Came here for a birthday celebration. The food was outstanding, the sake selection was extensive, the Japanese head chef was friendly and the waitress Kim was exceptional. Our overall experience was amazing. Will definitely come back again and will ask for the Japanese head chef and Kim to serve us in the private room again. We enjoyed the traditional Edomae sushi which is simple but it lets the freshness of the fish come through. The fish slices were good size. I particularly enjoyed the ankimo
We enjoyed the traditional Edomae sushi which is simple but it lets the freshness of the fish come through. The fish slices were good size. I particularly enjoyed the ankimo, uni and clam soup. The price of the omakaze menu was not cheap but it was worth the value.
2023-03-16
慶祝紀念
生日
由日本東京米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」創辦人岩央泰及其弟子金子司主理的過江龍鮨店「鮨 央泰」,選址在尖沙咀的海港城落戶,開業已有一段時間。主打最正宗、最優質的老日本風格江戶前壽司美食。江戶前風格是指師傅保留了日本傳統的壽司做法,於食材上不會添加太多調味或花巧性點綴,簡樸直接地帶出本味。.餐廳裝修秉承日本人一絲不苟的傳統,落足心思。地方闊落光猛,希望能為食客帶來愉快的氣氛。用餐區的吧檯位選用了高質、由日本直運到港的原條大檜木,用料相當矜貴。餐廳表示日常會以牛奶、米糠等熱敷,為餐檯作保養。.今日有幸得到主廚金子先生親自招待,不諳日語的我們全程得到職員翻譯,所以不用擔心溝通問題。職員告訴我們,金子先生的工作經驗非常豐富,來港前有在澳門、泰國、西雅圖等地工作,希望能助食客們了解日本傳統的飲食文化。.➰ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ʜɪꜱᴀʏᴏꜱʜɪ 央泰➰ 💲2680✿ 前菜 五點✿ 刺身 三點✿ 燒物✿ 季節性食材料理✿ 壽司 八貫✿ 卷物✿ 玉子燒✿ 湯✿ 季節性水果.—-✿ 真鯛白子白子配上燒汁醋和日本大蔥。忌廉感重,質感肥美柔滑。.✿ 鰤魚✿ 鳥貝北海道的「天上鰤」魚刺身,油脂豐富。配上豉油及芥末,香
➰ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ʜɪꜱᴀʏᴏꜱʜɪ 央泰➰ 💲2680
✿ 湯
✿ 季節性水果
—-
✿ 真鯛白子
白子配上燒汁醋和日本大蔥。忌廉感重,質感肥美柔滑。
真鯛白子
✿ 鰤魚
✿ 鳥貝
北海道的「天上鰤」魚刺身,油脂豐富。配上豉油及芥末,香氣風味濃郁;鳥貝則清新爽口,可配青檸、亦可紫蘇花、醬油一起享用。
鰤魚、鳥貝
✿ 北海道毛蟹
✿ 北海道鹽水海膽
賣相精緻的毛蟹加鹽水海膽杯,爆量的蟹肉相當鮮甜。
北海道毛蟹及北海道鹽水海膽
✿ 子持魷魚
子持魷魚是季節性食材,一般只在三到五月期間出現。雌性魷魚肚內有大量魷魚籽。師傅將魷魚觸鬚釀於魷魚肚內再慢煮。魷魚籽口感黏糯,配搭鮮芥末及柚子胡椒享用,柚子胡椒味道較強滿刺激。
子持魷魚
✿ 紅酒慢煮鮟鱇魚肝
整個的鮟鱇魚肝,加以紅酒釀製,以約六十多度滾的湯來慢煮。面配搭了一點奈良西瓜漬物。奈良著名以瓜、果作漬。這款漬物是用了初生的西瓜配製,味道較濃重,伴著鮟鱇魚肝及一點芥末一起享用,效果最佳。
紅酒慢煮鮟鱇魚肝
✿ 螢光魷魚天婦羅
魷魚天婦羅配以菜之花碎,加上自家的高湯作芡汁。
螢光魷魚天婦羅
✿ 蝦夷鮑魚
北海道蝦夷鮑魚,加上鮑魚肝醬來伴壽司飯。蝦夷鮑魚滿彈牙,加上濃郁的鮑魚肝醬,是邪惡的美味。
蝦夷鮑魚
蝦夷鮑魚及鮑魚肝醬
✿ 金鯛立鱗燒
燒物是金鯛立鱗燒。師傅保留金鯛上的魚鱗,以滾油一片片的將魚鱗加熱。魚鱗受熱後造成捲起的效果,魚肉滑嫩魚鱗口感香脆。
金鯛立鱗燒
手握壽司包括:
✿ 真鯛 - 鮮度十足,肉質一流;
真鯛
✿ 剝皮魚 - 加了點魚肝於中間;
剝皮魚
✿ 針魚 - 屬於銀身魚,中間加了紫蘇及薑蓉平衝味道;
針魚
針魚
✿ 宮城縣鹽釜 中拖羅 - 鹽釜是日本知名的鮪魚產地。中拖羅做了兩星期的熟成,外層色質帶暗啞,是熟成的效果;
中拖羅
✿ 宮城縣鹽釜 大拖羅 - 同樣是做了兩星期的熟成。赤身魚需要經過熟成處理的原因主要是想等脂肪轉化為優質的胺基酸,使魚的味道更突出,肉質更軟腍;
大拖羅
宮城縣鹽釜拖羅
✿ 赤鯥魚 - 屬深海魚、脂肪較豐富魚種。主廚金子先生先輕炙魚的表皮,使皮下脂肪融化後更香口;
赤鯥魚
✿ 鮮北寄貝 - 北寄貝表層經過輕炙,再加上一點海藻鹽,帶出層次鮮味;
鮮北寄貝
✿ 鹿兒島車海老 - 鹿兒島的大蝦壽司,鮮橙黃色的車海老,肉質鮮甜爽脆;
鹿兒島車海老
✿ 北海道赤海膽 - 色質如黃金般的橙黃。味道鮮甜,口感豐富。對比鹽水海膽,少了海鹽的鹹香感,味道更柔滑;
北海道赤海膽
✿ 汁煮海鰻 - 最後的是海鰻壽司,海鰻的味道相對較清淡軟熟。配上以海鰻主骨,再加上醬油調製的醬汁,鮮甜度高。
汁煮海鰻
✿ 捲物
吞拿魚蓉捲物 - 加上黃蘿蔔粒及紫蘇,增加口感。
吞拿魚蓉捲物
吞拿魚蓉捲物
✿ 玉子燒
這款玉子燒以一整板切件,是傳統江戶時期的玉子燒版本。玉子蛋漿內加入了蝦、帶子及白身魚等海鮮調味。熱時有豐富的蛋香味,放涼後滲出了淡淡的海鮮味道。
✿ 大蜆清湯
大蜆清湯
✿ 靜岡縣皇冠蜜瓜
時令的頂級皇冠蜜瓜,甜度爆錶。
靜岡縣皇冠蜜瓜
2023-03-22 244 瀏覽
chin_foodies💮 @sushi.hisayoshi.hk 由東京🇯🇵米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」創辦人岩央泰,和他的入室弟子金子司主理的過江龍Omakase,主打江戶前風格的廚師發辦。.第一道是白子,白子淋上配汁和蘿蔔蓉,解鎖了新味道。.之後是鰤魚和響螺,鰤魚配上法國魚子醬,正常發揮,響螺爽口鮮甜!.再來是吞拿魚刺身,採用了baby tuna,而且用稻草煙燻過,味道層次豐富。果醬更有心機,用了蘋果、柚子和洋蔥烹調而成。.最後是帶子配烏魚子,烏魚子是自家製的,風乾超過十日,配上薄薄地煎香了的帶子,味道新穎!.鮟鱇魚肝用紅酒慢煮過,啖啖紅酒香,旁邊有日版嘅Pickles,其實是趁西瓜只有雞蛋大細時醃製成酸瓜,日版酸瓜口感清爽富水份,兩者配合得天衣無縫,令以前不太喜歡鮟鱇魚肝的我也愛上了。.北海道鮑魚 鮑魚富有彈性,鮑魚肝醬味道濃郁,不帶一點腥,醋飯偏酸,非常加分!.香箱蟹料理外層是薄薄的香箱蟹天婦羅粉炸,配上檸汁,層次豐富。.鰻魚鰻魚外脆內軟,上有山椒粒,旁邊的燒粟子有解流作用。*壽司部份*.青森縣左口魚 新鮮富魚香,魚肉帶少許筋。.針魚頂部的薑蓉有少許辟腥作用,不吃銀皮魚的人也能
chin_foodies
💮 @sushi.hisayoshi.hk

