2018-09-19 2647 瀏覽
今日屋企食飯,出左去博康個邊,個邊而家仲有好多傳統大排檔式既餐廳,岩一大班人食,個度間新廣發仲係我讀中大時成日會去既地方,好有回憶,不過今次係食呢間魚魚魚~咁我bk左4位,閒日黎講都唔算多人,唔洗等咁佢有好多唔同既餐set, 由200到400/位不等,收費合理,餐set 食物種類多,不過醬油就要另外收錢我地都鐘意食蟹,就叫左呢個Set, 有蟹又有得打邊爐餐廳都幾貼心,有濕紙巾又有膠手套提供!唔洗食到勁污穢,呢個扺讚既!點完餐後,第1道菜凍蟹好快就上左了味道唔錯,肉質結實,大細算係咁蟹鉗算大隻多肉,食落都鮮!凍蟹上左之後,等左一陣,就上哂淨低既野。可能係閒日,唔知假日黎,坐滿左好熱鬧時會點🤣咖哩蟹同胡椒蟹望落都幾有氣勢原隻上仲要勁大隻!佢炒得入味,又唔會太鹹,呢道整得唔錯!之後火鍋都上了,係花甲蟹鍋湯底味道清甜,個鍋夠哂霸氣,個2條龍😂火鍋配料都有幾十種揀,選擇都算多質素就正正常常!有d都好味既而呢個燒扇貝,係佢呢排有個晚市活動送,擲骰中唔同no.就有唔同獎勵而亦都燒得幾好,唔會乾身又夠味,記得去食都擲下!肥牛同豚肉既脂肪分布睇落都ok,我碌一碌都食得,而手製魚皮同響鈴係值得讚,同出邊食

咁我bk左4位,閒日黎講都唔算多人,唔洗等

我地都鐘意食蟹,就叫左呢個Set, 有蟹又有得打邊爐

點完餐後,第1道菜凍蟹好快就上左了

味道唔錯,肉質結實,大細算係咁
蟹鉗算大隻多肉,食落都鮮!

咖哩蟹同胡椒蟹

之後火鍋都上了,係花甲蟹鍋
湯底味道清甜,個鍋夠哂霸氣,個2條龍😂

火鍋配料都有幾十種揀,選擇都算多
質素就正正常常!有d都好味既

而亦都燒得幾好,唔會乾身又夠味,記得去食都擲下!

肥牛同豚肉既脂肪分布睇落都ok,我碌一碌都食得,而手製魚皮同響鈴係值得讚,同出邊食既真係好唔同,非常香口脆脆,不過就一人得一舊😭😭好想食多幾舊

整體黎講跟餐食物質素幾好,你話我真係要比意見可以改善既係,就係上菜既速度可以快少少~同埋都有1,2樣野漏左,可以增加準確度!我相信會愈做愈好,加油我會再黎食哈哈!
2018-09-13
2018-09-13 153 瀏覽
第一次同朋友係博康村附近搵野食,見到有蟹主角既餐,中意食蟹既我就建議係依間食就係嗌依個$288/位既餐落單後,好快先每人一隻凍蟹,凍蟹幾鮮甜既食完凍蟹之後就係慢長既等待,等左半個多小時終於上下一款蟹四個人,可以咖哩蟹同黑胡椒蟹各嗌一隻,兩隻蟹都好大隻,咖哩蟹味道比較淡,黑胡椒濃d比較惹味咁岩中秋時段,有得擲骰抽獎,中左飽魚但賣晒,換左扇貝,都唔錯又係等好耐先有個鍋尼牛同豬肉都食唔靭,有d質素依碟都唔錯,最右邊墨魚磚最特別依張就任叫,質素就普通,都要比些耐性等一等

