餐廳: 鮨文
資訊:

2017-01-18 617 瀏覽
今次又再一次食鮨文,因為實在太正正子了!今次既 omakase 同上次食既唔一樣喔!頭盤係新嘗試既黑松露蒸蛋,蛋依舊嫩滑而又整得濃味,如果黑松露味再濃啲就更正了!之後有期間限定既白子,食落口感係漿漿的所以唔太慣,好彩店員知我地食唔慣都比塊紫菜我地送口!然後今次有生蠔,係大大隻既生蠔,加埋生蠔上面既柚子醬真係有份小清新!之後有呢個池魚呀,油香味重之餘又好新鮮,正!然後就有魚肝,第一次 omaskase 食魚肝,順便可以補一補!之後就有我最中意既帶子,係鮨文我食全香港最新鮮既帶子,勁大粒,炸得又薄脆,真係唔夠喉呀!最後就係各式壽司,當中比較中意既係吞拿魚,另外三文魚子壽司都好新鮮不錯呢!最後就係重頭戲,海膽杯,呢到既海膽用三個字形容,冇得輸!
2017-01-17 546 瀏覽
早早聽聞鮨文的名字,很早很早之前試過一次,味道非常深刻,因為價錢問題不能多吃,今晚豪一晚吃個豐富日式晚餐。餐牌只有兩種價錢的套餐。蟹肉茶碗蒸。香滑雞蛋入水清甜滑溜,加上絲絲蟹肉增加鮮甜味道,內裡有白果,非常有日本地道味道。蟹肉鴨胸露筍卷。前菜之一。鴨胸煮得非常入味,肉嫩彈牙入口咸香濃厚,蟹肉清甜鮮味,前菜也不會遜色。日本帶子天婦羅。帶子鮮嫩炸至半熟,保持鮮甜口感,炸粉薄薄不油膩,伴上香脆紫菜,的確出色。深海池魚刺身。池魚質感爽彈,魚味輕輕但燒得帶點脆口,池魚刺身正正就是吃爽口。清酒煮鮑魚。鮑魚爽口嫩口,入口清甜帶少量清酒味道,旁邊用上鮑魚邊煮成醬汁,伴上壽司飯攪拌食用,味道非常驚喜讚嘆。不得不提海膽杯。綿密鮮嫩的海膽杯,入口嫩甜突出,味道非常清香,吃出是新鮮的海膽,甜度非常高。奶香魚湯。日本蜜瓜。
餐牌只有兩種價錢的套餐。
蟹肉茶碗蒸。
蟹肉鴨胸露筍卷。前菜之一。
日本帶子天婦羅。
深海池魚刺身
清酒煮鮑魚。
不得不提海膽杯。
奶香魚湯。
日本蜜瓜。
2017-01-17 549 瀏覽
知道元朗有間日本天王,網上的介紹非常吸引,今晚特登揸車入元朗,一睹天王風采。日本味道非常濃厚,入到去唔想走。蟹肉蒸蛋。蛋味清甜沒有過多雞湯調味,雞蛋滑溜滿滿蛋香,蟹肉絲絲鮮甜,輕輕攪拌已經非常出色。白子。師傳話鱈魚儲存精子的地方。好多人怕所以唔敢食,入口嫩滑有點像忌廉的口感,鮮甜滑溜,伴上醋汁非常酸香自然。日本帶子天婦羅。炸粉非常薄沒有油溢味,帶子炸至半熟入口鮮甜,紫菜脆口得令人讚歎。蟹肉蟹膏。時令食材果然不同。蟹肉鮮甜鮮香,蟹膏濃香鮮味突出,一吃已經嘩出黎。清清味蕾。大拖羅、池魚、三文魚籽。最鐘意三文魚籽鮮甜的口感,很少可以吃到粒粒甜鮮味濃厚的三文魚籽,伴上香脆紫菜,非常出色。大拖羅魚油非常高,魚香重入口即溶,的確令人滿意。海膽杯到啦。我期待已久的海膽杯。滿滿的海膽份量非常多,入口綿密鮮甜,清甜味相當高,非常新鮮,底下配上壽司飯,每口都是幸福的味道。燒魚邊手卷。濃香奶白魚湯。
日本味道非常濃厚,入到去唔想走。
蟹肉蒸蛋。
白子。
師傳話鱈魚儲存精子的地方。
日本帶子天婦羅。
蟹肉蟹膏。
清清味蕾。
大拖羅、池魚、三文魚籽。
海膽杯到啦。
我期待已久的海膽杯。
燒魚邊手卷。
濃香奶白魚湯。
2017-01-09 1961 瀏覽
元朗日本菜鮨文出名 每次係Openrice見到都好想食 今晚終於可以一試喇✌🏼️✌🏼️✌🏼️門口充滿日本風 好靚 😍😍鮨文講究整體日本菜 每人食一個set 前菜到甜品都安排好哂 不時不食總共有兩個set 1200 同1500 要食就食豪d🙈🙈🙈 1500!雖然廚師發辦 上菜前會問你有咩野唔食 貼心舉動👍🏼👍🏼白子- 廚師介紹話係魚精子既部分 一聽覺得幾核突 但食落好creamy 好鮮配上酸汁 蘿蔔蓉同埋蔥花 好夾😍😍日式生蠔 - 加上少少酸汁同埋柑桔帶出生蠔鮮味😃😃鮟鱇魚肝加上蘿蔔蓉 - 魚肝會比魚其他部分油膩 加上蘿蔔蓉 可以減低油膩感覺而鮟鱇魚肝 魚油鮮甜 食左一啖之後魚油既甘香味道依然留係口入面😋😋😋冬天必食之品😬😬天婦羅帶子 - 帶子咬落去仲係爽滑有汁 可以見到一絲絲既帶子肉 連埋紫菜包住食不得了👍🏼👍🏼👍🏼日本菜點可以冇壽司 種類亦好多 北寄貝 醋鯖魚 金目鯛 墨魚等 壽司飯已經一早調左味 特別推介 生既北寄貝 好爽口 比起平時既北寄貝更鮮👍🏼👍🏼壓軸 海膽杯 -海膽舖滿白飯上面真係一啖飯一啖海膽 海膽非常新鮮 甘甜Yummy !!!!!甜品都好有驚喜魚湯好鮮甜 一打開已經香味撲鼻
門口充滿日本風 好靚 😍😍
鮨文講究整體日本菜 每人食一個set
前菜到甜品都安排好哂 不時不食
總共有兩個set 1200 同1500
要食就食豪d🙈🙈🙈 1500!

