2011-01-23 11 瀏覽
Tried it in Taipei in Sogo a few yrs ago at it was really good.First time to try it HK.Late review. So cant remember the details too clearly.But overall it was absolutely Delicious!!!Definitely try the Steam Pork Dumplings!Worthy of its name.Service: Very polite staff but minus points as they put us in the room so it was hard to find someone to service us after we ordered.Retry: Definitely
First time to try it HK.

Worthy of its name.

Retry: Definitely
2011-01-19
2011-01-23 13 瀏覽
I have been longing to try this restaurant for long, and finally I made it!!!After reading many comments and recommendation, I had ordered and tried the followings:1. Drunken Chicken in Shaoxing Rice Wine2. Steamed Glutinous Rice and Pork Shao-Mai(dumpling)3. Steamed Crab Roe and Pork Siu Long Bao(dumpling)4. Egg Fried rice served with Deep-fried Pork ChopWell I could say it serves appealing foods, which are appetizing and enjoyable. Most importantly the dishes served at the right temperature an

very juicy crap roe inside the Siu Long Bao...
the deep-fried pork chop tasted savory!
Well I could say it serves appealing foods, which are appetizing and enjoyable. Most importantly the dishes served at the right temperature and hot enough!(you know, sometimes some restaurants served dishes in cold temperature that made the whole dining unpleasant) Apart from that, “Dim Sums” are seasoned properly and not tasteless, yet not too brackish. The size of Dim Sum is in right portion generally. They wrapped rich ingredients inside the dumplings.(GOOD!) The moisture of the fried rice here is moist enough, yet not too dry. I would consider to try other tastes of fried rice another time.

2011-01-19 7 瀏覽
該日六時許到達,幸好不用輪候,可以即時入座。實在很久沒有來了,接待處附近的大水族箱已經拆除,昔日到來時,總喜歡走到魚缸旁,欣賞一群群可愛的金魚游來游去,此情不再點菜單蟹粉小籠包(68元)六隻師傅搓皮了得,皮夠薄時,又不容易破。蟹黃不算多,肉汁不覺特別鮮甜美味,整體味道只覺一般。台式酸辣湯(32元):湯料有滑溜豆腐、爽口木耳絲、清甜筍絲、幼滑肉絲,味道微辣而不過酸,湯底濃度也適中,不會過稀,亦不會稠至糊口,很不錯。台式擔擔撈麵(30元):看上去麵好像較糊,但麵質入口又幾煙韌有口感,而醬汁調配得很冶味,麻醬味較濃厚,加上少許辣味,很好吃上海燻魚(48元):是原條小魚,一般燻魚味道,很一般,沒有上次來的味道好。蝦仁燒賣(68元)六隻:雖然是燒賣,但除了燒賣頂多了隻蝦仁外,燒賣身和小籠包沒有多大分別,同樣皮薄饀靚,餡身內的肉碎味鮮而多汁,而蝦仁也有鮮味,沒有吃到加工(梳打粉)的味道,個人覺得比蟹粉小籠包還好吃。
該日六時許到達,幸好不用輪候,可以即時入座。
點菜單
蟹粉小籠包(68元)六隻
師傅搓皮了得,皮夠薄時,又不容易破。
蟹黃不算多,肉汁不覺特別鮮甜美味,整體味道只覺一般。

2011-01-17
  • 擔擔麵
2011-01-17 29 瀏覽
小籠包小籠包的溫度常常都保持得好好!!!熱熱的又不會燙口呀...岩心急的我呀...平時成日都會辣親個咀皮薄! 但係夾起都唔會爛左呀!湯清甜喇~ 唔會油油的!肉是軟軟的...有dd爽的菜...嘻嘻...可以成舊放入口...又可以咬開飲左d湯先!擔擔麵窩心的問先問我們要否剪開一半...易食d...重的麻醬味...*香*有dd辣...來自胡椒唷...跟出面的有點不同...排骨湯麵成個排骨是圓形的...正好match 個碗!個湯幾清...排骨雖然浸左湯...都仲香口...店員都好nice 架!!! 好polite!次次收野都會問左先...又再say 請慢用...連上洗手間個亞e都好好笑容!!!這店真的好有效率!雖然全場full...都唔會miss order or 好慢上菜!又先多給2個碗仔...咁2種野食既味就唔會mix左一起or d 湯唔知點好了!

