2020-11-07 18 瀏覽
麻辣風雲 約左幾個朋友, 一起去食咗好耐都未食到嘅麻辣風雲酸菜魚酸菜魚真係好大份囉,兩個人都食唔晒落足料,夠晒份量大大塊魚肉都可以煮到好嫩滑必食小食炸饅頭炸饅頭喺呢度嘅必食小食,船既做型又係驚喜每枱都嗌咗炸饅頭真係唔試唔知佢咁好食,外脆內軟,絕對冇誇大成份。配上煉奶,熱辣辣吃時沒有挑剔外脆內軟是重點, 讓這頓晚餐有個完美的句點。
麻辣風雲
約左幾個朋友, 一起去食咗好耐都未食到嘅麻辣風雲

酸菜魚
酸菜魚真係好大份囉,兩個人都食唔晒
落足料,夠晒份量
大大塊魚肉都可以煮到好嫩滑

必食小食炸饅頭
炸饅頭喺呢度嘅必食小食,船既做型又係驚喜
每枱都嗌咗炸饅頭真係唔試唔知佢咁好食,
外脆內軟,絕對冇誇大成份。
配上煉奶,熱辣辣吃時沒有挑剔
外脆內軟是重點, 讓這頓晚餐有個完美的句點。
2020-11-07 19 瀏覽
麻辣風雲今日難得同幾位朋友一齊去食嘢當然就係去食我哋最鍾意嘅辣啦,荃灣而家都聽聞好多人食要早啲去同埋早啲訂位干鍋鮑魚上碟時以火爐伴上, 吃得出麻麻的 但不會很辣, 配料很多都很入味配菜仲點左田雞, 用炸既食落又幾好唔會又太大陣味酸菜魚我地叫左中辣, 份量好多,酸香撲鼻。魚片數量好多,全部配料都好入味,酸辣得過癮!炸饅頭餐廳用咗船嘅裝飾上菜新奇又吸睛, 饅頭食落去外脆內滑好味配上煉奶更加係必然之選值得推介

干鍋鮑魚
配菜仲點左田雞, 用炸既食落又幾好唔會又太大陣味

酸菜魚
我地叫左中辣, 份量好多,酸香撲鼻。
魚片數量好多,全部配料都好入味,酸辣得過癮!

炸饅頭
餐廳用咗船嘅裝飾上菜
新奇又吸睛, 饅頭食落去外脆內滑好味
配上煉奶更加係必然之選值得推介
2020-11-06 32 瀏覽
我估應該有好多人同我一樣間唔中都想食下啲辣野!同樣去到我呢期成日開飯嘅荃灣區搵食啦!據我所知呢區有一間幾出名食麻辣嘅餐廳!原來店主係恆生同小花!難怪有咁多人等位啦!因為唔算太肚餓嘅關係,前菜點咗一碟涼拌皮蛋同口水雞,主菜就點咗呢度嘅招牌菜自選干鍋,原本需要$68嘅干鍋菜底而家11月優惠只係$1啫,另需要加錢自選最少五款配料,我哋揀咗魚卜、魚春、肥牛、鴨血同豬耳,辣度就揀咗香辣嘅中辣!個干鍋上枱時已經聞到好香,加上自己再兜一兜就更加惹味!個魚卜同魚春係特別重量級的,鴨血、豬耳、肥牛同啲配菜特別吸味,非常刺激味蕾!啱晒鍾意食辣嘅朋友呀!掂呀!

2020-11-06 26 瀏覽
呢日約左荃灣嘅朋友仔食飯我想食辣但佢又唔太食得辣見到呢度嘅選擇有辣有唔辣仲可以揀辣度咁就揀左呢度喇口水雞 - $98呢度嘅口水雞同平時食開嘅做法有少少唔同,佢加左菜脯醬響面,減輕左口水汁嘅味道,雞肉夠滑,連菜脯一齊食雙重口感。川味小炒肉 - $98唔算好辣,朋友都食到。有大量大蔥,芹菜,辣椒,尖椒,肉片份量多,爽身兼且好惹味,淨食會覺得有啲鹹,所以最後加左個白飯餸飯。炸饅頭 - $48炸饅頭係呢度招牌菜,果然出色,炸得外脆內軟,放耐左都唔會變淋。配合乾冰及成隻船咁上菜,影相一流。白飯 - $12📍麻辣風雲荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
呢日約左荃灣嘅朋友仔食飯

