2022-10-09 152 瀏覽
芥辣八爪魚手卷中伏篇首先,成件手卷就係一pat嘢趴係張紫菜上面。作為一件手卷,佢完全拎唔起。但我都係努力咁拎起咗,結果嗰pat嘢跌晒出嚟。重點就係,佢超級難食,除咗苦味我完全諗唔到第二個形容詞形容佢。不過,佢其他食物係正常嘅。
芥辣八爪魚手卷中伏篇

不過,佢其他食物係正常嘅。
2022-10-09
2022-10-09 134 瀏覽
臨近紀念日,搵返間餐廳同老公慶祝下先🎉我地去咗尖沙咀嘅「鮨一日本料理」。今次係第二次食,上次嚟就係老公生日😘今次同樣安排咗坐20樓。坐係Bar枱可以見到師傅切魚生同處理食材~鰹魚番茄沙律中間日本溫室蕃茄切開六瓣,超甜超多汁。加上沙律菜,好清新。鰹魚厚肉軟腍帶有魚甘香,啖啖肉,好滿足。特上錦繡刺身(8款,各2切)共有8款刺身,有海膽、牡丹蝦、帶子、拖羅、秋刀魚、真鯛、劍魚腩。每款都好厚切好肥美。海膽份量好慷慨,鮮甜帶回甘。香蔥拖羅飯卷 (四件)被刮成蓉的拖羅軟綿細滑。上層加咗芝麻、葱花,同埋卷物中包住青瓜絲,味道清新。清酒煮蜆蜆肉充滿濃濃的酒香,而湯汁則因蜆肉而變得清甜鮮美。我差啲飲曬湯汁!鹽燒三文魚鰭(兩件)三文魚表面燒理金黃色,口感好香脆,加啲檸檬汁調味已經好好味。.📍鮨一日本料理 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓

鰹魚番茄沙律

特上錦繡刺身(8款,各2切)
海膽份量好慷慨,鮮甜帶回甘。

香蔥拖羅飯卷 (四件)

清酒煮蜆

鹽燒三文魚鰭(兩件)
📍鮨一日本料理
尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓
2022-10-06 246 瀏覽
今日約咗個朋友喺尖沙咀睇明日戰記,睇完之後佢話有一間日本嘢朋友介紹想試下,我哋想openrice搵電話同地址,差唔多到食飯時間,好彩仲有位 佢位於商業大廈,有幾層,環境舒適Menu 選擇都好多,我哋望下隔離枱,上openrice 睇下有咩介,最後都揀咗嘢食 鰹魚番茄沙律番茄非常新鮮多汁 , 番茄沙律配鰹魚食味道都幾夾 仙風趾蠔,石恆貝對上一次食咁大隻生蠔都幾年前係日本,食落去口感好Creamy 我地想試石恆貝原味,特登唔加任何嘢去食,新鮮好味 鮨一手卷同鮮帶子海膽手卷呢個手卷不得了,賣相又靚,分量又多,海膽帶子又新鮮,本來諗住一啖食曬,最後都要分兩三啖 免治雞肉串第一次雞肉串加雞蛋食,食法幾得意不過個人唔係太鍾意食生蛋,不過我朋友話味道都幾夾軟殼蟹天婦羅熱辣辣,非常脆口 味噌煮牛舌厚切牛舌,裏面又有白蘿蔔,份量好多,三四個人飲都得 鹽燒牛小排飲埋個湯已經飽曬,好彩鹽燒牛小排,細細粒,燒得啱啱好非常入味