.第一道是白子,白子淋上配汁和蘿蔔蓉,解鎖了新味道。

.鮟鱇魚肝

.北海道鮑魚

.香箱蟹料理
外層是薄薄的香箱蟹天婦羅粉炸,配上檸汁,層次豐富。

.鰻魚
鰻魚外脆內軟,上有山椒粒,旁邊的燒粟子有解流作用。

壽司部份*

.青森縣左口魚
新鮮富魚香,魚肉帶少許筋。

.針魚
頂部的薑蓉有少許辟腥作用,不吃銀皮魚的人也能接受。

.北海道北寄貝
表面燒過,口感彈牙。,配上清檸汁,層次豐富。

.大拖羅
青森大間,鮮而富魚油香。

.赤目
表面燒過,富魚油香,魚脂一直在口中徘徊。

.赤海膽
味道甘甜,有回甘!

.海鰻

.湯

.玉子燒

💮央泰 HISAYOSHI $2680💮

🥂榮光富士 金箔 無過濾生原酒 $1500
2023-01-03
2023-03-10 342 瀏覽
第三次食sushi hisayoshi,點解會食完又再返來食?因為前兩次都覺得食物質素很好而且師傅很nice , 唔會似某D壽司店感覺師傅非常arrogant 。但係今日真係失望,今次係第一次食lunch ,約左朋友請佢食飯致謝,本來book 左兩位$12xx 的omakase set,這個份量女士食都非常滿足的,但本人今日肚子不適,問可否轉份量少一點的$8xx set ,侍應話唔得,咁我話OK妳照收番我$12xx 但係給我$8xx 餐的份量,因為我今日真係唔想食太多又費事浪費食物,我覺得係一個很簡單的要求。但係其中一位侍應就話唔得,公司policy 唔可以轉低價錢的餐,話一定要按返$12xx 的份量,我完全不理解,經過數次解釋話真係食唔到唔想浪費,佢終於同意我照給$12xx 的價錢食物按返$8xx。咁我覺得OK啦開始上菜,之後開始食期間,壽司師傅都非常好一直問有咩係唔comfortable 食,邊D可以幫我整熟或輕輕燒,真係很好服務。過左片刻,壽司師傅話問了大廚可以收返我$8xx 的價錢因為認為無理由要按返預定的$12xx收,咁我梗係多謝返佢地。最後去到買單,張單寫著按$12xx 收
最後去到買單,張單寫著按$12xx 收,我就問位侍應係咪計錯左,佢話唔係因為係公司policy 😂。我當堂覺得很不理解,
1)如果係公司policy點解大廚會唔知又offer 可以按$8xx收?
2)侍應壽司師傅係新來的,咁即係妳知道佢同我溝通的內容係妳個角度係唔正確的,咁點解你唔係埋單時同我講聲唔好意思師傅唔知唔得,跟住話要收番原來的價錢,淨係print 落長單度要我問先講?
3)既然師傅或大廚已經offer 了轉set 的價錢,我作為客的角度,佢就代表你地公司,點解淨係個侍應話點就點?
4)如果呢位侍應係店長,all I can say is good luck , 香港的omakase market 非常competitive

