2020-09-21 159 瀏覽
我們一行三人食晚飯,叫咗牛油果沙律(只有五粒牛油果)、鰻魚飯(炒飯有香氣、但出奇地無味)、燒牛排(牛排醃到過淋、極多肥膏、醬汁死鹹、似公仔麵味粉開成)、芝士年糕(炸得焦黑、換過一碟比較好、但味道普通、炸得偏油)、串燒(欠缺燒烤的焦脆感和香味)等等,食物沒有一樣是impressive,埋單六百幾,一肚火。廚師們頗為嘈噪,君不見日本廚師的專業,倒像茶餐廳鑊鏟佬。洗手間竟然要穿過廚房進入,可以窺見食物預備的馬虎,醬汁和食材大都預先整好,一份份攤開晒出嚟,我頓時有反胃嘅感覺。唯一好處是地方好坐。日本嘢,我都係食返六本木算。又或者我嗌錯野食。Sorry,係我未做好期望管理。

廚師們頗為嘈噪,君不見日本廚師的專業,倒像茶餐廳鑊鏟佬。

唯一好處是地方好坐。

2020-08-28
2020-09-19 135 瀏覽
我同朋友經openrice訂位,有9折之外又唔收加一,都ok抵食原本安排坐二人枱,但店員見另一張4人枱走咗,主動幫我哋轉枱我地點左沙律同鰻魚飯,份量十足,芝士沙律好好味,原條鰻魚,份量十足,兩個人埋單折左$130幾雖然得一個鐘食飯有啲趕,但勝在坐得舒服,又唔嘈,可以慢慢享受午餐同埋靜靜地傾下計因為只得一部客𨋢要等好耐,不過可選擇搭貨𨋢上去掛住食唔記得影相

原本安排坐二人枱,但店員見另一張4人枱走咗,主動幫我哋轉枱

因為只得一部客𨋢要等好耐,不過可選擇搭貨𨋢上去

掛住食唔記得影相
餐廳:鳥棲日本料理 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖9月頭媽咪生日🎂,趁佢有空檔嘅時間約咗佢食飯,請佢食返餐豐富嘅生日飯🥳,今次就帶咗佢去觀塘駱駝漆大廈3座5棲嘅鳥棲日本料理入到餐廳環境算幾闊落,啲櫈都係以沙發布料為主🛋️,坐得都幾舒服😌,門口仲有一幅好大嘅green wall🍀,打卡一流😆牛肉他他燒 $88第一次試牛肉刺身😍,估唔到又係一種新享受,薄切生牛肉稍微煎香邊邊🐂,再放上冰塊上面,牛肉新鮮冰涼得黎而且入口即溶🤤,值得再encore香草燒羊架 $52每份得一件,羊架燒得好腍,羶味唔會太重,媽咪唔鍾意太重羊羶味都話好好食😎網燒安格斯牛扒 $128火候掌握得啱啱好🔥,秘製黑椒汁就稍為有啲多,有少少搶咗牛扒本身嘅肉香,不過牛扒尚算嫩口,好惹味👍🏼吉列廣島蠔 $58廣島蠔即叫即炸,吉列外層香脆,咬開外層就係充滿蠔汁嘅廣島蠔😋,熱辣辣好好味,加上檸檬汁仲可以癖腥🍋花魚一夜干 $78一夜干就好似我地香港嘅鹹魚咁,都係以前日本人嘅冷凍技術唔好,處理好鮮魚後再浸入鹽水風乾一夜🐟,以保存魚嘅鮮香,雖然有啲多骨,但係大條得黎肉質仲好嫩滑😚另外仲叫咗唔少串燒,有鳥棲和牛($36)、
餐廳:鳥棲日本料理 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖

牛肉他他燒 $88
牛肉新鮮冰涼得黎而且入口即溶🤤,值得再encore

香草燒羊架 $52

網燒安格斯牛扒 $128
火候掌握得啱啱好🔥,

吉列廣島蠔 $58

花魚一夜干 $78

另外仲叫咗唔少串燒,有鳥棲和牛($36)、大葱雞肉($30)、煙肉蝦卷($32)同鹽燒牛舌($35),
比較特別嘅係煙肉蝦卷🥓,用燒香嘅煙肉包住爽口彈牙嘅蝦肉🦐,估唔到兩樣嘢加埋起嚟有幾鬼馬幾夾😏
2020-09-16
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 牛肉他他燒
2020-09-14 131 瀏覽
🔸鳥棲和牛🔸南蠻炸雞籃🔸牛肉他他燒🔸原條鰻魚炒飯-今晚收工喺公司附近搵食,觀塘咁多座工廈真係大把好嘢食㗎!今次介紹吓呢間食日本料理,唔好睇門口唔係咁起眼,入到去有梳化卡位坐得好舒服,食物高質得嚟又唔貴。先講個牛肉他他,個邊邊位輕微咁燒過,中間係生牛肉,入口食得出新鮮嘅牛味,正!和牛串燒半肥瘦入口即化,肉汁充滿口腔,高質!炸雞即叫即炸,上枱熱辣辣,咬落又係肉汁咇晒出嚟,皮脆肉嫩,非常好味。最後叫多個鰻魚飯,原條上嘅蒲燒鰻魚啖啖肉,配埋用蒲燒汁、紅青椒炒成嘅飯,食到好滿足啊!
🔸鳥棲和牛
🔸南蠻炸雞
🔸牛肉他他燒
🔸原條鰻魚炒飯

