2018-09-03 82 瀏覽
朋友相約於尖沙咀食飯,一早訂定位嘅我哋,八點鐘準時到達,食完餐飯,今晚仲有下場,希望有個愉快嘅一晚。點了鮨一沙律, 完全驚喜, 冇諗過刺身會多個沙律菜,誇張到一個點。入面嘅海鮮種類很多,三文魚,章魚,蟹子等,林林總總,對海鮮敏感嘅人一定唔食得。 最重要其實係個醬,一般都只係普通沙律醬,冇諗過入面加芥末醬,令到少少刺激,增加食慾。手卷日本馬糞海膽, 一開始先點一條,最怕貨不對版,嚟到馬上加單,成半板馬糞海膽咁上,最重要夠新鮮,完全冇腥味,另外紫菜是脆的,已經夠驚喜。宮崎縣超甜粟米, 朋友話一定要食,都唔知有咩咁好,睇到個樣以為生嘅。 估唔到咬落超多汁,勁甜。日本真蠔,嘩嘩嘩,好大隻,好大隻,好大隻,重要的事要說3次。 入口甘甜,帶有淡淡嘅海水鹹味,最重要清潔得夠乾淨,完全唔會覺得放舊污糟野入口,好好味。今次一人食少少, 已經食到好多唔同嘢食,下次再來就要試下,串燒,壽司, 呢啲都係日本食物嘅精髓。

• 日本馬糞海膽手卷
  • 鮨一沙律
2018-09-03 102 瀏覽
對於我呢個海膽迷黎講,真係日日食海膽都唔會厭,今日男朋友帶我黎呢間有得食千層海膽的日本餐廳。因為我地無book位,所以等左差唔多一個鐘先有位,裡面地方唔算大,所以座位唔算好多亦都顯得有d逼。千層海膽黎啦~有大/細size可以選擇,我地叫左個細既。對比起食過咁多間既千層海膽黎講,呢度既海膽疊得唔係好靚,有少少東歪西倒,而且一眼望落去已經見到有少少水,唔似好新鮮,果然一食落去味道真係無預期中鮮甜☹️對於一個為左食海膽而黎既人黎講,真係有d失望~甲羅燒就幾好食~好香蟹膏味,而且有好多塊多士可以夾住食~
甲羅燒就幾好食~好香蟹膏味,而且有好多塊多士可以夾住食~
2018-09-02 106 瀏覽
又黎到八月尾就黎開學,梗係要食一餐好野啦。先黎個招牌沙律 - 鮨一沙律,有魚生配生熟海蝦,口感非常特別。蕃茄什至選用長野縣產既蕃茄,相當清甜唔覺酸,估佢唔到跟著試下超甜粟米,平時好少生食粟米,最多用黎煲下湯,呢個粟米好似食埋糖咁,食唔停口。跟著就有各式各樣既刺身,用料相當足夠,魚生又新鮮。食夠生野係時候食下熟野暖胃辣酒煮蜆食落有少少似泰國冬陰公湯味,但蘿白又好甜,唔覺意又食晒。呢度又有串燒同天婦羅,特別推介雞軟骨係連埋雞胸肉上,口感比齋雞軟骨更豐富。最後推介甲羅燒,哈哈,呢度係配多士,估唔到咁夾,比起齋食甲羅燒無咁重味,配搭岩岩好。
又黎到八月尾就黎開學,梗係要食一餐好野啦。

