2018-03-06 459 瀏覽
連日都在fb見到這拉麵店的介紹,本來沒想過寫這個食評但真是忍不住,原因是上星期經過此店門外見排隊人龍得三,四個人,對我這熱愛日本食品的就即本一試,排隊時店員會派上餐排先選定麵類,打開一看比中環的拉麵店還要貴,但見是東京第一☝🏻即本一試。 入位叫來味玉濃厚魚介沾麵,味玉秘製醬油拉麵,首先送上味玉濃厚魚介沾麵,沾麵是碗連麵、蛋、肉片都是冰凍,濃湯是熱的,感覺有點奇怪,因為在多間日本有名拉麵店也食過沾麵,但沒有一間吃過麵是冰凍的,當時以為是該店特色,所以一試,但麵冰凍放入湯吃,兩三啖後連湯也變凍了感覺非常不好吃,只跟同伴講了一句永冇下次,當看見fb多個廣告介紹短片中師傅煮的沾麵是熱的,真是感到莫名奇妙! 另外味玉秘製醬油拉麵,熱湯熱麵,但味道一般,物非所值。可能是我們不懂得欣賞大失所望,本來新店開業不應如此撥冷水,但希望反應意見後,其他愛拉麵朋友會有另一番味道!也希望真的有東京第一拉麵可以在香港食到
比中環的拉麵店還要貴,但見是東京第一☝🏻即本一試。
,真是感到莫名奇妙!

