朋友來到香港出差,時間匆匆,說了請她吃飯,要坐得舒服又要有點名氣,就選了鼎泰豐。鼎泰豐在香港有四家分店,但最著名最多獎項最高人氣,還是新港中心的這家。然而,新港中心不知道是風水還是格局設計缺陷,雖然處於廣東道和海傍道兩條人流大街的交界,但人流仍被海港城吸走了大半,因此以前鼎泰豐剛開張時,確實振興了整個商場的人氣,這家鼎泰豐最旺盛時,進來新港中心的人流,近半就是來這裡。然而,自從這家分店前些年入選米芝蓮星級榜單以後,鼎泰豐的名氣響了起來,分店也陸續遍布全球,但味道卻沒有以前那麼驚艷,聽台灣朋友說那裡的鼎泰豐就好像專做遊客生意,她們在台灣也不是常去。今年,即使新港中心的分店入選米芝蓮車胎人(米其林必比登)榜單,也難掩連續數年落榜米芝蓮一星的疲態。以前在海港城工作,常來這家鼎泰豐,感覺座位有點擠(尤其是兩人座,永遠是貼著旁邊的鄰座),也規定飯市期間從入座起 90 分鐘內就要結賬,就有一段時間沒再來。由於這裡不設訂位,只能 Walk-in,這次請吃飯就特意提前來拿位,來到才知馬上可入座,當然沒多久還是依舊滿座,但已沒有前些年等待大半小時的盛況,而且輪候人氣也明顯不如對面的唐宮小聚(而且人家還沒

以前在海港城工作,常來這家鼎泰豐,感覺座位有點擠(尤其是兩人座,永遠是貼著旁邊的鄰座),也規定飯市期間從入座起 90 分鐘內就要結賬,就有一段時間沒再來。由於這裡不設訂位,只能 Walk-in,這次請吃飯就特意提前來拿位,來到才知馬上可入座,當然沒多久還是依舊滿座,但已沒有前些年等待大半小時的盛況,而且輪候人氣也明顯不如對面的唐宮小聚(而且人家還沒有米芝蓮的招牌)。

我們坐下就先叫了四份涼菜。台式四季豆:口感爽脆,肉碎醬也香口。四喜烤夫:用大豆纖維麵筋,似豆腐水泡,但質地密度更高,口感更實在,配上冬菇絲、金針菜、木耳、筍片,以蠔油和豉油拌勻,咸中帶甜。香干馬蘭頭:把馬蘭頭切成菜蓉,混入了豆腐干,但這次弄得有點太鬆散,用匙勺一弄就掉出碟外。什錦豆乾絲:就是把豆乾絲、海帶絲、芽菜,加上酸辣汁涼拌,只覺口感一般。

然後,我們也叫了兩樣主食。鷄肉小籠包:皮薄但有靭性,不會夾上就爛,裏面也餡靚多汁(但朋友試完就說吃小籠包還是要去上海),要讚的是這裏用布替蒸籠墊底(外面的店用紙墊蒸籠),由於蒸包時布會變濕,夾起小籠包時也不會弄穿包皮漏掉湯汁。紅燒牛肉麵:湯底濃郁,麵身彈牙,牛肉軟腍,牛筋軟滑,牛肉牛筋都有長時間炆燉透身入味的鬆軟口感(但水平還是不及台北的永康牛肉麵),問題是價錢小貴,牛肉牛筋合共只有四小塊,加上麵底就要九十多元,這樣的價錢在外面專門店還是有很多選擇。

很多菜式都保持水準,但有些招牌菜不够地道(比如:小籠包不及上海,牛肉麵不及台北)。每樣價錢看似不貴,其實只是精品點心的份量,如換成正常小菜份量,也不算便宜化算。而且由於香港的高物價,這幾家分店可能就是全球最貴的鼎泰豐。

要讚的是,侍應態度有禮也醒目,幾次舉起手已經知要加水斟茶,90分鐘過後也沒有催促結賬。食品質素總體不過不失,質量還是有一定保証,只是出品已沒有當年過江龍的銳氣,但在香港吃中檔台灣菜仍是穩健的選擇。礙於點評的評分只有五檔,以前和現在的鼎泰豐,我同樣會給四星,但以前是貨真價實的四星,現在只值三星半,米芝蓮一星有點過譽,但入選米芝蓮車胎人(必比登)則算名符其實。

