2019-03-25 47 瀏覽
與好友們聚聚,吃餐好!位於尖沙咀韓國街嘅一間日本菜正門就在一家酒店旁很日式的門口裝潢一坐下,聽了店員的介紹,我們一行四人就選擇了每人一客OMAKASE🤤享。日先來前菜:鮑魚,入味八爪魚咀,味道酸酸,口感十分特別日式醬汁煮螺,小小的一只,味道後好之後就到燒物,總共12串:燒雞脾菇,燒翠玉瓜,冬菇。好多汁!一咬就喺口爆汁,燒得剛好!燒鱔。燒得皮脆肉嫩,十分推薦!燒雞心,外面比較少食,沒有臭味,乾淨雞尾,姐係雞patpat,沒有臭味之餘重燒得好香好油。豬肉串。豬肉肥膏夠多,罪惡咁好重😋燒日本青椒仔。有微微辣,好清新雞皮。燒得好脆好香口,送酒一流燒飯團配紫菜。有兩種口味,有特式豬手。感覺到好重嘅骨膠原!銀雪魚。好滑!必試嘅魚湯!會將魚湯放入茶壺,再倒入杯子飲用,好特別☺️雞肉串配蛋。佢配嘅唔係生蛋,感覺幾特別,第一次試🤨食串燒,就當然要叫返杯啤酒喇🍻環境幾好!食物質素都幾好!係同朋友聚在一起嘅好地方🤓
與好友們聚聚,吃餐好!

位於尖沙咀韓國街嘅一間日本菜
正門就在一家酒店旁
很日式的門口裝潢

先來前菜:
鮑魚,入味
八爪魚咀,味道酸酸,口感十分特別
日式醬汁煮螺,小小的一只,味道後好

之後就到燒物,總共12串:

燒鱔。燒得皮脆肉嫩,十分推薦!

燒雞心,外面比較少食,沒有臭味,乾淨
雞尾,姐係雞patpat,沒有臭味之餘重燒得好香好油。

豬肉串。豬肉肥膏夠多,罪惡咁好重😋

燒日本青椒仔。有微微辣,好清新

雞皮。燒得好脆好香口,送酒一流

燒飯團配紫菜。有兩種口味,有特式

豬手。感覺到好重嘅骨膠原!

銀雪魚。好滑!

必試嘅魚湯!會將魚湯放入茶壺,再倒入杯子飲用,好特別☺️

雞肉串配蛋。佢配嘅唔係生蛋,感覺幾特別,第一次試🤨

食串燒,就當然要叫返杯啤酒喇🍻

環境幾好!食物質素都幾好!係同朋友聚在一起嘅好地方🤓
2019-03-25 48 瀏覽
今次同⼤家介紹下⼀間⽇式串燒店—黑⽊。單單看⾨門⼝口的裝修, 就已經充滿了了濃濃的⽇本風情,保留了⽇式傳統的⽊門設計, 在尖沙咀鬧市內,簡簡單單的設計卻⼜又帶來來⼀一番別具風味。同⽇本既串燒店⼀樣 入⾯面的風格都係以和式簡單既⽇日式設計為主, 櫃檯上都放滿林林總總既⽇日式酒類類,入到去後都彷如⾃自⼰己離開繁囂, 置⾝身於日本⼩小店內的優雅⽽而寧靜的氛圍,享受與朋友之間的⼩小聚會。 首先,頭盤係先來來海燒類串燒。 全部都係新鮮製 作,食落落有鮮味,味道都唔會太腥。不過果螺如果要拎舊⾁肉出黎黎可能就需要費少力了😂 😂 至於 燒帶⼦子味道剛剛好 配上檸檬汁 都係⼀一道唔錯既開 胃菜。然後接腫⽽而來來的 就是一味⼜一味可⼝口既串串燒了了, 有素菜類類 亦有⾁肉類類 每款都即叫即整,美味可⼝ 主食部分 因為每樣食物都係為了了保持熱度同新鮮度 所以會需要等得耐少少 等候期間可以同朋友⼩小酌下 傾下計不失為樂樂樂樂😉 🥰 主食有飯團、豬⼿手同好多好多燒⿂魚🙈 🙈 最後⽤用蜆湯做結尾

