2010-06-05 29 瀏覽
依餐慶祝姨仔舅仔生日飯,梗係要請佢哋食好D啦,名店或人龍店晌質素方面就比較穩陣,所以就揀哩鼎泰豐喇,知佢無得訂位,就由小弟負責攞位,星期日6:00pm到,幫襯晚市嘅人陸續入座,我都唔係排好耐就有枱喇!其後更係見好多人晌門口等,所以一係唔哩,一係就早D,食佢晚市嘅第一輪客,否則就有排等!我哋一枱人6大2細,見佢樣樣都份量細細,所以都叫咗好多嘢:紹興醉雞、糟汁靚鴨舌、小籠包(6隻)x2、蟹粉小籠包(6隻)x2,糯肉燒賣、油豆腐粉絲湯、清炒芥蘭、蒜蓉菠菜、排骨湯麵、紅燒牛肉湯麵、蝦肉餛飩麵、蝦仁蛋炒飯、傳統千層油糕、赤豆鬆糕、八寶飯(細),連埋茶錢加一,一共990個大洋,你見都係D前菜、小食、點心類同粉麵飯,都食咗成近千銀,所以老實講句唔算平,係叫做唔使坐飛機過去食,問我值唔值?都OK嘅,因為小籠包確係高水準,醉雞、鴨舌、牛肉湯麵都好食,其他就只覺係平平無奇喇!服務方面,除咗久唔久問你「仲有無嘢加」之外,都無其他擾民動作,上菜動作超快,不過,始終個場好旺,侍應都招呼唔徹,變得收碟、斟水等閒事有時會慢幾拍,佢哋總算時刻保持住笑臉迎人,況且又無催埋單D衰嘢,整體服務評分可以俾中上架啦。另外唔明點

。另外唔明點解佢哋唔俾訂枱
,唔使吓吓要人走去排餐懞,唔通佢對自家無信心,怕好多人訂咗枱會甩底做少好多生意,定抑或吸引唔到即場客補番甩底嘅訂枱客?相信都係營銷策略,要食就要哩排,吊高哩賣,等多D人晌門口企住等位,營造超旺場氣氛!香港人一向怕蝕底,捉晒心理,等得耐都去排,所以,小弟食過之後,獨沽一味小籠包外,都無必要再哩,除非可以訂枱。

因為唔係樣樣都話咁好食,平平無奇個D就唔多講,費時又嘥版位,揀幾道菜同大家分享吓:

小籠包、蟹粉小籠包

皮薄、湯汁盪漾,真係夾起上哩都怕佢穿呀,小心夾,又要小心熱,因為湯汁好辣口,而肉餡味鮮打得夠鬆唔死實,仲無乜肥豬肉唔覺油膩,醮D醋感覺仲鮮!但緊記趁熱食,否則攤耐咗一來皮會變得有少少硬,二來湯汁同肉餡都無咁鮮香;尤其蟹粉,凍咗會有D腥添!所以,哩到就「咋咋淋」食咗去,唔好你讓我讓食剩件擺到尾,盞嘥晒!

紹興醉雞

睇番各方食評,有讚有彈,睇哩有可能依道菜嘅水準好飄忽,咁小弟今晚好彩D,酒味無問題,幾香,唔過重,雞肉唔算得超滑,但無嚡口,而且雞皮又爽爽哋,皮下脂肪唔多,好食!

糟汁靚鴨舌

每舊鴨舌有番咁上下大,糟汁(浸過糯米酒的酒渣)引發出嘅酒味,食起哩竟然帶點甜味,鴨舌皮肉爽口,係個治口痕嘅前菜小食。

紅燒牛肉湯麵

湯底睇樣就超濃,嗒落都肉味甚重,絕對真材實料;紅燒牛肉夠晒牛肉味,炆得夠腍夠鬆化,少少辣;麵質就無咩特別。不過我哩碗得4件牛腩,仲要賣到$58碗,好食但唔值,行勻香港地大把好食過佢但又平過佢嘅本地薑麵鋪啦,所以賣到咁嘅價錢,真係唔需要係度食!

