2020-11-03 43 瀏覽
放工同男朋友黎到荃灣行街睇戲.經過聽到姐姐話星期三有一蚊口水雞.而我地因為疫情好耐無出街食晚飯.平時每兩個星期總會出街食一兩次麻辣,其實以前真係唔係太食得辣,但而家就無辣不歡!疫情期間餐廳都準備咗口罩袋及酒精搓手液俾我哋用!防疫措施都做得唔錯!我哋兩個人今日叫咗個小吃泡椒晒雞腳,雞腳都幾入味而且唔會整到過分辣!好開胃!主菜我哋叫左個麻辣干鍋,自選配菜都有成幾十款選擇,本身我好鍾意食田雞,呢度將田雞上粉走油而且大大舊啖啖肉👍另外我哋仲加咗肥腸、被、鴨臀同手打墨魚丸,呢盤干鍋送啤酒真係一流!啱啱星期三嚟到一蚊就有碟口水雞,咁抵我哋梗係試吓啦!雖然收一蚊但係都冇將貨就價!雞肉嫩滑有少少辣!抵食!

雞肉嫩滑有少少辣!抵食!

• 口水雞
2020-11-03 310 瀏覽
秋風起 估一樣必食嘅嘢🤪~無錯!就係大閘蟹啦!大閘蟹總係有無窮嘅魔力,尤其唔同口味嘅更加想試~所以今日同隊員W黎到麻辣風雲🤤一試佢地果個「反傳統口味」嘅大閘蟹餐🥰🥰呢個大閘蟹餐巴閉啦,有4.8.12 隻組合,2個人就驚食唔晒揀左個4隻餐(雖然之後發現呢個考慮完全是多餘)4隻餐有4隻大閘蟹,寫住話每隻都有大約4両重,然後仲有呢度嘅招牌魚(可以揀酸菜魚、水煮魚同金湯魚),一個蠔油或蒜蓉炒時菜,菜嘅選擇好多,我地揀左很爽脆的蒜蓉炒萵苣~先講下啲蟹,隻隻爆膏無呃人,而且都夠重秤,揀左香辣同麻辣兩隻味~同平時清蒸嘅好唔同,食落除左有蟹油鮮甜滿足感,仲有輕輕的辣味,尤其麻辣,蟹身同蟹腳位更加明顯🤩好過癮食得!連埋極濃厚嘅蟹羔,多重味道好鬼正!轉眼就食完2隻⋯意猶未盡🥺跟住就係嘆個魚嘅時候,揀左酸菜魚,有啲後悔淨係揀左小辣,因為唔夠辣味🤣食得辣既應該放膽叫!湯底好清香,唔會太咸,酸菜酸而清甜,呷一口湯:舒暢生魚肉厚而滑,好似剛剛灼過一樣滑嫩,不錯~為免隊員W肚餓,再叫左個螞蟻上樹,雖然辣度不夠,但幾有鑊氣嘅最後食完仲有薑茶及紅棗糕,薑茶非常濃郁,十足夠薑,紅棗糕亦好煙靭,作為飯後甜品,恰到養生好處️好
秋風起 估一樣必食嘅嘢🤪~無錯!就係大閘蟹啦!

好味指數:7/10
翻啅指數🏻:7/10
人均消費:201-400
服務態度🏼‍:7/10
乾淨指數:7/10
  • 大閘蟹
2020-11-03 18 瀏覽
話說我好鍾意食川菜,但平時好少機會食到,因為要約到成班都食辣嘅朋友唔易...今日條川菜癮又發作,同朋友兩個人都照黎,已經特登唔叫咁多嘢,但d份量超大!係講緊同價錢完全唔成正比地大!但食物質素又唔差,一路食一路擔心店主點捱🤔酸菜魚 $268喺水煮魚同酸菜魚之間爭扎咗好耐,到最後都係揀左後者因為冇咁易中伏~我地揀左小辣,覺得個酸同辣嘅比例做得唔錯~拿捏得幾平衡,裡面好足料,除左湯底嘅味料同主角魚肉之外,仲有索湯底必備嘅萵荀同豆泡,基本上食完呢道菜已經飽左7成🤦🏻‍♀️涼拌雲耳 $48但一場黎到冇理由淨係食一道菜,叫左個涼拌雲耳諗住清一清腸胃,點知呢個小菜仲辣過酸菜魚🙈不過佢係有層次地辣,食落好惹味~同埋大份到爭D滿瀉(感覺4個人分黎食都得)炸饅頭 $38本身冇諗住叫炸饅頭,但見到枱枱都叫咁滯,價錢又唔貴一於試埋,兜饅頭好浮誇地用左隻船上,船身噴曬煙,船頭仲有個曹操坐陣,笑死我😂由於係新鮮炸起,口感好正,外面脆身裡面鬆軟,配埋練奶食就咁正~

