2017-02-06 14513 瀏覽
近排經常去旺角食飯,鐘意打邊爐既我幾乎每間都試過,唯獨呢間位於H&M對面既鮮入圍煮一直未試!今日難得朋友訂左枱,於是我地就8:30開餐!但即使訂左位,但由於餐廳太受歡迎,所以都要等10分鐘先等到人交枱,每枱既湯底香味不斷撲入我鼻,真係越來越肚餓!鮮雞燉花膠湯底 $238打邊爐又想養顏,女孩子真係要點呢個花膠雞湯!湯底好有煲出黎飲既老火湯feel,質感較厚而濃郁,飲落會感覺到雞既鮮甜味,味道恰到好處而唔會太咸,確實用心製作。湯中都有好多件花膠,煮後軟身入味手切牛肋骨肉 $188牛肋肉一片一片整齊擺放在圓盤上,盤下放有冰塊,令牛肉唔會咁易出水變壞。牛肋骨每片都比一般既肥牛厚身,咬起來有口感,牛味未算濃郁。脆鯇骨腩 $78打邊爐鐘意食魚既我當然要點脆鯇骨腩,貪佢快熟又卜卜脆。呢度既骨腩切得大小適中,而骨亦唔會太多,爽口之餘仲食到魚既鮮味,的確唔錯。小籠包魚旦 $28見到餐牌嘅時候,已經深深被呢個小籠包魚蛋吸引住,究竟係小籠包包住魚蛋啊,定係魚蛋包住小籠包呢?既然咁疑惑咁當然要叫黎試吓啦!原來係小籠包形既魚旦,但中間又放有小籠包既餡料。魚旦外層厚身而彈牙,中間夾住既豬肉份量相對較少,呢款性價比

鮮雞燉花膠湯底 $238
打邊爐又想養顏,女孩子真係要點呢個花膠雞湯!
湯中都有好多件花膠,煮後軟身入味

手切牛肋骨肉 $188
牛肋骨每片都比一般既肥牛厚身,咬起來有口感,牛味未算濃郁。

脆鯇骨腩 $78

小籠包魚旦 $28
原來係小籠包形既魚旦,但中間又放有小籠包既餡料。魚旦外層厚身而彈牙,中間夾住既豬肉份量相對較少,呢款性價比唔係太高。

芝士牛丸 $38
好正!一咬開牛丸就會見到芝士一湧而上,牛丸外層彈牙,而中間嘅芝士質感滑溜,味道帶淡淡嘅芝士鹹味,食完唔會覺得好滯。

竹笙 $68
打邊爐我一定會食竹笙,呢間竹笙好靚仔,完整一條大大條。竹笙滾幾滾之後點豉油食好正,口感滑溜而咬落爽口,又吸收左湯底既雞湯精華,真心推薦!

蜂巢豆腐 $38
非常吸湯,煮後唔仍保留彈性,唔會一下就散開

友人指定要求到鮮入圍煮為他慶祝生日。翌日,我致電了一整天,最少打了二三十次電話,仍然是沒有人聽。第二第三天如是。我心想不是要親身到店去訂枱吧! 當時候我對鮮入圍煮毫無好感,香港哪有不能電話訂坐的餐廳。最後,我們決定先預訂了另一間在旺角新開的火鍋店,在約好的日子嘗試早一點Walk in 到鮮入圍煮。到了約定的日子,真係「打波先黎落雨」,突然有個臨時會議要開,只好讓友人們先去拿位。或許是六時多的關係,友人在鮮入圍煮有枱。我的臨時會開到七時,我由中環趕過去。正所謂一波三折,在油麻地的地鐵站,我的兩隻高跟鞋踭一併插進了渠蓋的小洞。本以為「食龍用都冇味」,竟然每一個火鍋配料也非常新鮮,好吃到令人暫時忘記一整天的煩惱。店內是走八九十年代香港街市風,牆上也掛了一些電影海報,玩味十足。花膠鷄濃湯雞半隻 非常足料 雞肉入味且保持嫩滑花膠數量不少 只是味精重了一點 吃後飲了很口乾花竹蝦肉質爽甜彈牙 回味無比must try item! 鮮大貝甘甜 大大隻蟶子王鮮甜味美 鮑魚鮮甜彈牙有嚼勁另外也叫了牛肉刺身和手切牛肉,同樣是肉產爽嫩。下次回來,希望試一下鮮入圍住的蟹子鍋底。P.S. 現在OpenRice 能
友人指定要求到鮮入圍煮為他慶祝生日。