2018-08-02
2018-10-20 781 瀏覽
鼎太豐啲出品都算係有保證,但每次食都覺得份量太少,每碟菜都很少份,同價錢不符合正比。 醉雞唔會有太大酒味,剛剛好,肉滑,沒有酥味,但今日呢碟比起平時仲細碟,份量免強夠兩個人,多一個都唔得。炸醬面 不錯,平時不愛吃炸醬面的我都吃光,有肉粒同豆腐干仲有啲類似肥豬肉臘腸物體,好彩冇花生醬 麻醬之類,比較岩我口味,但有點dry,面都好吃,有口感,唔太淋。呢個豬肉粉皮,對我來說太辣,但是好吃的,好食過出面的,一樣都是份量太少! 它的炒飯是百吃不厭的,既香又不會覺得太熱氣,有蛋同蔥花,好簡單唔洗太花巧都好好味,個豬扒不會油淋淋同干淨淨,豬反而多過飯,豬份量充足值得一讚 但個飯係一個人又太多,兩個人又唔夠飽。 仲有紅油抄手都好好味,唔會太辣,入面啲菜肉都感覺新鮮,但都係得5粒左右。總括來說,鼎太豐出品不錯,質素不用擔心,價錢貴不緊要,份量太太太小碟了,如果一家人來吃,每樣菜都至少要叫兩碟先夠食!可以改善下 !

醉雞

炸醬麵

排骨炒飯

炸醬麵
每次來鼎泰豐也不會令我失望!不論食物質素,還有店員殷勤服務,每一次都非常滿意!今天點了蒜香粉皮肉及香菇蒸餃。蒜香粉皮肉就是我們平常吃的蒜泥白肉,配上麻辣醬汁,非常惹味!若果怕蒜粒會「口臭」,可以將蒜粒弄到一旁,吃少一點就不會太臭(笑~)吃過鼎泰豐小籠包的人都會讚賞,皮薄餡靚;熱騰騰放進嘴巴裡,也不會燙傷。不過我點了香菇蒸餃,餃子放滿滿餡料,香菇粒粒配上雜菜,啖啖香濃可口;再沾上一點點蒜香粉皮肉的醬汁就更好吃!
每次來鼎泰豐也不會令我失望!
不論食物質素,還有店員殷勤服務,
每一次都非常滿意!
蒜香粉皮肉

今天點了蒜香粉皮肉及香菇蒸餃。
蒜香粉皮肉就是我們平常吃的蒜泥白肉,
配上麻辣醬汁,非常惹味!
香菇蒸餃

吃過鼎泰豐小籠包的人都會讚賞,皮薄餡靚;
熱騰騰放進嘴巴裡,也不會燙傷。
不過我點了香菇蒸餃,餃子放滿滿餡料,
香菇粒粒配上雜菜,啖啖香濃可口;
再沾上一點點蒜香粉皮肉的醬汁就更好吃!
蒜香粉皮肉
香菇蒸餃
2018-08-20 1563 瀏覽
真係好鍾意食鼎泰豐, 地方又坐得舒適, 服務又好, 上菜又快!次次黎都必點小籠包, 炸排骨炒飯, 蒜香粉皮肉, 春卷同炒小白菜炸排骨炒飯, 個炒飯炒得D飯粒粒分明好香!今次兩個人叫咁多都清得晒! 真係太好味啦
炸排骨炒飯, 個炒飯炒得D飯粒粒分明好香!
今次兩個人叫咁多都清得晒! 真係太好味啦
2018-07-31
  • 小籠包
2018-08-09 1311 瀏覽
每逢想食小籠包嘅時候,腦海中第一間浮現出來的餐廳必定係鼎泰豐。最近有好朋友由外國來香港遊玩,話想食小籠包,我第一時間就諗到一定要帶佢去食鼎泰豐。今次黎位於尖沙咀新港中心嘅鼎泰豐分店,店舖非常大,所以座位好多,普遍都唔太需要等位。一定要點嘅當然就係小籠包啦,我最鍾意佢哋嘅小籠包皮非常薄,裏面嘅肉好嫩滑,而且好多汁,一啖一個小籠包非常過癮。另外好推薦排骨飯,排骨份量好多,好入味但係唔會太乾。如果鍾意食辣嘅人,紅油抄手都好值得食!❤️❤️
2018-08-07 855 瀏覽
每次經過鼎泰豐門口都企滿人,今日見人比平時少我只等了10分鐘就有位了,等位期間在門口還有位坐供給顧客坐,原來入邊座位有很多,雖然門口比較細小, 一路直入左邊地方非常寬敞😌感覺舒服!我除了外套不夠10秒就有職員過來幫我用膠蓋上,避免弄污糟,服務一流😀今天我叫了紅燒牛肉麵和必定要吃的小籠包,水準依然非常好,小籠包皮薄餡料靚,而且粒粒都沒有穿,裏邊的湯非常鮮味,肉質也嫩滑👍🏻紅燒牛肉麵的麵質也非常彈牙,配合牛肉味的濃湯好味到我連湯底也清了😊
紅燒牛肉麵的麵質也非常彈牙,配合牛肉味的濃湯
好味到我連湯底也清了😊
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
2018-08-06 1336 瀏覽
環境良好!多外國遊客,斯文有禮。即使有強國人,也比較安靜一類。先來一壺茶,指定的。應是綠茶/白茶,非常清香。必食小籠包,夠熱,多汁,肉味濃。一個人可以食2籠!清炒菠菜。不油。份量可以。油豆腐粉絲湯,中湯碗,比較清淡,沒有上海鋪的濃味。也是只夠一人份量。最好是會主動幫客人的外套/手袋,加上布套,免得弄污。這個 連高級食肆或酒店 現正也少做。服務好!一舉手已經有侍應走來,加茶或什麼的,也很有效率,非常有禮貌。菜式也算多,可惜份量很少。每款當一人份量就好了。