不失為樂樂樂樂😉 🥰

主食有飯團、豬⼿手同好多好多燒⿂魚🙈 🙈
最後⽤用蜆湯做結尾

2019-03-24 45 瀏覽
大家對於omakase應該唔會覺得陌生,師傅會係前面握壽司,又可以傾下偈~而家串燒omakase都有喇😝 今次大家都叫咗串燒omakase 「享•日」($688) 叫翻杯啤酒先~首先會有一個前菜,有花螺,刺身魚嘴同魚乾。魚嘴都係第一次試,好爽脆好有驚喜!然後就會有12串燒,6串肉類,6串蔬菜。特別推介既串燒係燒鱔同燒五花腩。係燒得好香,火候控制得啱啱好,又唔會食落乾爭爭。蔬菜類既燒菇味道都唔錯架。我地4個人去,所以可以試多幾款美食,有燒牛肉,肉質鮮嫩多汁,好正我自己最愛係呢個大蝦芝士黑松露大啡菇,個菇燒到啱啱好,唔會食落仲好多水。而且黑松露味道都重夠哂惹味。另外燒魚都係好高質,三文魚魰更加係正,油份比較重,魚油食落好香。最後個餐會跟住飯團同埋大蜆湯,個湯好鮮甜好消滯☺️

叫翻杯啤酒先~

最後個餐會跟住飯團同埋大蜆湯,個湯好鮮甜好消滯☺️

2019-03-18 35 瀏覽
串燒omakase $688 尖沙咀韓國街附近 新開一間簡約風的日式居酒屋「黑木」門口令我聯想係深夜食堂漫畫😉omakase menu分288/488/688 我地點688 set,包括前菜,串燒12串,煮物,吸物,燒物,季節海鮮食事先送上前菜 汁煮田螺特別推薦 新鮮彈牙  串燒12串,其中一半係肉類,一半係蔬菜類今次omakase串燒 呢道 🍴#自家製免治雞肉棒配溫泉蛋 超正 🍴#雞肉棒有雞軟骨增加口感 配上溫泉蛋嘅生蛋黃  令雞肉味道更突出 最鍾意🍴#燒白鱔 魚皮燒得酥脆 白鱔肉質肥美🍴#黑松露芝士鮮蝦大啡菇大啡菇juicy 配上黑松露芝士汁同鮮蝦 好match特別的🍴#燒雞尾 第一次食外皮香脆 其實幾好味 蔬菜方面有燒白蔥,木魚茄子,白菌,冬菇,翠肉瓜,雞脾菇🍴#海鮮茶壺湯海鮮湯清澈鮮甜内有鷄肉 加點青檸汁可解膩🍴#燒飯糰 明太子/木魚絲外層香脆似飯焦 但味道好淡飯粒死實個人不太喜歡🍴燒一夜干炙燒帶出魚的香氣 魚肉滑嫩🍴#安格斯牛小排記得配上師傅特制醬料-香辣炸蒜醬 牛肉味香濃 脂肪比例不錯-#ri_tst #ri_skewer #ri_japanese—————————————
串燒omakase $688

