2022-05-17 807 瀏覽
東京過江龍Omakase 鮨央泰甘大個都係第一次食 Omakase 估唔到可以食到東京過江龍呢間野係海港城一個小角落 唔容易見到 好易行過左都唔知入到去好有日本feel 一張bar 枱圍住師傅 可以全程睇住佢整坐得好闊落 好乾淨 朦 $1780先付 4點卷物手握壽司 10贯燒物玉子燒椀物水物 季節果物前菜4樣都係開胃 酸酸甜甜嘅食材毛蟹魚子醬到而家仲記得佢好鮮甜10贯壽司都幾特別好多熟成嘅拖羅都用左赤醋飯令到佢更重口味 師傅仲會用備長炭辣一辣啲魚 令到有陣炭燒味  不錯最後仲有雪米糍同杮做結尾如果係蜜瓜會更加開心第一次食感覺好有趣 因為你唔會知下一樣上碟會係咩好有期待 每次都未必一樣 睇下咩時節當造
東京過江龍Omakase 鮨央泰

如果係蜜瓜會更加開心
第一次食感覺好有趣 因為你唔會知下一樣上碟會係咩
好有期待 每次都未必一樣 睇下咩時節當造
2022-05-12 564 瀏覽
過江龍omakase小試牛刀 食咗 朧 $1780 per person 前菜粟米豆腐好重粟米味水雲 好特別嘅質感好嫩嘅細條吞拿魚師傅表演慢煮八爪魚 配柚子+wasabi鮑魚 鮟鱇魚肝一款白酒煮 一款紅酒煮炸白子 白酒忌廉汁 + 黑松露 第一次咁樣食白子 又幾好味壽司🍣醬油漬赤身 同埋 大拖羅都好好味北海道赤海膽係幸福同滿足吞拿魚卷 好新鮮好足料食埋個密瓜就完嚕📍超主觀+有偏見評分 (5為最多)📝📃hunger(食物🤤/🤮): 🤤🤤🤤🤤🤤📃anger(感覺🥰/🤨): 🥰🥰🥰🥰📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 一流
過江龍omakase

📃hunger(食物🤤/🤮): 🤤🤤🤤🤤🤤
📃anger(感覺🥰/🤨): 🥰🥰🥰🥰
📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 一流
2022-05-11 488 瀏覽
尖沙咀海港城都仲算係新開嘅過江龍,東京米芝蓮鮨店ᐕ)ノ今次試咗「風花」,係12件壽司🍣由日藉師傅招呼我哋🇯🇵上網睇過評價都幾參差🥹不過試完覺得係有一定嘅水準( ⋅֊⋅ )‎و又冇啲人講得咁差呀‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝利申不是專家只係分到好食同唔好食(。-ω-)zzz另外仲掛住食冇double check原來有幾張影唔到o(╥﹏╥)o相片排名不分先後✨深海池魚小肌魚青森縣左口魚北海道金目鯛和歌山赤身大分手釣池魚 葱北海道帆立貝富山白蝦和歌山大拖羅北海道海膽三文魚子飯長崎県鰻魚麵豉湯玉子燒自家製雪糕 wasabi味 奶香
尖沙咀海港城都仲算係新開嘅過江龍,東京米芝蓮鮨店ᐕ)ノ

今次試咗「風花」,係12件壽司🍣
由日藉師傅招呼我哋🇯🇵
上網睇過評價都幾參差🥹
不過試完覺得係有一定嘅水準( ⋅֊⋅ )‎و
又冇啲人講得咁差呀‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝
利申不是專家只係分到好食同唔好食(。-ω-)zzz
相片排名不分先後✨

