2016-05-26 738 瀏覽
近年香港開了不少有水準的拉麵,黑龍拉麵來自沖繩,湯頭夠香夠濃,而且營業時間到零晨兩點,半夜想食碗靚麵都十分方便。 回說香港的日本拉麵,湯頭大都走濃郁路線,但有時吃多了真的分別不大,到天氣開始熱時,其實想清清地吃個鹽味拉麵,可惜選擇真的不多。麵一上枱立刻傳來炭燒濃香!質感極濃厚而帶鹹,更下了大量洋蔥,旁邊還有點乾海苔,其鮮味跟豬骨的味道相緊抱,豐富了湯的味道!拉麵掛上這個湯底,令人滿意!另外,師傅亦有按要求,弄製出較硬身的麵條,感覺良好!

麵一上枱立刻傳來炭燒濃香!
2016-05-22 503 瀏覽
來過黑龍幾次, 每次的拉麵及沾麵都keep 得住水準. 每隻拉沾麵都試過, 最鍾意牛筯拉麵,湯底香濃又不過膩, 拉麵軟硬度亦適中. 本身原本不是太好沾麵, 心血來潮一試辣三枚肉沾麵亦有驚喜. 湯汁夠野味. 鍋貼跟其他麵店水凖一樣, 不過不失. 員工態度十分好, 每次來都食得開心
2016-05-11 540 瀏覽
今日人少少所以Lunch再戰黑龍.但好多人係度排隊, 等左陣先有位, 同上次不同係上次會預先比你係排隊時選擇食品, 今次就齋排.排排下店員走出黎話沾麵賣完, 所以貼左sold out. 連個新品櫻海老沾麵都無上次同同事都已經試左1號黑龍豚骨拉麵同3號白雞塩味拉麵. 今次就試下2號牛筋Black拉麵包$98(不用加一)平日都好少食牛, 呢個拉麵講左係牛筋, 所以只有一塊牛肉. 而牛筋亦係十分之細. 細到我以為做咩無料到. 要食晒d麵先搵到, 但一食落口, 就發現d牛筋係入口即溶. 而且十分入味.溫泉蛋無切開, 所以食時請小心流黃. 雖然係有少少凍, 但放係湯度耐少少就會有溫度. 好軟林林. Yummy.重點係佢的湯十分之濃. 濃到覺得會"張"住喉嚨的感覺. 不過若果大家覺得太濃, 坐Bar枱的應該會看到前面有一壺"湯". 可以比你減淡湯的濃味. 但食拉麵唔要埋佢的湯底又做咩走黎食呢? 所以在份量上可能覺得會唔飽, 但食完飲多幾啖湯就會覺得飽晒.同事今次提議不如試下餃子$36(五隻). 一送黎時, 重有煙, 新鮮炸, 差d辣親個咀. 餃子十分鮮味兼軟熟, 連醬油都可以唔駛落. 就咁食已經好
今日人少少所以Lunch再戰黑龍.
牛筋Black拉麵

同事今次提議不如試下餃子$36(五隻).
餃子
一送黎時, 重有煙, 新鮮炸, 差d辣親個咀. 餃子十分鮮味兼軟熟, 連醬油都可以唔駛落. 就咁食已經好好味.

題外話/補充資料: 今次黎有個會廣東話的侍應, 唔駛再跟店員用英文或者唔喊唔啖的廣東話溝通了. 我地倒唔到調味的粉, 店員主動要求幫忙. 讚一個.
2016-05-16
牛筋Black拉麵
2016-05-11 412 瀏覽
平日LUNCH TIME黑龍條隊一定勁長,是日好好彩,排左10分鐘就有2人位喇今日點左炭燒牛筋拉麵,食過佢地既拉面一定會知道佢地既湯係超級濃味呢一點亦係我咁中意去黑龍食既原因牛筋入口即溶,拉面非常有咬感,絕對比得上日本正宗拉面朋友稍嫌湯底太濃味,佢地會提供熱湯供客人調味黑龍食滿10次就FREE一碗拉面, 免加一, 性價比都算高~
平日LUNCH TIME黑龍條隊一定勁長,
是日好好彩,排左10分鐘就有2人位喇