白飯 - $12

📍麻辣風雲
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

2020-11-05 51 瀏覽
又到左食大閘蟹嘅季節啦,上網見到呢間麻辣風雲有大閘蟹餐,而且佢哋大閘蟹有四款不同口味,香辣,麻辣,清蒸,鹽焗,我就比佢吸引到,所以就訂位試吓啦。打電話去book位時,餐廳職員介紹,星期一和三有推介小食優惠,一蚊就可以食到口水雞,所以我就book左星期三。去到餐廳準時入座,餐廳格局優雅,和平時的川菜餐廳感覺不同,他們沒有那種香料味道,而且環境舒服。他們的餐牌設計也很特別,一心打算食大閘蟹,所以都冇特別睇餐牌,就orde咗大閘蟹餐,我哋選擇咗麻辣和鹽焗口味,見到隔離食佢哋個饅頭,睇餐牌先知道佢哋係推介,所以就再加個饅頭試吓。大閘蟹餐有咩?我哋叫咗二人餐,有四隻大閘蟹,兩公兩乸。水煮魚/酸菜魚/金湯魚,三款選一,本來我想試金湯魚,店員話金湯魚比較麻,由於我朋友唔鍾意,所以我哋就揀咗水煮魚。蒜蓉或蠔油時菜,多種才可選擇,我哋要咗蒜蓉炒萵筍。再有一埕薑茶。首先上菜的是水煮魚,賣相吸引,味道剛剛好,不會太辣🌶️(我哋揀咗少辣),魚切得好薄,好吸味,每一塊魚片都充滿味道,必食推介,雖然他們餐廳主打酸菜魚的😜蒜蓉炒萵筍,鮮甜,蒜蓉味足夠,雖然放到凍咗先食都唔會太油膩。特別推介炸饅頭,啱啱炸起,當然好食啦

大閘蟹餐有咩?
我哋叫咗二人餐,有四隻大閘蟹,兩公兩乸。

蒜蓉或蠔油時菜,多種才可選擇,我哋要咗蒜蓉炒萵筍。

再有一埕薑茶。

特別推介炸饅頭,啱啱炸起,當然好食啦😋
而且佢係用一隻船上的,加上麻辣風雲的旗幟,好有氣勢,打卡必點。

主角大閘蟹,佢哋會先上兩隻蟹,等你差唔多食完,就會想另外兩隻,食嗰時仲可以熱辣辣👍🏻

鹽焗大閘蟹,味道和傳統的大閘蟹完全兩種感覺,蟹膏亦都有少少鹽味,蟹肉,有鹽焗的味道,但係不會太鹹,蟹的質素亦唔差,蟹膏都好多,亦很鮮甜。

最期待的麻辣大閘蟹,蟹膏好多,辣辣地記得意,但係就冇乜麻的味道,好似大閘蟹有少少辣,如果食厭咗傳統嘅大閘蟹,都可以試吓。

薑茶一埕,每人都可以飲到三至四,味道剛剛好,不會太辣,食完蟹飲,好舒服。

今日推介小食,口水雞$1,賣相都唔錯,真係好食又抵食。
晚市優惠口水雞

整體感覺 - 主打川菜的餐廳,但沒有香料的味道,可以安心舒服坐喺度食,食物質素高,味道都亦屬於中上,鍾意食川菜嘅朋友一定要黎試吓,最開心係可以食到唔同嘅大閘蟹味道,唔使次次都係清蒸,最鍾意佢哋個門口,有個打卡位,真係*掂*,
下次會嘅干鍋,11月有做promotion,睇吓有冇時間嚟食下先。
2020-10-28
用餐優惠
試食活動、現金券
  • 炸饅頭
  • 水煮魚
  • 蒜蓉炒萵筍
2020-11-05 48 瀏覽
今日同老公食川菜,平時老公自己食得多,今次帶埋我一齊食,因為我怕辣。好彩菜式有分唔同辣度,可以叫小辣,同我一齊食。今餐我地食左2個冷盤、3個餸同招牌炸饅頭首先上枱係$1口水雞同涼拌皮蛋。$1口水雞,例牌份量都唔少,雞肉夠滑、味道夠曬麻辣👍🏻👍🏻涼拌皮蛋,辣油唔算太辣,作為前菜好開胃。酸湯肥牛,湯底夠酸夠辣,肥牛夠嫩,熟度剛好,金菇夠入味,芽菜可以解辣。川式回鍋肉,豬肉肥瘦均勻,肥而不膩,味道又夠濃,好岩送飯。椒鹽鮮魷,不過不失。招牌炸饅頭,賣相好靚,打卡一流,而且饅頭炸到外面脆,入面還保持鬆軟,配埋煉奶一齊食😋又甜又脆,作為飯後甜點唔錯。總體,餐廳環境乾淨舒服,坐得舒服,食物份量都多,我地都差d食唔曬,所以有d食物想試都叫唔到,下次有機會會再黎!