和牛串燒半肥瘦入口即化,肉汁充滿口腔,高質!

今次黎到觀塘嘅工廈搵食,見到呢間日本野好有日本家庭feel 就入去試下蹬!佢都有幾多唔同嘅野食揀,勁耐冇食日式燒海鮮,分別點左燒扇貝同燒生蠔,芝士同海鮮真係好夾!前菜點左個韓式牛舌試下,好厚肉而且非常惹味,都幾開胃呀!主菜點左個牛肉湯烏冬,非常之足料,牛肉鋪滿成個烏冬,而且個湯底好濃郁,大大碗食完真係好滿足!呢間餐廳坐得幾舒服,隔離左右都有好多小店,食完野仲可以行下街,消化下👍🏻👍🏻👍🏻

前菜點左個韓式牛舌試下,好厚肉而且非常惹味,都幾開胃呀!

2020-09-13 89 瀏覽
本身系or訂左位鋪頭早個幾鐘打電話黎confirm提我照有心可惜我地都系遲到😅去到勁多人等電梯好彩5樓我都仲可以行樓梯上上到去都幾易揾鋪頭細細間幾骨緻安排左我地坐梳化卡位幾舒服~2個女仔唔算大食叫左個鯛魚set lunch,軟殼蟹天婦羅,芝士豆腐沙律,蒜蓉烤蠔,同兩杯野飲沙律配豆腐同芝士有點特別👍🏻👍🏻👍🏻軟殼蟹天婦羅有4件,都好大件下👍🏻👍🏻👍🏻鯛魚set lunch幾有碗湯有碗沙律,價錢黎講都是抵食,鯛魚有4片,都幾好食蒜蓉烤蠔($36一隻)有點小貴,因為唔知,只叫左一隻,我冇食到野飯我叫左杯巨峰富士山,其實即系提子味有汽飲料加cream?,不過都幾得意嘅朋友叫左杯cappuccino佢話個咖底唔酸幾好飲總括而言,呢間工廈日本料理野食同環境都唔錯,雖然我覺得系小貴,但同朋友吹下水都不失為一個好地方
本身系or訂左位
鋪頭早個幾鐘打電話黎confirm提我照有心
可惜我地都系遲到😅
去到勁多人等電梯
好彩5樓我都仲可以行樓梯上
上到去都幾易揾
鋪頭細細間幾骨緻
安排左我地坐梳化卡位幾舒服~
2個女仔唔算大食

沙律配豆腐同芝士有點特別👍🏻👍🏻👍🏻
軟殼蟹天婦羅有4件,都好大件下👍🏻👍🏻👍🏻
朋友叫左杯cappuccino佢話個咖底唔酸幾好飲

鯛魚set  lunch
2020-09-12
2020-09-11 65 瀏覽
鍾意呢間日本料理坐得舒服,全部都係梳化位,可以慢慢食。餐牌有好多唔同嘅選擇、有火鍋、燒肉、串燒、小食、飯麵、甜品、飲品。應有盡有。叫咗牛肉壽喜燒牛肉,份量都幾多,而且幾香幾好味,配料仲有豆腐、菜、金菇、冬菇等等,湯底甜甜地,壽喜燒風味。叫咗個豚肉炒麵,麵煙煙銀銀,幾好食。有醬油風味,有驚喜。小食叫咗炸雞,炸雞有四至五件,有沙律醬。炸起熱辣辣,雞肉夠滑,好食!另外再叫咗一口餃子,餃子外皮脆、入面夠Juicy, 都好好食!餐廳價錢合理,坐得舒服,食物有質素!

鍾意呢間日本料理坐得舒服,全部都係梳化位,可以慢慢食。

叫咗個豚肉炒麵,麵煙煙銀銀,幾好食。有醬油風味,有驚喜。

小食叫咗炸雞炸雞有四至五件,有沙律醬。炸起熱辣辣,雞肉夠滑,好食!

