餐廳: 鮨逸
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-11-22 68 瀏覽
中午680的omakase,食材不错,性价比很高了,而且搭配很不错。前菜中规中矩龙虾现捞现吃,非常不错,肉质很甜。这款刺身印象不深。这款是我的最爱,鲈鱼,韧韧的口感,一点酸,很鲜。生蚝刺身,还行。天妇罗不错,很脆。寿司都还不错,但没有特别惊艳的。小海胆有点臭,这点需要改进,大海胆还行,挺甜的。最后有个手卷印象深刻,加入了脆脆的天妇罗碎,使得口感大为丰富,很棒的搭配。甜点是冰淇淋和咖啡,中规中矩。总体来说,性价比还是相当高的,值得再来。

前菜中规中矩

龙虾现捞现吃,非常不错,肉质很甜。

这款刺身印象不深。

这款是我的最爱,鲈鱼,韧韧的口感,一点酸,很鲜。

生蚝刺身,还行。

天妇罗不错,很脆。

寿司都还不错,但没有特别惊艳的。

小海胆有点臭,这点需要改进,大海胆还行,挺甜的。

甜点是冰淇淋和咖啡,中规中矩。

总体来说,性价比还是相当高的,值得再来。

2022-11-14 776 瀏覽
我生日,所揀咗嚟「鮨逸」食好野。今次揀左招牌omakase set 25品 ($1,480),廚師發板,所以每一道都會有驚喜,食材全部都好新鮮,師傅一邊介紹食材一邊為我地準備每一道菜式,好有互動感。今次因為啱季節,所以可以一次過試到三款不同既海膽,馬屎,紫海膽和白海膽,好開心。加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml) ($880) - 釀造後沒有輕過任何調整的無濾過生原酒,更能享受清酒的原有風味味道:果香優雅,米味溫和,餘韻利落,口感清爽帶些微汽泡感配搭:適合冷飲配搭海鮮、壽司、或刺身等一同享用1. 松葉蟹配水雲 - 松葉蟹肉肉質綿密順口,水雲經烹煮後帶有黏度,吃起來順口嫰滑2. 真鯛白子 -  口感滑嫩細緻,香氣濃郁且具有獨特的鹹鮮3. 日本黑梅貝 - 螺類,一樣好腍!煮得好惹味,仲想食多幾粒,送酒一流4. 水八爪魚刺身 - 分別包含了吸盤及觸鬚位置。吸盤以熱水輕灼使其口感更彈牙爽口,觸鬚部分則以薄切做法處理,質地軟嫩5. 安康魚肝 - 軟綿魚肝入口即化,獨特香氣有著打開味蕾的效果,好保身6. 小龍蝦刺身 - 小龍蝦超新鮮,還會郁,好爽甜,好好味7.  帆立貝紫菜 - 帆立貝磯邊燒
我生日,所揀咗嚟「鮨逸」食好野。

味道:果香優雅,米味溫和,餘韻利落,口感清爽帶些微汽泡感
配搭:適合冷飲配搭海鮮、壽司、或刺身等一同享用
加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml) ($880)
松葉蟹配水雲
真鯛白子
日本黑梅貝 - 螺類
水八爪魚刺身
6. 小龍蝦刺身 - 小龍蝦超新鮮,還會郁,好爽甜,好好味
小龍蝦刺身
7.  帆立貝紫菜 - 帆立貝磯邊燒,包上紫菜一齊食,又兩從口感
帆立貝紫菜
8. 秋刀魚 - 秋天最具代表性嘅魚鮮食材,首推秋刀魚,魚肉鮮美甘甜,入口清爽帶油香,肉質細緻嫩滑
9. 赤貝 - 十分鮮活肥厚,肉質鮮甜爽脆,清透芬芳
赤貝
10. 活車海老 - 車海老味道甘甜,蝦味濃郁爽口,師傅還炸香了蝦腳,超級好味,配酒一絕
活車海老
11. 湯葉三文魚子 - 湯葉充滿濃郁豆香,搭配鮮味十足的三文魚子來提味,令人好有印象
湯葉三文魚子
12. 石垣貝 - 體積較小,味道和象拔蚌相若,師傅即席處理貝類壽司時,會拍打貝肉,令貝肉更有口感,更爽口
石垣貝
13. 牡丹蝦 - 極甜美的蝦肉,豐腴甘香的蝦膏,還有細綿帶爽的口感都讓人印象深刻,吃不停口
牡丹蝦
14. 蠔 - 令和怪物,生蠔肉質飽滿,入口帶豐富的礦物味道,餘韻於口腔內徘徊,順滑口感令人回味
蠔 - 令和怪物
15. 白見貝 (象拔蚌)  - 師傅將象拔蚌取出,以純熟的手法把厚身象拔蚌切花狀,再猛力一拍令赤貝神經緊縮,肉質更爽口彈牙帶有脆度,最後塗上薄薄一層醬油,使赤貝味道更添風味。
白見貝 (象拔蚌)
16. 赤陸 - 炙燒赤陸都係第一次食,炙燒完油脂更香更惹味,油分充足,味道好好
赤陸
17. 新鮮北海道筋子 - 筋子外型圓潤晶瑩剔透,色澤呈現鮮紅,口感鮮甜即化,內裏的汁液於口腔溢出,甚是甘香,配搭醋飯享用,味道鮮美微酸
新鮮北海道筋子
18. 吞拿魚漬配馬糞海膽 - 師傅仔細把吞拿魚漬切成薄片,然後捲著綿軟的馬糞海膽,在鮮美中流露出上品的味道。
吞拿魚漬配馬糞海膽
19. 紫海膽 - 紫海膽配上青瓜片來吃,紫海膽的味道甘甜清香,一股海洋氣息的鮮鹹,質感幼滑
紫海膽
20. 蟹膏磯煮飽魚 - 師傅挑選頂級鮑魚慢火磯煮,保留鮑魚鮮嫩多汁的口感。鮑魚滿滿鋪在碟上,拌入濃郁滑口的蟹膏,多層次味道一再升級,仔細咀嚼享受美味變化。
蟹膏磯煮飽魚
21. 太刀天婦羅 - 太刀鱼即日本牙带,用粉漿好薄,炸得好香口,太刀魚好甜,好適合送酒
太刀天婦羅
22. 大拖羅 - 肥美的拖羅厚切,看那佈滿精緻的魚油花紋最是賞心悅目
大拖羅
23. 松葉蟹 - 體型比鱈場蟹小,松葉蟹擁有更鮮甜的味道,肉質呈一梳梳的形態,軟滑綿密多汁,蟹膏甘香濃郁,師傅把蟹肉拆好,可以啖啖肉,好正
松葉蟹
24. 白海膽 - 白海膽不得了,不是常常吃到既品種,一般在11至12月才有,白海膽本身水分重,所以味道較淡,回甘味重,師傅加了少少淡雪鹽,更加清甜
白海膽
25. 玉子布甸 - 玉子布甸外型四方,使用日本雞蛋製作而成,其底部色澤淡黃,頂部深黃,賣相亮麗吸睛,入口柔軟滑溜,香甜鮮嫩,滿是蛋香。