先來一壺茶,指定的。應是綠茶/白茶,非常清香。

必食小籠包,夠熱,多汁,肉味濃。一個人可以食2籠!

清炒菠菜。不油。份量可以。

油豆腐粉絲湯,中湯碗,比較清淡,沒有上海鋪的濃味。
也是只夠一人份量。

菜式也算多,可惜份量很少。每款當一人份量就好了。
2018-07-28 691 瀏覽
夜晚同左女朋友食咗少少野,嚟咗新港中心嘅鼎泰豐食小籠包,因為大家都唔係好肚餓,但係之後太晏食飯會肥,所以就嚟咗呢間本身已經唔係好多人,加上餐廳都算幾大,容納到嘅人都好多,所以我哋好快就有位,完全唔駛等我哋叫咗小食四喜烤麩同招牌小籠包坐得好舒服,所以一路傾計都唔會覺得好嘈,好啱拍拖!等咗大概10分鐘左右就有得食!四喜烤麩係我女友至愛我就第一次食鼎泰豐嘅呢道餸真係唔錯,最好食係好似豆腐嘅嗰一款,其實我地都唔知叫乜嘢名 (睇圖) 有口感,又好健康嘅感覺至於小籠包就等得比較耐,大概20分鐘左右我哋叫咗最招牌嗰隻,即係原味!如果冇食飯嘅話,呢個份量就唔夠嘅,但因為我哋本身食咗嘢,所以六粒啱啱好最好食既係小籠包一咬就好多湯汁流出黎,非常鮮甜 而且小籠包嘅皮算簿,啲肉都好足料,所以質素幾好~~ 當然上海嘅更加好食啦

我哋叫咗小食四喜烤麩同招牌小籠包
就有得食!

四喜烤麩係我女友至愛
我就第一次食鼎泰豐嘅呢道餸
有口感,又好健康嘅感覺

至於小籠包就等得比較耐,大概20分鐘左右

最好食既係小籠包一咬就好多湯汁流出黎,非常鮮甜
2018-07-28
  • 小籠包
  • 四喜烤夫
2018-07-24 557 瀏覽
今日專程來到鼎泰豐叫了一籠出名嘅小籠包,冰鎮鴨舌,還有雞油炒豆苗,小籠包送到,就急不及待放入口,鼎泰豐嘅小籠包果然出名,皮很薄中間還有滿滿嘅湯汁,湯汁肉味香濃,做小籠包嘅師傅亦值得稱讚,每個小籠包的湯汁都沒有穿,冰鎮鴨舌一放落口他淡淡的花雕酒香,和爽脆嘅鴨舌令人食不停口,只是份量十分少,雞油炒豆苗和一般的大排檔差不多,沒有驚喜
2018-07-23 425 瀏覽
其實我係超級喜級鍾意食鼎泰豐!特別去台灣每次去台灣我都必去的,因為係台灣食會更平更抵!假我又無喇,其實錢都無,但真係無時間飛去台灣!所以就去尖沙咀食返個鼎泰豐啦!係鼎泰豐我最最最最鍾意係食佢個醉雞,因為平時我係唔點飲酒嫁!所以佢係我唯一食嘅醉雞!另外就係佢嘅湯麵同小籠包,我次次都可以一個人食哂一籠,所以我係會食兩籠平時😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂大家掛住台灣又唔想飛真心可以試下食🤙🏻
其實我係超級喜級鍾意食鼎泰豐!
特別去台灣每次去台灣我都必去的,因為係台灣食會更平更抵!
假我又無喇,其實錢都無,但真係無時間飛去台灣!
所以就去尖沙咀食返個鼎泰豐啦!
大家掛住台灣又唔想飛真心可以試下食🤙🏻
2018-07-10 732 瀏覽
生日月,一定好多食局啦。今日就同朋友仔食鼎泰豐,因為我鍾意食上海菜。平日出街食飯最好,因為唔使等位。我地一坐低就睇睇 menu 啦,呀.... 點解冇炒年糕嘅?不過唔緊要啦,有小籠包 由於兩個人,叫得唔多呢個四季豆好食,雖然油左少少,但炒菜一定要有油 開頭冇諗住叫,因為睇落好似肥膏,但原來都幾好食 wo 小籠包:冇理由唔食呀,必食啦!keep 到水準,皮薄多汁 呢個餛飩就一般啦,冇咩特別擔擔麵又係必食,好岩我,因為唔太辣

