2017-03-29 461 瀏覽
好耐之前同fd離食過區噶花膠雞湯底,超級好味,之後都有試過book,一直book唔到。朋友留意到區地出左個火焰雞蟹粉煲,話好想試,於是又打去book。可能今次book噶食飯時間好早,所以有位。六點半準時到達餐廳噶我地,急不及待點左個蟹粉煲先。跟住就係手切安格斯牛肉,鴕鳥肉,蜂巢豆腐,加個墨魚滑。個鍋好快就到,蟹粉好大兜,見到都流口水啦。個鍋都幾多料,有一隻蟹,又有雞同蜆。侍應幫手開鍋,火焰🔥🔥蟹粉鍋。隔離檯噶人都望曬過離。表演完之後就加雞湯啦。睇到好多藥材,等左好耐個鍋先滾起。我地例牌試下個湯底先,哇,得酒味,似係飲緊酒加水甘,好失望。立刻再試下個蟹粉,又係好淡噶,唯一好處就係唔會膩,因為根本無麼味。呢個手切牛,記得上次食果陣係好好味噶,所以今次先再叫,點知又係好失望,無麼牛味之餘,筋超級多,好鞋好韌。鴕鳥肉不過不失啦,都ok噶,最好食係個墨魚滑,都幾彈牙噶。豆腐就一般啦,好易爛。呢一餐整體離講好失望,因為上次太好食啦。下次都係食翻花膠雞煲算啦。
個鍋好快就到,蟹粉好大兜,見到都流口水啦。
個鍋都幾多料,有一隻蟹,又有雞同蜆。
侍應幫手開鍋,火焰🔥🔥蟹粉鍋。
隔離檯噶人都望曬過離。表演完之後就加雞湯啦。
2017-03-29 6587 瀏覽
聽說過鮮入圍煮,全因花膠雞湯,所以是夜特意訂座,留了花膠花湯,和朋友同來。餐廳設計像大牌檔,亦有海鮮市場,有鮑魚、花竹蝦、蟹等,讓食客即時選購和烹煮,可惜朋友不是愛海產之人,我們便暫且留步。首先是期待已久的花膠雞煲(小,$238),一整鍋上來有一大隻雞只見黃色雞湯,擔心肥膩,但其實翻滾時仍可見雞湯的清甜,飲下去也不會覺油膩,而是十分濃郁,雞湯味鮮,加上花膠滑嘟嘟,數量也不少,我們立刻飲下大半鍋。店員再貼心地幫我們剪開雞件和倒下雞湯補充。打邊爐當然需要「靚牛肉」配搭,我們點了手切美國安格斯牛肉($158),上碟時以冰塊盛上,感覺新鮮。而牛肉紋路漂亮,肥瘦相間卻不會過肥,而煮熟的牛肉更是有嚼口和有牛味,果然是安格斯牛肉。我們也點了羊肉($68),份量也不少。羊肉切薄片,是我們喜歡帶微微的羊「蘇」味。 接著便是脆肉鯇魚片($63),魚片起雙飛,煮熟後呈漂亮形狀,而且真的脆卜卜,很爽脆,特別時魚皮邊更是脆口,令我吃了一片又一片。除此之外,我們點了招牌薑汁皮蛋貢丸($38),創意十足。貢丸咬下去已經爆汁了,而且薑汁突出,裡面是壓碎了的皮蛋,蛋咸香味四溢,不過個人認為薑味較多,與皮蛋不算配搭。最後

首先是期待已久的花膠雞煲小,$238),
一整鍋上來有一大隻雞
而煮熟的牛肉更是有嚼口和有牛味
,果然是安格斯牛肉。

我們也點了羊肉($68)
魚片起雙飛,煮熟後呈漂亮形狀,而且真的脆卜卜
,很爽脆,特別時魚皮邊更是脆口,令我吃了一片又一片。
除此之外,我們點了招牌薑汁皮蛋貢丸($38)
最後當然要蔬菜去清清腸胃了,我們點了油麥菜($32)、娃娃菜($32)
兩者都吸收湯底後,很清甜。但我最推薦的是豆苗($35
,這是我第一次在火鍋中煮豆苗,雖然豆苗會縮小,但綠嫩的豆苗同時大量吸收了火鍋的精華
,令味道十分鮮甜和質感爽脆。

