2021-12-10 245 瀏覽
早排同朋友搵地方慶祝生日,經朋友介紹就決定去呢到食餐好西,結果真係有驚喜。廚師係食之前非常細心,會主動問客人有咩食或者唔食,呢啲細節位就睇得出一間餐廳既定位。Omakase入面包含好多款嘢食,每樣都非常有特色。第一樣係慢煮八爪魚配柚子胡椒,八爪魚十分淋同入味,加上胡椒既香味真係好夾。第二樣係Baby tuna 配蘿蔔,蘋果,薑蓉,酸汁,酸汁令到baby tuna 再提升一個層次。第三樣係北海道毛蟹配高湯jelly加花穗紫蘇,呢道菜最精粹係個紫蘇,有一陣好特別好濃既香味,加落蟹到完全唔同哂,之後到幾款壽司,青森 平目(左口魚),池魚配薑蓉,天上鰤, 青森 大間拖羅,熊本 花竹蝦,大間拖羅,北寄貝。全部壽司都好新鮮,鮮甜。之後到北海道海膽拌飯配三文魚子,海膽會打碎撈落飯到,配埋鮮甜既三文魚子真係好夾。之後仲有海鰻配柚子碎,Toro 手卷,鹽燒太刀魚。一樣咁新鮮同香。

Omakase入面包含好多款嘢食,每樣都非常有特色。

2021-12-10 151 瀏覽
最近同朋友去開尖沙咀,所以我哋就揀咗間高級啲嘅餐廳一齊慶祝生日🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰頭盤酸酸甜甜,超級開胃😍😍😍😍😍😍😍章魚超有特色,師傅即場原條切❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️壽司每件都好出色,所有醬汁配搭得10分好,而且好新鮮,鮮甜無比🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰魚子海膽簡直係神級之作,完全唔想食完🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰燒魚燒得啱啱好,可以話係外脆內軟😍😍😍😍😍😍最後仲有湯同埋甜品畫上完美嘅句號😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

頭盤酸酸甜甜,超級開胃😍😍😍😍😍😍😍

魚子海膽簡直係神級之作,完全唔想食完🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

燒魚燒得啱啱好,可以話係外脆內軟😍😍😍😍😍😍

最後仲有湯同埋甜品畫上完美嘅句號😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘
2021-12-10 155 瀏覽
今次去試嘅Omasak係 鮨央泰!其實講刺身寿司一般夠新鮮就唔會差,但我欣賞呢間係佢哋嘅「半熟食」嘅煮法,特別係Aged咗嘅食材,佢有特別加工風味但亦不失海鮮原有味道!基本所有菜式都唔駛加醬汁就可以食矜貴嘅前菜special arrangementAged魷魚腳,係師傅最Prond Of嘅一道菜式第二個特色嘢,就係用備長炭烹製刺身嘅皮,炭燒香脆魚皮+新鮮刺身+師傅刀功😝少少黃介辣Seasonal 白子天婦羅、汁煮鮑魚~蟹肉蟹膏、之後師傅會比寿司飯您食埋啲蟹膏醬汁,因為師傅用特別煮法調製~必食!其實食咁多Omasake,呢間係幾特別嘅一間!
今次去試嘅Omasak係 鮨央泰!
基本所有菜式都唔駛加醬汁就可以食

矜貴嘅前菜
special arrangement
Aged Oytopus

Aged魷魚腳,係師傅最Prond Of嘅一道菜式

Seasonal 白子天婦羅、汁煮鮑魚~

其實食咁多Omasake,呢間係幾特別嘅一間!