佢位於商業大廈,有幾層,環境舒適

鰹魚番茄沙律
番茄非常新鮮多汁 , 番茄沙律配鰹魚食味道都幾夾

仙風趾蠔,石恆貝

我地想試石恆貝原味,特登唔加任何嘢去食,新鮮好味

鮨一手卷同鮮帶子海膽手卷

免治雞肉串

軟殼蟹天婦羅
熱辣辣,非常脆口

味噌煮牛舌
厚切牛舌,裏面又有白蘿蔔,份量好多,三四個人飲都得

鹽燒牛小排
2022-10-06 203 瀏覽
今日放假約咗朋友尖沙咀行街,夜晚想食下啲生冷嘢,跟住諗起之前有朋友介紹post 過鮨一,即刻上網search吓邊度有,點知係尖沙咀已經有,即刻打電話去好彩有位即刻上去食嘢先,見到個Menu都幾多選擇價錢都ok👍🏻見到有熱嘢又想食下,最後叫咗九樣嘢食1)鰹魚番茄沙律我本身未食過呢樣嘢點知撈埋沙律食又出奇地夾味道都幾新鮮2)仙風趾蠔Size 有我手掌咁大,食落去口感好Creamy,我超鍾意😍3)石恆貝我冇加到任何調味去食,都感受到佢好新鮮食到佢嘅原味4)鮨一手卷同鮮帶子海膽手卷平時啲手卷係卷好晒用手拎,第一次見呢種好似壽司嘅加大版,一時三刻唔知點食,最後用掌心托起分咗幾次先食得晒,都係好新鮮,仲有我最鍾意嘅海膽勁好味😋5)免治雞肉串俾咗隻雞蛋我哋個雞肉串沾晒啲蛋液,成件事都幾match6)軟殼蟹天婦羅正常炸物,炸粉厚度適中,食落去口感幾好7)味噌煮牛舌初頭嚟到見到啲牛舌勁大嚿😂冇諗過幾十蚊咁足料,不過飲落去感覺都唔錯8)鹽燒牛小排鍾意咁樣一粒粒一串嘅食法,食落去啖啖肉最後埋單$1000到,價錢都合理,下次可以試吓其他食品😋
1)鰹魚番茄沙律
我本身未食過呢樣嘢點知撈埋沙律食又出奇地夾味道都幾新鮮
2)仙風趾蠔
3)石恆貝
我冇加到任何調味去食,都感受到佢好新鮮食到佢嘅原味
4)鮨一手卷同鮮帶子海膽手卷
5)免治雞肉串
俾咗隻雞蛋我哋個雞肉串沾晒啲蛋液,成件事都幾match
6)軟殼蟹天婦羅
正常炸物,炸粉厚度適中,食落去口感幾好
7)味噌煮牛舌
8)鹽燒牛小排
鍾意咁樣一粒粒一串嘅食法,食落去啖啖肉
最後埋單$1000到,價錢都合理,下次可以試吓其他食品😋
2022-10-05 710 瀏覽
是日去左鮨一度食飯,個目標就係尼段時間必食既秋刀魚刺身。一食果然十分新鮮,味道一流,再加埋個醬汁,諗起都想再去食。另外就叫咗千層海膽飯,白子刺身,海葡萄沙律,辣酒煮牛舌同蛤。千層海膽基本上係必點,啖啖海膽,其他都係中上水平,值得一試。
,其他都係中上水平,值得一試。
  • 甲羅燒
  • 白子刺身
  • 千層海膽飯
2022-10-02 293 瀏覽
今次同朋友食鮨一,因為朋友之前食過話好食,所以今次黎試下。我們之前已經book咗枱六點半,用餐時間一個半鐘頭。我覺得地方係有少少逼,但都可以接受。炸雞軟骨:上菜時非常熱辣辣,味道好食茶碗蒸:好滑,不過我覺得份量偏少,可以再大碗少少三文魚壽司:不過不失,沒有太特別吞拿魚壽司:可能本身鍾意食吞拿魚,覺得新鮮又好食!火炙帶子壽司:極之好食,覺得係我地食嘅食物入面number 1!質感超軟滑,面頭加左啲醬油再輕輕一燒,好食到忍唔住係咁讚!火炙鰈魚壽司:都好好食!不過相比火炙帶子,帶子略勝一籌辣酒煮蜆:啲蜆好新鮮,好大隻,鮮甜。裡面仲有啲白蘿蔔,好入味同有啲蜆味,好好食不過個湯都幾辣,唔食得辣嘅朋友可以叫清酒煮蜆。燒雞皮串燒:加埋檸檬汁,雞皮又香又脆,好岩送酒!大蝦天婦羅反卷:有六件,壽司面頭有啲好似炸粉嘅碎碎,令口感更加特別。味道幾好食,但冇好驚艶嘅感覺炸蕃薯南瓜天婦羅:炸粉好薄,上菜時又係非常熱辣辣。兩樣都好好食,蕃薯幾厚身,南瓜都幾甜,加埋個天婦羅汁,味道又好似提升到另一層次咁,好食!最後因為火炙帶子壽司太好食,又encore左次第二次食都係咁好食!整體來講,用餐都開心,日本料理黎講都算幾
今次同朋友食鮨一,因為朋友之前食過話好食,所以今次黎試下。
我們之前已經book咗枱六點半,用餐時間一個半鐘頭。
我覺得地方係有少少逼,但都可以接受。

