2011-10-11 166 瀏覽
入口無渣,滲出少少豆香味。涼拌,醉雞,皮爽肉滑,酒味香醇皮夠薄,雖則皮薄,但不易穿,肉汁豐盛,齒頰留香出外食飯,千萬不要計較價錢,菜是最不值的,但又是最需要的~~~不要給她的外表嚇到,紅油是甜而不辣的呢蝦肉爽滑面質彈牙,花生醬偏苦,努力學習"珍惜食物"的我,恕我不能接受吧!一碗紅燒牛肉湯麵,有五大塊牛肉,牛筋,絕不小器,但肉質偏韌,甚有咬口湯色濃,喝下味清帶有肉香,一點也不油膩我最期待的籠仔豆沙包第一次食這個豆沙包時,身在台北其中一間鼎泰豐,那種味道,令我為之一震,我絕對可以一人吃一籠今天,當然沒有當時那種震撼,但,味道同我身在台灣時的味道差不多香港的果皮味偏重,甜而不膩,讚!不得不提,一隻小小的豆沙包,超過18摺,皮薄可看穿餡料,好功夫!!!兩人,埋單$430
一對凍豆漿
入口無渣,滲出少少豆香味。
醉雞
涼拌,醉雞,皮爽肉滑,酒味香醇
小籠包
皮夠薄,雖則皮薄,但不易穿,肉汁豐盛,齒頰留香
清炒白菜仔
蝦肉紅油抄手
不要給她的外表嚇到,紅油是甜而不辣的呢
蝦肉爽滑
擔擔麵
紅燒牛肉湯麵
湯色濃,喝下味清帶有肉香,一點也不油膩
籠仔豆沙包
我最期待的籠仔豆沙包

兩人,埋單$430

2011-10-02
15 分鐘 (堂食)
一對凍豆漿
清炒白菜仔
蝦肉紅油抄手
紅燒牛肉湯麵
籠仔豆沙包
2011-09-03 26 瀏覽
每每想吃小籠包,為方便都會走來這邊,就算門前一大群人,二人位等候時間也約半小時,而且服務任何一刻都是水準之上。小籠包 [$48] : 十六摺的小籠包,薄而不破,桌上也有食法指引,雖有蟹粉、松露、雞肉等其他選擇,但還是基本步的鮮肉小籠就足夠了。香菇素餃 [$50]: 小比最愛的一個蒸品,菇菌的香味與綠葉菜滿滿的包在餃子皮內,清新不帶草青味。蒜香粉皮肉 [$48]: 肥瘦適中的白肉鋪在粉皮上再淋上蒜辣醬油,惹味醒胃之選。雞絲蝦仁春卷 [$32]: 幾乎從未主動點過春卷吃,但被鄰桌吸引了,炸得通爽乾身,餡料的蝦和香菇也不少。蒜蓉菠菜 [$40]: 菠菜的鐵、鈣和葉酸都是小比體質所需補充的,而且和蒜素配搭也有不錯的營養Chem. Rxn,作為青菜選擇,永遠都是我的首選炸醬拌麵 [$35]: 第一次點這個,與預期有點不同,與麵棧的茄牛拌麵有幾分相似,大比頗欣賞,但小比覺得下次還是吃排骨蛋炒飯好了。荔芋小籠包 [$33]: 有朋友極抗拒甜食小籠包,但偏偏自已對熱呼呼的芋蓉情有獨鍾,當甜點結尾很不錯。由Recep.到洗手間的呀姨,這裡的服務永遠迅速到位有禮,也是互相尊重的一種。

蒜蓉菠菜 [$40]: 菠菜的鐵、鈣和葉酸都是小比體質所需補充的,而且和蒜素配搭也有不錯的營養Chem. Rxn,作為青菜選擇,永遠都是我的首選[在沒有豆腐配搭情況下]
30 分鐘 (堂食)
2011-08-25 16 瀏覽
做facial前, 同朋友嚟咗哩度食啲嘢搭枱吾洗等, 即刻就有位坐~要咗蟹粉小籠包, 香蔥撈麵同牛肉湯麵等咗幾分鐘就上菜, 都算幾快蟹粉小籠包($68 per 6 )其實攞到嚟已經吾熱, 因為我覺得小籠包要熱到辣嘴先好味, 所以分數打咗折扣蟹粉味道吾突出, 肉汁幾多但味吾濃, 整體都係一般。香蔥撈麵 ($30)份量都幾少, 雖然對普通女仔嚟講都夠食, 但我就一定食吾飽LOL蔥油足, 好鬼香。麵夠幼, 而且彈牙爽身, 我鍾意~~ 整體幾好味牛肉湯麵 ($??)我吾太鍾意食台灣牛肉麵, 所以冇咩評語埋單$160, 一人$80, 其實真係偏貴。幾欣賞哩度既Tidiness同環境, 食得幾舒服。茶香, 增加好感。服務員招呼口碼講齊(國語LOL), 但未今人有賓至如歸既感覺, 我甚至覺得佢哋吾夠helpful@@
做facial前, 同朋友嚟咗哩度食啲嘢
搭枱吾洗等, 即刻就有位坐~