2021-12-07
$2000 (晚餐)
2021-12-09 147 瀏覽
9月知道海港城會開就好期待,所以新開冇耐就急不及待想試吓粟米豆腐雖然叩粟米豆腐但呢碟前菜並唔係用豆腐整,而係牛奶、忌廉、木薯粉 、紫蘇花再加芥末。外表好似但咬落去口感完全唔同。由重達10kg 嘅八爪魚切出嚟,表面醃咗層醬油非常入味。接下落嚟就要開始重頭戲鰤魚壽司打頭陣嘅壽司係鰤魚,師父直接用炭壓向表皮釋放油脂,咬落去脂膏豐腴冇咩腥味。配上酸汁、蘿蔔溶、蘋果溶同薑蓉。微微嘅酸味令口水分泌立即增加,食指大動第二道菜係蟹肉魚子配土佐醋蟹肉拆後同蟹膏混合埋一齊上面加上魚子。土佐醋係啫喱狀,令土佐醋更容易掛上蟹肉。青森縣平目魚壽司師父先係赤醋飯沾上柚子皮,然後平目魚背面沾上芥末,兩者結合後魚上面再掃上醬油,青檸同柚子皮。咬落去會食到有微微柚子味包圍平目魚。極微量醬油味令整體更平衡春子鯛壽司屬於BB 𩶘魚,用醋醃大約4個鐘。時間唔可以太耐否則肉質會變實。相對平目魚,今次油脂較少,而咬落去比較重醬油味Shimaji深海鮨魚壽司肉質好彈同時鮮味都好重,小量柚子皮令整個壽司更容易入口。燒佐北寄貝壽司外層燒過,微微嘅焦味出奇地同北寄貝嘅鮮味夾到,幾特別。島根嘅手吊池魚壽司師傅輕輕點了醬汁兩下,令醬汁啱啱好
9月知道海港城會開就好期待,所以新開冇耐就急不及待想試吓

粟米豆腐
外表好似但咬落去口感完全唔同。
由重達10kg 嘅八爪魚切出嚟,表面醃咗層醬油非常入味。

接下落嚟就要開始重頭戲
鰤魚壽司
令口水分泌立即增加,食指大動
第二道菜係蟹肉魚子配土佐醋
青森縣平目魚壽司
春子鯛壽司
Shimaji深海鮨魚壽司
肉質好彈同時鮮味都好重,小量柚子皮令整個壽司更容易入口。
燒佐北寄貝壽司
外層燒過,微微嘅焦味出奇地同北寄貝嘅鮮味夾到,幾特別。
島根嘅手吊池魚壽司
師傅輕輕點了醬汁兩下,令醬汁啱啱好流哂入塊魚。上面放上蔥同薑蓉令賣相更吸引
熊本車海老壽司
師傅巧妙地將飯收埋係蝦裡面,令賣相變成一隻好飽滿嘅蝦
青森大間toro壽司
珍貴嘅食材配上14日熟成,油脂分布平均,食完濃濃嘅拖羅味道依然留係口入面。
赤身壽司
同上一道toro係同一條魚,油份較少。肉質好明顯較實,味道隻中係舌頭前端(背都叫係,但多根啲)
海膽伴飯
海膽同飯撈埋一齊,加上三文魚籽。三文魚籽除咗增加口感,咬落去入面嘅汁爆出來令伴飯更濕潤
海鰻壽司
估唔到食落去第一啖係甜味,之後慢慢感受到海鰻嘅肉質。
太刀魚
表皮燒得好脆,連埋蘿蔔蓉一齊更好。
吞拿魚手卷
平時食手卷,好多都係直接用紫菜圈埋一齊,但食嘅時候尾部嘅飯會擠壓出嚟,令到你隻手污糟。師傳事前係紫菜尾端剪一下,然後包住手卷尾啲飯,非常貼心。
玉子燒
可以睇到上下有兩層效果,味道少少甜甜。上層口感好似蛋糕,下層有啲似布甸。咬落去成件事好夾
海老味噌湯
蝦老味道極重,成碗湯都係橙紅色。師父話用海老嘅殼餚過先做到呢個效果
和歌山芝麻柿配啤梨
啤梨味道好濃烈,淋嘅啤梨加上爽口嘅柿,口感互相補足

