2010-01-25 126 瀏覽
琴日... 因為日本爺爺gei朋友第一次同老公黎香港玩~所以我一做地主帶佢地周圍去去完灣仔之後我地一齊坐船就黎左TST一早就book定6點半3位gei我地好準時到達^^入去果時可能太早...只得一張3人table坐左人~~ 好quiet~~ 個環境好適合我地細細聲傾計呢由於我唔飲得凍野~ 所以佢地order左兩枝青島我就飲水仙ok喇=P最後睇睇menu再問下有咩好介紹... 終於落order!1. 湯(一人一客)我飲gei係蟹肉粟米羹佢地兩個飲gei係宮廷酸辣湯~ 各$78一碗蟹肉粟米羹同一般酒樓飲到gei無大分別~ 不過材料好足~ 只係蟹肉少左d同埋唔夠新鮮啊~宮廷酸辣湯係我未飲過gei味道~~ 有d辣~ 但酸味就無咩~有d鮮蝦gei味道~ 感覺幾特別! 同一般上海菜gei酸辣湯唔同ka! 可以一試2. 油泡蝦球日本人一向中意食蝦~ 所以呢味菜係CHAKO SAN點gei~~我初初見個名仲以為會好油膩... 點知唔係wo? 好鮮好清~~ 蝦球粒粒都size十足... 好有咬感!加上蝦醬及以蠔油配伴菜~ 絕對正!! 最值得一提gei係果d乾紫菜... 咸咸地同蝦球真係好match! 值
琴日... 因為日本爺爺gei朋友第一次同老公黎香港玩~
所以我一做地主帶佢地周圍去

去完灣仔之後我地一齊坐船就黎左TST
一早就book定6點半3位gei我地好準時到達^^

入去果時可能太早...

最後睇睇menu再問下有咩好介紹... 終於落order!

1. 湯(一人一客)

2. 油泡蝦球
加上蝦醬及以蠔油配伴菜~ 絕對正!! 最值得一提gei係果d乾紫菜... 咸咸地同蝦球真係好match! 值得一試啊~

3. 茶香雞半隻 (侍應推薦)
呢個雞gei外表同普通炸子雞好似無咩分別咁... 但味道就完全唔同喇...
佢有d花茶gei味道~~ 我估係玫瑰花味~ 幾特別!
但我估未必個個中意食~ 不過... 味道特別但雞肉唔夠嫩滑~~ 可以選擇試其他菜色!

4. 福建炒飯
第一試見男朋友係茶餐廳食福建炒飯... 覺得佢好多汁好似好肥膩咁
結果一直都無食過~~
不過今次佢地order左我又無理由唔食ka ma~~ 點知出乎意料gei好味wo?
一d都唔油唔肥膩~ 以為咁多汁會好漏... 但一d都無反而有少少汁濕濕地令個飯唔會咁dry
材料十足~ 一d都無偷工... 最重要係個蛋味夠gei飯底嘛~~
呢味係咁多入面我覺得最要一試gei菜啊
good!

最後趕住同佢地睇激光匯演甜品去第2度食~~~
埋單如果我用citibank卡其實會平好多... 但佢地又要請我唔比我比><
最慘我唔記得左比張ASIA MILES佢入分tim... 哎呀

差d唔記得一讚佢地每個服務員gei應度都好好~~~
下次一定會再來~~~*
蟹肉粟米羹
前菜
2010-01-24
  • 福建炒飯
2009-12-30 129 瀏覽
一早BOOK左兩位七點半,早到左幾個字,不過成間餐廳得果幾枱客,自然係好順暢咁入座.餐廳環境同服務其實都唔錯,唯一不足的係我地最初點左一份唔記得咩雞,但結果其他餸黎晒好耐都未見影,於是問返侍應佢先話原來無,又唔主動話比我地知。於是我地改點西檸雞,佢地就送返甜品,都ok啦。我地點左三餸一飯都幾好味,對我黎講就剛好,但同行朋友就覺得咸左少少。其中個生炒糯米飯同海蔘蝦子豆腐煲都值得推介。埋單用Citibank卡有八折,抵!