雖然廚師發辦 上菜前會問你有咩野唔食
比起平時既北寄貝更鮮👍🏼👍🏼
壽司盛
壓軸 海膽杯 -海膽舖滿白飯上面
真係一啖飯一啖海膽 海膽非常新鮮 甘甜
Yummy !!!!!
甜品都好有驚喜
魚湯好鮮甜 一打開已經香味撲鼻 一啖飲哂
夕張蜜瓜食得多 今次食熊本蜜瓜
加噴上少量whisky 蜜瓜香味加上whisky帶黎既甜味 Perfect match !
熊本蜜瓜
2016-12-12
鮟鱇魚肝
壽司盛
熊本蜜瓜
為食吉蒂貓Kiti K曾經在Sushi Ginza Onodera的銀座總店工作,三個月多的時間學習了日本人對食品的外觀及味道的堅持,亦認識到怎樣才能提供日本水平的接客服務。 2014年2月回港,準備了好幾個月後,終於在同年6月開了Sushi Ginza Onodera及Teppanyaki Ginza Sumikawa香港店。 雖然店舗於去年已經閉店了,不過一起工作過的人,K仍然保持聯繫的。 今次之所以來到鮨文,其實就是為了支持以前一起打拼的兩位兄弟:子健及信,現在是鮨文的大将啊! 事不宜遲,分享一下鮨文的廚師發辦「お任せ Omakase」午餐吧 午餐分$300及$800的,❣吃貨K當然是要$800的囉 由於帶來的磯自慢 純米大吟釀(Isojiman Junmai Daiginjyo)未雪凍,所以先來了一杯朝日生啤(200ml)$50/杯 由子健大将發辦的午餐,首先是一碗看似味噌湯的海帶汁茶碗蒸,上面灑落點點金箔,蒸蛋夠滑,配上不濃不稀剛好的海帶汁,成了午餐的好開始 好了,清酒雪凍了,急不及待的要盛來喝當然,和兩位兄弟乾杯是必然的囉✌️ 接著介紹一下精緻的食物: 旬の白身

午餐分$300及$800的,❣吃貨K當然是要$800的囉

接著介紹一下精緻的食物:

旬の白身

イワシ 沙甸魚

牡蠣 生蠔配上柚子啫喱

果然係好兄弟,勁認真為我握壽司

這個是サバ 鯖魚炙り,軽軽燒過之後魚油出晒黎正!
ハマチトロ 油甘魚腩

縞鯵 池魚皇

柚子皮甜蝦,這個味道清新,不過柚子皮的味道有點蓋過子蝦味呢...

梭子魚炙り,燒過嘅壽司係要盡快食架仲要整件食啊✌️

這碟刺身,其實是隔離個哥哥話已經食左而唔食比左我食嘅Yeah!

這個大大海膽丼,當然唔會係我食架啦⋯ 勁大碗但隔離個哥哥一個人竟然可以一次過食三碗

コハダ 小肌,特地為女生做成辮子般的❣可愛又好吃

イクラ 三文魚籽 鮨文自家醃味的,比平時外面吃到的更甜一點(不過K都係喜歡塩味重點)

蒜味大拖羅,第一次吃這個味道的拖羅呢~

雲丹 海膽平日邊有咁多架?果然係好兄弟呀吓

另一食法

穴子炙り Omakase的最後一件壽司好多時都係佢❣

用日本的出汁來做的清湯,清一下口中的魚味

最後雖然不是甜品,但新鮮的蜜瓜也不錯吖

鮨文

網址: https://s.openrice.com/QrbS0dDW600

地址: 元朗 仁樂坊5號利發大廈地下E 舖

電話: 2285 9477

大家有空可以去支持一下啊!