蜂巢豆腐($38)也是我火鍋時另一喜愛,
因為一層一層豆腐皮
,把湯汁吸乾,真是很鮮甜,亦覺健康點。
整體火鍋質素都是中上,但最驚喜仍是花膠雞湯,雞味十足,真材實料,下次會再來試試海產市場!
  • 花膠雞湯
  • 牛肉
  • 脆魚鯇
  • 蜂巢豆腐
  • 豆苗
2017-03-29 372 瀏覽
Love the soup base of the 花膠湯底! Meat is good and loved the side dishes. Especially the 皮蛋丸...However just wish the portion was bigger 😜It is pretty hard to book the table, otherwise i would come back to this place again! So I advise you to book early!

2017-02-20
近年,火鍋店愈開愈多,成行成市,要突圍而出,就要搵d 賣點,有d 鋪頭改個靚名,已經吸引到人試。而今次朋友book lee 間個名叫鮮入圍煮,個名都唔錯,但最大賣點係佢嘅裝修,扮係一個舊式街市,仲有好多7/80 年代嘅擺設同電影海報,確係幾型。不過一d 都唔好坐,摺凳都算,仲要枱與枱之間好迫,同隔離太貼,樓座底矮,壓迫感好大,加埋果日有枱飲大左,嘈到成間餐廳都聽到,總之就係唔舒服。最勁果個花膠湯底無訂到,所以無得試,但我地就訂左滿載蟹粉嘅海鮮湯底,好好睇不過未算好好食,d 蟹粉同咩都好似唔係好夾,放晒火都救唔返。至於其他食材,都咩無特別印象,除左唔好食嘅雲吞。反而個黑毛豬午餐肉,$7x貴就貴d,但又真係好似同普通午餐肉有分別,濃味好多。最後埋單成$400 一位,應該無下次。

最後埋單成$400 一位,應該無下次。
為食朋友強烈推介左好耐的火鍋~終於book 到同食到喇~(好感動, 因為我打左好多次都打唔通個電話 = = )我地叫左火焰雞煲蟹粉鍋~話明係火焰~當然會有火喇~個鍋上檯之後,店員會係海鮮範圍點火~燒左左陣之後就落湯~唔好見個蟹粉好似得一小煲咁~其實都真係幾多~到最後仲食唔哂~ = =好浪費~佢個湯真心好飲~先唔好講本身個雞湯,佢再有海鮮係入面~個湯勁甜勁好飲,個湯一滾,大家都密密飲個湯同食入面既海鮮~一飲就飲左大半煲~呢到唔係放題任食形式~遂碟叫既~好少地方有得食既鮮雞腸同魚卜~因為要食個蟹粉既關係,特登叫左D淡味的配料食~咁樣一啖放入口,真係好邪惡同好幸福~如果唔配野一齊食,就咁食個蟹粉會偏咸呀~
為食朋友強烈推介左好耐的火鍋~

