鮨一日本料理喺尖沙咀厚福街嘅鮨一,餐廳有兩層,今次坐咗喺bar枱,可以一邊食一邊望住師父即叫即整,餐廳環境採用傳統江戶前風格,好似去咗地道日本餐廳咁,座位亦坐得舒適,出尖沙咀想食日本菜可以一試!豐盛丼午市堂食享用即享特別優惠,$198就可以歎到海膽、三文魚籽、拖羅蓉同赤蝦,刺身新鮮厚身,非常足料又抵食!甲羅燒蟹蓋入面嘅蟹膏同蟹肉香味十足,蟹膏鮮味濃,燒得剛剛好,撈勻蛋黃配搭埋烤多士食,值得一試!特上八貫目配細烏冬壽司飯特別加入咗以酒粕發酵嘅「赤醋」,有淡淡酒香,配搭油脂豐富嘅刺身,鮮味突出,入口魚油香豐富,最後仲有烏冬作結,抵食!
鮨一日本料理

豐盛丼

甲羅燒

特上八貫目配細烏冬
2022-06-14 474 瀏覽
今次朋友話帶我去試一間唔錯既居酒屋,我當然有叫最愛食既三文魚刺身,好新鮮,脂肪分佈平均,我地仲有叫左辣酒煮蜆,天婦羅,煙肉荔枝卷同埋雞泡魚乾。要介紹煙肉荔枝卷,好出色,兩樣野夾埋一齊食,好特別,未試過。另外雞泡魚乾係朋友介紹我食,雞泡魚乾相當好吃,唔太乾,有口感,同埋平時好少食雞泡魚,我覺得可以再去,下次要試千層海膽飯。
2022-06-04 846 瀏覽
限聚令放寬後第一餐日本料理,當然要食餐好,朋友訂了6:30pm, 限時食到8pm.入到去要上20樓坐bar檯,師傅是香港師傅,都有3-4人為客人準備好食物。我們叫了雜錦魚生,有海膽、白身魚、tuna, 還叫了螢光魷魚、枝豆, 三文魚sashimi等當送酒食,我們還叫了清酒。sashimi十分新鮮,不錯!之後叫了串燒,串燒不是太好食,所以大家不用叫串燒,在這食sashimi就好。 另外又叫了燒餅、脆脆的,和芝士年糕,很好食。最後我們食到8:30pm也沒趕我們走,服務也算不錯。
2022-05-28
  • 八爪魚燒餅
  • 芝士年糕
2022-05-27 618 瀏覽
相信香港人對「鮨」呢個字一啲都唔陌生,因為鍾意食魚生壽司日本嘢嘅你一定有食過呢個字嘅舖頭今日我揀咗佢其中嘅一份子「鮨一」🤪首先有睇過佢舖頭嘅大家都知道佢哋嘅千層海膽飯除咗個樣吸引之外鍾意食海膽嘅你一定好興奮呀當然喺香港食好嘢性價比係大家會諗嘅嘢啦真心推介呢一間性價比極高啊🤣😎大份千層海膽飯真係可以話淡淡都係海膽加飯 加上紫菜完美最緊要海膽唔出水有新鮮呢個人喜歡咁樣直接食唔加Wasabi😌咁樣食先食到風味清酒煮蜆去到邊度日本嘢又呢樣食乜我就一定會叫首先個湯,已經聞到浸酒味,識落冇令我失望最緊要係冇沙!!!味增牛舌我個朋友對牛舌都好有一份執着呢間舖頭佢話口感有100分唔鹹又多100分唔好問我總共有幾多分總之佢就話係滿分😋😋其他嘢食其實都好高質嘅,不過我覺得呢三款大家一定要去食囉😎
今日我揀咗佢其中嘅一份子「鮨一」🤪

個人喜歡咁樣直接食
唔加Wasabi😌咁樣食先食到風味

清酒煮蜆
去到邊度日本嘢又呢樣食乜我就一定會叫
首先個湯,已經聞到浸酒味,識落冇令我失望
最緊要係冇沙!!!