餐廳價錢合理,坐得舒服,食物有質素!
2020-09-10 79 瀏覽
同朋友喺觀塘行完一輪,肚仔餓就求其搵間餐廳試下。因為好鍾意居酒屋,加上行過見到無乜人就狗衝咗入去,好彩行快步,過多陣就已經Full House!! 我地點咗幾道開胃菜—牛油果蟹柳手律:正常味道,係牛油果比較少,得幾塊 芝士明太子卷蛋:睇落好似好頹有點膠,但食落有驚喜,好好味!!呢個大推!跟住仲有叫咗幾串串燒,包括牛舌、雞翼...我覺得都係普普通通,唔算驚為天人最後我地仲叫咗一客雞肉炒麵,味道唔錯,但雞帶有骨,食落唔夠爽快整體唻講味道唔錯,而且價錢真係幾合理,唔會好似平時去居酒屋咁幾舊水落樓不過整體選擇唔夠多都係硬傷,而且好期待嘅雪葩原來得半個,唔夠喉
好彩行快步,過多陣就已經Full House!!

我地點咗幾道開胃菜—
牛油果蟹柳手律:正常味道,係牛油果比較少,得幾塊

芝士明太子卷蛋

跟住仲有叫咗幾串串燒,包括牛舌、雞翼...
我覺得都係普普通通,唔算驚為天人

雞肉炒麵

2020-09-08
芝士明太子卷蛋
雞肉炒麵
今日去咗觀塘APM行街🛍上網見鳥棲日本料理堂食有9折優惠🥳於是就約埋朋友上嚟食dinner🍽✨七味墨魚嘴 $58墨魚嘴爽囗彈牙 推薦🐙✨牛油果蟹子沙律$52沙律份量兩個人食啱啱好😆On top仲有幾片牛油果🥑✨大蝦天婦羅 $78 天婦羅蝦肉爽滑 炸粉唔會好厚 正!🍤✨南蠻炸雞籃 $62炸雞鮮嫩多汁🍗再加上沙律醬同檸檬汁 味道一流🍋✨滑蛋黑毛豬扒飯 $82果然係黑毛豬 肉質非常腍滑🐷吉列豬扒皮薄又脆 配埋珍珠飯特別好食😋✨

今日去咗觀塘APM行街🛍

滑蛋黑毛豬扒飯 $82

果然係黑毛豬 肉質非常腍滑🐷

吉列豬扒皮薄又脆 配埋珍珠飯特別好食😋

2020-09-09 58 瀏覽
鳥棲喺駱駝漆工廈,客人比較多嘅關係預先訂位會比較好餐牌總類唔少,但居酒屋風格無酒類係有少少可惜😋牛舌28蚊份真為超級控,加加埋埋差唔多有近二十份,個人覺得抵食過串燒牛舌十分推薦串燒,厚肉多汁唔會過熟,基本上點左4/5串每串都好味,其中免治雞肉印象最深,有啖啖軟骨口感豐富。煎蛋捲味道失望😭食落全無蛋味口感反面似腐皮,明太子勁鹹芝士唔係流心,所有野夾埋怪上加怪,真係避免唔好點豚肉火鍋都幾多料,而且豚肉食得出唔係一般街邊豬肉片,大塊得嚟豚肉味濃,推薦柚子雪葩清香且酸甜開胃,但菠蘿就水份較多似果汁冰
鳥棲喺駱駝漆工廈,客人比較多嘅關係預先訂位會比較好
餐牌總類唔少,但居酒屋風格無酒類係有少少可惜😋
柚子雪葩清香且酸甜開胃,但菠蘿就水份較多似果汁冰
2020-09-09 48 瀏覽
觀塘嘅工廠區一直都係藏寶之地,有好多好有特色同埋性價比高嘅餐廳都起唔同嘅工廠大廈開鋪。而呢間餐廳所在嘅駱駝漆大廈更甚, 每次食飯時間都好多人等上樓。呢度仲有好多得意嘅小店可以行,所以黎食飯順便尋寶,就岩晒啦。呢度嘅坐位都係梳化, 好好坐,亦唔會迫好靚好有感覺嘅餐墊同餐具首先食吓啲前菜先,個芝士明太子蛋卷係俾咗好大驚喜,因為佢個蛋係仲熱,新鮮整起。而佢中間夾咗啲蛋黃醬,再加埋上面嘅明太子,口感同味道都好豐富好濃厚牛油果蟹子沙律都好開胃,佢唔會太多醬,所以唔會食到滯咗鳥棲豚肉炒麵係必食呀!佢個汁好好味,又炒得夠鑊氣,最緊要係唔會好油,個麵又唔會太軟淋串燒方面,我仲叫咗鹽燒牛舌、燒雞翼同埋大蔥雞肉。都係即叫即燒,份量足夠,燒得夠火候,所以都好香口,幾滿足最後就叫埋個南瓜雪芭,好驚喜嘅野係佢係用南瓜皮黎裝住個雪芭,食落去又真係幾濃南瓜味,好足料呀!希望大家都可以多多支持工廈小店,我覺得佢地真係好有心~