花膠鷄濃湯
雞半隻 非常足料 雞肉入味且保持嫩滑
花膠數量不少 只是味精重了一點 吃後飲了很口乾
濃厚原隻花膠湯
花竹蝦
肉質爽甜彈牙 回味無比must try item!
鮮大貝
蟶子皇
鮑魚
鮮甜彈牙有嚼勁
南非鮑魚
另外也叫了牛肉刺身和手切牛肉,同樣是肉產爽嫩。

下次回來,希望試一下鮮入圍住的蟹子鍋底。

P.S. 現在OpenRice 能訂鮮入圍煮的枱 方便很多 不需要再又愛又恨了
濃厚原隻花膠湯
大蜆
蟶子皇
南非鮑魚
  • 生蟶子皇
2017-02-04 7677 瀏覽
今日同屋企人約左打邊爐,所以就約左呢間係旺角出名花膠雞湯做湯底既餐廳打邊爐。睇下佢地鍾唔鍾意依間食打邊爐。未到七點已經坐滿曬人。天氣凍,好多人都鍾意打邊爐,尤其是係一邊打邊爐一邊傾計食嘢,真係好熱鬧。除咗個花膠湯底出名之外,仲有其他嘢食可以叫,好似肥牛、蔬菜、丸等等... 都好豐富好多野可以。而且仲準備咗好多調味料,方便我哋自己調味,可以調出一個自己最適合嘅味道首先落咗個花膠煲雞湯,送到上嚟嗰陣時已經係微熱,等多陣就好快滾啦!入面有一隻雞同一大堆花膠,店員好快就問我地洗唔洗幫我地剪開隻雞,方便我哋嚟食。我哋一人一碗湯嚟飲先,真係好重雞味,唔似有啲火鍋店係攞濃湯寶嚟做湯底。味道真係好鮮甜,飲完仲成個暖曬,差唔多每人飲到1碗!而且,雞肉好嫩,好有肉地,啖啖肉,真係又可以食又可以來打邊爐。花膠就要滾耐d,就會林d,煙煙韌韌,好滑滑。肥牛又係打邊爐絕對唔可以缺少嘅嘢。但係我哋今次就叫咗高級啲嘅手切牛肋肉,顏色十分鮮紅,切到好似蝴蝶型咁,脂肪同肉嘅比例好好,碌一碌就食得,好有牛肉味,而且唔洗點咬就食得跟住就叫左啲蔬菜嚟食吓,係我哋最鍾意食嘅豆苗。豆苗係出名貴,係街市買一斤返嚟都要幾十蚊,但係喺度
濃厚花膠煲原隻雞湯
手切牛肋骨肉
豆苗
跟住就叫左啲蔬菜嚟食吓,係我哋最鍾意食嘅豆苗。豆苗係出名貴,係街市買一斤返嚟都要幾十蚊,但係喺度叫都係幾十蚊,所以好抵囉!豆苗顏色好翠綠,而且又夠嫩又夠爽口!
烏冬
花膠蝦丸
打邊爐點可以唔食手打丸呢,仲叫左金牌牛丸、魚皮餃、花膠蝦丸同烏冬。牛丸好爽口同彈牙,烏冬就夠滑同煙韌,魚皮餃好足料、不過味道重左啲!最鍾意就係呢個花膠蝦丸,非常鮮味爽口,仲有d膠質
另外,係食嘢嘅另外一面,有一個好似街市嘅地方,係俾你自己揀自己捉去揀你食嘅嘢,啱啱上水夠晒新鮮,即叫即食。而且仲有唔同種類嘅海鮮俾你揀
整體來講,呢度既花膠煲雞湯湯底真係一流,好好飲!食物又夠新鮮,價錢合理。不過人流真係好多,坐滿曬人。食左2個鐘,大家都飽晒,好彩佢哋都覺得呢度幾好食,覺得我冇搵錯地方!