Anyway 錢就真係唔差個幾百蚊,感覺非常差,唔會再來。本來帶朋友來時仲同佢講覺得這裡很好,上兩次師傅都很nice, 食物也很好,又坐得舒服唔會太迫,oh well, too bad.
2023-03-10
2023-02-16 2505 瀏覽
今日去左食omakase🤩!!好高質,所以想介紹比大家!!💁🏻‍♀️而且地點都好方便📍係海港城,餐廳同外面真係好大差別,餐廳環境好靜,好適合我怕嘈嘅人😌……….今日嘅師傅係來自日本嘅,每上一道菜,師傅都會好用心用日文介紹,職員亦好貼心會係旁邊做翻譯,令我唔會好尷尬好似門外漢咁,好貼心咁教我唔同嘅食材及產地😝,今日除左係因為公司完左單project,好好地獎勵一下自己之外,日本師傅同職員都教左我好多知識🥸……….我今日食嘅係「皇」すめらぎ SUMERAGI ($2180)😋包括:🐠先付け - 前菜二点🐠さしみ-刺身三点🐠燒物🐠握り寿司 - +貫 壽司🐠巻物 Maki🐠玉子焼き🐠碗物 🐠水物-季節の果物 ……….前菜 - 二點:1️⃣小長井真蠔,大概手掌心咁大2️⃣ 粒貝 獅魚 配紫蘇葉……….剌身 - 三點:1️⃣ 福岡煙燻BB吞拿魚,配蘋果蓉、芽蔥、紫蘇葉,BB吞拿魚有點煙燻味,魚肉好嫩滑。當時職員教可以用紫蘇葉嘅花加上刺身一齊食,會更加香。2️⃣福岡子持魷魚🦑:魷魚筒裝滿子持配上鰻魚汁,即係魷魚蛋,好香滑,亦多左口感3️⃣ 鰻魚:配馬山椒旁邊有甘露栗子,栗子🌰好甜!!平時唔食栗子嘅我,都好中意食😆鰻魚燒到
包括:
前菜 - 二點:
1️⃣小長井真蠔,大概手掌心咁大
2️⃣ 粒貝 獅魚 配紫蘇葉
剌身 - 三點:
3️⃣ 鰻魚:配馬山椒旁邊有甘露栗子,栗子🌰好甜!!平時唔食栗子嘅我,都好中意食😆鰻魚燒到邊邊都好脆!!!
壽司 - 十貫🍣
⭐️真鯛
魚肉軟嫩,沒有過多嘅調味食到魚本來嘅鮮味
⭐️針魚
師傅話針魚係比較細嘅魚,有一寸長嘅嘴,成條魚都只係碟嘅大小,加咗啲薑好好味,肉質鮮嫩,比較小油脂,而家係最適合食針魚嘅月份
⭐️赤身
來自青森大間赤身,餐廳自己做熟成10日,好嫩滑
⭐️大拖羅
青森大間大拖羅,餐廳熟成2星期,魚脂更明顯,而且師傅刀功好好,完全無根🤩😋。
⭐️ 春子鯛
其實係立魚,只有手掌咁大😯
⭐️手釣池魚
配蔥好清新,帶小小油脂感🤩😝
⭐️赤鯥魚
係油分比較重嘅白身魚,赤燒後,油脂感更重🥰
⭐️海老
來自鹿兒島嘅車海老,鮮甜,彈牙😌
⭐️ 北海道馬糞海膽
北海道嘅馬糞海膽好鮮甜,海膽嘅品牌係小川公司出品,職員話係比較有保證😆係我食過最好食嘅海膽🤩🤩!!
卷物
💕吞拿魚卷物
玉子燒
餐廳特製,好有特色👍🏻蛋液混入左魚蓉及蝦蓉,慢慢品嘗帶d海鮮味😎
赤味噌蜆湯
………..
結尾靜岡蜜瓜,多汁又甜😍
………..
除左有個好美味嘅體驗外,仲跟日本師傅學左好多野,多得職員嘅翻譯😉,同埋職員都好有耐心解答我嘅問題😙
2023-01-18
$2000 (晚餐)
2023-02-08 309 瀏覽
Omakase除左係食由廚師安排新鮮嘅食材之外,其實賣相都好重要!鮨 央泰嘅omakase 係由日藉師傅主料,傳承於東京米芝連一星食府「銀座いわ」,每款菜色嘅製作過程都相當嚴謹,務求將食作發揮出最好嘅味道!軟煮八爪魚絕對是極度考功夫嘅菜式,料理師會撈起一整條八爪魚腳係你面前,再即席切片上菜。八爪魚非常香軟嫩口,因為用冷熱方式煮法,小啲功夫都煮唔到!刺身同壽司方面有來自日本不同嘅地方,包括青森大間嘅拖羅,有馬糞海膽及其他地區嘅食材!玉子方面一定要提,因為鮨 央泰嘅玉子係自家製作,樣貌好似蛋糕,食落有香濃玉子味!大家要去試下依間傳傳承於東京米芝連一星食府「銀座いわ」嘅鮨 央泰,食完你完發現尖沙咀仲未有一間日本omakase比佢好食😋!