就係嗌依個$288/位既餐

落單後,好快先每人一隻凍蟹,凍蟹幾鮮甜既

食完凍蟹之後就係慢長既等待,等左半個多小時終於上下一款蟹

又係等好耐先有個鍋尼

牛同豬肉都食唔靭,有d質素

依碟都唔錯,最右邊墨魚磚最特別

依張就任叫,質素就普通,都要比些耐性等一等

2018-09-13
2018-09-13 126 瀏覽
自从健身后,已经有5年没有到博康的冬菇亭吃广东点心啦,今天9:30到啦,旧店不见,是另一家新店。点了 凤爪,潮州牛肉现拉肠粉,猪肚-鸡肉-虾胶丸,都很好吃,真材实料,味道好!而且很客气!埋单56元, 下周再去试试其他早点。
味道好!而且很客气!埋单56元, 下周再去试试其他早点。
2018-09-11 147 瀏覽
聽講沙田有間野有蟹翅宴食 咁就去試下 點知一入到去冷氣夠勁 地方夠大 坐得好舒服 再試埋d野食 野食新鮮 亦都好足料😋😋😋 一個字 正!!!估唔到一間係屋邨入面既冬菇亭可以做到咁嘅質素!!!👍🏻
今日男朋友係沙田第一城學車,我特地去接下課。下課已經入黑,肚子餓,兩個人決定去沙田圍找東西吃!其實本身是想去沙角邨吃大排檔,但發現原來後面的博康邨都有野食,於是行去看看。鱻潮鋪頭在當眼位置,一入邨就看到。看到手工鍋!嘴饞的我們決定入去試試!雖然是熟食市場,大排檔的格局,但環境不差,衛生情況十分理想,而且坐位寬敞,坐得舒服。既然是想吃手工鍋,當然要試店內的蟹宴手工私房鍋!這個套餐288元一位,包一隻涷蟹、一隻炒蟹、一個花甲蟹鍋、一碟牛頸脊或黑毛豬、幾款特色配料、還有30款任食配料。個人覺得價錢很抵,畢竟去泰國餐廳,點一隻咖哩炒蟹,已經差不多300元了...這裡可是一個大餐...涷蟹涷蟹是蟹宴大餐的第一道菜,附上泰式酸辣汁。這隻蟹的肉不算多,主要是嚐它的鮮味,因為選材新鮮,味道鮮甜多汁,蘸上酸辣汁,其蟹肉鮮香更被提吊上來。蟹蓋內也是重點!蟹仔細細,原來蟹膏裹腹!膏味濃郁而不膩,涷蟹作序幕實在不錯,先淺嚐蟹鮮,熱個身,再迎接接下來的蟹宴。黑胡椒炒蟹這個是新加坡的名菜,造法不升很複雜,但要做到野味而有鑊氣不簡單,至起碼用家中爐頭難以達至。鱻潮這個炒蟹,加入了大量黑椒,不算很辣卻黑椒香十足,很過

涷蟹

黑胡椒炒蟹
這個是新加坡的名菜,造法不升很複雜,但要做到野味而有鑊氣不簡單,至起碼用家中爐頭難以達至。鱻潮這個炒蟹,加入了大量黑椒,不算很辣卻黑椒香十足,很過癮很有鑊氣。雖然有鑊氣,但殼內啖啖的蟹肉仍然嫩滑,可見廚房的爐頭很夠火,但師傅的快炒功力也很強。

鱻潮花甲蟹鍋
吃完鮮甜涷蟹,又吃完啖啖的炒肉蟹,是時候要吃蟹鍋。鍋內有一整隻青蟹,而且一整碟花甲,另外也有一隻蔬菜,因此湯頭有蔬菜的清甜,也有海鮮的鮮味,看到顏色是奶白色,就知已經煲到入味。見湯底如此野味,急不及待要下個出前一丁,來一個蟹濃湯一丁!

食完配料後才慢慢吃蟹肉,啖啖肉,鮮味仍在,而且口感也很滑。

特式配料

牛頸脊
脂肪豐富,油花分佈均衡,而且肉質比較腍身,因此熟後入口即溶,牛的油脂香有效被揮發。

八寸皇帝蟹棒+蟹肉丸+黑白墨魚丸
這個蟹棒可不是本日吃的假蟹柳!鮮甜多汁,蟹味豐富。兩種丸是手製的,所以做到彈牙有口感,蟹丸繼續是蟹味濃郁,特別想說墨魚丸,雙併的吃法真的第一次,吃到白的滑,也嚐到黑的濃,口感味道相當有趣。

手工炸魚皮and 響鈴
平日打邊爐,一般都是吃包裝的魚皮響鈴,這裡卻是人手造的。分別是無咁油膩,下水後不會立即軟淋淋,上水做到外軟內脆,一塊魚皮、一塊響鈴,經歷兩種食法。而且魚皮很大塊很長,比我隻手還要長!

其他配料選擇達30種,也是很新鮮,一點也沒有揸流攤!

我覺得這一餐很滿足,也很抵食!兩個人加起來才500元多,卻吃到一個大餐,比一餐放題可能更平,下次會叫多點朋友一起去!

