2022-02-18 993 瀏覽
今日同朋友去咗行街 行完之後朋友就話不如食啲好嘢慰勞下自己 咁我哋就嚟到呢間鮨央泰食omakase 非常高級 裝修簡約有日本風 最啱慢慢坐 聚下舊傾下偈首先係前菜嘅部分 係一個粟米豆腐 呢個豆腐係自家製嘅 豆香一流 加上粟米嘅香甜味道 配搭得天衣無縫跟住就到一個醬漬八爪魚腳 睇相就知道隻八爪魚一定好大隻 廚師話呢隻八爪魚一隻腳已經有一公斤重 口感好彈牙而且有啲海水嘅鹹鮮味之後又有一個燒吞拿魚 吞拿魚皮用上備長炭火燒烤 燒得好乾身好脆身 吞拿魚肉魚油甘香可口 配上酸汁同蘿蔔蓉嘅酸味 中和咗吞拿魚油嘅油膩感白子天婦羅配黑松露汁 黑松露嘅香味完全滲入軟滑白子裏面跟住到壽司嘅環節熟成四日青森縣平目 魚味都幾鮮 但係都比較淡 為呢一個環節揭開序幕富山縣白蝦配黑魚子醬 白蝦爽口彈牙 魚子醬鹹鹹香香幾好食淡路島手釣池魚 有少少腥味熟成14日青森縣超拖羅 熟成咗之後魚油更加豐富青森縣大拖羅 魚味豐富可口北海道毛蟹 廚師貼心地拆咗肉之後加上蟹膏醬汁熊本縣花竹蝦 花竹蝦嘅蝦味比白蝦更加豐富海膽撈飯配三文魚子 海膽嘅鹹香加上三文魚子嘅鮮味令到赤醋飯嘅味道更上一個層次

白子天婦羅配黑松露汁 黑松露嘅香味完全滲入軟滑白子裏面

青森縣大拖羅 魚味豐富可口

北海道毛蟹 廚師貼心地拆咗肉之後加上蟹膏醬汁

熊本縣花竹蝦 花竹蝦嘅蝦味比白蝦更加豐富

2022-01-25 322 瀏覽
從日本開過來的鮨央泰我要尖沙咀海港城,用的全都是日本師傅,而且師傅很懂搞氣氛,會好像黑手黨和牛一樣擺Pose 給你拍照,瓦解了高級壽司店那種嚴肅的氣氛,這裏值得一讚。個人認為他的飯醋味不夠,雖然他的飯粒有微暖,但始終還是有點落差,其實他的刺身各樣都做足本分,中規中矩,不能說他不好吃,也當然不會覺得他特別好吃,疫情關係加上物流的關係,不能光顧晚餐所以看不出這間壽司店的真章,所以我也不能冒昧地評價他是否值得去,如果在尖沙咀食壽司的選擇可能是他或者 Tokami 總括而言我反而最欣賞他的自製Wasabi雪糕、辣辣地,10分過癮

2022-01-14 263 瀏覽
初嚐omakase 一位難求東京過江龍鮨央泰omakase 終於都進駐左海港城 好期待食omakase 朦 $17804款醒胃食材: 沖繩水雲加左醋同薑蓉 酸酸甜甜 勁開胃北海道八爪魚🐙爽口唔韌北海道毛蟹魚子醬蟹肉好鮮甜 上面仲有魚子醬 好有種咸鮮嘅感覺炭燒呑拿魚師傅用備長炭辣一辣個魚再調味 令到呑拿魚有陣炭香味有十款唔同嘅壽司池魚 天上鰤魚 花竹蝦 拖羅 呑拿魚背 赤身 太刀魚 海鰻拖羅魚油味好重 花竹蝦爽甜 熟成壽司嘅肉質都仲好嫩海膽魚籽飯冇得輸 一啖飯多重口感 魚籽同海膽個味好夾直接用備長炭辣一辣啲食材係師傅嘅特色 食食下 師傳仲會拎啲食材出黎 話俾我知係熟成左幾耐 咩部位
初嚐omakase 一位難求

