尖沙咀的鼎泰豐,我吃過都不知有多少次了。(相信大家也是)昨天心血來潮想吃小籠包,又走到鼎泰豐門口。但打開餐牌發現多了很多新菜色,小籠包類多了絲瓜蝦仁小籠包,黑松露小籠包,雞肉小籠包。貪新鮮的我當然要試啦,最後點了雞肉小籠包。其實雞肉和豬肉小籠包外表是一樣的,其實單憑肉眼我覺得內部也一樣,都是肉碎。不過雞肉則多了一份薑味,而口感和湯其實都和豬肉一樣啦。細小的小籠包,竟然可以做到18摺,皮薄不穿,肉汁豐盛,我相信真的只有鼎泰豐。之後到我的最愛,每次點的蝦仁肉絲蛋炒飯。飯乾身而且是一粒粒的,加上雞蛋的香,和蝦仁肉絲,真的百吃不厭。最後是紅燒牛肉湯面牛肉入味而且軟滑,湯沒有味精而有肉味,後保證你後不會口乾得狂水。唯一缺點是麵太少了。(其實可能是我大食,哈)
尖沙咀的鼎泰豐,我吃過都不知有多少次了。(相信大家也是)
昨天心血來潮想吃小籠包,又走到鼎泰豐門口。
貪新鮮的我當然要試啦,最後點了雞肉小籠包。
不過雞肉則多了一份薑味,而口感和湯其實都和豬肉一樣啦。

之後到我的最愛,每次點的蝦仁肉絲蛋炒飯。

最後是紅燒牛肉湯面

It was probably one of the most consistent global restaurant chains. I have tried the ones in Taiwan, Shanghai and Hong Kong, diners will not be disappointed. The only put off is you have to queue, waiting is never my thing. Once in a while for quality food as such, isn’t too bad I guess.Cuisine: ChineseFood rating: 5/10*Service: 6/10 Ambiance: 6/10Price: HK$150 pax* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin st

Cuisine: Chinese
Food rating: 5/10*
Service: 6/10
Ambiance: 6/10
Price: HK$150 pax

* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin stars

特色小籠包
The wrapper was pretty thin, moist the outside. The meat was juicy and the soup inside the wrapper is hot and full of flavour.

四喜烤麸
This is a classic shanghaiese dish. The 烤麸was spongy, steamed well. The 面筋has washed away and there weren’t any 豆腥味, a very successful四喜烤麸.
蟹子小笼包
Despite the wrapper was a bit dry on the outside, else is pretty good like the特色小籠包.
5/10
云吞面 (6/10)
The noodles was al dente, perhaps it was freshly made. The broth was cooked carefully; it wasn’t oily or too salty. The wontun was nicely cooked, the wrapper was juicy and smooth, the filling was moist and marinated nicely, and absorbed the flavour thoroughly.
6/10
荔芋小笼包 (5/10)
Something unconventional, definitely worth trying! Stuffed with 荔芋 inside the bun, yet it wasn’t too sweet but delicate. A good way to end the meal.
5/10
A restaurant provide high quality Xiao Long Bao and traditional Shanghai Cuisine with 21st century twist. If you don’t mind to queue up, this is a place to visit. And actually is rather expensive for Xiao Long Bao.

2012-05-01
2012-05-14 11 瀏覽
好耐都冇黎呢間食小蘢包了, 今次同BF再次到呢度, 因為睇戲睇到4:00PM幾, 突然想食小蘢包, TEA TIME時間冇咩人, 就入左去喇~2個人叫左一客小蘢包 (6個) $50, 唔平, 但皮薄, 好好食.之後仲叫左個鮮蝦雲飩 (6粒), 大大件, 好食呀!!再ORDER一碗擔擔面, 不過好失望, 1來唔夠熱, 2來唔係咁好食, D花生醬湯底好"結"...最後仲叫左個MINI既豆沙飽 (一蘢3個), 熱辣辣,好食! 我地走既時間係5:00幾, 咁岩又係MOTHER'S DAY,未到5:30PM已有人在外面排隊了, 真係好犀利!