開開心心食完 25度菜之後,來一個龍蝦清湯暖暖胃

最後當然係要食個甜品作姞
甜品
加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml) ($880)
松葉蟹配水雲
真鯛白子
日本黑梅貝 - 螺類
水八爪魚刺身
帆立貝紫菜
湯葉三文魚子
石垣貝
蠔 - 令和怪物
白見貝 (象拔蚌)
赤陸
新鮮北海道筋子
吞拿魚漬配馬糞海膽
蟹膏磯煮飽魚
甜品
  • 加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml)
2022-11-11 196 瀏覽
今晚和朋友去咗銅鑼灣「鮨逸」食飯,我哋揀咗「廚師發辦 25道菜, $1,480/每位」,另外,我們叫了清酒🍶「加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml)」《師發辦25道菜》1. 松葉蟹肉配水雲🥢 水雲 係未受污染水域的海藻,又名日本髮菜,配上松葉蟹肉,食落口略帶酸酸地,不錯不錯2. 白子 🥢 白子口感細膩,入口好滑溜3. 黑梅貝🥢 日本黑梅貝 肉質爽口又彈牙4.  八爪魚刺身 🥢 北海道 八爪魚刺身 口感彈牙,又富有嚼勁,上面加上 辣椒蘿蔔蓉 及草啫喱,味道更佳5. 安康魚肝🥢 安康魚肝 有幼滑及奶油般的質地,下面配上了少許柚子醋,食落口味道細膩6. 小龍蝦刺身🥢 小龍蝦刺身 肉甜細滑,細味品嘗可以感受到淡淡的甜味及有軟綿綿的口感7. 平貝磯邊燒🥢 平貝磯邊燒 先把平貝燒好,然後以海苔包着;原來平貝不是扇貝(帆立貝),而是真正的帶子,吃落口比較爽口,實淨中見滑,味道鮮甜8. 秋刀魚🥢 秋刀魚 營養豐富,肉質油潤,而且質感濃郁9. 赤貝🥢  赤貝 味道鮮甜,外層口感爽脆10. 活車海老🥢 活車海老 煮至一成熟,內裏還是刺身狀態,入邊的細胞未死,所以非常彈牙及爽口;蝦腳整到好樣蝦條一樣的香
加茂錦 荷札酒 純米大吟釀 (720ml)

《師發辦25道菜》

1. 松葉蟹肉配水雲
松葉蟹肉配水雲

2. 白子
🥢 白子口感細膩,入口好滑溜
白子

5. 安康魚肝

6. 小龍蝦刺身

7. 平貝磯邊燒

8. 秋刀魚
🥢 秋刀魚 營養豐富,肉質油潤,而且質感濃郁

9. 赤貝
🥢  赤貝 味道鮮甜,外層口感爽脆

10. 活車海老
🥢 活車海老 煮至一成熟,內裏還是刺身狀態,入邊的細胞未死,所以非常彈牙及爽口;蝦腳整到好樣蝦條一樣的香脆,送酒一流

11. 湯業
🥢 湯業 豆味好香濃,配上醬油漬三文魚子,味道清淡得來,而口味又好香濃
湯業

12. 石桓貝
🥢 石桓貝 來自日本岩手縣,新鮮從日本空運到港,客人來之前先開,所以細胞未死,食落口非常彈牙及爽口
石桓貝

13. 牡丹蝦
🥢 牡丹蝦 肉質綿軟又帶有彈性,蝦頭嘅蝦膏拆出來,夾埋一齊嚟食,味道好香濃

14. 生蠔
🥢 生蠔 來自大船渡灣 令和怪物配,大大隻而且好鮮味
生蠔

15. 白見貝
🥢 白見貝 即係象拔蚌,味道爽甜
白見貝

16. 赤鯥
🥢 赤鯥 魚身光亮,魚皮又滑溜,肉質鮮甜無比
赤鯥

17. 新鮮北海道筋子
🥢 筋子 味道十分香甜
筋子

18. 吞拿魚漬
🥢 吞拿魚漬 裏面包住黃馬糞海膽 (第1種) 味道濃郁,而且好鮮甜
吞拿魚漬

19. 紫海膽
🥢 紫海膽 (第2種) 海味濃郁,而且清甜

20. 磯煮飽魚
🥢 飽魚 慢煮了足足4小時,撈咗蟹膏,非常好食
磯煮飽魚

21. 太刀天婦羅
🥢 太刀天婦羅 外層炸得好脆口,內裹肉質肥美彈牙

22. 大拖羅
🥢 大拖羅 有入口即溶嘅感覺

23. 松葉蟹
🥢 松葉蟹 美味可口

24. 白海膽
🥢 白海膽 (第3種) 師傅說這是今晚最高級別的海膽 ,上面加上沖繩淡雪鹽,鹽味清淡,不會蓋過海膽味,好香又好味

25. 玉子布甸
🥢 玉子布甸 味道香滑濃郁

最後,還有湯及甜品
今晚可以一次過食到3種不同的海膽,非常滿足
2022-11-09 73 瀏覽
#food #food #hkfood #Hongkongfood #foodlover #yumfood #yummy #香港美食 #食好西 #食食食 #相機食先 #手機食先 #飲飲食食#鮨逸今日和好友去了食Omakase ,店員和壽司師傅都服務很好,環境又舒適,氣氛又好。要了「逸」餐,共有25款,有前菜、漬物、不同的壽司、天婦羅、湯物、甜品等。當造的食材有幾款,白子很綿滑,十分矜貴的食物之一。石垣貝亦是很當造的,很爽口,亦很鮮甜。筋子亦是秋天時令食物,不經急凍,有柚子的香氣。龍蝦有2款烹調方式,先上刺身,十分新鮮。之後用蝦殼煲熱成熱湯,另一種口味。蝦壽司亦用了2款烹調方法,蝦身用作壽司,蝦肉爽口,蝦頭用作炸物,很酥脆。餐廳有不少貝類壽司,平貝、石垣貝和北寄貝,都是很清爽,有著啖啖海水味。海膽又有幾款不同的款式,白海膽、紫海膽,豪不吝嗇。香濃細滑,齒頰留香。選擇了店員推介的新瀉月白純米大吟釀,15度,酒瓶有不同編號。很易入口,之後轉了酒杯,竟然有蜜瓜的味道,很神奇。25款食物,用了不同的方式呈現,而且有時食魚類,有時食貝類,有是食刺身,有時食炸物,是視覺和味覺的多重享受。