排骨湯麵
另一個唔需要係係度食嘅貴價麵,排骨即係炸豬扒,確實幾大塊,但味道普通,無乜個性,而且有D實,唔夠鬆,佢比牛肉湯麵平少少,但都要賣成$48一碗。

傳統千層油糕($36)、赤豆鬆糕($36)、八寶飯($38)

飯後甜品試咗哩幾款,失望之餘兼呻笨,千層油糕一客得個兩件賣成$36,橫睇掂睇除咗好多層之外,無乜味道,無鬆糕咁軟熟,又唔似酒樓點心個隻千層糕咁有蛋香;而另一款赤豆鬆糕,都係一客兩件賣成$36,係細細個隻喎,糕身唔覺佢璧,無乜米香,赤豆又唔覺咩味,唉,嘥錢叫添;至於個細八寶飯,好彩叫個細啫,賣相幾靘五顏六色,之不過真係過甜,話八寶好似用8種香谷和果實哩做,但睇番依個八寶飯,就覺得有少少行貨,有紅棗、有蓮子、又有少少乾果放晌面就係咁,齊唔齊八寶真係大疑問,總之賣到$38就唔抵食囉!
小籠包,皮薄、湯汁盪漾
蟹粉小籠包,趁熱食呀
紹興醉雞,水準可能飄忽D
糟汁鴨舌,餐前小食之選
紅燒牛肉湯麵,貴價牛腩麵
排骨湯麵,即係炸豬扒麵也
糯肉燒賣,普普通通
油豆腐粉絲湯,無乜特別
傳統千層油糕、赤豆鬆糕,又貴又唔好食
八寶飯(細),有D行貨
話都冇咁快又一年, 師傅已經唔記得上年去左邊度為師公慶祝生日, 但今年加埋師妹, 多左個人選擇都多好多, 不過搵地方食野始終要靠師傅諗, 但由於三位姚氏食野都比較麻煩(原來師傅算係最易話為嗰個), 所以師傅真係諗到頭都爆! 心大心細都唔知黎唔黎呢間食店好, 最後都係決定黎, 話晒都入選米之蓮加上師公同師母都未試過, 就黎食一餐啦!數下數下師傅都有成兩年冇黎過, 何解? 因為師傅唔覺得呢間食店出色, 加上冇得訂位, 所以就冇再黎過; 趁住師公牛一黎食番餐, 順便睇下有冇進步到啦! 由於冇得訂位, 師傅為免等位, 索性將晚飯時間提早, 六點左右就到左食店, 呢個時候當然係唔使等位啦!侍應帶位入座後, 師傅第一時間就睇下有咩好食, 順便問下兩老想食d咩啦, 最後大家商量左一陣就一口氣柯打左冰鎮涼瓜, 滷水牛展, 糟汁靚鴨舌, 干煸四季豆, 蒜香粉皮肉, 腐皮伴黃芽, 菜肉紅油抄手, 小籠包, 香菇素餃, 台式麻醬撈麵, 紅燒牛肉湯拉麵, 蒜蓉油麥菜同排骨蛋炒飯十三款美食, 再後加清炒河蝦仁同菜肉雲吞湯, 另外甜品千層油糕同豆沙小籠包!話都冇咁快一口氣就黎左六碟冷盤, 等師傅逐碟講下先, 先講

話都冇咁快一口氣就黎左六碟冷盤, 等師傅逐碟講下先, 先講下冰鎮涼瓜, 涼瓜其實專為師公而設, 是次師傅亦加入戰團, 吃左一件試下, 涼瓜十分爽口, 入口冰凍清涼, 整體感覺唔錯, 不過就真係好苦, 呢種苦味就係師傅最唔鍾意的; 滷水牛展切得薄薄的, 入口都甚有牛味, 但冇咩特別, 一般; 糟汁靚鴨舌嘅鴨舌滷得好腍, 都幾入味, 不過略嫌酒味過濃, 濃到帶苦, 感覺是好壞參半; 干煸四季豆就炒得好香, 而四季豆亦十分爽口, 呢個四季豆算整得唔錯; 至於蒜香粉皮肉係薄薄的豬頸肉, 而底下正是粉皮; 豬頸肉十分爽口, 粉皮亦好滑, 配上呢個秘制醬汁香香辣辣, 非常惹味; 腐皮伴黃芽係由大豆芽菜撈埋d付腐皮, 大豆芽菜爽口, 腐皮煙韌, 講唔到有幾好, 感覺是不過不失吧!

