2008-04-19 9 瀏覽
可能係平日關係9點黎到等左一陣就有位啦!醉雞-------- 雞嫩滑,但冇咩酒味小籠包------ 皮薄好味,用布墊小籠飽底唔易'痴'爛酸辣湯------ 足料,味夠酸擔擔麵------ 麵彈牙,醬夠多夠'傑'排骨妙飯---- 好香,好味雲吞-------- 普通啦,但皮都係滑炒芥蘭------ 好味好甜豆沙小包---- 皮薄,豆沙唔會太甜椰汁芋頭西米露--- 椰汁較多,稀左d大部份待應都是從台灣調派來的服務很好!
可能係平日關係9點黎到等左一陣就有位啦!

醉雞-------- 雞嫩滑,但冇咩酒味
小籠包------ 皮薄好味,用布墊小籠飽底唔易'痴'爛
酸辣湯------ 足料,味夠酸
擔擔麵------ 麵彈牙,醬夠多夠'傑'
排骨妙飯---- 好香,好味
雲吞-------- 普通啦,但皮都係滑
炒芥蘭------ 好味好甜
豆沙小包---- 皮薄,豆沙唔會太甜
椰汁芋頭西米露--- 椰汁較多,稀左d

大部份待應都是從台灣調派來的服務很好!

2008-04-19 20 瀏覽
比起台灣那邊的店,感覺high class 了服務一流食物也一流推薦那道小菜---上海烤夫!!香港食肆很難找這樣入味的上海烤夫... 絕對值得再去!!只是真的很多人..比較難等位~
比起台灣那邊的店,感覺high class 了
服務一流
食物也一流

絕對值得再去!!
只是真的很多人..比較難等位~
2008-04-18 9 瀏覽
看到雜誌介紹, 知道有台灣師傅坐鎮, 故立即和男友二人來吃晚飯. 很快便有位了. 二人點了一客小籠包, 鹵水牛肚, 一碗酸辣湯, 一個紅燒牛肉麵, 一小碟蘿蔔絲海哲, 其實這裡的份量好細, 後來再要了一客蟹粉小籠包. 小籠包味道還可以, 但似乎台灣店較為好吃, 男友認為翡翠拉麵好些, 鹵水不夠味, 酸辣湯不辣, 紅燒牛肉麵就很清, 我較為喜歡台式牛肉麵, 有酸菜, 濃濃的牛肉味. 這次所點的菜, 感覺上一切都是平平.
幾年前到台灣旅遊時,曾在鼎泰豐的總店嘗過馳名的小籠包,難得現在由總店親自管理之下再次重新經營,熱愛小籠包的我當然要去捧場。雖然只是午飯,不過我們美食團的宗旨不用理會是早午或晚餐,想點就點。所以,雖然只有3個人,也點了很多的菜。包括:醉雞、油豆腐粉絲湯、蒜容炒菜、排骨湯麵、香菇素餃、湯雲吞、小籠包和杏仁豆腐。醉雞味道適中,酒的味道而沒有蓋過雞肉的味道,而雞肉頗嫩滑,如果花雕酒的味道可以再加重一下便更多美味。這裡的油豆腐粉絲湯跟一般的不同之處,就是在上面加上了用腐皮包裹著的碎豬肉,味道不算太濃。排骨湯麵的排骨口感有點過軟,似乎是過度的著重令到肉質鬆軟,反而令到原來的咬勁消失了.....不過它的湯麵滑得可以,加上因為排骨而味道變濃的湯底,這次真的是配角比主角更加"搶鏡"了~素餃的味道清淡,材料份量足之餘在進食時聞著那陣陣的香菇氣味,雙重享受耶~ ^^湯雲吞的白菜味道很配合肉餡的鮮味,不過如果是點蒸的會更加能嘗到它的美味。小籠包味道跟在台灣吃到的分別不大,肉鮮味而略帶一點點肉的鮮甜,果然是在總店管理之下,食物質素得到應有的保證。不過,不知道何時開始,小籠包漸漸變成了"灌湯包",現在大部份的小籠

不過,不知道何時開始,小籠包漸漸變成了"灌湯包",現在大部份的小籠包都已經改變成這樣,從前著重鮮肉味道的小籠包已經被取代了。要嘗到正宗的小籠包,可能只有在老店才會有機會找到了....