2022-11-09 59 瀏覽
為咗慶祝我同我女朋友拍拖 25周 年紀念, 今日帶咗女朋友去銅鑼灣  鮨逸 .   比預約時間早去到餐廳,   客人已不少, 吧檯位滿座. 預訂 Omakase,  有 25 度菜,  犀利!  配合我們 25年 的感情,  慶祝得來不易! 今餐要慢慢食.水雲,  上次去仲繩食過,  好喜歡那細滑口感, 酸酸地,  加了蟹肉, 真係幾開胃, 非常好嘅開始.蟹膏豆腐, 上面鋪了黑色魚子醬, 配蟹肉, 好名貴.下面蟹膏味豆腐,  好滋味,  有點滿足.  第三個糸 海鱸魚,  用個盅仔 送上, 有份量.  海鱸魚嘅肉質有少少似魷魚, 實實地, 幾有咬口, 完全發揮到高級海魚口感. 用咗昆布來醃製, 令到個層次昇華不少.間八魚這個刺身本身我以為係油甘魚, 但係咬落去比較爽身, 甜甜地, 果然係魚中極品.鮟鱇魚肝食落去好飽滿, 而且好creamy,  香味似由牙齒中爆出來, 非常正!服務員嘅服務態度好好, 換碟添茶服務都好迅速!帆立貝紫菜燒入口煙煙韌韌咁, 好特別, 同一般食嘅元貝好唔同!直情係一個變節, 之前多涼食, 今次糸有燒香香味. 味蕾三重奏車海老壽司,    蝦肉鮮甜, 爽脆彈牙,
比預約時間早去到餐廳,   客人已不少, 吧檯位滿座.
蟹膏豆腐, 上面鋪了黑色魚子醬, 配蟹肉, 好名貴.
下面蟹膏味豆腐,  好滋味,  有點滿足.
間八魚
鮟鱇魚肝
服務員嘅服務態度好好, 換碟添茶服務都好迅速!
帆立貝紫菜燒
味蕾三重奏
車海老壽司,    蝦肉鮮甜, 爽脆彈牙, 更有少少熟嘅感覺,
赤貝,   外表橙紅色, 有光澤, 食落肉質爽口彈牙, 有鮮味, 令人再三回味.
秋刀魚,   時令食品, 肉質鮮甜肥美, 更有芝麻香.
龍蝦刺身  今年入口龍蝦特別多, 始終百吃不厭.  刺身食法 鮮味十足.
石垣貝刺身
爽口彈牙, 清甜十足.
湯葉刺身
湯葉是腐皮, 柔軟滑溜,  刺身制作有些難度,  糸好滑口的一道菜, 配上三文魚子, 有亮晶晶的感覺.
寒鰤魚 壽司,  紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好好.
白見貝    是象拔蚌,   爽口鮮甜美味.
新鮮三文魚子,    漲卜卜, 入口少少咸帶甘甜味道.
生蠔   肉厚夠肥, 肉質爽甜,  配些柚子醋,  味道更好.
北海道牡丹蝦,
擺設美, 蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比, 餘味悠長.
赤身+馬糞海膽    味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.  好食到令人回味無窮.
紫海膽  橙黃色, 入口即溶,   濃濃鮮甜海膽味,  要讚.
南非鮑魚
鮑魚切片好煙韌, 質感爽口微脆身.  加上麵豉醬, 帶起鮑魚深層鮮味. 相得益彰, 變成海產極品.
天婦羅,   炸金鯛,    炸衣單簿, 留住 金鯛香味, 無油膩,  鬆脆得來唔會有骨.
啖啖肉, 很想多吃一件.
四款 ~    大拖羅紫菜壽司,    松葉蟹壽司, 銀鱈魚天婦羅配白海膽, 玉子布丁.
大拖羅紫菜壽司,  切得厚度適中, 魚肉幼嫩鮮甜.
松葉蟹壽司,  入口帶有濃濃蟹香, 鮮味出眾.
玉子布丁,   口感滑溜, 甜甜地, 有蛋香
飲碗 龍蝦湯, 不含味精, 極為鮮甜味清.
內有龍蝦肉, 菰菌, 好暖胃.
最後來一個果物, 用上當造  赤肉蜜瓜,  多汁爽口, 好甜美.
鮨逸, 高質日本餐廳, 廚師發辦, 由廚師挑選優質, 及用上最時令的食材, 令我食指 大 動, 好回味 !!
  • 生蠔
  • 北海道牡丹蝦
  • 赤身+馬糞海膽
  • 紫海膽
  • 南非鮑魚
  • 松葉蟹壽司
2022-11-08 60 瀏覽
今晚去的食店位於銅鑼灣,主打日式廚師發板。選擇的25道Omakase ,食物多元化,食物質素亦佳,價錢不離地,性價比高,絕對吸引到再次光顧。清酒最近愛上清酒,今晚選擇的這款清酒米香多於果香,有米的甘香,但亦有少少鹹鹹地。沖繩水雲配蟹肉,有醋的酸酸甜甜,很開胃。白子配海帶和柚子酸汁 ,口感creamy ,是時令產品,又滋補。安鱇魚肝是季節食品,很細滑香濃,口感綿密。剝皮魚夾住魚肝,配蔥,上面亦少少辣醬,帶出魚的鮮爽香滑。蟹膏豆腐配蟹肉,上面有魚子醬,用了日本豆漿,很香濃細滑。龍蝦刺身非常新鮮,味道鮮爽,而且不會浪費,蝦頭用來煮湯。𥐥燒平貝用紫菜夾住,配七味粉,很有口感,少少辣。沖繩車海老柚子味香,爽口新鮮,而炸蝦頭香脆,配酒一流。沖繩赤貝非常爽口,肉厚,基本上已調味,不用再蘸醬油。沒有太多花巧,簡單反而好味。秋刀魚配薑蓉和香蔥,味道鮮,魚味重。京都腐皮配三文魚子,很香的豆味,很滑溜。岩手縣石垣貝很爽甜,師傅指一年主要只有2個月可以食,很矜貴,簡單配豉油和芥末,味道已很夠。北海道牧丹蝦配蝦膏和芥末,味道鮮甜,很香滑。岩手縣生蠔🦪口感爽甜。配自家制啫喱、辣蓉和香蔥,很creamy。筋子是新鮮