味玉濃厚魚介沾麵
味玉秘製醬油拉麵
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-03-06 424 瀏覽
🇯🇵東京拉麵冠軍🇯🇵夜晚7點多來,不是大排長龍,只等了10分鐘左右便有位,先在外面點好菜,人齊便可以入坐,Bar 枱可以望到海景!點了特製濃厚魚介沾麵🍜麵條上放了兩片厚切🐔雞肉,再加三片🐷豚肉和一隻溏心🥚玉子和紫菜,和兩粒肉丸在魚介湯𥚃,慢煮雞肉,沒有鞋颯颯的感覺,厚切,好有口感,配上熱熱的魚介湯吃,麵質彈牙,吃到一半後,可加上櫻花🦐辣椒,又另一番風味,最後加上清魚湯,由濃郁味道轉為清甜,完美的一碗沾麵
🇯🇵東京拉麵冠軍🇯🇵
點了特製濃厚魚介沾麵🍜
🦉業餘食評🍜13 Jan 2018👌🏻|| #sss_尖沙咀 || @snowsnowsound//特製 濃厚魚介沾麵//💰168———————————————————————————🏮一倍價錢天殘腳 山中足以凌眾生🏮麵屋一燈 之前提過日本權威飲食網站TABELOG 一蘭的平均分約為3.5 已經算是不錯 而達到4分或以上的全日本不足十間 麵屋一燈便是其中一間 更連續幾年名列拉麵範疇的全日本第一 在過江龍遍地的香港拉麵市場中 一燈也可算是最大的"熔山龍"了💡營業時間: Mon-Sun試業期間12:00開始 售完即止 聽聞加開晚市時段 6:00開始入座•試業期風波•未開業前就已經有小量網上資料提及係1月中會來港設立分店 後來第一日開張透過Openrice中得知只係試業 而且竟然係3個鐘內賣晒 本來想等人潮散左先食 但聽聞好多由日本黎香港開拉麵既鋪頭 頭1-2星期?會由日本師傅註店 保證食物既質素盡量食到貼近日本既味道既唔會太過偏差 所以為免遲下食會影響味道決定試業第二日食||11點左右到幸好出奇地比預期中小人 有幸成為限售100碗中既幸運兒 但當中亦遇到插隊既情況出現 唔知係咪因爲前面有啲
🦉業餘食評🍜13 Jan 2018👌🏻
|| #sss_尖沙咀 || @snowsnowsound
//特製 濃厚魚介沾麵//💰168
🏮一倍價錢天殘腳 山中足以凌眾生🏮
💡營業時間: Mon-Sun
試業期間12:00開始 售完即止
聽聞加開晚市時段 6:00開始入座
•試業期風波•
11點左右到幸好出奇地比預期中小人 有幸成為限售100碗中既幸運兒 但當中亦遇到插隊既情況出現 唔知係咪因爲前面有啲比較出名既foodie?唔影響到就算 不過當日就冇準時12點開始試業 遲左十幾分鐘 其實日本既拉麵鋪最緊要係守時 (題外話)
特製  濃厚魚介沾麵湯汁
湯底 (沾麵汁):🌕🌕🌕🌕🌗
其實九成九九的湯頭都有豬骨及魚乾 此兩樣不必多說 一燈的湯底濃 非常濃 魚介 (各類魚乾/粉的組合) 有陣陣日式海味乾貨的鹹鮮味 此外其他動物系的材料也令湯底更豐富 總體來說層次感十足 吃完麵後加入雞湯湯割也別有一番風味 飲完後更不會像其他鹹度相約的湯底般令人不禁大口灌水。
料:🌕🌕🌕🌕🌗
先來說一燈最為標誌性的低溫慢煮叉燒 分別有雞及豬兩種 豬是較精彩的一款 一塊小小的偏向粉紅色的鮮嫩叉燒除了預期之內的柔和口感外竟比一般日式叉燒更為入味 連非常濃厚的湯底也沒有把他的味蓋過 另一款是雞 米白色的雞肉看起來更漂亮 然而卻沒有預期中的嫩滑 味道則是預期內的較為清淡。
其他的配料如蛋 筍 及較特別的浸湯雞肉丸 蛋和筍都是合理地比一般水準好些 雞肉丸則相對普通 可說可有可無 口感挺新穎就是了。
麵:🌕🌕🌕🌕🌕
在日本人人口耳相傳的沾麵名店中 其實一燈一直不以麵聞名 然而這小小一碗麵卻是令我印象最為深刻的。根據幾位吃過日本店的朋友所述 香港一燈和日本一燈水平最為接近的便是麵質 如湯和肉其實只有七成像日本店 麵卻足有九成 而這九成像卻不是主打的麵卻令我吃一口就不禁感慨道:這就是次元的不同啊! 無論彈性 切水手法 麵味等均是在香港吃麵前所未有的體驗。
縱使我認為一燈是香港前無古人也大概後無來者的水平(及價錢) 然而來港的拉麵名店頭幾個月氣吞天下係威係勢 過幾個月則迅速劣化風味盡失的虎頭蛇尾情況已成常規 所以想食的 盡早去食吧。