刺身壽司方面有來自日本不同嘅地方,包括青森大間嘅拖羅,有馬糞海膽及其他地區嘅食材!

呢間位於海港城嘅日本料理,係東京米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」嘅姊妹店,菜式主打江戶前風格,咁勁當然要試試佢!除左環境服務好,最正嘅係日本師傅,未去日本已經可以感受到日本嘅感覺🤩🇯🇵-Sumeragi $2180/ppl🦑先付け·二點👉🏻青森縣子持魷魚 中間釀有魷魚卵、觸手用來蒸,味道甜甜地,好有江戶前嘅風格。👉🏻Bb吞拿魚🐟呢個係全晚最好味🙈首先bb吞拿魚好嫩滑,再加上稻草煙燻,多左股煙燻香味,有層次好多!配上芽蔥、蘿蔔蓉、柚子醋同埋紫蘇花,更加清新!🐟刺身·三點👉🏻小長井真蠔 正常水準👉🏻鰤魚 👉🏻粒貝 好爽滑🍢燒物👉🏻蒲燒鰻魚剛剛燒起的鰻魚,香脆可口好食到漏油,加上馬山椒同甜糯嘅日本栗子🌰-🍣握り寿司 - 十貫👉🏻真鯛 👉🏻針魚 配有薑蓉同埋紫蘇花👉🏻醬油漬赤身👉🏻青森縣大間大拖,大拖嘅油脂真係冇得輸。👉🏻池魚 加埋蔥同紫蘇花去減腥,好香呀🥰👉🏻赤鯥魚 有油香而且口感軟嫩。👉🏻北寄貝👉🏻虎蝦 擺放得好靚,熟嘅虎蝦,雖然冇生嘅咁彈滑,但都好鮮甜👉🏻長崎縣海鰻加上醬油同果皮,香而不腥!👉🏻海膽師傅比好多海膽,好飽滿好鮮甜🤩𓌈˒˒卷物𓏸清森縣吞拿魚蓉手卷加入了紫蘇葉和蘿蔔,重點是吞拿魚蓉好
Sumeragi $2180/ppl
🦑先付け·二點
👉🏻青森縣子持魷魚
中間釀有魷魚卵、觸手用來蒸,味道甜甜地,好有江戶前嘅風格。

👉🏻Bb吞拿魚🐟
配上芽蔥、蘿蔔蓉、柚子醋同埋紫蘇花,更加清新!

🐟刺身·三點

🍣握り寿司 - 十貫
👉🏻真鯛
👉🏻針魚 配有薑蓉同埋紫蘇花
👉🏻醬油漬赤身
👉🏻青森縣大間大拖,大拖嘅油脂真係冇得輸。
👉🏻池魚 加埋蔥同紫蘇花去減腥,好香呀🥰
👉🏻赤鯥魚 有油香而且口感軟嫩。
👉🏻北寄貝
👉🏻虎蝦
擺放得好靚,熟嘅虎蝦,雖然冇生嘅咁彈滑,但都好鮮甜
👉🏻長崎縣海鰻
加上醬油同果皮,香而不腥!
👉🏻海膽
師傅比好多海膽,好飽滿好鮮甜🤩

𓌈˒˒卷物
𓏸清森縣吞拿魚蓉手卷
加入了紫蘇葉和蘿蔔,重點是吞拿魚蓉好多!

🥣椀物
為赤味真蜆湯,蜆大粒飽滿。

🥚玉子燒
師傅拎成盤啱啱焗起玉子燒出黎,勁香
食落同之前食開個d真係好唔同,呢個好似蛋糕咁好想甜而且鬆軟🙈

🍈季節の果物
係靜岡蜜瓜黎,勁香甜同多汁。
再訪的這家東京過江龍和米芝蓮一星日料,菜式是主打江戶前風格的,由來自日本的師傅主理,想去日本的朋友可以先來好好感受日本氣息୧⃛(๑⃙⃘◡̈︎๑⃙⃘)୨⃛-Sumeragi $2180/ppl𓌈˒˒先付け·二點𓏸青森縣子持尤魚 中間釀有魷魚卵、觸手則用來蒸。𓏸Bb吞拿魚 本來已經超美味嫩滑的bb吞拿魚,再加以稻草煙燻,配上芽蔥、蘿蔔蓉、柚子醋和紫蘇花,味蕾開花的感覺。𓌈˒˒刺身·三點𓏸小長井真蠔𓏸鰤魚 𓏸粒貝𓌈˒˒燒物𓏸蒲燒鰻魚剛剛燒起的鰻魚,外脆裡面漏油,配有馬山椒和甜甜的日本栗子。-𓌈˒˒握り寿司 - 十貫𓏸真鯛𓏸針魚 配薑蓉及紫蘇花𓏸醬油漬赤身𓏸青森縣大間大拖𓏸池魚 配有蔥和紫蘇花。𓏸赤鯥魚 富有油香,口感軟嫩。𓏸北寄貝𓏸虎蝦 非常鮮甜。𓏸長崎縣海鰻 果皮𓏸海膽𓌈˒˒卷物𓏸清森縣吞拿魚蓉手卷加入了紫蘇葉和蘿蔔,重點是吞拿魚蓉好多!𓌈˒˒椀物為赤味真蜆湯,蜆大粒飽滿。𓌈˒˒玉子燒 像蛋糕般綿密鬆軟。𓌈˒˒季節の果物𓏸靜岡蜜瓜
再訪的這家東京過江龍和米芝蓮一星日料,
菜式是主打江戶前風格的,
Sumeragi $2180/ppl

