2014-03-10 3737 瀏覽
某個週末和鬆弛各自出席活動後,直接去友人旳燒烤活動至半夜,累極的我們睡至一點多才起床,起來後鬆弛提議吃些清淡點的,本來打算去吃素菜,但最後選了壽司,壽司也不錯,都算是清淡的選擇。擔心壽司店落場,所以決定去最近的尖沙咀看看,再在車上搜尋一下。沒想到尖沙咀的壽司店都吃了不少,最後看到彩星中心的幾家日本料理,原來都沒有去過,就去走一趙。到達時差不多兩點,店內的客人不多,坐下就急急的點餐。午市套餐選擇不少,價錢最貴的自選壽司二百多元,不過在這種比較港式的日本餐廳,很少會點自選壽司,最後分別點了北海丼($120)和三色丼($180)。點餐後送來兩客蒸蛋,材料只有蟹柳和銀杏,沒有平常的冬菇和雞肉,味道沒那麼鮮味,蛋也不算十分滑溜,但自己本來就愛吃蒸蛋,所以都可接受。等了不一會,三色丼跟北海丼已一起送上,賣相對版,已餓壞的我們快快地的拍了照便開動。三色丼($180)。三色應該是三文魚籽、海膽和蟹肉,不過店員說沒有三文魚籽,所以換成蔥吞拿魚蓉,不過在後來送上的北海丼裡發現三文魚籽的蹤跡,真奇怪。海膽的味道比想象中甜,丁點腥味和苦澀味也沒有,質素不錯。蔥吞拿魚蓉剁得挺幼細,魚油豐富但覺得魚味略淡。蟹腳肉
某個週末和鬆弛各自出席活動後,直接去友人旳燒烤活動至半夜,累極的我們睡至一點多才起床,起來後鬆弛提議吃些清淡點的,本來打算去吃素菜,但最後選了壽司壽司也不錯,都算是清淡的選擇。
三色丼($180)。三色應該是三文魚籽、海膽和蟹肉,不過店員說沒有三文魚籽,所以換成蔥吞拿魚蓉,不過在後來送上的北海丼裡發現三文魚籽的蹤跡,真奇怪。海膽的味道比想象中甜,丁點腥味和苦澀味也沒有,質素不錯。蔥吞拿魚蓉剁得挺幼細,魚油豐富但覺得魚味略淡。蟹腳肉應該是即拆的吧?因為咬到了蟹殼。相比起以前吃過的三色丼,自己比較喜歡配帶子,因為蟹肉不容易做得好吃,而且蟹味不算鮮甜,比較可惜。
北海丼($120)。看起來豐富一點的北海丼,有三文魚、油甘魚、帶子、甜蝦、三文魚籽、海膽等,每款都算新鮮,始終這個價錢可以吃到多款刺身,都算是物有所值。另外鬆弛說兩個丼飯比較之下,北海丼的白飯的醋味是比較突出一點。

因為趕著收舖,所以中途已經結帳和點餐飲或雪糕,當中的雪糕有芝麻和曲奇味,不過天氣冷不想吃雪糕,還是點了杯熱檸水。鬆弛想點熱檸茶但店員說沒有茶,只可以選檸水和咖啡。
整體來說都算滿意,卡位坐得舒服,店內又有免費wifi提供,食物質素還好而且價錢算合理,如果在尖沙咀區要找平價一點的日式午餐可考慮。
  • 北海丼
2013-09-15 2751 瀏覽
呢度既Lunch Set 平均都百幾蚊,唔係公司請真係唔會食咁貴。刺身●壽司定食我地黎之前已經叫定野食,但得個名,無圖睇,所以唔知咩樣。我個餐一黎到,嘩!好靚!跟住就係無喇?飽唔飽架?無錯就係得見到咁多野食+麵豉湯+蒸蛋。刺身得五塊同一兜仔,壽司得五件,啲飯仲少過爭鮮果啲。食得出刺身係真係新鮮,唔同平果啲。但除左呢樣就無野值得讚。定食唔係應該好飽既咩?我都唔算大食,但食完真係唔飽,返公司仲要食零食。
刺身壽司定食
題外話/補充資料: 可能係我食慣平野,唔識欣賞貴野。如果唔睇價錢,野食都算OK。
2013-09-13
2013-06-18 2363 瀏覽
這一間餐廳,一年前你試過後已經說要一齊再去一次。今日時間地點都夾到,上到去,餐廳未營業,但可以先入內等待。餐廳內已有幾枱食客等候,等了一會,濕毛巾及熱茶已上。趁這個時間,研究一下menu。 午餐定價由一百多至二百多,包了碗蒸蛋,前菜,餐飲。本想食鰻魚定食的,但當見到西京燒銀鱈魚後,就放棄了。你點了一個火灸雜錦魚生飯。我的先到,蒸蛋蛋味重,滑身但亦都較硬,不過都好好食。銀鱈魚兩邊燒得香脆,有兩大片,一夾的時候會遂片分開,證明魚質很好。入口後滿滿的魚油香,好好味~~~你點的火灸雜錦魚生飯隔左一陣都到,碗內佈滿了各款魚生刺身(有三文魚、三文魚籽、蝦、蛋同一d白魚)加上輕微燒過後發出的香味。令到本身唔食刺身的我都食左兩啖,刺身不會太腥(對唔食刺身既人, 魚鮮味係腥),加上三文魚籽都好好味。有機會再去食既我都可能會比次機會佢  餐廳服務不過不失,但有少少奇怪,餐飲無檸檬茶,得檸水或者咖啡。亦都可以選擇食雪糕