由於座位有限,建議早點預約!

Published by Kiti K.
2017-01-07
  • 油甘魚腩,海膽,生蠔,鯖魚
2017-01-06 520 瀏覽
貨真價實既廚師發板日本料理👍🏻👍🏻對廚師有100%既信任任由佢以獨特既烹調手法煮出唔同既菜式可以講得上係驚喜萬分先黎一杯sake打開美味旅程序慕其中既一道毛蟹料理💕毛蟹正值盛產期 多肉又多膏師傅以巧手將蟹肉拆出鮮味程度真係震撼味蕾😍😍一路食一路聽師傅講解真係增長左唔少對日本菜式既知識肥美既大拖羅壽司😍😍甘甜肥美 香味衝擊成個口腔油脂澎湃入口即溶真係冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻三文魚子壽司 😁從未食過咁新鮮既三文魚子有幾新鮮?師傅即席示範😏好似彈彈波咁樣彈得起完全冇平時唔新鮮果種腥味只係食到鮮甜既海鮮味 真讚!👍🏻全晚既亮點 海膽杯😍媽咪呀真係尖叫左出黎!太精美既一道料理一板海膽先可以做三杯可想而知海膽份量勁量級😋鮮甜既味道達至頂點同牡丹蝦互相輝映 太正了!👍🏻😭拖羅手卷 冇得輸!入口甘香 溶化係舌頭上 太美味了甜點有威士忌哈蜜瓜出奇地夾 無懈可擊
貨真價實既廚師發板日本料理👍🏻👍🏻

好似彈彈波咁樣彈得起
完全冇平時唔新鮮果種腥味
只係食到鮮甜既海鮮味 真讚!👍🏻
全晚既亮點 海膽杯😍
媽咪呀真係尖叫左出黎!
太精美既一道料理
一板海膽先可以做三杯
可想而知海膽份量勁量級😋
鮮甜既味道達至頂點
同牡丹蝦互相輝映 太正了!👍🏻😭
拖羅手卷 冇得輸!
入口甘香 溶化係舌頭上 太美味了
甜點有威士忌哈蜜瓜
出奇地夾 無懈可擊
2017-01-06 498 瀏覽
聞說鮨文好好食。所以好想試下佢。今日特登走入元郎品嚐一下佢嘅味道!我選擇了lunch去食,價錢比較化算😁從店外至店內都令我雙眼發亮。由你踏入店內已充分感受到店員,師傅那種熱情招待!!我喜歡觀察細微嘅地方,因從而可以睇到店員嘅細心😌我杯熱茶keep住係咁飲,都係滿!因為店員會keep住行過黎幫你fill滿返。蒸蛋超好味!蛋上面鋪滿了蟹肉。還有些金薄碎點綴。放入口的時候,感受到那份鮮甜嘅味道現在還在回味中!😍叫左個壽司餐。店完會先問你食唔食到芥辣。因為芥辣會握埋向壽司入面。今次食左以下壽司。師傅站向你面前逐件為你整。每食完一件後才會再整另一件給客人。完全不用點豉油,因為本身已調好味道!第一次向香港食到有鮮味同甜味嘅剌生!真係不禁要叫HAO SHI紫菜同芥辣也令我感到讚嘆!芥辣微辣而且帶有甜味👍🏻👍🏻•真鯛•甜蝦 - 真的好鮮甜!•針魚 •三文魚子 - 平時我不會食三文魚子。怕那種爆汁的感覺。但這裡嘅三文魚子令我食完後好想再食。•深海池魚 -微微燒過下。食落好香😍呑拿魚腩 - 超好味。一點筋都沒有。又香又鮮😍😍•青魚 - 加了昆布向面。食落比較清新•竹籤魚 - 燒過下表面,好香😍😍•鰹魚 -
我選擇了lunch去食,價錢比較化算😁

蒸蛋

紫菜同芥辣也令我感到讚嘆!芥辣微辣而且帶有甜味👍🏻👍🏻

•真鯛

•甜蝦 - 真的好鮮甜!

