2017-02-04 10466 瀏覽
一個晚上,來到好一段時間沒來過的「鼎泰豐」吃了一頓晚飯。只得夫妻兩人,吃得不多,無非一包、一飯、一湯、一前菜、一甜品而已。招牌「小籠包」($60/6個)保持一貫水準,皮薄、湯甜、肉餡鮮,而且夠燙熱,別說夫妻兩人每人只能分得三個,就是每人一籠或更多,其實也無問題。不過晚餐不能只吃包,一籠分甘同味再吃點別的,小食更顯得多滋味呢! 「排骨蛋炒飯」($89)也很好,胡椒味的豬排雖也不錯,但蛋炒飯卻更佳,口感、味道都能讓人滿意。 「台式酸辣湯」($52)酸辣度不太足,就是對我這個不太嚐得辣的老饕來說,也不太夠辣勁。這湯最特別的,是大量切成切絲的豆腐,可見廚師的刀功甚為不錯。 小食「台式四季豆」($50)是冷的,即使材料一樣是四季豆、肉碎和蝦米碎,也沒有熱的那麼好吃和惹味。 「迷你芝麻包」($30/3個)小巧玲瓏,味道過得去,但芝麻餡並無流心,質感較稠,明顯地被小籠包比下去。簡單的「鼎泰豐」晚餐,雖然四季豆和芝麻包只是普通,但小籠包和蛋炒飯仍然水準甚高。
一個晚上,來到好一段時間沒來過的「鼎泰豐」吃了一頓晚飯。
  • 排骨蛋炒飯
2017-12-05 136 瀏覽
上星期去完東京返黎, 今日同朋友出街諗食乜時..我冇揀到我既最愛日本菜~食得太多日本野,都要轉下口味家嘛~行過新港呢頭, 見又唔水洗等位就入左黎喇..我都好耐冇食過小籠包喇..對上個次食可能係上年去台北食架喇~~ 可想而知真係幾耐冇食呢~~~小籠包 6粒. $60好穩陣, 唔驚跌~原味水晶肉 $59呢個係花功夫既一味菜.所以都係OUTSOURCE 出街食啦.. 自己整太煩喇.XDDD糯米燒賣$52.佢成粒都係糯米飯.... 好FULL 呀..我以為會好似鵪鶉蛋燒賣咁, 下面係豬肉, 上面係糯米..點知唔係..錯哂....係成粒都係糯米黎..錯左呀我.炸醬拌麵 $53呢個不過不失, 唔夠香口, 如果可以有蔥油會好D~茶水$9/位.
行過新港呢頭, 見又唔水洗等位就入左黎喇..

小籠包 6粒. $60

好穩陣, 唔驚跌~

原味水晶肉 $59

糯米燒賣

糯米燒賣$52.

錯左呀我.

炸醬拌麵

炸醬拌麵 $53
炸醬拌麵

呢個不過不失, 唔夠香口, 如果可以有蔥油會好D~

茶水$9/位.
2017-12-03
  • 水晶肉
2017-11-25 283 瀏覽
This has always been a place for me to get some good Xiao Long Bao. Even though this chain shop has been expanding worldwide, the quality has still been at its’ highest. Din Tai Fung has always strive themselves for their outstanding services and food quality. I have been to many Din Tai Fung around the world and the food quality are about the same. Only differences are that depending on which country you visit the menu may slightly differ. The basics will be the same but usually will have

Din Tai Fung has always strive themselves for their outstanding services and food quality. I have been to many Din Tai Fung around the world and the food quality are about the same. Only differences are that depending on which country you visit the menu may slightly differ. The basics will be the same but usually will have some additional items.

I came to the Tsim Sha Tsui location for lunch by myself as I wanted to have the xiao long bao and the dan dan noodles. The noodles came with a thick peanut sauce which cling to the noodles, very tasty and fragrant. The xiao long bao, was hot and steamy. The outer skin was thin and almost transparent.