廚師發板嘅價錢當然比去一般壽司店食嘅貴好多。但呢個價錢嘅背後你會食到師傳嘅心思。由佢嘅調味以至佢出嘅次序。先刺激你口水分泌,油脂多同少嘅壽司互相配合,去到濃湯溫暖你個胃後再以水果淨化口腔,完成一個味覺旅程。呢個就係價錢貴嘅理由
呢間日本過江龍係由大師級既壽司師傅岩央泰先生既入室弟子金子司主理可以話係米芝蓮級既頂級食府知道佢開,作為壽司既die hard fans梗係要即刻黎啦粟米豆腐用粟米、牛奶、忌廉等既食材用慢火慢慢推成如豆腐般幼滑口感好soft用黎做第一道菜非常適合北海道慢煮八爪魚腳師傅話呢到一隻腳已經1KG,絕對唔係一般貨色可比用上味醂等傳統日式醬汁長時間慢煮而成,令佢口感軟熟特別之處係佢用上左三溫糖,令佢甜味更濃烈亦更有深度備長炭灸燒拖羅一般灸燒會為左快而用上火槍但係火槍會令到魚皮以外既位置都熟左我估係呢個原因,師傅就選擇更花時間咁燒熱備長炭黎灸燒咁你就可以食到香脆既魚皮既同時,又有嫩滑鮮味既拖羅肉蟹肉高湯啫喱魚子醬本身聽到高湯啫喱會以為係一道濃味既但原來佢D啫喱酸酸甜甜咁令成個前菜鮮味得黎好開胃為接下來既壽司醒醒胃拖羅手卷幾乎成個手卷都係拖羅,勁足料師傅手速好快好純熟而且壽司既飯完整唔會掉粒得黎又唔會太實可以食到壽司飯粒粒既口感可見應該好多年功力青森縣左口魚白身魚作為第一件壽司,有少少開胃既作用亦因為咁佢落左D柚子,微微酸酸地開胃之餘亦會食到左口魚本身淡雅既鮮味島根縣深海池魚清新既鮮味之中帶有深海池
知道佢開,作為壽司既die hard fans
梗係要即刻黎啦

粟米豆腐

用粟米、牛奶、忌廉等既食材用慢火慢慢推成如豆腐般幼滑
口感好soft
用黎做第一道菜非常適合

北海道慢煮八爪魚腳
師傅話呢到一隻腳已經1KG,絕對唔係一般貨色可比
用上味醂等傳統日式醬汁長時間慢煮而成,令佢口感軟熟
特別之處係佢用上左三溫糖,令佢甜味更濃烈亦更有深度

備長炭灸燒拖羅
一般灸燒會為左快而用上火槍
但係火槍會令到魚皮以外既位置都熟左
我估係呢個原因,師傅就選擇更花時間咁燒熱備長炭黎灸燒
咁你就可以食到香脆既魚皮既同時,又有嫩滑鮮味既拖羅肉

蟹肉高湯啫喱魚子醬
本身聽到高湯啫喱會以為係一道濃味既
但原來佢D啫喱酸酸甜甜咁
令成個前菜鮮味得黎好開胃
為接下來既壽司醒醒胃

拖羅手卷
幾乎成個手卷都係拖羅,勁足料

師傅手速好快好純熟
而且壽司既飯完整唔會掉粒得黎又唔會太實
可以食到壽司飯粒粒既口感
可見應該好多年功力

青森縣左口魚
白身魚作為第一件壽司,有少少開胃既作用
亦因為咁佢落左D柚子,微微酸酸地
開胃之餘亦會食到左口魚本身淡雅既鮮味

島根縣深海池魚
清新既鮮味之中帶有深海池魚獨有既微微血腥味
而且食落口感清爽

島根縣手釣池魚
比起深海池魚味道更濃
作為平衡,師傅係上面放左少少薑蓉、青蔥,亦搽上少少醬油
最畫龍點晴係佢有滴少少青檸汁

係因為佢地用左大間既吞拿魚
仲條條都有number咁高級既
唔怪得咁正啦

熊本蝦
非常之彈牙,而且佢既鮮味直頭好似食緊龍蝦咁,更有陣陣清甜
而且雖然佢係熟蝦
但係溫度唔會太熱亦唔會太凍,令口感同味道都保持係最佳

備長炭燒北寄貝
食完個咁濃烈既大拖羅之後
師傅好聰明地奉上口感細膩,味道甘甜而爽滑既北寄貝
咁感覺就唔會太heavy太full
而且用炭火烤過更令佢有陣陣灸燒香
吞拿魚醬油漬
用醬油黎漬製
同之前既拖羅相比又別有一番風味
味道更加咸香