• 凍蟹
  • 手工魚皮
  • 花甲蟹鍋
過去一年,火鍋界大吹北風,任何類型的火鍋開得成行成市,好像重慶麻辣、日式、韓式、泰式等等,可能「隔籬飯香」開始有點厭了,始終吃得多都熱氣,但今日去朋家就在沙田博康邨發現呢間手工私房鍋,就相對特別打住家味道,玩私房蒸鍋,先用蒸氣鍋蒸熟食物,再用粥底打邊爐朋友成日話最好一個價錢包晒野食,星期一至四,每位$198,可選擇六款海鮮,兩款肉,三款蔬菜,還有一鍋粥。醬油費$10,但酒水呢就呢度加20蚊可以任飲汽水啤酒!入到去環境比想像中要好!因為在入面始終是熟食市場!但【鱻潮手工私房鍋】算是非常闊落、光猛、乾淨!係好像人手有點不足而已...得兩個人走全場一坐低就有人拎調味盤過嚟,蔥、生蒜,炸蒜、辣椒油、指天椒、芫茜..任君選擇另外枱面上擺放左即棄套同埋濕紙巾,貼心到爆,唔洗怕食到咁邋遢。👉🏻款粥底分別係乾瑤柱粥底及南瓜排骨粥底我揀選既係乾瑤柱粥,就有一種感覺同海鮮會好配合...而且因乾瑤柱本身鮮味濃郁,煲煮過程中鮮味滲入米內,香氣誘人啊!粥底係蒸氣鍋是非常之咁重要,將先預備好既濕米同瑤柱絲先放入底層,之後要做既係蓋上上層等待最後既成果黎臨鏡頭一轉黎到我地既蒸鍋配料首先最上層當然係最重要既海鮮,順帶
打住家味道,玩私房蒸鍋,先用蒸氣鍋蒸熟食物,再用粥底打邊爐

入到去環境比想像中要好!因為在入面始終是熟食市場!

一坐低就有人拎調味盤過嚟
,蔥、生蒜,炸蒜、辣椒油、指天椒、芫茜..任君選擇

👉🏻款粥底分別係乾瑤柱粥底及南瓜排骨粥底

鏡頭一轉黎到我地既蒸鍋配料
首先最上層當然係最重要既海鮮,順帶一提每一種食材完熟既時間都有所不同,食之前睇一睇紙仔上面既完熟時間,但上菜個陣員工都會一步一步咁都會教你用timer計時。就唔洗怕過熟喔!

廚師挑選6款新鮮海鮮...
分別係龍蝦仔、花甲、鮑魚、貴妃蚌、鮮魷、白鱔圈但除左龍蝦仔之外基本上都可2到3分鐘就可以食得。非常快手!

👅鮮魷
鮮魷卷成花花既形狀,應該係最易熟既海鮮,基本上見到變成實白色已經食得,剛好熟成既鮮魷爽滑有彈性,非常有咬口。

👅白鱔圈
好多人都會好怕食白鱔,主要都係白鱔既魚骨幼長難捉摸,但呢到既鱔肉都經過去骨既處理,絕對安心去大口大口吃下去,白鱔既魚肉會結實,食起黎會好有口感唔會散散爛爛,清蒸既味道尤其鮮美。我都幾推介呢樣食物!

👅花甲
份量超級多,接近有20隻,雖然唔算係高價食材,但同樣鮮甜,而且全部都打開口口,證明用料新鮮,花甲肉沾小小豉油味道更加好。因為可以提升鮮味既濃度!
貴妃蚌&鮑魚&鮑魚&鮮魷

👅龍蝦仔
全晚最期待既海鮮王,價格貴就不在講啦,點解要蒸耐小小,因為肉都幾多,而且肉質既甜美唔係普通大蝦類可以媲美,啖啖肉,咬落就夠滿足了,特別係蝦頭既半溶解既蝦膏真係一食難忘。呢個不得不試!
基本上拆肉問題不而擔心,因為已經可以就這樣容易食用了。
龍蝦仔&鮑魚

👅貴妃蚌
係眾多海產類入面都比較喜歡既一種,不僅比扁貝更肉多豐滿,而且爽口甜美,基本上唔加任何調味,只要混上小小蒜蓉,都已經好好味,記得要飲埋殼上面既精華湯汁,再講...貴妃蚌清蒸才是王道。

👅鮑魚
本身黎講對鮮鮑魚麻麻地既,因為的懶食起黎始終會吃力一些,醃上蒜蓉和調味料,都唔錯!蒸鮑魚仔時間不可以太長呢,否則肉質會變韌!