蕃茄什至選用長野縣產既蕃茄,相當清甜唔覺酸,估佢唔到

跟著就有各式各樣既刺身,用料相當足夠,魚生又新鮮。

食夠生野係時候食下熟野暖胃

2018-08-30 246 瀏覽
營商管理,鋪租是最大的敵人,為了減低成本,銀座式的食肆大行其道,由於少左walk in 客,惟有真功夫才能大收旺場。厚福街嘅鮨一就係因為口碑好,我専誠揀左佢同於尖沙咀工作的舊同事吃午飯。一早訂咗位,所以能夠坐在廚師面前的長吧枱,加上靠近窗邊,一杯一牒都特別醒神日本海葡萄蕃茄沙律🥗串串海葡萄係冲繩的海藻類,含鈣量豐富,口感像爆珠魚子 , 配合沙律菜🍅,特別清新爽口,零捨不同馬糞海膽手卷大堆頭海膽像蛋黃汁一様,鮮甜味美,配小飯做手卷,減輕滯溜的感覺,正宮崎縣超甜粟米單看外型像哈囉喂的乾粟米😝,沒想到是超甜爆汁,牙齒一咬下去,小心粟米汁會飛濺到遠方,粟米是經冷藏後切件,感覺舒爽,很讃👍日本真蠔,大得如手掌一樣,一口容不下,咬開係嫩滑爆汁,極度creamy ,中午吃真蠔,真係好豪👍👍👍有殼活帶子超級巨型帶子,原隻起肉,裙邊爽、脆、鮮,帶子肉精瑩剔透,清甜可口,肉質富彈性,未試過吃帶子可以吃得飽的,珍寶size 令你吃到夠,極度滿足😍😍😍日本冲繩苦瓜薄切苦瓜片,烤得焦香,加入味噌芝麻,手工簡單,味道不凡。日本味噌煮牛舌味噌湯滲著籮白汁的清甜,厚切牛舌、蘿蔔都非常入味,吃著喝著暖暖的大大滿足😋
日本海葡萄蕃茄沙律

日本海葡萄蕃茄沙律🥗
串串海葡萄係冲繩的海藻類,含鈣量豐富,
口感像爆珠魚子 , 配合沙律菜🍅,特別清新爽口,零捨不同
日本冲繩苦瓜
薄切苦瓜片,烤得焦香,加入味噌芝麻,手工簡單,味道不凡。

日本海葡萄蕃茄沙律
2018-08-29 345 瀏覽
呢間尖沙咀嘅樓上日本餐廳距離地鐵站好近,唔使三分鐘就到,今日喺附近shopping完就上嚟食返個靚靚晏晝一個人坐咗喺吧枱,靜靜地睇住廚師為我出餐,好似好得意好有型咁先來一個沙律前菜,主角係日本直送超甜蕃茄,仲有好多新鮮三文魚籽,食得好開心好美味刺身方面,普通三文魚吞拿魚就食得多,今次試吓呢條秋刀魚刺身,講真我都係第一次食,估唔到特別鮮甜好味,同平時一般燒秋刀魚味道係好大分別一片片魚生慢慢品嚐,魚肉鮮味加上口感特別細膩,好満足日本馬糞海膽,海膽分量十足,新鮮肥美,大大啖放進口裏,感覺特別爽差不多手掌般大的日本真蠔,鮮甜無比,配上蔥花紅蘿蔔絲簡直是一絕嘩!這隻有殻帶子鮮甜度十足,入口嗰種滿足感非筆墨所能形容,一啖一粒,好過癮串燒方面都好高水準,特別鍾意呢個雞腎串,鹹鹹地甜甜地,又爽又脆,口感特別強烈,正雞皮串燒,我又係第一次試,原來雞皮燒起嚟係咁香咁好味,不可不試啊燒雞翼就更加無得輸啦,唔係淨係周星馳先至鍾意食燒雞翼架,我都好鍾意食㗎

