2023-02-17
今日同朋友lunch time 去位於佐敦新開呢間鐵板燒,因為我哋見OpenRice訂座有八折好抵,餐廳喺正街口角落大大個招牌,都好易搵到。我哋一人叫咗一個set,我見有八折,叫咗個貴啲嘅《季節廚師發辦套餐》,另外叫左支平平地嘅Sake, 食鐵板燒好似點都飲少少酒夾啲。首先出場嘅係沙律,沙律菜好新鮮,最特別係粒龍珠果,平時食生日蛋糕上邊都成日有一定唔會食,因為我試過係好難食,但係今次我對依粒龍珠果從此改觀,原來係清清地幾好味個喎。前菜係溫泉蛋,溫泉蛋係有一個好靚嘅碗裝住,另外加左魚子醬撈埋一齊食,即刻高級咗好多!來到第一樣主食,係兩款海鮮,我揀咗白鱔同扇貝,白鱔好出色! 爽脆彈牙,配左七味粉同黑炭鹽,重點係係已經起晒骨,啖啖肉,必食之選,下次嚟一定會再點!扇貝落咗牛油同黑松露做汁,好香第二款主食係肉,我揀左雞肉,燒得外脆內軟,配牛油醬好好味麵豉湯唔鹹,入邊啲豆腐切咗好幼絲,我好欣賞~ 之後食埋鐵板炒飯,即刻飽晒最後甜品,今日係自家製柚子雪糕,滿足!呢間餐廳唔會好似其他鐵板燒咁有花巧嘅表演,但係睇得出師傅好用心,慢慢燒,都好值得坐吧枱睇。
第二款主食係肉,我揀左雞肉,燒得外脆內軟,配牛油醬好好味
麵豉湯唔鹹,入邊啲豆腐切咗好幼絲,我好欣賞~
之後食埋鐵板炒飯,即刻飽晒
最後甜品,今日係自家製柚子雪糕,滿足!