侍應見到食冷盤食到咁上下, 先再去將d點心入單, 呢個動作令師傅覺得好窩心; 所以接住落黎一口氣就黎左幾個點心, 先講小籠包, 小籠包一客有六隻, 個皮雖然薄但未算最薄, 皆因個皮有少少韌, 而餡料都可以, 係肉質都幾鬆散, 湯汁就幾多, 但作為招牌名菜師傅始終有少少失望; 菜肉紅油抄手一客都係六隻, 抄手真的幾大隻, 菜肉頗實, 最差係個汁, 一d都唔香唔辣, 吊唔起d味道, 同年頭師傅喺台灣食的真係有天淵之別; 香菇素餃亦係一客六隻, 香菇素餃皮都幾韌而餡料十分乾身, 入口感覺唔舒服, 絕對唔吸引!

點心過後就到廚部, 台式麻醬撈麵一放低麻醬味甚香, 但入口發覺麻醬非常苦口, 絕對吊唔起食慾, 加上麵身亦十分腍身, 呢個台式麻醬撈麵師傅覺得最差, 絕對唔合格; 紅燒牛肉湯拉麵個湯底十分香濃, 而且帶少少辣, 味道不錯, 加上牛肉十分鬆軟, 麵身都幾爽口煙韌, 整體真的不錯, 甚有台灣牛肉麵的風味, 師傅幾欣賞; 而蒜蓉油麥菜炒得唔油, 蒜蓉唔會過多, 味道唔會太濃, 加上油麥菜十分嫩綠同爽口, 不錯; 排骨蛋炒飯賣相吸引, 排骨入口鬆軟, 而且唔油, 飯亦炒得十分乾身, 但比較淡口, 可以啦!

由於份量較小, 於是再加單清炒河蝦仁同菜肉雲吞湯, 清炒河蝦仁嘅蝦身都幾大隻, 入口爽口, 但絕對冇蝦味, 莫非河蝦真係會冇蝦味, 師傅就不得而知, 不過呢碟蝦仁炒得油少少, 一般; 菜肉雲吞湯個湯底清甜, 而菜肉雲吞就幾實身, 雖然係浸湯上, 但餡料依然乾身, 並不討好; 最後甜品師傅冇咩點試, 加上唔識欣賞, 所以不便置評!

總括黎講食物質素平凡, 環境清潔乾淨, 服務細心有禮, 但價錢唔平, 四個人埋價九百二十蚊, 每位二百幾, 咁嘅水準在師傅看來並唔抵食! 師傅一邊吃一邊諗, 但諗極都唔明點解會入選到米之蓮? 點解咁多人會肯排咁耐隊呢? 點解咁大間食店都冇得訂位呢? 喺十萬個為甚麼下最後亦沒有結果, 但是晚對師傅黎講並唔係十分過癮, 出色食品真係一隻手數得出, 坦白講師傅真係食到不是味兒, 笑臉真係冇可能比, 亦可以好肯定喺香港唔會再有下次!
冰鎮涼瓜, 滷水牛展, 糟汁靚鴨舌, 干煸四季豆
蒜香粉皮肉, 腐皮伴黃芽, 菜肉紅油抄手
小籠包, 香菇素餃, 台式麻醬撈麵, 紅燒牛肉湯拉麵
蒜蓉油麥菜
清炒河蝦仁
菜肉雲吞湯
千層油糕
豆沙小籠包
蒜蓉油麥菜
  • 紅燒牛肉麵
2010-06-02 13 瀏覽
話說呢排好好好想食上海菜偏偏又忙到七彩唔可以去上海探朋友兼大食一餐小妹屋企係上海人,由細食到大,對上海菜既要求比較高鼎泰豐中算係云云上海餐館中較食得過去尖沙咀行街時突然諗起鼎泰豐即刻走左去食友人指明要醉雞,我覺得無妨一試點知出事肉質好鞋好鹹同無咩酒味佢最好就係起哂骨serve自己整仲好味小籠飽都算係幾好味略嫌唔係好夠熱蒜泥粉皮白肉有驚喜夠香夠辣另外無影相既有台式麻醬拌麵嗯.... 個人唔係幾鐘意個麻醬既味,如果加多d花生醬會好食d無影相既菜肉包好正內餡新鮮多菜是日精選紅油抄手好少地方個抄手既醬汁調教得咁好有辣油既香但係味道唔會過辣一路食一路諗緊佢知汁點整... 佢滿足左我想食上海菜既欲望!下次會再想試埋其他菜式
話說呢排好好好想食上海菜
偏偏又忙到七彩唔可以去上海探朋友兼大食一餐
小妹屋企係上海人,由細食到大,對上海菜既要求比較高
鼎泰豐中算係云云上海餐館中較食得過

去尖沙咀行街時突然諗起鼎泰豐
即刻走左去食

友人指明要醉雞,我覺得無妨一試
點知出事

內餡新鮮多菜

是日精選紅油抄手
好少地方個抄手既醬汁調教得咁好
有辣油既香但係味道唔會過辣
一路食一路諗緊佢知汁點整...