酸菜魚 $268

涼拌雲耳 $48

炸饅頭 $38

作為太二酸菜魚super fans既我,因為唔會再返大陸,本來以為要永遠同好味酸菜魚say goodbye,點知響香港發掘到差唔多味道既酸菜魚呢日同男友一齊夜晚黎食,舖頭都full full地,好彩唔洗點排就入得!酸菜魚份量夠2個人食,味道做到麻中帶辣,d魚肉冇骨,都幾大舊,口感滑溜,最正係可以加紅薯粉,(不過係幼版,如果係粗紅薯粉會更好)萵筍煮得好淋好入味,但係d湯好多油,所以飲左一兩啖就算呢個炸饅頭售價好似都係40幾蚊,但只係用黎打卡都抵返哂,用架船裝住碟炸饅頭,(仲要用乾冰扮流水)好少響香港見到呢類,通常都係大陸先見到。炸饅頭新鮮炸起,皮炸到好薄,熱辣辣配埋煉奶食當然係冇得彈
作為太二酸菜魚super fans既我,
因為唔會再返大陸,
本來以為要永遠同好味酸菜魚say goodbye,
點知響香港發掘到差唔多味道既酸菜魚

呢日同男友一齊夜晚黎食,
舖頭都full full地,
好彩唔洗點排就入得!

酸菜魚份量夠2個人食,
味道做到麻中帶辣,
d魚肉冇骨,都幾大舊,口感滑溜,
最正係可以加紅薯粉,
(不過係幼版,如果係粗紅薯粉會更好)
萵筍煮得好淋好入味,
但係d湯好多油,所以飲左一兩啖就算

呢個炸饅頭售價好似都係40幾蚊,
但只係用黎打卡都抵返哂,
用架船裝住碟炸饅頭,(仲要用乾冰扮流水)
好少響香港見到呢類,通常都係大陸先見到。

炸饅頭新鮮炸起,皮炸到好薄,
熱辣辣配埋煉奶食當然係冇得彈

• 酸菜魚
  • 炸饅頭
2020-11-02 49 瀏覽
非常多客既餐廳原來咁好食 難怪排長龍酸菜魚好食 又滑又嫩自選干鍋值得一試非常多材料選擇我要左蔥爆干鍋田雞雞軟骨 鴨腎鮮枝竹廣島蠔好鐘意佢個田雞好入味肉質彈牙 有獲氣呀!
非常多客既餐廳

好鐘意佢個田雞好入味
肉質彈牙
有獲氣呀!

2020-11-01 19 瀏覽
踏入秋季,夜晚有點點涼意,想吃點辣的暖下身,細佬推介麻辣風雲!起初我以為是小小的店,一進去嚇一跳,原來餐廳那麼大!餐廳好趕得上熱潮,有大閘蟹套餐,不過我們這次想吃一下其他!我就被干鍋吸引,隔離枱傳來陣陣香辣味!我們點了幾個小菜!要讚一下上菜很快!涼拌萵筍這個是不辣的前菜,始終我都不是太能吃辣的人,這個涼菜很清新,很香麻油味,還有芝麻,萵筍好爽脆好多汁!干鍋田雞超香的干鍋!炸過的田雞外脆內嫩!有幾款辣椒,還有爽口蓮藕,真的好惹味!忍不住點了個白飯,超下飯!薑蔥桶蠔想不到不辣的菜色同樣出色!超大隻的桶蠔,炸過,帶點脆身,沒半點腥味,帶點creamy的口感!雖然餐廳主打食麻辣,但環境不會有很濃烈的油味,吃完都不會渾身油味!值得一讚!
起初我以為是小小的店,一進去嚇一跳,原來餐廳那麼大!
餐廳好趕得上熱潮,有大閘蟹套餐,不過我們這次想吃一下其他!

我就被干鍋吸引,隔離枱傳來陣陣香辣味!
我們點了幾個小菜!

要讚一下上菜很快!
涼拌萵筍

干鍋田雞
忍不住點了個白飯,超下飯!

薑蔥桶蠔
想不到不辣的菜色同樣出色!