•針魚

•深海池魚 -微微燒過下。食落好香😍
呑拿魚腩 - 超好味。一點筋都沒有。又香又鮮😍😍

•青魚 - 加了昆布向面。食落比較清新

•竹籤魚 - 燒過下表面,好香😍😍

•鰹魚 - 掃了蒜味鼓油向魚生的表面。令整個味提升不少

•蝶魚邊軍艦 - 第一次食。由於燒過。所以勁香口!入口即溶😍

•海鰻手卷 - 連幼幼嘅骨都可以食埋落肚。鰻魚醬汁味道調得得好。
再加埋碗無敵海膽飯😍
勁多海膽
飯也要調好味道。再加埋紫菜碎一起食,真係爆滿足!
2017-01-02 2736 瀏覽
鮨文癮又起了大時大節 元朗食乜慶祝好 第一間都會諗到呢到😝今次食豪d 食左$1500既Omakase有海膽杯架!正正正!先黎前菜-黑松露蒸蛋一打開個蓋 黑松露已經湧出黎 好香呀!蛋好滑身 加左冬菇同元貝 好吃好吃我每次都好愛前菜既蒸蛋 太有水準了呢個白色既東東 原來叫白子加左蔥同明太子酸汁 口感好特別好creamy 用紫菜包住黎食就好好多😌生蠔呀 好大隻上面加左柚子醬 又幾夾咼到刺身系列有深海池魚同鮟鱇魚肝深海池魚表面炙燒過 嗅到陣好香既味道 咬落好爽口 好快食哂嚕第一次食魚肝 每人有4塊 好夠喉!最最最愛的帶子天婦羅超脆紫菜包住炸左既帶子帶子大粒到呢 真係啖啖肉!食落唔油膩又爽口彈牙推介!!點小得壽司呢有北寄貝,呑拿,魷魚,金目鯛,中拖羅全部都好新鮮最喜歡中拖羅 正呀成舊放落口 幸福也原來重有三文魚子壽司粒粒三文魚子 咬落卜卜聲鮮味十足 口感一流重點黎啦!期侍已久既海膽杯!睇到已經流哂口水賣相一流滿滿既海膽鋪哂係飯面 不得了好鮮甜 好好味 好滿足一啖海膽一啖飯 比例非常好encore encore!食哂就到魚湯出場好熱好暖胃 好鮮 一d都唔腥 最喜歡哈蜜瓜作結好多汁好清甜一定要食!黎
鮨文癮又起了
大時大節 元朗食乜慶祝好 第一間都會諗到呢到😝
今次食豪d 食左$1500既Omakase
有海膽杯架!正正正!

先黎前菜-黑松露蒸蛋
一打開個蓋 黑松露已經湧出黎 好香呀!
蛋好滑身 加左冬菇同元貝 好吃好吃

刺身系列
有深海池魚同鮟鱇魚肝
深海池魚表面炙燒過 嗅到陣好香既味道
咬落好爽口 好快食哂嚕
第一次食魚肝 每人有4塊 好夠喉!

最最最愛的帶子天婦羅
超脆紫菜包住炸左既帶子
帶子大粒到呢 真係啖啖肉!
食落唔油膩又爽口彈牙
推介!!

點小得壽司
有北寄貝,呑拿,魷魚,金目鯛,中拖羅

全部都好新鮮
最喜歡中拖羅 正呀
成舊放落口 幸福也
原來重有三文魚子壽司
粒粒三文魚子 咬落卜卜聲
鮮味十足 口感一流

重點黎啦!
期侍已久既海膽杯!
睇到已經流哂口水
賣相一流
滿滿既海膽鋪哂係飯面 不得了
好鮮甜 好好味 好滿足
一啖海膽一啖飯 比例非常好
encore encore!

食哂就到魚湯出場
好熱好暖胃 好鮮 一d都唔腥
最喜歡哈蜜瓜作結
好多汁好清甜
一定要食!

黎呢到簡直係幸福既享受
樣樣都好新鮮 好特別
往往有驚喜
海膽杯 好想再食呀!
黎呢到真係要book枱 坐bar枱望住司博整壽司最正😏
  • 魚湯
  • 天婦羅帆立貝
  • 海膽杯
  • 茶碗蒸
  • 黑松露蒸蛋
  • 蜜瓜
2016-12-27 2334 瀏覽
Omakase is an expensive choice, but it definitely worth! Especially when you can sitting at the bar, watching how the chef cut the fish and hold the sushi. That is no longer only cooking but also an artwork! That's why i bring my bestie to here for celebrating her birthday!this is the liver of the fish. comparing to foie gras, this is the same high-level but apparently this is less oily yet delicious.the yuzu oyster is so matchy~didn't realize they can be such a match before. the freshness from
the yuzu oyster is so matchy~didn't realize they can be such a match before. the freshness from yuzu match with the salty feel of sea from oyster. and have sense of summer beach.
the egg is so smooth and for sure, the truffle stands out! i love the truffle so much!
damn! those sashimi is so fresh and i highly suggest you not to dip any sauce so you can taste the original freshness, flavour and texture of the fish.
the yuzu is matching with the shrimp as well!
my beloved eel is melting in my mouth, the texture is soft and best match with the sauce.
no one is gotta say no to the spilling out sea urchin,  i swear!
How to distinguish if the scallop is fresh or not? just have a bite! if it is very firm, probably it had been freezed. it should be tender and you can see there is many small lines so you can tear them off!
to end, the melon is super sweet!!!!!
2016-12-27 1978 瀏覽
在尖沙咀鮨真之後,我就出發到日本旅遊,幸運地在哪裏的一個郊鄉地區,遇上了一位40年經驗的老師傅,為我們主理了一頓藝術的晚餐。的確在效鄉地區的,可能沒有日本東京築地,銀座等等的吃得精美,叼轉,美麗。但我吃到的是40年老師傅的功夫和細緻,語言不通的我只能簡短地問很少問題,但我告訴你,這一頓飯,吃著只放在斜枱面上的壽司,我感快樂。的確吃廚師發板的料理,重要的是食物質素,而更做要是功夫和交流。很高興上次學懂了傳統吃壽司的禮儀,而今次來到元朗的鮨文,同樣是感動味蕾的盛宴。能以十四種食材帶你遊走美味和季節的味道,不怪得如此有名氣。茶碗蒸蛋配松葉蟹肉: 滑入喉嚨,蛋味香濃,配上鮮味的松葉蟹肉,是很好的暖胃前菜。白子配酸汁,辣蘿蔔蓉,蔥花: 白子是冬天的季節美食,看起來不討好,但質感很特別,又滑又帶點厚重,配上酸汁,是一個未來每年冬天都會期盼的美食。稻草煙鰹魚 配自家醬第一次吃鰹魚刺身,先用上稻草煙燻,使刺身擁有一陣清幽的煙熏味道,配上自家用蒜蔥等等製成的醬汁,放入口那種豐盈的香薰味道,瞬間散發於口腔内毛蟹配土佐醋 付毛蟹膏這個用上新鮮的活毛蟹肉配上毛蟹膏,新鮮的果然與別不同,毛蟹膏的甘田味道,配上毛