佢滿足左我想食上海菜既欲望!
下次會再想試埋其他菜式

香口又夠辣
是日精選!
  • 紅油抄手
2010-05-26 127 瀏覽
是日佛誕, 在同屋企人逛名店街之前, 先來鼎泰豐醫肚在台灣試過一次鼎泰豐, 給我的印象是『不便宜、皮厚、易穿、唔多汁』, 但身邊朋友統統話台灣鼎泰豐是好味的, 我只好認為自己是黑仔一名, 當天師傅情緒病發作, 先煮得唔好返黎香港, 今次係第二食鼎泰豐, 難得係兩次都水準一致, 看來我真的是黑仔王...是日雖然係假日, 但一點前到竟然唔駛點等位, 還算幸運, 因為屋企人唔多食辣, 所以點左以下菜式:油豆腐粉絲湯: 我還是第一次食到油豆腐粉絲湯有兩種油豆腐, 一種是正常的豆卜, 另一種則是豆卜中間鑲有豬肉味道方面唔錯, 難得佢唔油, 而且配料多, 可是當想起配料只是油豆腐+粉絲但要賣$36, 真的有點兒肉赤...紅燒牛肉湯麵: 有少許辣的一味, 是辣在喉嚨不辣在口, 當你飲少少湯既時候, 湯是到喉嚨才感到辣同大部份牛肉麵一樣, 牛肉是牛肉+牛筋, 牛肉很"林", 入味之餘不失牛肉味, 可是雖然美味但份量很少...小籠湯包: 假日供應, 侍應介紹食法有兩種, 一是傳統點醋, 二是混配湯食 (當然可以甚麼也不點照吃啦)相比起正宗小籠包, 湯包一來到已經有一兩只穿了, 夾上手也是易穿的, 如果你
是日佛誕, 在同屋企人逛名店街之前, 先來鼎泰豐醫肚

相比起正宗小籠包, 湯包一來到已經有一兩只穿了, 夾上手也是易穿的, 如果你以為細d湯汁會多d, 你會失望, 因為分別不大的
小籠湯包的湯也是上湯, 裡面還有蛋絲, 不過我還是喜歡點醋 / 甚麼也不點, 始終食小籠包是原汁原味在口裡的好, 如果在湯裡已經穿了, 或是外來湯汁溝稀了小籠包湯汁, 那我為何還要吃小籠包?

水晶蝦仁湯麵: 跟水晶一樣很清淡, 六隻蝦份量算是不錯, 筍亦入味, 是喜歡清淡的朋友恩物
排骨蛋炒飯: 這個真是非常好味, 我可以話係因為呢個飯而寫呢篇食評的 (因為太多comment既我會懶得寫, 哈哈)
排骨份量好多, 足夠蓋整個炒飯 (怪不得價錢也是炒飯中第二貴的), 視覺已經贏晒
排骨好薄, 醃得好入味, 面有少許黑椒, 食起上黎更香, 豬扒好林好鬆, 煎亦火喉剛好
炒飯炒得乾身, 蛋花足, 米粒炒的粒粒分明, 連豬扒食真是令人不自覺地要encore!
特色小籠包: 跟台灣的相比, 香港的真的好多了... 不過要評分, 我還是喜歡吃翡翠的, 肉汁不及翡翠多, 皮也沒翡翠的薄, 不過鼎泰豐的小籠包也是在我心目中的三甲