尖沙咀韓國街附近 新開一間簡約風的日式居酒屋「黑木」
門口令我聯想係深夜食堂漫畫😉

🍴#黑松露芝士鮮蝦大啡菇
大啡菇juicy 配上黑松露芝士汁同鮮蝦 好match
特別的🍴#燒雞尾 第一次食
外皮香脆 其實幾好味

蔬菜方面有燒白蔥,木魚茄子,白菌,冬菇,翠肉瓜,雞脾菇

🍴#海鮮茶壺湯

💡黑木

尖沙咀金巴利街8號地下2號舖

————————————————
2019-03-16 38 瀏覽
串燒版omakase你試過未🤔金巴利街又名韓國街 有好多韓國野食估唔到呢到有間隱秘日本餐廳喎 主打串燒啱唒三五知己飲酒傾計👍🏻串燒款式多 唔想選擇嘅話 就叫omakase啦揀左 $688有前菜 十二串串燒 煮物 吸物 季節海鮮 食事✨ 前菜 三款 魚仔乾、汁煮螺、三文魚軟骨最喜歡三文魚軟骨 非常爽口 仲有酸汁開開胃☺️✨ 串燒 12串燒鱔 翠玉瓜 免治雞肉串 雞軟骨 白蘑菇 黑豚肉 秀珍菇 雞尾 青椒 大蔥 茄子 雞腎 喜歡佢嘅配搭 一串肉 一串蔬菜 感覺健康👍🏻當中最愛燒鱔 魚皮燒得脆卜卜 魚肉仲係好鮮嫩 而且魚油滲晒出嚟🤤黑豚肉 脂肪同肉嘅比例剛剛好 一層一層雞尾即係雞pat pat 口感有少少似炸咗嘅雞皮🤭蔬菜類由日本運返嚟✨ 煮物 因為四個人去食 所以準備左不同煮物我地可以share食✨沖繩豬手 豬皮好淋 入口即溶甘架牛小排 燒得半生熟 夠唒肉汁慢煮鴨胸 嫩滑又重鴨味蝦肉芝士焗大啡菇 超juicy呀✨ 季節海鮮黑木一夜干 魚肉超鮮味 加少少檸檬 正呀☺️✨ 吸物 大蜆湯 略嫌味道咸咗啲🤭整體來講呢間串燒omakase性價比也不錯非常適合三五知己👍🏻🍽 黑木🔎 尖沙咀金巴利街8號地
串燒版omakase你試過未🤔
金巴利街又名韓國街 有好多韓國野食
估唔到呢到有間隱秘日本餐廳喎 主打串燒
啱唒三五知己飲酒傾計👍🏻
串燒款式多 唔想選擇嘅話 就叫omakase啦
揀左 [享•日] $688
有前菜 十二串串燒 煮物 吸物 季節海鮮 食事
✨ 前菜 三款 魚仔乾、汁煮螺、三文魚軟骨
最喜歡三文魚軟骨 非常爽口 仲有酸汁開開胃☺️

非常適合三五知己👍🏻
🍽 黑木
🔎 尖沙咀金巴利街8號地下2號舖
2019-03-14 30 瀏覽
係金巴利街發現到一間隱世既日本串燒店,門面設計有別於一般店舖,屬於比較低調,同時又能夠突顯出一種日式既高雅感,店內裝修用淺色既木打造,真係好似去左日本咁👍🏻首先嗌左一份《漬物拼盤》$98左至右係:甜魚乾、蒜頭、江酒橋頭漬物掩制後香而不濃味、不刺鼻,口腔唔會有臭既感覺,酸酸甜甜好醒胃。 我地揀左$688 既Omakase 有12串串燒。前菜:甜魚乾、三文魚咀骨、汁煮海螺。 串燒:🥬蔬菜:翠玉瓜、白蔥、青椒仔,全部都好多汁,好好味👍🏻推薦翠玉瓜!🍄菇:白菇、雞脾菇、冬菇。燒得好軟滑,超juicy,食完好唔夠喉!🥩肉、海鮮:🐟《白膳》好厚身,食落十分爽脆有彈性,魚肉嫩滑多汁,面層既皮燒得香脆,口感非常好!《雞尾》:本來好抗拒,但試完後發覺原來好食,燒得好香,好似炸過黎咁,外皮脆脆的,惹味!仲有雞軟骨、雞腎、黑豚肉,味道都十分好。《雞肉捧》:呢個比以往食既多左d蔥花係入面,食落更加香口,軟骨亦增添口感,沾上日本蛋汁,整個層次好豐富,個人覺得係食串燒不能缺少既一款。《安格斯牛小排》色澤粉嫩,入口好軟稔同埋又好juicy,油脂唔多但會係口腔慢慢滲開,好香好好味!仲有特制既香蒜醬,必食!《沖