麵豉湯
玉子燒
自家製雪糕 wasabi味 奶香
2022-05-06 272 瀏覽
朋友生日所以黎打卡 食好野 呢到環境唔錯 裝修都幾靚 可以打卡 又食到好野 食OMakase 當然要睇師傅既手握壽司既手勢啦 係都有技術既 亦都會同你傾計 服務好好 每一道菜式都會特別講解下 蟹肉蒸蛋 相當唔錯 蛋同蟹既味配合得好好 好好食 😋 食食下就好想去日本旅行喇 再黎就係鯖魚 鯖魚份量足夠 好食 每一款壽司同刺身樣貌都好靚 睇得出師傅係用心制作 食材都一樣新鮮 再黎就係我鐘意食既海膽 海膽壽司真係不得了 好鮮 啖啖都有海膽味 真係下次可以再黎食過
朋友生日所以黎打卡 食好野 呢到環境唔錯 裝修都幾靚 可以打卡 又食到好野 食OMakase 當然要睇師傅既手握壽司既手勢啦 係都有技術既 亦都會同你傾計 服務好好 每一道菜式都會特別講解下 蟹肉蒸蛋 相當唔錯 蛋同蟹既味配合得好好 好好食 😋 食食下就好想去日本旅行喇 再黎就係鯖魚 鯖魚份量足夠 好食 每一款壽司刺身樣貌都好靚 睇得出師傅係用心制作 食材都一樣新鮮 再黎就係我鐘意食既海膽 海膽壽司真係不得了 好鮮 啖啖都有海膽味 真係下次可以再黎食過
2022-05-06 267 瀏覽
呢到係食omakase 壽司刺身都可以食到 呢度都坐得幾舒服同埋同廚師可以近距離有交流接觸 所以每一道菜你都會知道自己係食緊啲咩 壽司都有六七件以上 個飯依然係保持溫暖飯粒分明 刺身方面亦都夠新鮮又有魚既香味 值得一讚嘅係 北海道帆立貝非常出色 夠厚啦同埋夠鮮甜 師傅嘅手勢都唔話得都係有晒功架 海膽飯係好正 啖啖都有海膽味 值得黎試試 餐廳係行日式高級料理 入面亦都有木板分隔而成嘅私人房間 下次一定會再嚟過試吓去其他嘅菜式 😋😋😋
呢到係食omakase 壽司刺身都可以食到
2022-04-29 306 瀏覽
朋友生日請她來這家米芝蓮吃omakase,lunch omakase選了$1188這個set。環境舒服,招呼亦很好,還會主動幫我們拍照📷食物最驚喜是燒玉子,外表好似焗雪芳蛋糕 咁,吃落超級鬆化和甜甜的,師傅說製作時有用海鮮榨汁加落雞蛋漿度才拿去焗,呢d秘方真係好特別!刺身壽司當然好味,好fresh,連茶蒸蛋亦都相當出色,總括很值得一試!