飽腹一輪之後, 準備逛名店街, 亦就因為香港鼎泰豐, 下次再到台北, 我會再嘗一次鼎泰豐的
點菜紙
有人會想試新口味嗎?
假日推介, 當日正好是假日
油豆腐粉絲湯
點菜紙
壓軸登場小籠包
  • 紅燒牛肉湯麵
2010-05-24 15 瀏覽
we went this Restaurant 3 times a week, we like this Restaurant mainly because not only the quality of food but also the quality of service. the staff are very polite and smiley,their uniforms are very clean and tidy,not many same standard Restaurant can do it,they also have more staff than the other restaurants so i found most of the tables are well looked aftertheir price and their service are very positive,we are very impressed by their good quality of food and high quality of service especi
their price and their service are very positive,we are very impressed by their good quality of food and high quality of service especially the one who stands at the front of the toilet to greet you
  • 擔擔麵
2010-05-15 69 瀏覽
想到今晚在尖沙咀食飯,都唔知道選邊一間,見這一間是尖沙咀分數最高的一間,就試一試這一間尖沙咀最高分的餐廳。見到評語說這一間餐廳會有很多人去的,所以就早一點兒去到,大約六時多就去到了,早去果然有好處,不是太多的人。d伙計都十分有禮貌,做什麼都唔該前唔該後,在香港已經好少有這些服務了。望一望餐牌,立即叫了特式小籠包、紹興醉雞、香蔥拌麵和蝦仁蛋炒飯。落了單不消一會兒就上菜了,速度十分之驚人。特式小籠包($48) 是為了這一個食物來這一間餐廳,一籠有六隻,伙計們說食的時間要小心熱湯,真是細心的,用筷子一夾,個包的皮是非常之薄的,好有彈性,用筷子搖下佢會皮都唔會爛,証明個皮雖然薄但就非常之靭,放入口一咬,入面充滿著肉湯,而肉質又非常之嫩滑,食落不覺油膩,可能是肉湯比較多的關係,招牌業果然是名不虛傳,連同行少食肉都讚不絕口,但一定要趁熱食,否則皮會變硬和失去了這個食物的精髓,必定要再食的一個食物。紹興醉雞($68) 第一個食物比人這樣高的評分,心想第二個食物又比到什麼的驚喜我呢,但有時希望越大失望就會越大的,第二個食物來到時賣相非常之好,心中不期然有著一些喜悅,但喜悅隨著將食物放入口中而消失了,肉

特式小籠包($48)

紹興醉雞($68)

第一個食物比人這樣高的評分,心想第二個食物又比到什麼的驚喜我呢,但有時希望越大失望就會越大的,第二個食物來到時賣相非常之好,心中不期然有著一些喜悅,但喜悅隨著將食物放入口中而消失了,肉質好"鞋",是十分之"鞋",心想唔通是我的關係,問一問同行,他說唔只只是"鞋",還有d酒味有少少問題,同行十分喜歡食雞的,連他都這樣說就知道這個食物......唉............

香蔥拌麵($30):P

心情比上一味的雞打沉了,到這一味來的時間心想會唔會又是比這樣的"驚喜"我呢,到這一味食物來的時間,見是一個細細的麵上面有一些蔥花,而底部好像有一些梅菜的食物似的,心想會唔會簡單了一些??但有時簡單的東西反而給予更好的效果,個麵唔油膩,爽口的麵配合微甜的梅菜反而是一種絕配,梅菜唔咸微甜反而有易入口的感覺,加上少少的蔥花,令人更快的將它掃清,唔知道是否剛才的雞的影響,覺得這一味食物比小籠包有過之而無不及的感覺。

蝦仁蛋炒飯($58):P

是否無期待就會有好一些的結果,這一味菜都是在沒有期待的心情下來到了,一見外面十分之多蝦,熱氣加上香氣四散。希望不會比外表騙了,這一個食物都沒有令人失望,飯炒到乾身,材料十分之多但又唔會過量,蝦鮮甜爽口,加上一些蔥花和蛋的配合,到了最後都有一個接近完美的滿足。