味增牛舌
我個朋友對牛舌都好有一份執着
呢間舖頭佢話口感有100分唔鹹又多100分
唔好問我總共有幾多分總之佢就話係滿分😋😋

其他嘢食其實都好高質嘅,不過我覺得呢三款大家一定要去食囉😎
2022-05-02 406 瀏覽
有一陣都冇食過日本野心血來潮諗起鮨一一間要上樓既日式居酒屋清清地食個刺身飯入面既刺身每款都好海鮮對得住個價錢尤其係個海膽好鮮甜,冇異味個蝦都好彈牙下次去我會想試下啲熟食好似都幾唔錯咁
有一陣都冇食過日本野
心血來潮諗起鮨一
一間要上樓既日式居酒屋
清清地食個刺身
入面既刺身每款都好海鮮
對得住個價錢
尤其係個海膽好鮮甜,冇異味
個蝦都好彈牙
下次去我會想試下啲熟食
好似都幾唔錯咁
無時無刻都心心念念鄉下(;´༎ຶД༎ຶ`) 無得去旅行唯有搵下日本嘢食下🇯🇵 估唔到真係有日本嘅味道同質素🤤 好驚喜呢(〃'▽'〃)千層海膽飯·細 $198日本膽 +$50勁lucky嗰日有日本膽 雖然要加錢但都好開心😍海膽食落去一啲都唔腥 而且超級creamy味道仲要勁鮮甜 勁似食緊雪糕⎛ -᷄ ᴥ -᷅ ⎞೯用紫菜包住嚟食真係勁滿足🫶🏻下次都一定會encore⚗︎·̫⚗︎特上十貫目 $348款款都好吸引好精緻♡ 而且每款都好新鮮*⸜( •ᴗ• )⸝*壽司飯加咗醋同醬油 就咁食已經好夠味😳金目鯛有兩件 一件有燒一件刺身味道香口 肉質肥美 入口即溶(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)蝦爽口彈牙 食得出係新鮮蝦🦐入口甜甜地 真心好好食😋活北寄貝 $298第一次食活北寄貝 原隻切片ॱଳॱ入口超級爽口 而且好新鮮 味道鮮甜🖖🏻日本真蠔·米崎蠔 $78對比其他食材隻蠔真係一般般 無其他食材咁新鮮😫有少少失望呢🙍🏻‍♀️特盛蒲燒鰻魚飯定食 $168呢個定食真係 不 得 了.ᐟ.ᐟ 條鰻魚大過我手掌✋🏻外層燒到焦香 好重鰻魚味(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)同埋成set仲有沙律🥗 味噌湯 茶碗蒸 同埋牛舌除咗牛舌味道比較腥臭🫢 其他都好好食😋劍魚腩

千層海膽飯·細 $198
下次都一定會encore⚗︎·̫⚗︎

特上十貫目 $348
壽司飯加咗醋同醬油 就咁食已經好夠味😳
金目鯛有兩件 一件有燒一件刺身
味道香口 肉質肥美 入口即溶(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)
蝦爽口彈牙 食得出係新鮮蝦🦐

對比其他食材隻蠔真係一般般 無其他食材咁新鮮😫
有少少失望呢🙍🏻‍♀️

特盛蒲燒鰻魚飯定食 $168
呢個定食真係 不 得 了.ᐟ.ᐟ 條鰻魚大過我手掌✋🏻
外層燒到焦香 好重鰻魚味(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)
同埋成set仲有沙律🥗 味噌湯 茶碗蒸 同埋牛舌

👾味道:8.5/10
🔙回頭率:8/10
(10分最高)
2022-04-18 327 瀏覽
🇯🇵鮨一日本料理午市時段包前菜、沙律、麵豉湯同茶碗蒸。加$6有三塊三文魚刺身(但品質係爭鮮程度🤣)🥢五品刺身定食 $98 見到每一塊都係好有厚度 完全係一塊等於三塊 加錢可轉醋飯 真心建議大家加錢 本身配既白飯係熱辣辣 配刺身好奇怪 除非你enjoy 冰火交融既感覺🙈🥢香蔥吞拿魚反卷 $92 反卷入面包住既係青瓜絲 on top 配搭吞拿魚蓉 都幾fresh 92蚊4件就貴少少 過下口癮都幾好🥢特上八貫目壽司配細烏冬 $138本身係餐牌冇寫到明冇邊類型既壽司 上枱目有海膽都幾驚喜👍🏻 細烏冬比想像中大 都幾飽肚🥢千層海膽飯(細) $198海膽下面配吞拿魚蓉醋飯 海膽完全唔腥 好新鮮🤤🤤味道:9/10🍽賣相:8/10✨環境:8/10👩🏻‍🍳服務:9/10👍🏻CP值:8/10⌛️用餐時段:午市🤰🏻回頭值: 100% 註: 已經回頭左好幾次✌🏻—————————————-🎯地址: 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18樓營業時間: 星期一至日 12:00-21:00 電話: 37059227