𓌈˒˒先付け·二點
𓏸青森縣子持尤魚
中間釀有魷魚卵、觸手則用來蒸。

𓏸Bb吞拿魚

𓌈˒˒刺身·三點
𓏸小長井真蠔

𓏸鰤魚
𓏸粒貝

𓌈˒˒燒物
𓏸蒲燒鰻魚
剛剛燒起的鰻魚,外脆裡面漏油,配有馬山椒和甜甜的日本栗子。

𓌈˒˒握り寿司 - 十貫

𓏸真鯛
𓏸針魚
配薑蓉及紫蘇花
𓏸醬油漬赤身
𓏸青森縣大間大拖
𓏸池魚 配有蔥和紫蘇花。
𓏸赤鯥魚 富有油香,口感軟嫩。
𓏸北寄貝
𓏸虎蝦

非常鮮甜。
𓏸長崎縣海鰻 果皮

𓏸海膽

𓌈˒˒卷物
𓏸清森縣吞拿魚蓉手卷
加入了紫蘇葉和蘿蔔,重點是吞拿魚蓉好多!

𓌈˒˒椀物
為赤味真蜆湯,蜆大粒飽滿。

𓌈˒˒玉子燒
像蛋糕般綿密鬆軟。

𓌈˒˒季節の果物
𓏸靜岡蜜瓜
2023-02-03 192 瀏覽
這次跟朋友來到尖沙咀吃Omakase 😍遲來的推薦 這家性價比真的極高!人均才hkd780!!位於海港城 🫶🏻 環境舒服記得提前book位!平日booking 都是滿滿的。午市廚師發辦套餐含一款前菜,、一碗湯物、十二貫壽司,玉子燒,最後還有雪巴作甜品🍮最喜歡的是這裏的日本師傅,好像去了日本一樣🫶🏻 每件壽司都很精緻,看得出師傅的用心🫶🏻吃完立馬愛上了无這家真的值得一試~壽司種類方面非常繁多,全部都很喜歡🍣🍣🍣🍣青森縣左口魚島根縣深海池魚北海道鰤魚 九洲小肌神奈川針魚愛知縣炙燒平貝青森縣炙燒平目魚邊青森縣大間赤身醬油漬青森縣大間拖羅魚腩常盤市春子調立魚札幌赤海膽長奇縣海鰻 穴子另外玉子燒並唔係普通既,係佢哋自家製,好特別嘅口感,甜甜地,好特別嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻
這次跟朋友來到尖沙咀吃Omakase 😍

遲來的推薦 這家性價比真的極高!人均才hkd780!!

午市廚師發辦套餐含一款前菜,、一碗湯
物、十二貫壽司,玉子燒,最後還有雪巴作甜品🍮

吃完立馬愛上了无這家真的值得一試~

壽司種類方面非常繁多,全部都很喜歡🍣🍣🍣🍣

青森縣左口魚
常盤市春子調立魚
札幌赤海膽
長奇縣海鰻 穴子

2023-02-02 116 瀏覽
不用去日本,也能吃到美味又正宗的廚師發辦🥰位於尖沙咀的「鮨 央泰Sushi Hisayoshi」是江戶前style,而且獲得米芝蓮一星的餐廳👍🏼叫了風花Lunch Set, $780一位。有前菜,12貫手握壽司,湯物,玉子燒以及甜品❤️壽司刺身超新鮮,每一口都是享受🥰而且性價比很高👍🏼很優質!令我最回味的壽司🍣來自青森大間熟成了14日的拖羅勁爽口同有口感的深海池魚滿瀉又甜美的北海道海膽🤤其實全部都大愛🤤🤤🤤要特別介紹佢地嘅名物:玉子燒 外表睇落似海綿蛋糕😆但充滿蛋香👍🏼好想再食啊🤭想尋求高質素又性價比高的Omakase ,就真係要一試👍🏼
不用去日本,也能吃到美味又正宗的廚師發辦🥰

叫了風花Lunch Set, $780一位。
有前菜,12貫手握壽司,湯物,玉子燒以及甜品❤️

壽司刺身超新鮮,每一口都是享受🥰
而且性價比很高👍🏼很優質!