秋刀魚刺身
一片片魚生慢慢品嚐,魚肉鮮味加上口感特別細膩,好満足
日本馬糞海膽手卷
雞腎串
雞皮串
雞翼串
2018-08-26 120 瀏覽
今日真係快樂的星期,男友話今日可以陪我行街,食飯真係開心死,因為佢啱啱升職,真係要好好同佢食一餐,哈哈一於豪擦日本菜啦!獎勵吓佢。尖沙咀行咗成半個幾鐘,突然覺得有啲攰同肚餓,於是,我哋就在附近睇吓有乜野食,他上app搵到食日本野的鮨一,搭𨋢上到去已經有侍應係門口歡迎我哋,一般居酒屋特色坐得比較親密,但我愛這種舒適又不拘緊環境進餐~坐低後,佢就推介我哋食佢個招牌菜,日本真蠔和鮨一千層海膽。好! 你咁有誠意,我就成你貴言。於是,我就各叫一個。❤️日本真蠔超級大隻,嘩嘩聲,超級新鮮及有D海水味,好鮮味又唔腥,超fresh。難怪是店內推介👍🏻👍🏻👍🏻嘩!一定要試。❤️鮨一千層海膽賣相已好吸引,色彩繽紛,D海膽好多,鮮甜好美味,吞拿魚蓉都唔錯,魚生飯咁食其實幾正,一層一層疊得好靚,最頂上仲有金泊👍🏻你唔好睇佢細細杯,食晒都好夠飽,簡直豪華超值。一輪驚喜之後就食番個❤️吞拿魚刺身沙律,因應當時有咩時令既魚來做刺身沙律,刺身沙律入面有吞拿魚厚切刺身而且幾多片,刺身沙律第一次食,味道又幾夾,好好味。當然唔係好夠飽要食啲壽司❤️小肌壽司夏天銀身魚較肥美,酸香魚味平衡,超好吃,平時好少有。❤️白蝦壽司味道感覺比一般
❤️白蝦壽司味道感覺比一般蝦的味道還要再濃厚一些,味道份外甜滑鮮香。
❤️目光魚壽司難得地有相當多的脂肪,可以一口脆脆的咬下去,清淡味美!
❤️鰤魚壽司師傅善用食材,誠意可加,加上壽司食味香口,值得一讚。
❤️蜜柑鯛大約切成了13薄片,每片也切得薄薄的呈半透狀,入口帶點爽身,口感實在,味道鮮甜完全沒有腥味,再沾醬汁令味道更鮮,非常適合
❤️清酒煮蜆,蛽沒有沙好淸甜,我們平分各飲了兩大碗清湯
❤️華味鳥雞翼串,雞翼燒得香口,肉質很嫩滑,入口乾身得來又啖啖肉絕無油膩膩之弊,外皮亦沒有過燶的現象,另一出色之作

雖然餐廳收費不是便宜,用上矜貴的食材是物超所值,餐廳的口碑十分好~難怪有那麼多熟客再來光臨的,原因相信是~能在香港吃到高水準的日本料理
2018-08-25 126 瀏覽
女朋友生日想食日本野,係朋友既推薦之下黎左鮨一日本料理。 我地分別order 左鮨一魚生飯同親子三文魚丼。三文魚非常肥美,而且其他魚生都好新鮮,唔會覺得有腥味。今次去食既時候雖然係星期六,但因為入座時間係1點後,所以唔需要等位就可以入座。建議如果想食既話,都可以事先打電話去book 左位先。 而且上菜的速度都算快,環境亦都好整潔。而且午市套餐價錢在食日本野黎無論質素同價錢都幾抵,性價比高,值得推薦和再去!

2018-08-25
慶祝紀念
生日
2018-08-25 99 瀏覽
尋日係尖沙咀做完野想搵d野食,行下行下,親愛的女朋友又話想食壽司,正當佢講完之際,在我們的頭頂上正好發現呢間餐廳,所以我就係咁比佢拉左入去食...可以睇住司傅為我地預備~鮨:眾所周知,係壽司的意思,餐廳名叫鮨一,以字面推測就係NO.1既壽司店,所以我地係抱著期望入去,希望唔會令我地失望啦...富崎縣栗米,平時係屋企食開媽咪煮既熱辣辣栗米,但呢一個係冷的,食落都好清甜爽口!日本馬糞海膽可以話係好難忘,連飯一齊食加紫菜一啖,認真過癮!喜知次,由於我地都係好鐘意食魚,所以叫左條日本魚(應該係),烹調方法都令我地有驚喜,好似烤魚的感覺好特別!而且味道偏濃味,岩晒我地!