呢一點亦係我咁中意去黑龍食既原因
牛筋入口即溶,拉面非常有咬感,絕對比得上日本正宗拉面
朋友稍嫌湯底太濃味,佢地會提供熱湯供客人調味

2016-01-19
10 分鐘 (堂食)
2016-05-10 432 瀏覽
話說早幾日因為一啲事,所以出左銅鑼灣🙄不過最後因為朋友唔舒服,最後比人放飛機😞唉,算啦,天氣不似如期🤔之後為左補償我唔開心既心情,就走左落灣仔搵食個傷心仔拉麵黑龍之前一直都想試,今次終於有藉口來😂價錢在灣仔區算唔貴🤔坐位大約有十多個📌黑龍豚骨拉麵🍜💰HKD88同我想像中好唔同,個湯好杰,我諗係因為有牛筋煮既關係🤔黑椒味好重,仲有啲生洋蔥係面,成個感覺好新奇🙈麵條同叉燒沒特別,份量也比較細碗,不過唔洗排隊,加上我好中意黑椒味😎所以我幾中意😆
黑龍之前一直都想試,今次終於有藉口來😂
價錢在灣仔區算唔貴🤔
坐位大約有十多個
📌黑龍豚骨拉麵🍜💰HKD88
2016-05-04
2016-04-11 777 瀏覽
又到Lunch time, 今日唔駛一班人, 三人行人少少決定去"黑龍". 行慢一步前面殺出四個人. 所以都等左十五分鐘. 在等位時他們的日藉店員? 店主? 就會問你幾多人. 然後比你先選擇食品.到有枱時...(下刪數百字) 最後三人被分開坐. 原先同同事都一齊叫黑龍豚骨拉麵 $88 但因為想試多d. 所以轉左一個白雞塩味拉麵 $88黑龍豚骨拉麵 - 有2塊黑豚肉, 紫菜, 筍. 雞塩味拉麵 - 有三塊雞, 溫泉蛋同筍. 溫泉蛋無切開, 一咬落去, 感覺十分好, 有點湅但因為有一半浸在湯裡, 所以又有點餘溫. 十分滑. 單叫一個玉子都要$12. 唔知係咪一樣架呢? 雞亦都好滑, 但就比較細.原先以為兩碗的麵係一樣, 但放埋一齊就睇到分別了. 黑龍豚骨拉麵的麵像平日食的拉麵. 而雞塩味拉麵的麵比較煙un. 口感十足. 當你食完一隻再即食另一隻就一定能分別到他們的口感是完全不同. 由於麵的份量比較少. 男生應該唔會夠飽, 所以大家可以考慮下叫餃子. 一碟有五隻$38. 看人家吃還炸得不錯. 人家話食日本拉麵要飲埋佢個湯, 因為呢個先係精粹. 所以食完個麵得六成飽就飲埋佢個湯.. 即時飽晒.

到有枱時...(下刪數百字) 最後三人被分開坐.

白雞塩味拉麵 $88
黑龍豚骨拉麵 - 有2塊黑豚肉, 紫菜, 筍.
白雞塩味拉麵

人家話食日本拉麵要飲埋佢個湯, 因為呢個先係精粹. 所以食完個麵得六成飽就飲埋佢個湯.. 即時飽晒. 值得一讚是湯不但夠濃最重要係飲完我都唔會成日覺得口渴.

