2019-10-07 274 瀏覽
知道灣仔多美食,為咗慶祝朋友嘅生日,就帶他去吃日本菜的Omakase。餐廳裝修格局很日式化,牆上掛着多多幅畫。而每次送到餐廳的海產也未必相同,有些則視乎季節性,店主會在店內的門口掛牌上寫上當天新鮮貨,令客人一目了然。餐牌除咗有廚師發板套餐之外,還有散叫食物選擇。Omakase套餐都只係$800,而且朋友又未食過,二話不說就選了。先來了一大板薄切真鯛及北海道海膽豆腐,真鯛刺身一片片配以酸汁食,有一點咬口之餘,也吃到鮮味。很爽口帶一點硬身的粒貝,表面有一點岩鹽,爽口彈牙的口感很滋味。一向都很怕吃秋刀魚,因為覺得很腥,但是這條秋刀魚刺身配以薑汁Sauce,正值秋刀魚是季節性當做食物,所以食落去很鮮,一點腥味也沒有。而吞拿魚赤身配以漬汁一齊食,更juicy美味。三文魚嘴唇軟骨用冰頭漬及甘醋葉製成,口感很得意😎。壽司方面,廚師推薦我們由淡至濃的味道食落去。先是眼仁奈及青鯛壽司,青鯛壽司面頭有柚子胡椒,所以食落去有一點辣。而縞鰺壽司面頭浸了甜甜地的昆布,食落去甜而鮮。赤蝦壽司面頭蟹膏麵鼓及海葡萄🍇,我至愛的大吞拿魚壽司則很肥美,所以口感很Creamy。和食中的煙肉蘆筍及原條河豚一夜干即叫即整,一出

餐廳裝修格局很日式化,牆上掛着多多幅畫。

餐牌除咗有廚師發板套餐之外,還有散叫食物選擇。

而吞拿魚赤身配以漬汁一齊食,更juicy美味。

三文魚嘴唇軟骨用冰頭漬及甘醋葉製成,口感很得意😎。

壽司方面,廚師推薦我們由淡至濃的味道食落去。

和食中的煙肉蘆筍及原條河豚一夜干即叫即整,一出來就熱辣辣。最特別是原條河豚一夜干,平時在外面吃都是很乾身的,但是這裏吃反應覺得很少骨及Juicy。

而天婦羅及清酒煮蜆份量多,清酒湯很濃郁,蜆肉沒有沙,反而很爽口新鮮。

冷麵的梅子紫蘇素麵 ,紅紫色的麵身就是梅子製成的,浸在薑蓉蔥花汁有一點辣辣的。

最後的甜點是菠蘿雪糕,每一啖食落去都有有菠蘿粒,很足料。

最後朋友都大贊這裏的食物有質素、而且很特別,二人消費只是$1800左右,屬於性價比高的Omakase 餐。
2019-10-06 159 瀏覽
相約朋友到灣仔晚餐就特意去鮨月試一試以黑色為主的餐廳裝修顯得非常有格調店員隨即安排我哋坐吧枱位置我哋隨即order左廚師發板套餐先來前菜北海道海膽豆腐及配以酸汁的薄切真鯛刺身兩份都以凍食為主很欣賞海膽很鮮甜無比而且豆腐質感很滑溜食完即刻好開胃粒貝刺身面頭有岩鹽及檸檬用沙磨的Wasbi放入豉油點少少已經覺得好滋味粒貝質感更很爽口繼而就是當做的秋刀魚刺身配以薑汁的醬汁另有一番風味還有用細碟仔裝住的吞拿魚赤身刺身面頭有蓉、芝麻、蔥花及漬汁賣相很吸引師傅先給我們三文魚嘴唇軟骨然後就開始食壽司系列壽司一共有五款由淡至濃嘅味道開始當中有眼仁奈壽司青鯛 縞鰺 赤蝦 及大吞拿魚壽司這些壽司也是我很少在外面吃到的所以覺得非常特別而赤蝦壽司我最印象深刻很大件之餘 面頭有蟹膏麵鼓及一串長長的海葡萄🍇食落去有幾重口感新鮮的赤蝦味道更為突出燒物炸物方面煙肉蘆筍一串有三條煙肉佈滿醬汁而且質感林所以食落去Juicy入味原條河豚一夜干同出面唔同食落去啖啖肉還有很香脆的天婦羅及清酒煮蜆即叫即整 所以味道很新鮮香煎的餃子也很香脆可口第一次吃梅子紫蘇冷素麵梅子味道很濃郁浸一浸在薑蓉蔥花醬汁裏更入味最後還有甜品菠蘿雪糕為呢一
相約朋友到灣仔晚餐