海膽三文魚子拌飯
用左大量高質既海膽,同爆漿得黎唔會漿口既三文魚子黎做既拌飯
兩者都係非常之鮮味
但係又唔會互相搶味,而更係鮮上加鮮

海鰻
味道豐富有層次
一般海鰻口感都會實少少,但呢到反而軟熟D

燒太刀魚
魚肉嫩滑到一下就滑左入口
估唔到可以做到魚皮燒過既同時都做到肉質咁嫩滑
更可以食到鮮味既魚汁

就咁睇真係分唔到係芝士蛋糕定係玉子燒
食落口感都係介乎於兩者之間,非常之特別
不過唔同之處你會食到濃濃既蛋香同埋清甜

海鮮麵豉湯
勁足料,佢香濃既海鮮味真係飲過咁多咁多海鮮湯最濃既
但係咁濃既濃湯之下,口感依然清爽,非常少見

哈密瓜配啤梨
兩款生果都甜到好似食緊好清甜既甜品
作為呢一餐既句號,簡直係完美
2021-12-06 1623 瀏覽
在香港大行其道的廚師發板又有新店開張了~一收到消息,即時上網預約~(新店混亂是正常的…不過由預約過程開始已有數次滴汗感。)門口有兩邊,正門是商業大廈那邊,但相信十之八九人都會在海港城入口處進入。餐廳日式高級風,有16個位,其中可以用木板分隔變成Private Room。不知道是廚房傳出來的抽氣聲還是其他抽風聲,都幾嘈下…主廚是金子師傅,但我們沒有特別Request, 為我們做壽司的是Ivan 師傅。Ivan師傅是本地人,大家同聲同氣份外開心~Lunch Omakase course有兩壽:$780/$1180最終點了$1180 (也就是多了4款前菜)前菜先以▫️粟米豆腐打開味蕾~師傅說是全粟米製造,并沒有豆腐成份~甜甜的,吃起來似布丁🍮 再來是▫️🐙慢煮八爪魚,煮得鬆軟。▫️馬駮魚配上蘋果柚子paste同小葱,味道濃厚。最後是▫️酒盜太刀魚結束。開頭以為會偏咸,怎料是淡淡的,沒有魚腸味,不過太刀魚本身的油脂香已能填滿整個食慾~NIGIRI 🍣 (頭幾件的醋飯還可以,可是後來的開始keep不到溫度了,而且有點硬。)總結:白身魚有驚喜,昆布漬技術得不錯。再來赤身和中吞拿魚腩平平無奇。銀身魚有三款,

不知道是廚房傳出來的抽氣聲還是其他抽風聲,都幾嘈下…

最終點了$1180 (也就是多了4款前菜)

總結:白身魚有驚喜,昆布漬技術得不錯。再來赤身和中吞拿魚腩平平無奇。銀身魚有三款,也是未能與其他有星壽司店相比。
海膽飯正,比十分💋 北海道帆立具亦是出色,好厚肉同鮮甜。
至於海鰻…無味…(我寧願換件白身魚)
玉子燒- 只有甜外…

新店各方面還需要努力磨合~ Ivan 師傅其實選好落力~ 希望下次再訪,可以食到金子師傅手藝啦😃 Lunch 性價比還可以~ 晚餐的話,可能要再等一段時間先敢試。

2021-12-06 178 瀏覽
店舖位於馬可波羅酒店側跟,踏上兩級樓梯走過一小條通道,就到達正門,服務員已站在門外辛勤招待。 兜過玄關,整個廚房馬上進入眼簾,被三邊吧枱包圍。當時既客人唔算太多,頗為寧靜,柔和既黃燈光,加上有一層木屏風為餐廳內部與外部作分隔,進一步增加左餐廳嘅私隱度。我們坐下後,服務員立刻送上熱毛巾和熱茶,簡單介紹今晚Omakase。今晚為我地準備omakase既廚師文師傅亦來到我們面前,很窩心問我們對什麼食物敏感或者唔食,然後就開始製作晚餐。整個Omakase由前菜,卷物,壽司,燒物,特色甜品,湯 以及水果組成。前菜係玉米豆腐,淡黃色、帶有淡淡玉米香味既豆腐,非常軟糯。據說預備既時候需要不停攪拌十五到二十分鐘才有這種Q彈既口感。第二道前菜有慢煮八爪魚。廚師將整條八爪魚觸鬚從浸滿秘製醬汁既器皿拿出黎厚切。觸鬚估計有接近一米,粗度猶如我前臂一樣。八爪魚由於經過壓力煲壓製,軟軟的,容易入口。第三道前菜係春魚刺身。廚師將切下來的春魚,反覆將魚皮印在燒熱左既備長炭上,令刺身食起上來有種焦香味。配合醬料裡面洋蔥以及蘋果嘅酸味,非常開胃。第四道前菜係毛蟹。一梭梭嘅毛蟹配上蟹醋啫喱,味道感覺清新,加上魚子醬在口腔爆