要咗蟹粉小籠包, 香蔥撈麵同牛肉湯麵
等咗幾分鐘就上菜, 都算幾快

蟹粉小籠包($68 per 6 )
蟹粉味道吾突出, 肉汁幾多但味吾濃, 整體都係一般。

香蔥撈麵 ($30)

牛肉湯麵 ($??)
我吾太鍾意食台灣牛肉麵, 所以冇咩評語

埋單$160, 一人$80, 其實真係偏貴。
幾欣賞哩度既Tidiness同環境, 食得幾舒服。
茶香, 增加好感。

2011-08-24 14 瀏覽
三個人吃午飯, 點了以下東西:蟹粉小籠包:蟹味濃, 薄皮,肉鮮,推介!特色小籠包:薄皮,肉鮮,推介!醉雞:肉鮮,酒味濃推介!牛肉面:味濃 菜肉煎餃: 薄皮菜肉包: 薄皮,味道頗清香菇包香干馬蘭頭:味濃 薰魚 (味淡多骨)
三個人吃午飯, 點了以下東西:
蟹粉小籠包:蟹味濃, 薄皮,肉鮮,推介!

特色小籠包:薄皮,肉鮮,推介!

醉雞:肉鮮,酒味濃推介!

牛肉面:味濃

菜肉煎餃: 薄皮

菜肉包: 薄皮,味道頗清

香菇包

• 醉雞
  • 小籠包
  • 香干馬蘭頭
2011-08-17 11 瀏覽
四點中的時間正正是我蛇王出動之時, 一時興起便到鼎泰豐嘆嘆一個靚靚下午茶鼎泰豐的服務相信不用我多講, 真不明為何可以令到員工甘好禮貌, 我真係覺得有點自愧不如........ 入正題先, 嘆番餐今次食菜肉雲吞麵, 碗麵果真好好味呀, 五粒菜肉雲吞, 皮薄餡靚, 上湯炮製, 加上蔥粒點綴, 連湯都差不多飲清麵條很滑, 入口容易, 讓我可以斯斯文文地食, 保持儀態, 係女人最重要的任務雖然貴, 但都係值得再食

雖然貴, 但都係值得再食
2011-08-17
很久沒有食小籠飽, 很掛念皮薄餡靚的小籠飽, 於是就來鼎泰豐再嘗星期日8時來等位, 我和BB 2個, 但已經肚餓了拿票後就跑到最下層的food court 先吃些點心 哈哈吃了3個中式點心, 肚子飽了一半 接連立即再到鼎泰豐, 哈, 枱號未過, 還要多等2張枱前枱的小姐原本叫了我們的枱號, 後來來叫我們再多等一會, 因客人還未離開 服務小姐真的細心, 可能怕我們久等了9時多, 終於坐下來了, 不用撘枱, 好野 坐下來, 另一位經理替我拉椅子, 接著倒茶商量一會後叫了 炒扁豆,小籠飽, 酸辣湯 上菜的次序沒有規律 酸辣湯 -> 小籠飽 -> 炒扁豆酸辣湯: 不覺辣, 帶有很香的胡麻味, 料子足, 有豆腐,肉絲, 不覺有木耳(可能太少了), 不過不失, 感覺可以再好一點 小籠飽: 皮薄餡靚, 湯汁味道鮮, 不過略賺鮮肉餡比較碎和散, 是肉質不夠好嗎 ? 但我仍不減喜愛炒扁豆: 是屬於"涼菜"列的, 可上桌時郤是微熱的 味道出乎意料的好, 與甘香的碎肉配合得很好, 雖然樣子有點油, 但入口不覺太肥, 反而有點驚喜 吃飽飽了, 談天說地, 其間也有服務員來加茶借洗手間一用