呢度嘅坐位都係梳化, 好好坐,亦唔會迫

好靚好有感覺嘅餐墊同餐具

牛油果蟹子沙律都好開胃,佢唔會太多醬,所以唔會食到滯咗

希望大家都可以多多支持工廈小店,我覺得佢地真係好有心~
2020-09-08 51 瀏覽
晚餐選擇和牛串燒、牛舌、腎等,夠味有水準,但雜菌咸味太重,分量太單薄、菇串味道都太重手,招牌飲品有特色,最值得食個鰻魚飯,味道唔錯夠分量,二人撐枱腳感覺非常好,座椅都幾舒適。

2020-09-08 3210 瀏覽
今日又過左嚟觀塘行outlet,之後就當然食返呢間高質日本餐廳!之前食過一次性價比好高而且店員服務好好!壽喜牛肉鍋+烏冬呢個既份量其實都幾多,因為有成7-8片牛肉而且又有豆腐、菇同菜,壽喜燒既汁完全融入食材,鮮甜又開胃。另外加一個烏冬,會先用熱水焯下先上台,所以唔係硬到冰咁樣煮,食落彈牙又煙韌!滑蛋黑毛豬扒飯黑毛豬本身都好香濃,配合埋佢既滑蛋同埋洋蔥,食落味道好夾而又保持到個皮有少少脆身,加埋飯一齊食一流!大蝦天婦羅應該都有人同我一樣食天婦羅只係鍾意食蝦,呢到既天婦羅唔會令你失望,大大隻又彈牙而且蝦味突出冇雪味,一定要試下!今日又過左嚟行outlet,之後就當然食返呢間高質日本餐廳!之前食過一次性價比好高而且店員服務好好!壽喜牛肉鍋+烏冬呢個既份量其實都幾多,因為有成7-8片牛肉而且又有豆腐、菇同菜,壽喜燒既汁完全融入食材,鮮甜又開胃。另外加一個烏冬,會先用熱水焯下先上台,所以唔係硬到冰咁樣煮,食落彈牙又煙韌!滑蛋黑毛豬扒飯黑毛豬本身都好香濃,配合埋佢既滑蛋同埋洋蔥,食落味道好夾而又保持到個皮有少少脆身,加埋飯一齊食一流!大蝦天婦羅應該都有人同我一樣食天婦羅只係鍾意食蝦,呢到既天婦羅唔

壽喜牛肉鍋+烏冬

滑蛋黑毛豬扒飯

大蝦天婦羅

壽喜牛肉鍋+烏冬

滑蛋黑毛豬扒飯

大蝦天婦羅

• 壽喜燒
2020-09-08 57 瀏覽
一聽駱駝漆大廈🐪大家都知行outlet 係must do list~行到攰...大家可以試下去呢間日本料理~環境坐得幾舒服,堂食仲有9折都幾抵食🙂1.壽喜牛肉鍋🐮 ($128)5,6片肥牛,少少脂肪,吾會太韌!底下仲有好多蔬菜,有娃娃菜、冬菇,金菇,仲有超入味嘅粉絲!個湯底係似關東煮,醬油汁少少甜,超香濃🥰.2.原條鰻魚炒飯($128)長長嘅鰻魚,真係好大條,不過我覺得多骨左少少🤏🏻炒飯偏濕同比較黏身,如果多啲蛋炒會香啲~.3.雙重芝士年糕🧀($45)一層係外層,一層係內裏有芝士餡,裏面熱呼呼,軟綿綿,口感一流!.4.藍桔富士山🗻($35)少女必點之飲品~冇得去日本同真嘅富士山打卡,唯有同假嘅影住先。佢有Vanilla ice cream再加波子汽水🥤都幾好飲👍🏻👍🏻👍🏻疫情外賣仲有65折🤩🤩🤩

1.壽喜牛肉鍋🐮 ($128)

2.原條鰻魚炒飯($128)

3.雙重芝士年糕🧀($45)

4.藍桔富士山🗻($35)

疫情外賣仲有65折🤩🤩🤩
2020-09-06 86 瀏覽
行到肚餓到一個點,就揾嘢食。見到呢間個餐牌,覺得ok,所又就入去。限聚令關係,要同朋友隔板坐,不過都好近,無唔開心感覺。嘢食份量相當大,味道不錯!坐得都好舒服!唯一唔好係我哋坐近門口枱,前面有個職員放嘢位但用布簾遮住,但有一個員工成日去果個位整完嘢又唔拉返好,我見到啲鞋響度,食嘢好破壞。。。。
限聚令關係,要同朋友隔板坐,不過都好近,無唔開心感覺。
嘢食份量相當大,味道不錯!坐得都好舒服!
2020-09-06
午餐