今餐我地食左2個冷盤、3個餸同招牌炸饅頭

首先上枱係$1口水雞同涼拌皮蛋。

$1口水雞,例牌份量都唔少,雞肉夠滑、味道夠曬麻辣👍🏻👍🏻

涼拌皮蛋,辣油唔算太辣,作為前菜好開胃。

川式回鍋肉,豬肉肥瘦均勻,肥而不膩,味道又夠濃,好岩送飯。

椒鹽鮮魷,不過不失。

用餐優惠
試食活動
2020-11-05 32 瀏覽
早幾日去食石燒牛扒🥩, 走時路過見到間新餐廳, 係我最愛的麻辣🌶, 基於朋友是要見的關係, 我們立即相約再聚! 👭💁‍♀️餐廳有2層, 坐位寬闊, 裝潢新舊共融! 🐖干鍋肥腸 $118 ~ 近日喺 FB 見好多人食肥腸, 我終於有機會試🤤! 一大鍋肥腸食落原來唔會好油, 外皮脆卜卜, 入口肥膏軟滑, 配上辣椒, 麻辣, 原粒蒜頭, 芹菜…等等, 超惹味! 🐟酸菜魚 $268 ~ 魚片用上生魚, 店員表示係黑魚! 🐟魚肉超嫩滑無魚腥味, 完全無骨啖啖肉, 仲大大件份量又多! 再讚下豆腐卜, 好嫩滑唔硬, 好新鮮🤤! 最高興係有爽脆萵荀, 成件事再酸啲就完美! 🐥口水雞 $1 ~ 好幸運啊…10月份特價! 雞肉嫩滑, 滿滿的麻辣香🌶及香脆花生, 惹味! 🌺洛神花茶 $48/埕 ~ 係靚喎, 好似古裝片飲酒的酒埕, 但其實係花茶! 🧐註: 如果辣度有得選擇就更好!

💁‍♀️餐廳有2層, 坐位寬闊, 裝潢新舊共融!

🧐註: 如果辣度有得選擇就更好!
2020-11-05 37 瀏覽
今天我到麻辣風雲點了口水雞、炸饅頭及自選干鍋。口水雞不太麻辣,對於我這種愛香辣不愛太麻辣的人士來說也不錯,不過略嫌雞肉有少許可能不太熟自選干鍋很適合天氣稍涼時食,因為在一開頭他們提供燃料加熱。但當燒完了,鍋上的食物便很快涼了最後炸饅頭我覺得是必吃的因為炸得很香脆而入面不太硬,最重要是它放在一隻船上面,配合乾冰放出來的煙,整個畫面挺不錯,很適合大家相機先行
今天我到麻辣風雲點了口水雞、炸饅頭及自選干鍋。
口水雞不太麻辣,對於我這種愛香辣不愛太麻辣的人士來說也不錯
,不過略嫌雞肉有少許可能不太熟

自選干鍋很適合天氣稍涼時食

最後炸饅頭我覺得是必吃的
  • 炸饅頭
朋友仔揀的餐廳,本來聽個名有少少驚,因為我係唔食得辣的人,係少辣都唔可以果種😂但去到發現有炸饅頭,心都定啲!😁炸饅頭的造型仲好正添,係會噴煙的船,遠睇以為係刺身船添😂😂😂酸菜炒肥腸完全食得岀個鑊氣🔥🔥🔥香到呢!好食到完全等唔到😂酸辣土豆絲有少少辣,不過都食到👍🏻酸辣酸辣的感覺,超過癮!土豆絲爽口鮮甜,正呀!乾煸四季豆都好好食!我自己最鍾意食乾煸四季豆的肉碎🥰超入味的!果埕菊花蜜,造型正!飲起黎淡淡花香,唔錯!👍🏻
朋友仔揀的餐廳,
本來聽個名有少少驚,
因為我係唔食得辣的人,
係少辣都唔可以果種😂

但去到發現有炸饅頭,心都定啲!😁
炸饅頭的造型仲好正添,
係會噴煙的船,遠睇以為係刺身船添😂😂😂

酸菜炒肥腸
完全食得岀個鑊氣🔥🔥🔥
香到呢!
好食到完全等唔到😂

酸辣土豆絲
有少少辣,不過都食到👍🏻
酸辣酸辣的感覺,超過癮!
土豆絲爽口鮮甜,正呀!