令我最回味的壽司🍣
來自青森大間熟成了14日的拖羅
勁爽口同有口感的深海池魚
滿瀉又甜美的北海道海膽🤤
其實全部都大愛🤤🤤🤤

要特別介紹佢地嘅名物:玉子燒
外表睇落似海綿蛋糕😆但充滿蛋香👍🏼
好想再食啊🤭

想尋求高質素又性價比高的Omakase ,就真係要一試👍🏼
2023-01-16
2023-01-30 122 瀏覽
Freshest seasonal seafood is transported from Tokyo’s market to the table. Preserving raw fish in salt or vinegar and boiling it to prevent spoilage, you can experience the best taste and texture of Edomae-style sushi.We had the Sumeragi menu:🔹Appetizer - 2 kinds (子持魷魚, 蒲燒鰻魚)🔹Sashimi - 3 kinds (獅魚、粒貝, BB藍鯨吞拿魚)🔹Yakimono🔹Sushi - 10 kinds (青森縣左口魚, 千葉縣金目鯛, 神奈川針魚, 北海道北寄貝, 鮪, 鹿兒島車海老, 長崎縣赤鯥, 北海道馬糞海膽, 吞拿魚茸卷, 長崎縣海鰻🔹Maki🔹Tamago🔹Soup - 赤味噌蜆湯🔹Dessert - 靜岡蜜瓜Everything was so fresh and nice, we really enjoyed

We had the Sumeragi menu:
🔹Yakimono
🔹Maki
🔹Tamago
🔹Soup - 赤味噌蜆湯
🔹Dessert - 靜岡蜜瓜

Everything was so fresh and nice, we really enjoyed the experience.
2023-01-20
2023-01-30 127 瀏覽
💛好味指數:5/5💛💜回頭指數:5/5💜約咗朋友係新年前食大餐😍呢間Omakase店係由日本師傅主理,而且地理位置方便,可以行埋海港城☺️ 餐廳係由東京米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」創辦人岩央泰同佢嘅入室弟子金子師傅主理,主打江戶前風格嘅Omakase🇯🇵🏯✅皇Sumeragi $2180🔸長崎縣小長井真蠔味道鮮甜爽口,海水味唔會太濃,作為前菜啱啱好🦪🔸刺身刺身係海螺同鰤魚🐟海螺配青檸同海鹽,口感非常爽口👍🏻鰤魚配醬油同芥末,適逢當造季節,魚肉鮮嫩美味😍🔸Baby吞拿魚用稻草煙燻過,特別香☺️配芽蔥同蘿蔔蓉非常夾😋🔸子持魷魚子持即係有春嘅魷魚🦑相當罕有嘅食材😝魷魚中間包住觸鬚同魚春,配穴子汁勁好食😍🔸蒲燒鰻魚鰻魚好香脆,配山椒幾特別!另外隔離嘅日本栗子好甜🌰🍣壽司🔸真鯛魚肉軟嫩,沒有過多嘅調味食到魚本來嘅鮮味☺️🔸針魚針魚我都係第一次食,師傅話魚嘴有一寸長好似支針咁,成條魚都係大個碟小小,加咗啲薑蓉好好味,肉質鮮嫩有彈性😙🔸赤身來自青森大間嘅赤身,熟成10日😋一入口魚嘅香味滿佈口腔,充滿幸福嘅感覺🥰🥰🔸大拖羅同樣都係青森大間嘅大拖羅,呢款熟成時間14日,魚脂更豐富😻🔸手釣池魚魚嘅厚實度適中,配蔥
💛好味指數:5/5💛
💜回頭指數:5/5💜

✅皇Sumeragi $2180
🔸長崎縣小長井真蠔
味道鮮甜爽口,海水味唔會太濃,作為前菜啱啱好🦪
🔸刺身
刺身係海螺同鰤魚🐟
海螺配青檸同海鹽,口感非常爽口👍🏻
鰤魚配醬油同芥末,適逢當造季節,魚肉鮮嫩美味😍
🔸Baby吞拿魚
用稻草煙燻過,特別香☺️配芽蔥同蘿蔔蓉非常夾😋
🔸子持魷魚
🔸蒲燒鰻魚
鰻魚好香脆,配山椒幾特別!另外隔離嘅日本栗子好甜🌰

🍣壽司
🔸真鯛
魚肉軟嫩,沒有過多嘅調味食到魚本來嘅鮮味☺️
🔸針魚
🔸赤身
🔸大拖羅
同樣都係青森大間嘅大拖羅,呢款熟成時間14日,魚脂更豐富😻
🔸手釣池魚
魚嘅厚實度適中,配蔥非常匹配👍🏻
🔸赤鯥魚
赤燒過後令油脂更豐富☺️
🔸北寄貝
新鮮有彈性,而且輕輕燒過好香🐚
🔸車海老
鹿兒島車海老,鮮甜彈牙而且好大隻🦐
🔸海膽
俾嘅份量好多,海膽好鮮甜好Creamy💛💛

🔸海鰻
海鰻軟嫩,配上甜甜地嘅醬汁
🔸吞拿魚手卷
紫菜好香脆,吞拿魚嘅味道充滿口腔🐟
🔸玉子燒
玉子燒特別鬆軟,蛋味香濃👍🏻
🔸赤味噌蜆湯
味道鮮甜濃郁,湯入面仲有幾隻蜆
🔸靜岡蜜瓜
香甜美味,完美嘅結尾🍈
👨🏻‍🍳金子師傅
🍣舍利:醋味偏濃,有咬口👍🏻
🍽漬物:薑芽、牛蒡、山芋漬

🐻總結
有幸食到金子師傅嘅Omakase 真係好開心☺️的確充滿江戶前風格,可以品嚐到食物最美味嘅味道👍🏻而且師傅超搞笑,見到我地影相嘅時候仲擺咗好多Post🤣🤣