清酒

沖繩水雲
配蟹肉,有醋的酸酸甜甜,很開胃。

白子

安鱇魚肝
是季節食品,很細滑香濃,口感綿密。

剝皮魚
夾住魚肝,配蔥,上面亦少少辣醬,帶出魚的鮮爽香滑。

蟹膏豆腐
配蟹肉,上面有魚子醬,用了日本豆漿,很香濃細滑。

龍蝦刺身
非常新鮮,味道鮮爽,而且不會浪費,蝦頭用來煮湯。

𥐥燒平貝
用紫菜夾住,配七味粉,很有口感,少少辣。

沖繩車海老
柚子味香,爽口新鮮,而炸蝦頭香脆,配酒一流。

沖繩赤貝

秋刀魚
配薑蓉和香蔥,味道鮮,魚味重。

京都腐皮
配三文魚子,很香的豆味,很滑溜。

岩手縣石垣貝

北海道牧丹蝦
配蝦膏和芥末,味道鮮甜,很香滑。

岩手縣生蠔🦪
口感爽甜。配自家制啫喱、辣蓉和香蔥,很creamy。

筋子
是新鮮三文魚子,顏色深色點,有層膜包住,口感軟熟。

北寄貝
北海道的象拔蚌,配青檸汁,很厚身,很爽口。

北海道炙燒喜之刺
配岩鹽,魚皮香口,魚油突出,魚肉香爽。

海膽赤身
赤身醬油漬中間夾住北海道海膽,配芥末和蘿蔔苗,鋪上少量金箔,賣相變得高級,味道亦很吸引,香滑細膩。

海膽青瓜
北海道紫海膽配青瓜,海膽的香濃配清瓜的清爽,味道相對清甜。

南非鮑魚
煮了五小時,配蟹膏麵豉醬,非常入味,亦很爽口。

天婦羅
白子天婦羅,好似炸鮮奶般,配海膽,口感香滑。而鱈魚天婦羅配魚肝醬,香口鮮嫩。

炙燒大拖羅
魚腩最肥美的位置,配炸蒜和用香脆紫菜夾住,啖啖脂肪火炙完減少油膩感,味道是最濃的一道。

蟹肉壽司
配蟹醋啫喱,和食用紫蘇花,啖啖蟹肉,口感豐富。

海膽配天婦羅
天婦羅紫蘇葉上面有白海膽,淡雪花口感好似米紙,又脆又濃。

布丁玉子
甜甜地,口感香滑。

北海道蜜瓜
最後這蜜瓜甜品,清甜多汁。
2022-11-06 81 瀏覽
有驚喜既Omakase😳 我地呢次係食lunch,即日可以透過openrice book枱佢係位於銅鑼灣sogo附近既商廈上面,一打開lift就到餐廳門口😮bar枱有幾張位,其餘都係一般餐廳座位我地即日book既關係,都擔心無bar枱位,但好好彩咁岩有枱客人走,我地就坐到喇👍🏻我地揀左$680/位既seasonal omakase set十三品 刺身、壽司、雲丹盛、燒物、手卷、甜品、咖啡準備食材前,師傅會問一下客人有咩係唔食我地個餐包左以下🌸淡淡蟹肉茶碗蒸🌸沙津🌸海鱸魚昆布漬🌸日本松島生蠔🌸炸希魚🌸螢光魷魚🌸鱈魚白子魚精🌸燒左口魚卷🌸北海道馬糞海膽配紫菜包飯🌸拖羅肉碎手卷及幾件壽司全部味道都好唔錯👍🏻海膽好唔孤寒,比好多呀🤣成個set都好夠飽好滿足😋
有驚喜既Omakase😳

十三品 刺身壽司、雲丹盛、燒物、手卷、甜品、咖啡
準備食材前,師傅會問一下客人有咩係唔食

我地個餐包左以下
🌸燒左口魚卷
🌸北海道馬糞海膽配紫菜包飯
🌸拖羅肉碎手卷
及幾件壽司

全部味道都好唔錯👍🏻海膽好唔孤寒,比好多呀🤣
成個set都好夠飽好滿足😋
2022-11-06 54 瀏覽
嚟過就知道完全唔使懷疑呢度食材嘅新鮮同用心,毫不猶豫叫咗最貴嘅逸set ($1480),物有所值冇失望。刺身當中最難忘嘅當然係最矜貴嘅龍蝦刺身同牡丹蝦。 蝦肉稍為唔夠新鮮都會有少少粉,但呢度完全冇呢個問題,兩款都好爽彈。 記得上次牡丹蝦有齊蝦籽同蝦膏,蝦本身嘅甜味最突出,今次可能季節唔同剩係得蝦膏,風味完全唔同,蝦膏味濃到癲,蝦本身都比印象中鮮甜,非常出色。蟹膏豆腐都有驚喜,好有心更加左大量海膽喺面,比起一般就咁食當然鮮上加鮮,海膽比起豆腐更加滑捋捋,唔使點咬就滑咗落喉嚨。各款前菜、刺身新鮮得黎調味都好多元化,唔係一味醋漬或者酸汁,仲有燒汁、香料或者用唔同食材之間嘅原味作配合,幾有心。磯燒鮑魚好甘香惹味,岩哂餸酒。 燒甘鯛清清淡淡食到食材原味,構圖配色都好靚。壽司當中,赤貝同象拔蚌以鮮味取勝,新鮮到連喺海鮮表面正常有嘅一絲腥味都冇,厚身爽甜。平時我連熟嘅秋刀魚或者鯖魚之流都冇乜好感,估唔到秋刀魚刺身幾得我心,魚味濃郁強烈得黎唔會腥。大拖羅油到爆,完全唔會有唔好嘅油味或者血味,果然幾新鮮嘅魚刺身都好,始終都係好似牛扒之中嘅A5和牛咁,夠油先至夠滿足。 作為今年我食過最正嘅拖羅,有少少可惜