鼎泰豐的燈光非常光猛,伙計們的服務都非常有善,食物上菜的速度都非常之快,食飽了都沒有人催促我們走的,這樣服務態度值得一讚。希望好快有再來的機會。
餐牌
特式小籠包
2010-05-14
餐牌
特式小籠包
蝦仁蛋炒飯
星期六同事幫我過生日,最後選擇了這家鼎泰豐。原本沒什麼興趣,因為感覺台灣上海菜,已經吃了很多,沒新意。但是當我們一走進門,到我們座位的過程之中,見到途中一個個staff都停下來微笑著和我們打招呼,心情頓時超好這家的優點是 1 服務非一般。個個staff, 無論是歡迎,送別,點菜都是很有禮貌,對客人的要求也盡量滿足。最印象深刻的是他們臉上的笑容很真實很溫暖,很久沒有在港感受這樣的服務了。 2 食物有水準。 由於我們之中有大肚婆的關係,所以點菜並不都是招牌菜。但已經感覺烹飪精良,味道不會太濃烈,鹹淡適中。 紅油抄手 - 紅油醬汁味道非常不錯,並不太辣(因為我吃不了辣),有些酸酸感覺,很開胃。 小籠湯包 - 精緻之選,味道尚可。 排骨蛋炒飯 - 飯炒得乾爽,排骨味道可口。 香菇蒸餃 - 味道香,不過如果再乾身些會更好。 蒜蓉菠菜 - 並無特別,菜很嫩。 芝麻包 - 如果陷可以有流汁感會更好。 總之,這裡的食物並不是讓人驚艷的感覺,但勝在它的精緻溫和,味道恰當,讓人吃得舒服,可能這就是特色。再加上超水準的服務,吃飯心情頓時好很多。儘管是中午繁忙時間,客人多,也可以享受到食物的美味、朋友間傾計的

這家的優點是
1 服務非一般。

2 食物有水準。

小籠湯包 - 精緻之選,味道尚可。
排骨蛋炒飯 - 飯炒得乾爽,排骨味道可口。
香菇蒸餃 - 味道香,不過如果再乾身些會更好。
蒜蓉菠菜 - 並無特別,菜很嫩。
芝麻包 - 如果陷可以有流汁感會更好。

總之,這裡的食物並不是讓人驚艷的感覺,但勝在它的精緻溫和,味道恰當,讓人吃得舒服,可能這就是特色。再加上超水準的服務,吃飯心情頓時好很多。儘管是中午繁忙時間,客人多,也可以享受到食物的美味、朋友間傾計的樂趣。
  • 紅油抄手
2010-05-09 61 瀏覽
唔可以訂枱, 只可以walk in, walk in 一定要足夠人數先入得等左一個鐘頭三個字, 食就食左半個鐘...雖然係好好既service, 但d service太快好似趕你走咁...d 野食係好快到, 你食完一碟仲快幫你收碟, 你食哂d 野仲更加快幫你收哂d碗筷子墊枱紙, 枱上只會得返4 隻杯同一壺茶, 咁既情況自己識做啦, 梗係埋單走人...但d 野食又真係okay, 雖然比起台灣款式少, 價錢貴左d , 返枱快...

等左一個鐘頭三個字, 食就食左半個鐘...

酸辣湯$32
干煸四季豆
滷水牛蹍
紹興醉雞
特色小籠包$48(6個)
紅燒牛肉湯面
2010-05-08
$177.5 (晚餐)
慶祝紀念
母親節
酸辣湯$32
干煸四季豆
滷水牛蹍
紹興醉雞
特色小籠包$48(6個)
紅燒牛肉湯面
2010-05-09 5 瀏覽
與公司同事相約了很久很久但總不能兌現的一餐飯局,結果晚飯變成午餐,不打緊,味道才最重要!兩個人對著menu商議了一會,終於決定order以下名物:小籠包(6隻)$48此店招牌貨,幾乎枱枱必點。一客六隻,皮薄多汁,肉餡嫩滑,但要趁熱食,否則皮會變硬。$48/六隻就略貴了,此價錢應有更好選擇!紅油抄手(蝦肉)(6隻)$45這個就真的十分普通了,吃下真的沒有太大感覺,敢說CP雲吞也比它好吃得多、鮮味得多。蟹粉豆腐$168呢個真係要讚下,蟹粉鮮甜,豆腐幼嫩,用來撈蛋炒飯同吃,真係好滋味,是可翻單菜式。本人十分喜愛,惟份量頗大,三人以下不建議order!排骨蛋炒飯$55個人口味問題,一向偏好吉列豬扒,此排骨是煎制成的,可惜煎得不夠脆口,可幸帶點點黑椒口味,試過便算。至於蛋炒飯就真的十分滋味可口,飯炒得乾身,粒粒分明,蛋絲多而惹味,配合起來令人不自覺多吃了,加上用上我喜愛的珍珠米,十分推介!下次會懂得只點選葱花蛋炒飯此店奉客的茶該是龍井,本人對茶沒有多大研究,感覺好喝對口味就算好茶了,此茶茶味濃,夠甘香,$5位茶芥算是超值!是次飯局只有2人,可試菜式實在不多,擔擔麵/麻醬撈麵/酸辣湯等皆未能一嚐!