最後要說的是杏仁豆腐,豆腐本身沒有加入糖而令到杏仁的香味和味道更能保持。另外,它沒有像一般的那麼"硬",反而跟豆腐花般的滑,如果肚子有一點空位的話,絕對值得一試。
醉雞、炒菜、油豆腐粉絲湯
蒸餃、雲吞、小籠包
滑得像豆花般的杏仁豆腐
2008-04-17 7 瀏覽
嗰日係尖沙咀行街, 見到新港中心開咗間鼎泰豐, 好耐冇食小籠包, 咁就去試吓啦,,3個人要左9個菜, 味道不錯, 環境整潔光鮮, 坐得都幾舒服, 服務員十分有禮貌, 笑臉盈人, 很有效率, 洗手間好乾淨, 亦有人駐守, 一用完就立刻清潔, 值得一讚!蟹粉小籠包$60 : 好香蟹鮮味, 好多湯汁皮夠薄, 但又唔易穿, 夾著搖來搖去都唔穿小籠包$42 :, 一只擺入口有好多湯汁, 肉也有鮮味, 雜錦豆幹$20 : 有豆乾, 芽菜, 粉絲, 昆布絲等,好香麻油味又爽脆油豆腐湯$36 : 油豆腐, 釀咗豬肉既百頁, 粉絲, ,湯幾清幾好味牛肉湯麵$55- 湯夠濃, 啲肉好腍好入味, 冇得頂!鹵水牛展$38 : 切得好薄, 滷水味幾香, 炸醬麵$35 : 麵爽口, 好香. 排骨蛋抄飯$48 : 好多排骨, 炒飯乾身, 唔油, 粒粒分明, 茘芉大飽$15, 很香, 不太甜, 作甜品不錯, 不過, 一籠得一個, 小左啲.

小籠包$42 :, 一只擺入口有好多湯汁, 肉也有鮮味,

牛肉湯麵$55- 湯夠濃, 啲肉好腍好入味, 冇得頂!
鹵水牛展$38 : 切得好薄, 滷水味幾香,

炸醬麵$35 : 麵爽口, 好香.

蟹粉小籠包
雜錦豆幹 & 油豆腐湯
鹵水牛展 & 牛肉湯麵
2008-04-15 17 瀏覽
台灣國民黨回歸成執政黨,連帶台記小籠包名牌鼎泰豐,也選擇在這段時間,重臨香江.小弟當年第一次去台北,下機第一件事,就是去鼎泰豐吃小籠包.那時候,黃埔店尚未開幕.之後在黃埔店年代,吃過兩三次,也不是台北店的一回事,熱潮過後,也得無聲息地結業.今次鼎泰豐"強勢"回歸,在新港落腳.同之前黃埔店不同,這間新港店是直屬老鼎旗下.不同黃埔的所謂"特許經營".不設訂位,聽聞晚上要等上一小時,所以午市來,應巧妙地避過門口的一堆火山孝子吧.約E小姐午飯,諗住早點來拿定位,可是一定要人齊才可入座,一個也不能少.果然固執,如果早到者當中有些是老人家,或者行動不便者,會否網開一面?幸好這一帶的上班大軍,一到午市就齊心逼爆亞士厘道,這間老鼎,去到差不多一點,兩個人也能直行直入.在等候期間已點了菜,坐下不久已有得吃,近門口位有個大魚缸,看著來吃,又有點像半夜三更失眠,開著電視上的魚樂無窮,對住來吃公仔麵般無助.來到老鼎一定要小籠包,再搭個蝦仁燒賣.兩個人單憑這兩味一定不夠,再來一人一盅湯/麵.闊別多年,再吃老鼎的小籠包,皮薄不易穿,用筷子夾著來搖晃,也做到打韆鞦之狀態.放入口,肉汁熱燙,熱燙過後就感受到肉汁的香甜

闊別多年,再吃老鼎的小籠包,皮薄不易穿,用筷子夾著來搖晃,也做到打韆鞦之狀態.放入口,肉汁熱燙,熱燙過後就感受到肉汁的香甜.餡料亦夠鮮.整體上,有水準.記憶所及,同台北吃過的相若.

蝦仁燒賣有點怪,面頭的蝦仁蒸到過乾,肉質有點霉.下面的燒賣又是有種難以言喻的怪.