乾煸四季豆
都好好食!
我自己最鍾意食乾煸四季豆的肉碎🥰
超入味的!

果埕菊花蜜,造型正!
飲起黎淡淡花香,唔錯!👍🏻
2020-10-27
午餐
2020-11-05 36 瀏覽
10月又是吃大閘蟹時候,不過家人不太有興趣,只好約朋友去食,朋友帶我去位於荃灣的麻辣風雲。這裡有大閘蟹套餐,$488幾經濟,有4隻大閘蟹,可以揀清蒸、鹽焗、香辣、麻辣口味,每隻約4両重。另外又有酸菜魚、菜、薑茶,正呀!點了清蒸及鹽焗大閘蟹,一公一母,打開爆多蟹膏,鮮味無窮,蟹公的膏質地黏黏的,而蟹母就有橙色的實膏。蔬菜選了蒜蓉炒萵筍,大碟,而且萵筍爽脆清甜。酸菜魚半份,少辣,下次可以中辣,有嫩滑魚片,無骨好方便,有豆卜、芽菜、酸菜等配料,用料十足。品嚐大閘蟹後一定要飲薑茶,夠熱飲完好滿足。

蔬菜選了蒜蓉炒萵筍,大碟,而且萵筍爽脆清甜。

品嚐大閘蟹後一定要飲薑茶,夠熱飲完好滿足。
2020-11-05 57 瀏覽
#foodhkdiscoverer荃灣—本身小編都幾鍾意食辣野🌶️ 加上聽聞其中一個店主係ToNick既恆仔🤩決定支持下🤤—麻辣海蜇($48) 份量唔算多唔算小🤭以個價錢黎講都OK😬可以選大中小辣🤤選左小辣不過都幾麻🤓海蜇幾脆幾夠味👍🏻麻油味都幾出🥰不過無咩特別😀—水煮牛肉($138) d料都幾多😝最特別係入面加左有麵🥰其他材料有蔥🥬芽菜🌱同牛肉🥩牛肉份量都幾多😝雖然就唔係好滑🤣不過都夠入味😚個水煮湯調味唔錯🤭d麵吸曬d汁好好食🙈如過有多少少麵就好啦😌 水煮牛肉黎講性價比都幾高🤤小辣都幾辣😬唔係好食得辣最好就叫bb辣啦😚—炸饅頭($48) 個炸饅頭擺盆好leng🤣放係個壽司船上面😂幾得意🤩個炸饅頭係即叫即炸🤤熱辣辣😝炸得幾好😋好脆好想口🤭唔會太油膩❤️—價錢: 💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋環境:💋💋💋. ——地點:麻辣風雲 (荃灣)地址:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓營業時間:11:00-00:00—
#foodhkdiscoverer荃灣

價錢: 💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋
. ——
地點:麻辣風雲 (荃灣)
地址:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
營業時間:11:00-00:00

2020-11-05 6 瀏覽
難得平日放假同女友一齊放假黎荃灣行街搵食.聽荃灣朋友講呢邊開左間川菜唔錯.我地咁鍾意食麻辣野梗係去試下啦!一上到去差唔多FULL HOUSE..我地都要等人埋單後就被安排入座!睇餐牌今日星期一有一蚊口水雞,我地就叫黎試下.細細碟食落都有差唔多十舊左右.醬汁微辣.雞肉亦好入味👌另外我地自選麻辣味干鍋.好多配菜選擇.啱哂咩都想試既我地.鍋底本身已經有蓮藕、萵筍、大蔥及椰菜花.我地就選左鮮蝦、墨魚丸、肥腸、田雞鴨腎!平時最怕啲肥腸好多肥膏圍住同有蘇味!呢度處理得好好味😋蝦肉新鮮、墨魚丸好彈牙😍田雞唔會切到細細粒.好有口感👍川椒雞腳浸到皮爽微辣.配埋支冰凍啤酒好正!