繼而就是當做的秋刀魚刺身
配以薑汁的醬汁
另有一番風味

還有用細碟仔裝住的吞拿魚赤身刺身
面頭有蓉、芝麻、蔥花及漬汁
賣相很吸引

更入味

最後還有甜品菠蘿雪糕
為呢一餐豐盛的廚師發板晚餐畫上句號
2019-10-04 165 瀏覽
今日好朋友生日想同佢食好D~ 之前有同事食過灣仔一間穩世OMAKASE, 話非常之好食, 近年又好興食OMAKASE, 但係都唔平架嘛, 好驚中伏, 但係同事話扺食加勁新鮮D魚生, 咁就豪少少一於去試下啦記住OMAKASE係要預訂架, 我就早兩日BOOK位前BOOK定OMAKASE, 千零蚊, 唔算十分貴, 朋友生日無計啦,開始係俾咗一個叫魴鮄魚既刺身, 白身魚, 爽口清新, 之後再上咗一人一隻北海道生蠔, 估唔到日本蠔可以咁CREAMY, 再來係濱鯛魚, 好爽口, 正~ 再來係青羽太, 再來係”系撚鯛” 我地聽到哩個名都黑人問號咗, 再問落去先知完來係日本紅衫魚叫”系撚鯛”, 真係好享受OMAKASE 同廚師既互動, 之後再黎係比較濃味既寿司, 赤蝦海膽寿司, 哩件野真係好屈機~ 海洋最甜既味道都係哂度~ 再來係寿司之王拖羅啦~ 好多油份~ 正丫~之後有D炸品, 烤雞泡魚, 熟食都很不錯丫~ 最後俾一個紫蘇冷麵做結尾~ 飽哂~總結: 非常值得一去再去的日本料理~
總結: 非常值得一去再去的日本料理~
2019-09-27
2019-09-30 193 瀏覽
灣仔月街原來有間omakase牆壁用富士山壁畫裝飾 充滿和風色彩頭盤:薄切白鯛配炸白蝦白鯛新鮮爽嫩 柚子粉灑上面更顯鮮味白蝦甘香鬆脆 最適合下酒北海道厚岸蠔配海葡萄生蠔有一半手掌咁大隻 勁肥美粒貝刺身配岩鹽新鮮爽脆中拖羅配拖羅蓉拌千枚漬蔥花調味調得剛剛好 不會太鹹壽司:金時鯛配柚子胡椒魚肉鮮租 少少辣 很過癮伊佐木配白岸梅魚肉滑身 新鮮可口秋刀魚配明荷食到這裡 壽司味道開始濃起來赤蝦配松葉蟹膏蝦肉新鮮 蟹膏更值得大讚大拖羅厚切吞拿魚 入口充滿魚油熱食:煙肉蘆筍捲一夜干天婦羅炸粉很薄酒煮蜆勁多蜆軟骨餃脆卜卜仲有個甜品:菠蘿雪糕$800有咁多嘢食真係好誇張🙈🙈🙈勁抵食
灣仔月街原來有間omakase