之後仲叫左個鮮蝦雲飩 (6粒), 大大件, 好食呀!!

擔擔面-差
鮮蝦雲吞-正
小蘢包-正
豆沙飽-正
2012-05-04 144 瀏覽
米芝蓮一星,果然名不虛傳,勁多人等位,兩個人7點到要等45分鐘9點走時仍門庭若市、人流有增無減食品質素高、上菜快、服務員主動有禮,而菜單價錢亦自然俱屬米芝蓮一星今餐過後有排要節儉了例牌關注一下辣椒油,不錯的香,只是略嫌不夠辣。首先上台的是非常好食既台式擔擔撈麵,應該係落左台式麻醬,有D似豬腸粉o個隻麻醬,但香濃不溜,好食。之後上的是特色小籠包及蟹粉小籠包。特色小籠包皮薄餡靚唔易穿,多汁多摺手工好。蟹粉小籠包自然更鮮味,食到香濃蟹膏。可惜個皮太厚,荔芋餡相對地更少但荔芋餡清得黎唔會太甜,仲有芋頭清香如果係荔芋小籠包相信會更更更好食+抵食不建議點迷你包原本以為甜食小籠包好奇怪,但出乎意料之外地好食@@豆沙餡爆膨,外皮勁薄有咬口不過如果未食得切就一定要用籠蓋蓋著,如果唔係個皮會勁乾、勁硬,擲地有聲=.="最後我們才意識到......有一半豆沙小籠包都硬化了=.=不過好在味道可充撐場面。特別推薦喜好甜食者非常不錯的一道紅油抄手,比別處的較大個,但略嫌不夠辣,另點辣椒油會更香辣。包左好大隻鮮蝦+香菇類新鮮熱辣不油膩好有口感,但多食會略有飽滯感少食多滋味四人食會恰到好處特別推薦當晚另有一蝦肉煎餃,
米芝蓮一星,果然名不虛傳,勁多人等位

兩個人7點到要等45分鐘
9點走時仍門庭若市、人流有增無減
食品質素高、上菜快、服務員主動有禮,
而菜單價錢亦自然俱屬米芝蓮一星
今餐過後有排要節儉了
辣椒油
例牌關注一下辣椒油,不錯的香,
只是略嫌不夠辣。
台式擔擔撈麵
首先上台的是非常好食既台式擔擔撈麵,
應該係落左台式麻醬,
有D似豬腸粉o個隻麻醬,但香濃不溜,好食。
蟹粉小籠包
之後上的是特色小籠包及蟹粉小籠包。
特色小籠包皮薄餡靚唔易穿,多汁多摺手工好。
蟹粉小籠包自然更鮮味,食到香濃蟹膏。
迷你荔芋包
可惜個皮太厚,荔芋餡相對地更少
但荔芋餡清得黎唔會太甜,仲有芋頭清香
如果係荔芋小籠包相信會更更更好食+抵食
不建議點迷你包
豆沙小籠包
原本以為甜食小籠包好奇怪,
但出乎意料之外地好食@@

豆沙餡爆膨,外皮勁薄有咬口
不過如果未食得切就一定要用籠蓋蓋著,
如果唔係個皮會勁乾、勁硬,擲地有聲=.="
最後我們才意識到......
有一半豆沙小籠包都硬化了=.=
不過好在味道可充撐場面。
特別推薦喜好甜食者
蝦肉紅油抄手
非常不錯的一道紅油抄手,
比別處的較大個,
但略嫌不夠辣,
另點辣椒油會更香辣。
雞絲蝦仁春卷
包左好大隻鮮蝦+香菇類
新鮮熱辣不油膩
好有口感,但多食會略有飽滯感
少食多滋味
四人食會恰到好處
特別推薦