我的先到,蒸蛋蛋味重,滑身但亦都較硬,不過都好好食。
碗蒸蛋
火灸雜錦魚生飯
2013-05-30
碗蒸蛋
火灸雜錦魚生飯
朋友生日想食日本菜,本來想去另一間,但係冇得訂位,穩陣起見BOOK左呢度,刺身及壽司拼盤都有半價優惠,好抵食,所以吸引左我嚟呢度呀.環境都幾靚,舒服,我地五個人每人先嚟一碟前菜,係東坡肉,有朋友話佢唔食,跟住有三個人唔食,仕應話可以轉一碟燒雞泡魚干俾我地,其實東坡肉都幾香及幾好味的呀,雞泡魚干都好好味,好香及乾身,GOOD.首先叫左一個刺身及壽司拼盤,跟住叫左一個刺身沙律,酒糟芝士,燒牛脷,一個咖喱烏冬. 刺身賣相好吸引,有三文魚,吞拿魚,海膽,蝦,三文魚子,有幾款魚我唔知係咩魚,我覺得全部都好新鮮,鮮甜,三文魚肥美,我唔食海膽的,試左少少都冇鯹味,吞拿魚都好鮮,甜蝦好大隻架,全隻上,三文魚子好大粒,不過我都係唔食的.壽司拼盤有十件左右,蛋,吞拿魚,三文魚,海膽......等,都好味呀,用料都算新鮮,賣相又好精緻呀,感覺好好,朋友們都話好美味.牛脷一般啦,不過都好大件的,唔夠淋身,酒糟芝士原來係用嚟送酒食既,芝士入面有一些魚腸做既醬,加埋一塊餅仔一齊食,我好鍾意食呢個,因為好香芝士味,朋友話好感,我地唔夠餅還問仕應取,但仕應話要另外收錢,後來叫番第一個似係經理及日本人的嚟問佢可否另外俾
朋友生日想食日本菜,本來想去另一間,但係冇得訂位,穩陣起見BOOK左呢度,刺身壽司拼盤都有半價優惠,好抵食,所以吸引左我嚟呢度呀.

首先叫左一個刺身壽司拼盤,跟住叫左一個刺身沙律,酒糟芝士,燒牛脷,一個咖喱烏冬. 刺身賣相好吸引,有三文魚,吞拿魚,海膽,蝦,三文魚子,有幾款魚我唔知係咩魚,我覺得全部都好新鮮,鮮甜,三文魚肥美,我唔食海膽的,試左少少都冇鯹味,吞拿魚都好鮮,甜蝦好大隻架,全隻上,三文魚子好大粒,不過我都係唔食的.

牛脷一般啦,不過都好大件的,唔夠淋身,酒糟芝士原來係用嚟送酒食既,芝士入面有一些魚腸做既醬,加埋一塊餅仔一齊食,我好鍾意食呢個,因為好香芝士味,朋友話好感,我地唔夠餅還問仕應取,但仕應話要另外收錢,後來叫番第一個似係經理及日本人的嚟問佢可否另外俾些餅我地,因太多芝士,他好快的就叫仕應取了一碟給我們. 我們還跟他聊天, 他好好人呀!

因太多凍食,我們另外叫左一碟炒烏冬,因選擇唔多,跟住將蝦頭煲三碗面豉湯,炒烏冬一般啦,蝦頭面豉湯都好濃好鮮甜好味喎. 最後每人送一個雪糕球,都好大個架,有芒菓,芝麻味道,好好味,不過好凍.