👉🏻接住落既係蔬菜同手工製品,由六款中自選岀三款。

👅手工蝦膠配勝瓜
蒸起既勝瓜比水灼既多一份爽脆感,本身粘粘既手工蝦膠,竟然如此咁彈牙,純蝦肉既口感果然非同一般。蝦膠配勝瓜一流!

👅手工墨魚膠配冬瓜
個人比較喜歡較淋身既冬瓜,味道清清淡淡還不錯飲落小小會有鮮味可以是說清甜的冬瓜...手工墨魚膠如同一切,依然爽口彈牙,以墨魚膠填滿,喜有豐富口感!但相比之下墨魚既味道比冬瓜更為濃一些。

👅蟹子南瓜福袋
呢個好推介啊!
以腐皮包住蟹子南瓜蓉,微微既豆品夾雜係南瓜蓉入面,甜而不膩,食落都有一點飽肚感。但新鮮感十足!好好食

蟹子南瓜福袋

👉🏻再黎既係兩款自選肉類,分別揀左安格斯牛頸脊同埋大澳蝦醬豬頸肉。

👅安格斯牛頸脊
鋪係娃娃菜上面係為左無咁易黐底,牛肉本身就唔需要太熟,1.5分鐘已經好足夠,肉質肥瘦均衡,蒸氣煮熟感覺上肉味更岀。

👅大澳蝦醬豬頸肉
連同牛油紙一同蒸熟,豬頸肉既肉汁加上濃厚既蝦醬以及蒸氣中既水份產生成自然既sauce,帶着小小既油脂感,但幾過蒸氣沖淡後,不會過濃烈,我都幾特別喜歡呢種味道。

大澳蝦醬豬頸肉

最後這個晚餐食埋底層既粥底就完美Ending
底層粥底包攬以上所有既海鮮,肉汁既精華,表現岀鮮甜以及...軟滑綿綿既味道,乾瑤柱份量不才但粥底份量更多!絕對是棒著肚離開的!

雖然人手不太夠,但都見店員快快手手,其實呢個價位食到先用蒸氣鍋蒸熟食物,再用粥底打邊爐都已經係性價比高了!幸好有店員告知我們每款食物蒸多少分鐘,所以蒸出來的食物,時間蒸得準確,又夠火喉,就能吃出每樣海鮮同食物的鮮味。
最讚既係餐廳名大方!會預備膠手套同濕紙巾比每個客人使用,可以安心吃、用手吃、無儀態咁吃!爽啊!
貴妃蚌&鮑魚&鮑魚&鮮魷
龍蝦仔&鮑魚
蟹子南瓜福袋
大澳蝦醬豬頸肉
  • 白鱔圈
  • 龍蝦仔
2018-08-30 119 瀏覽
平日好少行開沙田圍,今日放工行過,難得見到有蟹宴就試一試啦,首先有餐唔駛諗最好,啱哂啲懶人,仲要坐得寛躺,仲有火鍋任食配套,心諗至少可以食得飽先啦,唔駛驚中伏!一黎有凍蟹同咖哩蟹食,有啲驚喜驚喜,隻咖哩蟹都大隻喎!食完蟹仲有火鍋,爽!仲有人唱歌,真係夠經典!D蟹勁大隻,勁好食,食得勁開心!!平日好少行開沙田圍,放工行過,有蟹宴就試一試啦,有餐唔駛諗最好,仲要坐得寛躺,仲有火鍋任食配套,心諗至少可以食得飽先!一黎有凍蟹同咖哩蟹食,有啲驚喜,隻咖哩蟹都大隻喎!食完蟹仲有火鍋,爽!
仲有人唱歌,真係夠經典!
D蟹勁大隻,勁好食,食得勁開心!!