2020-10-31 110 瀏覽
我係超鍾意食辣嘅人🌶️🌶️🌶️ 所以就過嚟試下啦‼️ 當日係平日, 但係都坐滿曬客人😳好彩我哋訂咗位啫✌🏼四川菜都食得多, 但係比較少見到有干鍋呢個選擇🤓HK$68 鍋底, 自選一款味道🤗我哋揀咗中麻辣😗然後再加自己喜歡嘅餸菜(要最少五樣... ) 🍲 味道ok, 跟鍋嘅蔬菜都好入味好食🍆🥦 可惜大腸同埋田雞就過火咗少少👉🏼👈🏼 另外叫咗麻辣海蜇, 海蜇彈牙‼️亦叫咗炸饅頭, 可惜上菜時店員先話乾冰已經用曬... 所以冇用船上(我見其他人影得好靚㗎👉🏼👈🏼有d失望😭) 佢哋十月份做優惠... 逢星期一, 三, 任何惠顧加一蚊就有口水雞一份😳 雞都算滑, 重蒜味😋小食份量~加埋一支黑啤, 埋單兩位HK$465 😊

麻辣海蜇

優惠價口水雞

加埋一支黑啤, 埋單兩位HK$465 😊

2020-10-21
5 分鐘 (堂食)
麻辣海蜇
優惠價口水雞
2020-10-31 20 瀏覽
好好食的川菜超級好食的口水雞而家優惠一蚊就有啦不過星期一同星期三先至可以有呢個優惠㗎仲有佢哋每一碟都好大碟特別推薦麻辣豆腐 呢個麻婆豆腐撈飯完全係一流 三個人食一碟都夠晒啦配上炒飯十分之入味再加上回鍋肉同炸饅頭真係超級開胃雖然係試食不過如果再叫我去我自己都會同朋友一齊俾錢去食好想再去食多次
好好食的川菜
好想再去食多次
用餐優惠
試食活動
2020-10-31 26 瀏覽
天氣真係開始變涼啦,打邊爐,食雞煲,麻辣燙嘅時候又到啦😌荃灣區放工想食麻辣可以去邊?跟我來啦💁🏻‍♀️⬇️水煮魚$268🌶-啲魚唔會一夾就散,但感覺上可以切厚多少少令口感增加。味道適中,而且魚同芽菜底仲有彈牙嘅寬粉,索曬啲汁嘅寬粉超正😚自選乾鍋🍲(鍋底$68,最少加5款配料)-為免道道菜都係麻辣,我地揀左蔥爆口味嘅鍋底,都幾香。鍋底本身包括蓮藕片,椰菜花,萵荀同埋京蔥,藕片同椰菜花好爽口-配料揀左美國肥牛$48🐮肥腸$38🐷,鴨血$38🦆,黑木耳$28🍄,娃娃菜$28🥬,鮮枝竹$28。推薦大家揀腸味十足又彈牙嘅肥腸同干鍋必備嘅濃味鴨血口水雞$98🍗*逢一三夜晚去食,like定佢地個fb post,就可以以$1優惠價食到呢個口水雞啦💁🏻‍♀️(建議去前睇定fb,唔知轉左未)涼拌皮蛋$48🥚麻辣豬耳$58🐖麻辣海蜇$48🐡-前菜大致上口感ok,但味道上可以再濃啲麻辣啲

水煮魚$268🌶

自選乾鍋🍲(鍋底$68,最少加5款配料)

口水雞$98🍗
(建議去前睇定fb,唔知轉左未)

涼拌皮蛋$48🥚
麻辣豬耳$58🐖
麻辣海蜇$48🐡
-前菜大致上口感ok,但味道上可以再濃啲麻辣啲
2020-10-31 36 瀏覽
最近疫情關係多數都係2個人去食飯。由於朋友之前已經見到佢哋有個大閘蟹2人套餐,所以今次係特登嚟食呢一個套餐!套餐有水煮魚,辣嘅程度有小/中/大辣,我哋就食小辣。小辣辣到適中,魚唔錯,配菜都多,有萵筍、芽菜、薯粉等 ,分量足夠二人食。蒜蓉炒芥蘭苗,清清地同埋好大份。芥蘭苗新鮮好甜,炒得唔錯。主角係即蒸大閘蟹,大閘蟹有四款口味,(香辣/麻辣/鹽焗/清蒸)既然出街食,就要試吓平時比較少食嘅口味,揀咗香辣同鹽焗試試香辣大閘蟹辣味唔算太重,重點蟹嘅質素唔錯,size 4両左右1隻,4隻都爆膏。套餐$488 加一,最後2人埋單$5xx