首先嗌左一份《漬物拼盤》$98
左至右係:甜魚乾、蒜頭、江酒橋頭

我地揀左$688 既Omakase 有12串串燒。

前菜:甜魚乾、三文魚咀骨、汁煮海螺。

串燒:
仲有雞軟骨、雞腎、黑豚肉,味道都十分好。

《安格斯牛小排》

《沖繩豬手》
食過最軟稔既豬手皮,不費牙力,入口溶化,不過肉同膠原就比較少,整體出色。

《鮮銀鱈魚》
外皮薄而香脆,但只有微微既焦,睇到師父功力好強👍🏻入面既魚肉非常嫩滑、新鮮,好出色。

《黑松靈大啡菇》
呢個真係不能錯過!超超超juicy!菇味好濃,配上黑松露同類似蛋黃醬既醬汁,非常惹味,想encore再encore!

《明太子、木魚絲飯團》
相對一般,飯粒偏實,外皮脆口但偏硬。

店員同我地講食材係係日本空運過黎。串燒店之中,呢間真係好高質!即使係普通既菇同蔬菜類都可以燒得禁好食,盡顯水準。
2019-03-12 29 瀏覽
返左一日工,放工約咗好朋友吹水食好西,去咗尖沙咀搵左一間較靜高檔嘅日本串燒,門口較隱閉唔易搵門面好簡約,裝潢好有日式既設計menu 有3款,我同朋友揀左享日多d 野食首先有前菜有三文魚咀、螺、豬肝,好清新,食完好開胃,豬肝本身驚會腥,點知幾新鮮,冇腥臭接住有12串串燒,首先有雞翼,燒得好香,外皮香脆雞軟骨亦都燒得好香口除左肉仲有菇同荀雞腎,幾新鮮仲有鱔,咁多串燒中最好食外皮好脆,肉質鬆軟,好味煮物有沖繩豬手,好正, 燒到超香,咬落淋淋地好有肉汁,好有骨膠原吸物係蜆湯,有隻超大蜆,幾鮮甜海鮮有燒魷魚,幾煙韌仲有燒魚,好大條,食唔晒,層皮好香又多肉另外仲有細飯團,好飽肚野飲有日本酒同汽水揀,我就叫左波子汽水滿足既一餐,超飽
門面好簡約,裝潢好有日式既設計
menu 有3款,我同朋友揀左享日多d 野食
接住有12串串燒,首先有雞翼,燒得好香,外皮香脆
雞軟骨亦都燒得好香口
除左肉仲有菇同荀
雞腎,幾新鮮
仲有鱔,咁多串燒中最好食
外皮好脆,肉質鬆軟,好味
吸物係蜆湯,有隻超大蜆,幾鮮甜
海鮮有燒魷魚,幾煙韌
仲有燒魚,好大條,食唔晒,層皮好香又多肉
另外仲有細飯團,好飽肚
野飲有日本酒同汽水揀,我就叫左波子汽水
滿足既一餐,超飽
2019-03-10 40 瀏覽
今次係去金巴利街一間叫黑木嘅日本居酒屋,店內地方不太大,但整體十分整潔,很有高級餐廳的感覺。我們叫了688套餐,分別有前菜、串燒、吸物、煮物、季節海鮮,由廚師揀選最好的食材。前菜當中有四樣食物:魚嘴、豬肝、青瓜同埋海螺,跟次序去食,就可以由鮮甜至濃味。魚咀切薄片加了檸檬汁,食落夠新鮮亦都唔會鯹。本身唔係太食內臟,但食落都還好味。串燒就共有12款,基本上一半係屬於蔬菜類,另一半係屬於肉類,包括雞軟骨、雞腎、雞干等等。整體蔬菜和肉類充滿水份和肉汁,唔會覺得燒到好乾,同埋加咗一啲秘製嘅調味粉去燒,感覺很惹味。跟住落嚟一個吸物,就係豬手軟骨,香滑充滿骨膠源,味道濃郁。而另一個煮物就係一個茶壺配上一個茶杯嘅裝飾,但係打開之後裏面原來係煮海鮮湯內有大硯,鮮茹,味道很清甜。接着有燒魚、燒魷魚,燒魚好香脆亦都冇腥味,一向好怕腥嘅我都可以食得到。至於燒魷魚味道適中。最後一個係燒飯團,屬於香脆。整體整個餐廳環境十分優雅,適合三五知己。