2017-01-09
濃厚花膠煲原隻雞湯
手切牛肋骨肉
豆苗
烏冬
花膠蝦丸
去過幾次呢間嘢,講真有朋友識得,本來唔想講。但我講出來,都係希望佢哋明白,咁樣嘅服務,今日好生意,但遲早都會臭。第一次去,食花膠雞煲,覺得好好味,價錢算係唔平,但可接受(每人$300左右,視乎食乜嘢)。第二次去,已經重重波折,多次打去都電話唔通,仲要早又打夜又打都唔通,一係就冇人聽。結果合五人之力終於打通,book到位。其實聽個電話有冇咁難?咁努力打都係想book檯,book唔到呢幾日,咁都可以book幾星期後卦??好啦,book咗,到當日去食,服務態度一如既往麻麻地,一行5人叫咗個細窩花膠雞煲,大家飲下飲下......頂,有隻小強!冇錯,小強喺我碗湯,同件花膠一齊。當刻本人已經飲咗三碗,即刻想嘔。當然,我哋叫佢伙記來,佢哋一睇,換了個窩俾我哋。今次,換了個大窩。不過,就係咁多,冇其他補償。都算啦,咁就當唔好彩一次吧。自己都做過食肆,小強周圍都係,但正常都最少俾個8折9折人哋,冇理由咁唔識做。之後,如是者再有朋友想去,我又再book位,結果個幾星期打極都唔通,決定喺佢開鋪一刻去博下有冇位。點知,冇位。我話:我都想打來book,但你哋電話真係好難打得通呀!對方望都唔望你一眼,就話:下?我

其實聽個電話有冇咁難?

當然,我哋叫佢伙記來,佢哋一睇,換了個窩俾我哋。

今次,換了個大窩。

不過,就係咁多,冇其他補償。

我話:
我都想打來book,但你哋電話真係好難打得通呀!

對方望都唔望你一眼,就話:
下?我哋個個客都係打來book㗎踻。

無言。趕客作風,其實真係唔係個個受得來,我相信好多人一早放棄了呢間餐廳。其他人講嘅交檯問題,我都唔想再講,但我想講句真心話,如果服務質素同衛生情況繼續如此,只會繼續趕客,到時臭名遠播就唔會再有翻頭客。

花膠雞煲(大),後來因有小強而換的
花膠雞煲(細),有小強換走咗
2017-01-03
  • 花膠雞湯
2017-02-02 7719 瀏覽
上次和男友吃過之後,對他們家的足料湯底念念不忘。現在冬天「凍凍地」,超適合「烚下烚下」。但這次讓我超崩潰的是,居然是連電話都打不通了…上次訂了位都要等將近15-20分鐘。在我接近放棄的時候,電話終於通了,alleluia!!可以在過年之前帶著家人們,暖一暖身子,Yeah!湯底選了我喜歡的濃厚原隻雞煲花膠湯(細: $238),因為我們只有4個人,一個小的就夠了~湯底送上來時,已經是微熱,很快整個鍋就滾了哦。接著店員會在你面前把整隻雞剪成一塊一塊。一撈,下面都是滿滿的花膠,不過不建議一開始就吃哦,因為質感還是比較硬。整個湯是蠻濃稠,喝起來身子會很暖,感覺會很補,哈哈。至於火鍋料方面,我們點了下面幾款。肉類方面,分別是手切安格斯牛肉($158) 和蟹子鮮蝦滑($78)。安格斯一般指的是黑毛牛品種,脂肪分佈有大理石花紋,肉味濃。這盤手切安格斯牛肉色澤超亮澤,輕輕的滾兩滾,吃起來已經有濃郁的肉鮮味。蟹子鮮蝦滑,價錢不算太貴,但分量算是挺多的。把蝦滑弄成一小坨一小坨,吃起來彈牙可口,而且鮮味十足呢。黑柏葉($58) 新鮮牛柏葉是黑色的,不過由於黑柏葉外表呈黑色,並不吸引,所以有人就想到將黑柏葉漂白
濃厚原隻雞煲花膠湯