我地坐左好耐係度傾計,朋友還同經理傾計問佢係咪日本人,我初初睇食評話呢度好多日本人,我地一直以為佢係,原來係沙巴人啊,還有其他仕應係台灣人,我想只有BAR枱的廚司才是日本人啊.

2012-12-10
生日
2012-06-12 1264 瀏覽
父親節就快到所以成家人決定提早慶祝父親節.為什麼選這裡?主要是朋友推介及自己亦有試過..這次我是透過openrice 網上booking 因為非常方便及可以網上攞績分換禮品一入去,就有一位小姐帶我們座下,不久便送上熱茶及餐前小食.我們看了menu 後都不知點什麼好於是就叫剛帶我們進來的小姐叫她介紹有什麼好食,.之後她推介以下之食物.雜錦刺身(特上) : 2份 --- 好味,新鮮 ( 半價優惠) 雜錦壽司(上) : 2份 ----好味(半價優惠) 炸牛肉薯餅 : 3份 ---- 口感ok 不會食落成口粉鹽燒鯖魚 : 2份 ---- 這是我至愛食物 份量ok, 鯖魚燒得剛剛好,皮唔會太濃.鹽燒油甘魚頭 : 2份 ---- ok 喇日式燒薄餅 : 2份 ---- ok 可以一試燒牛舌 : 半打 ---- 好好味 ! 燒雞翼 : 3份 ---- 火侯有些過了火咖哩烏冬 : 2份 ----- 口感一般明太子炒飯 : 2份 ----- ok是晚共 6人 食左3000元.

雜錦壽司(上) : 2份 ----好味(半價優惠)

炸牛肉薯餅 : 3份 ---- 口感ok 不會食落成口粉
鹽燒鯖魚 : 2份 ---- 這是我至愛食物
份量ok, 鯖魚燒得剛剛好,皮唔會太濃.
鹽燒油甘魚頭 : 2份 ---- ok 喇
日式燒薄餅 : 2份 ---- ok 可以一試
燒牛舌 : 半打 ---- 好好味 !

燒雞翼 : 3份 ---- 火侯有些過了火

咖哩烏冬 : 2份 ----- 口感一般

明太子炒飯 : 2份 ----- ok

是晚共 6人 食左3000元. 就算父親節食中餐都要差唔多這個價錢.
2012-06-09
5 分鐘 (堂食)
父親節
  • 雜錦刺身及壽司
2011-12-26 1032 瀏覽
聖誕節想跟老婆優閒食個飯, 然後去尖東睇燈飾, 所以就去左呢間店子用餐, 因為氣氛格局很有日本庭園風味, 很清優因為唔趕時間的關係, 我們先點了三個前菜小食意大利風蔥吞拿魚法包, 口感特別明太子炒意粉, 非常香口惹味!燒餅, 十分香脆!可是為什麼之後我們沒有再點菜呢 因為上述那些食物之後差不多等了一小時才上唒...最奇妙的是個場不是滿座, 而且有很多工作人員, 不停見他們跑來跑去, 又不是SERVE客人, 不知道他們再做什麼最後諗住俾個OK佢, 始終真係坐得舒服, 無人騷擾(因為沒有人SERVE,也沒有人理我們沒有東西吃), 可是最後埋單驚見多了$50 CHARGE, 細問之下原來是前菜每人$25大元(坐底佢俾我地, 我地沒有選擇的權利!) 要加一仲要有謎一般的前菜收費, 再加上這般的服務態度, 我終於明白這間店子在聖誕節都是半空坐唔滿的原因!

因為唔趕時間的關係, 我們先點了三個前菜小食
意大利風蔥吞拿魚法包, 口感特別
明太子炒意粉, 非常香口惹味!
燒餅, 十分香脆!

2011-12-25
聖誕節
2011-12-21 941 瀏覽
剛才去松戶吃午飯,由於是星期五的關係,所以比較多人。12:30去到,大堂雖然還有枱,但侍應還是安排我們到房內。步進房內,已嗅到一股味道,實不好受。朋友注文的為壽司餐,而我的為網燒牛扒餐。壽司餐不消10分鐘便上枱,但我的網燒牛扒餐,過了20分鐘還未有。稍問侍應小姐,回覆說會幫我跟進,過了5分鐘,沒有任何回覆,再問另一位小姐,也說會幫我跟進,此時,我的朋友已把壽司定食吃畢並叫甜品。最後過了30分鐘,才有位小姐說2分鐘後便可上枱再過了數分,我的網燒牛扒定食終於上枱。如果這個定食是美味的話,尚可接受,但食物實在牛扒質素已不在話下,汁也太多以致牛扒太咸。結帳之時,首先跟一位日本小姐1號說埋單,但日本小姐1號好像忘記了,再跟日本小姐2號再說一次埋單,過了5分鐘終於把明細給我們,我便以信用卡結帳。可能實在是太忙的關係,侍應小姐擦了我的卡後,來到我的枱前,只放下我的信用卡及簽收單,便馬上走人,試問沒有筆又怎樣簽單呢?等了3分鐘,沒有人,我們便自行步出房間到出納處,侍應小姐好像沒有意識到她的問題,我說了一句:沒有筆又怎樣簽名?簽完便走了。TOY HOUSE 的日本餐廳向來服務不錯,未知是否這一間不是同一

