2018-09-03
朋友相約於尖沙咀食飯,一早訂定位嘅我哋,八點鐘準時到達,食完餐飯,今晚仲有下場,希望有個愉快嘅一晚。點了鮨一沙律, 完全驚喜, 冇諗過刺身會多個沙律菜,誇張到一個點。入面嘅海鮮種類很多,三文魚,章魚,蟹子等,林林總總,對海鮮敏感嘅人一定唔食得。 最重要其實係個醬,一般都只係普通沙律醬,冇諗過入面加芥末醬,令到少少刺激,增加食慾。手卷日本馬糞海膽, 一開始先點一條,最怕貨不對版,嚟到馬上加單,成半板馬糞海膽咁上,最重要夠新鮮,完全冇腥味,另外紫菜是脆的,已經夠驚喜。宮崎縣超甜粟米, 朋友話一定要食,都唔知有咩咁好,睇到個樣以為生嘅。 估唔到咬落超多汁,勁甜。日本真蠔,嘩嘩嘩,好大隻,好大隻,好大隻,重要的事要說3次。 入口甘甜,帶有淡淡嘅海水鹹味,最重要清潔得夠乾淨,完全唔會覺得放舊污糟野入口,好好味。今次一人食少少, 已經食到好多唔同嘢食,下次再來就要試下,串燒,壽司, 呢啲都係日本食物嘅精髓。