It was a good fix for a cold winter day. The meal definitely was able to warm me up for the rest of the day.
2017-11-24
2017-11-16 353 瀏覽
今日二人世界,試下台式食店先,每次去台灣見到LEE間食店都係排晒長龍,好似無可能等到位咁,你知啦,去旅行最唔捨得就係浪費時間去排隊㗎嘛!今日夜咗DD開餐就嚟試下踫踫運氣,點之啱啱好有位,真係太好啦!兩個人真係唔可以試得太多款式,還好嘅係LEE間小食都算多,每碟食物都好精緻,所以都試到好幾樣,哈哈!原味水晶肉:口感有D似啫喱,冰冰涼涼易入口,肉味好甜,感覺好清新,雖然製作方法易入口,不過就算凍食始終係油膩嘅,食兩三件就好,不能食太多,感覺都係好飽咁,如果只有兩個人食嘅話,就多咗D。台式酸辣湯:由細到大都試過好多食店嘅酸辣湯,LEE間足料得嚟湯底較清徹,不會太過湖狀,有D自家製的效過,連豆腐也切得很細緻每條分明,這種是台式製法與一般上海食店製法嘅分別吧!估唔到台式製法,味道一樣咁吸引我,酸辣適中,我好LIKE。小籠包:唔係第一位,也可說是第二位吧!唔同其他主打小籠包食店比較的話,佢係好好味的,肉質唔會太實,但肉汁就好甜,皮嘅厚簿啱啱好。不過醋入面嘅薑絲就唔夠辣,如果辣一點,小籠包連薑絲一齊食,相信口味一定更好。紅燒牛腩麵:足料,牛腩大件只係唔夠淋,牛筋都有味夠淋;湯底清得嚟好香,味道好好,

紅燒牛腩麵:足料,牛腩大件只係唔夠淋,牛筋都有味夠淋;湯底清得嚟好香,味道好好,連湯都可以飲埋;麵嘅口感就一般咗D,麵質唔係我LIKE嗰種。
2017-11-12
紀念日
2017-11-10 249 瀏覽
今晚和家人到尖沙咀新港中心的鼎泰豐食晚飯,食物味道普通不太差,也不算得很好。但是,上海菜餐廳居然沒有酒釀丸子和豆沙鍋餅吃,實在奇怪。甜品不吃也罷,最嚇人的是吃完整頓飯後,發現有一只蒼蠅降落於醋瓶蓋子上,爬來爬去,最後鑽進瓶子的壺嘴裡服務員發現我們在拍下蒼蠅的照片,心知不妙,繁繁走過來借過收碟,三番五次詢問是否要點甜品,希望把蒼蠅趕走,可惜蒼蠅就是鐘愛他們的醋。其他食客都用醋來醮小籠包吃,或與其他食物一起吃,要是有甚麼不潔的真是會吃壞人。
但是,上海菜餐廳居然沒有酒釀丸子和豆沙鍋餅吃,實在奇怪。

2017-11-03 517 瀏覽
工作關係,走到海港城,到了午飯時間,同事就叫我們不如離開這商場,因為不容易找到有位的食肆之餘,價錢也不菲。離開海港城,走到新港,同事便帶領走到鼎泰豐。地方頗大,所以繁忙時間也很容易有位。先來一碗炸醬麵,份量有點有,不過麵的質感算是不錯。撈麵的形式,算爽口。之後也來一個小籠包,皮的質感也很好,包着的肉及湯也鮮甜,真的不錯。
炸醬麵
2017-10-27
2017-10-26 378 瀏覽
This is my favourite chain for Shanghainese food, simple, delicious not oily and best courteous & efficient service! I love their xiao lung bao (steam dumpling), drunken chicken, fried string beans, dan dan noodles, dumplings in spicy sauce! Wish I could have this everyday!
  • 醉雞
  • 擔擔麵
  • 招牌小籠包
  • 紅油抄手
  • 紹興醉雞
  • 蒜香粉皮肉
2017-10-08 701 瀏覽
上海控的我,放工同舊同學放鬆食下飯,果然無失望,滿足埋單黎哩度一定要食小籠包!一籠有6個,份量合理小籠包每粒真係做到皮薄餡靚多汁唔油膩炸醬麵!係好味嘅乾撈炸醬麵!我由細到大都中2食炸醬麵,以前其實喺翡翠食開,不過佢嗰度整嘅不再係乾撈,而且好難食喺哩度食到一個正宗嘅乾撈炸醬麵真係好開心麵本身幼度係適中,我好中2!朋友嗌左葱油伴麵,麵底唔會話煮唔開,唔會好乾無味,啲葱油份量適中,唔太多亦唔會少好香呀!為食嘅朋友仲嗌左個炸排骨,炸豬扒就一定油嘅,不過炸得幾香,唔乾身,不錯
上海控的我,放工同舊同學放鬆食下飯,果然無失望,滿足埋單

特式小籠包

黎哩度一定要食小籠包!
一籠有6個,份量合理

小籠包每粒真係做到皮薄餡靚
多汁唔油膩
炸醬伴麵這

炸醬麵!係好味嘅乾撈炸醬麵!