當晚另有一蝦肉煎餃,
雖然餡靚juicy,
但單面煎餃無甚驚喜。

最後兩個人一共食了八道菜,滿足。
埋單四百幾
2012-04-28
45 分鐘 (堂食)
台式擔擔撈麵
雞絲蝦仁春卷
蝦肉紅油抄手
豆沙小籠包
辣椒油
2012-04-25 21 瀏覽
小籠包order 左2款,classic款都係甘啦,無咩特別~另一款係青瓜同蝦小籠包,口感特別,里面又脆又爽,同平時豬肉真係好吾同!!!煎餃子賣相已經好吸引!!煎得可口!!!而且個皮好薄!!肉汁都係晒里面,好juicy!!!!馬蘭頭雖然馬蘭頭切得很細碎, 拌以豆乾也是切得很細,但味道實在太淡!!如果中意食呢d清香味都okay既,但我覺得應多點調味!!醉雞雞滲著香濃的酒味, 調味調得好出色!!!可惜雞肉一d都吾滑.....吾知咩面...無咩配菜,但上面d似梅菜既醬幾好味!!吾會好咸,加埋個面味道剛好!!!不過個醬太少,淨左既面味道好淡!八寶飯里面d豆沙配合得好好味,一定吾會得個甜字!!食到晒其他配料既味道, 如果個飯可以做得實在d,無甘易散,口感一定更好!!!水餃呢個我無試到!!!但友人一個人就KO左了.......荔芋包個包好細...里面既荔芋仲少.....差d連個味都食吾到.淨係得個厚皮......總括黎講真係麻麻地!!!同正宗上海菜有d差距!!!實在應該改善食物味道
小籠包
order 左2款,classic款都係甘啦,無咩特別~

煎餃子

馬蘭頭
如果中意食呢d清香味都okay既,但我覺得應多點調味!!

醉雞

吾知咩面...
不過個醬太少,淨左既面味道好淡!

八寶飯
里面d豆沙配合得好好味,一定吾會得個甜字!!

水餃
呢個我無試到!!!但友人一個人就KO左了.......

荔芋包
個包好細...里面既荔芋仲少.....差d連個味都食吾到.

淨係得個厚皮......

