2018-08-31
1925 瀏覽
過去一年,火鍋界大吹北風,任何類型的火鍋開得成行成市,好像重慶麻辣、日式、韓式、泰式等等,可能「隔籬飯香」開始有點厭了,始終吃得多都熱氣,但今日去朋家就在沙田博康邨發現呢間手工私房鍋,就相對特別打住家味道,玩私房蒸鍋,先用蒸氣鍋蒸熟食物,再用粥底打邊爐朋友成日話最好一個價錢包晒野食,星期一至四,每位$198,可選擇六款海鮮,兩款肉,三款蔬菜,還有一鍋粥。醬油費$10,但酒水呢就呢度加20蚊可以任飲汽水啤酒!入到去環境比想像中要好!因為在入面始終是熟食市場!但【鱻潮手工私房鍋】算是非常闊落、光猛、乾淨!係好像人手有點不足而已...得兩個人走全場一坐低就有人拎調味盤過嚟,蔥、生蒜,炸蒜、辣椒油、指天椒、芫茜..任君選擇另外枱面上擺放左即棄套同埋濕紙巾,貼心到爆,唔洗怕食到咁邋遢。👉🏻款粥底分別係乾瑤柱粥底及南瓜排骨粥底我揀選既係乾瑤柱粥,就有一種感覺同海鮮會好配合...而且因乾瑤柱本身鮮味濃郁,煲煮過程中鮮味滲入米內,香氣誘人啊!粥底係蒸氣鍋是非常之咁重要,將先預備好既濕米同瑤柱絲先放入底層,之後要做既係蓋上上層等待最後既成果黎臨鏡頭一轉黎到我地既蒸鍋配料首先最上層當然係最重要既海鮮,順帶
入到去環境比想像中要好!因為在入面始終是熟食市場!
👉🏻款粥底分別係乾瑤柱粥底及南瓜排骨粥底
鏡頭一轉黎到我地既蒸鍋配料
首先最上層當然係最重要既海鮮,順帶一提每一種食材完熟既時間都有所不同,食之前睇一睇紙仔上面既完熟時間,但上菜個陣員工都會一步一步咁都會教你用timer計時。就唔洗怕過熟喔!
由廚師挑選6款新鮮海鮮...
分別係龍蝦仔、花甲、鮑魚、貴妃蚌、鮮魷、白鱔圈但除左龍蝦仔之外基本上都可2到3分鐘就可以食得。非常快手!
👅鮮魷
鮮魷卷成花花既形狀,應該係最易熟既海鮮,基本上見到變成實白色已經食得,剛好熟成既鮮魷爽滑有彈性,非常有咬口。
👅白鱔圈
好多人都會好怕食白鱔,主要都係白鱔既魚骨幼長難捉摸,但呢到既鱔肉都經過去骨既處理,絕對安心去大口大口吃下去,白鱔既魚肉會結實,食起黎會好有口感唔會散散爛爛,清蒸既味道尤其鮮美。我都幾推介呢樣食物!
👅花甲
份量超級多,接近有20隻,雖然唔算係高價食材,但同樣鮮甜,而且全部都打開口口,證明用料新鮮,花甲肉沾小小豉油味道更加好。因為可以提升鮮味既濃度!
貴妃蚌&鮑魚&鮑魚&鮮魷
👅龍蝦仔
全晚最期待既海鮮王,價格貴就不在講啦,點解要蒸耐小小,因為肉都幾多,而且肉質既甜美唔係普通大蝦類可以媲美,啖啖肉,咬落就夠滿足了,特別係蝦頭既半溶解既蝦膏真係一食難忘。呢個不得不試!
基本上拆肉問題不而擔心,因為已經可以就這樣容易食用了。
龍蝦仔&鮑魚
👅貴妃蚌
係眾多海產類入面都比較喜歡既一種,不僅比扁貝更肉多豐滿,而且爽口甜美,基本上唔加任何調味,只要混上小小蒜蓉,都已經好好味,記得要飲埋殼上面既精華湯汁,再講...貴妃蚌清蒸才是王道。
👅鮑魚
本身黎講對鮮鮑魚麻麻地既,因為的懶食起黎始終會吃力一些,醃上蒜蓉和調味料,都唔錯!蒸鮑魚仔時間不可以太長呢,否則肉質會變韌!
👉🏻接住落既係蔬菜同手工製品,由六款中自選岀三款。
👅手工蝦膠配勝瓜
蒸起既勝瓜比水灼既多一份爽脆感,本身粘粘既手工蝦膠,竟然如此咁彈牙,純蝦肉既口感果然非同一般。蝦膠配勝瓜一流!
👅手工墨魚膠配冬瓜
個人比較喜歡較淋身既冬瓜,味道清清淡淡還不錯飲落小小會有鮮味可以是說清甜的冬瓜...手工墨魚膠如同一切,依然爽口彈牙,以墨魚膠填滿,喜有豐富口感!但相比之下墨魚既味道比冬瓜更為濃一些。
手工蝦膠配勝瓜&蟹子南瓜福袋&手工墨魚膠配冬瓜
手工蝦膠配勝瓜&蟹子南瓜福袋&手工墨魚膠配冬瓜
👅蟹子南瓜福袋
呢個好推介啊!
以腐皮包住蟹子南瓜蓉,微微既豆品夾雜係南瓜蓉入面,甜而不膩,食落都有一點飽肚感。但新鮮感十足!好好食
蟹子南瓜福袋
👉🏻再黎既係兩款自選肉類,分別揀左安格斯牛頸脊同埋大澳蝦醬豬頸肉。
👅安格斯牛頸脊
鋪係娃娃菜上面係為左無咁易黐底,牛肉本身就唔需要太熟,1.5分鐘已經好足夠,肉質肥瘦均衡,蒸氣煮熟感覺上肉味更岀。
安格斯牛頸脊
👅大澳蝦醬豬頸肉
連同牛油紙一同蒸熟,豬頸肉既肉汁加上濃厚既蝦醬以及蒸氣中既水份產生成自然既sauce,帶着小小既油脂感,但幾過蒸氣沖淡後,不會過濃烈,我都幾特別喜歡呢種味道。
大澳蝦醬豬頸肉
最後這個晚餐食埋底層既粥底就完美Ending了
底層粥底包攬以上所有既海鮮,肉汁既精華,表現岀鮮甜以及...軟滑綿綿既味道,乾瑤柱份量不才但粥底份量更多!絕對是棒著肚離開的!
雖然人手不太夠,但都見店員快快手手,其實呢個價位食到先用蒸氣鍋蒸熟食物,再用粥底打邊爐都已經係性價比高了!幸好有店員告知我們每款食物蒸多少分鐘,所以蒸出來的食物,時間蒸得準確,又夠火喉,就能吃出每樣海鮮同食物的鮮味。最讚既係餐廳名大方!會預備膠手套同濕紙巾比每個客人使用,可以安心吃、用手吃、無儀態咁吃!爽啊!