大拖羅油到爆,完全唔會有唔好嘅油味或者血味,果然幾新鮮嘅魚刺身都好,始終都係好似牛扒之中嘅A5和牛咁,夠油先至夠滿足。 作為今年我食過最正嘅拖羅,有少少可惜佢唔係厚切燒一燒放喺紫菜入面包住食,有少少唔夠過癮。
同朋友一致認同今日嘅MVP係海膽天婦羅。 有別於一般用紫蘇葉包住海膽一齊炸嘅做法,呢度淨係炸咗紫蘇葉,然後放上滿滿嘅海膽。 海膽甜到痴線,保持住少少凍凍地放喺脆口放涼嘅天婦羅上面,比起就咁食海膽更加有層次,香口惹味。
最後飲埋龍蝦舞茸菇清湯,仲有當季嘅密瓜。係滿足嘅一晚。
2022-11-04 171 瀏覽
今日想問大家一個問題, 記唔記得今年係回歸第幾年先?我聽到山頂嘅朋友嗌出嚟, 就係25年啦!為咗紀念咁重要嘅一年, 今日我們就去預訂了的 鮨逸 食餐紀念一下.  食有25道菜  OMAKASE.  餐廳氣氛熱鬧, 佈置吾錯.先品嚐前菜,  開開胃, 牛蒡, 山藥, 薑 ~  好健康的食品.   經師傅預先 醃制, 入口確不同. 第一道菜 「水雲」水雲係髮菜咁嘅質地, 有芋絲嘅口感, 配個酸汁同食, 真係好開胃.  但只得水雲又吾可以組成一道好味嘅菜式, 所以師傅特別加了蟹肉, 味真好豐富.第二道 「蟹膏豆腐」最近食嘅大閘蟹, 食極都唔夠喉. 尤其是係啲蟹膏!估唔到, 今次可以一次過滿足我的願望!蟹膏豆腐, 豆腐濃濃蟹膏味, 加上滑滑蟹肉絲, 正 !「海鱸魚小刺身」海鱸魚都做得特別, 平時都係食魚扒, 今次竟然係食刺身.海鱸魚用昆布醃製, 顯得好有海水味.  再配上了食用紫蘇花, 甘甘地, 幾特別.  下面有個酸汁, 非常之夾.「間八魚(Kanpachi)刺身」原來喺日本," 間八 " (體長達2m以上的大型鰤魚)被認為是最高級壽司食材中的前三名之一.肉質肥而不腻, 啱啱好. 然之後就到
先品嚐前菜,  開開胃,
第一道菜 「水雲」
「海鱸魚小刺身
海鱸魚都做得特別, 平時都係食魚扒, 今次竟然係食刺身.
「間八魚(Kanpachi)刺身
肉質肥而不腻, 啱啱好.
然之後就到「鮟鱇魚肝」, 個魚肝好肥美呀!極品珍味, 可和鵝肝比美, 但沒有鵝肝的味道, 伴有蔥香味, 口感非常之滑溜, 好彩安康魚肝 唔算好大件, 否則會太飽啦!
「龍蝦刺身」, 鮮味十足, 吃上口啖啖肉, 能吃上絶對是幸福.
「帆立貝」
來個帆立貝肌邊燒,   師傅用七味粉醃好, 再包一片紫菜,  好食到想再來一件.
之後有壽司三點」
首先「車海老」,  師傅用熱水淥一淥, 口感同一般食開的大蝦刺身唔同, 有少少熟嘅感覺, 又有咬口, 但保留刺身蝦嘅鮮味.  師傅仲好有心思做咗個蝦壽司二食, 蝦頭炸香, 好脆口, 加少少岩鹽, 好好味.
「赤貝」,師傅刀工都幾犀利, 赤背超彈較難切, 他好有心機, 又拍一拍先上碟, 爽口彈牙, 好鮮甜.
最後食 「秋刀魚,」 已是季節尾, 但這條秋刀魚好肥美, 配芝麻就啱啱好食.
「湯葉(Yuba)刺身
這個系高難度日本菜式,  因為特別難做,  刺身湯葉最能帶出濃郁的豆香味, 吃得健康.
「石垣貝刺身
石垣貝好清甜, 口感唔會硬, 比起赤貝真係好唔同.   食完好想去石垣島旅行呀!
北海道「牡丹蝦」
師傅由蝦頭抽取出蝦膏, 輕輕火灸一下, 味道好濃郁!蝦膏和蝦肉同吃鮮味十足,  口感係超級 creamy!
「生蠔刺身肥大肉厚爽甜,  帶豐富海水味,  加上柚子醋, 辣椒蘿蔔蓉和土佐啫喱, 食後好回味.
「白見貝/鰤魚」.
「白見貝」, 就是象拔蚌, 經過打拍幾下, 爽口鮮甜美味,好享受.
「野生鰤鱼」的油份甚多, 鱼肉質滑溜, 完全想像不到用上熟成做法, 是如此美味.
「新鮮三文魚子」三文魚籽粒粒晶凝通透, 並有多汁.
「赤身+馬糞海膽」 這個盛器好靚,
赤身醬油漬, 吞拿魚包着金黃色馬糞海膽, 海膽口感滑溜無比, 口感一流, 大滿足!
「紫海膽」紫海膽的清甜, 與青瓜的味道混和在一起, 有著很豐富旳味道.
「南非鮑魚」機煮南非鮑魚,  師傅話歷時四個鐘慢煮炮製.   鮑魚好入味,  把鮑魚切片之後, 再搽上肝醬, 吃上口時,  鮑魚肉好稔又很爽, 肝醬咸香味突出, 慢慢開始吃到鮑魚的甘香味道, 好好食!
熱食有 天婦羅, 「炸金鯛」,  只是用了很薄的脆漿而炸成, 完全不會覺得很油膩, 金鯛啖啖肉,很想多吃一件.
接著一盤子有四款:
「松葉壽司, 大拖羅紫菜壽司,  銀鱈魚天婦羅配白海膽, 玉子布丁」.