兩個人對著menu商議了一會,終於決定order以下名物:
下次會懂得只點選葱花蛋炒飯

最後,首次光臨此台灣過江龍的我,感覺到服務員殷勤細心有禮貌,落單上菜加水速度快,環境光猛,餐具潔淨,值得再一次光臨。
美味蛋炒飯
大大碟,好好味,食完飽左一半,撈飯食一流
差,CP好過佢多多聲
美味蛋炒飯
大大碟,好好味,食完飽左一半,撈飯食一流
  • 蟹粉豆腐
2010-05-05 43 瀏覽
8點幾去到, 只需要等4張2人枱, 揀完野食, 岩岩入得,叫了特色小龍包, 台灣擔擔麵, 蛋炒飯, 醉雞~~小龍包皮薄, 蛋炒飯好香, 醉雞很香擔擔麵亦都好食, 但食落有少少苦味..(唔知係咪正常? 因為我地都係第1次去食)食物來得很快~服務非常好, 收碟快, 有禮, 連洗手間的清潔姐都很有禮
8點幾去到, 只需要等4張2人枱, 揀完野食, 岩岩入得,
叫了特色小龍包, 台灣擔擔麵, 蛋炒飯, 醉雞~~
小龍包皮薄, 蛋炒飯好香, 醉雞很香
食物來得很快~
服務非常好, 收碟快, 有禮, 連洗手間的清潔姐都很有禮
醉雞
2010-05-04
醉雞
  • 蛋炒飯
2010-04-22 10 瀏覽
熱列推介蝦肉紅油抄手...唔會好辣, 味道調較得好好, 蝦肉亦很鮮, d 汁好味到想飲埋佢 傳統小籠包 - 皮薄餡靚, 不過試埋蟹粉小龍包..真係無言, 堅蟹膏同蟹味, 真係唔係出面可以食到水晶肉, 點的時候, 不知道是什麼樣的菜色, 上枱後發現係一磚磚粉紅既肉, 仍住佢係生咁, 但食落口真係好味, 清得黎有淡淡既醋香, 一d 都唔膩 素餃, 依然皮薄, 但味道普通, 可以不試 糯肉燒賣, 我同朋友都麻麻喜歡, 因為糯米為主, 太濟, 但不得不讚個皮,真的很出色最後想試埋甜品都食唔落了!

素餃, 依然皮薄, 但味道普通, 可以不試

最後想試埋甜品都食唔落了!
2010-04-19
  • 蟹粉小龍包
  • 蝦肉紅油抄手
2010-04-09 16 瀏覽
要數香港最多人捧場的上海菜館,台灣名店「鼎泰豐」的香港直營店必定是首選。這天往試,果然名不虛傳。可能因為是平日吧,而且這裡的地方也挺大的,所以雖然已是中午12時多,而且客人已有不少,仍然不需等位便可以坐下開餐。一場來到,這裡的招牌菜「小籠包」當然不可錯過,有名的「台式擔擔撈麵」也是必然之選。除此之外,這次光顧,還叫了一客「排骨湯麵」和冷盤「四喜烤夫」呢!前菜「四喜烤夫」先上,賣相不錯,味道則稍嫌甜了一點。「小籠包」和兩碗麵隨後便到。這裡的小籠包和另一上海菜人氣名店「金滿庭」相比,可謂各有千秋。個人覺得「金滿庭」的小籠包勝在湯汁較多和好味,這兒的小籠包則勝在包皮夠薄,肉餡則在伯仲之間,難分高下。「排骨湯麵」的豬排炸得夠通透,一看便知廚師的功夫不俗,而麵條也在水準之上。至於那「台式擔擔撈麵」,不像其他上海館子般那麼多湯,濃濃的麻油肉末花生醬汁把麵條重重包圍,吃下去每一口都是濃得化不開的香濃味道,確是好吃,與另一名店「詠藜園」的擔擔麵相比也並不遜色。除了食物質素高之外,這裡的招呼也甚佳,每位侍應都待客有禮,看得出這裡對員工訓練有素。雖然可能由於客人比較多而侍應比較少的關係,他們有時候未必能即