終於book 到同食到喇~(好感動
, 因為我打左好多次都打唔通個電話 = = )
我地叫左火焰雞煲蟹粉鍋~

佢個湯真心好飲~先唔好講本身個雞湯,佢再有海鮮係入面~

個湯勁甜勁好飲,個湯一滾,大家都密密飲個湯同食入面既海鮮~

一飲就飲左大半煲~
呢到唔係放題任食形式~遂碟叫既~
好少地方有得食既鮮雞腸同魚卜~
因為要食個蟹粉既關係,特登叫左D淡味的配料食~
咁樣一啖放入口,真係好邪惡同好幸福
~
如果唔配野一齊食,就咁食個蟹粉會偏咸呀~
2017-03-12 418 瀏覽
這間餐廳真的不容易訂位,最後是從fb的link找到訂位方法,打電話是無人接聽的。我們訂了八位18:15食晚飯,很明顯是第一輪客所以沒有很吵鬧,訂的是大的花膠雞湯底,十分濃味。先飲兩碗湯都飽了一大截👍🏻!叫了花竹蝦,價格不便宜,八隻就一千元了,但未食過,都算值得一食,真的很大一隻,又鮮甜😋安格斯牛也很正點。不過最讚的是服務態度,不收切餅費,仲主動幫我們合照,仲和我媽媽講生日快樂🎉,真的食得很愉快
花膠雞湯火鍋
2017-03-12
慶祝紀念
生日
花膠雞湯火鍋
2017-03-08 482 瀏覽
第一次寫食評到左每月一聚既時間,今次就去左鮮入圍煮食飯,因為朋友想試下花膠原隻雞湯底。去之前我就上網book左枱先因為都怕多人,去到都要等左15分鐘先入得。點左尐丸呀,菜,蜂巢豆腐... 主角出場!「花膠原隻雞湯底」見個湯底都足料 因為我地係4個人食所以叫左個細既湯底就可以了花膠 不過不失 點都唔會用貴野架啦我諗佢係用鴨泡肚呢款花膠 因為食落口好爽脆湯底 係偏咸! 而且 令我好口渴 原因點解... 大家都知架啦另外侍應見我哋開始落其他嘢食。就幫我地剪開隻雞 雞肉唔錯 好滑。本身因爲見個鍋都有雞 都唔諗住叫太多肉但見網上食評都話個「手切格斯肥牛」好食。甘當然要點啦 無牛不歡 !果然 ,真係唔錯! 我地焯至半熟 或 全熟食都唔會好「銀」亦都好香牛脂味!* 另外 飲鍋湯 都飲左一半問過待應 可加一次湯底 再加既話就係清水。呢餐還可以。我本人就未必會再黎,試一次就可以了。* 四個人食 每個人食315 *
第一次寫食評

到左每月一聚既時間,
今次就去左鮮入圍煮食飯,
因為朋友想試下花膠原隻雞湯底。

去之前我就上網book左枱先
因為都怕多人,去到都要等左15分鐘先入得。

點左尐丸呀,菜,蜂巢豆腐...

主角出場!「花膠原隻雞湯底」
見個湯底都足料 因為我地係4個人食
所以叫左個細既湯底就可以了

花膠 不過不失 點都唔會用貴野架啦

我諗佢係用鴨泡肚呢款花膠 因為食落口好爽脆

湯底 係偏咸!
而且 令我好口渴
原因點解... 大家都知架啦

另外侍應見我哋開始落其他嘢食。
就幫我地剪開隻雞 雞肉唔錯 好滑。

本身因爲見個鍋都有雞 都唔諗住叫太多肉
但見網上食評都話個「手切格斯肥牛」好食。
甘當然要點啦 無牛不歡 !果然 ,真係唔錯!
我地焯至半熟 或 全熟食都唔會好「銀」
亦都好香牛脂味!