環境舒服,招呼亦很好,還會主動幫我們拍照📷

慶祝紀念
生日
2022-04-29 241 瀏覽
終於都開返堂食 就約埋朋友一齊出嚟食飯 見到呢間食omakasa好似唔錯 就入咗去食試吓先見到呢度嘅裝修都幾靚行中高級omakase路線 嘢食方面都夠新鮮 魚肉夠厚夠油香味 個廚師都仲好識得搞笑同埋每道菜都講得好清楚係咩嚟 服務值得一讚 壽司總共有12件 都唔算話唔夠飽 刺身方面亦都好新鮮 海膽好新鮮 顏色方面一眼就睇得出 所以都非常好食 食到海水味 朋友話呢度都坐得幾舒服可以下次再嚟試過 今日係食午市套餐下次可以試埋晚市套餐 😻😻
2022-04-29 160 瀏覽
今日同朋友一齊食飯 堂食都係岩岩先開返 所以決定要出黎食返餐好既 本人好鐘意食OMaKaSe所以就揀左呢間 食物方面都會用上高級嘅食材 壽司刺身都非常新鮮 魚既油香味 都仲係個嘴到 真心唔錯 魚肉咁厚 一d都唔會偷工減料 魚肉 富有彈性魚味有油香味夠香 所以都好好食 😋 呢到裝修環境都好靚 行高級omakase路線 午市時間每位$780 壽司12件 都正正常常 😍😍 廚師都幾好服務 每道菜式都會講解下 幾細心 呢到都坐得幾舒服 所以下次會再黎過
2022-04-29 183 瀏覽
超正OMAKASE,咁岩見到呢間餐廳係新開既而且好似夠晒日式裝修又靚, 一於就去試下, 因為我同我個FRD都好肚餓,今日太忙冇食到lunch, 所以就叫左(遖)個個dinner set . 首先黎左前菜先. 都幾開胃有三款野食, 再黎就係6件刺身, 有最鐘意食既海膽呀. 夠晒鮮味, 壽司方面都唔會有三文魚呢D, 都係食高級既食材, 呢餐都算係唔錯. 主菜完都仲有湯同埋茶碗蒸, 茶碗蒸仲係熱辣辣好香, 最後都仲有水果同埋甜品作為收尾. 非常滿意既一餐.
2022-04-28 166 瀏覽
鮨央泰,海港城新店,主打Omakesae, 地方簡潔,食材新鮮。雖然只是午餐,製作認真,前菜的雞蛋混入芝士,口感丰富,味道特別。12款壽司很新鮮,有3款不同部位的吞拿魚,拖羅肥美,海胆,蝦都很清甜。有一款是主廚喜歡用的日本蚌,爽口鮮味。我最愛的是甜品,home made wasabi雪糕, 味道濃郁,用脆餅做成的小碟子裝住,很別緻,跟雪糕一齊食也很夾。推介給喜歡日本壽司的朋友!下次一定會再黎試下其他野先 😙
2022-04-27 182 瀏覽
最中意同朋友去試唔同omakase ☺️☺️ 今次就試左呢間位於海港城既鮨店!晚市omakase 有兩個套餐 分別係$1780同 $2180 我地就揀左$1780 試試佢先🤣前菜 / 刺身 有 粟米豆腐 / 北海道八爪魚 / 鮫魚/ 北海道毛蟹肉配酸汁啫喱粟米豆腐超好食!!😍😍 師傅話係用日本粟米整蓉製成 再加左忌廉同鮮奶 好滑好好食😍😍😍之後幾款既刺身都有各種各樣酸酸甜甜既汁做調味 開胃之餘仲帶出左刺身既鮮😍壽司分別有平目魚 / 北寄貝 / 秋刀魚 / 春子鯛 / 油甘魚腩 / 吞拿魚醬油漬 / 熊本車海老 / 大拖羅 / 海膽三文魚籽飯 / 海鰻 個人最中意野生油甘魚腩同拖羅🤣 魚腩部位都係最肥最好食☺️☺️ 入口即溶 !海膽三文魚籽飯都係無死既配搭 一定好食🤣 好鮮甜呀!而燒物 就有燒太刀魚 好嫩滑 😍😍 加d青檸汁 令到本來已經飽飽地既我地都輕鬆清哂條魚😋之後仲有 玉子 同卷物 卷物係大拖羅同中拖羅手卷 都係入口即溶🥰 唔知點解次次食卷物都好滿足🤣下次要試埋另一個set😍

之後仲有 玉子 同卷物

下次要試埋另一個set😍
2022-03-25 537 瀏覽
即日打電話訂位! 竟然有位。(因為我找了三間都滿了)店員有禮貌的。入了店內 立刻覺得不對勁,因為有八個客人是相識,而我只是一個人,我怕太嘈,一度想離開。 好快決定坐下來,天真地希望他們會細聲說話。我明白餐廳店員是不能勸說客人,所以我亦無有要求,只好調理自己心情。 (他們實在太嘈)食物: 失望!店員問我有什麼不吃的,我說不食魚皮 和鰻魚。第一道說是有 魚皮的前菜😔師傅竟然問我算唔算是魚皮🙄真係好笑!之後每件壽司🍣都是用同一種醬油🙄除了 白蝦的味道另我有感覺,其他真是普通得太普通! 貝殼類都吃不到鮮甜味!食唔飽!總括:完全不值得去試。 Appetizer / Sashimi - 4pcs蒸蛋是有水準的。Appetizer / Sashimi - 4pcsAppetizer / Sashimi - 4pcsAppetizer / Sashimi - 4pcs魚是切定先!!! 並且每件壽司🍣都是用同一款醬油! 沒有變化!玉子燒。似軟蛋糕!湯。 甜品。 清甜的 日本蜜瓜。 可以考慮改善擺盤。
即日打電話訂位! 竟然有位。(因為我找了三間都滿了)
店員有禮貌的。
食物: 失望!
店員問我有什麼不吃的,我說不食魚皮 和鰻魚。
第一道說是有 魚皮的前菜😔
師傅竟然問我算唔算是魚皮🙄
真係好笑!

