔多, 炸兩由於係番炸嘅關係, 水分全被蒸發至0%, 食這種類似麵包的食物就好容易分辨得出第一次同番手炸的分別, 麻醬同甜醬係清淡版, 比起我們街口那間馳名"深水埗區"嘅腸粉舖起碼淡一半啦, 但個人唔介意呢樣嘢, 反而介意油條被番炸影響咗整個點心嘅味道, 所以下次唔會叫呢樣囉飽魚鮮竹雞扎 $58- 一攞出嚟覺得個面有點乾但內饀嘅魚肚/ 火腿/ 冬菇/ 雞肉 /飽魚 全部餡料都
點心分別係:
飽魚鮮竹雞扎 $58- 一攞出嚟覺得個面有點乾但內饀嘅魚肚/ 火腿/ 冬菇/ 雞肉 /飽魚 全部餡料都很入味而且size 剛剛好包入腐皮內,
雞飽仔 $38- 重薑汁味, 正呀, 每一口都充滿薑味, 薑同雞真係"最佳拍檔"
四寶餃 $38- 最重味嘅蝦肉完全霸佔晒其他三寶嘅味道, 睇到嘅有火鴨絲, 食到爽口口感嘅有馬蹄粒粒, 最後一寶真係估佢唔到嘞?唔通係"冬菇"?!
黑椒金錢肚 $45- 呢個點心同出面那些茶樓唔同地方係無蘿蔔在底, 所以睇起嚟好似好扁咁, 但其實件数都唔少架, 當日味道最濃嘅一品
楊枝芒果布甸 $45- 甜度剛好, 惜西柚肉比較少唔夠香, 太座話都係以前Dynasty正d, 同埋俾雙倍價錢分量多D得唔得呀?
荔枝紅荳沙 $38- 甜度又是剛好,可惜荔枝肉少得離奇,
希望好快會有第三部曲吧.