小籠包
小籠包的溫度常常都保持得好好!!!
熱熱的又不會燙口呀...岩心急的我呀...
平時成日都會辣親個咀
皮薄! 但係夾起都唔會爛左呀!
湯清甜喇~ 唔會油油的!
肉是軟軟的...有dd爽的菜...
嘻嘻...可以成舊放入口...
又可以咬開飲左d湯先!

擔擔麵
窩心的問先問我們要否剪開一半...易食d...
重的麻醬味...*香*
有dd辣...來自胡椒唷...跟出面的有點不同...
排骨湯麵
成個排骨是圓形的...正好match 個碗!
個湯幾清...排骨雖然浸左湯...都仲香口...

店員都好nice 架!!! 好polite!
次次收野都會問左先...又再say 請慢用...
連上洗手間個亞e都好好笑容!!!

這店真的好有效率!

2011-01-10
  • 小籠包
昨日兩個大食妹去食鼎泰豐, 都係食返D基本野, 油墨菜, 煸豆, 粉皮肉, 小籠包, 酸辣湯, 担担麵....細細碟, 價錢都唔平, 但全部都保持水準, 每樣都咁好味仲要讚一下D侍應招呼殷勤, 連厠所個嬸嬸都保持笑容, 服務高質, 好多高級餐館侍應都做唔到咁好. 抵讚

細細碟, 價錢都唔平, 但全部都保持水準, 每樣都咁好味

2011-01-13
20 分鐘 (堂食)
  • 特色小籠包
2011-01-08 85 瀏覽
服務好好而食物質數相當高的一間餐廳,難怪一直在Open Rice內有這麼好的評價唔知點食小籠包是最好的朋友可看看這張,有教你落豉油、醋及點食方法,這餐廳真細心,我以前都唔知點食是最好,而家就知道。小籠包原本有六個,但朋友等不來即食了一個。蒜香粉皮肉,本人超欣賞。豬扒飯冇咩好講,好多人(包括我)都覺好好味,炒飯真真正正的炒得乾身一粒一粒,蛋味好香。再比多一個正字。鹵水牛肚好味,未試過的一定要試。杏仁豆腐,重點推介這個甜品,一定要撈一撈面的糖漿,杏仁味好濃厚,豆腐好滑。埋單成為$379.5,滿足。
豉油及醋
,而家就知道
小籠包
小籠包原本有六個,但朋友等不來即食了一個。
蒜香粉皮肉,本人超欣賞。
排骨蛋炒飯
鹵水牛肚
鹵水牛肚好味,未試過的一定要試。
杏仁豆腐
單據
埋單成為$379.5,滿足。
2011-01-03
排骨蛋炒飯
鹵水牛肚
杏仁豆腐
單據
  • 特色小籠包,排骨蛋炒飯,鹵水牛肚,蒜香粉皮肉,杏仁豆腐
說來好笑,自從由台灣引入香港以來,一直未有機會品嚐出名的小籠包,反而在深圳就試過好幾次,但總是覺得不夠正宗,又或是味道怪怪的. 食友轉工後來電相約晚飯,就找個大家都就腳,而又從未光顧過的店子好了. 由於只得兩個人,而且又是閒日,要找位又不似想像中困難,在門口事前可以看看餐牌,盤算一下是吃什麼,亦不至於苦等. 就算是閒日,店內依然人頭湧湧,就連近走廊位亦會放下二人檯,真的地盡其利,同地產商可一較高下. 侍應快手快腳,是訓練有素的表現,不論沖茶或是點菜,總有人在附近,上菜速度快了點,但可以接受. 特色小籠包 : 用上自家名號蒸籠,而且又不會有常見的竹籤碎舔在小籠包表面上,賣相雖然間單,但夠新淨,真的不錯,一籠包含了八隻包點,夾起一看,柔韌而不穿,師傅搓麵粉功夫到家,少許透明的包皮下,看得出充滿肉汁,單是上述兩點,已經合格有餘,咬第一顆是故意不蘸點陳醋,單單感受肉汁與肉香,而第二隻再加上陳醋及薑絲一齊食,又是另一種滋味. 糯肉燒賣 : 說穿了還不是用糯米當餡料,其實之前在深圳某些連鎖店鋪都試過,但味道麻麻,今次似乎好一些,至少糯米蒸得夠軟綿,糯米飯香就輕了點. 菜肉包 : 一籠原來只得一個,