炸雞軟骨:
上菜時非常熱辣辣,味道好食

茶碗蒸:
好滑,不過我覺得份量偏少,可以再大碗少少

三文魚壽司
不過不失,沒有太特別

吞拿魚壽司
可能本身鍾意食吞拿魚,覺得新鮮又好食!

火炙帶子壽司
極之好食,覺得係我地食嘅食物入面number 1!
質感超軟滑,面頭加左啲醬油再輕輕一燒,好食到忍唔住係咁讚!

火炙鰈魚壽司
都好好食!不過相比火炙帶子,帶子略勝一籌

辣酒煮蜆:
不過個湯都幾辣,唔食得辣嘅朋友可以叫清酒煮蜆。

燒雞皮串燒:
加埋檸檬汁,雞皮又香又脆,好岩送酒!

大蝦天婦羅反卷:

炸蕃薯南瓜天婦羅:

最後因為火炙帶子壽司太好食,又encore左次
第二次食都係咁好食!

整體來講,用餐都開心,日本料理黎講都算幾高質同好好食,啲侍應都幾有禮貌。一定會再嚟食!

2022-09-30
2022-10-01 4138 瀏覽
為咗同一個好鍾意日本嘅朋友慶祝佢生日,今年佢去唔到日本慶祝生日,所以就特登book咗鮨一既omakase你同佢慶祝😎😎😎✨靜岡縣蕃茄鰹魚沙律首先嚟個沙律先,沙律菜好新鮮,堅魚刺身到滑新鮮,亦都唔係薄切😝中間個蕃茄好Juicy,好開胃👍🏻👍🏻👍🏻✨甲羅燒呢款菜式非常之適合一邊飲啤酒一邊食用,甲羅燒非常香蟹膏味,搽上去好鬆脆嘅麵包上邊再放入口,層次一流🤤🤤✨燒鵝肝 😍😍😍🤩呢款燒鵝肝真係一定要稱讚,平時我印象中嘅鵝肝入口係乾爭爭,亦都有啲我唔鍾意食嘅味道,但係我講唔出係咩味,總之就比較難入口嘅,所以令到我唔鍾意食鵝肝,一見到餐廳放低碟鵝肝之後心諗死啦😪但係佢哋嘅呢款鵝肝真係不得之了,非常多汁,入口熱辣辣之餘仲好香鵝肝味,每一啖都多汁,鵝肝好軟滑,再搭埋脆脆麵包一齊入口真係冇得頂✨白子刺身相信好多人都未食過白子刺身,其實佢係一種鱈魚魚類嘅精子黎既,雖然係會令人有啲尷尬,但係口感確實超級奶油,細滑豐富,亦都充滿好高嘅蛋白質但係又係低脂肪,對身體好好,食咗會靚之餘仲要唔會肥,未食過嘅不妨可以試吓,味道同口感都唔差嘅😊✨鮟鱇魚肝安康魚缸係屬於日本比較高級嘅食材,如果搭配清酒簡直一流,靚嘅鮟鱇魚肝入