冇得輸 一啖飯多重口感 魚籽同海膽個味好夾

直接用備長炭辣一辣啲食材係師傅嘅特色

食食下 師傳仲會拎啲食材出黎 話俾我知係熟成左幾耐 咩部位
2022-01-10 250 瀏覽
冬至當日,無錯係差唔多半個月前食評🙈,好豪咁去咗食lunch omakase慶祝🤤感謝老闆。當日我地係一位師傅serve五位客人,餐廳職員好helpful,會主動問你掛唔掛外套同抹走枱面因凍飲而造成水珠。.雪月花setsugekka $1180/人 ❄️🌕🌸.前菜 四點✨粟米蛋🌽勁滑有啲似布甸嘅質感.✨壺漬八瓜魚🐙師傅係正面前將一大條八爪魚腳切開,視覺享受.✨燒鯖魚🐟魚肉唔會燒到全熟,口感唔錯.✨白子天婦羅人生第一次食白子,配忌廉魚湯上,好creamy又唔會腥.手握壽司 十二貫 🍣太多了,不能盡錄,最主要係有啲唔知係咩🙈印象中每樣都好新鮮同無咩筋,最深刻係鯛魚,有柑桔皮係面,好清新而肉質有咬口,正👍🏻.玉子燒師傅serve咗2舊邊角位俾我,食完一舊覺得都幾好食啊。但老細見我太慘比咗佢個舊我食,lol原來唔係邊角位好食咁多,勁濕潤😍相形之下,舊邊角位相對乾身同淡味好多,有啲失望🙍.湯麵豉昆布湯.芥辣味雪糕 🍨一開始望落去以為係蜜糖或者粟米味,食落去先知係wasabi🤭,芥辣味幾刺激下。.整體都唔錯~

雪月花setsugekka $1180/人 ❄️🌕🌸

前菜 四點

✨粟米蛋🌽
勁滑有啲似布甸嘅質感
✨壺漬八瓜魚🐙
師傅係正面前將一大條八爪魚腳切開,視覺享受
✨燒鯖魚🐟
魚肉唔會燒到全熟,口感唔錯
✨白子天婦羅
人生第一次食白子,配忌廉魚湯上,好creamy又唔會腥
手握壽司 十二貫 🍣

玉子燒

麵豉昆布湯
芥辣味雪糕 🍨

整體都唔錯~
2022-01-06 190 瀏覽
因為不能去日本, 所以很多香港人也會選擇吃一餐廚師發辦來滿足一下心情, 看到網絡上有介紹位於尖沙咀海港城港威大廈地下這間新開張的鮨央泰, 來頭絕不惹少, 是由東京米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」創辦人岩央泰, 和他的入室弟子金子司主理的過江龍Omakase, 主打江戶前風格的廚師發辦。粟米豆腐 坐下來不久, 侍應為我們添上了溫熱的抹茶後, 必即便送上了前菜, 清甜的粟米配上口感嫩滑的豆腐, 再加上即磨的wasabi來調味, 味道清新可口, 上面的食用花為整道前菜的賣相加了不少的分數。慢煮北海道水八爪魚 在煮這道菜之前, 師傅特地把巨型的八爪魚拿到我們的面前, 讓我們驚喜不已, 利用慢煮的方法令八爪魚非常入味, 煮熟後然後雪凍, 令八瓜魚口感柔軟, 另外加上柚子胡椒鹽來調味, 提升鮮甜度。吞拿魚刺身師傅特地用了備長炭火來燒香吞拿魚的魚脂, 放在刺身上面的調味是經過師傳精心處理的, 蘿蔔蓉, 蘋果蓉, 薑, 酸汁及蔥互相配合得淋漓盡致, 大大提昇了吞拿魚的鮮甜味。白子天婦羅 白子常常會在廚師發辦吃到, 但用來製成天婦羅還倒真是第一次吃, 香脆的外皮一咬爆汁, 而且白子一向都是入口即融, 配上惹味