最後提一下呢個調味料. 唔好似為好大大蒜味, 加少少係拉麵上味道會更鮮..
題外話/補充資料: 由於店內坐位不多, 所以若一大班人去, 應該都是分開坐. 請有心理準備
2016-04-11
白雞塩味拉麵 $88
白雞塩味拉麵
2016-04-04 682 瀏覽
黑龍都係灣仔開左一排,一直想試都無機會試,lunch永遠都有長長人龍,唯有放工之後去食,6點幾收工之後去到都要等齊人先可以入坐。其實呢到間店好細,不宜約個朋友一齊食,不宜聚會談心,因為食完要讓位比下一堂客,同埋呢到都早關門。呢到只適合快食。黑龍賣拉麵黎講都算多選擇。 1. 黑龍豚骨拉麵2. 炭燒牛筋拉麵3. 牛筋black沾麵4. 黑龍叉燒飯難得見到有牛食既嗜牛者的我,當然揀左炭燒牛筋拉麵。 其實牛筋唔太特別,可能香港人平時食太多,不過係好香炭燒味。不過,拉麵湯好濃好香好油,拉麵湯要夠油,食拉麵先夠味。塊叉燒(應該係)都好食,原本以為係牛肉拉麵,睇清楚d其實應該只係牛筋,隻流心蛋d黃好流,好正。其實個拉麵湯底係可以自己揀濃度、辣度。自己搵番自己要既味。但個人鍾意味濃同少少辣。甘樣食先最正!呢個個拉麵好快整好,半個鐘就可以食完,快靚正!

黑龍賣拉麵黎講都算多選擇。
1. 黑龍豚骨拉麵

2. 炭燒牛筋拉麵

3. 牛筋black沾麵

4. 黑龍叉燒飯

難得見到有牛食既嗜牛者的我,當然揀左炭燒牛筋拉麵。
炭燒牛筋拉麵

其實個拉麵湯底係可以自己揀濃度、辣度。自己搵番自己要既味。

但個人鍾意味濃同少少辣。甘樣食先最正!

呢個個拉麵好快整好,半個鐘就可以食完,快靚正!
炭燒牛筋拉麵
2016-03-30 2243 瀏覽
放假同肥髀四圍逛,中午時分去到灣仔, 今日唔係假期,好多辦公室人員放飯,預咗要等,我同肥髀去到門口,見前面有5個人排緊隊,排15分鐘到我們入座! 店內好黑,比較窄,我們被安排坐吧枱位(英文店員問咗我們唔介意嘅)吧枱有日式檔布,日式拉麵格局, 餐牌極簡單,剔好比店員落單!食物好快到! 黑龍豚骨拉麵($88)賣相正常,啲湯味濃但太杰,好似膠水,而且湯唔夠多,加埋追加嘅麵之後,完全撈唔勻,所以好淡,唔夠味,幼麵彈牙,叉燒肉粉紅色,僅僅熟,所以好嫩,竹筍爽口微辣,好味青蔥爽嫩,味道好但都係比啲湯太膠水破壞整體感覺! 玉子($12)蛋白好軟滑,蛋黃半生熟,好正!蛋味濃 紫菜($12)好像潮州炸嘅紫菜,浸湯之後好香(但就令啲湯更少) 追加麵底($12)致命係湯唔夠,一加麵就太淡!最後食唔晒,浪費咗啲彈牙嘅麵! 餃子($38)5隻餃子,煎得金黃色,皮煙韌,肉餡唔多,味道好但太多油,碟底全部都係油,點埋淡醬油加辣油好味!食物有啲失望,店員勤快,上菜有禮,不過唔夠細心,好像我點咗加麵,要我問先知道要通知店員先會上(我同肥髀分享,所以要即刻上加麵)不過店員又有問我餃子要唔要辣油,我要求另上(因
放假同肥髀四圍逛,中午時分去到灣仔,