可以睇住司傅為我地預備~

2018-08-23 134 瀏覽
友人好鐘意食日本野, 而家大都鐘意食海膽呢個大家都未試過 本著試下無妨既心態証樓試下點知我地首先叫左個海膽DON大家都見到 海膽係幾咁厚呢而且味道都好好 好鮮之後唔夠喉 叫多個海膽手卷一樣....海膽份量十足!!!完全滿足哂我地兩位海膽迷最後叫多10款sushisushi材料都好新鮮呢間新嘗試果然唔錯一定會再黎
友人好鐘意食日本野, 而家大都鐘意食海膽
呢個大家都未試過
 本著試下無妨既心態証樓試下
點知

我地首先叫左個海膽DON
大家都見到 海膽係幾咁厚呢
而且味道都好好 好鮮

之後唔夠喉 叫多個海膽手卷

一樣....海膽份量十足!!!
完全滿足哂我地兩位海膽迷

最後叫多10款sushi

sushi材料都好新鮮
呢間新嘗試果然唔錯
一定會再黎
2018-07-21
2018-08-21 131 瀏覽
經朋友介紹去左試鮨一,餐廳不大,限食90分鐘,menu內多數是壽司刺身,我地反而以熟食為主,鰻魚炒飯及海膽炒飯都好好食,點左3客卷物,拖羅蔥蔥卷—蔥味濃郁,提高了拖羅鮮味,大蝦反卷—味夠濃,好食,牛油果軟殻蟹,牛油果非常新鮮,冇草青味,配上軟殻蟹是一流,清酒煮蜆,蜆肉不多,但好鮮甜,但冇落漏單,因為時間關係,冇再點返了,整體不俗,食材是新鮮
2018-08-20 786 瀏覽
千層海膽係「鮨一」招牌之一。亦因為電視節目重點介紹,各食評亦大讚話好,今日就到此嘗嘗。亦想在此推介一下😊海膽面層舖了少許金箔,令人觸目;份量亦十足。下層有吞拿魚茸,最底層應該係赤醋飯,醋味更能提升海膽嘅鮮甜味😋魚生刺生,擺盤優雅又精緻。全部魚生都是師傅發板,海膽,拖羅和生蝦都非常甜美。比較起外面的廚師發板,份量算大。而且亦不是低次檔的海產。蠻有心思👍🏻大家想食魚生刺生周圍都有,但宮崎縣既粟米,每年只有年中先至有,生食不用烹調,鮮甜多汁。咬一口,玉米汁都爆發出來😋不過好多人亦未必肯食$98份粟米,實在奢侈😅不過當你試過一次,就太難忘,又點捨得唔叫一份。至於黑鮪中拖羅,比起拼盤的拖羅確有區別,不知道是什麼回事。老實評價就只算普通。雖然新鮮,但沒有入口融化嘅口感。不爽🙄大蝦反卷外觀別緻,蝦肉結實,面層香脆,而且在卷外沾滿了天婦羅脆片,額外脆口,真係好有誠意嘅卷物👏🏻👏🏻吃完不夠喉,再散點了火炙蝶魚邊和三文魚腩壽司,水準亦不錯😊