白子天婦羅
白子常常會在廚師發辦吃到, 但用來製成天婦羅還倒真是第一次吃, 香脆的外皮一咬爆汁, 而且白子一向都是入口即融, 配上惹味的黑松露及白酒忌廉汁, 味道口感更上一層樓。
天然平目魚壽司
然後便進入了壽司的部分, 餐廳採用了青森縣的野生天然平目魚, 其實即是常常聽到的左口魚, 是日本人氣白身魚食材, 肉質鮮嫩, 魚味清淡, 作為第一件壽司, 次序最適合不過。
白蝦壽司
這件是我最愛吃的壽司之一, 美名為「富山灣的寶石」的白蝦, 只有富山灣才出產, 外貌透明鮮美, 鮮甜味高雅清新, 配上一點香濃魚子醬海藻鹽作點綴, 增加了層次感。
手釣關池魚壽司
來自淡路島的池魚, 師傅特別挑選手釣而不是網捕原來是大有原因的, 手釣的除了魚肚顏色比較鮮豔有光澤外, 肉質也更有彈性爽滑, 原來是因為網捕的魚在過程中不斷爭扎, 令神經收緊而肉質變得較硬。
大間中拖羅壽司
選自青森縣吞拿魚的拖羅, 用了14日熟成處理, 經過一段時間靜止後, 令魚肉肉質更為柔軟可口, 熟成鹹鮮的味道與醋飯的配合絕對是天衣無縫。
燒大拖羅壽司
大拖羅這個部位脂肪相當多, 脂肪分佈好像雪花般, 富天然魚油脂的甘香, 入口即溶。師傅把它稍為加熱燒一燒, 令少許魚脂揮發掉, 味道更香濃敦厚。
北海道毛蟹壽司
很喜歡吃北海道毛蟹的朋友, 但又怕麻煩弄污雙手拆殼, 這件北海道毛蟹壽司你必定不能錯過, 滿滿的毛蟹蟹肉已經被師傅挑出安放在醋飯上面, 清甜優雅的味道帶點海洋礦物味, 令你彷如置身於北海道之中。
赤身吞拿魚壽司
魚肉的脂肪含量為少, 令魚肉肉質較為結實有口感。
車海老壽司
除了剛剛的北海道毛蟹之外, 大大隻的車海老也是令人眼前一亮, 蝦肉爽甜鮮美, 而且也是不用自己拆殼。
海膽撈飯
這碟海膽與魚籽的組合, 賣相討好吸引, 味道香濃, 餘韻持久。
海鰻壽司
最後一件壽司便是這件海鰻壽司, 平時一般吃的鰻魚大多數是河鰻, 河鰻和海鰻, 前者肉質爽口帶腥香, 後者口感較腍且清淡。
燒太刀魚
太刀魚是夏天的代表性食材, 肉質肥美, 經火炙後的魚皮富油香, 令你吃後齒頰留香。
拖羅手卷
用鮮甜肥美的拖羅來製作手卷別有一番風味, 加上外面香脆的紫菜, 味道口感一流。
江戶前玉子燒
這碟兩小件的一口大小﹑軟嫩似蛋糕, 便是江戶前玉子燒, 口感像蛋糕, 蓬鬆綿密, 但食材之中卻沒有半克麵粉, 江戶前玉子燒是以蝦漿﹑大和芋﹑雞蛋等原料製成, 是一款只有在高級餐廳才會出現的料理。
麵豉湯
看似普通的麵豉湯其實內裡大有乾坤, 鮮甜爽嫩的大蝦在裡面, 細細粒的香蔥令鮮蝦味道更出眾。
芝麻柿,啤梨
最後便是甜品的部分, 揀選了日本的水果, 作為飯後果, 冰涼清甜的感覺令人滿足感大增。
2022-01-05 174 瀏覽
尖沙咀的港威商場新開了一家由日本著名廚師主理的Omakase餐廳,於是馬上訂位來一嚐。晚餐時段都很多客人,建議先打電話訂位。餐廳環境悠美有格調,坐吧檯位置,可以欣賞到師傅的手藝。我們今晚選了 朧 這個套餐,每位$1780,食物十分豐富。粟米豆腐配了wasabi和食用花,粟米磨成蓉加入豆腐當中很濃滑,顏色呈淺黃色,很美觀,入口較煙韌而香滑,很創新的一道菜。慢煮北海道水八爪魚師傅在埕中夾出一條很粗大的八爪魚腳,新鮮香脆,多汁鮮甜,配上柚子胡椒鹽很配搭。Baby吞拿魚刺身用備長炭火燒過,魚香味散發,魚肉軟稔香甜,配有蘿蔔蓉和蘋果蓉等。白子天婦羅 白子經炸過後香脆美味,外脆內軟,一點也不腥,配有黑松露和白酒忌廉汁。左口魚壽司用上青森縣的天然平目 左口魚,魚肉晶瑩剔透,清甜爽口,飯粒煙韌鮮甜,很有咬口。白蝦壽司用富山灣白蝦,配上魚子醬海藻鹽,白蝦很豐富飽满,爽身而鮮甜,蝦肉濃郁。池魚壽司用淡路島的手釣池魚,新鮮鮮甜,油脂豐富,魚肉嫩滑鮮甜,配上薑蓉一起吃。大拖羅壽司用青森縣的大間中拖羅,經過熟成14日,味道更昇華,口感更滑溜,油脂比例適中,入口即溶。燒大拖羅壽司魚肉經過微烤更香甜,香氣撲鼻,很少