🐰專業感想🍜13 Jan 2018💮
|| #sss_尖沙咀 || @snowsnowsound
//特製 芳醇鹽味拉麵//💰148
湯底: 🌕🌕🌕🌗🌑
沾麵只有一款沾麵湯汁 而拉麵有三款其中一款係限定 可能為配合香港人口味而設 因為拉麵係香港比沾麵 口味較被接納同歡迎 呢款湯底好清澈 望落好似一層好薄好薄既玻璃油面 鹽味味道好淡身 食落一啲都唔膩 對於平時食開豚骨魚介較濃郁既味道會覺得過於清淡 但就俾到人一種清爽舒服既口感
料: 🌕🌕🌕🌕🌑
叉燒有2種 最欣賞係佢既雞叉燒 雖然味道冇醃製過既豚肉叉燒咁強烈 但就淡淡咁食得出雞肉自身出淤泥而不染既原味道 反而覺得豚肉叉燒過於濃味 就咁食會有些當少鹹 但沾埋湯汁食會平衡返 味道會柔和啲冇咁張烈 但或者係一燈 配搭既特色 想兩款叉燒既味道一淡一濃 互補不足
🥚呈液晶狀體 流心既部分有少許蛋汁滲出 味道唔差都入味
麵: 🌕🌕🌕🌗🌑
麵軟硬度 冇得揀 所以食慣軟麵既人會感覺小許煙韌但唔係硬身既感覺 浸一陣再食會更好 麵條幼細 整碗拉麵味道都係偏清新系食完都唔會感覺好油膩
———————————————————————————
一打開門就要同時間準備二十多碗拉麵 沾麵 又要保持水準係幾吃力既事情 曾經睇過有關日本一燈既介紹指每日未開門就排長龍就似香港既九記牛腩?經常要排隊 但相異之處一燈係香港所訂既價錢太貴 1碗價錢已足夠食2碗其他小店既拉麵 所以cp值會偏低 有味玉既價錢就同普通款相差$20 特製相差$30 感覺會更抵食
2018-01-13
45 分鐘 (堂食)
特製  濃厚魚介沾麵湯汁
2018-03-04 440 瀏覽
For a place that only serves ramen in a high-traffic location you do expect a certain standard. This ramen also scored the rare feat of making me want to hurl. The lingering taste of oily fishy broth lingered in my system for a day and I was just shocked knowing I saw a food blogger raving about the ramen here. I keep making the mistake of following recommendations from food bloggers especially for new restaurants because it is 100% clear they are being paid. We tried both the regular ramen and the dipping one and they were both disgusting. It’s not that this place only wasted my weekend dinner out, or my time or my money (also very expensive for ramen) it’s also that they ruined by stomach for a whole day.
2018-03-03 639 瀏覽
👁‍🗨 味玉濃厚魚介沾麵 💲158之前晏晝時間經過見到長長既人龍,呢次避開人潮兩點幾先去完全無人排,一去到直接入座落單☺️蛋既中間部份帶點流心,配有雞肉同埋叉燒,肉質不過不失,但係個人都係鍾意配叉燒多啲,感覺比較夾😂魚介湯汁濃度適中,呢個唔會好似平時咁得蔥筍 (不過麻麻地筍既我就走左筍🤤) 佢仲有兩粒中間有少許軟骨既肉丸🙈特別鍾意個粗身麵條,麵質既煙韌又彈牙😍不過一大敗筆係魚介湯唔夠熱,一上檯只可以講係暖,食到中段已經凍曬,如果改善下溫度既話會更好🤔🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨 味玉濃厚魚介沾麵 💲158