2018-08-30
2018-08-29 361 瀏覽
今日入左沙田圍探個朋友,諗住話一齊食個飯敘下舊。朋友知我一向鐘意食蟹,連個名都改到成隻蟹咁,於是佢帶我去左附近博康邨個熟食市場,話呢度有個好地方,包我食蟹食到夠皮咁話。去到望到個名”鱻潮”,三條魚,唔係好識讀。好彩朋友係中文系出身,即刻上身咁講書話 鱻字 讀鮮,係鮮嘅異體字,就係字面咁解,新鮮呀。 我都即時應左句 : 梳突S呢!入到去坐低,原來都幾多選擇,有散叫又有套餐,套餐有兩款,一款係私房蒸鍋($198),主要係粥底+蒸海鮮。另一款係蟹宴手工私房鍋($288),有凍蟹、有炒蟹、仲有蟹鍋半自助打邊爐。今日黎得就係為左食蟹食到夠,所以都唔洗點諗,即刻叫左兩位蟹宴手工私房鍋!首先出場,一人一隻凍蟹。一隻凍蟹唔難整,好簡單嘅整法,清蒸再雪凍就係。但一隻好食嘅凍蟹就唔易有,原汁原味,唔加調味先最能夠食到蟹嘅鮮味,但新唔新鮮一食就知。 凍蟹黎到賣相唔錯,顏色都好鮮色,最難得嘅係,一聞落去仲有陣淡淡嘅海水咸鮮味,證明蟹係新鮮貨,唔係用雪蟹。單以用料計,已經足以比滿分。蟹食落肉質結實,一梳梳,而且薄殻厚肉,仲有少少蟹膏,非常鮮甜,一d腥味都無,非常有驚喜。之後就係第二道蟹,星洲黑胡椒炒蟹,呢隻係肉

凍蟹

星洲黑胡椒炒蟹

之後就係第二道蟹,星洲黑胡椒炒蟹,呢隻係肉蟹,老闆娘話有成斤重,個鉗都成個殼咁大。食落有別於一般坊間黑胡椒炒蟹,略帶甜味,係個汁仲見到微粒黑胡椒碎,唔係普通開粉嘅汁,唔會話食落只得黑胡椒,無晒蟹味。蟹肉亦非常鮮甜,而且肉都好多下,朋友果然無介紹錯。
花甲蟹鍋

跟住就第三道菜,花甲蟹鍋打邊爐!龍頭鍋好有氣勢,湯面鋪滿娃娃菜,而蟹同花甲都係生嘅,唔係整好先上枱,起碼唔會煲到老晒先,通常材料新鮮先會敢咁做,亦睇得出老闆對自己材料嘅信心。蟹鍋非常足料,用左2隻蟹做湯底,又有蟹食之餘,個湯亦好鮮味。
安格斯牛頸脊

套餐會跟一碟肉,我地揀左安格斯牛頸脊,雖然係有少少肥,但肉質唔錯,亦好重油香,可以一戰。

之後有幾款特色配料都幾有趣,食完問老闆娘先知原來係自家出品,出面食唔到架。
八寸皇帝蟹棒、招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚磚

第一碟分別有八寸皇帝蟹棒、招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚磚。八寸皇帝蟹棒咁長固然有特色,但比較值得一講嘅係招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚𥖁。蟹子蟹肉珍寶珠係用蟹子、蟹肉碎同蝦膠打成,每日新鮮做,食落非常彈牙爽口,好似食緊新鮮蝦咁有口感,非常重蝦味,唔會好似出面個d溝左粉。 至於黑白墨魚𥖁就更有趣,底個塊食落似紅腸,問老闆娘先知原來係台式墨魚腸,面頭配搭自己打嘅墨魚膠,非常好味,一人一舊有d唔夠喉添。
手工魚皮

之後呢個手工魚皮又係出色,塊魚皮成隻手掌咁長,原條魚皮無切開。呢個魚皮食到中段先黎,原來魚皮係新鮮人手即叫即炸,比起出面一般加工個d碎魚皮,香口好多,而且粉無咁厚,好好食!