剛才去松戶吃午飯,
由於是星期五的關係,
所以比較多人。
12:30去到,大堂雖然還有枱,
侍應還是安排我們到房內。
步進房內,已嗅到一股味道,實不好受。

朋友注文的為壽司餐,
而我的為網燒牛扒餐。
壽司餐不消10分鐘便上枱,
但我的網燒牛扒餐,
過了20分鐘還未有。
稍問侍應小姐,回覆說會幫我跟進,
過了5分鐘,沒有任何回覆,
再問另一位小姐,也說會幫我跟進,
此時,我的朋友已把壽司定食吃畢並叫甜品
最後過了30分鐘,才有位小姐說2分鐘後便可上枱

再過了數分,我的網燒牛扒定食終於上枱。

如果這個定食是美味的話,
尚可接受,但食物實在

牛扒質素已不在話下,
汁也太多以致牛扒太咸。

結帳之時,首先跟一位日本小姐1號說埋單,
但日本小姐1號好像忘記了,
再跟日本小姐2號再說一次埋單,
過了5分鐘終於把明細給我們,
我便以信用卡結帳。
可能實在是太忙的關係,
侍應小姐擦了我的卡後,
來到我的枱前,
只放下我的信用卡及簽收單,
便馬上走人,試問沒有筆又怎樣簽單呢?
等了3分鐘,沒有人,
我們便自行步出房間到出納處,
侍應小姐好像沒有意識到她的問題,
我說了一句:沒有筆又怎樣簽名?
簽完便走了。

TOY HOUSE 的日本餐廳向來服務不錯,
未知是否這一間不是同一個集團,
實在不能推介,去了也只會令人失望。
2011-12-16
  • 冇...
2011-11-23 634 瀏覽
去松戶食完壽司隔左兩個多月,終於有心機打依篇食評。$190的自選13件壽司定食,連蒸蛋,味噌湯,水果,雪糕或茶咖啡。午市的水準一定唔及晚市,但價錢就非常大眾化(但壽司始終都係偏貴)。揀左: 中拖羅x2,赤身,平政,深海池魚,〆鯖魚,醬油漬,熟蝦,玉子,海鰻,三文魚籽,海膽,蟹膏。松戶的間格都幾大,但環境偏暗,椅桌有點殘舊。我坐的位置可以見到壽司吧,同埋都幾近廚房,所以會聽到很多雜音與有點廚房的氣味。壽司吧內沒有日藉的師傅,但也不是那些金髮青年。有日藉與本地的侍應,禮貌都很好但比較匆忙。壽司未上先來蒸蛋,沒有特別。壽司連埋湯,橙一齊上,連醬油都幫我落埋,沒有漬物,有點失望。先食兩件白身魚,壽司溫度適中,魚肉清甜。再來紅肉魚,可以睇到刀法同一般的壽司店不同,色澤還算可以,而且非常厚切,值得一讚。鮪魚向來係我最愛的魚材之一,不用多講,赤身魚味濃郁,不過我覺得壽司廣的比較滋味。中拖羅的水準很好,雖然比起在日本吃過的還差很遠,但以急凍再搭飛機黎香港的情況下,已經算係非常好吃,解凍做得唔錯,唔會入口即溶,反而慢慢咀嚼魚肉,香甜才會散發出來。醬油漬是熟成較耐的鮪魚,但無論賣相與味道同中拖羅都無咩分別
去松戶食完壽司隔左兩個多月,終於有心機打依篇食評。
揀左: 中拖羅x2,赤身,平政,深海池魚,〆鯖魚,醬油漬,
熟蝦,玉子,海鰻,三文魚籽,海膽,蟹膏。
松戶的間格都幾大,但環境偏暗,椅桌有點殘舊。
我坐的位置可以見到壽司吧,同埋都幾近廚房,
所以會聽到很多雜音與有點廚房的氣味。
壽司吧內沒有日藉的師傅,但也不是那些金髮青年。
有日藉與本地的侍應,禮貌都很好但比較匆忙。
壽司未上先來蒸蛋,沒有特別。
自選的握壽司
壽司連埋湯,橙一齊上,連醬油都幫我落埋,
沒有漬物,有點失望。
先食兩件白身魚,壽司溫度適中,魚肉清甜。
再來紅肉魚,可以睇到刀法同一般的壽司店不同,
色澤還算可以,而且非常厚切,值得一讚。
鮪魚
鮪魚向來係我最愛的魚材之一,
不用多講,赤身魚味濃郁,不過我覺得壽司廣的比較滋味。
中拖羅的水準很好,雖然比起在日本吃過的還差很遠,
但以急凍再搭飛機黎香港的情況下,已經算係非常好吃,
醬油漬是熟成較耐的鮪魚,但無論賣相與味道同中拖羅都無咩分別。
然後是〆鯖魚同熟蝦,依2件要先經"處理"的壽司我就有點失望了。
事先聲明不是因為吃完鮪魚令味蕾減弱,但依2件壽司真係差,
食材非常平庸,味道唔特出,只係普通迴轉店的水準。
軍艦有質素
三件軍艦的水準不錯,紫菜香脆,而調味非常濃郁。
松戶浸漬的三文魚籽屬偏甜的一派,真係好甜,岩唔岩口味就見人見智。
海膽望落雖然有少少溶,但味道係意想不到的清甜,
沒有明礬的苦味,比起數天前湖舟用的貨好多了。