✨靜岡縣蕃茄鰹魚沙律

✨甲羅燒

✨燒鵝肝

✨白子刺身

✨鮟鱇魚肝
安康魚缸係屬於日本比較高級嘅食材,如果搭配清酒簡直一流,靚嘅鮟鱇魚肝入口即溶,鮨一佢哋都做到好高質,因為呢塊魚肝真係入口即溶,不過有啲太重魚味,所以我自己只能夠一塊起兩塊止🤣🤣🤣

✨鮫鰈魚刺身
相信亦都好少人知道係咩魚,其實佢係生長喺深海嘅右口魚,比起左口魚肉質豐富嫩滑,師傅將佢切到好薄身,非常爽脆彈牙,不過就唔太重味,係比較偏淡味嘅刺身,所以另外都會提供酸酸地嘅汁去配搭去食,令到口感層次更加豐富。
2022-09-26
10 分鐘 (堂食)
2022-10-01 279 瀏覽
回味以前到過的鮨一,共三層,每次都一定要book 枱,因實在太受歡迎,食物質素非常好。今晚訂到8點半,先叫個鰹魚蕃茄沙律$168,鰹魚刺身肉質彈牙,魚味鮮甜,配上清甜蕃茄,好清涼,又開胃。再叫了活龍蝦刺身$388 ,上枱時真係好驚訝,師傅刀功太厲害了,龍蝦肉排得好靚,每塊大小適中,一口過,入口爽口,最緊要係非常新鮮,鮮甜無比,原來日本菜都有兩食,一大個龍蝦頭可泡食湯,多加$48 有兩碗,食到龍蝦膏,加了海帶的麵鼓湯。另外再有香蔥拖羅蓉反卷$92,中間包了青瓜絲,吞拿魚味香。甲羅燒,蟹膏味香,加上蛋黃,增加滑口感,搽在烘多士上,好食。串燒叫了白鱔$72,肉質彈牙,加少許檸檬汁,帶出魚香,鹽燒牛舌$42,有嚼口,牛舌味濃。

另外再有香蔥拖羅蓉反卷$92,中間包了青瓜絲,吞拿魚味香。

串燒叫了白鱔$72,肉質彈牙,加少許檸檬汁,帶出魚香,

鹽燒牛舌$42,有嚼口,牛舌味濃。
2022-09-28
2022-09-30 664 瀏覽
前幾日個friend 帶我上咗去呢間響樓上嘅日料店食晚飯,因為上星期lunch至食咗Omakase , 加上夜晚都食少咗carb, 所以點菜時就冇叫sushi 了! 呢間餐廳一共有三層,中間係VIP房,我哋安排响第一層,揀咗坐吧枱。兩個人點咗啲刺身同兩個熱食,傾吓偈都唔錯,環境看落都有點歷史了,但都算安靜! ☘️鏗魚刺身沙律 - 鏗魚份量大大件,個沙律啲菜都新鮮,份量不大兩個人剛好☘️銀鱈魚刺身 - 厚切食落口都幾肥美☘️南非生蠔- 好新鮮同爽口👍☘️原條秋刀魚剌身 - 呢個係我朋友至愛,我就一般般,所以都係佢KO 多啲 ☘️味噌煮牛舌 - 啲牛舌切得好厚,配埋大根煮好入味,而且份量超大,其實三四個人都夠分嚟食,因為可以留肚食多啲其他嘢☘️鵝肝多士 - 鵝肝烤得很香,多士把油吸收了,食落唔會感覺油膩! 臨走前見旁邊另一枱客人叫了海膽,疊得高高的很吸引,下次有機會再嚟一於試吓佢!