星期日8時來等位, 我和BB 2個, 但已經肚餓了
拿票後就跑到最下層的food court 先吃些點心 哈哈
吃了3個中式點心, 肚子飽了一半

接連立即再到鼎泰豐, 哈, 枱號未過, 還要多等2張枱
服務小姐真的細心, 可能怕我們久等了
9時多, 終於坐下來了, 不用撘枱, 好野

坐下來, 另一位經理替我拉椅子, 接著倒茶
商量一會後叫了 炒扁豆,小籠飽, 酸辣湯
上菜的次序沒有規律
酸辣湯 -> 小籠飽 -> 炒扁豆
炒扁豆: 是屬於"涼菜"列的, 可上桌時郤是微熱的
吃飽飽了, 談天說地, 其間也有服務員來加茶
借洗手間一用, 還有一位貼的姐姐在洗手間前以笑容待侯你
整體感覺很好, 所有事情都很對
難怪等位要等這麼久了

2011-08-14
70 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 炒扁豆
2011-08-14 16 瀏覽
為免要久等,與友人提早於下午5時45分到達,但已有十多人在等候.說了可以搭枱,最終真的要搭枱,不過是一張約12人枱,有4個2人組合共用,組合之間有一個人的距離相隔,感覺都很舒服.由於我們在等候時已在點菜紙上選擇好食物,所以坐下時侍應向我們確實了所點食物後,不消5分鐘已開始上菜.蟹粉小籠包: 蟹粉不多,皮薄但易穿,但湯汁多而濃,水準仍不錯;台式麻醬拌麵: 濃濃的麻醬味,加上蔥花點綴,拌上口感適中的幼麵,very good!排骨麵: 排骨不是金黃色,仍可煎耐多一點,味道偏淡;春卷: 新鮮炸好,比一般春卷較幼身,容易放入口,餡料豐富,讚!蒜蔥乾拌餛飩: 餛飩沾滿了蒜蔥汁,其美味已叫人不停地吃完再吃.....由坐下至埋單走人,只用了20分鐘,這不是因為鼎泰豐趕客,而是侍應人手充足及反應快,加上極速上菜,我們吃完後慢慢地嘆杯茶,完結了好爽快的一餐!

排骨麵: 排骨不是金黃色,仍可煎耐多一點,味道偏淡;

2011-08-13
8 分鐘 (堂食)
  • 台式麻醬拌麵
2011-08-01 14 瀏覽
在台灣食了很多次的鼎泰豐, 終於可以在香港一試了. 叫了幾道菜~ 醉雞好味, 不過總覺得每一家店的醉雞都差不多. 酒味夠, 凍凍的. 鼎泰豐這一家也是. 好的是雞胸肉是不錯~ 不是十分 " 鞋" ~ 都是滑滑的~ 雞皮也不是太肥~ 讚小籠包不過不失~一籠六隻的分量, 比台灣好~ 味道呢? 跟台灣比, 不行呢...台灣的小籠包真的熱到燙口~ 汁和肉也很香. 皮是薄薄的但又不會破~香港的...比其他店, 鼎泰豐也是好味得多~ 只可惜不夠熱~ 汁和肉也不是十分香濃~排骨炒飯好好味!!炒飯很香, 不是十分乾食~ 每一粒飯都是軟軟的分開~ 味道香濃~排骨跟豬扒一樣大~ 煎得好香, 只是太多油~ 女士們應該不喜歡~千層糕不行的千層糕, 在台灣好吃太多了. 香港的千層糕, 不是每一層都是甜的只得一兩層是甜的~其他都淡而無味................
在台灣食了很多次的鼎泰豐, 終於可以在香港一試了.

叫了幾道菜~

小籠包
不過不失~一籠六隻的分量, 比台灣好~

味道呢?

排骨炒飯
好好味!!

炒飯很香, 不是十分乾食~ 每一粒飯都是軟軟的分開~

味道香濃~

排骨跟豬扒一樣大~

煎得好香, 只是太多油~ 女士們應該不喜歡~

千層糕
不行的千層糕, 在台灣好吃太多了.

香港的千層糕, 不是每一層都是甜的

只得一兩層是甜的~

其他都淡而無味................