* 另外 飲鍋湯 都飲左一半
問過待應 可加一次湯底 再加既話就係清水。

呢餐還可以。
我本人就未必會再黎,試一次就可以了。

* 四個人食 每個人食315 *
2017-03-07
15 分鐘 (堂食)
  • 手切安格斯牛肉
2017-03-08 8859 瀏覽
同朋友向家樂行街,行完見到對面有個招牌食市叫鮮入為主,名字特別就諗住同朋友上去十下十下。上到去開返個openrice睇吓啲食評見到佢有個鮮雞花膠湯底特別出位就叫咗個來試吓。個湯底好快已經上到台一見過堂弟嘅顏色皇咁咁以為好肥膩就覺得出咗事啦,個職員仲親自過嚟同我剪開隻雞仲話要飲埋啲湯先好10下10下,個湯底有驚喜,飲落一啲都唔肥膩再睇一睇原來係勁多花膠好嘢花膠食落有少少煙煙un un 的感覺食物都算幾真材實料配合埋個湯底都算係幾好嘅可以值得一試。食咗個鮮雞花膠湯,就開始叫打邊爐嘅嘢食,首先叫咗個西班牙豬藍玉平時係打邊爐嘅地方好少食到呢一種用覺得好特別個名字所以叫你試吓。一上台同我預期嘅想像差不多見到都都覺得應該會幾好食個叫個職員幫我加返個湯底嘅時候,平時出邊一般頭打邊爐佢淨係會加清湯。再加湯底見到佢個湯底仲係黃黃金金就知道佢係繼續加緊雞湯了好窩心呀。個西班牙黑腩肉肥瘦均勻食落都幾嫩口,因為佢做到薄切嘅效果所以拖一兩秒水再上返嚟已經可以熟哂又唔太肥利拿捏嘅時間可以好準,食落又幾有豬肉嘅味道唔錯唔錯。平時打邊爐食牛肉食羊肉係例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就會帶咗個鴕鳥肉試吓,呢個鴕鳥肉一上枱顏
原隻鮮雞燉花膠湯
花膠湯
西班牙豬腩肉
鴕鳥肉
平時打邊爐食牛肉食羊肉係例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就會帶咗個鴕鳥肉試吓,呢個鴕鳥肉一上枱顏色紅潤,睇落一啲肥膏都冇肉質鮮嫩即管試吓啦。
一夾起塊鴕鳥肉睇落去個面積好大好似一件鴕鳥肉件咁樣,有啲擔心會唔會太過勒呢
熟咗之後個外觀都一啲都不吸引不過反而食落去勁嫩口一啲都冇勒嘅感覺仲要幾林添,零脂肪食咗都唔會有罪惡咁正。
新鮮田雞一隻
我友人鍾意食田雞就叫咗隻新鮮田雞食,食落都唔錯仲要幾新鮮。
蟹子墨魚滑
再來叫咗個蟹子墨魚滑,食落都幾有墨魚味不過就冇乜彈性囉有少少美中不足。
皇帝菜
最後最後叫咗個皇帝菜打邊爐必食的街燈食物造成新鮮一欄皇帝菜六兩六剩返幾條三扒兩撥已經食完了。
整體嚟講呢餐都非常滿意
蟹子墨魚滑
  • 花膠雞湯
  • 皇帝菜
2017-03-04 346 瀏覽
一直都知這家出名湯底同海鮮,今次我地一行四人全女班,一定要叫花膠湯底補下大家記得book位時就要留埋花膠湯底!湯料充足,火喉夠!我建議先落海鮮,可令湯底鮮甜而清!所有海鮮都十分新鮮!對我這個喜歡飲湯嘅人,真係無得頂!牛肉脂肪網紋分佈平均,肉味濃郁!湯底海鮮同牛肉都物有所值!其他食材沒有大太驚喜,但亦在水準之內!餐廳嘅地方雖然唔算闊落,枱與枱之間空間唔多,但反而有一份讀U時嘅青春感覺,我只可說我老了....
大家記得book位時就要留埋花膠湯底!
湯料充足,火喉夠!
牛肉脂肪網紋分佈平均,肉味濃郁!湯底海鮮同牛肉都物有所值!
其他食材沒有大太驚喜,但亦在水準之內!

,我只可說我老了....

2017-03-03 881 瀏覽
老公最鍾意打邊爐, 決定去幾乎日日都好滿場的“鮮入圍煮”, 今次好醒一早打去訂左台先, 估唔到真你名不虛傅, 我地平日夜晚黎到只係6:30,已經8成滿座~ 店舖的佈置好特別,充滿懷舊感覺, 有海鮮檔位,放左當日新鮮的海鮮類~ 仲有切肉檔位,好似街市禁~ 已經有多款特色湯底,我當然選擇有美顏功的 <鮮雞燉花膠湯底> <鮮雞燉花膠湯底>  一上台已經見到湯底質感厚而濃郁, 湯入面的材料份量十足,有雞同好多花膠, 只需要煮一陣已經香味撲鼻, 店員仲好細心幫客人將雞剪開,方便進食~ 先飲湯,濃濃的雞味,滿滿的質質,好鮮甜, 飲完整個人暖晒,令人飲完一碗又一碗~ 雞肉好嫩滑,啖啖肉, 花膠煙煙韌韌,岩晒女士們~ 火鍋配料必點推介: <手切安格斯牛肉>  下面用冰冷凍住,滿滿的一盤, 色澤鮮嫩,脂肪分佈均勻, 輕輕滾下,濃郁的牛肉鮮味~ 老公見到d海鮮好正,點左半斤<花甲皇>  粒粒都好大,而且好鮮甜爽口 呢度的丸類好有特色: <花膠雲吞>  好大一粒,餡多皮薄~ <爆炸薑汁皮蛋貢丸>
老公最鍾意打邊爐,