有水準~~~^^

菜肉包 : 一籠原來只得一個,偌大的蒸籠內有孤伶伶的獨身肉包,望落都幾好笑,跟食友瓣開,肉末跟大白菜都切得夠幼細,雖然可以更好,但已是用心的表現,講真一個包賣得幾多錢,店方依然肯花時間去做,值得推荐.
孤伶伶的菜肉包~~

蝦肉紅油抄手 : 醬汁是由甜豉油加辣椒油及炸過的蒜茸調配所以夠香甜蝦肉味道明顯給香辣油蓋過,餃子皮品質好,柔韌中又不易穿破,而且吸收了香辣汁之後就更惹味.
蝦肉紅油抄手~~

清炒河蝦仁 : 蘇杭菜中經常會遇到的一味菜,亦是個人喜好的小菜之一,蝦仁理應先用蛋白醃過再清炒,不過今次蝦仁用上比較中size的貨色,未知是來貨問題,抑或是師傅處理出錯,蝦肉汆油過火,肉質死實,蝦味亦給醃得盪然無存.
令人失望~~~

台式麻醬撈麵 : 跟担担麵在味道上是同出一轍,大概是有湯與否,論賣相,麵是罷放得有心思,但味道不好亦無用,論麵質,似乎是帶粉質,麵心尚有些硬,相信是淥得未夠,但柔韌有彈性,麻醬非常濃稠又芳香,有機會都要多試一次放湯的滋味.

肉絲蛋炒飯 : 米是採用珍珠米,夠圓潤咬口,蛋醬看得出並非跟白飯一齊炒,因為飯粒本身是絲毫沾不上半點蛋醬,令到味道未夠集中,肉絲切得幼又嫩滑,雖然有點油份,但不多,在可接受之列.

雖然有部份食物一般,但餐牌內尚有不少菜未點過,似乎可以一試.

2010-11-03
1 分鐘 (堂食)
有水準~~~^^
暑假既時候去左一轉台灣, 嚐試過有名的鼎泰豐當時 5 點幾 人流唔多, 味道亦一流今日就試一試香港店拍唔拍得住台北店今日星期 6 又係假期, 等位都預左架啦大約等左 個半鐘多D 咁基本上成層三樓都係等緊位, 佢地會預先比定點心紙你,其實咁樣做效率唔會提高好多, 只不過係想留住D 客, 廢事等等下走左咁第一道係冷盆, 干煸四季豆 D 肉燥既汁加埋四季豆幾好味, 唔錯第二道係水晶肉, 非常普通, 早知叫醉雞第三道係蟹粉小籠包依個無論係價錢定質素都比台灣差好多皮雖然夠薄, 但係唔夠香 唔夠汁, 而且蟹粉少, 更沒有齒頰留香仲好似係撈埋左D 蝦籽咁依個原盅雞湯係台灣一試就愛上雞雖然滑但係冇乜雞味, 個湯亦唔夠味一般最後第 5 樣係排骨蛋炒飯飯炒得唔錯, 算係唯一可以維持水準既菜式不過佢上菜上得太快, 排骨都凍左, 冇咁好食但對於我黎講蛋炒飯先係佢地精髓, GOOD總括黎講, 如果台灣係 90 分既話, 尖沙咀呢間只係值 75 分左右
暑假既時候去左一轉台灣, 嚐試過有名的鼎泰豐
當時 5 點幾 人流唔多, 味道亦一流
今日就試一試香港店拍唔拍得住台北店
基本上成層三樓都係等緊位, 佢地會預先比定點心紙你,
其實咁樣做效率唔會提高好多, 只不過係想留住D 客,
廢事等等下走左咁
第一道係冷盆, 干煸四季豆
D 肉燥既汁加埋四季豆幾好味, 唔錯