「松葉蟹壽司, 上面是啫喱同埋花瓣, 好鮮味
「玉子布丁」,   口感滑溜, 甜甜地, 有蛋香.
有個「大拖羅紫菜壽司,油脂分佈均勻,  鮮味出色.
食完餐, 飲碗熱熱龍蝦湯, 有助暖胃.   內有龍蝦肉, 菰菌, 好清甜.
餐後送上, 日本果物  赤肉蜜瓜,  甜美成熟, 多汁爽口.
師傅廚藝有水準, 食材新鮮有質素, 價錢非常合理,  餐廳環境舒適, 服務好, 我們會再來.
  • 生蠔刺身
  • 牡丹蝦
  • 壽司三點
  • 鮟鱇魚肝
  • 南非鮑魚
2022-11-02 120 瀏覽
今日要慶祝妹妹生日,book咗銅鑼灣鮨逸,好朋友仔極力推介👍👍👍👍👍環境非常舒服,和風設計,感覺置身在日本當中😎😎😎😎空藏 愛山 生原酒 純米大吟釀 兵富縣 精米步合 45%帶有果香,口感清爽餘韻優雅👍位置唔算太多,如果想食必定要預先訂位。沖繩水雲大愛的健康食品,做頭盤一流,配上蟹肉份外清新。北海道鮟鱇魚干高級食材特殊限定,膠質十分重,配sake 一流。鱈魚白子樣子可愛,滑lulu入口即溶,非常鮮味,仲一d都唔腥🤩🤩🤩北海道水八瓜魚新鮮爽軟,帶豐富的海水味。松葉蟹肉配蟹膏豆腐蟹膏豆腐非常有驚喜,蟹味濃郁配清淡豆腐味👍👍👍磯燒平貝彈牙豐富,口感鮮甜,配上少量7味粉變左另一種風味。沖繩琵琶蝦新鮮空運到港,味道鮮甜嫩口,感覺非凡。秋刀魚壽司季節限定,魚味香濃,賣相也相當吸引。宮城赤貝爽口彈牙,有口感,極度罕有。寒鰤非一般居酒屋能夠食到,野生的油金魚腩,鮮甜無比😋豆腐配三文魚子豆腐香滑,豆味濃郁再配上魚籽,味道清甜!石垣貝💕💕💕💕💕💕又叫白鳥貝,肉質甘甜,口感又厚實。北海道牡丹蝦我最愛吃的牡丹蝦,色澤新鮮,充滿海水味,肉質爽脆。北海道仙鳳趾生蠔口感creamy ,是相當優秀的日本牡蠣。沖繩車海
空藏 愛山 生原酒 純米大吟釀
兵富縣 精米步合 45%
帶有果香,口感清爽餘韻優雅👍
位置唔算太多,如果想食必定要預先訂位。
沖繩水雲
大愛的健康食品,做頭盤一流,配上蟹肉份外清新。
北海道鮟鱇魚干
高級食材特殊限定,膠質十分重,配sake 一流。
鱈魚白子
樣子可愛,滑lulu入口即溶,非常鮮味,仲一d都唔腥🤩🤩🤩
北海道水八瓜魚
新鮮爽軟,帶豐富的海水味。
松葉蟹肉配蟹膏豆腐
蟹膏豆腐非常有驚喜,蟹味濃郁配清淡豆腐味👍👍👍
磯燒平貝
彈牙豐富,口感鮮甜,配上少量7味粉變左另一種風味。
沖繩琵琶蝦
新鮮空運到港,味道鮮甜嫩口,感覺非凡。
秋刀魚壽司
季節限定,魚味香濃,賣相也相當吸引。
宮城赤貝
爽口彈牙,有口感,極度罕有。
寒鰤
非一般居酒屋能夠食到,野生的油金魚腩,鮮甜無比😋
豆腐配三文魚子
豆腐香滑,豆味濃郁再配上魚籽,味道清甜!
石垣貝💕💕💕💕💕💕
又叫白鳥貝,肉質甘甜,口感又厚實。
北海道牡丹蝦
我最愛吃的牡丹蝦,色澤新鮮,充滿海水味,肉質爽脆。
北海道仙鳳趾生蠔
口感creamy ,是相當優秀的日本牡蠣。
沖繩車海老壽司
輕輕燒一燒,色香味俱全💕💕
白見貝
跟象拔蚌一樣爽脆,配合了竹炭鹽增添鮮味。
赤目魚
比較稀有的名貴魚,鮮甜無比
日本紫海膽
入口即溶,味道清甜,質地較挺身,配青瓜一齊食,能中和海水味。
南非鮑魚
黃金比例配麵豉醬,讓濃厚的鮑魚鮮味盡現👍👍👍
炸金鯛
金香脆口,又能鎖住肉汁的鮮味。
吞拿魚腩
吞拿魚腩油脂豐富、口感绵密魚味濃郁。
毛蟹壽司
蟹肉非常多,足料又鮮味。
鯛魚草菇清湯
最後飲個暖湯 , 非常滿足👍👍👍👍👍
布甸玉子
外表似蛋糕,口感軟滑,含豐富蛋白質,放入口剛剛好!
價錢相對平,款式多,質數好,非常滿足!
2022-10-17
2022-10-31 62 瀏覽
呢排工作好辛苦,要食餐好嘅慰勞自己😌 獨自去鮨逸 @sushiitsuhk 嘆Omakase。一條友坐吧枱,密密食同享受師傅係你面前煮食嘅樂趣,幾爽架 😋精選推介:🐙活水八爪 - 中間吸盤爽口到癲,有驚喜🦞小龍蝦刺身 - 上到枱仲郁緊,非常清甜🦪北海道仙鳳趾生蠔 - 有「海中牛奶」美譽,味道濃郁,口感嫩滑,好Creamy超肥美~ 🦐沖繩花竹蝦 - 一成熟非常爽口,加柚子皮更清新🐠北海道喜知次 - 輕輕一燒等油分出嚟香噴噴🐟吞拿魚醬油漬 - 配馬糞海膽同微辣嘅蘿蔔苗,有趣💛岩手縣海膽 - 勁肥勁甜勁多肉!大滿足!🈵燒大拖羅 - 姐最鍾意油,呢個勁油好正 🦀毛蟹 - 配料有醋啫喱加紫蘇花,幾得意,啲花真係有紫蘇味