📍鮨 央泰 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
2023-01-21 162 瀏覽
期待好耐!今日終於黎到Sushi Hisayoshi (鮨 央泰)食omakase🤣 今日係黎自日本既金子師傅負責處理我今日簡嘅餐 皇$2180晚市套餐🤩🍀前菜長崎縣 小長井 真蠔 蠔味重但都好creamy😛🍀刺身獅魚(醬油) 獅魚魚味重 口感結實😗 粒貝(海鹽青檸) 爽彈嫩滑☺️ 煙氛Baby呑拿魚配牙蔥蘿蔔蓉 魚肉用稻草煙燻過 好香煙燻味 配微酸蘿蔔蓉加上牙聰嘅青草味 配合得恰到好處相得益彰😍🍀子持魷魚配穴子汁因為依家魷魚當做 魷魚既春加上魷魚觸鬚釀入魷魚頭入邊 風味十足 將魷魚彈牙既口感提升一個層次👍🏽🍀燒物蒲燒鰻魚配有馬山椒 鰻魚肉外脆內軟又多汁 配埋山椒粒 香味齒甲留香😋🍀壽司真鯛 魚味清香 口感軟彈😚 針魚 口感好嫩滑 配薑溶一入口感覺好清新☺️ 青森大間赤身 熟成10日 入口即溶 經過熟成魚油同魚肉既香味更加突出🤩 青森大間大拖羅 熟成14日 油脂十足 一入口魚脂肪既香味爆曬出黎 係幸福既感覺🥰 手釣池魚 口感香滑 魚味感重🤪 赤鯥魚 炙燒過魚油揮發加上淡淡煙燻味 香氣十足👍🏽 北寄貝 新鮮彈牙 上枱時仍然好挺身🤫 鹿兒島車海老 蝦好大隻 新鮮彈牙 口感十足🤣 海膽 超鮮甜c

🍀前菜
長崎縣 小長井 真蠔 蠔味重但都好creamy😛

🍀刺身

🍀子持魷魚配穴子汁

🍀燒物

🍀壽司
真鯛 魚味清香 口感軟彈😚 針魚 口感好嫩滑 配薑溶一入口感覺好清新☺️ 青森大間赤身 熟成10日 入口即溶 經過熟成魚油同魚肉既香味更加突出🤩 青森大間大拖羅 熟成14日 油脂十足 一入口魚脂肪既香味爆曬出黎 係幸福既感覺🥰 手釣池魚 口感香滑 魚味感重🤪 赤鯥魚 炙燒過魚油揮發加上淡淡煙燻味 香氣十足👍🏽 北寄貝 新鮮彈牙 上枱時仍然好挺身🤫 鹿兒島車海老 蝦好大隻 新鮮彈牙 口感十足🤣 海膽 超鮮甜creamy 好似食緊鮮味雪榚咁😜海鰻 口感軟淋 鰻魚獨特香味濃郁😗

🍀卷物
吞拿魚溶手卷 海苔脆口味濃加吞拿魚同醋飯配搭一流👍🏽

🍀玉子燒
蛋香濃厚 入口Q彈鬆軟☺️

🍀湯
赤身麵豉湯 比普通麵豉湯多一份海鮮既甜味😙

🍀生果
靜岡蜜瓜 香甜爆汁🍈

總結 今日體驗十分好 金子師傅好風趣☺️ 雖然廣東話唔係太好 但都好盡力同我地溝通 仲好鐘意影相個陣比心心 好鬼馬🤣 食材新鮮 處理出色 環境清幽乾淨🥰
🌟餐廳:鮨 央泰📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:30 / 18:30 - 22:30📱電話:2383 3366最近都有一段時間無去食omakase。踏入2023年,我決定約埋best fd 去食返餐慶祝下先,一齊充充電,順便為黎緊既日子打打氣~今晚我地就訂左位於尖沙咀港威大廈地下既「鮨 央泰」,由壽司大師岩央泰同埋佢既入室弟子金子司主理,岩央泰曾先後於日本銀座幾間著名壽司店學藝十幾年,並於 2012年自立門戶開設「銀座いわ」,隨即奪得米芝蓮一星,食物品質當然有保證!即刻試下呢一間新晉主打江戶前style 既omakase先~———————————————————皇すめらぎ 21 Courses ($2,180/person)✨先付け - 前菜二点 Appetizer✨さしみ - 刺身三点 Sashimi✨燒物 Yakimono✨握り寿司 - 十貫 Sushi✨卷物 Maki✨玉子焼きTamago ✨椀物 Soup✨水物-季節の果物 Assorted Japanese Fruits—————————
🌟餐廳:鮨 央泰

✨卷物 Maki
✨玉子焼きTamago
✨椀物 Soup
✨前菜二点✨
🔸北海道鱈魚白子: 入口夠滑順,味道濃郁,我既最愛!
🔸福岡子持魷魚: 味道鮮甜肉質爽彈,內裡既子持好香滑creamy~
刺身三点
🔸熟成4日富山鰤魚: 魚肉味最為香濃,冬天既鰤魚肉質最肥美~
🔸北海道粒貝: 肉身好爽脆鮮甜,口感一流!
🔸福岡煙燻BB吞拿魚: 魚肉經煙燻後突顯更濃郁魚香味~搭配芽蔥、柚子醋、紫蘇花,入口香氣十足,醬汁則由蘿蔔、蘋果、洋蔥組合而成。
✨燒物✨
🔸燒鰻魚 配有馬山椒及九州栗子甘露煮: 鰻魚外皮好香脆,口感一流,而搭配既九州栗子甘露煮夠哂香甜粉糯~
✨握り寿司 - 十貫/卷物 ✨

🔸島根深海池魚: 肉質好嫩滑,魚味濃郁~

🔸北海道北寄貝: 北寄貝經灸燒後提升鮮甜及嚼勁,搭配海藻鹽及青檸汁,更能提鮮~

🔸九州大分手釣池魚: 肉質比起深海池魚緊緻,充滿獨特既魚香味~

🔸赤身醬油漬: 選用青森大間吞拿魚既中背部分,加上10日熟成,入口甘香味濃,而醬油更加入紅酒混合而成,令魚味更鮮更突出,好特別!