2011-07-31
40 分鐘 (堂食)
2011-07-31 124 瀏覽
不久之前跟朋友兩人幫襯過, 今次同爸媽阿姨阿妹一行五人再去, 所以今次改的Topic為再會鼎泰豐 .今次有五個人, 可以食多些不同的東西了. 由於是食early dinner的關係, 我地五點鐘左右就已經去到了. 雖然唔駛等位, 不過入面絕對唔係人少, 都差不多客滿了. 只係得門口幾張細枱無人坐, 長龍店果然是長龍店 成日都會咁多人幫襯的. 今次我只有一樣食品一定要叫的, 就是醉雞, 其他都無咩意見了. 前菜點了燻魚同埋我要求必點的醉雞, 我平時唔太食燻魚, 我覺得會好乾, 好硬的, 但這個又唔會, 有食魚的肉質, 但又唔會太過鞋, 這件東西令我有點改觀. 到醉雞了, 真係無械可擊, 雖然佢係我點咁多樣食物入面最貴, 而份量又是最少, 但皮爽肉嫰, 香香的酒味, 但入口又不會有苦苦的酒味, 超讚.到點心類, 今次點左四款不同的蒸點心. 每一款都係一籠六粒. 全部都係新鮮蒸出來的.菜肉餃是菜多肉少, 淡淡的味道, 適合注重健康的人, 而皮不會太厚, 唔會食左一糕己經飽左. 蝦仁絲瓜小籠, 第一次我是在台灣一間店到食, 覺得真是一個很清新的點心, 而今次這兒的也一樣,
燻魚及醉雞

菜肉餃及蝦仁絲瓜小籠
菜肉餃是菜多肉少, 淡淡的味道, 適合注重健康的人, 而皮不會太厚, 唔會食左一糕己經飽左. 蝦仁絲瓜小籠, 第一次我是在台灣一間店到食, 覺得真是一個很清新的點心, 而今次這兒的也一樣, 切到細細粒粒的絲瓜, 加一粒蝦仁, 沒有很重的味道, 實在食得出絲瓜的清甜味道, 入面的湯汁也是清清甜甜, 不過有一個缺點, 就是唔知點解有兩粒一夾起就甩底, 唔知是我地的筷子功有問題, 還是小籠包有問題了??
小籠包
小籠包, 入到黎唔叫真係唔知入黎做咩, 味道依舊, 即是仍舊都係咁好味. 就算連摺位也不會有很厚的感覺, 肉汁多, 肉滑.
糯米燒賣
最後一款是糯米燒賣, 唔會是硬軚, 實實的糯米, 不過這個是咁多款入面更淡口的點心, 不過由於成家人都慣食淡味的東西, 所以大家都覺得咁多款點心都很合心意.
排骨蛋炒飯
主食叫了排骨蛋炒飯, 炒飯充滿蛋香, 連平常唔多食街外飯都食左一碗, (因為小妹唔太食蔥, 通常在街外我都好少會食炒飯) 排骨充滿肉汁, 香口非常. 唔怪得知我見差不多每枱客人都會叫這個排骨.
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵, 這碗麵令我想起在台北的永康牛肉麵, 我很懷念那間的牛肉麵啊!!! 牛根牛肉的份量剛好, 看似硬, 但入口有化掉的感覺, 真係好好味呀.

我相信好快我會再再會鼎泰豐
紅燒牛肉麵
  • 醉雞
  • 擔擔麵
2011-07-31 11 瀏覽
友人生日話要試鼎泰豐,好生日大哂,去!七點半過少少去到已經好多好多人等緊位!叫緊35號既時候我地拎左張73號既籌。算了,預左要等的,只係估唔到要等到九點先有位。好彩有得幫我雪住個蛋糕,再比埋點菜紙我地,所以d食物好快上。首先係牛肚,水晶肉同花雕醉雞一齊上。牛肚好薄,唔太稔唔太un,好食! 水晶肉則略嫌普通,味道唔出眾之餘口感亦無特別。 而醉雞竟然係我較為接受不了的菜式,雖然雞肉非常嫰滑,但酒味過重,遮哂雞既味道,令人失望!跟住,上面三碟野都未食完,小籠包來了!馳名既特式小籠包對我來說沒有太大的感動,當然肉汁係有,鮮味係有,奈何我係上海包x店食既平價小籠包實在不比呢到既遜色!心理上自然覺得不值了。呢個時間,野食又黎啦!係炸排骨,炸醬麵同擔擔麵。成檯野食,諗住慢慢歎既我地都只能急急清左檯面既食物,呢樣真係要鬧鬧,上菜既速度真係太急促了!講返食物,炸排骨係好好食嫁!因為係散叫,我覺得有d咸,排骨蛋炒飯會岩岩好!不過真係好好味! 兩款麵都好普通,擔擔麵要自己加辣先好食;炸醬麵真係普通到唔叫都得! 然後有個牛肉濃湯,入面有牛腩同牛筋,好濃味,牛筋都係非常好食嫁!正! 最後黎個炒通菜,呢個真係唔掂
友人生日話要試鼎泰豐,好生日大哂,去!