星期日晚得幾枱客
海蔘蝦子豆腐煲
XO醬炒黑豚肉
生炒糯米飯
西檸雞
  • 生炒糯米飯,海蔘蝦子豆腐煲
2009-10-15 74 瀏覽
原本想去食大閘蟹套餐,但服務員話已經賣洒,所以我們還是散叫了。頭盤:蒜泥白肉:0的豬肉比較厚了點,所以有點"hai",不過個醬汁還不錯主菜:鳳凰雞2食:雞皮燒得很脆,底下有快蝦多士,雖然有點肥,但好好食。上湯菜心:那個湯底絕不戲場,菜心亦很甜美,0吾錯金盞黑鬆露露筍炒星斑球:都ok,不過味道有點淡之后還點了個炒飯,隰隰地,都ok。甜品:煎糯米糍:出乎意料之外好食,而且0吾系太甜,老人家都0岩食鮮果並盤:分量都0吾少,足夠5-8人仁茶:我沒有食到,但朋友話都0吾錯總結:服務態度很好,有求必應,而且有7折,都幾抵食,一定會再來

頭盤:

主菜:
上湯菜心:那個湯底絕不戲場,菜心亦很甜美,0吾錯
金盞黑鬆露露筍炒星斑球:都ok,不過味道有點淡
之后還點了個炒飯,隰隰地,都ok。

甜品
煎糯米糍:出乎意料之外好食,而且0吾系太甜,老人家都0岩食
鮮果並盤:分量都0吾少,足夠5-8人
仁茶:我沒有食到,但朋友話都0吾錯

2009-10-13 61 瀏覽
今年中秋又食左好多唔同品牌,唔同種類既月餅, 首推又是別無他選, 一定係九龍酒店既奶皇月餅...早在它一推出時已有EARLY BIRD PROMOTION $108 PER BOX, 一盒有8個, 比原價 (好似係148)真係抵左好多, 拿拿臨預購左4盒自用兼送禮.呢個月餅不含防腐劑, 所以出品之後10日就要食晒, 同埋返屋企要放雪櫃, 食既時候放微波爐叮一叮就得, 我建議叮完之後先攤放10數秒, 因為咁樣個皮會脆架, 食落就更正...如果叮完即食就冇左呢個口感喇! 講講個月餅呀, 雖然D蛋黃已經打碎混入奶皇度, 但食落都仍然有好香既蛋黃香, 而個奶皇一D都唔"漏", 因為係迷你裝, 食一個做下午茶絕對唔過份, 剛剛好, 仲好有衝動食多個, 不過就唔太好啦, 始終都要注意健康呀嘛...我相信呢個都會係出年既MUST BUY ITEM, 因為真係好抵, 相比半島果個, 我覺得呢個抵得黎又好食D...

都幾靚架!
$108 (其他)
都幾靚架!
  • 奶皇月餅
2009-10-10 41 瀏覽
3/10(六)月前從食友素素豬的面書得知今年九龍酒店的奶皇月有早鳥優惠.上年喫過半島,今年首嚐九龍酒店的.一盒四個迷你奶皇月$108;外表色澤金黃,用上傳統餅皮,將其切半,餅皮鬆中帶脆,內裏的奶黃餡質幼細滑,濕度頗高,濃厚蛋香.相比起半島的奶黃月,這裡的出品更為立體誘人!
3/10(六)

相比起半島的奶黃月,這裡的出品更為立體誘人!
$108 (其他)
2009-10-09 27 瀏覽
朋友送了這盒月餅給我。。。 早在3年前已食過,之前覺得很好吃。但今年再吃的時候就覺得無特別,但都比半島酒店的那些好。這兒的酥皮奶黃月比自己做的黃一些(見圖)。聽個廚師朋友說是加了色素令顏色漂亮一些。會唔會在食? 出年至再決定吧...