🇯🇵鮨一日本料理

地址: 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18樓
營業時間: 星期一至日 12:00-21:00
電話: 37059227

2022-04-16 293 瀏覽
又嚟到幫襯黃店系列啦 呢間位於尖沙咀藍馬商業大廈嘅鮨一日本料理十分full booking 一位難求叫咗個鮨一沙律上面已經有帶子刺身 三文魚等等 加埋粟米同秘製沙律醋 十分開胃

2022-04-05 430 瀏覽
實在係好耐冇出街食嘢,難得今日係假期,約咗阿仔兩個人一齊出尖沙咀食日本餐。呢間餐廳聞名已久,佢嘅海膽飯尤其是出名,終於有機會同阿仔一齊去試餐。因為係臨時決定的,所以冇訂到位,去到嘅時候已經係下晝2:30,本以為唔需要等位,點知前面仲有兩個人,幸好我哋等咗約15分鐘就已經有人埋單,仲好彩唔需要坐吧枱。餐廳好細,所以限每台只能夠坐90分鐘,方便佢哋轉枱。我哋埋位嘅時候後邊已經有六個人喺度等位,今次知道咗地方,下次去之前一定要打電話去book咗位先,以免要排隊。等位嘅時候已經睇咗餐牌,我一心係要食海膽飯,阿仔就要咗半價特別優惠丰盛don,除此之外,阿仔仲嗌咗三串串燒。可能真係太耐冇食海膽喇,覺得啲海膽非常之鮮甜,軟軟腍腍嘅口感,帶啲咸咸哋嘅海水味,用紫菜片包住食入口有種溶化了的感覺,真係一流享受。阿仔話佢嘅丰盛don都非常好味,入面有海膽 、魚籽、拖羅蓉、赤蝦,仲有一個雞蛋,甘大碗只係收198,真係非常之物有所值。三串串燒要嘅係牛舌、雞腎同豬肉包蘆筍,食落味道不過不失,下次有機會再嚟會試佢其他嘅食品。

2022-04-03
15 分鐘 (堂食)
2022-03-12 4916 瀏覽
◘ 豐盛丼呢個丼岩晒貪心既小豬,即係我😌!有海膽、三文魚籽、拖羅蓉、赤蝦。份量十足,令人🤩眼睛發亮!壽司飯無論軟硬、溫度都好中我口味,原本幾期待海膽,可惜少腥有啲失望,但有我至愛既拖羅蓉補返數🥰三隻笑蝦蝦真係要大大力讚,又鮮又爽口彈牙👍🏻呢一啖有齊所有料,鮮味出眾,加上三文魚籽係我口腔口爆💥😳哎唷~幸福屎嚕~~◘ 照燒雞扒飯可能要即燒最遲黎到,飯都幾細碗😅好彩雞扒都大塊,雞皮燒得香口,肉質juicy又滑溜,加上大量既照燒汁,另一半都覺得唔錯。午市定食會有埋味噌湯、燉蛋、沙律。湯同沙津正常發揮,燉蛋係我見過最迷你既🤣但味道可以既。◘ 辣味噌煮和牛腹Openrice都見多人推,比我想像細碗,辣度易接受,略嫌味噌太重口味太鹹😗而和牛腹有啲似牛腩都有六七舊,勁稔牛味又重,煮得好入味真心非常好食😋有兩三舊白蘿蔔墊底,索晒啲辣汁幾唔錯,不過唔知係冷氣太凍定本身唔夠熱,溫度控制得差啲,呢到我要扣少少分,真係少少ja🤏🏻🤣◘ 鹽燒牛舌我好鍾意食牛舌🥰適當既厚度幾有口感,亦唔算好油,不過我就覺得唔夠香口,調味淡左丁丁,而且有少少韌😅些少失望既。◘ 煙肉荔枝卷😳呢個有驚喜!煙肉唔肥已經令我有興趣,裡面包住

◘ 豐盛丼

◘ 照燒雞扒飯

◘ 辣味噌煮和牛腹

◘ 鹽燒牛舌

◘ 煙肉荔枝卷
😳呢個有驚喜!煙肉唔肥已經令我有興趣,裡面包住粒好甜好稔好香既荔枝😋😋荔枝加熱後清甜度大大提升,同煙肉互相發揮同時亦能補缺彼此缺點,的確令串燒加分唔少👍🏻平時唔鍾意食荔枝既另一半都食左兩粒!