能以十四種食材帶你遊走美味和季節的味道,不怪得如此有名氣。
稻草煙鰹魚 配自家醬
第一次吃鰹魚刺身,先用上稻草煙燻,使刺身擁有
毛蟹配土佐醋 付毛蟹膏
這個用上新鮮的活毛蟹肉配上毛蟹膏,新鮮的果然與別不同,毛蟹膏的甘田味道,配上毛蟹肉鮮甜,只需點上小小的醬汁,就能吊出新鮮味道。
凡立貝天婦羅
同樣用上沒有雪過的新鮮凡立貝製成的炸天婦羅,咬落去有拉絲的感覺,每一口也是美味和彈牙感動。
真鯛芽葱
用想少有的真鯛配上芽葱,把鯛魚的鮮味提升,留意的是,師傅會在吃壽司之前打你枱上面的豉油通通拿走。這樣才能真正吃到每一件壽司,每一個食材的真鮮味。
活北寄貝
我們常見的紅色北寄貝是熟的啦!真正的活北寄貝樣子是這樣啊!十分鮮甜,廚師會在你面前拍一下北寄貝,你會親眼看到他還在動啊!

竹籤魚配羅白蓉
肉質非常鮮嫩,預先燒過外皮,令到魚味更加突出。蘿蔔蓉的配搭把魚清新鮮味感覺擴大。
牡丹蝦
牡丹蝦絕對是其中一個10分喜愛的食材,那種鮮美,是現在常見的其他國家刺身用蝦完全不同感覺,配上你用牡丹蝦和甜蝦等蝦殻煮製的豉油和清新的柚子皮,是吃牡丹蝦的另外一種層次。

寒鰤魚
第一次食寒鰤魚,質感不比Toro 遜色,甚至比吞拿魚腩更精彩,入口豐滿的質感如美麗的銅體一樣,令你一見鍾情。
金目鯛
金目鯛永遠都是在高級日本食材店會看到,是很期待的鮮甜味美,新鮮永遠是精彩。

三文魚籽
會在枱上將乒乓波一樣彈的三文魚子,帶點冰涼的口感和在口腔內爆破的感覺,是叫人瘋狂的喜愛。
海膽丼
我知道這個絕對是每一位來到鮨文都必定期待的海膽丼,每一個海膽丼都用想三分之一版新鮮的馬糞海膽,足料又夠震撼,不要看很像很細碗,是吃不完的感覺,海膽的鮮甜無窮的輸送,我認為這是本年最精彩的海膽名物。號外海膽的朋友絕不能錯過!
蝶魚(右口魚) 手卷
最後還有蝶魚手卷,左口魚我們經常聽到,右口魚原來都很精彩,甚至比左口魚更加好吃,燒過兩邊的右口魚,把魚肉來的油分逼出來。每一口都有香味四溢的魚香,很感動
配上一碗奶白色的魚湯作總結,還有美味的蜜瓜,蜜瓜再噴想點點的威士忌,層次甜味立即提升。