最後黎個炒通菜,呢個真係唔掂,一d蒜蓉味都冇既!
廟街好佢一百倍呀,食左幾條我地都食唔落去啦!

其實d野食同價錢都係可接受既,服務更加係一流,不過等位時間實在太長!如果有日去到少人d先會再食,要等個幾鐘先食就免了!
75 分鐘 (堂食)
  • 排骨蛋炒飯
  • 牛肚
自從剛剛開業時食過一次之後,這趟才是小弟第二次光顧這被稱為世界十佳餐廳的店子。每次看到無論是平日或是星期天都會見到的那一堆人龍的時候,是真正頭也不回便馬上走人了。今次因着大姨的天大面子 (因她非常渴望來吃小籠包),就破例來再吃一次....十分幸運的,星期天的晚上竟然不用排隊,可能是我們太早到來吧。位置正正就坐於師傅們弄小籠包的橱窗旁,做包的細節可謂一覽無遺呢...這兒的出品一向以價錢相亷而食物整體水平中上見稱,所以可以肆無忌幝拿着筆在點菜紙上大劃特劃,也不會有甚麼顧慮....除了小籠包外,這兒的雞湯亦是十分有名,也就叫了一小盅讓每人喝一點。味很夠濃甜亦不覺油膩;雞肉是比想像中很滑,是可以再encore的一品...之前沒有吃過大姨點吃的冷盤白切肉。肉片得薄如紙,瘦肉部份覺有些嚡,令人食得沒趣;幸好那伴醬有着很濃的芝蔴香,用來醮味淡的白肉,算是吃得下肚;大排湯麵好吃在那入口軟淰而又醃得夠味的豬扒,麵條就十分的平凡,特別是那只得一味鹹味像溝淡了的豉油味道的湯底....原來除了平常吃開的普通及蟹粉小籠之外,現在還有甚麼黑松露小籠等古靈精怪的東西。不過以自己的喜好來說,還是簡簡單單的叫最基本的兩

十分幸運的,星期天的晚上竟然不用排隊

....

....
原來除了平常吃開的普通蟹粉小籠之外,現在還有甚麼黑松露小籠等古靈精怪的東西
。不過以自己的喜好來說,還是簡簡單單的叫最基本的兩款就可以。兩樣皆試了,自己還是喜歡最基本的原味 --- 皮煙韌帶勁不易破;湯汁當然一如既往般豐盈;肉餡雖不多但也屬新鮮貨色。蟹粉的當然也好吃,重要是它多了一份鮮甜。不過小弟吃小籠包,最希望是要感受到那一份單純的肉香。其餘後加來的東西,就算它是怎樣的鮮怎樣的甜,倒頭來也是會破壞了那一份原味的...
蝦肉雲吞以乾撈式的"抄手"方式示人。蝦肉很爽但不夠鮮甜,醬汁可以再辣一點就更好...
一口氣再叫兩款燒賣。有蝦肉作餡的較小朋友歡迎。蝦仁新鮮帶爽,燒賣內藏有不少湯汁的,入口熱燙,當然更惹人好感。但小弟更欣賞的是斯人獨憔悴的糯米燒賣 --- 糯米進口既軟糯又香甜。旁人不太欣賞,那就正中自己之下懷了
。一口氣獨食了大半籠,吃完後仍是意猶未盡
...
菜肉蒸餃的摺痕又整齊又細緻,手工精細,賣相一流
。吃起來也不賴 --- 皮薄帶煙韌;菜肉餡啄得十分幼細,盡顯功架及心思;調和用上重蔴油,很香
...
麻蓉包細細只的,稍嫌蔴蓉不夠起沙,豬油香不夠重。比起"金牌小龍"做的,是差了一皮....