午餐
  • 辣味增和牛腹
  • 煙肉荔枝卷
  • 照燒雞扒丼
  • 豐盛丼
2022-03-06 503 瀏覽
鮨一尖沙咀有質素日本料理兼唔洗訂位千層海膽飯😋(日本海膽)日本真蠔🦪香蔥施羅反卷🍣三文魚親子反卷🐠免治雞肉串🐤雞泡魚干🐡海膽性價比高 可加插生日牌慶祝居酒屋必食免治雞肉 但有點咸雞泡魚干出色😋總結尖沙咀食日本菜冇訂位之選推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鮨一
尖沙咀有質素日本料理兼唔洗訂位

千層海膽飯😋(日本海膽)
日本真蠔🦪

雞泡魚干出色😋

總結尖沙咀食日本菜冇訂位之選

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
去尖沙咀除左諗起可以去飲返杯酒放鬆一下之外,其實仲有好多隱世小店係商業大廈中等待被發現既機會。💡今次終於去試既居酒屋,除左食材優質環境仲令小編諗起好耐都冇去過既日本阿。係時侯回味懷念下啦!💭💭Let’s Go!!💨💨🍽鮨一日本料理🥢🍣特上十貫目($348)由廚師發辦精心挑選當日既新鮮食材,壽司既質素幾好而家且材料新鮮,當中赤蝦蝦味濃肉質軟滑,帆立貝鮮甜,拖羅夠肥美,鰈魚肉質軟嫩而且經炙燒後魚油香噴噴入口即化。🍚鮨一海膽飯(小) ($198)海膽基本上係日本料理既必點option,見到四格疊高左既海膽配埋拖羅蓉以及赤醋飯,IGable阿!! 海膽夠新鮮帶甘甜,份量上好似食極都仲有咁,滿足!🔥甲羅燒(98)以蟹膏、蟹肉及蛋黃既配合組成,將材料混合攪拌,再搽上香脆多士,味道層次感豐富而且蟹味好濃郁。好推介大家點黎食阿!💡小知識:甲羅燒是日本傳統燒烤的名物,但原來另一個名叫做燒味噌蟹蓋,係蟹蓋上除了加了蟹膏、蟹肉之外,仲會加埋蛋黃及蔥配料!😍🍤炸蝦天婦羅($92)炸蝦天婦羅熱辣辣上枱,脆卜卜而且脆漿唔算好厚身,赤蝦肉質夠新鮮仲爽口彈牙添。🦪辣酒煮廣島蠔 ($88)廣島蠔大隻夠飽滿,加左芫茜香氣
Let’s Go!!💨💨

🍽鮨一日本料理🥢

🍣特上十貫目($348)

🍚鮨一海膽飯(小) ($198)

🔥甲羅燒(98)

🍤炸蝦天婦羅($92)

🦪辣酒煮廣島蠔 ($88)
廣島蠔大隻夠飽滿,加左芫茜香氣好唔同,而且經辣酒煮過後帶出蠔既鮮甜,湯底帶微辣仲有大根既清甜,不錯不錯。

🍽 鮨一日本料理 @g_one_tst
🏡 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #hongkong #相機食先 #良心小店
2021-11-18
15 分鐘 (堂食)
  • 特上十貫目
  • 甲羅燒
  • 辣酒煮廣島蠔
  • 千層海膽飯
2022-01-27 5520 瀏覽
上個星期同朋友一齊去尖沙咀食晚飯~大家都有同感覺得呢度真係超高質日本居酒屋因為食物質素非常高級,真係一分錢一分貨,衝擊味蕾嘅感覺!一行入去就見到眾多酒選擇,日本酒嘅特色就係每一款嘅口感都唔同鍾意飲日本酒嘅不妨可以叫佢哋推介去飲~特上十貫目每一件都製作得好精緻呀~大大塊刺身包裹着已經沾滿豉油的刺身飯~入口即溶而且非常新鮮!就算海膽都非常甜美可口,真係難到好開心秋刀魚刺身平時比較少食,所以覺得口感好特別,肉質鮮嫩😚一下子就愛上了米崎蠔日本直送,即叫即開,肥美可口,令人即刻懷念喺日本旅行嘅感覺~白子刺身其實就是雄性魚類嘅生殖腺,連日本人都會視之為美味。因為含豐富蛋白質、維他命D等,有滋陰養顏效果~女仔當然更加鍾意食啦辣味噌煮和牛腹除咗凍食當然要食少少熱食,中和返個胃。呢個有特別醃製嘅和牛腹,味道辣辣地刺激味蕾~而且肥瘦適中值得一試
上個星期同朋友一齊去尖沙咀食晚飯~
大家都有同感覺得呢度真係超高質日本居酒屋

因為食物質素非常高級,
真係一分錢一分貨,衝擊味蕾嘅感覺!