決定去幾乎日日都好滿場的鮮入圍煮

今次好醒一早打去訂左台先,

估唔到真你名不虛傅,

我地平日夜晚黎到只係6:30,已經8成滿座~

店舖的佈置好特別,充滿懷舊感覺,

有海鮮檔位,放左當日新鮮的海鮮類~

仲有切肉檔位,好似街市禁~

已經有多款特色湯底,我當然選擇有美顏功的

<鮮雞燉花膠湯底>

<鮮雞燉花膠湯底

一上台已經見到湯底質感厚而濃郁,

湯入面的材料份量十足,有雞同好多花膠,

只需要煮一陣已經香味撲鼻,

店員仲好細心幫客人將雞剪開,方便進食~

鮮雞燉花膠湯底
先飲湯,濃濃的雞味,滿滿的質質,好鮮甜,

飲完整個人暖晒,令人飲完一碗又一碗~

雞肉好嫩滑,啖啖肉,

花膠煙煙韌韌,岩晒女士們~

火鍋配料必點推介:

<手切安格斯牛肉

下面用冰冷凍住,滿滿的一盤,

色澤鮮嫩,脂肪分佈均勻,

手切安格斯牛肉
輕輕滾下,濃郁的牛肉鮮味~

老公見到d海鮮好正,點左半斤<花甲皇

粒粒都好大,而且好鮮甜爽口

花甲皇
呢度的丸類好有特色:

<花膠雲吞

好大一粒,餡多皮薄~

<爆炸薑汁皮蛋貢丸

一咬落去好彈牙,仲有滿滿的湯汁,

味道好特別!!

花膠雲吞 & 爆炸薑汁皮蛋貢丸
<小籠包魚蛋

外型係小籠包,

外層係魚蛋,中間係小籠包既餡料,

口感彈牙!

小籠包魚蛋
<蜂巢豆腐

老公的最愛,我地一開始就放入去煮,

吸晒湯的精華~

蜂巢豆腐
<黑柏葉

原來新鮮牛柏葉是黑色,

口感比一般食的白色牛柏葉更彈牙~

黑柏葉
蜂巢豆腐
黑柏葉
  • 花膠雲吞
2017-02-28 375 瀏覽
旺角出名打邊爐既一間火鍋店,因出名而來。好食又唔係話超好食 ,鬼咁串門面既service 又唔係特好,book 8:30 , 黎到竟然話我訂左9:00 , 佢唔認電話中既對話,真係輸在我冇錄音.....已經好嬲, 真係食龍肉都冇味。平心而論,野食唔係特別精緻,花膠燉雞湯底有味精 ,鷄肉水準不一, 有時係滑, 有時又鞋口, 勝在花膠尚算足料。食物種類ok, 都有得揀。個人最愛係脆肉骨鯇 ,邊煮邊吃,皮脆肉嫩又汁豐, 咬口非 •常 • 爽 • 脆,一下子以為自己在吃魚扒,幾乎沒有腥味。骨多但粗身,易從口出來中挑出從肉眼可見魚鱗片片鮮明,光澤無比。其次是手切安格斯牛肉。這比一般美國肥牛更正, 更有味道。由於安格斯指的是黑毛牛品種,所以不難看看玉人脂肪分布有大理石花紋,及脂肪比例最平均且肉味濃。咬落煙韌, 無渣, 食完一塊又一塊。墨魚滑 、蝦滑等都是由師傅手打, 新鮮有彈性 。彈牙得來很有質感,都算有墨魚肉香,但可能與街市買的上乘料差不多。聽說首經有瀨尿爆醬牛丸, 但老闆話反應不太好而停售.......希望可以再出返, 懷緬下以前周星馳睇極唔厭既電影都好丫....