第三道前菜係春魚刺身廚師將切下來的春魚,反覆將魚皮印在燒熱左既備長炭上,令刺身食起上來有種焦香味。配合醬料裡面洋蔥以及蘋果嘅酸味,非常開胃。

第四道前菜係毛蟹。一梭梭嘅毛蟹配上蟹醋啫喱,味道感覺清新,加上魚子醬在口腔爆裂,流出極度鮮美嘅汁液。

接下來係吞拿魚手卷,作為十貫壽司主食既開端。 廚師在開始製作壽司前會問客人想要飯既份量,非常貼心,減少食物浪費。

十貫既壽司分別有左口魚、深海池魚、春子鯛、北寄貝、吞拿魚赤身、大拖羅、池魚、縞蝦、海曼以及海膽撈飯。值得一提,餐廳所選用的吞拿魚是著名的日本青森縣大間吞拿魚,色澤比較深,也更滋味。在品嚐美食嘅同時,席間廚師會與我們閒談,亦讓我們了解更多食材來源和製作方法,好比上了一寶貴既烹飪課。

燒物方面係酒盜燒太刀魚。酒盜燒由海鮮內臟,加入日本酒發酵而成,是一樣非常好的下酒菜。

下一道玉子燒令人喜出望外。無論口感,味道都猶如搽上蜂蜜的海綿蛋糕,非常柔軟綿密。

湯方面,廚師用了牡丹蝦熬製麵豉湯。麵豉湯散發出的香味程度猶豫龍蝦湯一樣,非常濃郁,令人齒頰留香。

最後,送上靜岡縣的皇冠蜜瓜作結,瓜新鮮,甜度十足。

雖然價錢唔算便宜,但係偶爾食一次,作為慶祝活動,十分推介。

2021-12-04 171 瀏覽
今晚朋友帶我嚟食omakase♥️♥️♥️♥️真係好期待,因為都好少有機會食🤣🤣🤣首先,上枱嘅有四度前菜,粟米豆腐、北海道煮八爪魚、炭火燒魚生、北海道毛蟹、配醋啫喱😬😬😬😬好欣賞每一道菜嘅擺盤都好精緻,味道亦都好出色。👍🏻👍🏻卷物同壽司都好新鮮,一啖一啖都好似食緊日本嘅味道🤣🤣🤣咁多種菜式當中,我最鍾意食佢嘅燒物同玉子燒,加埋日本嘅生果同埋甜品,呢一餐就劃上完美嘅句號啦😀
今晚朋友帶我嚟食omakase♥️♥️♥️♥️
真係好期待,因為都好少有機會食🤣🤣🤣

卷物同壽司都好新鮮,一啖一啖都好似食緊日本嘅味道🤣🤣🤣
2021-12-03 188 瀏覽
留意到海港城開左間新嘅omakase 店,決定係婚前食一餐好好慶祝一下餐廳因為新裝修,環境好舒服、好新淨,服務更是令人難忘的體貼,全程廚師、服務員都同食客一直交流,令用餐體驗更完整!我地揀左$1780套餐,價錢中規中矩,另外好似有二千幾蚊的餐,但考慮食唔哂就算了。第一道前菜是自家製的粟米豆腐,本身偏愛粟米製品,呢個前菜有淡淡粟米香,口感軟糯,非常特別接下來是數款刺身,包括慢煮八瓜魚及松葉蟹,有些忘了拍照,但每款刺身都令人滿足,特別是八瓜魚,聽說是慢煮八小時而成,不韌又入味主食是壽司十貫,每次食omakase都非常期待廚師會為我們預備什麼時令食材,看著廚師把刺身寶盒拿出,實在是急不及待!食材新鮮一定做得到,令我印象深刻的壽司都有幾款:鰝蝦-廚師說是甜度很高的蝦,果然入口非常鮮甜,鮮味充滿口腔!深海池魚-質感爽口鮮甜,魚油超香!北寄貝-甘甜爽滑又夠厚!大拖羅-呢個唔使講,好好味鰻魚-入口即化 魚肉好嫩仲有一個海膽撈飯,甘香海膽配埋魚子,超回味!但我最最最最驚喜嘅係麵鼓湯!充滿鮮味甜味,我以為肉緊龍蝦湯!忍不住立即問廚師湯頭何以咁鮮甜,原來係用大量蝦頭熬煮!難怪咁好飲玉子燒也是非常特別,與其

餐廳因為新裝修,環境好舒服、好新淨,服務更是令人難忘的體貼,全程廚師服務員都同食客一直交流,令用餐體驗更完整!