菠蘿雪糕

$800有咁多嘢食真係好誇張🙈🙈🙈
勁抵食
2019-09-30 138 瀏覽
男朋友生日 一於等我帶佢食餐好星街同月街一向都充滿寫意感今次揀左灣仔月街🌙呢間omakase一入去裝修好有親切感我地坐bar枱 望住師傅製作1. 薄切白鯛 x 炸白蝦🍤清新的柚子粉吊起白鯛的鮮味白蝦整隻炸脆 很香口2. 北海道厚岸蠔 x 海葡萄🍇大大隻生蠔 Super creamy3. 粒貝刺身🐚粒貝切片 每片都很爽口師傅加了少許岩鹽 味道剛剛好4. 中拖羅 x 拖羅蓉🍣上面是吞拿魚蓉撈千枚漬同蔥花 鮮味十足下面是一塊厚切中拖羅 滿口油香頭盤過後 師傅讓我們吃點浜頭漬 清一清味蕾 原來是三文魚頭鼻軟骨造的漬物 酸酸甜甜又爽口.壽司時間:5. 金時鯛配柚子胡椒魚質清爽嫩口 配上胡椒帶出少許辛辣味 6. 伊佐木配白岸梅梅香令魚肉更提鮮7. 秋刀魚配明荷🐟好少可生食秋刀魚 魚質軟腍 味道濃郁8. 赤蝦配松葉蟹膏🦐🦀蝦肉新鮮 配上蟹膏回甘 簡直重口味享受9. 大拖羅🍣略嫌唔夠厚 切得斷開一節節似的不過魚肉肥甘甜食完9道刺身/壽司繼續餘下的燒物同和食:10.一夜干🐡一般做法都是將雞泡魚烤乾碌扁但這兒師傅主張保留啖啖肉滋味無壓扁小編屬貓好魚推介這個喔既有咸香易下酒 又不會太乾11. 煙肉蘆筍🥓🎋燒

男朋友生日 一於等我帶佢食餐好

4. 中拖羅 x 拖羅蓉🍣
上面是吞拿魚蓉撈千枚漬同蔥花 鮮味十足
下面是一塊厚切中拖羅 滿口油香

頭盤過後 師傅讓我們吃點浜頭漬 清一清味蕾
原來是三文魚頭鼻軟骨造的漬物 酸酸甜甜又爽口.

壽司時間:

• 粒貝
  • 厚岸蠔
  • 一夜干
2019-09-25 132 瀏覽
今次小編試了他們omakase menu,即由廚師為你設計當日的餐單,由精緻前菜,新鮮刺身,壽司到熱食和甜品,讓你一晚品嚐到不同種類的日式料理。前菜先嚐了薄切赤笠子,魚質柔軟富彈性,刺身灑了點柚子皮,味道帶點甘香!Yummy!旁邊的炸白蝦也很讚咧。另一前菜是北海道生蠔,蠔上放了海葡萄,生蠔飽滿鮮甜,超級超級CREAMY而餘韻悠長,好幸福👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下一道是秋刀魚刺身,我還是第一次吃呢,擺盤吸引,加分😊味道當然也不錯,肉質偏嫩帶點甜。不得不讚當晚的一口拖羅,帶子筋子壽司和伊助木壽司都實在是太好吃❤️魚肉新鮮,故沒有任何腥味,油脂鮮味滿滿!榮登當日最愛🥇熱食方面,天婦羅蠻不錯,脆漿薄薄的,入口熱烘烘帶微脆,不油膩。冷梅素麵帶梅酸香,質感滑順,把麵蘸上醬汁來吃,開胃清新。整體來說,食物出色,服務有禮,值得推薦!師傅發板 Omakase $980 per person
今次小編試了他們omakase menu,即由廚師為你設計當日的餐單,由精緻前菜,新鮮刺身壽司到熱食和甜品,讓你一晚品嚐到不同種類的日式料理。