蟹膏亦是滋味之作,在此推薦。
最後的海鰻與玉子,臨尾又叫我失望多一次了。
海鰻一吃落口,錯晒,鰻汁是可以的,但…但…
但實在太太太乾同硬了,好似食緊鰻魚乾咁。

玉子亦做得不夠精緻,好多人認為玉子唔抵食,係Cheap野,
那就錯了,一件有水準的玉子燒/玉子壽司是好考功夫的。
但依一件玉子壽司實在太普通,而且煎得唔夠緊實,是失敗之作。
有誠意
最後雪糕與餐茶之間選了雪糕。
雪糕非常有誠意,大大球,
並混入有咬口的紅豆,超正。

頭先批評過數件壽司做得不好,無錯,壽司的質素未算係頂級,
而且普遍食唔出壽司入面加左山葵,還有很大進步的空間。
但我認為一餐壽司的好壞不在於比較,人比人,比死人,
其實壽司亦一樣,如果你將午市的質素同晚市或おまかせ(師傅發板)相比,
又或者同日本的高級壽司店相比,你注定失望。
諗下其實依個價錢定位,魚材選擇多,可以揀多達6件的鮪魚,
海膽/三文魚籽質素又唔錯,已經是值回票價的一餐。

2011-09-09
有誠意
鮪魚
軍艦有質素
  • 赤身,拖羅
2011-11-21 532 瀏覽
上星期四,老豆生日。我提議再到松戶。年頭我生日食松戶,覺得好好食,所以今次都揀呢度。上網看一看,原來信用卡有優惠,刺身同壽司拼盤都有半價,好抵!要了特上刺身拼盤、特上壽司拼盤、立魚奶湯、燒牛舌、松戶海鮮沙律、鱆紅魚薄切&軟殼蟹卷。特上刺身拼盤賣相十分吸引!好靚嘅擺法。刺身名澤光鮮,味道新鮮。當中以牡丹蝦最為出色,size很大,而且好新鮮,肉質彈牙!原粒赤貝,新鮮即開,好爽口。三文魚籽波波都好新鮮,大大粒,粒粒都完整無缺,無一粒係穿嘅。特上壽司拼盤,當中有些無咁新鮮,色澤亦都較暗啞。鐵火卷特別唔新鮮,眼見魚肉已呈微灰,質地也太淋了。壽司整體都無刺身咁新鮮。燒牛舌唔係厚切,已大打折扣。切得薄,易燒得過火,口感也較遜色。松戶海鮮沙律,上一次都有食,今次店員再次推介。確實是好吃的,沙律菜新鮮,而且有好多魚生粒,有八爪魚、三文、鱆紅等等。材料豐富,醬汁酸酸的,開胃無比。鱆紅魚薄切,第一次試,上次試過醬汁左口魚薄切,所以試吓呢個鱆紅。鱆紅切得薄薄的,一片片圍住個碟而鋪出,十分漂亮。配以特製酸醬汁,味道不錯;但鱆紅有少少腥。整體味道不及醬汁左口魚薄切出色。軟殼蟹卷,一般,這裡的壽司卷物比較遜色。卷物
上星期四,老豆生日。我提議再到松戶。
年頭我生日食松戶,覺得好好食,所以今次都揀呢度。
上網看一看,原來信用卡有優惠,刺身壽司拼盤都有半價,好抵!