一行入去就見到眾多酒選擇,
日本酒嘅特色就係每一款嘅口感都唔同

鍾意飲日本酒嘅不妨可以叫佢哋推介去飲~

特上十貫目
每一件都製作得好精緻呀~

大大塊刺身包裹着已經沾滿豉油的刺身飯~
入口即溶而且非常新鮮!

就算海膽都非常甜美可口,真係難到好開心

秋刀魚刺身
平時比較少食,所以覺得口感好特別,肉質鮮嫩😚一下子就愛上了

米崎蠔

白子刺身
其實就是雄性魚類嘅生殖腺,連日本人都會視之為美味。
因為含豐富蛋白質、維他命D等,有滋陰養顏效果~
女仔當然更加鍾意食啦

辣味噌煮和牛腹
除咗凍食當然要食少少熱食,中和返個胃。
呢個有特別醃製嘅和牛腹,味道辣辣地刺激味蕾~
而且肥瘦適中
值得一試

2022-01-16 343 瀏覽
What time is it?It is lunch time🥴❤️尖沙咀做完野餓餓地🤤又係時候去食街🍽厚福街搵野食做野咁辛苦🙈不如獎勵下自己😳食架野🐮A5和牛sashimi生食A5牛真係第一次☺️不同於平時烤肉嘅油香有肉嘅鮮甜味🥩加埋蛋絲、蔥絲同紫菜絲 🥗打埋隻日本蛋入去撈埋🤤真係啖啖juicy 啖啖甘(本人覺得A5 烤完好食d 🌋因d 油香會爆出黎)🍣雜錦魚生套餐魚生新鮮好食🐟夠水準個蒸蛋特別好食🥚
What time is it?
It is lunch time🥴❤️
A5和牛sashimi
生食A5牛真係第一次☺️
不同於平時烤肉嘅油香
有肉嘅鮮甜味🥩
加埋蛋絲、蔥絲同紫菜絲 🥗
打埋隻日本蛋入去撈埋🤤真係啖啖juicy 啖啖甘
(本人覺得A5 烤完好食d 🌋因d 油香會爆出黎)

🍣雜錦魚生套餐
午餐
A5和牛刺身丼定食
五品刺身飯定食
2022-01-04 371 瀏覽
鮨一位於食街厚福街,食物精緻味美,如果分食的話,要忍住只吃一半,是友情考驗!早來了,沒坐吧檯,仍可看師傅忙碌。不清楚份量,先叫了個小海膽飯,大小像杯雪糕,不同種類的海膽疊起,米飯小小一團壓在最底,軟綿綿的,更像各種口味的雪糕了。雖然叫不出名字,但全部都非常鮮美,入口即溶,回味無窮,下次得叫正常分量,食相才不致太猴急。之前沒有吃過甲羅燒,原來是蟹蓋上有蟹膏蟹肉和蛋黃,可能趕上了吃蟹的尾班車,光端來已經香氣四溢,小心翼翼地挑著蟹膏,塗在剛烤好的多士,小口小口地吃,鮮味令人感覺幸福。相較起來,茶漬飯和牛舌沒留下太大印象,但都是水準不錯的選擇。拿了點飯配甲羅燒,茶味也顯得清新。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍鮨一 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18樓@g_one_tst🥰 甲羅燒和海膽飯非常新鮮味美🤔份量偏小,可以多點幾樣鮨一海膽飯(小)💲7️⃣8️⃣甲羅燒💲9️⃣8️⃣燒三文魚茶漬飯💲4️⃣2️⃣鹽燒牛舌 💲3️⃣8️⃣

📍鮨一

尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18樓

@g_one_tst

🥰 甲羅燒和海膽飯非常新鮮味美

🤔份量偏小,可以多點幾樣

鮨一海膽飯(小)💲7️⃣8️⃣

甲羅燒💲9️⃣8️⃣