師傅發板 Omakase $980 per person
2019-09-23 158 瀏覽
朋友呢期食日本野食上癮 今次竟然拉左我去食 omakase前菜部份薄切真鯛刺身配原隻炸白蝦北海道厚岸蠔 粒貝 中拖羅加魚蓉全部都好新鮮好鮮味跟住食壽司 壽司既次序係由淡味食到濃味 食壽司之前有冰頭漬提供 冰頭漬原來係三文魚入面既軟骨鱸魚壽司伊佐木壽司鰈壽司筋子赤蝦壽司 大拖羅壽司 好好味 好好味 好好味 啲魚生係見住係條魚身上片㗎 超新鮮到和食啦 河豚一夜干 原條河豚開邊風乾一晚後再燒 有別於平時係居酒屋佐酒既一條條雞泡魚干 雖然係風乾左再燒 但肉質都仲係好嫩 完全唔似係魚乾 好amazing呀😱😱 河豚好好肉地 口感彈牙 多肉到好似田雞脾咁 肉多魚骨少 煙肉蘆荀天婦羅盛合 特別之處係有明大子青椒仔 有明太子做餡 令我依個怕椒類既麻煩友都試食咗😂😂炒鮑魚 第一啖食落就有牛油香味 係一道濃味既菜式 鮑魚好有嚼勁松茸飯 每一啖飯都有松茸特有既香味最中餅 入面有紅豆餡同雪糕 香脆既餅皮加埋紅豆餡為依餐畫上一個完美既句號 同超飽
朋友呢期食日本野食上癮 今次竟然拉左我去食 omakase

第一啖食落就有牛油香味 係一道濃味既菜式 鮑魚好有嚼勁

松茸飯
每一啖飯都有松茸特有既香味

2019-09-23 131 瀏覽
朋友話日月星街有間食omakase超好食 所以我地就嚟豪食一次啦薄切真鯛刺身真鯛上面有加少少柚子粉,師傳建議真鯛可以夾住啲蘿蔔苗 然後再沾酸汁食 咁既食法 真鯛食落好清新 多咗一種植物既清新味 配原隻炸白蝦啲蝦仔細細但好有蝦味 脆到好似食緊蝦片咁北海道厚岸蠔 😸😸有啲海葡萄係蠔上面😻😻 落左檸檬汁 隻蠔超肥美 有好濃郁既海水味 👍🏻👍🏻👍🏻粒貝 😻😻上檯前師傅上已經落咗岩鹽 但都可以點wasabi 但不可加豉油 我覺得加咗岩鹽已經好好味好爽口chewy 不用再加醬食中拖羅加魚蓉😻😻😻下面係中拖羅 上面係吞拿魚魚蓉 成樣野一次過食 咬都唔駛點咬 中拖羅顏色好粉嫩 因為魚油脂分佈得好好 所以魚香一直留係口到 好持久 魚蓉溝左啲芝麻蔥花 食落味道好豐富壽司是既次序係由淡味食到濃味 食壽司之前有冰頭漬提供 可以係壽司與壽司之間食 用嚟refresh一下味蕾 鱸魚壽司 😺上面有些許柚子胡椒 食落有啲辣辣地 肉質好彈牙 我第一次食壽司食到依種味道😱😱😸好新奇 但柚子胡椒意外地同鱸魚好夾伊佐木壽司😽上面有白岸梅 酸酸地 肉質較為軟身 但食落都算爽脆鰈壽司😺😺上面係佢既裙邊 裙邊有燒過 食落有d焦焦味