主食是壽司十貫,每次食omakase都非常期待廚師會為我們預備什麼時令食材,看著廚師刺身寶盒拿出,實在是急不及待!

食材新鮮一定做得到,令我印象深刻的壽司都有幾款:
深海池魚-質感爽口鮮甜,魚油超香!
北寄貝-甘甜爽滑又夠厚!
大拖羅-呢個唔使講,好好味

鰻魚-入口即化 魚肉好嫩

仲有一個海膽撈飯,甘香海膽配埋魚子,超回味!

玉子燒也是非常特別,與其說是玉子燒,更像是甜品,充滿蛋香,清甜不漏!

食埋靜岡蜜瓜作結,確實係非常滿足

個人認為omakase 要刺身新鮮並不難,但店內自家製的食品更令人驚喜!粟米豆腐、麵豉湯、玉子燒都做得非常出色,令全餐晚飯由頭至尾都充滿質素!
如正在考慮食omakase 可以一試這間新開的過江龍店!
2021-12-03 164 瀏覽
我覺得呢個價錢係尖沙咀食到OMAKASE算合理 ヽ(✿゚▽゚)ノ聽講啲餐具都係老闆係日本選購,食既時候可以多欣賞兩眼 😂 Appetizer/ Sashimi水雲 | 慢煮北海道八爪魚 | 炭火輕燒BB吞拿 | 北海道毛蟹Maki拖羅手卷手卷冇多餘既配料,成卷都係拖羅同壽司飯,滿足Sushi青森縣平目魚 | 淡路島池魚 | 天然鰤魚(10KG重)青森縣大間拖羅 | 熊本縣花竹蝦 | 青森縣拖羅青森縣大拖羅 | 北海道北寄貝 | 穴子 | 海膽撈白飯配三文魚籽鰤魚同大間拖羅都好驚喜,2款都好鮮甜,鰤魚油脂豐腴入口即溶咁 (ʘᴥʘ) 比大間拖羅爽口啲北寄貝用備長炭燒過,帶焦香聞到已經流口水 😁 有少少海水味、爽甜我最愛既當然係海膽撈白飯配三文魚籽 ヾ(•ω•`)o 每粒飯都痴滿海膽,入口滑捋捋,中意佢既三文魚籽係偏甜,唔會太咸搶哂味  Yakimono太刀魚Soup赤麵豉湯Dessert - Assorted Japanese Fruits洋梨 | 和歌山芝麻杮19道菜晚餐「朧」 $1780

Appetizer/ Sashimi

Maki
拖羅手卷

手卷冇多餘既配料,成卷都係拖羅同壽司飯,滿足

Sushi
青森縣平目魚 | 淡路島池魚 | 天然鰤魚(10KG重)
青森縣大間拖羅 | 熊本縣花竹蝦 | 青森縣拖羅

Yakimono
太刀魚

Soup
赤麵豉湯

洋梨 | 和歌山芝麻杮

19道菜晚餐「朧」 $1780
2021-12-03 113 瀏覽
上網見到有間新嘅過江龍omakase餐廳,喺海港城,就專登去睇下有乜咁好食,結果超乎預期,超級好食,非常值回票價。一入到去見到餐廳環境每一個角落都花盡心思,盡顯氣派。壽司大廚仲係一位日本人,精於手握壽司。午餐十二件壽司都係八百蚊左右,即刻試試先。上壽司環節,有秋刀魚,大呑拿魚,海老壽司,蟹肉壽司,魚子軍艦等等,仲有海膽炒飯,非常有海膽味,好好食。最後有個玉子燒,正正方方,一口食哂,好滑溜。仲有個味噌湯,味道好濃郁,同喺出面飲到嘅好唔同。最後甜品係個wasabi雪糕,第一次食,幾得意,配搭得幾襯,放喺最後食啱啱好,正!最後一提係店員嘅服務質素,非常周到,友善不在話下,見到你杯茶就飲哂就會立即refill。師傅會解釋每道菜嘅做法同食法,同佢有講有笑,非常好嘅一次用餐體驗。雖然個餐唔算太貴,但性價比黎講依間餐廳我會俾9分。