前菜「四喜烤夫」先上,賣相不錯,味道則稍嫌甜了一點。

雖然可能由於客人比較多而侍應比較少的關係,他們有時候未必能即時回應客人的要求,但個人覺得已算很好了。
此外,這裡的洗手間清潔乾淨,還有一位嬸嬸在洗手間外面有禮地招呼客人,與不少酒店的服務和衛生相比,實在不遑多讓,值得一讚。

名店,果真是名店呢!
味道偏甜的四喜烤夫
醬汁與麵條混為一體的惹味台式擔擔撈麵
皮薄餡靚的招牌小籠包
水準中上的排骨拉麵
樣樣都好味,吃哪樣先好呢?
收銀柜檯上的鼎泰豐公仔
醬汁與麵條混為一體的惹味台式擔擔撈麵
皮薄餡靚的招牌小籠包
水準中上的排骨拉麵
收銀柜檯上的鼎泰豐公仔
  • 小籠包,擔擔麵
2010-04-04 18 瀏覽
好耐之前已好想試試, 無奈次次都人龍太長..直到今次可能夜晚九點..終於有機會入座了.未開始時..已經感受到其服務態度...每個員工,無論高低..都不停到歡迎你...有D似去了日本呢..和台灣總店相比...食品好,服務高大致上是差不多..只是少了些台妹呢..haha
2010-03-10
order 先..食甚麼呢?
就這些列牌吧
紹興醉雞__濃濃酒香,雞肉嫩滑...好哇
干煸四季豆 ___ 好野味,好短時間就消化晒
小籠包 ____必食項目,不用多說.殺晒
擔擔麵 ____同樣必叫.唔錯的,但我較喜歡大磡村個間多D !!
好一個...
2010-03-15 65 瀏覽
今天男友提議到鼎泰豐吃晚飯, 台灣的吃過一次, 香港的也只吃過一次, 今天再來當然要吃小籠包.蟹粉小籠包: 好香蟹粉, 一定要吃!蔥花蛋炒飯: 用的應該是珍珠米炒, 米比較大粒圓身, 好吃麻醬担担撈麵: 麻醬夠杰身, 每條麵都沾滿麻醬,很香口排骨湯麵: 排骨很鬆軟, 個人覺得湯比較淡男友說要增肥, 一飯一麵都不夠, 最後叫了兩麵一飯, 本想叫小吃, 不過怕吃不到這麼多, 所以沒有點了, 下次要試牛肉湯和紅油炒手

蟹粉小籠包: 好香蟹粉, 一定要吃!

蔥花蛋炒飯: 用的應該是珍珠米炒, 米比較大粒圓身, 好吃
麻醬担担撈麵: 麻醬夠杰身, 每條麵都沾滿麻醬,很香口
排骨湯麵: 排骨很鬆軟, 個人覺得湯比較淡

蟹粉小籠包, 甘香的蟹粉
麻醬担担撈麵
  • 蟹粉小籠包
  • 擔擔麵
2010-03-08 80 瀏覽
係鼎泰豐拎左飛之後去citysuper行下返到黎已經過左,不過等左一陣就可以入門口既staff亦好有禮貌由於入去前已經點好菜,基本上只係坐低等野食黎五至十分鐘d野就已經黎齊哂烤夫 : 甜甜地好惹味小籠包 : 男友鍾意食小籠包,不過我唔食肉...但係如果佢點左我唔食佢會發脾氣然後大家一齊唔食...(以前試過)所以我都食左少少...皮薄多汁,唔錯蔥花蛋炒飯 : 男友唔鍾意珍珠米,但都話唔錯,我自己就覺得淡左少少,不過可能係因為食完濃味既小籠包香蔥拌麵 : 無香菇素包我先決定點呢個,不過竟然係最好味既一碟連男友都話好好味店內好多staff,效率好快,而且好nice
係鼎泰豐拎左飛之後去citysuper行下
返到黎已經過左,不過等左一陣就可以入
門口既staff亦好有禮貌
由於入去前已經點好菜,基本上只係坐低等野食黎
五至十分鐘d野就已經黎齊哂

烤夫 : 甜甜地好惹味

(以前試過)所以我都食左少少...皮薄多汁,唔錯

連男友都話好好味

店內好多staff,效率好快,而且好nice
烤夫
小籠包