🔸大拖羅: 同樣選用青森大間吞拿魚,經14 日熟成,魚脂分佈均勻,入口融化,魚油味超濃郁~

🔸福岡金目鯛: 外皮魚油味甘香,肉身有彈性~

🔸長崎赤鯥: 油脂感豐厚,魚身帶有甜味~

🔸鹿兒島車海老: 擺盤特別精緻,蝦肉爽彈,鮮味十足~

🔸長崎海鰻: 經火灸後,大量魚脂滲出,魚身更香更濃郁~

🔸北海道馬糞海膽: 口感非常綿滑,好creamy,用脆卜卜紫菜包住,一啖食勁滿足~
✨玉子焼き✨
🔸江戶前玉子燒,以白身魚及蝦熬制而成~
✨椀物✨
🔸赤味噌蜆湯: 赤味噌味道濃郁,咸鮮味濃,加入蜆肉鮮味十足!
✨水物-季節の果物✨
🔸日本靜岡蜜瓜: 熟度一流,好香甜又多汁~
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
Omakase食材新鮮且品質上乘,加上主打江戶前omakase 及熟成魚菜式,性價比極高!而且壽司飯及漬煮既食材更全部用上白川鄉空運既軟水,令食物及米香更鮮甜,餐廳對待食材態度夠哂堅持又認真,抵讚~

重點係食Omakase其中一個享受地方就係同廚師既互動交流,今晚serve我地既Raymond 師父及料理長金子司師父詳細地講解每一種食材及來源,態度超nice 而且笑容滿面,夠哂親切,大推呢一間新晉omakase店~

提提大家,想黎歎返個咁高質既omakase記得要先致電預約呀~
2023-01-10
2023-01-18 144 瀏覽
今次去咗尖沙咀海港城一間叫主打江戶前風格的鮨央泰食Omakase,該店裝潢以木為基調,聽聞壽司吧台係以擁250年樹齡的和歌山吉野檜木製成,當晚我地食既係「皇」廚師發辦料理。首先上的是先付二點北海道鱈魚白子入口即溶,非常鮮味。然後就係慢煮八爪魚,師傅會係你面前取出一整條又長又粗的八爪魚腳,再即席切片上菜,八爪魚非常香軟嫩口。接著到刺身三點,富山鰤魚經過熟成四天,肉質彈牙鮮甜。北海道粒貝味道清甜,爽口清新。禾稈草煙燻鰹魚都幾特別,醬汁係用蘿蔔蘋果洋蔥配搭而成,味道又真係好夾。跟住就到燒物,蒲燒鰻魚底層燒到好脆,仲有粒甜甜的栗子。而壽司方面亦非常出色,用上赤醋做的壽司飯偏酸而開胃,師傅功架十足,握飯力度游刃有餘。深海池魚肉質細緻,口感爽脆帶油份,味道鮮甜美味。北海道北寄貝經輕輕火炙過,口感爽彈,還加了青檸提鮮,味道相當鮮甜。九洲大分手釣池魚係捕捉過程中較少令魚身出現瘀血,吃起來鮮味而不帶腥,入口魚味濃郁,比深海池魚魚肉較結實。青森大間赤身加上紅酒醬油漬,完全將吞拿魚的鮮味發揮出來。青森大間大拖羅,熟成大拖羅是壽司大師岩央泰的招牌料理之一,將醃製過的大拖羅置熟成櫃內熟成16天,令大拖羅的肉質更

首先上的是先付二點北海道鱈魚白子
入口即溶,非常鮮味。

跟住就到燒物,蒲燒鰻魚底層燒到好脆,仲有粒甜甜的栗子。

青森大間赤身加上紅酒醬油漬,完全將吞拿魚的鮮味發揮出來。青森大間大拖羅,熟成大拖羅是壽司大師岩央泰的招牌料理之一,將醃製過的大拖羅置熟成櫃內熟成16天,令大拖羅的肉質更嫩滑,魚味更香濃。長崎赤鯥肉嫩肥美。車海老味道甘甜,蝦味濃郁爽口。

軍艦裝滿馬糞海膽,味道濃郁,口感嫩滑,鮮味無窮,令人十分滿足。海鰻入口即溶。

吞拿魚蓉手卷份量吾算好多,入口軟綿,紫菜脆卜卜。

江户前玉子燒以蝦漿、白身魚、雞蛋等原料製成,蛋味香濃,口感似古早蛋糕般鬆軟,但製作過程並沒有加入麵粉。

麵豉湯有幾隻蜆,味道不會太鹹。

最後以玉子燒蛋糕、時令生果靜岡蜜瓜作結,整餐都充滿驚喜!