特上刺身拼盤賣相十分吸引!好靚嘅擺法。
刺身名澤光鮮,味道新鮮。
特上刺身拼盤
當中以牡丹蝦最為出色,size很大,而且好新鮮,肉質彈牙!
牡丹蝦無敵
原粒赤貝,新鮮即開,好爽口。

特上壽司拼盤,當中有些無咁新鮮,色澤亦都較暗啞。
鐵火卷特別唔新鮮,眼見魚肉已呈微灰,質地也太淋了。
壽司整體都無刺身咁新鮮。
壽司拼盤
赤身
燒牛舌唔係厚切,已大打折扣。
切得薄,易燒得過火,口感也較遜色。
燒牛舌
松戶海鮮沙律,上一次都有食,今次店員再次推介。
材料豐富,醬汁酸酸的,開胃無比。
松戶海鮮沙律
鱆紅切得薄薄的,一片片圍住個碟而鋪出,十分漂亮。
配以特製酸醬汁,味道不錯;但鱆紅有少少腥。
整體味道不及醬汁左口魚薄切出色。
鱆紅魚薄切
軟殼蟹卷,一般,這裡的壽司卷物比較遜色。
卷物切得一高一低的,蟹子亦唔係分佈得好均勻。
握得較鬆散,一夾就好易散。
幸好軟殼蟹好多肉,亦唔油膩。
軟殼蟹卷
立魚奶湯,同個名一樣,真係好似豆奶咁。
好熱,唔腥,仲有一片立魚。加入了昆布同豆腐粒。
豆腐粒真係好滑;湯都一樣好好味,好鮮味。
立魚奶湯
最後仲有雪糕送,我要咗green tea,一般,因為較甜而苦味較少,我個人較愛苦味偏重嘅綠茶味。
green tea ice cream
壽司拼盤
立魚奶湯
green tea ice cream
2011-08-26 248 瀏覽
今日去了 這裡吃, 因是我生日, 是我選的, 朋友也擔心 是不是 很貴, 其實我是 知道 這裡 晚上 刺身拼盤 和壽司拼盤 有半價,我才去的, 我們5個人, 吃得 很飽, 刺身 雖然是半價, 但水準不減,份量也不減, 有日本人伙計, 其實服務不錯的, 日本人伙計 懂說 廣東話, 這裡 除了正宗日本菜,, 也會有小量 香港人款式的 日本菜, 當然不可 跟 酒店那些 比較, 但說價錢, 水準, 一定是 合理的, 我點的 特上刺身拼盤, 半價了 只是 240元, 但就有 牡丹蝦, 中拖羅,海膽, , 油甘魚.. 大約 共 8 款, 就是沒有 最cheap的 3 文魚呢.薯仔沙律 很好吃, 很 滑, 環境也不錯, 不太 嘈雜, 也有 箱房可預訂,
特上刺身拼盤, 特上壽司拼盤
2011-08-25
生日
特上刺身拼盤, 特上壽司拼盤
  • 刺身
  • 壽司
  • 營光油魚
2011-08-15 462 瀏覽
七月三十一日 (星期日)入了這行工作,若非周六日,都幾可肯定不能在生日正日請假慶祝趁是日是星期日,老公仔和我預早慶祝一番特意安排了午餐吃日式,晚餐吃西式(看下集)經過一輪查探,老公仔選了鮨處松戶坐落於彩星集團大廈,樓上樓下都是有名氣的食肆偏偏星期日的午市就是沒有多少位顧客我們坐了一個四人卡位環境頗寧靜,我們得以享受一個舒暢的下午來此,壽司豈可錯過,選了十三件壽司定食不過選擇較少,而且不太愛吃白肉魚,所以部份都點了兩件魚鮮味濃,很新鮮最可惜是有筋,影響了口感海鰻與普通吃到的鰻魚相比,魚肉比較薄身肉質結實味鮮甜帶濃郁海水味與鱆紅魚無異,有筋的味清香,肉質幼嫩帶子爽口鮮甜與普遍吃到的相比,味更濃厚...值得一試至於海膽軍艦,可能始終不是吃海膽的季節雖然海膽份量極大,色澤金黃缺鮮味之餘,還帶點苦澀,真有點後悔油甘魚壽司肉夠肥美,不過魚身較腍而且以魚腩位來說,油甘香略為不足吞拿魚腩壽司是魚壽司中最好的!入口即溶,無筋...鮮甜油份足有點像在東京喜代村的級數!和油甘魚一樣,味略嫌不足蒽太多,蓋了部份的魚鮮味驚喜之作!!!香濃蟹膏落口似是濃縮了的膏蟹海水味濃郁,老公仔大讚另今日廚師推介牛肉雜菜鍋用料
七月三十一日 (星期日)