之後每件壽司🍣都是用同一種醬油🙄

食唔飽!

總括:完全不值得去試。

Appetizer / Sashimi - 4pcs
蒸蛋是有水準的。

Appetizer / Sashimi - 4pcs

魚是一開始就切定先!  並不是吃完一件再預備下一件!

玉子燒。似軟蛋糕!

湯。

甜品。 清甜的 日本蜜瓜。 可以考慮改善擺盤。
甜品
2022-03-25 294 瀏覽
我終於有機會同BFF到訪位於海港城一間上年先開嘅 鮨 央泰Sushi Hisayoshi. 我哋揀咗「雪月花」餐。(包括前菜有四款,手握壽司12件,玉子燒, 碗物及甜品)一坐低先奉上熱茶及微暖嘅毛巾 ,而今日嘅我哋嘅壽司師傅係Ivan,每上一款菜式佢都為我哋清晰介紹,每一份壽司都十分美味,超級新鮮 。 壽司飯味道出色,無論軟硬或師傅手握嘅力度都掌握得好好。Ivan 師傅(可能見到我個friend咁瘦,驚佢食唔晒🤣🤣)細心地問份量啱唔啱?啲飯使唔使少D? 果然係有經驗👍🏻我個friend真係叫小飯。介紹返~~前菜(4款)蟹肉蒸蛋( 蒸蛋滑到不能形容)靖魚剌身(連埋蘿蔔蓉一齊食口感好特別)軟蒸八爪魚(慢煮4小時之後再浸上24小時,完全入晒味,八爪魚肉身柔軟)白子(呢個我第一次食,其實又幾好味,食完之後可以飲埋個湯)手握壽司12件(鮮,肥美,超好味)碗物赤麵豉湯 (我覺得個味道濃咗D)玉子燒 (口感好似海綿蛋糕)甜品Wasabi 味嘅雪糕(口感同味道好特別,雖然係was

我哋揀咗「雪月花」餐。
(包括前菜有四款,手握壽司12件,玉子燒, 碗物及甜品)

介紹返~~
前菜(4款)
蟹肉蒸蛋( 蒸蛋滑到不能形容)
靖魚剌身(連埋蘿蔔蓉一齊食口感好特別)
白子(呢個我第一次食,其實又幾好味,食完之後可以飲埋個湯)

手握壽司12件
(鮮,肥美,超好味)

碗物
赤麵豉湯 (我覺得個味道濃咗D)

玉子燒 (口感好似海綿蛋糕)

甜品
Wasabi 味嘅雪糕
(口感同味道好特別,雖然係wasabi 味但係唔食得辣嘅,都可以食到。撳扁雪糕雪糕連埋個餅底一齊食仲好味)
2022-03-17
午餐
  • 白子
  • Wasabi  雪糕
  • 軟煮八爪魚
2022-03-21 199 瀏覽
同老公慶祝生日,嚴選咗呢間日本過江龍餐廳食 omakase,上餐廳網站可以見到唔同套餐選擇同訂台,非常方便。我哋十二點準時到達,已經有不少食客同步到場,大家圍著廚師工作台坐,座無虛席!一共四位師傅,三位日本師傅一位香港人師傅,每位師傅為兩至三台客人表演手握壽司的精湛職人技術。另外有好幾個職員不停為大家倒茶、收碟、倒酒、介紹食材,服務好殷勤!今次選擇了$1180的套餐,想不到餐廳在餐牌上印了 Happy Birthday,非常貼心呢 謝謝餐廳的安排!蟹肉蒸蛋,豐富的蟹肉為蒸蛋添加了鮮味,暖心的前菜。醋漬鯖魚,味道像鯖魚棒,勾起了去日本旅行的回憶呢。北海道八爪魚,師傅特意夾起讓大家拍照 有 wasabi 及柚子胡椒,讓我們品嚐不同的風味。忘了名字的魚哈哈哈,燒得很嫩滑!接下來是誘人的壽司環節,師傅用心地處理每一款魚生,看他切魚像是看表演一樣。最喜歡手釣池魚(圖6),魚肉彈牙又鮮甜左口魚(圖3)比較少機會吃到,平常都是吃左口魚裙邊而已師傅全程有用日文講壽司的名字,唯獨「帶子」佢有講廣東話哈哈好可愛的師傅!帶子(圖7)上面刨了柚子皮,帶出帶子的鮮甜,柚子皮超香!白蝦(圖8)極有口感。Tor

謝謝餐廳的安排!