除小籠包之外,其盅湯/麵也不俗,我的牛肉湯麵,牛肉稔熟,牛湯濃甜.E小姐的淨雞湯,她說很一般.

E
鼎泰豐真係得小籠包掂.)

仲有我盅牛湯麵.)

話須如此,有機會的話,也想再聯同幾個朋友,一起來掃餐牌.才能作個終極定奪.
2008-04-15 3 瀏覽
*抵讚之處*食物唔錯吧,上枱快,地方較濶落.*不足之處*等了又等又等*平均消費*$100*詳細內容*鼎泰豐再來香港,仲話係台北直營店.. 好期待.. 一早放工衝去食.. 諗住六點半前唔洗排隊吧?點知都係要排,都等左幾個字.. 跟住我見到條龍愈來愈長.. 好誇張..很奇怪的,由RECEPTION到帶位到落單侍應,清一色講國語.. 係咪想營造身處台灣的感覺呢吓?擺飛仔等位時已比定ORDER紙你,等你TICK嘢食,好趕時間咁喎.我兩條友叫咗小籠包,蟹粉小籠包,滷水牛肚,酸辣湯,同紅燒牛肉麵...個湯好快上枱.. 之但係.. 好多胡椒粉..係好多料..連蛋花都好大塊.. 但係...又唔酸又唔辣.. 想點呀?我見隔離枱都話唔夠辣..牛肚好細碟囉..小籠包一啖一個,D皮唔算好簿,之但係又幾煙韌,似乎唔易夾穿.. 食落都多汁,不過鮮味唔夠囉... 唔見得好食過翡翠拉麵... 蟹粉小籠都係OK啦.. 都叫好味.. 但係我地期望更好味的嘛!! 台北老店明明好好味的!!!難道真係要飛台北食!!埋單都$260.. 唔平唔貴啦..
*抵讚之處*食物唔錯吧,上枱快,地方較濶落.

*不足之處*等了又等又等

*平均消費*$100

牛肚好細碟囉..
埋單都$260.. 唔平唔貴啦..
2008-04-14 6 瀏覽
雖然晚飯時段要起碼輪候1小時及要人齊才可入內,但當吃後,會發覺一切都是值得的!!!招牌菜--- 小籠飽做得很好,我覺得比台灣還要好,一啖咬落去,飽汁滿溢,飽餡做得夠味,口感一流.不論是蟹粉小籠飽還是招牌小籠飽都一樣好味...至於服務態度就更好了,侍應相信應該是從台灣請過來的吧,全都講國語的,亦全都態度很好,無論是入座或結帳離開,都會笑著微微鞠躬向你問好/多謝,親切禮貌的態度讓人窩心,加上美味的食物,是令人一再幫襯的絕佳原因!!!因此此食店,絕對值得推介!!!(如果服務評分最高是10分的話,我也會給10分的喔^^)
平日下午茶唔係太多人,一去即有位叫左小籠包--最正,永遠唔會失望!豆沙包--係小籠包個D皮,比想像中甜左少少.可能岩岩食咸野多.燉雞湯面--雞湯好味,份量一般!海哲蘿蔔絲--正呀!!!爽口鮮甜,不過份量都係少左D個人覺得佢D份量係偏少,叫好多野先夠飽!

平日下午茶唔係太多人,一去即有位

叫左

小籠包--最正,永遠唔會失望!

燉雞湯面--雞湯好味,份量一般!