餐牌極簡單,剔好比店員落單!食物好快到!
玉子($12)蛋白好軟滑,蛋黃半生熟,好正!蛋味濃
紫菜
加麵
餃子

食物有啲失望,店員勤快,上菜有禮,不過唔夠細心,好像我點咗加麵,要我問先知道要通知店員先會上(我同肥髀分享,所以要即刻上加麵)不過店員又有問我餃子要唔要辣油,我要求另上(因為肥髀唔食辣)都無問題(其實我唔知本身係唔係都係另上架)好快食完就走!
2016-03-29
2016-03-05 601 瀏覽
睇個名以為係雞骨湯底0既拉麵,但食落原全無雞骨湯味,應該係豬骨加鹽味湯底吧???(希望我無食錯吧~)雖然無雞骨味,但濃度及味道還是可以接受.雞肉叉燒同鳥華亭一樣都係浸過D醬油,感覺上好似鳥華亭略勝一籌,因為比較香醬油味,不過食落都不俗,啖啖肉,總好過薄薄的一塊0既叉燒.最特別係攣麵,有別於一般豬骨湯所彩用0既直麵,麵0既攣度好似公仔面,但當然哩個攣面好食過公仔面啦,其他配料如筍,流心蛋等都係一貫水準,以黑龍0黎講,哩碗面係比較普遍一D,但整體水準還可以接受~
白雞鹽味拉麵
2015-11-24
2016-02-28 777 瀏覽
今晚想食拉麵,見隔離街好多人排隊咁就為有入去試下 湯底濃味道剛好仲杰撻撻,只有兩塊好薄嘅义燒加點竹筍紫菜,溫泉蛋咬開都可以話係半流心,還有少少好香嘅辣椒醬有三粒好入味嘅牛根,一塊好薄嘅义燒,少少木耳,溫泉蛋咬開係真.流心不過不失,皮薄香脆,入面係好滑嘅肉碎
今晚想食拉麵,見隔離街好多人排隊咁就為有入去試下
黑龍拉麵
牛根Black拉麵
煎餃子
不過不失,皮薄香脆,入面係好滑嘅肉碎
2016-02-28
煎餃子
Oh Ramen, my Ramen...Ramen has got to be one of my all time favorite comfort foods. Ramen is simple and comforting. Ramen is addictive. Heck, a ramen done right can probably mend a broken heart.Lucky for us in Hong Kong, there have been quite a few decent ramen joints to pop up all over town in the past few years. From the likes of factory style giants such as Ichiran, to more bespoke shops like Shugetsu, to Ramen Champion - the insane free-for-all ramen only food court, we are now officially sp
Beef Tendon Tsukemen
Oh Ramen, my Ramen...

Lucky for us in Hong Kong, there have been quite a few decent ramen joints to pop up all over town in the past few years. From the likes of factory style giants such as Ichiran, to more bespoke shops like Shugetsu, to Ramen Champion - the insane free-for-all ramen only food court, we are now officially spoilt for choice. But where do you go when you just want to get some #Ramenlove without having to stand in a long queue with mobs of other hungry people?

Koku Ryu Ramen (黑龍)@ 29 Swatow Street in Wanchai is one of my latest favourite ramen discoveries. This is a small modest shop, run by modest Japanese people, serving up small modest bowls of noodles. You won't find any bells and whistles here - no truffle shaving toppings or anything crazy like that. Its noodle menu is basic, offering 3 flavours of ramen, and 2 flavours of tsukemen. In its simplistic elegance, this shop reminds of the tiny, non-descript noodle joints that you would find in a back allies of chill Japanese towns like Nagano.