第二道係水晶肉, 非常普通, 早知叫醉雞
一般

第三道係蟹粉小籠包
依個無論係價錢定質素都比台灣差好多
仲好似係撈埋左D 蝦籽咁

依個原盅雞湯係台灣一試就愛上
雞雖然滑但係冇乜雞味, 個湯亦唔夠味
一般

最後第 5 樣係排骨蛋炒飯
飯炒得唔錯, 算係唯一可以維持水準既菜式
不過佢上菜上得太快, 排骨都凍左, 冇咁好食
但對於我黎講蛋炒飯先係佢地精髓, GOOD

2010-12-25
90 分鐘 (堂食)
因為剛好是下午4點所以有很多位子。 我們兩個人坐在一個很寬的卡位。 服務也很好。叫了三個菜﹕1。 醉雞 - 味道美味﹐雞肉很嫩 - 不錯﹗2。 小龍包 - 的確是有名得有道理。 皮薄肉香。 3。 排骨蛋炒飯 - 豬排味道很好﹐ 肉炸得剛好﹐ 夠嫩。 飯炒得夠火候。總結 - 應該嘗一下。
很好。

叫了三個菜﹕

1。 醉雞 - 味道美味﹐雞肉很嫩 - 不錯﹗
2。 小龍包 - 的確是有名得有道理。 皮薄肉香。

總結 - 應該嘗一下。
2010-12-16
好在友人6:30前已經先去攞位, 所以安排到張大枱坐, 我7點幾到, 見到門口大排張龍, 人山人海, 難怪要我哋8:10就要還枱。Order 咗:小籠包 - 皮幾薄, 肉汁好鮮甜, 難怪人人都叫 水晶肉 - 一般嘢, 冇咩特別上海燻魚 - 我冇食到, 見佢成條細倉魚切件上, 冇耐就畀人食晒, 應該都唔錯荔芋小籠包 - 個包同荔芋都好煙韌, 有啲怪蒸菜肉餃 - 一般嘢, 冇咩特別紹興醉雞 - 味道幾好, 肉加埋雞皮一齊食一流 干煸四季豆 - 幾惹味菜肉紅油抄手 - 一般嘢, 冇咩特別台式麻醬撈麵 - 麻醬有啲苦, 唔好食 蒜蓉油麥菜 - 好清甜, 好好味 排骨蛋炒飯 - 塊排骨超大塊, 飯亦炒得好好 青炒豆苗 - 好味, 不過我覺得油麥菜好食啲香蔥伴麵 - 好香麻油味, 唔錯 滷水牛月展 - 牛月展切得好薄, 好入味整體嚟講啲碟頭比較細, 所以好似叫咗好多嘢, 都唔係食得好飽。侍應不斷提醒我哋8:10要還枱, 搞到食得唔過癮, 都明嘅, 外面真係有好多人等位......另外甜品選擇唔多, 都係啲蒸包, 所以決定去第二間食糖水。其實鼎泰豐嘅食物味道都唔錯, 不過又唔係好特別啫, 如果要