另外亦有幾十款火鍋配料任食,比張紙大家睇下。

總括來講,非常滿足嘅一晚,蟹非常新鮮,用料有質素,單單食蟹已經開心死。而且呢度有幾樣自家製火鍋配料,亦睇得出老闆娘用心經營,肯花時間去做d平常少見嘅好野食出黎。有機會會同朋友再黎試下個蒸鍋,睇下會唔會又有驚喜!
2018-08-22
凍蟹
八寸皇帝蟹棒、招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚磚
  • 八寸皇帝蟹棒
  • 招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠
  • 黑白墨魚磚
2018-08-07 122 瀏覽
地道海鮮火鍋,你唔一定要試,但你唔試就走寶了,因為$198包加一任食係超抵。海鮮新鮮,魚皮勁大塊,湯底勁多豬骨!😋 先講海鮮拼盤,鮮帶子同大蝦都好新鮮。唔單止新鮮,賣相仲好一流。仲有要介紹下個羊肉,切得好薄,真係好考功夫。勺一勺就食得!仲要唔係好騷!鋪頭雖然唔係喺商場入邊,但餐廳也吃得很舒適,而且好友地道特色同風味!牛柳粒都好新鮮,而且仲好大粒!基本上呢個價錢簡直係實惠,我下次會帶埋屋企人一齊再嚟食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
海鮮新鮮,魚皮勁大塊,湯底勁多豬骨!😋
2018-08-05 104 瀏覽
朋友介紹黎呢度食蟹 一行幾個人就柴娃娃黎到沙田。餐廳係沙田圍站附近既地鋪 舊式裝修 大排檔既感覺。姐姐為我地介紹左幾個餐!十分花多眼亂。總括來講就係1.唔食蟹淨打邊爐(價錢唔清楚因為無考慮)2.食部分蟹加打邊爐(當中又有兩款)$3083.淨食蟹唔打邊爐$338最後我地揀左淨食蟹🦀 飲品再加$20任飲好!先黎既有清蒸三點蟹蟹都大大隻 幾新鮮 有膏然後係咖哩蟹同胡椒蟹2揀1因為我地多人所以就各半!我食咖哩蟹 覺得係全晚最好味😂個咖哩汁好濃有蛋花 正之後有遠處既甲羅燒 同 炸軟殼蟹甲羅燒每人半份加$7可以多一個 係蟹膏加粉絲 還好 不過唔會加錢再食😂蟶子鮑魚扇貝3揀1我就揀左相當穩陣既扇貝 鮮甜!蒸蛋 有冬菰 蟹子同 蟹棒 蛋蒸得滑 蟹棒都甜最後就蟹粥同蟹飯我地都係各半飯黎講就蒜蓉味極重但有荷葉香粥就d蟹煲完都好甜但粥無咩蟹味總括來講試蟹既菜色都算多。蟹都新鮮。粥同飯就普通少少。3百中食到甘多蟹都還好
姐姐為我地介紹左幾個餐!十分花多眼亂。
3.淨食蟹唔打邊爐$338
最後我地揀左淨食蟹🦀 飲品再加$20任飲

好!先黎既有清蒸三點蟹

蟹都大大隻 幾新鮮 有膏

然後係咖哩蟹同胡椒蟹2揀1
因為我地多人所以就各半!
我食咖哩蟹 覺得係全晚最好味😂個咖哩汁好濃有蛋花 正

之後有遠處既甲羅燒 同 炸軟殼蟹

蟶子鮑魚扇貝3揀1
我就揀左相當穩陣既扇貝 鮮甜!

蒸蛋 有冬菰 蟹子同 蟹棒 蛋蒸得滑 蟹棒都甜

最後就蟹粥同蟹飯我地都係各半
飯黎講就蒜蓉味極重但有荷葉香
粥就d蟹煲完都好甜但粥無咩蟹味

總括來講試蟹既菜色都算多。
蟹都新鮮。粥同飯就普通少少。
3百中食到甘多蟹都還好
2018-08-05 219 瀏覽
海鮮私房蒸鍋套餐$198/位.雖然呢個唔係任食,但都好豐富架,套餐包括1. 每日由廚師發辦揀選6款海鮮2. 自選2款肉類3. 自選3款手工/蔬菜4. 1款粥底------------------------------海鮮:我地食果日既6款海鮮為:扇貝、鮮魷、蜆、白鱔圈、象拔蚌仔、龍蝦仔。每款海鮮蒸既時間都唔同,所以要逐款逐款咁蒸。餐廳都預備左一張紙,上面寫低左唔同海鮮所需既時間,同埋一個timer,咁就唔怕唔熟/overcooked啦。最喜歡扇貝,配上蒜蓉好好食!------------------------------精選肉類我地選左大澳蝦醬豬頸肉,同安格斯牛頸脊。豬頸肉比預期中好食,配上蝦醬好特別。
------------------------------手工/蔬菜我地選左手打蝦膠配勝瓜、手打墨魚膠配冬瓜同蟹籽南瓜福袋,3樣都無失望!------------------------------粥底 本身我地叫左南瓜排骨粥底,粥底係用所蒸海鮮既汁同水,再加米黎煮,但由於頭先蒸過d唔開殻既蜆,所以我地擔心粥底會有d唔新鮮,員工好好咁幫我地換左蟹粥。蟹粥真係好高質,蟹味夠濃,真係

海鮮私房蒸鍋套餐$198/位

雖然呢個唔係任食,但都好豐富架,套餐包括
1. 每日由廚師發辦揀選6款海鮮
2. 自選2款肉類
3. 自選3款手工/蔬菜
4. 1款粥底
海鮮:

最喜歡扇貝,配上蒜蓉好好食!