蒜蓉炒芥蘭苗,清清地同埋好大份。芥蘭苗新鮮好甜,炒得唔錯。

套餐$488 加一,最後2人埋單$5xx
2020-10-30 58 瀏覽
第一次食評 星期一晚市本身都係誤打誤撞去食,因為有藝人做老闆,都唔預計會十分好食,但因為有廣告賣下,又告急,所以去食,但其實都同自己講唔好有期望。一開始係樓下個姐姐幾有禮貌。上到去等位都冇事,見到都幾多人等位,好似都ok。坐低坐左係出菜隔離。叫左酸菜魚,$1口水雞,麻辣拼盤,麻辣皮蛋,炸饅頭。叫完5分鐘都冇就上左酸菜魚先,叫左小辣成碗份量好夠!但係唔熱,微暖,唔酸,冇酸菜香,辣無特別,魚仲有鱗。之後口水雞,皮蛋,麻辣拼盤d醬係一樣,咸到傻,要用酸菜魚d湯洗反先敢食,唔係真係搞唔掂。 係洗腎同浪費食物掙扎左一陣,都係食唔晒個拼盤雞係雞胸,不過$1呢個價都唔預計會比咩位同有幾好食。唯一個炸饅頭冇食到嬲,但好一般,小油,係個乾冰船唔知點。當我諗住快快趣食完快d走,個總廚仲好滿意咁同我對望左一下🤪總之食到反眼,後悔,冇期望都要失望。

第一次食評
星期一晚市

叫左酸菜魚,$1口水雞,麻辣拼盤,麻辣皮蛋,炸饅頭。

叫完5分鐘都冇就上左酸菜魚先,叫左小辣
成碗份量好夠!但係唔熱,微暖
,唔酸,冇酸菜香,辣無特別,魚仲有鱗。

雞係雞胸,不過$1呢個價都唔預計會比咩位同有幾好食。

唯一個炸饅頭冇食到嬲,但好一般,小油,係個乾冰船唔知點。
當我諗住快快趣食完快d走,個總廚仲好滿意咁同我對望左一下🤪

總之食到反眼,後悔,冇期望都要失望。
2020-10-30 53 瀏覽
荃灣海壩街呢邊有好多唔同嘅餐廳~好耐冇食中式菜,見到呢間餐廳主打中式菜,就嚟試下~餐廳嘅裝修擺設都有中式嘅感覺,背景音樂都以中國風為主😆有好多麻辣嘅菜式選擇,同時間亦都有大閘蟹餐同埋乾鍋嘅選擇👍🏻京蔥牛肉$98一上碟就係好香嘅牛肉😍牛肉好新鮮爽滑👍🏻味道香濃😋炒得好有鑊氣🥰而且好入味~牛肉幾鮮嫩☺️有好多京蔥🤣幾鍾意食啲京蔥😆大大嚿,幾香~仲有好多青椒😂因為刮走啲青椒籽,所以唔會覺得辣🤣幾好食💕炸饅頭$48係呢間餐廳嘅招牌菜👍🏻差唔多每台都會叫一碟炸饅頭~因為佢上碟真係好靚😍上碟係一大架船嘅形狀,船身會噴啲氣體出嚟~感覺好似仙氣咁😂 摸落去係暖暖嘅氣體~又有麻辣風雲呢間餐廳名嘅旗🤣好特別~係一個值得打卡嘅菜式😆船中間會裝着饅頭,炸饅頭外層脆卜卜,內層鬆軟☺️配埋煉奶,甜甜地,外脆內軟💕超級好味😋餐廳嘅服務態度超級好💕會不停幫你斟水🥰樓下接待處嘅姐姐走嘅時候仲會問我哋好唔好食🤣同歡迎我哋下次再嚟幫襯👍🏻

京蔥牛肉$98
京蔥牛肉

炸饅頭$48

2020-10-30 46 瀏覽
4個人,中辣團,試下佢先。一早訂左位,去到就安排入座,閒日來計,都算爆座。酸菜魚$268:魚片份量夠,嫩滑唔干身,有功架師傅先做得出,再試埋個湯,夠酸夠辣,非常開胃。口水雞$98:d雞有層膠質,肉質爽口,唔會爛,加上d麻辣醬,香口惹味。麻醉干鍋$298:揀左鮑魚,田雞,牛柏頁,肥腸,雞軟骨(鍋底已經包左椰菜花, 蓮藕片,窩筍)咩都有大雜錦,全部餸都有炒過,夠味好重要,最重要有個火熱住炸饅頭$48:金黃香軟,分開一半,再幫佢用練奶沖涼,不得了
4個人,中辣團,試下佢先。
一早訂左位,去到就安排入座,閒日來計,都算爆座。