精選推介:
🐙活水八爪 - 中間吸盤爽口到癲,有驚喜

🦞小龍蝦刺身 - 上到枱仲郁緊,非常清甜

🦐沖繩花竹蝦 - 一成熟非常爽口,加柚子皮更清新

🐠北海道喜知次 - 輕輕一燒等油分出嚟香噴噴

🐟吞拿魚醬油漬 - 配馬糞海膽同微辣嘅蘿蔔苗,有趣

💛岩手縣海膽 - 勁肥勁甜勁多肉!大滿足!

🈵燒大拖羅 - 姐最鍾意油,呢個勁油好正

🦀毛蟹 - 配料有醋啫喱加紫蘇花,幾得意,啲花真係有紫蘇味

2022-10-31 54 瀏覽
上年生日嗰期食過鮨逸真係一試難忘,好食到講親omakase都推介呢間俾人,今年生日早早就book定左嚟回味下。水雲配松葉蟹肉比較常見,蟹肉水潤鮮甜。 第一次食鮟鱇魚肝同水母刺身,前者濃郁甘香夠creamy,完全唔會腥;後者比起一般海蜇頭粗糙,食落係更加挻身嘅爽口,食個口感為主。海膽豆腐本身已經好濃味,連埋面頭大量海膽同魚子醬一啖啪落口,未來真係全方位俾海膽味夾擊,清小小嘅豆腐混合左濃郁嘅新鮮海膽,味道好有層次。八爪魚鬚去蕪存菁,只係留低中間最軟嫩嘅部份切薄片,柔軟水潤。 我最愛係中間爽到卜卜脆嘅吸盤,如果可以俾多幾粒就好喇。磯燒平貝開頭以為係帆立貝,但食落真係比較重貝味爽彈啲,一試難忘。龍蝦刺身因為唔係超大隻,每一塊唔會話好厚,但完全食到龍蝦肉嘅紋理,新鮮爽甜,難得地生食都食到濃郁嘅龍蝦味。湯葉就係食個原味,唯一嘅鹹味來自三文魚籽,豆味超濃,連汁都飲埋。石垣貝比想像中厚身,完全唔腥,令我回想起喺日本食郁緊嘅貝類嗰種爽甜度。牡丹蝦刺身一大亮點係個蝦膏,濃郁到好似食緊奄仔蟹蟹膏咁,最神秘係佢完全唔會蓋過牡丹蝦嘅鮮甜味,甘香同清甜同時喺口入面爆發。赤貝、秋刀魚同鰤魚唔使講當然係好新鮮,後兩者
赤貝、秋刀魚同鰤魚唔使講當然係好新鮮,後兩者嘅醬料尤其留下深刻印象,薑蔥突出左一絲腥味都冇嘅秋刀魚味,而鰤魚嘅三星漬好特別,令我諗起某啲自家製脆脆地嘅辣椒醬,同魚味略淡嘅鰤魚好夾。
仙鳳趾珍蠔鮮甜幼滑,同酸汁好夾,如果再大隻啲就更好。
象拔蚌水松貝每次嚟都必定會食到,同印象中一樣咁彈牙,師傅刀工都應記一功,順住紋理夠厚肉,感受到水松貝嘅鮮活。
小池魚同羽太魚都唔係話超級重魚味,但係食得出好新鮮,尤其深印象係羽太魚嘅質感好突出,就好似牛扒當中嘅牛板腱咁,係一眾柔軟嘅魚生對比下,別有一番風味。
一連兩道以海膽作主打嘅菜式,分別係赤身醬油漬配赤馬糞海膽,同放係青瓜上面嘅紫海膽。 我鍾意前者多啲,馬糞海膽本身好甜,赤身嘅另一種鮮味加埋鹹甜夾擊,係好幸福嘅味道。
紫海膽落足料俾咗好多,但對比之下淡少少同埋海水味比較重,不過夠新鮮,試多幾款海膽都唔錯。
南非鮑魚經過4小時慢煮好柔軟,配蟹膏醬鮮上加鮮。
甘鯛立鱗燒將魚鱗炸到脆卜卜,外脆內軟,但最吸引我嘅係生紫菜湯醬汁,睇落平平無奇,但我同朋友都食到停唔到口,一滴都無剩。
最後嚟到全晚嘅焦點,全碟都係我最愛,大拖羅魚油豐盈,甘香無筋,好耐冇食過咁高質嘅拖羅,食到合埋眼咪咪笑。
毛蟹壽司蟹肉爆曬棚,一句講晒甜,比起平時食開嘅肉蟹有種更加細緻嘅甜味。
白海膽嘅好食程度可以話係一生難忘,首先當然佢甜到痴線,仲要層層疊咁厚厚疊左幾層,甜到一個極點。 最精彩嘅係上面好似雪花咁嘅淡雪鹽,天然清新嘅鹹味更加引出海膽鮮味。 底層嘅紫蘇葉天婦羅乾爽唔油膩,酥脆到好似薯片咁,又為白海膽加添左香氣,成個組合真係完美到極致,滿足到我覺得成個omakase減其他菜式,再俾兩舊白海膽天婦羅我都收貨有突。

2022-10-27 50 瀏覽
又有一個朋友將要離開佢最鍾意去日本,以後去咗英國應該冇咁容易再去了,今日特登同佢黎食omakase佢話食過好多間都唔夠飽,今次我特登搵咗呢間喺銅鑼灣,地點方便,地鐵站對面就係招牌omakase set 25品呢度氣氛好好,日式木系裝潢,環境舒服,d 師傅好nice可以近距離欣賞師傅既刀工,為我哋準備菜式師傅每一道菜都會介紹一下又會講吓啲食材嘅來源同埋小故事準備上菜海髮菜配蟹肉絲,醬汁酸酸地好開胃日本黑梅貝安康魚乾,好香滑,無腥味水八爪魚刺身 非常爽口海膽豆腐 黑魚子平貝磯邊燒 活北寄貝壽司赤鯥 燒左皮 好香口新鮮秋刀魚琵琶蝦新鮮腐皮 整個口感好香滑,加上魚子口感更豐富石坦貝 好新鮮牡丹蝦 燒蝦羔更惹味北海道真蠔好大隻,鮮味十足北海道象拔蚌活車海老銀雪魚bb ,外脆內軟,魚肉好嫩滑赤身北海道 紫海膽南非鮑魚 慢煮4小時 煮得好淋,少少彈牙大拖羅 燒完更香更滑今次食咗好多海膽,最後仲有水果
又有一個朋友將要離開
佢話食過好多間都唔夠飽,今次我特登搵咗呢間
喺銅鑼灣,地點方便,地鐵站對面就係
招牌omakase set 25品
呢度氣氛好好,
日式木系裝潢,環境舒服,d 師傅好nice
可以近距離欣賞師傅既刀工,為我哋準備菜式
師傅每一道菜都會介紹一下
又會講吓啲食材嘅來源同埋小故事

準備上菜
海髮菜配蟹肉絲,醬汁酸酸地好開胃

日本黑梅貝
安康魚乾,好香滑,無腥味

水八爪魚刺身 非常爽口

海膽豆腐 黑魚子

活北寄貝壽司
赤鯥 燒左皮 好香口

新鮮秋刀魚
琵琶蝦

新鮮腐皮 整個口感好香滑,加上魚子口感更豐富

石坦貝 好新鮮
牡丹蝦 燒蝦羔更惹味

北海道真蠔好大隻,鮮味十足

北海道象拔蚌
活車海老

銀雪魚bb ,外脆內軟,魚肉好嫩滑
赤身
北海道 紫海膽

南非鮑魚 慢煮4小時 煮得好淋,少少彈牙
大拖羅 燒完更香更滑

今次食咗好多海膽,最後仲有水果
2022-10-27 696 瀏覽
最近好幾次都係嚟銅鑼灣駱克道呢幢大樓食晚飯,佢已經成為我心目中銅鑼灣最新嘅美食新蒲點今次揀左招牌omakase set 25品 $1480全部係廚師發板,每一道都有驚喜所有食材都非常新鮮,一邊同朋友傾偈,一邊望住師傅為我哋準備下一道菜咁岩今次有幾款海膽,一次過品嘗,好開心好可惜呢度有限制,有一半以上嘅相都放唔到水雲 海草既一種,配蟹肉,酸酸地非常開胃日本黑梅貝,少少辣,好爽口水八爪魚刺身 中間係吸盤 口感爽脆 配草啫喱辣椒蘿蔔蓉海膽豆腐 配黑魚子,原來海膽同豆腐係好夾平貝磯邊燒活北寄貝壽司赤鯥 新鮮秋刀魚壽司,好鮮味,一啲都唔腥琵琶蝦,啖啖肉好鮮甜新鮮腐皮石坦貝 好新鮮,仲郁緊㗎牡丹蝦 非常鮮味爽口,燒左蝦羔更香北海道 仙鳳趾真蠔 好肥美北海道象拔蚌壽司活車海老,炸咗個蝦鬚好香口,趣卜卜好似薯片咁咁銀雪魚bb 北海道 紫海膽 😍大拖羅 燒到d油脂出哂黎😍毛蟹拆哂肉,好鮮甜最後仲有日本蛋布甸,慕容菇清湯同日本水果做結尾好滿足