Order 咗:
小籠包 -
皮幾薄, 肉汁好鮮甜, 難怪人人都叫

水晶肉 -
上海燻魚 -
荔芋小籠包 -
個包同荔芋都好煙韌, 有啲怪
蒸菜肉餃 -
紹興醉雞 -
味道幾好, 肉加埋雞皮一齊食一流

干煸四季豆 -
幾惹味
菜肉紅油抄手 -
台式麻醬撈麵 -
麻醬有啲苦, 唔好食

蒜蓉油麥菜 -
好清甜, 好好味

排骨蛋炒飯 -
塊排骨超大塊, 飯亦炒得好好

青炒豆苗 -
好味, 不過我覺得油麥菜好食啲
香蔥伴麵 -
好香麻油味, 唔錯

滷水牛月展 -
牛月展切得好薄, 好入味

另外甜品選擇唔多, 都係啲蒸包, 所以決定去第二間食糖水

其實鼎泰豐嘅食物味道都唔錯, 不過又唔係好特別啫, 如果要我排好耐隊先有得食, 我又覺得唔值。
2010-12-15
  • 紹興醉雞
  • 蒜蓉油麥菜
  • 排骨蛋炒飯
  • 香蔥伴麵
2010-12-10 10 瀏覽
前往講座前偷空吃鼎泰豐,因為剛剛六點鐘左右,要食不難。之前在黃埔那間代理品牌鼎泰豐食過數次,也覺得很好。但我在它近結業時,沒有幫襯過,不知是不是差了很多。現在的鼎泰豐全部也是直接由台灣總公司營運,而我亦感覺到,第一,服務好了很多。第二,待應也比以前有水準。第三,進食環境貴麗不少,以前那所似一般酒樓裝潢,現在的起碼似大酒家的裝潢。第四,因為以上一二三,價錢亦貴了不少,尤其是那些湯麵和小食,比以前加了應有一倍。但碗麵好似還細了。第五,亦因為價格提高了不少,食物質素亦當然亦應該有所保證了,否則找誰吃?因為時間所限,半小時多些的時間,我便點了油豆腐粉絲和招牌小籠包。油豆腐粉絲,的確做得不差,起碼不是以前黃埔舊店食過的大大碗,但是上面全部都是街市買到的油豆腐,一粒一粒浮在湯面,吃落去硬硬的,根本不能和粉絲混和,要食一個油豆腐,一啖粉絲。直接營運始終比較有保證,這兒的油豆腐粉絲上面的油豆腐粉嫩的,咬下去也是棉棉的,有些湯慢慢滲出來,不是街市內一般咬下去爆出來那樣,和粉絲一起食也很合襯。小籠包來說,吃下去我不覺得和舊店有甚麼不同,這兒的小籠包永遠都很標準,亦是調校得最煙韌。相比很多精製小籠包的店子,
前往講座前偷空吃鼎泰豐,因為剛剛六點鐘左右,要食不難。
現在的鼎泰豐全部也是直接由台灣總公司營運,而我亦感覺到,
第一,服務好了很多。
第二,待應也比以前有水準。
,咬下去也是棉棉的,有些湯
。相比很多精製小籠包的店子,這兒的皮也算得上數一數二,很難會穿的。
每每進來的食客,應也會被透明的廚房吸引著。這兒廚房的分工合作很重要,鼎泰豐將製作一個小籠包的程序分做為很多細細的步驟,搓皮,摺皮,.........全部也是由不同人去處理,想當然出來的作品小籠包也會很標準,上一層的程序很自然會監察下一個程序,做錯自然也會少。當然店家不想秘技外傳
,亦是分工的原因之一。
至於整個小籠包,包括裏面的餡(肉+湯),亦做得很好,大小適中
,肉軟,裏面亦含有相的濃湯。剛好可以一啖咬埋成粒小籠包,精華盡索。