味玉濃厚魚介沾麵

🔛 整體評分(7/10)
2018-03-02 986 瀏覽
星期四晚8點左右同朋友一齊黎試試呢期hit爆嘅一燈。一去到見到門口條人龍打咗4個轉,心諗:佢咁hit,排隊都合理嘅。所幸條龍都算去得快,等咗20分鐘左右終於入到去...點知!原來入面勁多吉位,仲要我地坐低咗好耐,店員都冇放其他出面排緊隊嘅人入黎。朋友話 呢個應該係佢哋專登嘅做法,營造出好多人等、好hit嘅感覺,撩起香港人覺得「排得隊實係正」嘅想法,從而好奇黎光顧.......anyway,坐低咗好耐嘢食先上,叫咗沾麵,個湯好快就凍咗... 麵嘅份量係冇得揀嘅,偏少,但麵嘅掛湯能力頗強,湯底亦都唔會好似其他拉麵舖咁偏鹹。

2018-03-01
20 分鐘 (堂食)
Ramen was good but services could be better. Requested to wait by the queue for 15mins even there were over 25 empty seats inside. After the order, I needed to wait for another 15mins for the ramen to arrive. Meats were cold, only the soup was hot. Also I had asked the waiter to recommend any noodles with spicy sauce, the waiter replied no spicy at all. But then some customers with spicy sauce and when I requested , anotherwaiter said only those noodles come with the sauce and the other
waiter said only those noodles come with the sauce and the other noodles will need to pay extra $10. Would be better if it was advised during my order time. Overall the ramen was nice but a bit costly.
2018-02-28
15 分鐘 (堂食)
2018-02-24 816 瀏覽
一直都好想來試一試 但還是過了熱潮才來吧最後情人節同另一半來了 因為拉麵不會因節日加價去到以為真係要排好耐 但我地只係等左廿分鐘度 算係幾快 排到咁上下 店員會比個餐牌你睇 揀好入座前交張寫好既紙比佢先可以入座會問你想坐枱定係bar枱 那裡大部分既人都係選擇bar枱的我同另一半都係點了一樣既沾麵 應該是最出名的那個特製 濃厚魚介沾麵 麵到了店員會介紹食法 湯底真的十分濃郁好香 麵就好似比較少了一點 但係食埋其他配料都已經夠飽 配料跟出面食既拉麵有點不同 有糖心蛋 雞肉 同叉燒 叉燒的口感十分特別 湯裡都有一些配料 食到一半可以將櫻花虾味既辣粉加落去試試 的確不一樣的風味 到最後可以加熱水落去個濃湯 可以試清楚魚介湯的味道 最後我地把整碗湯都飲哂
一直都好想來試一試 但還是過了熱潮才來吧
最後情人節同另一半來了 因為拉麵不會因節日加價

會問你想坐枱定係bar枱 那裡大部分既人都係選擇bar枱的

2018-02-14
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2018-02-22 876 瀏覽
今日早收工,諗住去排一燈試試。上次去東京無試到。點知,等左大約15分鐘就入得,其實裹面大把台,唔知點解仲要人等位。店內環境都算闊 舒適。我地叫左一個拉面一個沾面。拉面味道較咸,無咩特別。果然沾面較出名,味道係好D。當d湯凍左,可以叫佢加熱。Overall 來說,價錢偏高,$160一碗,試一次便可。
今日早收工,諗住去排一燈試試。上次去東京無試到。
店內環境都算闊 舒適。

我地叫左一個拉面一個沾面。

Overall 來說,價錢偏高,$160一碗,試一次便可。
15 分鐘 (堂食)
2018-02-22 412 瀏覽
初一花車巡遊,周圍都冇咩好食,路過哩間就順便試試。。。。。點了濃湯那個套餐,店員介紹話要食物過一下濃湯先可以食,叉燒相當於生上,將叉燒系濃湯上過了不知道幾多分鐘,不知道能不能能全熟。。。。面還可以。。。食到最後,食了下魚湯的魚,食落是系霉的,一食就食得出系不新鮮嘅。。。。當時無諗過會有問題就冇同店員講,點知,,,,,,當晚就開始嘔吐,成晚嘔,第二天就不停痾,痾佐幾日先好。當晚淨色食佐哩個面。以後不會光顧!
初一花車巡遊,周圍都冇咩好食,路過哩間就順便試試。。。。。
將叉燒系濃湯上過了不知道幾多分鐘,不知道能不能能全熟。
。。。面還可以。。。食到最後,食了下魚湯的魚,食落是系霉的
2018-02-21 894 瀏覽
東京現時排名第一的麵屋一燈在香港設分店,由一月至二月頭我多次經過都是未能光顧,不是太晚來100客拉麵售光,便是一燈高姿態表示接客,但同一時間其官方Fb面書卻表示開始有夜市麵食供應。試業整整一個月,我自己認為實在太長,其尖沙咀海港城分店舖租便宜,是訓練員工還是供應商未有來貨抵港,還是自命清高高人一等就不得而知。終於我在大年初一拜完年後的晚上,經過麵屋一燈時發現居然仍在營業,沒有人在門外排隊,店內只有幾名顧客,我把握機會決定入内一試,大年初一很多食店都關門,就算開門營業都要加收附加費,此時光顧一燈是明智之舉。麵屋一燈有非常錯的維多利亞景觀,部份座位可以一邊吃麵一邊欣賞香港美景,我這個人較為食當然會選擇近廚房的吧檯座位。舖租貴自然售價貴,一燈最便宜的芳醇鹽味拉麵賣$118,我記憶所及吃過的拉麵或沾麵賣到$120或以上有蔦及座銀,和已結業多時的MIST與Rasupermen,lFC的GOGYO及蘭桂芳的左近都是賣$100多一點的。我今次到來先點選了特製濃厚沾麵及黑烏龍茶,吃完之後意猶未盡,吃多一碗秘製醬油拉麵,結帳埋單$334,一燈除了以現金及信用卡付款外,還可以用八達通、Visa Pa