這裏的師傅還很健談,喜歡說笑,又喜歡分享每一個食材的細節和故事,美食和美酒,還有型男相伴,怪不得吸引了我這個港島的小女孩,山長水遠入到元朗,一睹這裡的風彩。

2016-12-24 3179 瀏覽
朋友仔喺外國返來,要食日本菜!經友人介紹搵到位於元朗-鮨文一入店內,見到兩位壽司師傅,而bar 枱已經坐滿,店內裝潢和風,簡㓗舒適。由於座位唔多,需預先訂位才可入座我們被安排坐入面,私人空間十足蟹肉碗蛋上枱時賣相吸引,面上有金箔蟹肉,好貴氣蛋滑溜重有兩粒鮮味帶子在碗底白子大家估下喺咩白子本身冇味,配上酸汁及蘿蔔蓉進食,又好夾柚子生蠔生蠔新鮮肥美,原來配柚子醬汁,味道更能突出,perfect match深海池魚廚師輕輕燒過,有香味,池魚鮮味十足,魚油豐富,食左兩件厚切後,仍然想encore天婦羅帆立貝外面香脆可口,裡面半生熟,咬落一絲絲,有口感壽司壽司本身已有少量芥末,壽司size 適中,可以一件一口竹纖魚,厚薄適中,好鮮味海膽杯見到都開心,海膽份量比飯多一倍海膽肥美,十分鮮甜,好満足吞拿魚手卷食落好似食緊刺身,成條呑拿魚喺入面,有口感,有驚喜哈蜜瓜呢度哈蜜瓜喺噴左威士忌, 蜜瓜清甜多汁,又有少少酒香味,好特別
朋友仔喺外國返來,要食日本菜!
經友人介紹搵到位於元朗-鮨文
我們被安排坐入面,私人空間十足
蟹肉碗蛋
上枱時賣相吸引,面上有金箔蟹肉,好貴氣蛋滑溜
重有兩粒鮮味帶子在碗底
大家估下喺咩
白子本身冇味,配上酸汁及蘿蔔蓉進食,又好夾
天婦羅帆立貝
外面香脆可口,裡面半生熟,咬落一絲絲,有口感
壽司
壽司本身已有少量芥末,壽司size 適中,可以一件一口
竹纖魚,厚薄適中,好鮮味
海膽杯
見到都開心,海膽份量比飯多一倍

海膽肥美,十分鮮甜,好満足
吞拿魚手卷

食落好似食緊刺身,成條呑拿魚喺入面,有口感,有驚喜
呢度哈蜜瓜喺噴左威士忌
, 蜜瓜清甜多汁,又有少少酒香味,好特別

• 茶碗蒸
  • 刺身
  • 帆立貝
2016-12-21 1710 瀏覽
日本菜食得多,就點都要試下食OMAKASE.廚師發辦,就自然可以食到好食又岩時候嘅食物啦~食OMAKASE就當然要係BAR枱啦,咁至可以同廚師多D交流嘛。今日嘅CHEF好NICE又FUNNY. 先食嘅黑松露茶碗蒸,仲有金箔,倍加矜貴。黑松露味道很stand out!蛋又香滑 我第一次食白子呢~google了好像是魚的輸卵管。不過食起來的口感不可怕喔,就像肥膏呢. 生蠔配柚子,呢個組合我又係估唔到咁match!成件事更加清新。 鮟鱇魚肝~感覺就是魚肝界別的鵝肝啦~但食落唔會成口油但係又香。 醋飯,都好講究。chef就同我地上左堂啦。食飯都學到野。記得要用手食喔,咁先岩ga!油脂分佈好平均的說。 係我至愛~海膽!質素好得不得了。新鮮得就像身處海洋。不過唔同日子有唔同海膽喔。呢個鮮甜度取勝! 天婦羅用嘅都係新鮮野,食得出一絲絲~又唔油 食完飲碗魚湯岩岩好。奶白色有曬魚嘅精華。好香又唔腥。 少不了超甜的蜜瓜!~

天婦羅用嘅都係新鮮野,食得出一絲絲~又唔油

食完飲碗魚湯岩岩好。奶白色有曬魚嘅精華。好香又唔腥。

少不了超甜的蜜瓜!~

2016-12-14 1999 瀏覽
Omakase 係日文 意思即係由廚師發辦 廚師發辦 我了解為用最好既烹調方式去處理當下最好既食材 令食家 我 食到最高享受一直都好想試依間日本野 但無奈堅係貴 直到今次決定狠下心腸 提早食聖誕大餐 佢其實有2個set 有平有貴 不過平既都1200 既然食 就食盡去 食1500( ̄▽ ̄)成個set 有成七八樣野 每一個菜上到黎 店員都會解釋清楚點食 同食材 真係好貼心 白玉查實就係魚精子既部份 聽落好嘔心 見到都好嘔 😀 不過既然廚師發辦 點可以唔相信廚師呢 食落口超級creamy 比起海脆更cream 不過佢配咗酸汁同辣蘿蔔泥 完美中和咗個種膩 perfect balance 深海池魚本身就已經係池魚既die heart fans 所以令我太興奮 食咗至影 店家超厚切 所以口感好豐盛 池魚嗰種魚油味 不得了! 超得 又香又夠口感 厚切2件 真係唔夠 直頭想叫佢俾多一份我😀 個人認為唔加芥末 仲可以突顯到個種鮮 正正✨✨天婦羅帆立貝以為佢好普通 但點知一啲都唔普通 店員介紹到話 帆立貝會處理成半生熟 咁就可以食到一絲絲 有口感 堅係食到! 配上紫菜食 一流✨壽司基本上會話你知要跟住咩食

壽司
基本上會話你知要跟住咩食 超喜佢既墨魚壽司 厚底掌握超好 好有口感之餘 又唔會太硬破壞整體質感
同埋認真 賞心悅目 未食先開心
每一件壽司其實已經調好味同加咗芥末 所以可以試下先 唔夠至再加
醬油碟都隻隻唔同 超可愛
真係好好食呀

