2019-03-14 30 瀏覽
係金巴利街發現到一間隱世既日本串燒店,門面設計有別於一般店舖,屬於比較低調,同時又能夠突顯出一種日式既高雅感,店內裝修用淺色既木打造,真係好似去左日本咁👍🏻首先嗌左一份《漬物拼盤》$98左至右係:甜魚乾、蒜頭、江酒橋頭漬物掩制後香而不濃味、不刺鼻,口腔唔會有臭既感覺,酸酸甜甜好醒胃。 我地揀左$688 既Omakase 有12串串燒。前菜:甜魚乾、三文魚咀骨、汁煮海螺。 串燒:🥬蔬菜:翠玉瓜、白蔥、青椒仔,全部都好多汁,好好味👍🏻推薦翠玉瓜!🍄菇:白菇、雞脾菇、冬菇。燒得好軟滑,超juicy,食完好唔夠喉!🥩肉、海鮮:🐟《白膳》好厚身,食落十分爽脆有彈性,魚肉嫩滑多汁,面層既皮燒得香脆,口感非常好!《雞尾》:本來好抗拒,但試完後發覺原來好食,燒得好香,好似炸過黎咁,外皮脆脆的,惹味!仲有雞軟骨、雞腎、黑豚肉,味道都十分好。《雞肉捧》:呢個比以往食既多左d蔥花係入面,食落更加香口,軟骨亦增添口感,沾上日本蛋汁,整個層次好豐富,個人覺得係食串燒不能缺少既一款。《安格斯牛小排》色澤粉嫩,入口好軟稔同埋又好juicy,油脂唔多但會係口腔慢慢滲開,好香好好味!仲有特制既香蒜醬,必食!《沖

首先嗌左一份《漬物拼盤》$98
左至右係:甜魚乾、蒜頭、江酒橋頭

我地揀左$688 既Omakase 有12串串燒。

前菜:甜魚乾、三文魚咀骨、汁煮海螺。

串燒:
仲有雞軟骨、雞腎、黑豚肉,味道都十分好。

《安格斯牛小排》

《沖繩豬手》
食過最軟稔既豬手皮,不費牙力,入口溶化,不過肉同膠原就比較少,整體出色。

《鮮銀鱈魚》
外皮薄而香脆,但只有微微既焦,睇到師父功力好強👍🏻入面既魚肉非常嫩滑、新鮮,好出色。

《黑松靈大啡菇》
呢個真係不能錯過!超超超juicy!菇味好濃,配上黑松露同類似蛋黃醬既醬汁,非常惹味,想encore再encore!

《明太子、木魚絲飯團》
相對一般,飯粒偏實,外皮脆口但偏硬。

店員同我地講食材係係日本空運過黎。串燒店之中,呢間真係好高質!即使係普通既菇同蔬菜類都可以燒得禁好食,盡顯水準。