總括黎講真係麻麻地!!!
同正宗上海菜有d差距!!!實在應該改善食物味道
2012-04-21
5 分鐘 (堂食)
2012-04-11 67 瀏覽
有些遊客餐廳, 很多時只有虛名, 其實不好吃, 也不大會有本地人去但鼎泰豐卻是例外, 真的好吃, 而且台灣人也蠻愛的, 只是不會常去自己也是很喜歡吃鼎泰豐. 以前香港沒有, 有時候在台北也會去吃一下但自香港開了直營店, 菜式幾乎跟台灣口味一樣, 只是價格比台灣的高而已現在想吃鼎泰豐都會在香港, 台灣也有更多好吃的小籠包男友跟他的好友沒有吃過, 相約了一天來吃午餐涼拌豆乾絲這道前菜在台灣是叫做小菜, 可能怕香港人不明白, 所以有這名字吧有豆乾絲, 海帶絲, 素肉絲跟芽菜. 這四種材料都切成很幼身的絲混在一起就已經很好吃, 豆乾絲的五香味道跟豆味都蠻濃的海帶絲跟芽菜都是爽身, 素肉絲則帶軟. 加以麻油跟白醋拌勻就已經很美味這是我到鼎泰豐必叫的前菜, 很好吃! 蒜香粉皮肉這個應該是新加的菜式. 豬肉弄成薄片, 質感較實但不會韌底下有粉皮跟青瓜, 醬汁的蒜味沒有太嗆, 反而豆瓣醬的甜比較突出雖說是辣的但並沒有什麼辣度, 粉皮跟醬汁拌在一起很好吃這道的豬肉較多, 粉皮跟青瓜相對較少, 主料跟配料的比例非常好馬蘭頭跟男友吃過兩次鼎泰豐, 也超愛他們的馬蘭頭馬蘭頭切得很細碎, 拌以豆乾也是切得很細.
現在想吃鼎泰豐都會在香港, 台灣也有更多好吃的小籠包
男友跟他的好友沒有吃過, 相約了一天來吃午餐
涼拌豆乾絲
混在一起就已經很好吃, 豆乾絲的五香味道跟豆味都蠻濃的
這是我到鼎泰豐必叫的前菜, 很好吃!
蒜香粉皮肉
這個應該是新加的菜式. 豬肉弄成薄片, 質感較實但不會韌
雖說是辣的但並沒有什麼辣度, 粉皮跟醬汁拌在一起很好吃
馬蘭頭
跟男友吃過兩次鼎泰豐, 也超愛他們的馬蘭頭
馬蘭頭切得很細碎, 拌以豆乾也是切得很細. 一咬就能吃得到馬蘭頭的那種清香味
我覺得這裡的馬蘭頭特別好吃是因為刀工, 細碎的馬蘭頭更能出味, 質感也更細密
調味簡單, 豆乾味也很香. 所以很快就一定會吃清光
四喜烤麩
比較普通的一道, 烤麩被醬油味索過, 不會太油, 帶甜的醬油味道蠻不錯的
配料有菇, 竹筍, 蠶豆, 比起外面沒有那麼油, 但味道就不算太特別
醉雞
這裡的醉雞也蠻好吃的, 雞肉切得很齊整, 不會有任何碎骨
雞皮很薄不會油, 雞肉嫩滑, 每一口都滲著香濃的酒味
調味也很剛好, 不會有太多酒而導致太苦的味道, 好吃
紅油炒手
這裡的炒手比外面的大. 餛飩皮薄餡多, 裡面的是菜比較多肉比較少我很喜歡
但紅油一點都沒有辣味, 可能是想迎合更多人也可以吃吧
我不太喜歡他們的炒手, 覺得炒手應該要有點辣, 餛飩大小也應該要小一點
炸醬麵
比較普通的一道, 麵條有韌度, 白麵條我本身也蠻喜歡
但炸醬味道比較淡, 跟我想像的炸醬有出入, 而醬汁也非常的稀
唯一喜歡的是炸醬混了番茄, 為這麵帶點番茄的清甜味道
小籠包/ 蟹粉小籠包
到鼎泰豐沒理由不吃小籠包的吧, 香港的小籠包一客六件, 台灣的一客十件
包皮做得非常薄, 我愛吃薄皮的小籠包, 所以這裡的出品正合我意
摺包的手工也非常細, 小籠包的餡很好吃, 肉質不會太老, 加上裡面的肉汁, 最喜歡那種一咬下去肉汁隨即流出來的感覺
而蟹粉小籠包的蟹粉也下得蠻多的, 但蟹粉味道稍遜, 所以還是會點普通的那種就已經很好吃
小籠湯包
週末才有的小籠湯包, 其實是蒸好的薄皮小包子連湯一起吃
這種吃法很有趣, 味道也很好, 連湯一起吃才不會覺得乾因為這小包是沒有很多的湯汁在裡面
但我還是愛吃小籠包, 咬下去的那種滋味太好吃了, 但這種特別吃法沒試過的人可試試
排骨蛋炒飯
這裡的排骨炒飯我也很愛吃. 飯粒乾身, 粒粒分明, 炒飯充滿蛋香很美味
排骨是香港的豬排, 薄薄的豬排醃料很香, 帶甜的醬油味道煎得香脆
吃起來蠻嫩的而且也保留了肉汁, 每次來除了小菜, 小籠包, 這個炒飯也必點