海膽杯
當我以為高潮已過既時候 居然仲有海膽杯 真係心𥚃大叫OMG🙈 海膽超鮮 又soft 仲有啲sweetness 添
飯同海膽既比例 根本就唔會1:1 飯超少 海膽超多

手卷
咁大個女 第一次食條手卷 呑拿魚仲多過啲飯 呑拿魚有少少酸 應該係醃過 好有新鮮感 正正
最後仲有魚湯同蜜瓜做甜品 認真好美滿 不過就食到超飽😂
2016-12-12
  • 深海池魚
昔日中學好友生日,他已經受受聘於一間大型的超市的MT,擁有相對優厚的人工,他選擇了來鮨文,這間餐廳的價錢令我吃驚,不過味道就非常超值。這是一間以Omakase為主的日本料理,由廚師決定今日的餐單。茶碗蒸 - 這道前菜是一個類似燉蛋的食物,內裹亦有元貝、蟹肉等海鮮。毛蟹 - 師傅用心拆肉後再放回蟹殼內,我們就可以大啖肉來解決這隻蟹。炭火松茸 - 這個松茸絕對不是一般的菇類植物。食起來的茹味會停在口腔內,跟其他茹類的臭味大大不同。帆立貝天婦羅 - 師傅教我如何分辨新鮮還是冰鮮的帆立貝。新鮮的帆立貝的肉是一條條分明的,而冰鮮的就會結成一個粒。這個帆立貝天婦羅用紫菜包住,新鮮的海鮮就算炸過都會有本身的味道。鱈魚白子 - 外表似腦漿,一開始不知道是精巢,所以食起來也不會特別抗拒。味道似是牛油。感覺十分特別。8貫手握壽司 - 就是有多種不同的手握壽司,師傅都在食客面前盡顯刀工,當中秋刀魚刺身是Tasty Buddy最欣賞的壽司。師傅在我們面前把原條秋刀魚立刻揮刀切成刺身,先把刀從魚頭兩側切到魚尾,便把魚肉和主骨分開,再用細膩的刀工把魚皮和細骨慢慢除去。當魚肉化成一片片的刺身後,師傅再把魚的中間切一

8貫手握壽司 - 就是有多種不同的手握壽司,師傅都在食客面前盡顯刀工,當中秋刀魚刺身是Tasty Buddy最欣賞的壽司。師傅在我們面前把原條秋刀魚立刻揮刀切成刺身,先把刀從魚頭兩側切到魚尾,便把魚肉和主骨分開,再用細膩的刀工把魚皮和細骨慢慢除去。當魚肉化成一片片的刺身後,師傅再把魚的中間切一刀,把魚肉的尾端從中間穿過,造出拉花的效果。最後塗上醬汁,把壽司雙手奉上,這個表演完全展示出師傅對壽司和工作的熱誠。
其他的壽司亦相當精彩,不過未能盡錄。吞拿魚腩壽司、海膽壽司(師傅為營造興奮氣氛特意加料)、火炙壽司
京蔥吞拿魚手卷 - 師傅先用叉子把魚肉耙出,令所有筋都可以刮走。再放入大蔥、鵪鶉蛋和鹽攪成魚醬,放入手卷內。魚的味道因為其他食材的配合而得到升華,耙好的魚不會有筋,加上魚的油份高,混合了蛋後的就減少油膩感。蔥和鹽都有效發揮本身的味道。

魚湯 - 師傅告訴我們這個魚湯的魚是把刺身以外的部份煮成,不會浪費他們的新鮮食材。刺身的質素十分高,所以魚湯都不會是普通充滿腥味的味精湯。魚湯的味道有

蜜瓜 - 店員會問是否噴上威士忌,因為威士忌會令蜜瓜的甜度提升。蜜瓜的甜度適中。
食材只是一個媒介,而今次的主角是壽司師傳子健的刀功和與客人的溝通技巧,每一道料理都會詳細介紹。從他全程敬業樂業的表現,令我對工作有另一個睇法,這次不是晚餐咁簡單。
2016-10-24
1K
A姐同好多香港人一樣,問親佢食咩好,一定係話食日本嘢,無他嘅,日本嘢係好食! 元朗鮨文聽就聽得多啦,主打 Omakase (廚師發板壽司),不過就係未試過。今次終於可以去試下,睇下係唔係真係去咗日本咁!! 嘩!!! 一入到去就見到嗰Sushi bar,成個師傅橦喺你面前整壽司!! 食材每日由日本直送,新鮮到爆,話明廚師發板,就梗係唔新鮮唔食啦! 今日就係由阿信師傅拍板,食咩就睇佢啦!日本人一絲不苟,每個Details都做到好足,鮨文當然都係啦! 呢度嘅Wasabi係用鮮山葵磨成,味道較淡,帶啲甜味同芝麻味,好鮮味。金萡黑松露茶碗蒸 好啦,有得食啦! 一打開嗰蓋,勁香黑松露味,加埋金萡,靚到無朋友! 日本嘅茶碗蒸一向都係都係好滑,唔係好重蛋味,鮨文嘅當然唔例外。裏面有蝦,有芫荽,加配嗰雞湯嘅鮮味,無得頂!深海刺魚刺身(炭火網燒)一嚟到見到件刺身有啲白,好明顯係煮過。原來呢個係刺魚,而阿信話佢係用咗炭火輕輕網燒咗一陣,所以係半生熟。食落真係有陣燶味,好鮮味。清酒蒸蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬蝦夷鮑魚係黑鮑類,比較凹凸不平。用咗清酒蒸過,食落有淡淡清酒味,非常爽口彈牙,沾埋嗰鮑魚肝醬仲正! 聽講嗰醬好