2017-02-22
60 分鐘 (堂食)
2017-02-18 553 瀏覽
我们仰慕鲜入围煮大名,没想到用餐体验非常差。我们晚上7点20左右到达餐厅,当时服务员问我们能不能接受在9点之前翻桌,我们表示没问题。我们先点了半只香辣鸡煲,结果端上来的鸡块有三分之一没有熟。用餐环境也很一般,坐在下风口的我眼睛被冒得油烟直呛。鲜入围煮的价格也不便宜。简直是三星级的价格吃大排档的体验,板凳桌布都是非常低档的感觉。最可气的是8点半服务员就催我们赶紧结束,催了三遍。就算是生意好也不应该这样。
2017-02-15 588 瀏覽
睇openrice有咩好食是常識吧!見到呢間好評如潮就梗係要去試下啦!!入到去好似舊式街市咁好有特色 ,最多人推介就係個花膠雞湯,一場嚟到家要試下啦!點知一入口,就係味精味,即刻扣曬分,我唔否認佢花膠算多,但味精真係接受唔到!侍應仲要十叫九唔應食材尚算可以接受!老實講呢個價錢有好多選擇,黎過一次唔會再黎。。小人真唔明白點解好評可以多到甘,實在令我太失望。。。p. s 食完返屋企口渴到狂飲水,話冇味精真係信唔過!
p. s 食完返屋企口渴到狂飲水,話冇味精真係信唔過!
2017-02-08 681 瀏覽
🍲🍜🍻又再食充滿地道風味花膠雞煲😍原隻鮮雞燉花膠湯好濃郁😋建議一開始每人飲一碗雞湯食左雞同花膠再打邊爐(唔好飲2碗呀!會飽到之後食唔落😂)另外心水推介:油炸鬼(勁脆)、新鮮手切肥牛(牛味十足份量多),龍躉(肉質好滑!唔腥又有魚香)、花竹蝦(超級新鮮肥美😍),總括價錢雖然比一般地方貴少少!但非常足料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻尤其海鮮全部生猛,自己出去魚缸揀!環境雖然唔算閣落,但好有香港地道風味
🍲🍜🍻又再食充滿地道風味花膠雞煲😍原隻鮮雞燉花膠湯好濃郁

• 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 象拔蚌刺身
  • 安格斯牛肉
  • 手切安格斯牛肉
2017-02-06 614 瀏覽
年初九keep住食 今次約埋同樣系吃貨既契媽食番餐.....為左呢餐早系1月16日 開始打電話預約 但長期吾通 好彩既系佢有個網上訂座既網頁 ....訂座後三至四日會有人打黎confirm 記得如果冇人打黎confirm 就要去fb inbox 下佢地問下.....位於登打士大廈 有電梯但長長既人龍會令你死死地氣行樓梯上兩層算鋪內地方較細較逼 坐得吾多舒服 侍應多但多數都系慢動作 所以我地每次都叫左勁耐先有人應預約時預訂埋花膠雞湯鍋由於四人都系花膠怪 所以要個大既是必須的花膠質素吾錯 湯底香濃 食到咁上下會有人埋黎幫你剪開舊雞 雞肉都好滑牙!我地嗌左 炸魚皮(獨立一包 嗌貨既吾系自家制)芝士牛丸 (好好食牙 咬開小小芝士就好澎湃咁流出黎....所以食既時候記住吾好一口啪入口)頂級手切安格斯牛肋骨肉 鐘意濃味既會鐘意的牛肉味好重 半生熟好食 如果吾系會up 黑百葉 切得太幼入口好橡筋😑重頭戲 花竹蝦 $60一両 呢四隻就11両大過隻手掌 超多膏 d膏多到咇出黎 蝦肉好爽甜 豪一次半次都抵啦!**溜單吾緊要 但追左四次先追得番個生菜就有點兒那個**

預約時預訂埋花膠雞湯鍋
由於四人都系花膠怪 所以要個大既是必須的
我地嗌左 炸魚皮(獨立一包 嗌貨既吾系自家制)
頂級手切安格斯牛肋骨肉 鐘意濃味既會鐘意的
牛肉味好重 半生熟好食 如果吾系會up