餐廳環境悠美有格調,坐吧檯位置,可以欣賞到師傅的手藝。

我們今晚選了 朧 這個套餐,每位$1780,食物十分豐富。

Baby吞拿魚刺身

左口魚壽司

池魚壽司

大拖羅壽司

燒大拖羅壽司

魚肉經過微烤更香甜,香氣撲鼻,很少筋,入口滑溜鮮甜。

北海道毛蟹壽司

蟹肉絲細膩軟稔,蟹味濃郁,多汁鮮甜。

赤身拖羅壽司

赤身較少油脂,但入口依然油美滑溜,鮮甜可口。

車海老壽司

蝦很大隻,肉質結實而爽口,蝦味濃郁。

海膽撈飯加魚籽

海膽濃郁滑溜,鮮甜無比,魚籽飽满美味。

海鰻壽司

油脂豐富,入口肥美嫩滑。

燒太刀魚

皮脆內滑,魚香味散發,魚肉嫩滑多汁。

拖羅手卷

紫菜很香脆,卷住拖羅和飯一起吃,味道層次豐富。

芝麻柿 啤梨

是日本的當造水果,爽脆清甜,很美味。
又一過江龍🍣店進駐海港城,唻自日本寿司職人「 岩 央泰 」嘅鮨ひさよし。特意待其開業一陣子過吓熱潮先唻試一試。是日星期日,2️⃣人唻慶㊗️🎉2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣新年,試吓佢哋嘅🍣Lunch Omakase「風花 Kazabana」。網上訂座時間為1️⃣3️⃣:4️⃣5️⃣,我倆雖於1️⃣3️⃣:3️⃣0️⃣最早到場,但都要等到1️⃣3️⃣:5️⃣2️⃣最後先被安排入座。負責帶我倆入座嘅店員,只撥開布門簾自己進入,並沒理會跟隨其後進內嘅人,被厚身布門簾兜口兜面打落唻,實在不是味兒!負責招呼我哋用餐嘅日藉師傅,共招呼兩枱共5️⃣位客人。師傅先切好大部份魚生等食材,稍稍讓客人先過目一吓,再慢慢逐一製作🍣。其上菜速度👌,但全程只跟另一枱客人有笑容及有所交流,跟我倆則沒甚交流。其他店員則非常友善、有禮,服務良好,除細心不時添熱茶外,亦會喺客人身旁輕輕介紹一吓食材。而另一位負責招呼隔離枱嘅師傅,亦都好友善,服務完隔離枱後,跟我倆也有講有笑。個人認為,享用Omakase🍣好唔好食,其實都好講個人觀感,食材新唔新鮮、用餐環境、配備嘅食具、及至師傅跟客人交流/介紹... ...等等整體用餐氣氛,其實都一一有影響。整體而言,食店實際用餐環境,並沒如想像中(或官方圖片中)闊落