今次揀左招牌omakase set 25品 $1480
全部係廚師發板,每一道都有驚喜
咁岩今次有幾款海膽,一次過品嘗,好開心

好可惜呢度有限制,有一半以上嘅相都放唔到

水雲 海草既一種,配蟹肉,酸酸地非常開胃

日本黑梅貝,少少辣,好爽口

水八爪魚刺身 中間係吸盤 口感爽脆 配草啫喱辣椒蘿蔔蓉

海膽豆腐 配黑魚子,原來海膽同豆腐係好夾

活北寄貝壽司
赤鯥
新鮮秋刀魚壽司,好鮮味,一啲都唔腥

琵琶蝦,啖啖肉好鮮甜

新鮮腐皮
石坦貝 好新鮮,仲郁緊㗎
牡丹蝦 非常鮮味爽口,燒左蝦羔更香

北海道 仙鳳趾真蠔 好肥美

北海道象拔蚌壽司
活車海老,炸咗個蝦鬚好香口,趣卜卜好似薯片咁咁

銀雪魚bb

北海道 紫海膽 😍

大拖羅 燒到d油脂出哂黎😍

毛蟹拆哂肉,好鮮甜

最後仲有日本蛋布甸,慕容菇清湯同日本水果做結尾
好滿足
  • 蟹膏豆腐
  • 磯燒平貝
  • 大拖羅壽司
  • 北海道牡丹蝦
  • 鮟鱇魚肝
  • 真蠔
2022-10-21 62 瀏覽
師傅發板我們選的是食足 25品的晚餐餐牌😆😆吃到飽!開左枝三粒米清酒,用嚟配刺身好夾,入口清爽❣️鱈魚白子有柚子皮同醋味道甘甘地❣️安康魚肝感覺蒸熟咗,師傅話係季節限定,口感滑同有啲辣辣地❣️蟹肉日本豆乳配德國黑魚子經理話呢道係酒餚的一味,豆腐唔會好易散,豆味同蟹膏味十足❣️北海道活水八爪配醋啫喱脆口滑嫩配以醋啫喱不會韌口,不會咬到攰 味道開胃 ❣️琵琶蝦新鮮爽口彈牙❣️活赤貝,肉爽味鮮, 上枱還有少許蠕動❣️鰤魚有炸蒜同油香入口即熔❣️新鮮秋刀魚爽爽地❣️京都湯葉有香濃豆味,清一清口腔既濃味岩手縣石垣貝,清爽而且多汁❣️磯燒平貝加咗七味粉,特別惹味❣️牡丹蝦用返自己啲蝦膏做個醬,味道特別濃❣️北海道鮮鳳子珍蠔爽口解甜同醋啫喱好夾, 蠔身非常飽滿,蠔味重❣️北海道白象拔蚌,味道鮮甜比加拿大更加濃味, 鮮甜厚實❣️沖繩活車海老師傅煮到一成熟,配柚子汁,突顯到蝦肉嘅鮮甜赤鯥火炙過,有魚油香赤身馬糞海膽配蘿蔔苗,蘿蔔苗入口帶點辣,海膽好新鮮❣️紫海膽份量十足,配上青瓜感覺清新慢煮4小時南非鮑魚配蟹膏麵豉醬,鮑魚超淋,醬汁一絕❣️甘鯛以松粒燒煮法去煮,下面有食用花同新鮮紫菜,咬落超脆❣️炸魚鱗炸到卜卜脆,魚肉又好香滑有肉汁雪花
師傅發板
我們選的是食足 25品的晚餐餐牌😆😆吃到飽!
開左枝三粒米清酒,用嚟配刺身好夾,入口清爽

❣️鱈魚白子有柚子皮同醋味道甘甘地
❣️蟹肉日本豆乳配德國黑魚子
經理話呢道係酒餚的一味,豆腐唔會好易散,豆味同蟹膏味十足
❣️北海道活水八爪配醋啫喱
脆口滑嫩配以醋啫喱不會韌口,不會咬到攰 味道開胃
❣️琵琶蝦新鮮爽口彈牙
❣️活赤貝,肉爽味鮮, 上枱還有少許蠕動
❣️鰤魚有炸蒜同油香入口即熔
❣️新鮮秋刀魚爽爽地
❣️京都湯葉有香濃豆味,清一清口腔既濃味
岩手縣石垣貝,清爽而且多汁
❣️磯燒平貝加咗七味粉,特別惹味
❣️牡丹蝦用返自己啲蝦膏做個醬,味道特別濃
❣️北海道白象拔蚌,味道鮮甜比加拿大更加濃味, 鮮甜厚實
❣️沖繩活車海老
師傅煮到一成熟,配柚子汁,突顯到蝦肉嘅鮮甜
赤鯥火炙過,有魚油香
赤身馬糞海膽配蘿蔔苗,蘿蔔苗入口帶點辣,海膽好新鮮
❣️紫海膽份量十足,配上青瓜感覺清新
慢煮4小時南非鮑魚配蟹膏麵豉醬,鮑魚超淋,醬汁一絕
❣️甘鯛以松粒燒煮法去煮,下面有食用花同新鮮紫菜,咬落超脆
❣️炸魚鱗炸到卜卜脆,魚肉又好香滑有肉汁
雪花拖羅入口即溶,係大同中拖羅之間,充滿油香,食落無筋,入口即溶
❣️北海道白海膽炸紫蘇葉,加咗啲淡雪塩,味道好夾, 紫蘇葉好脆
❣️毛蟹壽司勁多蟹肉師傅拆晒啲蟹膏,上面係蟹醋既啫喱同食用小菊花食落好滿足🤭
清湯熱辣辣好飲
❣️玉子布甸
用日本蛋去焗,面頭有生既效果,蛋味濃,口感香滑
最後用北海道赤蜜瓜作結
今晚食得好開心,廚師阿明又好友善,可以再黎😋

📍鮨逸 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅27樓
電話☎️ 5548 0561