精選肉類

手工/蔬菜

粥底
本身我地叫左南瓜排骨粥底,粥底係用所蒸海鮮既汁同水,再加米黎煮,但由於頭先蒸過d唔開殻既蜆,所以我地擔心粥底會有d唔新鮮,員工好好咁幫我地換左蟹粥。蟹粥真係好高質,蟹味夠濃,真係有原隻蟹係裡面架!

另外我地仲食左同樣係$198/位既火鍋火鍋可以選擇2款湯包括一碟指定海鮮同肉類,一碟炸魚皮,同埋指定火鍋配料任食。
炸魚皮真係超級推介!脆口得黎調味又好!

2018-07-30 143 瀏覽
群組朋友話出嚟聚下,上週五話嚟呢間食,因為是美女揀話嚟,話做過網上survey,估計差極有限,又好耐冇一齊坐埋所以去,點知原來真係好唔掂,所以要寫寫等人知道嚟呢間嘢食嘢前先警惕,唔好好似我地組裡的美女誤中副車。食物:叫咗4個蟹餐一個火鍋,D蟹有凍蟹、咖哩蟹、黑椒醬蟹、閹仔蟹或蒸蟹、蟹殼、軟殼蟹、蟹粥、蟹飯等。食後覺得除了急凍蟹似樣D之外其他D肉都酶酶地,用重味道去冚死蟹味,最搵笨係將人地食完的蟹殼翻用,淋D重味醬汁就想含混過關。個蟹殼仲差,腥到嘔,D閹仔蟹/蒸蟹食得出係死咗既蟹,蟹粥蟹飯算過得去但埋相一般性價比低。火鍋仲衰,鍋料直頭係有D已變臭都照攞出嚟比人食,蝦酶,豬紅臭屎味,乜丸物丸都好怪陣味。食咗肚好唔舒服。服務就更差,態度好似唔憂做咁,叫幾聲先睬下你,筷子又比唔夠紙巾又缺貨,叫幾聲先比。食完覺得貼錢買難受,一於black list。

食完覺得貼錢買難受,一於black list。

2018-07-20
22 分鐘 (堂食)
2018-07-30 82 瀏覽
呢排好想食海鮮,今日同朋友去踩完單車,聽住大圍既朋友提過呢度既蟹幾好食,今日終於有機會試下七點零去到,等左15分鐘左右就入得,都好快有兩個餐揀,我們揀左個288九大鬼私房鍋加半放題揀左星州胡椒蟹🦀真係好惹味個汁好濃厚既胡椒味,但又唔會好 “近”蟹都好多肉,隻蟹都好大隻,d肉可以點汁食,如果有埋白飯仲可以撈飯食餐廳都好窩心,除左食蟹二寶之外,仲有手套同濕紙巾唔洗行黎行去洗手之後到雞煲🐓岀場叫左小辣,個麻辣既汁味道都好入味,雞既肉質就一部分滑,一部分有少少 “銀” 。不過整體都ok,半隻個份量都好多。準備食火鍋,店員提供調味料,選擇都ok到火鍋岀場個鍋好有氣勢不過d配菜略微少左d配料方面,有安格斯牛頸脊🐄牛味都好岀,肉質都嫩口好食丸方面,揀左蟹肉蟹子珍寶珠同黑白墨魚磚。其實係蟹子丸,味道正常,人手打口感都彈牙。反而黑白墨魚磚幾有驚喜,上面白色既墨魚淡淡地,下面黑色果片似紅腸既墨魚腸幾好食,有少少蒜味另外,又有響鈴🔔呢條響鈴真係好好食似即炸,有少少熱。好脆口,如果可以多兩條就好了大家都唔夠喉仲要提提,佢個size都好大整體而言,蟹好食,幾新鮮其他配料都滿意,如果多d菜就更好價錢方面288食到

七點零去到,等左15分鐘左右就入得,都好快

有兩個餐揀,我們揀左個288九大鬼私房鍋加半放題

揀左星州胡椒蟹🦀真係好惹味
個汁好濃厚既胡椒味,但又唔會好 “近”