大姨不斷的吃,邊吃又邊大讚美味。看在眼裡,真令人欣慰
2011-07-26 14 瀏覽
今日同老媽子一齊係尖咀行街, 行完後6:15p.m.老媽子話想到鼎泰豐~~好彩最好一張二人枱俾我地拿到, 如果唔係就要等位了~~環境很好, 地方大, 整潔, 服務態度也十分好~~食物方面叫了五個餸~~四喜烤夫------>這個很好, 乾身唔過咸, 很入味, 而配料方面筍就普通, 雲耳就幾爽~~~燻魚----->這個幾好, 入味之餘肉也唔"un", 但卻有很多骨(無論大骨定細骨), 故此食時真的要很小心呢~~小籠包----->這個皮簿肉香, 但饀的味道唔算很特別, 普通~~糯肉燒賣----->這個一點也不好, 除了糯米味便什麼味也没有, 在蒸籠上只是六團糯米罷了~~荔芋小籠包----->這個幾好, 皮是用小籠包的皮, 夠簿, 荔頭饀料夠香, 可惜甜了少少, 少了一種清清的感覺~這間鋪會否再去??答案是: 唔會了, 因為都食了幾次, 始終覺得此鋪除了服務態度好之外, 好味的菜式只有寥寥幾個, 其他菜式味道則一般, 也唔抵食, 還要大排長龍呢~~~

好彩最好一張二人枱俾我地拿到, 如果唔係就要等位了~~

環境很好, 地方大, 整潔, 服務態度也十分好~~
食物方面叫了五個餸~~

這間鋪會否再去??
2011-07-16
  • 四喜烤夫
2011-07-21 53 瀏覽
鼎泰豐 - 冒名去到台北試過一次。果次就真係覺得有d浪費時間, 多人到爆要等成個鐘先入得,但係入到去地方又細又迫,最慘係d食物質素真係不外如是. 比起上海的南翔小籠包........ 真係冇得比.....今期因為係左近上堂, 同事話不如到鼎泰豐啦... 雖然心裡一百個不願意, 但係又冇其他 suggestion冇計.....鋪內所有的東西都得骨子, 坐位舒適及每一位店員都得有禮貌。當你走入店時, 每一個店員都用國語對你說"歡迎光臨"; 走果陳又話"多謝!..."六個人我地叫左 8 樣野醉雞 - 香有酒味, 但唔夠醉干煸四季豆 - 一般冇特別青瓜 - 夏天首選, 夠青特色小籠包, 蟹粉小籠包 - 皮溥, 夠熱, juicy. 但係唔知點為之特色, 好少好少蟹粉少到好似冇咁 - 好貴 成$10粒排骨麵, , 蔥朥麵及擔擔麵. - 麵質可以, 但又唔係特別好食

精美 menu
六個人我地叫左 8 樣野
醉雞 - 香有酒味, 但唔夠醉
干煸四季豆 - 一般冇特別
青瓜 - 夏天首選, 夠青
清, 有陣陣麻油香味
清, 有陣陣麻油香味
皮溥, juicy - OK
  • 特色小籠包
2011-07-20 40 瀏覽
補記題目很簡單,按字面解釋,就是我們吃得太「豐」與太「瘋」── 一男三女,吃了十九款二十盤食物 ,儘管小盤小盤的,數字還是有點「嚇人」……弟弟公司又「請客」了 。熱愛自助餐的母妹欲嘗 The Market,即日訂座當然不可能如願。弟弟提議朗豪酒店的明閣,說菜式挺精緻的,無異議之下撥電過去,居然「一波三折」(恕我不交代原因了 ),最後只好分作兩頓。第一頓,我們先來「一包走天涯」的鼎泰豐。眾所周知香港店不設訂座,星期天的晚上,我們等了一小時才有位子。菜式大部分由弟弟「發辦」: 涼菜類──四喜烤麩 ($28)、鹵水牛腱 ($48)、干煸四季豆 ($28)、蘿蔔絲海蜇 ($48)、蒜香粉皮肉 ($48) 四喜烤麩是五款涼菜中最美味的:烤麩柔軟,味濃甜但口感清爽,沒有油哈味。冬菇、冬筍、金針和雲耳皆入味。我們一致讚好 (甜度稍減更佳 )。同時上桌的 鹵水牛腱恰恰相反,用「薄如蟬翼」一詞形容最貼切不過:牛腱太薄欠缺嚼勁,鹹而不香,似醬油多於鹵水。堪稱是夜「地雷」之一。 干煸四季豆,我和大人不約而同表示涼的不及熱炒的「惹味」,勉強及格。(註:暫時吃過最好的不在香港,乃澳門威尼斯人酒店賭場內的帝皇點心
補記
題目很簡單,按字面解釋,就是我們吃得太「」與太「」── 一男三女,吃了十九款二十盤食物
,儘管小盤小盤的,數字還是有點「嚇人」……