整體而言,食店實際用餐環境,並沒如想像中(或官方圖片中)闊落。未進入店前,喺店外已聞到較重魚腥味
🤢,幸好進入店後沒有。

🍣食物質素亦並沒特別優良,大致中規中矩。但以午市Omakase每位💲7️⃣8️⃣0️⃣唻講,雖價格中上,但仍可接受。
不作任何比較、不奢求或不祈望為享用較正中Omakase的話,一試絕對實屬無妨。

另外,額外單點咗嘅🐙爪,好軟腍,好食。

💖❤❣🧡💖💛❣💚💖💙❣💜💖🤎❣🖤

2022-01-02
20 分鐘 (堂食)
2022-01-02 3520 瀏覽
由年頭喺新假期已經知道呢間餐廳開幕嘅消息就好期待。各個朋友一開左你又去佢又去,個個壽司達人都俾左自己意見,而家無乜人講我先寫番個感想啦。 我自己個人覺得還可以,以海港城來講,呢個價錢都唔算太貴,剛剛開幕嘅時候其實就去左,當時水準合格有餘,當然聽返朋友講過咗兩個禮拜後去,感覺又完全唔同。 當日接待我雖然唔係最出名嘅日本岩央泰的入室弟子金子司,反而係本地師傅之一,但係感覺又唔錯,亦都非常好傾,開場時候已經攞咗成盤熟成嘅青森大間出黎,都幾吸晴。 Lunch 有兩種,一個$780全壽司,一個有多四種刺身,$1180,未知咩情況,食平嘅先。 先上場左口魚,簡單而不失霸氣,開場食最好。 之後嘅深海池魚,雖然不是勁肥美,但調味,厚度已經不錯。 少見的鰆魚,入見唔算太腥,白身魚一貫比較淡身嘅作風。 虎山縣白蝦,一堆白蝦係你口入面嘅味道真係好滿足。 春子鯛,又叫鱲魚,相對又係市場少見,加咗少少檸檬皮嘅粉,味道更特別出色。 呑拿魚醬油漬,入口感受到的同中拖一樣的感覺,雖然只是赤身,但係個味道絕對唔輸蝕。 中拖羅,入口油份夠,肉質嫩滑得來又

先上場左口魚,簡單而不失霸氣,開場食最好。

之後嘅深海池魚,雖然不是勁肥美,但調味,厚度已經不錯。

少見的鰆魚,入見唔算太腥,白身魚一貫比較淡身嘅作風。

虎山縣白蝦,一堆白蝦係你口入面嘅味道真係好滿足。

中拖羅,入口油份夠,肉質嫩滑得來又富有彈性。

大拖羅,油香當然最強,不過有少少筋,如果三樣嘢揀,最出色嘅我反而覺得係吞拿魚醬油漬。

手吊池魚,可以話係最鍾意嘅其中一件,手吊嘅特別肥美。

筋子加上脆嘅紫菜後,鮮味更勝一籌。

北海道根室的海膽,甜度一流,本身想就咁放喺手到食,不過聽師傅話,用返最正常同最傳統嘅食法。

海鰻相對我覺得普通,未必係你喜歡嘅類型,同我係築地壽司大食過嘅,差得好遠,呢件係失望的。

Tamago玉子相對唔錯同幾出色,聽師傅講用咗好多嘅唔同方法試左十次八次,但呢次感覺幾好。

最尾師傅送多件慢煮北海道八爪魚 ,不錯,感受到如果叫貴set應該都會幾好。

當然仲有麵豉湯同甜品甜品最有特色,因為係wasabi雪糕,呢個係最有印象嘅一個甜品,當然未必個個啱,但如果你可以吃辣,亦都接受到Wasabi味,呢個一定令你印象難忘。

