2020-09-17
餐廳:鳥棲日本料理 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖9月頭媽咪生日🎂,趁佢有空檔嘅時間約咗佢食飯,請佢食返餐豐富嘅生日飯🥳,今次就帶咗佢去觀塘駱駝漆大廈3座5棲嘅鳥棲日本料理入到餐廳環境算幾闊落,啲櫈都係以沙發布料為主🛋️,坐得都幾舒服😌,門口仲有一幅好大嘅green wall🍀,打卡一流😆牛肉他他燒 $88第一次試牛肉刺身😍,估唔到又係一種新享受,薄切生牛肉稍微煎香邊邊🐂,再放上冰塊上面,牛肉新鮮冰涼得黎而且入口即溶🤤,值得再encore香草燒羊架 $52每份得一件,羊架燒得好腍,羶味唔會太重,媽咪唔鍾意太重羊羶味都話好好食😎網燒安格斯牛扒 $128火候掌握得啱啱好🔥,秘製黑椒汁就稍為有啲多,有少少搶咗牛扒本身嘅肉香,不過牛扒尚算嫩口,好惹味👍🏼吉列廣島蠔 $58廣島蠔即叫即炸,吉列外層香脆,咬開外層就係充滿蠔汁嘅廣島蠔😋,熱辣辣好好味,加上檸檬汁仲可以癖腥🍋花魚一夜干 $78一夜干就好似我地香港嘅鹹魚咁,都係以前日本人嘅冷凍技術唔好,處理好鮮魚後再浸入鹽水風乾一夜🐟,以保存魚嘅鮮香,雖然有啲多骨,但係大條得黎肉質仲好嫩滑😚另外仲叫咗唔少串燒,有鳥棲和牛($36)、
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
牛肉他他燒 $88
香草燒羊架 $52
網燒安格斯牛扒 $128
火候掌握得啱啱好🔥,
吉列廣島蠔 $58
花魚一夜干 $78
另外仲叫咗唔少串燒,有鳥棲和牛($36)、大葱雞肉($30)、煙肉蝦卷($32)同鹽燒牛舌($35),