正,對不起少許OUT OF FOCUS
2010-10-13
正,對不起少許OUT OF FOCUS
  • 油豆腐粉絲
2010-11-27 16 瀏覽
咁多間食店, 最想同大家share 係鼎泰豐 service 超 good, 地方又乾淨不過等位的情況算係誇張級........平時tea time 會走落去食個紅燒牛肉麵, 因為真係好好食湯的牛肉味好濃, 好惹味, 我鍾意加一更辣椒油入去, 更好食牛肉有根同腩, 腩好淋, 但只可以食兩舊, 第三舊開始會有少少漏根好入味, 唔知點煮先可以咁好食次次都好enjoy 和藹可親的女侍應同你講歡迎, 好甜呢
咁多間食店, 最想同大家share 係鼎泰豐
service 超 good, 地方又乾淨
不過等位的情況算係誇張級........
根好入味, 唔知點煮先可以咁好食
次次都好enjoy 和藹可親的女侍應同你講歡迎, 好甜呢
2010-11-26 15 瀏覽
一直聽朋友講哩間野,終於有機會嘗試四個人基本叫齊晒所有種類,包呀,面呀,餃啊,跟住仲叫左幾個小菜上菜幾快,可能因為星期不是好多人,最值得稱讚的是蟹粉小籠包,好正呀,又不會太油膩,最怕食小籠包飚出來的全部系油,哩間小籠包有口感來又不會油膩膩,姜的味道不會好重,有小小剛剛好提出鮮味中和肉的味道,好快搶晒價錢雖然貴過普通上海菜,但食物夠新鮮,味道搭配的又幾聰明,食落不膩,讓人覺得卑多小小都心甘情願服務好好,間鐘會過來幫你加茶,收碟,幾好可以話非常可以捕捉的到香港人的心理,唔怪的多人排隊
一直聽朋友講哩間野,終於有機會嘗試

服務好好,間鐘會過來幫你加茶,收碟,幾好

可以話非常可以捕捉的到香港人的心理,唔怪的多人排隊
2010-11-23
  • 蟹粉小籠包
2010-11-15 17 瀏覽
呢度冇得訂位, 太多人啦! 等左成個鐘先入到去......首先我想講佢既服務1. 我個朋友整污糟個衫袖, 個服務員好主動甘拎左張濕紙巾比佢2. 我幫d 朋友影相, 個服務員好主動問駛唔駛幫我地影合照3. 服務員主動幫人斟茶4. 在我們無意下, 收左碟未食完既水晶肴肉...不過同番佢地講, 佢地即刻比番碟新既我地有甘好既服務, 唔知係咪佢地既老細對員工好好呢? 唔係點解d員工可以甘好笑容又甘好服務?如果餐廳有優質服務獎, 呢間野一定榜上有名!唔係賣廣告, 呢間野真係食得過架
呢度冇得訂位, 太多人啦! 等左成個鐘先入到去......

首先我想講佢既服務

3. 服務員主動幫人斟茶

如果餐廳有優質服務獎, 呢間野一定榜上有名!

唔係賣廣告, 呢間野真係食得過架
2010-11-14
60 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 水晶肉 小籠包 台式麻醬撈麵
  • 醉雞
2010-11-09 14 瀏覽
睇黃子華前在尖沙咀覓食,想到久未幫襯的鼎泰豐。七時前到達,幸好不用等位!來鼎泰豐自不免要點小籠包,雖然跟台灣的還是差了半分,但在香港一定係數一數二。另外點了紅燒牛肉麵,小小辣,湯底有濃濃的牛肉味,但牛肉再淋些就更好,麵都幾好味。還有清燉牛展湯麵,牛展湯係原盅燉,上枱前先問客人是否要倒進裝有麵的碗內。湯很清甜,牛展亦比意料中淋。鼎泰豐的服務是出名的好,秉承台灣鼎泰豐的一貫風格。如果有多些人一起就更好,可多選一些小食及甜品。走時七點半,門外已有很多人在等位!

鼎泰豐的服務是出名的好,秉承台灣鼎泰豐的一貫風格。

如果有多些人一起就更好,可多選一些小食及甜品

走時七點半,門外已有很多人在等位!
2010-11-08