薄切真鯛刺身

配原隻炸白蝦
啲蝦仔細細但好有蝦味 脆到好似食緊蝦片咁

北海道厚岸蠔 😸😸

粒貝 😻😻

中拖羅加魚蓉😻😻😻

壽司是既次序係由淡味食到濃味 食壽司之前有冰頭漬提供 可以係壽司壽司之間食 用嚟refresh一下味蕾

伊佐木壽司😽
上面有白岸梅 酸酸地 肉質較為軟身 但食落都算爽脆

壽司😺😺
上面係佢既裙邊 裙邊有燒過 食落有d焦焦味 但鰈食落有啲貝類既味道 裙邊油脂中和返成個口感

筋子赤蝦壽司 😽
好飽滿的筋子 赤蝦都好大隻 一口食會塞到個口好滿 一粒粒筋子係口入面爆開好鮮甜 而赤蝦肉質紮實 好有咬口

大拖羅壽司 😻😻😻
啲油脂分佈睇落完全唔似魚 唔講就覺得係似和牛咁 顏色偏白 油脂係口融化 油脂香極度濃郁 果然係大拖羅👏🏻👏🏻👏🏻

全部壽司都已經調咗味 食既時候不用再加任何醬料 已經perfecttt👍🏻👍🏻

享受完壽司就到和食啦 不過我已經飽左同滿足晒 後面只係綿上添花

另外仲嘆咗以下既菜式🙈🙈
煙肉蘆荀
天婦羅盛合
炒鮑魚
松茸飯

2019-09-22 143 瀏覽
朋友一向喜歡到處尋找美食,於openrice search到近來omakase十分出名的鮨月試一試!餐廳位於近年開了很多高級餐廳的月街上,靜中帶旺,私隱度極高,就似身在東京的餐廳一樣omakase 當然選取了最時令食材,先上魴鮄魚刺身,本身魚質已經爽口鮮甜,師傅加上了點點黃柚子皮,酸酸甜甜感覺作為開胃菜十分適合粒貝是原隻切片,極之新鮮,入口爽甜配上師傅即製 wasabi , 好味!浜鯛壽司師傅用上花椒調味,微辣的感覺十分特別原隻赤蝦配上北海道根室海膽,入口鮮蝦得不得了!先有蝦肉的爽甜,再加上味道更濃郁的海膽,充滿幸福的感覺主食最出色的是雞泡魚一夜乾,師傅將魚燒得剛剛好,魚肉還留有肉汁,外皮燒得脆口,高質最後上的福崗白桃為全餐划下完美句點!這餐實在吃得十分滿足!

浜鯛壽司師傅用上花椒調味,微辣的感覺十分特別

最後上的福崗白桃為全餐划下完美句點!

這餐實在吃得十分滿足!
  • 粒貝
  • 海膽赤蝦壽司
2019-09-20 1252 瀏覽
><鮨月係月街 灣仔自成一角嘅小小花園入面無豪華裝修 反而坐落好cosy就算坐師傅面前都唔覺拘謹前菜有薄切真鯛配炸白蝦真鯛灑上少少黃柚子皮 配酸酸嘅醬油 開開胃炸白蝦酥脆 鹹鹹香香 啱晒做小食之後有大大隻嘅北海道厚岸蠔師傅已加檸檬汁 海水味唔重 飽滿鮮甜食完後個口仲感覺到有淡淡嘅蠔味 齒頰留香刺身和壽司總共有七款第一款係秋刀配醬油魚肉赤紅細嫩味濃 擺盤幾有心思第二款係中拖羅配拖羅蓉拖羅蓉拌有千枚漬同蔥花芝麻食起黎口感特別豐富有拖羅的油香軟綿 有漬物嘅爽脆 又有蔥花芝麻的葷香師傅提我地食可以少少冰頭漬 清清味蕾透明嘅三文魚軟骨望落真係有點似冰塊 食落微酸 而且爽脆有咬口金時鯛壽司配柚子胡椒 魚肉爽嫩彈牙 滿滿嘅甜味 同時又有柚子胡椒嘅果香微辣 有點驚喜伊佐木壽司配白干梅 魚身柔軟帶甜 配合酸酸鹹鹹的梅漬 鰈魚壽司配火炙鰈邊 鰈邊炙燒後油脂散出 令成舊壽司變得濃郁赤蝦壽司 配上筋子舖滿蝦身 咁多款之中最吸引眼睛 一啖食落去成口都係筋子 一d都唔腥 和蝦嘅鮮甜非常配合 推介之後嘅大拖羅壽司 取自魚鮫位魚肉最幼嫩 粉嫩顏色加上雪花紋路 果然入口即溶剩下仲有五道熱食燒河豚一夜干
鮨月係月街 灣仔自成一角嘅小小花園