舖租貴自然售價貴,一燈最便宜的芳醇鹽味拉麵賣$118,我記憶所及吃過的拉麵或沾麵賣到$120或以上有蔦及座銀,和已結業多時的MIST與Rasupermen,lFC的GOGYO及蘭桂芳的左近都是賣$100多一點的。我今次到來先點選了特製濃厚沾麵及黑烏龍茶,吃完之後意猶未盡,吃多一碗秘製醬油拉麵,結帳埋單$334,一燈除了以現金及信用卡付款外,還可以用八達通、Visa Paywave或Master Card Paypass付款。

賣得貴除了食名氣食風景之外,還要食師傅的手藝,今次大年初一來到,四位師傅都是本地人,未見有日本裔的師傅,雖然如此,四位的烹調手法郤是有板有眼的。

一燈有免費的冰水供應,在你入內坐低時檯面已放定了一杯冰水,附近亦有一壺浸有一片檸檬的冰水。而盛載黑烏龍茶是用威士忌杯,杯內則放了一塊四方體冰塊,水源充足,冰凉感覺隨時有。

廚房師傅是按訂單的多寡決定煮麵的先後,沾麵訂單多就會一致做沾麵,拉麵多則一致做拉麵,當决定後師傳們同時間分工合作,數碗沾麵或拉麵在短時間內完成以及供食客享用。當中最有趣的,要數師傅將沾汁連碗在微波爐翻熱三分鐘,提昇沾汁和汁碗的温度以免沾汁迅速冷掉。

沾麵上枱奉客,店員會同時奉上湯壺以便客人隨時混入沾汁飲用。雞湯干貝及魚干而成的沾汁獨特香濃,若果只喝沾汁難免覺得太濃,必須加入熱湯才可飲用。沾汁內附有兩粒雞肉雞軟骨丸,味道不錯,但傳聞丸內有柚子味我未有發現。

整碗特製濃厚沾麵本人認為好吃,特别是太麵麵條有嚼勁及麥香,入口容易,掛湯力亦強。低温慢煮雞肉叉燒及豚肉叉燒嫰滑有味,溏芯蛋俗但傳聞有酒味則不太覺有。
特製濃厚沾麵

沾麵加上辣粉有一點點的辣感,是太辣

吃完沾麵還未完全飽肚,才發覺現時香港一燈仍未有加麵份量或替玉的服務,加上機會難得,於是叫多7一碗秘製醬油拉麵。
秘製醬油拉麵

秘製醬油拉麵本身没有附上溏芯蛋,相片中是我附加上去的,雞叉燒和豚肉叉燒各有一塊。
秘製醬油拉麵

醬油湯太油亦較清甜,醬油味濃鮮味,有另一種的口感,會覺得只有咸味,麵條用細麵條,依然彈牙有麵香,干筍入口感不錯,但吃到尾段有少許渣滓。青葱和白葱起了點綴作用之餘,亦增添美味。