鼎泰豐的服務出了名的好, 環境好, 東西又好吃, 香港店拿到米芝蓮一星不會意外
最近還推出了像絲瓜小籠包, 黑松露小籠包
想吃小籠包的話, 在香港暫時來說我還是會去鼎泰豐
  • 涼拌豆乾絲
2012-03-31 15 瀏覽
自從與男友去完台灣旅行,就對當地的牛肉麵及小籠包念念不忘。。。為解相思之苦,唯有到同是由台灣引進的鼎泰豐品嘗一下。是日下午4點去到,吾使等位,即可進入,坐底當然研究有咩好食,兩個人,選擇了三款美食:特色小籠包:皮係薄,汁係多,但同台灣相比,就一啲都吾得,完全冇果種味道,特別係用來調味的醋,台灣總店的醋有陣陣酒香味,依度只得酸味紅燒牛肉麵:所謂牛肉,只係牛腩加牛筋,吾夠淋,麵身吾入味,湯仲好油糯米燒賣:原以為燒賣皮會螎入糯米裡面,會有新鮮口感,但原來係淡而無味,如果吾點醋食,同食緊糯米飯一樣,沒有特別但必須一讚,就是這裡所有人都好有禮貌,無論你叫多少食物,或會否給貼士,都永遠保持笑容。。。可能因為這裡是遊客區關係。。。總括來說,去過台灣食當地鼎泰豐,再試這裡,一定很失望,而且要俾這個價錢去食這些食物就一啲都吾值。。。
2012-03-31
2012-03-30 34 瀏覽
今日突然好想食上海菜係尖沙咀行行下就去左試下鼎泰豐啦! 係台灣食過真係幾好食!!頭盤食左個卡夫同蒜泥白肉卡夫燜得幾好食幾入味,都唔會太咸蒜泥白肉夠香,最真係辣辣地!!! 但有辣味先算係好食!!小籠包當然唔少得啦個皮做得好靚,真係唔會穿,肉汁都充足,但感覺肉味無台灣咁好最後黎個主菜 – 紅燒牛肉面個湯底幾香幾好味,牛肉夠淋,麵條軟硬剛剛好,整體感覺不錯總括而言,香港既鼎泰豐不錯,但感覺上好似台灣既好食,可能係心情上去旅行d野食一定好食d啦!! XD
今日突然好想食上海菜

頭盤食左個卡夫同蒜泥白肉
卡夫燜得幾好食幾入味,都唔會太咸
蒜泥白肉夠香,最真係辣辣地!!! 但有辣味先算係好食!!
蒜泥白肉
卡夫
小籠包當然唔少得啦
個皮做得好靚,真係唔會穿,肉汁都充足,但感覺肉味無台灣咁好
最後黎個主菜 – 紅燒牛肉面
個湯底幾香幾好味,牛肉夠淋,麵條軟硬剛剛好,整體感覺不錯
紅燒牛肉面
2012-02-12
20 分鐘 (堂食)
卡夫
蒜泥白肉
紅燒牛肉面
  • 紅油抄手
  • 紅燒牛肉麵
跟女友第一次出城食飯,見多年無去頂太瘋喇,就比多次機會佢,黎試多一次啦 ﹗開業初期食過一次非常失望,今晚係第二次。環境半點都無變,好好好迫夾 ﹗非常嘈炒,嘈到頭痛。我等既係唔搭枱位,等左半個鐘終於入坐喇,點知佢所為既唔獨立枱唔搭枱位只係將四人枱拉開一兩厘米,變成兩張二人枱 ﹗吓?﹗跟本同隔離兩個食客一齊坐、一齊傾計無分別 ﹗以依個價錢,得如此質數,坊間大把更好選擇。辣味小黃瓜,都幾很辣喎,我鍾意 ﹗而且無加醋架喎,咁啱女朋友仔唔食醋,啱晒。黃瓜好清甜又爽口,真係好好好鮮,好味道。花雕醉雞,真係烚得、醃得非常出色 ﹗酒味恰到好處,不太濃又不太嗆。雞肉嫩滑無比,肉帶酒香,又完全無多餘肥膏,好 fit ﹗第一次食到咁好食既醉雞 ﹗無得彈 ﹗No. 1 ﹗特色小籠包,鼎泰豐招牌菜 ﹗毫無驚喜,唔係話特別好食,不過不失啦。較小巧既小蘢包,食落豬肉味香、湯汁都算豐富,但係溫度只暖不燙不出煙,好失色,亦有點失望 ﹗小籠包真係要即叫即蒸,新鮮出爐滾熱辣先最好食 ﹗蟹粉小籠包,放上枱未食已經有一隻穿左喇,漏晒啲湯汁 ﹗扣分 ﹗跟剛才既小籠包同樣問題,溫度只暖不燙,好無癮 ﹗阿姐侍應溫馨提示,最好快快食左