跟住落嚟一個吸物,就係豬手軟骨,香滑充滿骨膠源,味道濃郁。

最後一個係燒飯團,屬於香脆。

整體整個餐廳環境十分優雅,適合三五知己。
2019-03-05 35 瀏覽
情人節前夕同男朋友約左去黑木慶祝🥰餐廳由門口開始已經份外有情調~當然價錢亦唔係特別親民,但餐廳嘅服務,環境以及食物嘅質素都絕對值得呢個價錢~我同男朋友就簡左「享 日」套餐🥰一年一度嘅節日緊係要食番餐好嘅~前菜已經十分有驚喜~每樣配菜都十分精緻,而且食到日本當地居酒屋嘅感覺~特別係螺十分鮮甜,而且粒粒都多肉飽滿~👍🏻呢款係黑木自創嘅雞肉串(以生蛋黃作為醬汁)~老闆仲好好人甘向我介紹左呢個菜式👍🏻點上生蛋黃確實係令雞肉嘅味道更加突出而冇甘油膩🤤食完前菜就一路享受望住師傅係廚房一直為我地烹調串燒嘅畫面🥰等左一段時間,各式各樣嘅串燒都陸續呈上👍🏻包括唔同部位嘅雞肉串,每款都燒得十分惹味!燒翠肉瓜係我其中一款至愛❤️外皮少少脆而內裡照樣係充滿水分🥰煮物就係原隻豬腳~偏油膩左少少,但係配上海鮮湯就解左呢份油膩嘅感覺😛不得不講,豬腳食落口就好似食左好多骨膠原入口嘅感覺~一級棒👍🏻當日嘅海鮮就係一份燒魷魚,聞落十分香🥰食落都好爽口唔會太un😆最後要隆重推介嘅就係海鮮湯!真係好解膩之餘,可以飲得出入面好足料👍🏻搞到我都忍唔住問左老闆個海解湯係用左咩材料煮出黎~(用茶壺黎飲湯嘅設計都十分有趣😆)一望就個好足

特別係螺十分鮮甜,而且粒粒都多肉飽滿~👍🏻

食完前菜就一路享受望住師傅係廚房一直為我地烹調串燒嘅畫面🥰

一望就個好足料~

黑木的確係一間好好俾客人享受時光嘅地方~雖然用餐時間可能會較長,但係等待美食都係一個值得享受嘅時候👍🏻❤️
2019-03-05 66 瀏覽
同朋友一直都好想試下廚師發板嘅餐廳所以一個禮拜之前就已經book咗呢間叫黑木嘅日式料理餐廳試下佢地嘅omakase😛餐廳入面環境好好,整體用左木做主裝修材質,亦有bar 枱位。店員好用心咁幫我地安置好個袋係高腳凳下面。餐廳提供嘅omakase 主要有三款,我地一場黎到,決定叫最貴最豪華嘅享。日set!前菜為煮海螺,醃豬肝同冰糖漬三文魚嘴,味道各有特色,個人最中意煮海螺,用上嘅醬油好惹味。蕃茄青瓜亦可以係食完濃味嘅豬肝後refresh 一下。冰糖漬三文魚嘴酸甜爽脆,好開胃。跟住就到串燒12串,分別有:雞軟骨:爽脆香口,建議配餐廳提供嘅鹽及檸檬汁調味。青椒仔:不嬲不太好青椒,但呢個青椒好彩唔算好濃味,口感軟腍👍🏻雞肉釀雞軟骨配溫泉蛋串燒:個人最中意呢個! 雞肉雞軟骨串口感好豐富,伴上流心溫泉蛋一齊食香滑順口,掂👍🏻燒白鱔:新鮮燒起上碟,白鱔皮非常香脆,肉質多汁嫩滑燒蔥白:冇想像中嘅辣,香甜多汁燒黑豚肉:肥肉同瘦肉分佈均勻,唔會肥肉部分過多令到整體感覺油膩,豬肉味亦夠濃厚,配上黑椒汁調味更加惹味。燒露荀:水準之中燒雞脾菇:厚切多汁,一咬入口啲汁爆曬出黎,用上燒汁幾夾雞腎:口感爽脆,用左麻油、