看外間別人對一燈的食評,說有總店的六七成,我利申沒有去過日本總店品嚐,但是去日本吃和在香港吃始終是兩回事,第一所用的水質已不同,味道已大大的同。第二是心態的同,千里迢迢慕名而來,還要苦候多時,始終加了點印象分,去到東京食一燈還不是正宗? 香港這間分店的確是食名氣,食印象,沾麵感覺也錯。至於是否物有所值,食舖租我有點保留,加上以現時這樣的慢工出細貨及有限度的經營手法,利潤有限制。
2018-02-16
特製濃厚沾麵
  • 特製濃厚魚介沾麵
2018-02-20 481 瀏覽
近幾年不少過江龍嘅日本餐廳逐漸面世蛋包飯壽司魚生飯拉麵烏冬 林林總總 各適其適今次呢一間過江龍拉麵係2018年新開嘅Jim面專家聞說晚市未到已經售罄簡單設計無需花巧 簡單幾張吧枱以及雙人枱 全間餐廳充斥着魚骨 精心淆出來的魚鮮味餐廳以開放式廚房令顧客可以清楚睇到全過煮食過程剛剛好坐正響望向維港既bar 枱味玉 濃厚魚介沾麵份量唔算多 女仔食 岩岩足夠配菜包括 雞肉 叉燒 肉丸首先 沾麵部分 粗身 沾到湯汁 兩秒 即食 剛剛好 唔會太咸 更令到原本 凍既麵底變溫暖流心蛋 有一點過熟 不過都新鮮同滑雞肉同叉燒肉質偏稔 保留原本既肉汁 魚介湯底非常出色 點飲都唔口乾 唔太咸非常濃厚 飲完可以再加魚湯 又會有另一風味 浸響紅湯裏便嘅肉丸吸收咗魚湯既精華 食落去 既有嘅鮮味更有豬肉香味店員當原味食到差唔多嘅時候可以加入櫻花蝦乾小小辣 帶有一點鹹香味唔單止逼出左原本湯裏便嘅鮮味 更帶魚湯到另一個層次唯一既缺點係 貴左少少
近幾年不少過江龍嘅日本餐廳逐漸面世

小小辣 帶有一點鹹香味
唔單止逼出左原本湯裏便嘅鮮味 更帶魚湯到另一個層次

唯一既缺點係 貴左少少

2018-02-19 410 瀏覽
試一下獲獎沾麵 ($168唔使加一),早來的話可坐海景位可是今天只是船景,因為剛好有船泊在這兒。湯底很熱有兩粒肉丸,是熱到岀煙那種,但麵和叉燒是冷的,很強對比不過好像怎麼沾也不夠熱,只好一直加雞湯哈哈。味道ok,不太濃而麵條份量頗大,麵身是我喜愛的硬身。算是朝了個聖,可以當是和朋友一人一碗邊吃邊聊又可打卡的地點,若是問我是不是好吃到要翻兜,我又覺得不是,但總算開了眼界。
今日有幸經過尖沙咀試下東京過江龍,佢地開6點,但未夠6點已經排左約30人左右,再慢慢安排入座👍🏻👍🏻👍🏻特製濃厚魚介拉麵本店招牌名物,湯底濃而不膩,麵質亦屬彈及有咬口,但其他配料屬普通材料。總結,如果咁岩唔多人排,亦可一試

特製濃厚魚介拉麵

總結,如果咁岩唔多人排,亦可一試
  • 特製濃厚魚介拉麵
2018-02-18 374 瀏覽
年初三11:50am黎到,竟然冇人排隊。可以直接入去食。店內都係得兩三枱有人。有沾麵/拉麵選擇。而我選擇返同係日本食嘅一樣,都係味玉濃厚魚介沾麵。我覺得呢個係有3成日本嘅味道,湯底味道係魚香但唔夠濃,麵要浸耐d先好食。食到尾先有少少香味。相比起日本都係差一段距離。本人係沾麵愛好者,食過好多間。而上年12月係日本第一次食日本版麵屋一燈,完全係有驚訝感覺。係我心中第一位,所就香港開左就黎一試。但有d失望!而蛋係用日本蛋,不過佢醬油味太重,個咸味蓋過蛋香。淨係食蛋黃先食到蛋香味。而下圖係櫻花蝦辣粉,日本就冇呢個。但落湯後味道都唔係太濃。店內環境就不錯,坐窗邊有海景。但今日有郵輪就完全遮住曬😂而最後我覺得$158食一碗就其實唔太抵,去日本食都係$60-80左右。仲要份量多一半。haha
年初三11:50am黎到,竟然冇人排隊。
可以直接入去食。
店內都係得兩三枱有人。

有沾麵/拉麵選擇。

而下圖係櫻花蝦辣粉,日本就冇呢個。但落湯後味道都唔係太濃。

店內環境就不錯,坐窗邊有海景。但今日有郵輪就完全遮住曬😂

2018-02-18