唔駛好似平時食鮑魚咁麻煩
同時上嘅天婦羅放咗一陣依然熱辣辣同好香脆
其中一款係明太子釀青椒 雖然有少少辣 但好香口
松茸飯配魚湯 比起出面成日飲到嘅麵豉湯
魚湯實在有誠意太多 奶白色嘅魚湯入口溫潤 魚鮮味濃郁甜美 非常喜歡
甜品 準備咗最中餅俾我哋
梅花型嘅威化外殼入面有滿滿嘅紅豆餡同雪糕 甜而不膩 不錯
><><><><><><><><><><
鮨月
灣仔月街2-12號地下D-F號舖
2019-09-17 951 瀏覽
—之前食希臘菜等位 周圍行睇下有咩嘢食於是留意到呢間日本菜omakase真鯛薄切 柔軟富有彈性 灑上黃柚子粉 更能提鮮 可配埋酸汁食炸白蝦 酥脆鹹香北海道厚岸蠔 師傅已經加咗檸檬汁肉質肥厚滑溜 甘甜香醇 一直在口腔縈繞秋刀 濃厚魚味 油潤軟腍旁邊有茗荷絲 淡淡清香唔會喧賓奪主拖羅蓉混入蔥花芝麻/千枚漬搭配中拖羅 增加口感冇咁乏味冰頭漬 三文魚頭鼻軟骨位 入口酸甜有嚼口即磨山葵 冇咁嗆辣金時鯛配柚子胡椒 肉質清爽帶辛味伊佐木配白干梅 軟嫩有酸酸梅香鰈魚配火炙鰈邊 燒完多咗份焦香筋子赤蝦 連埋卵巢膜去醃漬 一啖擺入口喺嘴裏迸發大拖羅 冇筋位直接融在舌尖河豚一夜干 平時食個d用味醂醃製 原條風乾 肉質緊實 另一番風味燒鮑魚 粒粒入味有嚼口天婦羅蝦/明太子釀青椒/南瓜松茸飯配昆布條魚湯一層魚油浮面保溫到飲個陣仲係好熱最中餅 紅豆餡同士多啤梨雪糕填入烤好嘅外皮 香甜細緻————————————鮨月灣仔月街2-12號地下D-F號舖

之前食希臘菜等位 周圍行睇下有咩嘢食

————————————
鮨月
灣仔月街2-12號地下D-F號舖
2019-09-16 170 瀏覽
今日放工想食好啲,就試左呢間喺月街嘅日本Omakase餐廳。先黎嘅獵真鯛魚右邊、炸白蝦:新鮮,炸白蝦幾特別。北海道蠔:好大隻,食落好鮮甜。粒貝:爽口,新鮮。赤身拖羅:都算肥美,味道幾好。柚子胡椒魴鮄:呢個配搭好清新,幾易入口。壽司:秋刀魚、赤蝦、大拖羅,味道唔錯。燒物:燒白鱔、炒鮑魚、明太子天婦羅,全部燒物的好特別,喺其他日本餐廳較少食到,特別要讚燒白鱔,真係好入味,好好食。魚湯:魚味濃郁,好飲。