喺哩度食到一個正宗嘅乾撈炸醬麵真係好開心
麵本身幼度係適中,我好中2!

香葱伴麵

好香呀!

油炸排骨

2017-09-25
炸醬伴麵這
香葱伴麵
  • 炸醬伴麵
2017-10-01 649 瀏覽
Lunch time 12點幾以經差唔多full house 了,好彩仲未使等位睇嚟小籠包既吸引力係會永久長存😂🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆辣味黃瓜 (HK$50)偏酸唔太辣~~黃瓜脆脆的..🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆蒜香粉皮肉 (HK$60)好入味~~~🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆小籠包(HK$60)皮薄餡靚,湯汁濃郁!🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆台式擔擔撈麵 (HK$50)重口味版擔擔麵好濃花生醬味~🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆紅燒牛肉湯麵(HK$84)好正宗既湯頭😍牛筋同腩都好入味,入口即溶!
睇嚟小籠包既吸引力係會永久長存😂
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆
辣味黃瓜 (HK$50)
辣味黃瓜

偏酸唔太辣~~黃瓜脆脆的..
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆
蒜香粉皮肉 (HK$60)

好入味~~~
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆
小籠包(HK$60)

皮薄餡靚,湯汁濃郁!
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆
台式擔擔撈麵 (HK$50)

重口味版擔擔麵
好濃花生醬味~
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆
紅燒牛肉湯麵(HK$84)

好正宗既湯頭😍牛筋同腩都好入味,入口即溶!
2017-09-22
2017-09-17 668 瀏覽
三點鐘左右到這裏不用等位, 侍應送來 一壺茶需然咩唔知茶葉但係幾好飲,食物點了一碗炸醬麵 一碗紅燒牛肉麵 一籠小籠包,台式炸醬麵不辣有啲肉碎有啲雞蛋碎, 牛肉麵啲湯好味但係啲牛肉唔係好冧,小籠包一籠有六隻 我覺得非常之普通 外面好多間都做得出這樣水準有啲還可能好食過佢, 總括嚟講這間食店品質可以但價錢略貴 炸醬麵五十幾蚊牛肉麵八十幾蚊小籠包六隻六十蚊為十蚊一隻, 兩個人飲嘅下午茶加埋一要二百幾蚊 如果下午茶用這個價錢 有好多選擇。
2017-09-11 518 瀏覽
Sunday tea time but after 2 pm already so we miss the special Siu Lon soup dumpling again, we ordered the normal one.The dumpling was good, not broken and full of soup, taste of pork was good. The outer bread was thin enough.Pork chop noodlesPork chop was deep fired, still juicy.
2017-09-10
2017-09-10 390 瀏覽
對上一次去鼎泰豐已是數年前在台北了今日1120分來到已有約十人在排隊同場既其他餐廳又未見吸引所以便跟大隊來食小籠包小籠包($60/6個):上台時看到個買相就知米芝蓮係抵佢拿。皮呈黃金色,皮薄包著閃閃發光般既湯汁。味道是小小淡及較小,不過買相真係無得輸。准山什菇燉湯拉麵($68):麵十分彈牙 可惜無剪開,湯較淡食得出無味精。煎黃花魚($60):大大條既黃花魚夠鮮甜再加上吸滿甜甜的豉油十分惹味。用來配飯都十分開胃。所有食物上菜都十分快。基本上點餐後10分鐘左右所有食物都上曬台。味道是不夠台灣的好。不過以尖沙咀區人均一百元左右來說已算合格。
對上一次去鼎泰豐已是數年前在台北了
今日1120分來到已有約十人在排隊
同場既其他餐廳又未見吸引
所以便跟大隊來食小籠包

2017-08-28 614 瀏覽
今日同妹妹行街,佢話帶我去食台灣野,仲話每次去台灣都必定會去鼎泰豐食,於是就黎試下香港分店質素如何酒糟鴨舌酒味不太濃,無乜特別,個人覺得老天祿仲好食過佢…但妹妹話好食…可能係佢自己鐘意食鴨舌姐春卷用肥豬肉同菜做餡料,非常普通,同普通酒樓果D無乜分別…同埋炸得唔算太脆蝦仁燒賣一黎到被佢既外表吸引左,好似好好味咁…但食落一般般,仲有D咸添!蟹粉小籠包唯一比較好食既就係招牌菜,皮十分之薄,超級多湯汁,但蟹粉比較少。整體黎講,價錢有點偏貴,但又唔見得好食… 不會有下次!