Wasabi

清酒蒸蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬
蝦夷鮑魚係黑鮑類,比較凹凸不平。用咗清酒蒸過,食落有淡淡清酒味,非常爽口彈牙,沾埋嗰鮑魚肝醬仲正! 聽講嗰醬好難整,師傅要用成個鐘先整到。得兩舊鮑魚,啲鮑魚肝醬一定會淨番! 唔洗擔心,我哋係唔會做大嘥鬼㗎! 阿信師傅會送上一球壽司飯,撈埋啲醬食,make sure每一粒都黐到啲醬呀!

伊左目壽司
食完刺身,係時候食壽司啦! 打頭炮嘅係伊左目壽司,係白身魚嘅一種。阿信師傅話配埋上面嘅薑蓉同辣蘿蔔蓉,就Perfect。嘩! 唔好講笑,真係好鮮,絕對無腥味,肉質較淋!

醬油漬櫻鳟壽司
阿信話呢塊係野生櫻鱒魚,係三文魚嘅近親,不過較為高級。就咁睇真係以為係普通三文魚,都係橙色,有啲脂肪,不過魚香味較濃,而且入口即溶,正呀。

北海道點紋牡丹蝦
考下大家點樣分北海道點紋牡丹蝦? 嗱! 我M佬就識吖! 就係靠蝦身嗰四點同頭部兩邊嘅花紋 (哈,都係阿信教嘅,我又會識啦)。你睇下隻蝦,有成隻手掌咁大隻!
北海道點紋牡丹蝦壽司
救命,真係好肥美呀! 入口比時食嘅蝦黏口好多,食得出佢真係新鮮,仲有淡淡嘅蝦鮮味,真係食到唔可以講嘢,我要好好享受!

活北寄貝壽司
平時食開紅色嘅北寄貝都係熟咗,今次食嘅係活北寄貝!! 食之前,阿信師傅叫我哋唔好影咁耐,一放落枱就要即刻食! 因為阿信會係上枱之前,拍一拍隻活北寄貝,佢就慢慢卷起!! 我哋驚叫完,就即刻食啦! 拍佢嘅原因係等佢嘅肌肉拉緊,食落比較爽口!! 真係好鮮甜同一平時嘅北寄貝無得比。

吞拿魚腩壽司
OMG! 阿信將成大舊拖羅拎出嚟切!! 我可唔可以食晒成舊? 你睇下啲脂肪,真係好似網紋咁,又非常平均,真係好吸引! 食落口真係入口即融,啲魚油香味湧出嚟,真係好正!!

三文魚籽杯
你睇下啲三文魚籽多到就嚟跌落嚟,唔好以為下面啲飯整高佢,真係真材實料咁多,下面啲飯只係得嗰杯咁高。認真講,三文魚籽仲多過啲飯。好鐘意阿信加埋柚子皮碎作配搭,好清新,而且三文魚籽雖係自家浸漬,比時出面嗰啲甜啲。

海膽杯(紫針海膽)
哈! 仲未完呀! 呢個海膽杯都係一樣多就嚟跌晒落嚟。阿信知道我哋好鐘意啲三文魚籽,所以特登加料畀我哋! 呢個海脆杯係用紫針海膽。紫針海膽被譽為日本高級料理中最香甜又兼具海水鮮味的海產之一。食落去膽肉好肥大,鮮味得嚟又帶有少少海水咸味,口感都幾Creamy。啲海膽真係多到啖啖都係海膽多過飯。

羽立海膽(白海膽)
紫針海膽並唔係最勁,原來仲有終極大老 -- 白海膽。白海膽顏色較淺,膽身較長,而且更為完整,膽肉就梗係仲肥美啦。入口同紫針海膽完全唔同,非常清新,係甘香清甜,而且口感較結實,海水味較少。阿信話唔係成日有得食㗎,要睇下好唔好彩,因為每年出產唔多。

魚湯
鮨文嘅湯都唔同啲,呢個魚湯真係又鮮又濃,好明顯落咗膠質十足又夠熱熨的精彩魚湯作結,就完成很滿足的一頓。
靜岡蜜瓜
食埋甜品就真係正囉,日本嘅生果一向都出名甜,呢個靜岡蜜瓜啱啱熟,好清甜。阿信話蜜瓜外皮啲紋愈粗愈密,就代表愈甜,下次我識揀啦!
2016-10-19
Wasabi