千層海膽飯

特上錦繡刺身

宮崎縣粟米

日本黑鮪中拖羅

大蝦天婦羅反卷

吃完不夠喉,再散點了火炙蝶魚邊和三文魚腩壽司,水準亦不錯😊

2018-08-12
千層海膽飯
特上錦繡刺身
宮崎縣粟米
日本黑鮪中拖羅
大蝦天婦羅反卷
2018-08-17 123 瀏覽
中午來這裡食飯 點了個午餐特色 一個大海膽飯 那些海膽又甘又苦 完全沒鮮味 份量得个多 材料完全不新鮮 那些海膽還差過超市買的 想都想不明為什麼還那麼多人去 食到我還怕回到家屙啊
2018-08-16 2300 瀏覽
成日去尖沙咀食飯應開始食都唔知食乜好啦!係No idea嘅情況下,跟咗朋友嚟咗呢一間居酒屋食晚飯,好彩朋友提早幾日book左位,唔係可能冇機會食,full晒Booking啊!出左糧黎番個Omakase🤤🤤🤤我哋坐喺吧枱度,可以一邊睇住料理師傅製作美食,一邊飲酒談天!八點半,餐廳依然仲係好多人!座無虛席!有廚師推介嘅美食作參考而我哋就揀咗omakasa ! 唔洗自己諗食咩好第一次食日本可以葡萄番茄沙律,食落口口感好得意。脆卜卜的口感,非常之爽口,而且食落去好新鮮!加少少醋已經好好味啦!平時食開嘅刪號一般都唔算話好大隻,但係呢度嘅生蠔大個隻手掌😂!食落口好creamy ,海水味十足!食咗隻已經好滿足啦之後叫咗個蜜柑鯛刺身,從未試過食到咁新鮮咁爽口彈牙嘅魚刺身!師傅將與切得薄薄的晶凝通透咁,好靚靚我哋每人再食多一個海膽手卷!海膽手卷一度真係嚇親!好大條呀!有成版海膽喺油漬飯上面。海膽份量多過啲飯,一啖食落去滿口都係海膽嘅甘香息口真係好滿足!其實食到咁上下已經好飽啦,飲一兩杯清酒幫助消化先!

八點半,餐廳依然仲係好多人!座無虛席!

其實食到咁上下已經好飽啦,飲一兩杯清酒幫助消化先!
  • 日本厚岸蠔
2018-08-11 297 瀏覽
.好耐之前,香港出現咗一個叫做海膽杯嘅風潮,而依家出名嘅餐廳所剩無幾。.今次我專登去回味返鮨一,眼見晚市叫海膽杯嘅人唔多,不過我都決定再食多一次。.之前提過佢有兩種size ,而佢所用嘅赤醋飯都係無變。唯一一樣改變左嘅就係佢所用嘅海膽。如果我無估錯,佢之前用嘅係加拿大海膽,屬於厚身但帶有少少苦澀味。而佢依家轉左用嘅係日本海膽,雖然海膽冇疊得咁高,但味道鮮甜好多,好似會係口入面化開咁。依個可以加分!!
千層海膽飯(大)
千層海膽飯(大)
2018-08-10 231 瀏覽
喜歡日本菜嘅港女們 聚會都要選擇位於尖沙咀嘅呢間鮨一 午餐時間呢到 唔太多人坐得比較舒服傾計可以暢所欲言 同時唔洗book位亦都係考慮因素之一鮨一招牌沙律 由厚角切魚生 沙律菜 同埋超甜蕃茄組成 三文魚 油甘魚 劍魚 鰻魚等嘅魚生粒粒 非常鮮甜厚肉 加上超甜蕃茄同沙律醬配合得天衣無縫 好開胃獅魚刺身 係少女嘅粉紅色非常吸引 味道鮮甜 魚味唔太濃日本真蠔 較淡海水味 勝在夠新鮮同creamy 蜜柑鯛 同樣地魚味較淡 但係鮮甜度十足 配上特製醬汁更加引人入勝 華味鳥煙燻雞刺身 雞肉刺身好多人都唔敢食 但係呢味雞刺身食落似煙燻火腿或者parma ham嘅感覺 非常惹味串燒部份 華味鳥雞肝 雞翼 雞胸 雞皮 雞尾尖 雞心用上內臟部分去串燒 上面加上燒汁遮蓋咗內臟嘅騷味 雞翼燒到外皮脆入面多汁 難度極高

1949 瀏覽

2031 瀏覽