先黎嘅獵真鯛魚右邊、炸白蝦:新鮮,炸白蝦幾特別。

北海道蠔:好大隻,食落好鮮甜。

粒貝:爽口,新鮮。

赤身拖羅:都算肥美,味道幾好。

柚子胡椒魴鮄:呢個配搭好清新,幾易入口。

壽司:秋刀魚、赤蝦、大拖羅,味道唔錯。

魚湯:魚味濃郁,好飲。
2019-09-16 1003 瀏覽
有好野食點可以唔預我呀,朋友介紹有間好味既日本野,當然要黎試試啦。鮨月位於港鐵金鐘站 F 出口,步行約7分鐘,非常方便。來到時已覺得很有日本特色,入內還有武士壁畫甚具霸氣。師傅細心地為食客制作美食。座位唔算多,所以有興趣記得要訂定位。來到鰭月,當然要食Omakase啦。海膽豆腐 + 真鯛魚真鯛魚真鯛魚味道清雅加添了黃柚子粉作調味,可蘸些酸汁吃更添美味。海膽豆腐色澤鮮明, 入口creamy且濃甜,豆腐也加入了海膽制成,相當有心思。蠔加上海葡萄蠔肉入口爽甜肥美,沒有一點的腥味,咸甜適中,加上海葡萄清甜爽脆的口感,徘徊在口腔中久久不散。粒貝肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜,還帶淡淡海水味。赤身配中吞拿魚腩赤身肉身較紅色,比較結實,咬口十足;中腩顏色偏粉紅,脂肪比例高,魚油脂恰到好處,非常甘香。魴鮄魚魴鮄魚口感豐富,肉質充實,爽口有彈性,魚味清新而帶鮮甜。浜鯛肉質堅韌富彈性,優雅的甜味,令人難以割捨,無比美味。秋刀魚配上明荷秋刀魚肥美又彈牙,魚味濃郁。筋子赤蝦壽司筋子鮮甜,粒粒口感得意;赤蝦爽口鮮甜而且肥美,夾在一起吃,味道層次更豐富。大拖羅魚腩脂肪好像雪花般,入口即溶,甘香且肥美。燒白鱔燒得
鮨月位於港鐵金鐘站 F 出口,步行約7分鐘,非常方便。