不過唔緊要啦,有小籠包

由於兩個人,叫得唔多

台式四季豆

呢個四季豆好食,雖然油左少少,但炒菜一定要有油

原味水晶肉

開頭冇諗住叫,因為睇落好似肥膏,但原來都幾好食 wo

小籠包

小籠包:冇理由唔食呀,必食啦!keep 到水準,皮薄多汁

乾拌蝦肉餛飩

呢個餛飩就一般啦,冇咩特別

台式擔擔撈麵

擔擔麵又係必食,好岩我,因為唔太辣

原味水晶肉
乾拌蝦肉餛飩
台式擔擔撈麵
2018-07-02 579 瀏覽
今日出開尖沙咀,突然好想食上海菜,二話不說走咗去食鼎泰豐。鼎泰豐喺世界各地都有好多分店,越做越大,但係水準都保持得好好。每次都有好多人等位,好多都似係遊客,好彩今晚時間尚早,唔駛等好耐就有位啦。-小籠包每次都必食,皮薄餡靚,最緊要皮唔易穿,唔會晒晒入面d汁,肉汁超多,正-擔擔面本身唔係好食得辣,呢個面少少辣,但係食落幾開胃,個花生醬好岩我口味-紅油抄手呢個都係辣辣地,好好味-排骨蛋炒飯個炒飯底好得,排骨夠鬆化,碟飯好大碟好飽肚
今日出開尖沙咀,突然好想食上海菜,二話不說走咗去食鼎泰豐。

-小籠包

-擔擔面

-紅油抄手
呢個都係辣辣地,好好味

-排骨蛋炒飯
個炒飯底好得,排骨夠鬆化,碟飯好大碟好飽肚
2018-07-02 473 瀏覽
今日和兩位好友到尖沙咀新港中心鼎泰豐吃飯,門口看到有十多人排隊,心想應該要等很久了吧。誰知我們只等了3分鐘便可以進內用餐。三人點了共五個菜,分量不大但女孩子來說都夠吃了。最好吃的是他們的招牌小籠包,皮薄多汁。另外我們叫了兩個菜,第一個是高湯菜心苗第二個是台式四季豆,味道一般,可以接受。至於肉類,我們點了一個醉雞,走味恰到好處,肉質軟熟。我們還點了一個紅油抄手,味道很一般不是很特別還有點冷冰冰的,有點失望。

三人點了共五個菜,分量不大但女孩子來說都夠吃了。

最好吃的是他們的招牌小籠包,皮薄多汁。

高湯炒菜心苗

台式四季豆

至於肉類,我們點了一個醉雞,走味恰到好處,肉質軟熟。
紹興酒醉雞

菜肉紅59油抄手

2018-07-01
高湯炒菜心苗
2018-07-02 313 瀏覽
其實眾所周知鼎泰豐係好好食嘅!但我鍾意佢嘅原因係因為通常唔使排隊,或者排一陣就入得。侍應們又好有禮貌,上菜又快。最適合唔想排隊但又唔想亂食嘅時侯。小籠包就必食㗎啦!唔使講!佢嘅水準係保持得幾好嘅。我一個人可以食一籠。控油抄手係我令一樣必要嘅嘢食😍😍醉雞來講,唔信特別好食,中規中矩。😔😔另外一樣唔記得咗影,但係不得不提嘅嘢!佢個涼拌黑木耳,係用酸醋浸住嘅,酸得濟,酸到有啲唔舒服。已經唔係開胃咁簡單,係有啲胃酸倒流嘅感覺。

控油抄手係我令一樣必要嘅嘢食😍😍

醉雞來講,唔信特別好食,中規中矩。

2018-06-18 444 瀏覽
一如以往的好食.小籠包必叫.多汁皮薄.次次去都十分之有水準.一個人都可以食哂一籠.佢既雞絲粉皮都係我既最愛.我好挑tick.出面餐廳既雪雞味好快食得出.當然鼎太豐一定吾係.