我地就選左鮮蝦、墨魚丸、肥腸、田雞鴨腎!
田雞唔會切到細細粒.好有口感👍

川椒雞腳浸到皮爽微辣.配埋支冰凍啤酒好正!
  • 自選干鍋
2020-11-04 18 瀏覽
突然之間好想食辣,去開荃灣,記得有麻辣風雲,餐廳大,座位舒服,就去嗰度食晚飯!晚市好旺好多人,侍應服務都幾好!速度好快!菜色選擇好多,同時照顧到唔食辣嘅人!前菜點咗涼拌萵筍同麻辣海蜇,萵筍好爽口,凍凍地,清爽!有陣陣麻油香味!海蜇同樣爽口,除了辣,仲有椒麻香味,好醒胃嘅前菜!有唔同嘅干鍋選擇,另外都有自選配料干鍋,我地點咗干鍋田雞!一放上枱已經聞到陣陣香辣味,幾款乾辣椒,有蓮藕、椰菜,田雞泡過油,外層有炸粉包住,田雞肉依然嫩滑!好啱冬天食,食完笠笠!食物都幾有水準,下次會再嚟試下其他菜色!
晚市好旺好多人,侍應服務都幾好!
速度好快!
菜色選擇好多,同時照顧到唔食辣嘅人!
海蜇同樣爽口,除了辣,仲有椒麻香味,好醒胃嘅前菜!
食物都幾有水準,下次會再嚟試下其他菜色!

2020-10-26
2020-11-04 15 瀏覽
麻辣風雲黎開tw 交收同幾個fd 突然想食炸饅頭!所以就見到lee 間!麻辣風雲😳炸饅頭($48)嘩!饅頭6 粒配一隻大船🤣會唔會太霸氣先?🥳!影相得黎!無令我失敗!炸饅頭外層咬落卡卡聲!入面唔係空氣包🥳🥳encore 精選涼拌皮蛋($48)平時食米線必叫既辣皮蛋總係唔會令人失望🤤酸菜炒肥腸($98) 少辣🥳🥳超正!! 肥腸肥肥白白!炒酸菜同埋大蔥入曬味!份量都好大碟 唔會話我幾條腸仔only!酸辣土豆絲($88)酸酸辣辣好開胃!切到幼得黎有咬口!乾 4 季豆($88)唔會好油既肉碎炒4 季豆!炒到軟林林好入味!少少辣!菊花蜜($48)係一程!成程上既重有兩個古裝味濃既「杯仔」打卡able🤣菊花蜜清甜潤肺!順手可以解辣!古裝味濃既餐廳🤣🤣
麻辣風雲

黎開tw 交收同幾個fd 突然想食炸饅頭!
所以就見到lee 間!麻辣風雲😳

炸饅頭($48)
嘩!饅頭6 粒配一隻大船🤣
會唔會太霸氣先?🥳!
影相得黎!無令我失敗!炸饅頭外層咬落卡卡聲!
入面唔係空氣包🥳🥳encore 精選

涼拌皮蛋($48)
平時食米線必叫既辣皮蛋總係唔會令人失望🤤

酸菜炒肥腸($98)
少辣🥳🥳超正!! 肥腸肥肥白白!
炒酸菜同埋大蔥入曬味!
份量都好大碟 唔會話我幾條腸仔only!

酸辣土豆絲($88)
酸酸辣辣好開胃!切到幼得黎有咬口!

乾 4 季豆($88)
唔會好油既肉碎炒4 季豆!炒到軟林林好入味!
少少辣!

菊花蜜($48)
係一程!成程上既重有兩個古裝味濃既「杯仔」
打卡able🤣菊花蜜清甜潤肺!順手可以解辣!

古裝味濃既餐廳🤣🤣
2020-11-03 25 瀏覽
荃灣呢邊一向都多野食,唔同菜色都有,今日突然好想食辣野,行過聽到有1蚊干窩,即刻去試下先。1蚊干窩:底料已經椰菜花,萵苣,京葱同蓮藕片,之後再揀5款配料一齊炒埋,揀左鴨腎,肥腸,牛腱,牛柏葉同雞軟骨,肥腸同雞軟骨有事先走過油,所以有d脆口,因為朋友唔係食得辣,就叫左小辣,但係連唔食得辣既朋友都覺得唔係好辣。水煮牛肉:平時都係食酸菜魚多,今次就揀左水煮牛來試下,牛肉好大塊,唔會碎濕濕,而且份量都足。配料除左芽菜﹑萵苣,仲有寬薯粉,好夾勁好味因為驚辣,所以就叫左一呈菊花蜜解辣,但佢打錯單來左洛神花,同職員反應後立即送番。飲落有淡淡菊花香,而且唔係好甜呢間既辣度好岩想食辣野但又唔係好食得辣既朋友來試。

呢間既辣度好岩想食辣野但又唔係好食得辣既朋友來試。