來到時已覺得很有日本特色,入內還有武士壁畫甚具霸氣。

師傅細心地為食客制作美食。

座位唔算多,所以有興趣記得要訂定位。
來到鰭月,當然要食Omakase啦。

真鯛魚
真鯛魚味道清雅加添了黃柚子粉作調味,可蘸些酸汁吃更添美味。
真鯛魚

蠔加上海葡萄
蠔加上海葡萄

粒貝
肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜,還帶淡淡海水味。

赤身配中吞拿魚腩
赤身肉身較紅色,比較結實,咬口十足;
中腩顏色偏粉紅,脂肪比例高,魚油脂恰到好處,非常甘香。

魴鮄魚
魴鮄魚口感豐富,肉質充實,爽口有彈性,魚味清新而帶鮮甜。
魴鮄魚

浜鯛
肉質堅韌富彈性,優雅的甜味,令人難以割捨,無比美味。
浜鯛

秋刀魚配上明荷
秋刀魚肥美又彈牙,魚味濃郁。
秋刀魚配上明荷

大拖羅魚腩
脂肪好像雪花般,入口即溶,甘香且肥美。
大拖羅魚腩

燒白鱔
燒得金黃酥脆,內裡魚肉還嫩滑厚肉,加點檸檬汁更能帶出白鱔的鮮味。
燒白鱔

炒鮑魚粒
以新鮮炒鮑魚切粒炒香,非常惹味彈牙,口感十足。
炒鮑魚粒

軟骨餃子
似春卷的餃子,皮包著雞軟骨和菜肉,味道清新,口感脆脆。

酒煮蜆
以清酒加入新鮮的蜆(而且數量超多),經過煮熱後味道更加香濃、鮮甜。

最中餅
像紅豆餅一樣,中間加入了士多啤梨雪糕和紅豆粒餡,配合香脆的餅殼,回味無窮,亦畫上完美句號。
2019-09-11
1K
2019-09-11 502 瀏覽
朋友帶我到有灣仔後花園之稱的月街品嚐Omakase。師傅已於真鯛魚上撒上黃柚子味粉作調味,可直接吃或蘸些酸汁吃。真鯛魚味道清爽,口感鮮美。海膽豆腐橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶;豆腐也是由海膽製成的,不單賣相精美,而且很好吃。北海道蠔加上海葡萄蠔肉白滑肥美,看上來豐腴得像要從蠔殼中漏出來,叫人口水直流。入口爽甜、鮮味滿溢,口感Creamy。散發出濃濃蠔香,於齒頰間久久不散,回韻悠長,讓人回味無窮!蠔上面加了海葡萄,增加了爽脆的口感。粒貝口感清新爽脆,有嚼勁,鮮味十足。赤身+中吞拿魚腩赤身呈紅色,肉質較實、有咬口;中吞拿魚腩帶有魚香。魴鮄魚壽司師傳已加豉油可直接吃。透白肉質呈淡粉紅色,肉身嫩腍鮮甜。浜鯛壽司肉質緊實彈嫩、口感優雅、味道鮮甜。秋刀魚壽司配上明荷秋刀魚軟腍,魚味濃郁,順滑溜口,肥美甘香。筋子赤蝦壽司筋子Q彈鮮美,咸中帶甜;赤蝦肥美爽口,入口鮮甜無比,兩者一起吃口感澎湃,味道層次豐富!大拖羅魚腩壽司肉質油潤而軟滑,肥美甘香,入口即溶。燒白鱔充滿焦香,外脆內軟,鱔肉飽滿,口感扎實同時富彈性。 軟骨餃子長長薄薄的餃子皮包著口感爽脆的雞軟骨,令人一次嚐盡不同的質感,味道清新
朋友帶我到有灣仔後花園之稱的月街品嚐Omakase。

北海道蠔加上海葡萄

粒貝

口感清新爽脆,有嚼勁,鮮味十足。

赤身+中吞拿魚腩

赤身呈紅色,肉質較實、有咬口;中吞拿魚腩帶有魚香。

魴鮄魚壽司
師傳已加豉油可直接吃。透白肉質呈淡粉紅色,肉身嫩腍鮮甜。

浜鯛壽司

肉質緊實彈嫩、口感優雅、味道鮮甜。

秋刀魚壽司配上明荷

秋刀魚軟腍,魚味濃郁,順滑溜口,肥美甘香。

大拖羅魚腩壽司

肉質油潤而軟滑,肥美甘香,入口即溶。

燒白鱔充滿焦香,外脆內軟,鱔肉飽滿,口感扎實同時富彈性。

軟骨餃子

長長薄薄的餃子皮包著口感爽脆的雞軟骨,令人一次嚐盡不同的質感,味道清新而有咬口。

炒鮑魚惹味,脆嫩爽口彈牙,口感佳。

最中餅精緻小巧,餅殼酥脆搭配紅豆粒餡和士多啤梨雪糕,吃起來香脆又帶有淡淡的糯米香和甘甜淡雅的紅豆味。
2019-06-26 1150 瀏覽
前菜先泥一個薄切河豚刺身,但最驚喜的是旁觀生吃福岡粟米,本身以為生吃會好奇怪,但比想像中更鮮甜美味,呢個粟米真係100分。生蠔非常鮮甜又大隻,完全沒有腥味仲有螺片海膽因為非常鮮甜美味接着是各式各樣的壽司,共有6件壽司,每件都在水準之上,當中最喜歡的是蟹膏蝦刺身壽司及和牛壽司!再來是螺,燒鱔,炒鮑魚,用前菜的河豚燒成魚鮫,鵝肝飯,好味但沒有留下深刻的印象!最後甜品是白桃,白桃不夠甜,甜品反而最失望。最後每位$1280加一,價錢合理

生蠔非常鮮甜又大隻,完全沒有腥味
仲有螺片海膽因為非常鮮甜美味

最後甜品是白桃,白桃不夠甜,甜品反而最失望。

最後每位$1280加一,價錢合理
薄切河豚刺身