2021-11-13
2021-12-02 102 瀏覽
係海港城入面竟然新開左一間Omakase ,真係要即刻去試下先,餐廳設計係日式和風風格,師傅係bar 枱前親手處理食物,好有置身於日本的感覺,岩哂好耐無去日本既我地!中午既Omakase set叫風花,係包括有十二貫壽司,玉子燒,麵豉湯同埋甜品!首先係食白肉壽司先,青森魷魚、手捕池魚,魚味幾重,加上蛋黃醬,甜甜地同魚好夾。之後食拖羅,呢度嘅拖羅係係日本大間漁業協同組合進口,質素好有保證,佢哋嘅拖羅係有熟成十四日,大拖羅都好肥美,中拖赤身肉質好細嫩,魚味更濃郁,一流!之後食燒北寄貝,毛蟹蟹肉壽司,係好食得出食材嘅鮮味!另外仲有多到滿嘅三文魚子軍艦同海膽撈飯,海膽真係好好味,真係想一食再食!最後食埋海鰻壽司,海鰻肉質非常嫩滑。之後再食一個非常似海棉蛋糕嘅玉子燒,呢個玉子燒聽講係金子師傅嘅最愛,將玉子整成蛋糕咁嘅口感真係好特別,味道都非常唔錯!最後飲埋麵豉湯同埋食雪糕,起初店員唔講雪糕嘅味道,叫我哋試吓味,點知辣辣地原來係Wasabi味雪糕,真係非常特別!呢間omakase 真係非常值得一試,真係食咗好多第一次食嘅嘢,非常特別但味道同樣非常出眾~~~

之後食燒北寄貝,毛蟹蟹肉壽司,係好食得出食材嘅鮮味!
最後食埋海鰻壽司,海鰻肉質非常嫩滑。

2021-12-02 66 瀏覽
好耐冇去日本,但其實係香港都可以有正宗嘅日本味道~~日本過江龍-鮨 央泰,食返個lunchtime omakase~~回味一下高質日本壽司先~~一入座,已經感受到高級嘅裝修,整潔光猛,師傅係面前為我地準備食物~新鮮嘅食材加上合適嘅處理方法,視覺加味覺享受~今次食嘅set 係風花~有12款sushi, 仲有玉子燒、湯同甜品~首先係青森天然油魚~鮮味~島根手捕,池魚,調好味無需再另加醬油魚肉濃味,魚質嫩滑之後就食吞拿魚,熟成14日,有中拖羅、大拖羅同赤身,食晒不同部分,濃郁嫩滑~再來吃北海道嘅北寄貝,很新鮮再加燒一燒更香口~北海道嘅毛蟹拆咗肉撈蟹膏好鮮味~新鮮又鋪到滿瀉嘅三文魚籽加咗少許柚子皮更fresh~海膽撈飯貴精不貴多,香濃creamy~燒海鰻, 醬汁有柚子清甜,軟身魚肉質~賣相同味道都似蛋糕嘅玉子燒,盡顯工架~蔥花海帶湯,暖笠笠~最後,有一個特別口味嘅雪糕~完滿~

首先係青森天然油魚~鮮味~

島根手捕,池魚,調好味無需再另加醬油

魚肉濃味,魚質嫩滑

再來吃北海道嘅北寄貝,很新鮮再加燒一燒更香口~

北海道嘅毛蟹拆咗肉撈蟹膏好鮮味~

新鮮又鋪到滿瀉嘅三文魚籽加咗少許柚子皮更fresh~

海膽撈飯貴精不貴多,香濃creamy~

燒海鰻, 醬汁有柚子清甜,軟身魚肉質~

賣相同味道都似蛋糕嘅玉子燒,盡顯工架~

蔥花海帶湯,暖笠笠~

最後,有一個特別口味嘅雪糕~完滿~
2021-11-30 124 瀏覽
Counter seating 12, with partitioned private area seating 8. 2 dinner sets to choose from : $1780 or $2180 with 4 additional appetizers. Went for the fuller menu.8 impressive appetizers :- Sweet corn bean curd- very creamy- 沖繩水雲藻- Octopus slow cooked for 4 hours - Shredded crab with caviar - Charcoal seared sarawa with apple purée - Ankimo (鮟鱇魚肝) marinated in Japanese red wine - Abalone with liver sauce - 白子tempura in fish broth: very interesting Grilled 太刀魚 Tachiuo, marinaded in salted fish org
8 impressive appetizers :
- 沖繩水雲藻
- Shredded crab with caviar
- Abalone with liver sauce

Grilled 太刀魚 Tachiuo, marinaded in salted fish organs and fermented cheese (芝士酒盜). Hint of cheesy flavor from the fish. Interesting but nice.