蟹子鮮蝦滑
黑柏葉
黑柏葉($58) 新鮮牛柏葉是黑色的,不過由於黑柏葉外表呈黑色,並不吸引,所以有人就想到將黑柏葉漂白,變成白柏葉。新鮮黑柏葉摸上手有彈性的,入口較白柏葉彈牙,所以識吃之人,一定找黑柏葉吃。

至於素菜類,我們挑了下面幾款。
鮮枝竹($33) 和山根($35)都是打邊爐的好朋友,超快就可以完全吸收湯底的精華。
百福豆腐($22) 輕輕一燙,已經可以吃了~ 入口時非常的嫩滑,配上湯底一起吃,贊!
無論你愛不愛吃菜,每頓飯都要吃蔬菜,哈哈。豆苗($35),這裡算蠻划算的,因為平常在街市買半斤也非常貴呢。
2017-01-23
15 分鐘 (堂食)
濃厚原隻雞煲花膠湯
蟹子鮮蝦滑
黑柏葉
2017-01-31 504 瀏覽
我地9個人叫2個鍋,d位己經迫到爆,野都未落曬就話要趕我地走,重要個鍋邊有隻甲甴仔,只限你2個鐘,打邊爐冷氣又熱,真係一獲熟,焗到我都暈暈地,叫多碟牛都話唔得,真係巴閉我第一次打邊爐話要比人趕走,食你2千蚊,重要受你氣,下次一定唔會再黎
我地9個人叫2個鍋,d位己經迫到爆,
2017-01-31 1080 瀏覽
個個黎呢度食花膠雞煲都話正,令我超期待黎打邊爐(不過呢度個電話係超難打通的☎️)平時鐘意食蟹粉小龍包嘅我,黎呢度就反而想試 「火焰蟹粉雞煲」湯底,結果如何?好味到我決定下次要再來Encore了今次我地幾個朋友黎都叫咗成10樣餸,又有海鮮比起食雞煲,呢度大概$300位,我覺得好OK! D食材真係好鮮味鍋有花甲,雞肉,蜆肉 。好鮮味店員用「玫瑰露」噴下個鍋就會製造火焰㗎喇,之後會落「花雕酒」令到個煲香D。超喜歡中間既蟹粉,用黎點牛肉/支竹/米粉食一流!推介「手切頂級牛肋骨肉」,肉質有咬感相比之下 「手切安格斯牛肉」冇咁出色~餐廳佈置有如在街市取得最新鮮食材喺度食嘢有如喺街市中 取得最新鮮嘅食材 用來打邊爐用
個個黎呢度食花膠雞煲都話正,令我超期待黎打邊爐
(不過呢度個電話係超難打通的☎️)