蟹肉蒸蛋,豐富的蟹肉為蒸蛋添加了鮮味,暖心的前菜。

醋漬鯖魚,味道像鯖魚棒,勾起了去日本旅行的回憶呢。

北海道八爪魚,師傅特意夾起讓大家拍照

有 wasabi 及柚子胡椒,讓我們品嚐不同的風味。

忘了名字的魚哈哈哈,燒得很嫩滑!

最喜歡手釣池魚(圖6),魚肉彈牙又鮮甜
左口魚(圖3)比較少機會吃到,平常都是吃左口魚裙邊而已
師傅全程有用日文講壽司的名字,唯獨「帶子」佢有講廣東話哈哈好可愛的師傅!帶子(圖7)上面刨了柚子皮,帶出帶子的鮮甜,柚子皮超香!白蝦(圖8)極有口感。Toro(圖9)極肥美,係油脂喺口中爆發的感覺呀

餐廳提供毛巾,可以盡情用手食壽司,另外提供小碟粒粒姜,吃完一件壽司可以清新一下味蕾再迎接下一件,吃完一碟師傅還會給多一碟,好貼心。

左邊是我的海膽,右邊是老公的,因為慶祝佢生日,師傅居然俾咗兩層海膽佢!!
多謝師傅,好好人!

三文魚子飯,唔似平時食到嘅咁鹹,有種清爽的感覺。

鰻魚好入味~

然後是餐廳獨有的玉子燒,跟一半的不同,這裡的玉子燒口感像舒乎厘奄列。篇幅所限,玉子燒和 miso soup 就不貼圖了。

最後不得不提這個 wasabi 味自家製雪糕,超驚喜的味道!清新開胃,令本來已經飽得不行的我都想再食多球雪糕!脆脆的餅底居然有焦糖味道,也是令人驚豔之處。

本身想在走之前向師傅道謝,可惜結賬後師傅在遠處,不好意思大聲叫出日文的謝謝
唯有在此謝謝師傅的用心和技藝~也謝謝職員一直用心介紹,食到一半還幫我換了熱茶,非常貼心。

很美味的食物,開心的體驗,有機會想再來,下次試試晚餐吧 ❤
2022-03-19
  • wasabi 雪糕
  • 帶子
  • 手釣池魚
2022-03-19 144 瀏覽
再訪央泰 之 驚喜篇記得第一次到訪央泰已經係5個月之前!當知道 Iwa San 徒弟 Kaneko San 黎到香港主理央泰,心感一定要及時捧場。結論係。。。果然有實力!今日多謝老闆記得我係幾咁鍾意食好野,特別請我同閨密食返餐 omakase!哈哈,唔洗講,係央泰呀 😁選材比開業時更加優質,而前菜款式方面,我特別鍾意佢哋既蟹肉蒸蛋,一啖一啖入口暖胃,非常鮮甜。醋同飯既份比例今次更加適合我,今次食得出飯既酸同魚既鮮互相平衡。同埋呢,我今日終於見到食家成日講既 “沉降”,一來要醋飯適中,不能大黏或大硬;二來要按師傅功力㗎。咁驚喜係邊? 就係食到 Toro 既時候, Ivan 師傅開始講解魚唔同部位既肉質同埋味道,之後就特別制作左一件(再三強調),係 Ivan 師傅特別為我哋制作左一件 "Toro 魚翅下面既 bye bye 肉” 壽司俾我哋,佢咁矜貴之處係因為一條 Toro 得兩小塊㗎咋。一啖入口,果種魚油香簡直係回味無窮!Ivan 師傅話,而家開始轉季,會開始食到唔同魚既當做期。。。。。。 希望可以快啲三訪央泰 🤭仍然回味中 😋😋😋😋
再訪央泰 之 驚喜篇

咁驚喜係邊?