☘️銀鱈魚刺身 - 厚切食落口都幾肥美

☘️南非生蠔- 好新鮮同爽口👍

鰹魚刺身沙律
銀鱈魚刺身
南非生蠔
烤鹅肝多士
2022-09-27
$491.5 (晚餐)
鰹魚刺身沙律
銀鱈魚刺身
南非生蠔
烤鹅肝多士
2022-09-30 225 瀏覽
想搵一間主要食海膽嘅舖頭!完全俾佢海膽山吸引而黎😹👍🏻午餐Menu都好豐富 男朋友滿意❤店員服務好好主動!今次預先訂位,電話溝通詳細解釋海膽來源地,整潔乾淨,地點非常方便!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️😹😹😹😹😹
2022-09-28
慶祝紀念
生日
2022-09-29 134 瀏覽
今晚又同朋友去食日本菜, 選的是較多元化的餐廳, 佢地菜單包羅萬有,心想可以試盡不同類別。誰知朋友說今晚佢想吃刺身,想著應該清啲瘦啲如是說。於是我們點了鰹魚沙律、銀雪魚刺身、秋刀魚刺身、南非生蠔、牛舌味噌煮、鵝肝多士。入秋有一段時間了,今晚就來一條秋刀魚刺身吧!秋刀魚原條上, 魚肉質地綿軟,魚油味重且帶點點腥,味道獨特,但喜歡的就會吃不停口,最好配上清酒一起。南非蠔好大隻,肉厚但味道是比較淡口的。剛好拼著鰹魚沙律吃,因為沙律澆上了和風汁,微酸的味道很開胃。再來算是主食吧,是我堅持要點的鵝肝多士,鵝肝煎得香口乾身,配搭多士吃不覺膩。最後來個牛舌味噌煮來暖暖胃。牛舌好厚肉,而且煮得很軟熟,索滿湯汁的蘿蔔更是好吃。今晚又是吃吃喝喝邊聊天的度過。

2022-09-27
  • 秋刀魚刺身
前菜:日本蘋果沙律 $98日式蟹籽沙律嘅貴族版本,用左甜美清爽嘅日本蘋果切絲,配搭蟹柳絲同埋蟹籽,十分開胃。刺身:秋刀魚刺身 $168、南非蠔 $58/隻秋風起,秋刀魚就最肥。砌成松葉形嘅秋刀魚刺身充份表達師傅嘅心思。一啖咬落去食到兩種層次:魚肉部分嘅爽嫩同埋脂肪部分嘅油香,第一次食感覺好奇妙!😆南非蠔size巨型,蠔味偏淡麗,加上葱花及酸汁啫喱就帶出更多味道。卷物:吞拿魚牛油果手卷 $58、鮮帶子海膽手卷 $98兩款手卷甚為足料,吞拿魚較為淡口,但配埋濃味嘅牛油果就有天作之合嘅感覺;鮮帶子本身已十分鮮甜,海膽就令佢錦上添花。揚物:什錦天婦羅 $98一碟已經包含左三隻大蝦同埋四款蔬菜嘅天婦羅(茄子、青椒、南瓜、番薯),岩晒心多嘅你同我,記得趁熱食先係最滋味。煮物:味噌煮牛舌 $68牛舌一般都係串燒為主,以家常菜嘅鍋物形式較少見,厚切嘅牛舌塊煮得入味,伴菜嘅蘿蔔夠晒清甜,食到唔停口。燒物:免治雞肉串 $38、鹽燒牛小排串 $58、華味鳥雞皮串 $35、雞尾尖串 $35特別有印象嘅係免治雞肉串,由店家自家製,混入左雞軟骨碎,口感好特別。而雞皮串燒得香脆,雞尾尖串就係雞屁股果一小塊肥肥嫩嫩嘅