總括我覺得不錯,但係當然唔同時間唔同師傅唔同漁獲都會有好大分別,因為身邊嘅朋友有人食過第二次話係完全另一個世界,想知真實嘅情況就真係要自己去先試到啦。

鮨 央泰 Sushi Hisayoshi 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
2021-11-18
2021-12-31 214 瀏覽
作為一個正宗嘅香港人,當然對日本菜有執著同愛。今次book 左同朋友試下過江龍新店—鮨央泰。坐落廣東道,易搵之外室內都同一貫壽司店一樣安靜。Omakase話明交俾廚師,同朋友坐低點左「朧」套餐就坐定定等開餐😋😋開揚先梨前菜:水雲(酸酸地好開胃),慢煮北海道八爪魚,炭火BB吞拿魚同高湯蟹肉啫喱(放野食嘅器皿都好高質,賞心悅目)進入主菜壽司環節(十貫)青森縣左口魚—淡路島池魚—獅魚—青森大間Toro —熊本花竹蝦— 青森Toro —大Toro —北海道北寄貝—海膽加三文魚字飯—穴子—燒太刀魚由淡口白身魚開始再買到赤身魚,魚油同魚味逐漸突出,中間加入蝦同貝類,令口感不限於魚類,仲有咬口同feel 到不同食材的分別,後期以鮮味海膽同三文魚子加入,豐富的口感同入口即溶嘅海膽都留低豐富印象,十貫以淡口白身魚作結,解一解膩。最後用赤麵豉湯同時令水果(柿同梨)收尾,個胃好舒服😌

進入主菜壽司環節(十貫)

最後用赤麵豉湯同時令水果(柿同梨)收尾,個胃好舒服😌
$2000 (晚餐)
  • 海膽三文魚子飯
「OMAKASE」源自日文”お任せ”,意思是指「信任」🔖而廚師發辦菜式則會由廚師挑選時令的食材炮製👨🏻‍🍳十一月是男友生日月,早早預約了這間位於海港城的「鮨央泰」(Sushi Hisayoshi)慶生✨是次用餐我們選擇了「風花」套餐🥰菜式的次序會按照味道淺味至濃味、涼食至熱食,讓味道起承轉合;能夠慢慢品嚐每一款食材的原味🍣整體嚟講,非常滿意是次Omakase用餐體驗✨無論環境氣氛、食物質素都屬高水準☑️已Bookmark下次的生日飯再次拜訪♥️
「OMAKASE」源自日文”お任せ”,意思是指「信任」🔖
廚師發辦菜式則會由廚師挑選時令的食材炮製👨🏻‍🍳

是次用餐我們選擇了「風花」套餐🥰

整體嚟講,非常滿意是次Omakase用餐體驗✨
無論環境氣氛、食物質素都屬高水準☑️
已Bookmark下次的生日飯再次拜訪♥️
2021-12-18 410 瀏覽
Perfecto!!!Master金智was so professional and funny. I enjoyed every single dish that he prepared for me! I will certainly come back again and look forward to see him again!
Perfecto!!!
2021-12-16 289 瀏覽
由於疫情欲斷還斷,似完未完,旅行慾望遙遙無期,最近掀起食omakase的小熱潮,似是為了未能遠赴日本暢遊的香港人找來一丁點的小確幸。omakase當然會有一名發板廚師,我們的廚師十分友善,先端來一客粟米豆腐,然後就將北海道八爪魚拿出來讓我們拍照後,才切碎上碟。以蘿蔔蘋果蓉清胃後,就有一連串上乘的刺身:鰆魚配葱,日本魷魚,北海道毛蟹配蟹醋啫喱,內有魚子醬蟹膏魚春 ;壽司方面,有太刀魚 ,左口魚,深海池魚,春子鯛(有柚子味),吞拿魚赤身,大拖羅,池魚(上面有蔥蓉),北寄貝(經炭燒 ), 縞蝦(有蝦籽 ),海鰻穴子,主食有海膽三文魚子拌,拖羅手捲,重點是秘製玉子燒!這個たまご卵焼き似足蛋糕的味道,本店限定!最後還有味噌蝦湯和靜岡皇冠蜜瓜作完美的收結

