2018-09-20
香港人食野係有一鼓熱潮,前兩年中秋期間個個都追棒奶黃月,今年就一窩蜂去搶購流心奶黃月餅。之前食過九龍酒店既奶黃月餅覺得好好食,今年係8月已經訂定,早鳥優惠$273一盒,原價$368。我渣住電子劵去拎月餅,唔洗排隊,隔離用普通換領劵就要排一陣。Counter都有好幾個人serve,所以都好快就拎到。佢會根據你訂幾多盒就會俾幾多個袋你,雖然唔環保,但送禮就冇計啦。佢個包裝以深紅色為主,好grand。一盒有八隻,個size係普通月餅既1/4到,以咁既size黎講,都有啲貴,但食完之黎就會覺得物超所值!因為真係好好食!月餅要放入雪櫃,最多放兩星期。我就會放微波爐叮廿秒到先食~佢個皮好香好薄 奶黃餡好多,但完全唔膩,甜度岩岩好,食完一舊想即刻食第二舊屋企人好懶就咁凍食,佢地話好似雪糕喎佢地一啖一舊,話咁返就清晒明年再encore
明年再encore