10 pieces of sushi:
- 青森縣Hirame 左口魚
- 春子鯛(ie baby 鱲魚) brushed with egg yolk vinegar

- 醬油漬 Tuna

- Chu toro

- 大間otoro

- 北寄貝

- 赤鯥 akamutsu

- 熊本車海老prawn

- Uni rice with salmon roe. Not a big portion of uni. Some might prefer the thick multi-tiered Uni Icecream version popular these days.

- Eel

- Toro Hand roll- very crispy seaweed
- Tamago - 2 layered. Pudding-based with spongy top.

Miso soup- very rich with prawn paste n heads
Dessert : slice of green melon- very sweet
In summary: some creative items like the tempura 白子 in fish broth and the 芝士酒盜太刀魚. Recommended. My chair was not so comfortable tho.
2021-11-30 1039 瀏覽
Omakase 近呢一兩年開始普及化,亦愈開選址愈方便。鮨央泰剛開業無耐,據講是東京米芝蓮嘅過江龍,選址為尖沙咀港威商場地下呢度午市嘅廚師發辦[風花]每位$780壽司12件1. 青森縣鰈魚呈半透明魚肉富彈性、魚味清爽2. 鳥取縣深海池魚肉厚有魚油香3. 鯛 醃漬師傅講解用上自家製麵豉 醃製,魚肉緊實有彈性,味道帶甜。4. 手釣池魚特別手釣方法捕獲,捕獲過程令魚肉更緊實,加了少許薑末更帶魚肉嘅鮮味!5. 中拖羅大間日本直送,經熟成14日魚味濃郁 魚油更濃縮。6. 大拖羅呈粉嫩粉嫩狀態,入口即溶。7.赤身醃漬過赤身色澤更鮮紅,口感緊實濃濃魚鮮味8.北海道北寄貝輕輕炙燒過表面,鮮甜富彈性9.北海道毛蟹原隻毛蟹拆肉連蟹膏拌勻而做成,蟹肉鮮味無比。10.新鮮三文魚籽配上黃色柚子皮 感覺清新11. 海膽拌飯賣相貴氣,入口甘甜12. 穴子口感軟滑,用上柚子醬汁調味玉子燒店員表示創辦人金子先生 將古傳玉子燒做法帶黎香港。將玉子燒做到口感同擺相都似蛋糕麵豉湯比一般的更深色及濃郁。甜品自家製雪糕獨特芥末口味,盛雪糕嘅碟子係威化,雪糕溶咗可以連埋威化一齊食。

Omakase 近呢一兩年開始普及化,亦愈開選址愈方便。

呢度午市嘅廚師發辦
[風花]每位$780
壽司12件

1. 青森縣鰈魚
呈半透明魚肉富彈性、魚味清爽

2. 鳥取縣深海池魚
肉厚有魚油香

3. 鯛 醃漬
師傅講解用上自家製麵豉 醃製,魚肉緊實有彈性,味道帶甜。

4. 手釣池魚

5. 中拖羅
大間日本直送,經熟成14日魚味濃郁 魚油更濃縮。

6. 大拖羅
呈粉嫩粉嫩狀態,入口即溶。

7.赤身
醃漬過赤身色澤更鮮紅,口感緊實濃濃魚鮮味

8.北海道北寄貝
輕輕炙燒過表面,鮮甜富彈性

9.北海道毛蟹
原隻毛蟹拆肉連蟹膏拌勻而做成,蟹肉鮮味無比。

10.新鮮三文魚籽
配上黃色柚子皮 感覺清新

11. 海膽拌飯
賣相貴氣,入口甘甜

12. 穴子
口感軟滑,用上柚子醬汁調味

玉子燒
店員表示創辦人金子先生 將古傳玉子燒做法帶黎香港。
將玉子燒做到口感同擺相都似蛋糕

麵豉湯
比一般的更深色及濃郁。

甜品
自家製雪糕