Their house specialty is their beef tendon Tsukemen (dipping noodle), which is obviously awesome, but they also offer "ordinary" ramen, which is far from ordinary. With a choice of chicken, pork rib or beef tendon soup, each of these soup bases is a memorable experience. The soups, like the presentation, really are nothing surprising at first. But as you keep slurping, you'll find yourself gradually and increasingly engrossed in the Umami-ness of it all... When you finally pause for a breather, you'll realize that your bowl is now empty.
Pork Rib Ramen
Beef Tendon Soup Ramen
Apart from noodles, they do also serve a legit side combo of gyozas and draft beer. Not the main star of the show but hey, who can refuse a few gyozas paired with a cold nama!
Gyozas
I hope you'll like this one, and happy eating!
my #Twocents.
題外話/補充資料: It's a tiny shop, so don't come here with a big crowd!
2016-02-19
Beef Tendon Tsukemen
Pork Rib Ramen
Beef Tendon Soup Ramen
Gyozas
2016-01-28 768 瀏覽
天氣咁凍,日日打邊爐食雞煲都唔係辦法。其實食返碗熱騰騰嘅拉麵都好暖胃仲冇咁熱氣添。嚟黑龍本身想食返碗豚骨拉麵,但$88冇蛋食好似冇咁抵,所以就揀咗牛筋black 拉麵喇。湯底一食落都覺得係偏濃,但食到尾嘅時候就會覺得其實係真濃味。尤其是個黑蒜油,食完成晚仲感受到個陣餘韻,感覺麻麻地。湯底係惹味好食,但有啲味精feel。义燒流心蛋普通,冇咩特別之處。精髓係牛筋,炆得超腍超好食,可惜得三四粒,太少了,實在唔夠喉。拉麵方面,Ss揀咗普通,彈牙挺身,掛湯力一流,而且湯底本身濃稠,比較容易掛湯吧!以香港嚟講,啲到嘅拉麵算係出色,有機會會試埋其他款式!
2016-01-27
2016-01-19 865 瀏覽
灣仔區日本拉麵店的數目也不少,但好吃和正宗的,首推黑龍和神虎兩大巨頭。今次先介紹一下位於汕頭街嘅黑龍! 大紅燈籠好易認,入內一貫日式拉麵小店風格。記得有幾次都見到有位日籍女侍應,入面嘅 menu 同 notice 都有大量日文。不過呢啲都可能係裝飾點綴嘢,只有食物質素好才是王道! 今天運氣不好,想吃的沾麵已 sold out,值得一提的是這裡的沾麵,湯和麵夠熱,不會吃到後半段變成冷麵;湯汁夠濃,麵身彈牙,掛湯力也不俗。這裡出名的有牛筋 Black 沾麵,牛筋香濃有嚼勁,只嫌餸的份量有點少。這裡在每枱的不遠處都有用保溫瓶盛載嘅清湯,方便自己調節湯汁嘅濃度,頗貼心! 這次決定試試雞湯拉麵。感覺份量較少 (可能是較其他麵款少油,沒有膩的感覺),女士吃倒應該足够。講到驚喜位就係嗰幾塊雞柳,好香,好滑,正👍🏻!蛋就中規中矩啦,無乜特別,正常嘢。總括而言,黑龍嘅返啅指數我俾“7”😁!
2015-12-31
5 分鐘 (堂食)
再次勇闖黑龍,上次試左拉麵,今次就試下沾麵!!!首先講個麵,外表好似烏冬,其實係我最愛食落QQ的那一種麵,浸得耐都唔怕淋果隻.師傅淥麵程序做足,鐘響,上水,過冷河,飛水,上檯時還是溫度剛好.沾麵湯好稀好薄,唔係杰撻撻果隻,不過味道豐富,充滿牛筋0既香味,麵條輕輕一浸,就沾滿湯汁,食落滋味無窮.不過搵0黎搵去都係得幾粒黃豆咁大0既牛筋,如果好似中式牛筋麵咁有成條牛筋咁就PERFECT喇. 雖然索價$98,有點貴,不過物有所值,大愛哩款沾麵~
牛筋Black沾麵
2015-10-27
牛筋Black沾麵
2015-12-03 1301 瀏覽
拉麵沾麵☺️☺️☺️日本日本!拉麵沾麵中,我偏愛沾麵😍😍😍將粗身拉麵夾入濃味既湯到,食一啖夾一啖😍😍湯味係咸d,但食沾麵就岩岩好!食晒d麵,就叫人加清湯,飲埋碗湯😍😍😍而且蛋唔係得半隻,係全隻😍😍😍佢呢個流心既效果仲好正!
拉麵沾麵☺️☺️☺️日本日本!
沾麵