餐廳都好窩心,除左食蟹二寶之外,仲有手套同濕紙巾
唔洗行黎行去洗手

之後到雞煲🐓岀場

準備食火鍋,店員提供調味料,選擇都ok

火鍋岀場
個鍋好有氣勢
不過d配菜略微少左d

配料方面,有安格斯牛頸脊🐄牛味都好岀,肉質都嫩口
好食

另外,又有響鈴🔔呢條響鈴真係好好食
似即炸,有少少熱。好脆口,如果可以多兩條就好了
大家都唔夠喉

仲要提提,佢個size都好大

整體而言,蟹好食,幾新鮮
其他配料都滿意,如果多d菜就更好
價錢方面288食到呢個質素都值,下次會再黎試下其他餐
2018-07-16 75 瀏覽
今日同朋友去左沙田冬菇亭食飯,經過一間火鍋店,賣相好似好吸引,見到門口有個蟹宴套餐,價錢唔貴而且仲要食蟹,好抵食。湯底叫左麻辣湯和清湯,湯底又香又濃好入味。胡椒炒蟹好出色,大排擋竟然都有新鮮蟹食,蟹肉好鮮好香好清甜,胡椒炒得香口滋味,水準好高。大排檔竟然有高水準鮮蟹,好出色。凍蟹肉質更加出色,蟹肉味鮮濃郁,香濃蟹鮮甜好突出。火鍋任食有丸和蔬菜等等,水餃類我最愛。牛肉香滑,打邊爐最出色。牛肉輕輕一滾,牛肉鮮嫩,今餐果然食得有驚喜。

2018-07-16 74 瀏覽
今日放工同同事們約了去打邊爐, 事原有個同事話帶我們去食好食又抵食的蟹宴兼打埋邊爐, 由於我們公司在沙田區, 放工后, 大家一齊打的士來到位於博康邨的大排檔, 雖說是大排檔, 但其實我們食這間叫”魚潮”的店舖是一間有冷氣不過裝修比較簡陋的餐廳, 一入店內, 原來店舖裡面已是人頭涌涌, 平日已有咁多食客幫襯, 我諗它應該有D特色所以受人歡迎.我們叫的是每人288元的蟹宴手工私房鍋, 有每人一隻潮州涷蟹, 星州胡椒蟹或咖哩炒蟹每人半隻, 另外再加打邊爐任食, 每枱仲送黑毛豬肉片或牛頸脊, 8寸長皇帝蟹柳及招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠, 哇! 真的好豐富落咗order後, 好快每人一隻的潮州涷蟹便上枱了, 涷蟹配泰式醬汁, 涷蟹好新鮮, 不用點汁就咁食都好好食, 蟹肉又嫩又鮮甜, 點泰式醬汁食又是另一種風味,鮮甜得來又辣辣地, 好開胃, 個個同事都食得好有滋味, 對這涷蟹讚不絕口!待我們將涷蟹拆解得干干淨淨之後, 星洲胡椒蟹都來到我們面前, 每人半隻, 但這半隻都好大份量, 半邊肉蟹仲連住一個超大的蟹鉗, 吮一啖胡椒蟹的殼, 胡椒味好濃郁, 又香又辣好惹味, 吮一啖已是欲罷不能, 我將蟹外殼的胡椒

待我們將涷蟹拆解得干干淨淨之後, 星洲胡椒蟹都來到我們面前, 每人半隻, 但這半隻都好大份量, 半邊肉蟹仲連住一個超大的蟹鉗, 吮一啖胡椒蟹的殼, 胡椒味好濃郁, 又香又辣好惹味, 吮一啖已是欲罷不能, 我將蟹外殼的胡椒汁吮得七七八八就開始拆蟹肉來食, 由於以肉蟹, 用蟹鉗夾鑤個殼, 拆肉非常容易, 肉蟹真是啖啖肉, 又新鮮, 而且入晒味, 超好食, 我覺得288元淨係食這涷蟹及這胡椒蟹已值回票價, 等陣仲有任食打邊爐, 難怪同事話好食又抵食.

個個食到舐舐脷, 拆晒的蟹, 侍應執埋個枱就上了個鴛鴦鍋, 一邊是藥膳, 另一邊是麻辣, 仲有三十多種火鍋材料任食, 連出前一丁, 讚岐烏冬及韓國年糕都有得食, 雖然任食, 但我們都不會浪費嘢食, 食幾多就order幾多, 個個都食得好滿足, 食得超飽, 我已決定下次我帶埋屋企人再來食! 我同事真的無介紹錯, 這間確實是好食又抵食!