會唔會在食? 出年至再決定吧...
so yellowish
home-made mooncake
2009-10-05 33 瀏覽
早在八月中就已經籌備這年的中秋如何吃著過~~九龍酒店是第一盒由大比速遞回來的月餅~~已經急不及待第一時間品嚐一下了!!雖然是月前的事~但感覺尤在~彷佛就是昨天吃過的一樣~~因為實在美味~而且想在吃過多間後才作出比較~八月中尾的時候~九龍酒店已經有現貨提供而且還有七折~每盒折合後都只需約$100的價錢就擁有這個近年與嘉麟樓看齊的送你酥皮奶皇月餅~~~有幸成為第一批品嚐到的人~實在是小比的福氣~多謝大比的速遞~呵~雖然外盒有點土氣~但餅也不可貌相~最重要是有內涵~~八小龍安放在盒中~~香氣不及嘉麟樓般令人醉到~但金黃微焦的外表已經讓小比的口水分泌增加~大比說這盒餅是今天新鮮焗起的!~!當務之急就是小比毫不客氣地已經拿到小刀切下去~~~外皮與飽滿的橙黃奶皇餡互相扣著~沒有分離的意思~未叮熱前先吃半個~雖然未是盡脆~但卻可在口裡充份混入濕潤的奶皇沙之中~小比忍不住不停說~好味好味好味好味~真的好味~~這是小比一生中第一口奶皇月餅~實在驚為天人~first impression是~原來真正的奶皇就是這樣~咸蛋黃很粉很沙~現今在十間有奶皇包的館子~可能只有一間用上真正的奶皇而非吉士來代替~~再叮熱

八月中尾的時候~九龍酒店已經有現貨提供而且還有七折

再叮熱三十秒~包裝上也有建議叮熱後更佳~不消五分鐘~你知道嗎~~已經消滅了半盒了~
~別提醒我這盒月餅不能久放~必要在雪櫃內儲存~~因為根本要吃的話~一次過已經可以吃清光了!hahaha~!!結果當然也是如此~然後隔天就已經再多訂2盒~給親友品嚐~!一試難忘~就算雪凍了吃也是另一番好吃的風味~!要是土土的要將這個月餅與嘉麟樓的相比~~雖然外表不及嘉麟樓的為香為脆~但內餡的油沙成份是一絕~
~~幼滑且夠濕潤的餡料飽飽地填滿了~與外皮來個緊緊的肌膚之親~已經是致勝的道理~!差不多平上大半~質素卻好多多~~九龍酒店的奶皇月餅絕對是己丑年中秋月餅之冠~明年再會!!!!
$104 (其他)
  • 迷你酥皮奶皇月餅
2009-10-04 14 瀏覽
早前托同事的幫忙預訂了一盒九龍酒店奶皇酥皮月餅, 用來送給薑餅人家人。 後來看到雜誌和食友的讚評, 已流晒口水, 於是叫薑餅人拿走四個給我倆及我家分享。用微波爐叮大約20秒, 未吃已嗅到陣陣奶皇香。 用刀輕輕一切, 可能比較熱的關係,薄薄的外皮很易甩開,香濃滋味, 奶皇蛋黄混和一起, 入口有點即溶的感覺, 很快便和薑餅人清掉兩個。但願人長久。

。 後來看到雜誌和食友的讚評, 已流晒口水
, 於是叫薑餅人拿走四個給我倆及我家分享。
用微波爐叮大約20秒, 未吃已嗅到陣陣奶皇香

但願人長久。

雞仔也愛吃
餡是香、鬆、化
2009-10-04
雞仔也愛吃
餡是香、鬆、化
2009-09-29 31 瀏覽
早o係7月..已同朋友一齊以優先價訂左月餅券~前幾日行開街拎埋月餅…嘩~好多人都係為月餅而入黎lobby~因為今年九龍酒店既宣傳做得幾足, 不論雜誌/ 報紙, 甚至網站都見過關於月餅既報導,當然o係O.R.都有月餅製作班既花絮啦~月餅因為冇防腐劑, 番到屋企要放入雪櫃~食用期亦只有10日. 一盒有8個迷你酥皮奶皇月餅,跟指示食用前先以微波爐叮熱,我只叮一個, 就叮左10秒~切開同屋企人一齊試~皮真係好薄~唔多似係酥皮~比起潮式o個d酥皮好味得多~餡係滑滑既奶皇…唔會太甜, 反而食到鹹香…因為鹹蛋黃已經打爛左混入奶皇入面…佢地食完話都話好~我仲試過凍食~但始終都係熱食較吸引~因為熱力將蛋香都迫出黎…^^食住此奶皇月餅就好似將圓圓既月亮放入口添~對比上年食過嘉x樓的係奶皇月餅.. …個人較鍾意九龍酒店既味道~而且價錢仲平d添~難怪今年掀起追月潮…
早o係7月..已同朋友一齊以優先價訂左月餅券~