弟弟公司又「請客」了

烤麸不錯,牛腱則不及自家製的好吃
四喜烤麩是五款涼菜中最美味的:烤麩柔軟,味濃甜但口感清爽,沒有油哈味。冬菇冬筍金針雲耳皆入味。我們一致讚好 (甜度稍減更佳
)。同時上桌的
干煸四季豆、蘿蔔絲海蜇、蒜香粉皮肉
蘿蔔絲海蜇亦不對口味。白蘿蔔絲和海蜇粗幼有致,口感爽脆;調味卻非慣吃的麻油,而是酸的 (白醋?)。嗜酸如我覺蘿蔔絲尚可,海蜇真真不搭配,怪乎
蒜香粉皮肉──青瓜幼條之下,是不比牛腱厚的薄切白肉和晶瑩粉皮,澆上以紅椒等配料調成的醬汁,酸辣兼備,稍嫌辣味蓋過了香味
。白肉乏善可陳,青瓜粉皮拌汁同吃還不錯。

蒸點類──特色小籠包 ($48/6)、蟹粉小籠包 ($68/6)、黑松露小籠包 ($138/6)、蝦仁燒賣 ($68/6)、鹹肉糉 ($36/1)、菜肉包 ($15/1)
三款小籠包先後登場,左起是鮮肉、蟹粉、黑松露
鼎泰豐小籠包在港要不「首屈一指」,也是「坐亞望冠」罷
。套用唯靈先生之語,小籠包的奧義是「坐著像口鐘夾起如燈籠」,此店的絕對合乎標準──每個大小、重量、摺數等如機器倒模出來。小巧玲瓏的個子,皮薄、韌度夠,輕易夾起,搖盪不穿,肉餡鮮而湯汁清。連吃數隻,不蘸薑絲香醋亦不覺滯膩,難得
。湯汁熱但不燙嘴,也許是我「無理取鬧」──吃小籠包湯汁不燙嘴是有點「掃興」的。
個人認為最美味的是蟹粉
三款中最愛蟹粉。固然現在非當造時節,吃在口裡也不太感覺到「蟹粉」存在,橙黃湯汁委實比鮮肉的多了一分濃鮮
!六十八元一客是否物有所值,見仁見智。至於最貴的黑松露,份量較預期「」,在包頂咬一小缺口朝內察看,餡與湯汁黑乎乎的,菌香筆墨難以形容
。不是不好吃,只是這「中西合璧」並不叫我們「驚艷」。再說,廿多元一隻太「矜貴」,美味程度又未至非試不可之地步……
一朵花似的蝦仁燒賣
蝦仁燒賣樣子俏麗,菊花似的造型,分上下兩部分:上面橫躺著的是蝦仁,下面則是鮮肉餡。不論蝦仁,味道幾乎與小籠包一模一樣,只是皮較厚
。蝦仁結實爽口,卻沒「」味,像冰鮮貨色;肉餡湯汁不及小籠多,啖之依舊濕潤、可口。不差的,但我相信大部分食客均同意廣式燒賣比這好吃得多。
鹹肉糉 & 菜肉包,還可以
鹹肉糉瞧顏色便知是湖州糉子。用筷子一掰,只見裡面五花腩肉紋理呈絲狀。圓糯米十分黏滑,入口一陣淡淡的醬油鹹味,惜醬油本身不夠芳香。肉偏瘦,是以糯米不透豬油香,令人失望
。還是喜歡內含大量綠豆鹹蛋黃以及肥豬肉的糉子。(註:談到好糉子,我推薦位於石硤尾南山邨街市的嘉湖。曾於該區工作,真懷念平台大牌檔的即煎韮菜餃子、快餐店的手剁漢堡扒併太陽蛋飯,還有可遇不可求的咖哩魷魚伯伯……)
菜肉包餡兒菜多肉少,剁得微細 (機器絞的?),我不愛,無嚼勁可言
。調味倒不錯,清清淡淡的,能嘗到青菜 (白菜小棠菜?) 本身的味道,是女孩子欣賞的口味 (男孩子怕不喜歡,肉少得可憐
)。包身比餡兒出色,市售的菜肉包子總是「」得厲害,鬆垮垮的毫無個性;面前的柔軟而略帶韌勁,散發麪粉香氣,冷了不「走樣」才真箇好
!十五元一個……唔,可點可不點。