跟住就到串燒12串,分別有:

雞軟骨:爽脆香口,建議配餐廳提供嘅鹽及檸檬汁調味。

燒白鱔:新鮮燒起上碟,白鱔皮非常香脆,肉質多汁嫩滑

燒蔥白:冇想像中嘅辣,香甜多汁

燒露荀:水準之中

燒雞脾菇:厚切多汁,一咬入口啲汁爆曬出黎,用上燒汁幾夾

雞腎:口感爽脆,用左麻油、黑椒同炸蒜粉調味。

燒雞頸肉,燒脆肉瓜同燒白菌皆為水準之中。

之後就到明太子及木魚絲飯糰,略嫌木魚絲飯團淡味左少少,明太子飯團帶微辣,飯粒口感綿密蔫韌。

吸物(湯)比較特別,用左茶壺承載,入面係用大蜆,雞肉,蝦仁等等熬成,非常香甜,店員亦有教我地可在茶杯加幾適青檸汁再倒入湯汁飲用,口感幾清新帶微酸,不錯。

燒油甘魚鮫及鯖魚都係季節限定海鮮,唔會過腥,肉質亦都保持到鮮嫩,好快清曬👍🏻👍🏻

最後嘅食事係沖繩豬手,呢個好有驚喜,餐廳先將豬手先煮後煎,令豬皮表面微焦,但咬入口即溶,果種膠質感滿瀉嘅口感好令人上癮。
  • 茶壺海鮮湯
2019-03-05 27 瀏覽
今日同女朋友慶祝情人節,諗住係尖沙咀搵間高級d既餐廳做dinner,見到呢間黑木餐廳,咁岩我同女朋友同中意食串燒就入左黎試下。黑木餐廳有三個set 既野食,價錢分別係288、428同688。因為慶祝既關係,我地就嗌左688個set,食豪d!呢一set包括左前菜、串燒12串、煮物、吸物、季節海鮮同埋食事。前菜係汁煮花螺同埋一個好似豆腐既野食。之後會有雞串,個雞串既食法係浸係個溫泉蛋入面,非常惹味。跟住就到燒雞軟骨同埋燒翠玉瓜,非常好味之餘又唔會太多肉。跟住既仲有好多唔同種類既食物,包括各式菇類、肉類同埋內藏食物,岩哂各位唔想食太多肉但係又想食惹味串燒既朋友。而且大部份職員、師傅都非常nice,包保大家食得開心。

跟住就到燒雞軟骨同埋燒翠玉瓜,非常好味之餘又唔會太多肉。

而且大部份職員、師傅都非常nice,包保大家食得開心。
2019-02-13
2019-03-03 16 瀏覽
平時食omakase都係壽司同刺身尖沙咀呢間就係食串燒嘅omakase餐廳門面唔算搶眼 但十分清雅餐廳播好多80年代嘅日本流行曲雖然裝修好雅緻 但氣氛好輕鬆$688嘅享。日菜式十分豐盛圍埋分分鐘同普通串燒店差唔多前菜已相當有睇頭除咗枝豆同螺仲有一客冰糖漬亦即係三文魚頭骨爽甜開胃之後就係串燒雞肉腸配溫泉蛋燒脆肉瓜同雞脾菇雖然係燒 但雞肉相當鬆軟蛋汁比普通蛋清甜脆肉瓜特別多汁 雞脾菇特別嫩 就係同平時食開嘅品種唔同右上係燒白鱔 入口即溶 同時又好脆 平時對白鱔嘅印象係佢味道好淡 但呢條師傅燒得好香左上嘅雞翼起咗骨去燒 肉好甜 有少少檸檬汁味菇咸咸地 其實燒物嘅調味唔算特別花巧 係食材本身質素好 各自有唔同嘅味右下嘅雞腎完全冇筋 咬落好爽而味又夠濃 好似咬緊舊好輕嘅牛肉日本青椒仔 青椒天然有好微嘅苦同草青味 但俾燒烤嘅香掩蓋過 主要係食佢極薄嘅皮嘅口感露荀清甜 成個餐單嘅肉同蔬菜比例好好 唔會太膩左下嘅白菌有少量胡椒 燒完更加帶出菇菌嘅香味右下嘅黑豚肉用咗少少孜然粉 肉本身充滿油香吸物係個蜆湯我會用溫潤甘甜唻形容就好似濃縮咗蜆嘅精華 飲一啖就喉嚨好潤明太子飯團細細個 份量啱啱好 飯面焦香煮物
平時食omakase都係壽司刺身