酸菜魚$268:魚片份量夠,嫩滑唔干身,有功架師傅先做得出
,再試埋個湯,夠酸夠辣,非常開胃。

咩都有大雜錦,全部餸都有炒過,夠味好重要,最重要有個火熱住

炸饅頭$48:金黃香軟,分開一半,再幫佢用練奶沖涼,不得了

干鍋
干鍋
2020-10-30 127 瀏覽
今日嚟到荃灣呢邊~見到呢間餐廳幾吸引就入嚟試吓~適逢禮拜日夜晚,好多人等位🙈有唔少人都提早book咗位~樓下接待處姐姐好好人,不停歡迎客人入座🥰餐廳嘅裝修以中式為主,幾靚😍有乾鍋或者小菜選擇☺️大部份食物以辣為主😆自選乾鍋$68有一大個鍋,有唔同嘅食材俾你選擇😊至少要叫五樣食物,鍋底可以選擇蔥爆,重蒜,香辣,麻辣😂亦都可以揀辣嘅程度~因為我唔食得辣🙈所以就叫咗蔥爆同埋走辣鍋底😆仲包有蓮藕片椰菜花萵筍同埋京蔥☺️蓮藕片幾爽幾香口😋椰菜花幾新鮮👍🏻萵筍幾爽口😍五花腩片$38幾厚身嘅五花腩😆有半肥瘦嘅豬肉,食落又唔覺得太肥膩😊煙煙韌韌,幾有咬口👍🏻雞件$38好大塊嘅雞🤣幾香濃幾入味😋而且幾爽滑👍🏻雞軟骨$28好細舊嘅雞軟骨😆一咬就咬到啲軟骨~同時間亦都有啲雞肉,口感幾特別👍🏻茄子$28我好鍾意食茄子😍就叫咗茄子~茄子幾淋幾香甜😋而且幾入味💕娃娃菜$28好新鮮嘅娃娃菜👍🏻食落好濃味😍而且爽甜😋配埋鍋入邊嘅菜幾香🥰

自選乾鍋$68

茄子$28
我好鍾意食茄子😍就叫咗茄子~茄子幾淋幾香甜😋而且幾入味💕

娃娃菜$28
2020-10-30 132 瀏覽
麻辣火鍋就食得多 而家hk都越黎越多干鍋食 一試便愛上😍 今次就黎到荃灣試下佢既干鍋同酸菜魚🥰🥢酸菜魚 ($268)我地今次叫左小辣 食落係微微既辣雖然都幾多酸菜 但食落酸味唔重入面仲有豆卜芽菜萵荀做配菜 大大碗超級足料啲魚切成薄片 好似食極都仲有咁 好嫩滑 冇乜骨🥰🥢自選干鍋 ($68)呢個價錢本身包左蓮藕片, 椰菜花, 萵荀, 京蔥都係我地平時食干鍋必點既配菜😍然後最少要揀5款餸 我地就揀左:鮑魚 ($68)黃沙蜆 ($58)五花腩片 ($38)牛柏葉 ($38)娃娃菜 ($28)今次就叫左香辣口味 小辣🌶 雖然望落好似好紅咁 但其實唔辣 所以平時食唔到辣既人都唔洗怕😌上枱時有個爐熱住個鍋 keep住個溫度👍🏻 每樣配料既份量都唔少 而且都好入味好惹味😋 鮑魚有嚼勁 輕輕𠝹左花令香辣味更加出 蜆既份量都幾多 萵荀夠嫩冇渣🥢炸饅頭 ($48)架饅頭船一上枱已經好吸睛 出埋煙🤩 好有仙氣既詩人😂饅頭炸到金黃色 外層炸到好香脆 唔油膩 內裡好軟熟唔會實的的😋 沾埋煉奶好好食😍而家諗番都好想再食🤣———💰 total $675
酸菜魚

🥢酸菜魚 ($268)
我地今次叫左小辣 食落係微微既辣
雖然都幾多酸菜 但食落酸味唔重
入面仲有豆卜芽菜萵荀做配菜 大大碗超級足料
啲魚切成薄片 好似食極都仲有咁 好嫩滑 冇乜骨🥰
自選干鍋

🥢自選干鍋 ($68)
呢個價錢本身包左蓮藕片, 椰菜花, 萵荀, 京蔥
都係我地平時食干鍋必點既配菜😍
然後最少要揀5款餸 我地就揀左:
鮑魚 ($68)
黃沙蜆 ($58)
五花腩片 ($38)
牛柏葉 ($38)
娃娃菜 ($28)
炸饅頭

🥢炸饅頭 ($48)
架饅頭船一上枱已經好吸睛 出埋煙🤩 好有仙氣既詩人😂
———