好味到我決定下次要再來Encore了

鍋有花甲,雞肉,蜆肉 。好鮮味
蟹粉雞煲
火焰蟹粉雞煲
超喜歡中間既蟹粉,用黎點牛肉/支竹/米粉食一流!
蟹粉加烏冬
推介「手切頂級牛肋骨肉」,肉質有咬感
手切頂級牛肋骨肉
相比之下 「手切安格斯牛肉」冇咁出色~
魚蛋皮小籠包
蟹粉雞煲
蟹粉加烏冬
手切頂級牛肋骨肉
2017-01-24 504 瀏覽
預先叫左個花膠雞湯湯底 好足料好濃 野食味道都還可以 食物其次 但係態度真係一般 當然有幾個姐姐態度幾好 當食到準時到兩個鐘 本住食得唔好曬嘅精神 一班朋友當然想食曬煲剩底果少少野嫁啦 職員趕住要枱我明白 我都已經話清埋少少野食唔好浪費就走 一句話洗唔洗外賣盒姐係趕我地走 之後該職員同另一位小二重係我地後面一個問呢枱做乜重未走 另一個話佢地唔要外賣盒喎 小弟都睇到外面都無人等中枱先諗住清埋食物姐 呢間野唔洗咁嘅態度呀 人地不浪費食物嘅餐廳一食剩野就罰錢 呢間就見你重有野食都趕你走 咁人地做黎做乜呀 如果一向趕時間嘅香港人唔鐘意放工後都要趕住打邊爐同唔鐘意浪費食物嘅話 就要小心選擇啦
呢間火鍋店想食超耐喇,成個裝潢打做成半街市半大排檔咁😋今天終於相約朋友一嚐鎮店之寶<鮮雞燉花膠湯底> 🍲$238/小最近坊間越來越多火鍋店推出花膠雞湯底,可惜全部都是😒呃神騙鬼魚肚+急凍雞了當,但這店堅係真材實料,用上大量鮮雞慢火餚足多個小時,再加上厚身大花膠😈濃厚嘅膠質,你哋會見到雞湯濃度很高,飲到漿身黏口感覺,味道鮮甜濃郁,而且仲係無落味精👍當晚飲咗好多碗都無口渴封喉煲入面都好足料,因為是小鍋👉所以有半隻鮮雞,就算煲耐咗雞肉都仲好嫩滑,而花膠都好厚身大塊<手切安格斯牛肉> 🐮$158份量都幾多,牛味好重之餘又夠嫩腍♨️焯到剛好轉色就可以,真係幾抵食 #必叫<砂爆魚肚> 🐟$58厚身軟腍又大件,一放入去焯時仲好似海綿吸哂啲濃湯😈食時更是不得之了<蟹籽鮮蝦滑> 🦐$78爽口彈牙,入面食得出好足料✨另推介<黑牛柏葉>$58 唔係到到地方都有新鮮黑的<花膠雲吞>$58 每隻都好大粒<王蜆>$38 無沙又新鮮✨另外仲叫了<羊肉片>$68、<炸響鈴> $
<鮮雞燉花膠湯底> 🍲$238/小
<手切安格斯牛肉> 🐮$158
<砂爆魚肚> 🐟$58
砂爆魚肚
<蟹籽鮮蝦滑> 🦐$78
爽口彈牙,入面食得出好足料
蟹籽鮮蝦滑
✨另推介<黑牛柏葉>$58 唔係到到地方都有新鮮黑的
黑牛柏葉
<花膠雲吞>$58 每隻都好大粒
花膠雲吞
<王蜆>$38 無沙又新鮮
王蜆
✨另外仲叫了<羊肉片>$68、<炸響鈴> $48、<皇帝菜>$32、<金菇>$32
羊肉片
王蜆
羊肉片
  • 鮮雞燉花膠湯底
2017-01-19 2359 瀏覽
在之前已經嘗試過鮮入圍煮,一直想帶朋友來試試。昨天終於有機會了。一於和朋友一起打下邊爐和聊天,最重要的是可以同朋友試一試出名的花膠煲雞湯。剛座下,店員就馬上遞上了調味料,除了豉油外,也有辣椒、冲和蒜蓉,調味料十分齊全。而且也推介了我們很想吃的花膠煲雞湯和肥牛。而且提醒我們用餐時間只有兩小時,十分貼心呢!在食店的旁邊,有專賣海鮮的地方,我們可以即叫即整,吃到新鮮的海鮮,除了蝦之外,還有象拔蚌,聖子花甲,鮑魚,真的說得出的海鮮也有。可惜是我們的朋友當中有人對海鮮敏感,只能夠叫其他東西。海鮮就只能夠等待我下次和家人一起來的時候吃吧!花膠煲原隻雞湯 $238我們首先很快地落了花膠煲原隻雞湯底。除了一隻雞外,還有不少花膠在煲內, 非常足料。而且店員也貼心地替我們把一隻雞剪成幾份,方便我們食用。雞肉十分嫩滑,不會因為煲雞湯而肉質變得粗糙,而且花膠煙韌滑滑,令到雞湯十分有膠質,齒頰留香,充滿骨膠原,而且仲非常滋補令到皮膚十分養顔,真是又好味又對身體好,仲可以美顏呢!手切安格斯牛肉 $158這個牛肉肉味很濃,而且碌1分鐘左右就可以吃,十分鮮紅色,脂肪同肉嘅分佈很均勻,不會過肥或過瘦,口感十足。美國雪花
花膠煲原隻雞湯 $238
手切安格斯牛肉 $158
美國雪花肥牛 $78
打邊爐當然不能缺少就是肥牛,這個肥牛切得十分分薄片,方便碌一碌就能吃。雖然這個肉味不是太重,可能是脂肪比較多的關係,但是肉質卻十分嫩滑,入口即化。
金牌牛丸 $28
魚皮餃 $28