2021-12-15 316 瀏覽
今日有幸嚟到海港城新開張嘅omakase,一於同朋友先睹為快。餐廳主打日本淺木系風格,純木格局,配上柔和既黃燈,打造高雅舒適嘅感覺,帶比食客高尚嘅用餐體驗。一去到門口,店員已經溫文有禮咁招待我哋,先帶我哋去座位就坐,然後再比滕籃比我哋放置隨身物品,椅子高度適中,每一個位置都能夠睇到師傅用心製作食物嘅情況,令到我哋可以好舒服咁坐喺度欣賞師傅席前工藝。 第一道前菜:粟米豆腐 🌽 估唔到前菜已經誠意滿滿,粟米豆腐聽落去好簡單,但師傅們其實用咗四至五個鐘頭整。首先將煮熟粟米,過程好考功夫,每粒粟米去衣,再慢慢磨蓉,最後加入忌廉同鮮奶。食落去好滑好濃郁,明明冇豆腐成份,但做到豆腐滑溜嘅感覺,十分出色。最後放上紫蘇葉同花,更增美感。 第二道前菜:北海道水八爪魚 🐙 師傅慢慢喺櫃入邊拎出一個瓦缸,緩緩伸手入去瓦缸拎出一條長長嘅八爪魚腳😱 令到全場嘅食客目定口呆,大家都登上拎部手機出嚟影低,非常壯觀。師傅再將兩片嘅八爪魚腳,放左有圖案既碟上,形成一幅優美嘅水墨畫,除咗味覺享受,亦係視覺享受嘅一種。加入胡椒柚子,為八爪魚加左一點清新。第三道前菜:野生備長炭燒鮫魚 🔥🐟 師傅小心翼翼將切好既鮫魚用備長炭燒

第一道前菜:粟米豆腐 🌽

第二道前菜:北海道水八爪魚 🐙

第三道前菜:野生備長炭燒鮫魚 🔥🐟
師傅小心翼翼將切好既鮫魚用備長炭燒,燒過表面既魚皮,令薄薄既魚皮稍稍收縮,食落有燒灼味,但魚身保持爽彈。配料用左蘿蔔蓉、蘋果蓉、姜蓉調製而成,減輕魚既油膩感。

第四道前菜:北海道毛蟹 🦀
師傅將大大隻嘅日本毛蟹細心拆肉,加上自身濃郁既蟹膏,放上自家酸汁製作而成既啫喱,同埋昂貴魚子醬,層次感好豐富,又開胃。

去到萬眾期待嘅十道壽司環節🍣🍣🍣

1️⃣平目魚🐠:來自青森縣既天然平目魚,用左三日時間去熟成,加上柚子皮同青檸汁,醬汁好清新,又唔會搶左本身魚既淡鮮味。

2️⃣大間拖羅(中拖、大拖)🐠:
日本最上乘既大間產既吞拿魚,憑肉眼就可以見到拖羅嘅紋理非常清晰分明,顏色粉嫩,又有光澤。用左14日時間熟成,味道濃郁,油脂甘香,慢慢係口內溶化開。