燒完師傅仲可以拼返魷魚個樣出唻
魷魚雖然係燒 但肉質極滑極嫩
燒嘅耐性同技巧都好高

2019-03-02 35 瀏覽
呢期啲人好興去食”omadese”既日本料理,原因係自己咩都唔洗諗,所有野交俾個廚師去處理,絕對好岩懶人去食。今次的同朋友就決定一試omadese 既串燒係點,就去尖沙咀新開既黑木串燒,不過真係留意返,間野好隱蔽,好容易行過左龍!其實就係韓國街鋪頭對面,個門口唔係好顯眼。個店好日式,以木為主,有bar 枱對住啲廚師。我地揀左最貴688 個set 有12串串燒,諗住可以食飽啲。佢會先有前菜,有東風磥,三文魚咀同豬肝,好鮮甜。之後就上主菜串燒,雞翼,雞軟骨等等,服務好好,會慢慢等你食完先再上,最愛魚串燒,煎到個皮好脆,肉質鮮嫩。最特別我鐘意個湯,佢用茶壺盛起,入面放左海鮮,花甲磥肉等,所以好有鮮味,配埋個青寧真係好鮮甜,味道幾夾。再有條魚同魷魚筒。成餐飯食左兩個鐘,食左好多唔同既串燒,正一定會再去
一定會再去
2019-02-27 937 瀏覽
情人節剛過,元宵節又到,身為精明的消費者,慶祝都要反其道而行,情人節食中餐,中國元宵佳節就去吃日式串燒。 今晚在金巴利道找到一家特色小店-黑木,木製大門如同高級日式料理店。 拉門甫進,面積不大不小,右方有互動的廚師桌,左方是長型吧枱適合單身人士,中央是一般的長方型小桌。 罕見地發現廚師發板餐,真有趣!三款選擇,全部都是好意頭的數字,288、428、688,元宵佳節當然要食得好,選了路發發。 散點餐牌簡而精,價錢親民,並不硬銷貴價貨。 前菜三點,是有新意的組合,日式豆腐、煙豬肝及日式螺仔,豬肝新鮮口感不俗,不過不失。 燒物若要燒得 juicy 的確需要一些技巧,這店成功做到香而不焦,肉嫩有汁,火候拿得準,調味輕描淡寫,恰到好處。 12款串燒包括雞軟骨、雞頸肉、雞心及雞尾。 平日食雞唔會食雞尾,原來軟軟滑滑細細粒,應該是末端位置的一角,口感竟然頗討好! 黑豚肉一咬爆出油香,非常有嚼勁。 鰻魚是我的至愛,皮脆肉嫩,肥美香口。 所有瓜菜皆燒得出色,燒翠玉瓜灑上了孜然粉及准鹽,味道提升,香甜有汁。 睇唔出青椒仔味道極辣,木魚冬菇借味成功,而雞髀菇及白菇就用了雞汁調味,