手打魚蛋也是打邊爐必備食物之一。這個金牌牛丸十分爽口彈牙,而且十分多汁。魚皮餃也很有驚喜,外皮十分嫩滑,入面卻是包滿了的餡料,有很鮮甜的豬肉,有咬口之餘又十分多汁。
總括而言,我真的覺得打邊爐是冬天必備的活動之一,和一班朋友或家人熱熱鬧鬧地一起坐着打邊爐,十分溫馨滿足。在家裏打邊爐,又要準備材料,吃完之後又要洗。比起出去打邊爐,出去打邊爐反而更加方便。另外,我十分欣賞鮮入圍煮的食物,尤其是那個充滿骨膠原的雞湯及肥牛,真是鮮味十足!
2017-01-09
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2017-01-17 480 瀏覽
花膠蟑螂雞湯底好飲!火鍋配料我就唔識講,七十幾元的午餐肉,豆腐用大廠出的百福豆腐!食左一個鐘零三個字就開始吹交枱,入座前又無講限時。唔知有乜好食,仲吹到有幾好食有幾正,垃圾
  • 花膠雞湯底
2017-01-16 495 瀏覽
旺角樓上舖。街市海鮮檔。大排檔環境。有高質素嘅火鍋店。為食妹👧🏻推介「鮮入圍煮」。我同閨密食到lam lam 👅。調味料$10 位。有炸蒜。生蒜。辣椒。葱。濃厚原隻🐔煲花膠湯(細)有半隻🐔嘅份量。🐔肉滑溜唔鞋口。花膠又厚又多。飲下一碗。飲下又一碗。真係好味到停唔到口飲下飲下淨番好少湯。refill 嘅係🐔湯。味道雖然無一開始咁濃。但唔沾醬油絕對無問題。手切安格斯牛肉~牛肉用冰粒墊底。食咗一半牛肉依然紅噹噹。原來份量仲好鬼多。油脂分佈均勻。入口牛味濃郁。滑溜無比薑汁皮蛋貢丸~貢丸大大粒。有皮蛋。薑絲。一咬薑汁湧出黎。好好味脆肉鯇骨腩~新鮮。脆卜卜。大大碟。好抵食。
調味料$10 位。有炸蒜。生蒜。辣椒。葱。
濃厚原隻🐔煲花膠湯(細)