蟹粉小籠包,放上枱未食已經有一隻穿左喇,漏晒啲湯汁 ﹗扣分 ﹗跟剛才既小籠包同樣問題,溫度只暖不燙,好無癮 ﹗阿姐侍應溫馨提示,最好快快食左蟹粉小籠包先呀,如果凍左就會好腥架喇 ﹗但係放到上枱已經煙都唔煙吓,只係暖暖地乍喎,味度已大打折扣啦 ﹗好失望 ﹗食落蟹味都有,但真係有點腥,溫度唔夠熱囉 ﹗味道唔錯,豬肉味香,都係 size 細左啲,同無咩驚喜囉。

紅燒牛肉擔擔麵,見多位食家大讚,梗係試試啦,但又係失望而回。先飲啖湯,暖暖地,唔夠熱。醬油味重而牛味淡,味道偏甜有點滯。擔擔麵質感做得唔錯,不過真係太淡口了。牛腩牛根入味、夠腍,但對我黎講太甜,總括而言免強合格。

炸排骨,但我點睇都係炸豬扒,食落既口感實程係煎豬扒薄薄一片,有醬油味,都幾香口,不過味道有點寡,肉汁欠奉,口感有啲乾鞋,black list。

辣味小黃瓜
花雕醉雞
特色小籠包
紅燒牛肉擔擔麵
炸排骨
2011-11-08
辣味小黃瓜
花雕醉雞
  • 辣味小黃瓜、花雕醉雞
2012-03-14 9 瀏覽
星期日早上十點多起床, 唔知食早餐好還是等吃午餐好, 想起尖沙咀有鼎泰豐, 決定過去走一轉, 心想應該唔使等位. 一入新港中心, 電梯已經有十數人往上走, 我們當然也是往同一方向, 到達鼎泰豐門口, 已見一條人龍在排隊, 幸好還有很多吉座, 只是趕不及安排入座. 順利入座後, 點了四款食品.分別是海蜇蘿蔔絲, 水晶肉, 紅油抄手及蟹粉小籠包.海蜇蘿蔔絲味道比較淡, 但口感不錯, 夠爽脆.水晶肉有淡淡的肉香, 又不會死鹹.紅油抄手有麻辣的味道.蟹粉小籠包果然有蟹膏味, 真材實料, 齒頰留香.如果不是要排隊等候, 我一定會經常光顧.
海蜇蘿蔔絲味道比較淡, 但口感不錯, 夠爽脆.
水晶肉有淡淡的肉香, 又不會死鹹.
紅油抄手有麻辣的味道.
蟹粉小籠包果然有蟹膏味, 真材實料, 齒頰留香.
如果不是要排隊等候, 我一定會經常光顧.
2011-12-04
  • 水晶肉
2012-03-13 15 瀏覽
這夜和友人去鼎泰豐吃點心做晚飯。為了避開人潮,我們7點前已到達。等了約20分鐘已有得坐。既然我們的目標是吃點心,我們這夜點的都以點心為主,包括3款小籠包,一客小籠湯包,一客菜肉蒸餃和一客蛋炒飯。3款小籠包分別是原味小籠包,蟹粉小籠包和蝦仁青瓜小籠包。3款都皮薄而煙'un',蒸得剛好。而餡料方面,3款各有千秋,原味肉味較鮮濃,蟹粉很鮮甜,蝦仁青瓜較清新。我們全部都很喜歡。小籠湯包的皮很煙'un',和蛋絲湯一起吃,也很不錯。菜肉蒸餃是我們每次都會點的點心,可說是我們的另一'飛佛'。蒸餃同樣包得很美。菜和肉切得很幼細,皮做得很好,水準依然。好吃!最後再吃一個蛋炒飯。粒粒飯粒炒得頗香,但有點油膩。我們最愛吃的還是這裡的蒸點心。
menu
小籠湯包的皮很煙'un',和蛋絲湯一起吃,也很不錯。
menu
2012-03-02 41 瀏覽
2點鐘入到去 ,,無咩人 ,,叫左最好食既 蟹粉小籠包!!蝦肉紅油炒手 !!同埋紅燒牛肉麵,,排骨蛋炒飯蟹粉小籠包好足料 好味!!!蝦肉紅油炒手 唔辣好野味!!我自己叫左紅燒牛肉麵,,好入味!!環境舒服,,下次又再黎食^^