海哲蘿蔔絲--正呀!!!爽口鮮甜,不過份量都係少左D

個人覺得佢D份量係偏少,叫好多野先夠飽!
2008-04-10 13 瀏覽
鑑於鼎泰豐的盛名,聽聞這是真正台灣總店過來開的,加上一名親戚仰慕已久,便來試一下。知道人多,約好11點半在餐廳等。其中有五個老人家因我一個後生,要在門口站了15分鐘,因為經理話餐廳規矩要等齊人,七個人差一個都唔得,而且門口無凳俾人坐,所以雖然當時店內只得幾檯客,門口又無其他人排隊,寧願吉住D檯都唔俾入,真比大酒店巴閉。谷到一肚氣,都無叫好多野食︰一籠小籠包-皮薄湯濃,有點咸一籠蟹粉小籠包-和小籠包無分別,東海的會好味點一碗清湯牛肉麵-牛肉好林,個湯真係好清得似水一碗紅燒牛肉麵-牛肉好林,都幾好味一碟排骨-一般上海舖無分別一籠香姑蒸餃-皮厚無味道一籠蒸餃-皮厚,味道無特別一籠豆沙包-好甜,等左好耐一碗酸辣湯-一般上海舖無分別連茶錢,加一,盛惠﹩508個幾。梗係食唔飽,再食tea。總括,小籠包算最好,但好唔過翡翠或金滿庭,其他的一般上海舖都食到。除非特別鐘意台灣妹好溫柔對住你笑,唔係我就唔知點解係香港要請台灣人黎用國語serve我地。唔通香港無人做到?金滿庭D服務都幾好呀。順便提醒句,有老人家,有friend會遲到,就安排好啦,記得就算你10個人等1個,都唔俾檯,話之你企到腳腫。試下改為9

谷到一肚氣,都無叫好多野食︰
一籠小籠包-皮薄湯濃,有點咸
一籠蟹粉小籠包-和小籠包無分別,東海的會好味點
一碗清湯牛肉麵-牛肉好林,個湯真係好清得似水
一碗紅燒牛肉麵-牛肉好林,都幾好味
一碟排骨-一般上海舖無分別
一籠香姑蒸餃-皮厚無味道
一籠蒸餃-皮厚,味道無特別
一籠豆沙包-好甜,等左好耐
一碗酸辣湯-一般上海舖無分別
連茶錢,加一,盛惠﹩508個幾。梗係食唔飽,再食tea。

順便提醒句,有老人家,有friend會遲到,就安排好啦,記得就算你10個人等1個,都唔俾檯,話之你企到腳腫。試下改為9位,然後再加位囉。我地太正直,個日無咁
做。唔知會唔會有規矩唔俾加位呢?不過聽聞話要等個幾鐘,睇怕唔會有人遲咁多,不過我個日12點幾1點走都無一半滿,但就有10個8個人係門口等位喔。我唔會再幫襯啦,係都幫襯個D多好野食又請香港同胞啦。
規矩好嚴
2008-04-10 30 瀏覽
尋日我早放工想去攞位先,但佢話人未齊唔入得,但仲要係你有三個人就到要三個人都來左先有得入,我見到有人八個人仲欠一個都唔俾入!其他過半數就應該俾人入la~~所以一大班朋友or你的朋友係遲到王,就千萬唔好來~否則餓死都未天光~~係等位呢方面真係好唔得~但佢的服務態度係真係幾好~~好過好多香港餐廳,佢地個個都好溫柔甘~~唔似得香港個d好似你殺左佢全家甘。食物方面:味道係小籠包之外....其他真係好平凡(而菜肉蒸餃好難食low~)...仲要細碟到..........個炒飯真係小到呢~~~大約只有平日出面的炒飯的四份一,但都要$46~~真係貴low~~三個人食左差不多三百元,但走的時候只有半飽...真係去食金滿庭好過~~~

今日同朋友仔一齊嘗試一下hk版同台灣版有分別ma...?我們差不多9點去,不用半小時就有座位,享用期待以久既晚餐. <點菜>1.小籠包-------皮夠薄,但份量比較小(女生)2.蟹粉小籠包--味鮮沒有"醒",很不錯^^b3.酸辣湯--------太辣4.燻魚------------不夠入味5.排骨妙飯-----味道較清淡6.擔擔麵--------麵身有彈性,可惜汁醬太杰7.蔥油拌麵------蔥香不足8.紅豆鬆糕------有特色,但太甜和有點粉粉的口感9.千層糕--------一般 總結份量較小,熱炒味道偏淡,環境不錯,最令本人有印象係絕大份份服務態度real nice and 十分細心!!!!!!
今日同朋友仔一齊嘗試一下hk版同台灣版有分別ma...?
我們差不多9點去,不用半小時就有座位,享用期待以久既晚餐.
<點菜>
1.小籠包-------皮夠薄,但份量比較小(女生)
2.蟹粉小籠包--味鮮沒有"醒",很不錯^^b
8.紅豆鬆糕------有特色,但太甜和有點粉粉的口感
9.千層糕--------一般