入了這行工作,若非周六日,都幾可肯定不能在生日正日請假慶祝
趁是日是星期日,老公仔和我預早慶祝一番
特意安排了午餐吃日式,晚餐吃西式(看下集
經過一輪查探,老公仔選了鮨處松戶
坐落於彩星集團大廈,樓上樓下都是有名氣的食肆
偏偏星期日的午市就是沒有多少位顧客

我們坐了一個四人卡位
環境頗寧靜,我們得以享受一個舒暢的下午
來此,壽司豈可錯過,選了十三件壽司定食
不過選擇較少,而且不太愛吃白肉魚,所以部份都點了兩件
鱆紅魚壽司 l 海鰻壽司
魚鮮味濃,很新鮮
最可惜是有筋,影響了口感
海鰻與普通吃到的鰻魚相比,魚肉比較薄身
肉質結實
味鮮甜帶濃郁海水味
立魚壽司
與鱆紅魚無異,有筋的
味清香,肉質幼嫩
海膽軍艦 l 帶子壽司
帶子爽口鮮甜
與普遍吃到的相比,味更濃厚...值得一試
至於海膽軍艦,可能始終不是吃海膽的季節
雖然海膽份量極大,色澤金黃
缺鮮味之餘,還帶點苦澀,真有點後悔
吞拿魚腩壽司 l 油甘魚壽司
油甘魚壽司肉夠肥美,不過魚身較腍
而且以魚腩位來說,油甘香略為不足
吞拿魚腩壽司是魚壽司中最好的!
入口即溶,無筋...鮮甜油份足
有點像在東京喜代村的級數!
蒽吞拿魚軍艦
和油甘魚一樣,味略嫌不足
蒽太多,蓋了部份的魚鮮味
蟹膏軍艦
驚喜之作!!!
香濃蟹膏
落口似是濃縮了的膏蟹
海水味濃郁,老公仔大讚
牛肉雜菜鍋
另今日廚師推介牛肉雜菜鍋
用料十足,牛肉極多
不過重量之餘不太重質,牛肉有點嚡口
湯底很濃,不過似乎過咸
就算是伴飯吃,也是過了點火
日式燉蛋
不過跟餐的日式燉蛋就是上佳水準
蛋軟硬程度剛好,蛋香味濃
麵豉湯是自家煲的,
很香,不會太濃
芝麻雪糕
甜品是芝麻雪糕
極重的芝麻味是我們的至愛
而且雪糕幼滑得很
總算是日午餐一個美好的終點

食物質素始終有欠穏定
要跟得上壽司廣的水準,還有很遠的路要走呢

無論如何,都要多謝老公仔的安排

唔知晩餐會吃什麼呢?
且看下回分解
2011-07-31
吞拿魚腩壽司 l 油甘魚壽司
蟹膏軍艦
立魚壽司
芝麻雪糕
日式燉蛋
2011-08-06 93 瀏覽
本來打算去一風堂try try, 點知等咗1.5hr 仲差成200張table 為有activate plan B 好彩一早book定松戶以防萬一Book 咗8:30 但係又如full "Sid" 等咗around 10min 個疑似老闆的男人見5似有人就走,如是搬咗張二人table 出來,硬整多張table係原本walkway. & give us half price on sushi & sashimi (normally they don't give this special on Friday wor) Anyway, 是日晚餐:原本叫咗岩蠔&炸白飯魚,點知後來通知sold out - 失望最後叫咗: 雜錦刺身(大) - 幾fresh 5 錯, toro 好正 蝦頭boi 咗miso soup,我覺得都幾好飲,個friend話5够濃 生牛肉他他 - 5得 放太多汁搞到好咸&牛肉有D un 海鮮salad - 個汁5咸&有芝麻味,仲幾多魚生粒&D菜都好fresh - Like ar Tempular udon - 好普通,可以不吃 最後送咗ice-cream俾我地
為有activate plan B
好彩一早book定松戶以防萬一

Anyway, 是日晚餐:

最後叫咗:

雜錦刺身(大) - 幾fresh 5 錯, toro 好正

生牛肉他他 - 5得 放太多汁搞到好咸&牛肉有D un

Tempular udon - 好普通,可以不吃

最後送咗ice-cream俾我地做dessert, 我pick咗芝麻, 好正. Friend pick 咗green tea, 佢話好濃味好正lor

Service:obviously 人手不足但係都好nice - pass la
雜錦刺身(大)
蝦頭miso soup
生牛肉他他
海鮮salad
Tempular udon
芝麻ice-cream
2011-08-05
10 分鐘 (堂食)
雜錦刺身(大)
蝦頭miso soup
海鮮salad
芝麻ice-cream
  • 雜錦刺身、海鮮salad
Good Service. Good for a late night drink and casual dining. If you don’t mind sitting at the sushi bar, there are spaces available even at a Saturday night. If you are picky about sashimi, then just stick to the cooked food. The atmosphere is a bit similar to the Hakkaisan at TST.I was sitting in front of the sushi bar and I can see slabs of toro, hamachi and some other seafood which I can’t identify placed inside a fridge. I think those slabs of fish were prepared in advance as I saw the chief

I was sitting in front of the sushi bar and I can see slabs of toro, hamachi and some other seafood which I can’t identify placed inside a fridge. I think those slabs of fish were prepared in advance as I saw the chief cutting up a whole tuna in front of me when I couldn’t see any customers around me.

We ordered the following:

Standard Sashimi Set:

- Uni;
- Hamachi;
- Maguro/ Akami (Tuna);
- Salmon;
- Scallop;
- Scrimp;
- Fish Roe and Uni.

Anogo Sushi: Anago (Eel), Fish Roe, Uni and Minced Tuna.

Mixed Tempura

Motsu (“Stewed Pork Intestine”)

1.5 bottles of Sake

1.The appetizer was free: Two pieces of taro with some vegetable and mentaiko (fish roe). This was quite tasty.

2.Then came the sashimi set. The Salmon, Scallop, Uni are good but the Hamachi, Maguro and Scrimp are so-so. The Fish Roe is too sweet and some of them are dried (?)

3.The Anago Sushi is ok but the Minced Tuna is not fresh at all.

4.The Motsu (stewed with miso sauce, carrots and gobo) was quite good.
5.It took a while for the tempura set to arrive. The batter is not the “fluffy” style But it’s quite good. The shrimps and the veggies were all tasty.

The sushi chief seemed a bit frustrated with his work. I can hear swear words when he was speaking with the other chief.

It's a bit smokey as well. Definitely not for romantic dinners but fine for casual dining.

The drinks were a bit pricey though. The whole dinner came down to more than HK$1,400

Might come back again to try out other cooked food.

2011-07-16
  • Cooked food
2011-03-17 70 瀏覽
呢度既拖羅十分掂!!雜錦刺身(特上) ~ 吞拿魚, 吞拿魚腩 , 池魚, 油甘魚, 海膽, 赤貝, 牡丹蝦, 三文魚子, 毎一樣都好新鮮, 件件都好肥美!!舌拿魚腩手握壽司 ~ 大拖羅, 中拖羅, 赤吞拿魚, 2件大蛋, 拖羅肥美得很, 魚油滿佈在口中!!吉列黑豚排 ~ 好大件, 炸功一流, 可見炸完之黑豚無乜油光, 黑豚肉係脆口!!
呢度既拖羅十分掂!!

鮨處松戶
鮨處松戶
2011-01-21 82 瀏覽
這間店我及朋友會間中來食因環境,價錢,樓面服務OK!.但今次他們給我有些驚喜.因一是房間有暖氣,二是有火鍋食.三是可以免費無線上網.由於天氣凍,我們就先點一個日式海鮮鍋,然後再點了二個半價雜錦刺身(大),帶子牛油燒,蒜片雞肉南蠻漬及一些串燒….日式海鮮鍋 ($350) : 份量足夠3人左右,材料亦新鮮,在這種天氣下坐在塔塔米房間內加上房間放置暖風機下打邊爐, 真ok…!雜錦刺身(大) (原價$680) : 雖然是半價但材料沒有縮水,品質保持新鮮 good 帶子牛油燒 ($68) : 一般蒜片雞肉南蠻漬 ($58) : 特別醬汁配雞肉帶出另一種口味 ok串燒 : 味道一般這次聚會每人都食到飽飽而回.

帶子牛油燒 ($68) : 一般

串燒 : 味道一般

這次聚會每人都食到飽飽而回.
2011-01-15
  • 雜錦刺身及日式火鍋