散點餐牌簡而精,價錢親民,並不硬銷貴價貨。

前菜三點

煙豬肝

雞軟骨

12款串燒包括雞軟骨、雞頸肉、雞心及雞尾。

燒雞尾

燒黑豚肉

黑豚肉一咬爆出油香,非常有嚼勁。

燒鰻魚

鰻魚是我的至愛,皮脆肉嫩,肥美香口。

燒翠玉瓜

青椒仔

雞髀菇及白菇

木魚冬菇

睇唔出青椒仔味道極辣,木魚冬菇借味成功,而雞髀菇及白菇就用了雞汁調味,倍增濕滑及味道。

明太子及木魚絲飯團

明太子及木魚絲飯團

兩個人兩個飯團,明太子及木魚絲,飯團有少少焦香,餡料點點鹹香,香脆口感佳。

沖繩豬手

今天煮物是沖繩豬手,味道濃郁入味,煮得腍,燒得香,近骨有軟筋,慢慢吮骨,津津入味。

魷魚一夜干

最後的魷魚一夜干,竟然有一整條,賣相吸引,隔晚以鹽醃味,保持水份,肉滑味美,不過不及前幾款焦香惹味。
2019-02-19
燒雞尾
燒黑豚肉
燒鰻魚
燒翠玉瓜
沖繩豬手
2019-02-27 51 瀏覽
好興奮第一次食以串燒做主題的Omakase 😍最鍾意就係香口野加啤酒✨工作辛苦完最高享受嘅relax👍🏻勁鍾意個門口位水泥牆、低調嘅門牌、雅緻嘅花裝飾已感受到這間餐廳嘅仔細和用心👍🏻原來除咗串燒其實原來都有煮物,吸物,海鮮,食事全由廚師因應當日嘅食材而發板其實我都好鍾意out of box 嘅經驗😝前菜有魚咀、豬肝、沙律、和螺食材都非常新鮮和鮮味👍🏻配埋啤酒真係一流😝主打串🔥啦😆因為我坐吧枱睇住師傅整串燒師傅每一次整完串燒,就放係我面前嘅吧枱真係熱辣辣👍🏻提升左食物嘅味道1. 我最欣賞各種蔬菜都燒得好有水份,好fresh 和鮮甜,意料之外,簡直要比100分!🎊2. 肉類、海鮮、內臟都好有肉汁和香🎉3. 調味恰到好處,有少少鹹同胡椒味,加埋檸檬汁真係未食過咁好味!👍🏻☝🏻豬手因為都係燒出來,所以都好香和好滑煮物☝🏻係蜆肉冬菇湯,鮮甜(飲完唔口渴)賣相擺盤真係一流!☝🏻燒魷魚,新鮮☝🏻燒魚值得一讚,外脆內軟,非常鮮甜送酒一流👍🏻梅子飯團😍叫咗688套餐,其實都擔心食唔晒不過慢慢食、飲下酒傾吓計、師傅燒完一道菜跟一道菜、真係又唔係真係十分飽!啱啱好!環境十分舒服!師傅都會即場介紹食材!侍應服
好興奮第一次食以串燒做主題的Omakase 😍
最鍾意就係香口野加啤酒✨
工作辛苦完最高享受嘅relax👍🏻

勁鍾意個門口位
水泥牆、低調嘅門牌、雅緻嘅花裝飾
已感受到這間餐廳嘅仔細和用心👍🏻

原來除咗串燒
其實原來都有煮物,吸物,海鮮,食事
全由廚師因應當日嘅食材而發板
其實我都好鍾意out of box 嘅經驗😝

前菜有魚咀、豬肝、沙律、和螺
食材都非常新鮮和鮮味👍🏻
配埋啤酒真係一流😝

主打串🔥啦😆
因為我坐吧枱
睇住師傅整串燒
師傅每一次整完串燒,就放係我面前嘅吧枱
真係熱辣辣👍🏻
提升左食物嘅味道

2. 肉類、海鮮、內臟都好有肉汁和香🎉

☝🏻豬手
因為都係燒出來,所以都好香和好滑

煮物☝🏻
係蜆肉冬菇湯,鮮甜(飲完唔口渴)
賣相擺盤真係一流!

☝🏻燒魷魚,新鮮

☝🏻燒魚
值得一讚,外脆內軟,非常鮮甜
送酒一流👍🏻

梅子飯團😍

叫咗688套餐,其實都擔心食唔晒

環境十分舒服!師傅都會即場介紹食材!侍應服務有禮!

今次真係大大大大滿足👍🏻誠意推介👍🏻
2019-02-26