蟹粉小籠包好足料 好味!!!蝦肉紅油炒手 唔辣好野味!!
我自己叫左紅燒牛肉麵,,好入味!!
蟹粉小籠包!!蝦肉紅油炒手
紅燒牛肉麵
,,排骨蛋炒飯
環境舒服,,下次又再黎食^^

2012-03-02
蟹粉小籠包!!蝦肉紅油炒手
紅燒牛肉麵
,,排骨蛋炒飯
  • 蝦肉紅油炒手
2012-03-02 33 瀏覽
訂了位都要等,無所謂,但唔明一定要齊人數放可入坐?對於食物方面:小籠包:點了兩客共十粒,16 摺製造既小籠包,雖然皮沒有破及漏汁,我個人認為皮太厚!而其中一粒內有不知名骨「類似碗碟之磁碟微細物」,馬上通知店經理,經理馬上道歉及取消一客小籠包,但堂堂米芝蓮級數食府,食物衛生及安全最重要,希望店鋪能作關注!其他食物及服務,做到一貫水準!
2012-01-03
  • 特色小籠包
2012-02-13 23 瀏覽
星期天,十一時多到,以為一定不會太多人。誰不之,未開已經有幾十人在排隊,嚇了一跳。幸好餐堂夠大,可容納多些食客。食物好吃,一貫鼎太豐作風,沒有太大驚喜。蟹粉小籠包,肉汁濃,很好吃。千層油糕很出色,真的有很多層,一點也不肥膩。
2012-02-05
15 分鐘 (堂食)
2011-10-19 32 瀏覽
人就是這樣奇怪!當鼎泰豐還未有分店在香港的時候,每隔一段時間去台北也會專程去吃.但尖沙咀分店開張後反而一次也沒有來過.因怕了那長長的輪侯人龍,反而去年在銅鑼灣店吃過一次午餐.直至這天在門外經過看見不用等位才在開業數年後首次幫襯!其實不用等位的原因是下午六時已來到,不消半小時望向門外已是黑壓壓的人頭!服務是這裡的強項,各員工也是笑容滿臉.如點叫可樂,杯內除冰塊外更付上一小片檸檬,這細節已不是很多餐廳做得到,粉皮蒜香肉----豬肉的羶味頗重!連這個濃味的蒜蓉加辣椒的汁也掩蓋不了.糟香鴨舌----滷得入味咬下富質感彈性!酸辣湯----很欣賞這湯酸辣的味道平衡、不攻鼻嗆喉,大量切幼絲的滑溜荳腐及爽口木耳提供了不錯的口感.排骨炒飯----豬排鎚得很薄很鬆,調味是一貫的台式,帶點黑胡椒及五香的味道,肉質吃起來軟滑!能吃得到炒飯有蛋香.台灣人處理豬排確是有一手!蟹粉小籠包----以此價錢吃到沒有偷工減料,味道頗鮮的蟹粉還想怎樣?皮薄不易穿,入口熱而不燙這沒有太多地方能做得到.在港開業多年依然能把食物及服務維持在甚高水平,值得讚賞!
服務是這裡的強項,各員工也是笑容滿臉.
糟香鴨舌----滷得入味咬下富質感彈性!

在港開業多年依然能把食物及服務維持在甚高水平,值得讚賞!