3️⃣北寄貝🐚:來自北海道嘅北寄貝,師傅精準咁加左一滴青檸汁,再用備長炭燒一燒,食落有微微焦香味,亦鮮甜爽口。

4️⃣秋刀魚🐠:新鮮係日本運到,岩岩好趕得上秋刀魚嘅季節,獨有既味道好難忘。

5️⃣春子鯛🐠:是令季節,有豐富油脂,魚身粉嫩,口感嫩滑。師傅用醋同麵豉去醃製左大約4個鐘,味道酸酸甜甜,幾開胃。

6️⃣油甘魚🐠:師傅話又名鰤魚,簡左魚腩位置,是令秋季限定,魚身肥厚,油脂豐盛。

7️⃣呑拿魚赤身醬油漬🐟:赤身係吞拿魚背部,肉質比較結實,將赤身放入醬油醃製,製成鮮紅色,味道更加濃郁。

8️⃣花竹蝦車海老🦐:來自熊本縣既大蝦,蝦肉紅白相間,好大隻,蝦身紮實鮮甜。

9️⃣海鰻魚🐠:呢款魚口感入口即溶,比較軟棉,對比其他壽司口感都幾特別,加上柚子皮同醬汁,好濃郁。

🔟海膽三文魚籽撈飯🍚:鮮甜既海膽,配上充滿海水咸味既三文魚籽,鮮味縈繞係口中,為豐富既壽司環節作結。

卷物:拖羅手卷🍙
對於岩岩既拖羅,依舊念念不忘,師傅就再用拖羅黎整手卷,紫菜爽脆,拖羅肥美可口😛

燒物:太刀魚🐠
外皮被燒至微微縮起,賣相更吸引,燒過既魚質依舊能保持爽口嫩滑,加上青檸汁,解除油膩感。

玉子燒🥚
玉子燒同樣係用心製作,肉眼見到有明顯兩層,一層係蛋糕質地,口感較札實,另一層好似布甸質地,口感滑溜😛

湯品:麵豉湯🍤🍥
麵豉湯材料一啲都唔馬虎,除咗用大量嘅蝦頭熬製,仲有一整隻大蝦,口感爽彈,唔會好似坊間嘅蝦咁浸湯浸到硬哂,食得出好新鮮。

甜品:是令水果🥭🍐
來自和歌山嘅芝麻柿,同埋啤梨;果種清甜用筆墨難以形容,一咬落去果汁溢滿整個口腔,非常清甜,為成餐omakase畫上完美句號🥰

整體來講,呢間omakase水準好高。不論係環境氣氛一流;店員服務質素高;師傅製作食物認真、有心思;食材食得出好新鮮⋯ 每樣元素都配合得天衣無縫,絕對配得上呢個價格同位於海港城既地段👍🏻 誠意推薦比大家🤩
10 分鐘 (堂食)
$2000 (晚餐)
2021-12-15 200 瀏覽
今日去咗尖沙咀新開嘅過江龍omakase店鮨央泰度食飯餐廳裝修用咗好多木 感覺典雅前菜係自家製粟米豆腐 非常滑溜仲有淡淡嘅粟米香氣北海道深海水八爪魚 1kg一隻腳Bb吞拿魚 用備長炭火燒外皮 醬汁加咗酸汁 蘿蔔蓉 蘋果等等 白子天婦羅配黑松露醬汁 外脆入面非常creamy口感豐富壽司 係用咗赤醋飯去做熟成四日青森縣平目 富山縣白蝦配黑魚子醬淡路島手釣池魚 上面有蔥同薑蓉熟成14日青森縣超拖羅青森縣大拖羅北海道毛蟹拆肉撈埋蟹膏熊本縣花竹蝦海膽撈飯配三文魚子 勁豐富 啖啖都係海膽同三文魚子嘅香氣拖羅手捲 非常足料油脂豐富 燒太刀魚玉子燒 口感似蛋糕 蛋香味濃郁和歌山縣芝麻柿 山梨縣梨
今日去咗尖沙咀新開嘅過江龍omakase店鮨央泰度食飯

海膽撈飯配三文魚子 勁豐富 啖啖都係海膽同三文魚子嘅香氣

拖羅手捲 非常足料油脂豐富

玉子燒 口感似蛋糕 蛋香味濃郁

和歌山縣芝麻柿 山梨縣梨

今晚嚟食omakase♥️♥️♥️♥️餐廳位置好易搵💪🏼💪🏼💪🏼首先有前菜四點😛😛😛😛😛最鐘意就係粟米豆腐,煙煙銀銀,好似布甸😀😀😀😀😀炭火燒魚生,上面有蔥段,好香,好夾。配上薑蓉,絕!💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼北海道毛蟹,配醋啫喱,上面有魚子,連朵花都好好食,有梅味😙😙😙😙😙😙之後有卷物、壽司十件♥️♥️♥️♥️校拖羅喺入口即溶㗎食完壽司,點少得海膽飯啊😀😀😀😀燒物,條魚燒得啱啱好,真係好鬼死香♥️♥️♥️♥️玉子燒

首先有前菜四點😛😛😛😛😛
最鐘意就係粟米豆腐,煙煙銀銀,好似布甸😀😀😀😀😀

之後有卷物、壽司十件♥️♥️♥️♥️校拖羅喺入口即溶㗎

食完壽司,點少得海膽飯啊😀😀😀😀
燒物,條魚燒得啱啱好,真係好鬼死香♥️♥️♥️♥️

玉子燒