小炒類──雞絲蝦仁春卷 ($32/4)
春卷,香脆燙口~
難得一見的好水準──足以燙傷舌頭的溫度
,不得不吹個十來下才戰戰兢兢地咬一小口:極乾身、皮薄酥脆,餡料濕潤味美,沒有可挑剔之處。蘸同吃食味更佳!喜歡炸物的你絕對不容錯過。

蔬菜類──蒜茸通菜 ($40)
通菜還是椒絲腐乳炒的對味
不過不失。惟我對椒絲腐乳情有獨鍾
。份量和價位不成正比例,如非「必要」,少吃一頓半頓炒青菜,應該不成問題……

麪類──紅燒牛肉湯麪 ($58)、台式擔擔撈麪 ($30)
一湯一撈,湯比撈好
下單時侍應詢問我們是否「剪麪」,當然要的。
紅燒牛肉湯麪湯色深濃,一呷,有意外之喜
──味清而不膩,頗具肉香。五小件紅燒牛肉 (牛腩牛筋) 亦鬆軟腍滑
細麪麪質尚可,硬一點點更好。超過五十大洋在「牛腩專門店」可嘗到更出色的,不試無妨。
台式擔擔撈麪乃是夜「地雷」之二:同樣採用細麪條,惜蔴醬發苦
,拌後各自夾了一小撮便乏人問津,最後──抱歉,我們浪費了!

飯類──排骨蛋炒飯 ($55)、蝦仁肉絲蛋炒飯 ($50)
弟弟喜愛蛋炒飯,來了兩盤;我嫌飯有點油膩
排骨,實際上是酥炸薄豬排,一大塊已切件蓋在蛋炒飯上,香氣四溢,賣相吸引
。調味重但可以接受,五香味濃,肉面上的黑胡椒碎尤其「惹味」。肉質不算豐腴,勝在鬆軟,炸後肉心仍呈粉紅色。炒飯粒粒分明,蛋花蔥花四散其中,乾爽度卻差強人意
,第一口已覺油膩 (弟弟渾然不覺,男性大都愛「油物」,不是嗎?
)。續點蝦仁肉絲蛋炒飯我沒吃,家人表示還可以,蝦仁爽,肉絲也嫩,只點一盤的話則首選排骨

甜點類──迷你荔芋包 ($30/3)、鮮果西米露 ($28)
兩款甜點,普普通通
迷你荔芋包真的非常「迷你」,每個約莫比炸饅頭大一點點。包身一如菜肉包,稍厚,軟中帶韌,具粉香,不俗
。惜芋茸味道口感均不自然,添加了人工香料似的 (曾自家製芋茸,斷不是如此模樣
)。十元一個物非所值。
鮮果西米露,下單前已知「凶多吉少」,弟弟堅持也沒辦法。結果一如所料,所謂「鮮果」只有寥寥數球蜜瓜;甜湯 (椰汁) 稀得可以,椰香欠奉;西米太小了,談不上口感
。可取的是甜度適中。(註:大人頻說返本區光顧松記。是的,大碗幻彩明珠才十六元呢,新鮮又美味
我們的戰績
2011-06-26
60 分鐘 (堂食)
個人認為最美味的是蟹粉
春卷,香脆燙口~
我們的戰績
  • 四喜烤麸,特色小籠包,蟹粉小籠包,雞絲蝦仁春卷
2011-07-19 216 瀏覽
I have to say Ding Tai Fung's dumplings and other dishes are quite delicious. However I don't think it's worth the hype! The items are slightly overpriced. Service is quite good in this branch actually.Unless I come with tourists I don't think I'd come back for lunch. Shrimp noodles in broth - a healthy choice as it was really clear broth with plain noodles and steamed shrimps. But for $60 you ain't gonna get full. Xiao Long Bao - quite well done nice thin skin with juicy meat inside. Usually wh

Xiao Long Bao - quite well done nice thin skin with juicy meat inside. Usually when I eat xiao long bao I actually care more about the vinegar and ginger more than anything!

My friend ordered fried rice and it looked pretty decent and fragrant. But he needed a burger to tie him over afterwards