前幾日行開街拎埋月餅…
嘩~好多人都係為月餅而入黎lobby~
當然o係O.R.都有月餅製作班既花絮啦~

月餅因為冇防腐劑, 番到屋企要放入雪櫃~
食用期亦只有10日. 一盒有8個迷你酥皮奶皇月餅,
跟指示食用前先以微波爐叮熱,
我只叮一個, 就叮左10秒~切開同屋企人一齊試~
真係好~唔多似係酥皮~比起潮式o個d酥皮好味得多~
餡係滑滑既奶皇…唔會太甜, 反而食到鹹香…

因為鹹蛋黃已經打爛左混入奶皇入面…
佢地食完話都話好~

我仲試過凍食~但始終都係熱食較吸引~
因為熱力將蛋香都迫出黎…^^
食住此奶皇月餅就好似將圓圓既月亮放入口添~

而且價錢仲平d添~
難怪今年掀起追月潮…
應節紅色硬紙盒..
焗得金黃, 小巧淺嚐更美味..
2009-09-26
$104 (其他)
應節紅色硬紙盒..
焗得金黃, 小巧淺嚐更美味..
  • 奶皇月餅
2009-09-28 48 瀏覽
中秋佳節將至,據說九龍酒店出品的迷你奶皇月餅早已售罄,食友開心曾送一件給我試食,味道相當吸引,以為要留待明年才有機會吃這佳節美點,想不到在家無聊打開雪櫃,竟發現一盒八件裝的迷你奶皇月餅,眼前一亮,立即拿出一件放入微波爐翻熱。約十秒後,熱辣辣的月餅已在手心上,一口咬下,薄薄的鬆脆酥皮充滿油酥香,內裹是擠得滿滿的奶皇餡,金黃色的內餡入口香滑,濃而不甜,味道不錯,的確蠻有新意的。個人口味關係,不喜歡傳統蓮蓉餡,所以一直跟月餅無緣,甚至有避之則吉的想法。近年新興的奶皇月餅,賣相精緻,味道上佳,看來會成為我的新寵,高呼「我愛奶皇、不愛蓮蓉」。據說半島嘉麟樓同類出品更加出色,可惜已臨近中秋,相信早已售罄,今年未能如願一嚐,明年定必一試究竟。一百四十八元一盒的迷你奶皇月餅,平均一小個近廿元,說平不平,唯一年一度慶中秋,也不要斤斤計較,一起刺激香港經濟吧!在此預祝各位食友,中秋快樂,食到人月兩「臀」圓!

在此預祝各位食友,中秋快樂,食到人月兩「臀」圓!
慶中秋必吃月餅
翻熱後更美味
賣相吸引
我愛奶皇,不愛蓮蓉
2009-09-26
$148 (其他)
慶中秋必吃月餅
翻熱後更美味
賣相吸引
我愛奶皇,不愛蓮蓉
  • 迷你奶皇月餅
2009-06-15 53 瀏覽
整個星期,都有好友請我食飯慶生,終於輪到正日和家人慶祝的晚上,細妹選了龍逸軒,主要因為2星期前,試過他們的All-in-One套餐,水準不俗,今次適逢我的生日,選了酒店的23週年套餐(有4, 6, 12 位的價錢, 4 位是$1280),由於我不大吃奶類食品的,訂位時店方體貼地讓我們挑選其他糖水,值得一讚!套餐:上湯焗乳龍蝦: 每位半隻,肉質尚算爽而鮮,普通碧綠醬爆雙蚌:比較失望,XO醬太少,珊瑚蚌等只沾了很少XO醬,味淡菜膽花膠燉螺頭:花膠大件,配大白菜膽和螺頭,鮮甜夠味,好好飲金盞黑松露露筍炒星斑球: 一上檯,已經覺得好美觀,我覺得精緻的食物陳設,尤如食物化妝師,令食客望見已經想食,自問對黑松露認識不多,只知是貴價的食材,露筍鮮甜,星班球好滑,正!上素竹笙卷伴時蔬:這是我最喜歡的一道菜,竹笙卷咬下去,好爽的感覺,內裡是什菇和髮菜,薄薄的上湯獻汁,好清新,時蔬用莧菜最嫩的葉,我幾乎幹掉全碟菜蒜香脆皮雞: 此乃我妹的最愛,皮脆而薄,肉滑,good魚湯水餃稻庭麵: 魚湯鮮甜,麵條普通原個椰皇燉雙皮奶: 椰皇味香,奶好滑,不錯店方提供的其他糖水,芒果布丁,楊枝金露,麥米粥,一般水準富貴牡丹