真係好味到停唔到口
手切安格斯牛肉~
牛肉用冰粒墊底。食咗一半牛肉依然紅噹噹。
原來份量仲好鬼多。油脂分佈均勻。入口牛味濃郁。滑溜無比
薑汁皮蛋貢丸~
貢丸大大粒。有皮蛋。薑絲。一咬薑汁湧出黎。好好味
脆肉鯇骨腩~
新鮮。脆卜卜。大大碟。好抵食。
  • 手切安格斯牛肉
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 薑汁皮蛋貢丸
2017-01-12 427 瀏覽
因為開張到依加不停聽人講話booking好full,要幾個月後先可以book,今次因為放工先黎食。入到去真係有去到街市打邊爐既感覺,大約11點半去到都仲full場既...叫左個鴛鴦火鍋,今次冇叫海鮮,因為唔係咁中意食海鮮。份份野都好大份,諗住佢好細份叫多左野,最終結果係食唔晒同平時既火鍋差唔多,不過個皮蛋芫茜湯就多奶左少少整體上都滿意既,係唯一有個缺點係cash only,好彩帶夠現金姐。$620就可以撐住個肚走
同平時既火鍋差唔多,不過個皮蛋芫茜湯就多奶左少少
2017-01-11
$310 (宵夜)
一直都係火鍋愛好者,但好多時調味料十足,想來個健康火鍋確是難事,甚至看到其油膩已令人望而生畏,但總有令你養顏又滋補的火鍋湯底,真正原食材,而且份量十足,味道濃而不膩,濃淡得宜,濃郁但不濃烈,講咗咁耐,我講緊呢樹既招牌湯底:濃厚原隻雞煲花膠湯(細HKD238)極其鮮味,啖啖口感花膠,精華又用足料,飲到停唔到口,好飲又好吃,單單吃它就令人滿足到不得了!雖然我地點的係細,但已十分豐富,大大煲色金黃,香氣四溢花膠厚而滑身入口好彈牙,韌而不硬,入口會糊著口腔,好正湯好鮮甜,濃郁的湯單單飲都好味無窮嚐了碗濃郁花膠雞湯後,嚼了片片啖啖口感花膠後,要來些正斗有特色火鍋料原粒帶子水餃HKD48/4粒,皮厚薄適中,當中的帶子鮮又甜,新鮮,跟水餃同吃,別有一番滋味魚旦皮小籠色HKD28/4隻好新款新鮮的嘗試,用魚旦皮代替平常的小籠包皮,創意十足,皮唔會造得好薄,令小籠包浸入火鍋湯後都不易爛,可原汁原味整個吃下,但要小心熱湯呢,味道濃淡得宜,味美香脆油炸鬼HKD32大大碟,真的炸得香脆可口,單吃都好好食放入火鍋湯浸幾秒,代替炸響鈴食一樣過韌滲入湯後更是味美不太吃得多的我倆,最後還是點了個唐生菜HKD32清一清

雖然我地點的係細,但已十分豐富,大大煲

色金黃,香氣四溢
花膠厚而滑身
入口好彈牙,韌而不硬,入口會糊著口腔,好正
湯好鮮甜,濃郁的湯單單飲都好味無窮

魚旦皮小籠色HKD28/4隻

香脆油炸鬼HKD32

大大碟,真的炸得香脆可口,單吃都好好食
放入火鍋湯浸幾秒,代替炸響鈴食一樣過韌

滲入湯後更是味美
不太吃得多的我倆,最後還是點了個唐生菜HKD32

清一清,新鮮又爽脆
打邊爐怎能少了枝'好'氣汽水!火鍋最佳拍檔!

滿足的一晚,好好味,還在回味中......
2017-01-08 450 瀏覽
聽人地講咗呢間邊爐好耐,同朋友gathering咪嚟試吓有得book位嘅,不過個電話打20年都打唔通,好彩最後都打到咁所以唔使點等就入到去。叫咗好多海鮮,同花膠雞湯湯低。海鮮堅新鮮又大大隻嘅,個湯又堅好飲。咁埋單位位4-500蚊... 講真打個邊爐有海鮮呢個價錢好make sense, 不過絕對唔係平... 既然唔算平又唔係任食嘅邊爐.. 好心就唔好限人時... 2個鐘.. 真係好似要咩都一吓子倒哂落肚,食得急急地。大佬... 一班人打得邊爐都係叫吓水慢慢食咁架啦...又唔夠人做嘢,叫加個水加十年都未加到 (然後又要你2個鐘內走)搞到咁,好食又如何?唔會有下次啦
聽人地講咗呢間邊爐好耐,同朋友gathering咪嚟試吓

咁埋單位位4-500蚊... 講真打個邊爐有海鮮呢個價錢

搞到咁,好食又如何?唔會有下次啦
2017-01-07