前菜:日本蘋果沙律 $98

刺身:秋刀魚刺身 $168、南非蠔 $58/隻

卷物:吞拿魚牛油果手卷 $58、鮮帶子海膽手卷 $98

揚物:什錦天婦羅 $98

煮物:味噌煮牛舌 $68

特別有印象嘅係免治雞肉串,由店家自家製,混入左雞軟骨碎,口感好特別。而雞皮串燒得香脆,雞尾尖串就係雞屁股果一小塊肥肥嫩嫩嘅部分,小吃多滋味!😆

2022-09-24 323 瀏覽
登龍街有一間日本料理店樓高三層 每一層都好有日本居走屋既感覺今晚品嘗左好多之前未食過既料野感覺都幾特別秋刀魚刺身都幾多枱叫既魚生入秋後必食既魚生刺身伴碟有一兜蔥花醬油 點少少再食入口肉質細緻嫩滑 係需要食既一道魚生刺身白子刺身 +安康魚肝睇日本節目睇得多 但今次係第一次食白子刺身有豐富蛋白質 有養顏功效食落口感幾特別魚肝方面 上網一睇 原來佢係喻為水中鵝肝口感滑嫩 入口即融既感覺南非蠔 + 石恆貝不過不失 如果石恆貝可以更大就更好日本蘋果沙律每次食都要叫返一個沙律清清地 蘋果絲香甜 開胃之選什錦天婦羅有大蝦 茄子 青辣 二人份量黎講絕對係剛好明太子雞翼
登龍街有一間日本料理店

開胃之選

有大蝦 茄子 青辣 二人份量黎講
絕對係剛好

2022-09-22 780 瀏覽
平時成日見人介紹 今日終於親身去試~平日夜晚8點幾去到 都好full 想去既話記得要book枱啦~!蘋果沙律蘋果絲+蟹柳+沙律醬 呢個組合無得輸面頭仲有好多蟹籽 撈埋一齊食就多d口感啦~白子刺身 安康魚肝呢兩樣嘢平時都好少叫同d酸酸鹹鹹既醬汁一齊食 都好唔錯啊南非蠔 石恆貝隻蠔漲卜卜 食得出佢有特別調製過個味道有d酸酸地 幾特別石恆貝 晶瑩剔透 非常新鮮 秋刀魚刺身呢個刺身 5張檯有4張都有叫首先賣相好睇 刺身都好新鮮 唔會腥點埋佢個汁食 好好味~食完魚生 想食番少少熟既嘢什錦天婦羅有三隻蝦 茄子 蕃薯 南瓜 青椒熱辣辣 脆口 好好味😋明太子雞翼呢d功夫菜一定出街食先會叫🤣雞翼入面釀左明太子+雞肉外皮脆脆地 好味啊~
平時成日見人介紹 今日終於親身去試~

蘋果絲+蟹柳+沙律醬 呢個組合無得輸
面頭仲有好多蟹籽 撈埋一齊食就多d口感啦~

白子刺身 安康魚肝

石恆貝 晶瑩剔透 非常新鮮
南非蠔

呢個刺身 5張檯有4張都有叫
首先賣相好睇 刺身都好新鮮 唔會腥
點埋佢個汁食 好好味~

食完魚生 想食番少少熟既嘢

有三隻蝦 茄子 蕃薯 南瓜 青椒
熱辣辣 脆口 好好味😋

呢d功夫菜一定出街食先會叫🤣
雞翼入面釀左明太子+雞肉
外皮脆脆地 好味啊~
2022-09-15 671 瀏覽
對上一次嚟都已經幾年前,不過呢座大廈永遠都係咁多人排隊食飯,真係等lift都等到傻去完兩杯清酒就梗係要嗌啲海膽嚟送吓酒啦,佢呢一碗海膽真係食極都仲有,食到我哋要加紫菜添。下便啲吞拿魚蓉都非常之多,反而最少就係飯甲羅燒都係去到居酒屋必嗌都好多年冇食過海葡萄,海葡萄嘅沙律果然係非常之清爽,連埋個好甜嘅蕃茄仔,唔使10分鐘已經清晒呢一個魚刺身又係一絕,Aji本身我已經好鍾意食,尤其是點佢個酸汁天婦羅都係鬆脆而且唔會油膩食到傻咗都只不過係$600一個人,香港居酒屋算係咁而且非常之有質素

甲羅燒都係去到居酒屋必嗌

天婦羅都係鬆脆而且唔會油膩