套餐:
上湯焗乳龍蝦: 每位半隻,肉質尚算爽而鮮,普通

蒜香脆皮雞: 此乃我妹的最愛,皮脆而薄,肉滑,good

魚湯水餃稻庭麵: 魚湯鮮甜,麵條普通
原個椰皇燉雙皮奶: 椰皇味香,奶好滑,不錯
店方提供的其他糖水,芒果布丁,楊枝金露,麥米粥,一般水準
富貴牡丹酥/宮廷豌豆黃: 我好喜歡吃豌豆黃,不太甜,有豆香味,加了金萡,矜貴好多,話晒係慈禧太后最愛的糕點之一
,牡丹酥,用酥皮包蓮蓉,不太甜,吃下去時還暖的!
食物水準好好,服務很好,尤其訂位時很有禮貌,整頓晚飯食得很滿意!
人生能有家人和朋友的關愛,我還缺什麼呢?

上湯焗乳龍蝦
碧綠醬爆雙蚌
上素竹笙卷伴時蔬,賣飛佛!
金盞黑松露露筍炒星斑球
菜膽花膠燉螺頭,花膠大件,滋補!!
蒜香脆皮雞
原個椰皇燉雙皮奶
富貴牡丹酥/宮廷豌豆黃
上素竹笙卷伴時蔬,賣飛佛!
金盞黑松露露筍炒星斑球
菜膽花膠燉螺頭,花膠大件,滋補!!
蒜香脆皮雞
原個椰皇燉雙皮奶
富貴牡丹酥/宮廷豌豆黃
  • 上素竹笙卷伴時蔬
2009-04-27 96 瀏覽
星期六和屋企人到九龍酒店食晩飯,我哋果間房有10張枱, 旅客為主, 歐美, 日本, 自由行都有, 香港人得我哋果枱.ALL in One 套餐 6 位$1800, 12位$3600, 包茶& 加一. 我哋10人, 佢話$300一位, 唔會逼你叫個12人餐, 好公道.鮑粒燕液焗釀蟹蓋:即叫即焗,熱騰騰!鴛鴦蝦球: 賣相欠奉,其實把兩種蝦球梅花間竹咁舖排, 又美觀, 又唔駛浪費中間d青瓜.蝦球大大隻,彈牙,香脆,不油不膩,味道很好. 瑤柱燉菜膽螺頭:瑤柱足一大粒,湯很甜. 西施玉簪星斑球: 星斑片巻著菜心,旦白很滑.蟹皇雪蛤扒露荀:露荀爽口味美香燒桂花雞: 味道鮮美,皮脆 肉嫩.由於已經吃得很飽,吃不完的只好打包.菜遠魚湯稻庭麵: 稻庭麵素質平凡,分了一半給身邊的人.蓮蓉焗西米布甸 :甜得可怕,叫人放棄. 我想生果會受歡迎一點. 椰汁紅豆糕:好香椰汁和紅豆味,賣相精美.麥皮香芒卷:如果多點麥皮巻在裏面,會更好食,更有口感,更有益健康.一點心意,希望你喜歡,希望年年有今日:音樂 ♪♪♪ 日夜勤力爭氣 每到這個日期 都想給你驚喜 ♪♪♪ (註一)註一: <<年年有今日>>  主唱: 古巨
鮑粒燕液焗釀蟹蓋:即叫即焗,熱騰騰!
瑤柱燉菜膽螺頭:瑤柱足一大粒,湯很甜.
西施玉簪星斑球: 星斑片巻著菜心,旦白很滑.
蟹皇雪蛤扒露荀:露荀爽口味美
菜遠魚湯稻庭麵: 稻庭麵素質平凡,分了一半給身邊的人.
椰汁紅豆糕:好香椰汁和紅豆味,賣相精美.
一點心意,希望你喜歡,希望年年有今日:

註一: <<年年有今日>>  主唱: 古巨基 作詞:林夕作曲:雷頌德
鴛鴦蝦球:彈牙,香脆
  • 鴛鴦蝦球
  • 香燒桂花雞
(非會員)
2009-02-26 63 瀏覽
以往去九龍酒店都是去食BUFFET, 從報上得知,原來他們還有一個中餐廳,而他們為慶祝23周年,還特別推出了一個套餐,食物吸引之餘還非常超值,4位都是$1280,上星期媽咪生日,所以訂了4位試一試. 菜單如下:上湯焗乳龍蝦: 每位有半隻, 用上湯焗,SO FAR SO GOOD.龍蝦SIZE都OK.碧綠醬爆雙蚌:CAPTAIN說這個菜式是用他們自家制的XO醬烹調,是他們環龍閣時代開始已經有的,雙蚌用了象拔蚌及珊瑚蚌,兩種蚌味道很好亦非常軟滑,辣味都適中,他們還極力推介XO醬給我們,說由一開始都沒有加價,都是賣$180.菜膽花膠燉螺頭:很好的一個燉湯,食得出真的是用長時間燉的,花膠很厚,湯味亦很濃郁.金盞黑松露露筍炒星斑球: 很特別的一個菜式, 以往去中餐廳食魚都不外乎是清蒸或者是紅炆,但他們用了新鮮星斑起肉再配西式的黑松露炒,特別之餘亦不覺沉悶,兩者配搭起來,竟然出奇地好食.上素竹笙卷伴豆苗:用上素釀竹笙配豆苗,很"清"的一道菜蒜香脆皮雞: 稍為失色,皮不夠脆.魚湯水餃稻庭麵: 稻庭麵原來是一種日本麵,很爽口彈牙,水餃亦好,魚湯清甜.原個椰皇燉雙皮奶: 用原個椰皇燉雙皮奶,一開蓋已經聞

上素竹笙卷伴豆苗:用上素釀竹笙配豆苗,很"清"的一道菜

蒜香脆皮雞: 稍為失色,皮不夠脆.

原個椰皇燉雙皮奶: 用原個椰皇燉雙皮奶,一開蓋已經聞到一陣椰子香味,再食雙皮奶,間直是絕配.

富貴牡丹酥: 豬油味太皇,全晚最差.
宮廷豌豆黃: 豆香濃郁,再配以金薄.正!

全晚的服務都很好,不會過份的熱情,但亦不會冷待客人,剛剛好.但他們說這個套餐只在二月供應,所以我已經決定再食一次.

Dinned here quite a few times. Food is decent. Pricy, but not too pricy.More importantly, there is always a good chance to find a table even on Friday nights.Recommend to anyone who:needs to find a Chinese restaurant for dinner in busy hours in Tsim Sha Tsui, but wants 1. some decent Chinese food (not necessarily great), and 2. a relatively quiet environment

Recommend to anyone who:

• Soups
有人請飲茶.....叫到成檯點心....樣樣都好味....除左硬到似乒乓波的山竹牛肉......我平時好鐘意食牛肉...但係真係未食過咁難食的.....硬屈屈到死.....臨尾整左碟海鮮炒飯....料多又好味...十分!當日食食下有隻烏蠅係檯面盤旋.....要扣分呢樹坐得舒服...點心又好味....可以再黎.....
臨尾整左碟海鮮炒飯....料多又好味...十分!
當日食食下有隻烏蠅係檯面盤旋.....要扣分
呢樹坐得舒服...點心又好味....可以再黎.....