酒糟鴨舌

春卷
蝦仁燒賣

蟹粉小籠包
整體黎講,價錢有點偏貴,但又唔見得好食… 不會有下次!
2017-08-26
  • 蟹粉小籠包
2017-08-21 549 瀏覽
已家尖沙咀好小小既餐廳都要排隊見鼎泰豐人少少即刻去入去拎左位先同朋友等左吾洗10分鐘就有位因為菜單沒有特別吸引地方所以最後諗左好耐決定叫呢幾樣野食。呢個炒飯比想象中好味,飯底炒得幾有鍋氣,而且排骨都好鬆軟都市人都係得閒要食返d有菜既餃子健康下最後叫左小籠包,枱上有個餐牌會教你如何落醬油。不過今次既小籠包無以前甘好味,皮頂有點兒過厚,裡面既湯吾夠熱騰騰但整體上食物還好,所以都有不少遊客來食。而且店員都好勤力甘幫我地加茶。唯一吾好處就是環境太嘈及限時食個半小時。同埋如果下次侍應姐姐吾好甘趕時間就好,話晒我地一粒鐘就食完,係食得快,甘都吾洗即刻收晒我地所有野,趕我地走甘😢
已家尖沙咀好小小既餐廳都要排隊
見鼎泰豐人少少即刻去入去拎左位先

同朋友等左吾洗10分鐘就有位
因為菜單沒有特別吸引地方
所以最後諗左好耐決定叫呢幾樣野食。

呢個炒飯比想象中好味,飯底炒得幾有鍋氣,而且排骨都好鬆軟
排骨蛋炒飯

都市人都係得閒要食返d有菜既餃子健康下
菜肉蒸餃
烤醬伴麵
最後叫左小籠包,枱上有個餐牌會教你如何落醬油。

2017-08-17
排骨蛋炒飯
菜肉蒸餃
2017-08-20 401 瀏覽
我們一家人都很喜歡吃台灣的鼎泰豐,他們的麵食,包類和甜點都百吃不厭。今天家庭日,我們又選了鼎泰豐吃晚餐。因為每次到鼎泰豐都會人山人海,所以我們逛了街後很早就到了新港的鼎泰豐。時間尚早所以很快安排入坐。因為很熟悉餐牌所以很快就點了餐。經常點的有醉雞,小籠包,排骨蛋炒飯醉雞份量十足。排骨蛋炒飯是他們的名菜。雖然樣子不豪華,但吃過就知道跟我們香港傳統的炒飯不一樣。他們的飯粒炒得濕潤但不黏,粒粒分明,用的是珍珠米而且很有蛋香。排骨皮酥肉嫩,肥瘦剛好,不乾身。另外有我喜歡的素菜包。我對素菜包有情意結。我很喜歡他包皮有咬口,軟熟。裡面的素菜餡有上海菜飯的感覺。這次試了一個煎餃外形像日式餃子。餃子包著的蝦經過煎香後還有肉汁在裡邊,底下脆皮幫他增加了口感,還很不錯,比其他的餃子更有特色。甜品我們點了每次都會吃的赤豆鬆糕。這款甜品在其他的餐廳吃不到。其實他的白色糯米糕身沒有什麼味道,口感鬆軟,很細密的質感,一點點甜甜,中間夾了豆沙和紅豆。

今天家庭日,我們又選了鼎泰豐吃晚餐

因為很熟悉餐牌所以很快就點了餐。

經常點的有醉雞,小籠包,排骨蛋炒飯

醉雞份量十足。

排骨蛋炒飯是他們的名菜。

雖然樣子不豪華,但吃過就知道跟我們香港傳統的炒飯不一樣

另外有我喜歡的素菜包。
我對素菜包有情意結

這次試了一個煎餃

,還很不錯,比其他的餃子更有特色。

甜品我們點了每次都會吃的赤豆鬆糕。

這款甜品在其他的餐廳吃不到
2017-08-13