鮮蝦燒賣
蟹粉小 籠 包
小 籠 包 ,酸辣湯,燻魚,排骨妙飯
2008-04-09 23 瀏覽
朋友生日揀左黎呢度食生日飯在此再講句生日快樂先~嗌左好多野有...醉雞: 雞肉好滑冇骨但感覺上一般豬扒炒飯: 一般蝦仁炒飯: 一般鹵水牛展: 一般鹵水牛肚: 一般蟹粉小籠包: 等左成晚最想試都係呢味菜! 不過期望越大就...因為蟹味唔夠感覺上同普通小籠包冇乜分別小籠包: 鍾意佢多過蟹粉果個因為入面d上湯好岩我口味個包皮薄而且蒸既時間岩岩好口感一流清菜菜係幾爽但食得出好重味精失望擔擔麵: 湯底個味幾特別麵亦彈牙值得試辣牛肉麵: 差過擔擔麵因為冇乜特別又唔算話辣豆沙小包: 全晚最抵讚! 個包仔好的色塊皮真係仲薄過張紙睇得出師父既技術豆沙唔太甜唔會令人有食到膩既感覺抵讚!(唔記得仲有冇...大致上係咁多...)個人認為除左入面環境好靚同埋服務態度好好之外其實d食物真係好一般仲好細碟亦唔算平等檯仲要等好耐又要人齊先准入去都幾麻煩最有印象都係服務果part 有1次個朋友跌左隻筷子我地都冇舉手求助waiter好快就奉上一對新既筷子仲有佢地既招呼同笑容係香港真係好難搵得到...
朋友生日揀左黎呢度食生日飯
在此再講句生日快樂先~

嗌左好多野有...
醉雞: 雞肉好滑冇骨但感覺上一般
菜係幾爽但食得出好重味精失望
擔擔麵: 湯底個味幾特別麵亦彈牙值得試
辣牛肉麵: 差過擔擔麵因為冇乜特別又唔算話辣
豆沙小包:
(唔記得仲有冇...大致上係咁多...)

個人認為除左入面環境好靚同埋服務態度好好之外
其實d食物真係好一般仲好細碟亦唔算平
等檯仲要等好耐又要人齊先准入去都幾麻煩
最有印象都係服務果part 有1次個朋友跌左隻筷子
我地都冇舉手求助waiter好快就奉上一對新既筷子
仲有佢地既招呼同笑容係香港真係好難搵得到...
2008-04-08 13 瀏覽
六點去到都排左兩個鐘,真係講都無人信。小籠包是一貫的好,反而蟹粉小籠包就麻麻,無蟹味,炒飯都普通,炒唔散飯粒,豬扒炸得太乾。菜好貴。服務唔錯,台灣姑娘好溫柔呢。價錢貴過紅磡果間三成左右啦,但係都叫平,位位食左九十。
六點去到都排左兩個鐘,真係講都無人信。
價錢貴過紅磡果間三成左右啦,但係都叫平,位位食左九十。
今晚我和父母一家人去了享負盛名的鼎泰豐用膳~~等了差不多兩小時方有位...真的對爸爸媽媽不起..=_=!!於是極速下order食物給雙親..免他們餓壞了..我們點了醉雞,小籠包,雪吞,蝦蛋炒飯,烤夫等等由於我一家都是上海人...這些食物都是我的家鄉野..我一試便知龍與鳳了...首先醉雞,烤夫我覺得他們弄得不夠入味...可能時間關係..最緊要上菜快..我覺得我媽媽整的醉雞及烤夫是充滿愛心及最美味的..其他館子一律不能相比!!雲吞,蝦蛋炒飯一般貨色..可以接受..但份量太少小籠包o.k.啦..皮夠薄但汁不多..唔見得特別好食喎!!相反我覺得有些小館子造得比它還好呢~~最後值得一讚是服務及環境,台灣美眉笑面迎人..環境光亮整潔..洗手間也很乾淨..總括來說,以這樣的等候時間來品嘗一頓沒有令我驚喜的晚膳..算了吧!!
雲吞,蝦蛋炒飯一般貨色..可以接受..但份量太少
小籠包o.k.啦..皮夠薄但汁不多..唔見得特別好食喎!!
相反我覺得有些小館子造得比它還好呢~~