2022-09-14 509 瀏覽
今日女朋友話突然之間好想食日本嘢😂,仲話要食海膽同埋壽司😋所以諗住收工喺尖沙咀附近搵間餐廳。我第一時間就醒起鮨一,厚福街又近我地,對上一次食已經係半年前,由於知道佢哋長期full book,當然要打電話去book定位😊😊專登揀咗坐壽司吧,有feel d,一坐低開咗支清酒嘆吓先,叫咗個海膽飯,非常新鮮,我女朋友仲要一野食晒唔留俾我,最後我決定叫多個比自己😆另外亦叫多咗啲壽司刺身同埋天婦羅,咁耐冇去水準依然keep到,下次公司食飯都可以提議下去呢度

2022-08-31 933 瀏覽
我覺得最好味嘅兩度餸係海膽飯,呢個係佢哋嘅鎮店之寶,個飯鋪滿晒海膽😍仲有煮牛舌也很好味,歐師又好又彈牙煮得好入味另外其他天婦羅,串燒,壽司刺身嗰啲就很一般,可以叫可以唔叫🙈
2022-08-23 1192 瀏覽
早有聽聞鮨一嘅大名,今次決定去試一試!鍾意食海膽嘅朋友一定要試一試佢個海膽小山,原本係加拿大海膽,但員工話冇貨,於是唯有加錢轉咗做北海道海膽,貴少少但係味道比較鮮甜。另外生蠔同埋活赤貝都好推介,透過手機落單,赤貝喺手機上顯示嘅價錢同Menu上嘅價錢唔同,貴咗$10,店員話因為呢隻赤貝size比較大所以貴少少,雖然我唔覺得size上同平時食開嘅有任何分別,但睇咗佢鮮甜份上就放過佢啦😂串燒嘅價錢都合理,推介牛肋串同雞胸軟骨,雞腎都唔錯但係有少少腥味。最後鍾意飲酒嘅朋友要試一試啫喱柚子酒,口感好特別,好似飲緊有酒味嘅柚子啫喱!雖然價錢比起出邊偏貴,但係食物質素整體來講算唔錯,可以間唔中食下!
早有聽聞鮨一嘅大名,今次決定去試一試!

2022-08-17 1181 瀏覽
第一次同老公食鮨一呢間餐廳慶祝本人生日☺️,好彩提早訂位當日坐滿晒人。特上錦繡刺身(8款,各2切)師傅切啲刺身舊舊都好厚好肥美,食落好爽口好重魚油味,蝦亦都好鮮味爽甜,可值得一試鮮帶子海膽手卷好吸引嘅海膽手卷,上層仲有金箔做點綴,海膽好足料連埋帶子一齊食好鮮甜,一啲都唔臭,真係一分錢一分貨🥰白子刺身初嘗白子刺身一放入口係入口即融,加上用咗蔥、蘿蔔溶同醋,即時提升咗佢嘅鮮味,食落都唔差下次可再試😋鵝肝多士連埋香脆嘅多士一齊食真係好夾,仲外脆內軟味道好濃厚日本真蠔一上枱勁大隻蠔仲大過我隻手,而且亦好肥美食落一啲都唔腥臭,加上個醬汁酸酸甜甜好開胃清酒煮蜆值得一試蜆好大隻又鮮甜,食落唔會有沙連個湯都好好飲,下層啲蘿蔔亦好好食,唔會好硬蒲燒鰻魚呢個鰻魚真係不得了,外面燒到好焦香唔會太過火,裏面軟林林好濃郁嘅鰻魚味👍
第一次同老公食鮨一呢間餐廳慶祝本人生日☺️,
好彩提早訂位當日坐滿晒人。

特上錦繡刺身(8款,各2切)

鮮帶子海膽手卷

白子刺身

鵝肝多士
連埋香脆嘅多士一齊食真係好夾,仲外脆內軟味道好濃厚

日本真蠔

清酒煮蜆

值得一試蜆好大隻又鮮甜,
食落唔會有沙連個湯都好好飲,
下層啲蘿蔔亦好好食,唔會好硬

蒲燒鰻魚
2022-08-13
慶祝紀念
生日
  • 清酒煮蜆
  • 特上錦繡刺身
  • 白子刺身
2022-08-15 1201 瀏覽
期待已久嘅生日飯,點知竟然食唔到,迫於無奈搵咗呢間取替,and then中大伏了🥺鮨一千層海膽飯 (小) 升級日本海膽一上菜比嗰size震驚咗,真係非常mini😬 見到都幾多人推呢度嘅海膽,滿心期待點知真係大kick,朋友一致覺得海膽有陣奇怪嘅味🫠 仲要成$2XX,真係性價比極低!特上錦繡刺身一句講晒,呢個價錢值得更好食🙃清酒煮蜆冇味冇味冇味啊!!!!😩成餐最好食竟然係牛舌,其他食物都係普通水準,唔浪費時間逐樣逐樣講😇 另外值得一提嘅係呢度會收切餅費,但完全唔會幫手,朋友仲要比一位女侍應嘖佢,勁冇禮貌🤨成餐飯仲要聞住二手煙咁食🙃總括嚟講,食物服務環境衛生冇樣得,好失望嘅生日飯🥲

鮨一千層海膽飯 (小) 升級日本海膽

特上錦繡刺身
一句講晒,呢個價錢值得更好食🙃

清酒煮蜆
冇味冇味冇味啊!!!!😩

2022-08-01 1284 瀏覽
厚福街出名多野食,今次黎到呢間樓上鋪專登食佢個海膽飯😋海膽飯一上枱已經好震撼場面❤️堆到好高,入口即溶,好鮮甜,配埋吞拿魚蓉一齊食大大加分🤤鰻魚好厚身,醬汁較甜建議配其他主食類一齊食🙈之後黎隻生蠔有我地手板咁大😂肉質厚實,海水味重,推介!
厚福街出名多野食,今次黎到呢間樓上鋪專登食佢個海膽飯😋
鰻魚好厚身,醬汁較甜建議配其他主食類一齊食🙈
之後黎隻生蠔有我地手板咁大😂肉質厚實,海水味重,推介!
  • 千層海膽飯(大)
  • 特盛鰻魚
  • 日本真蠔
2022-07-28 1109 瀏覽
5:40上去18樓,門口寫住:6點前請去20樓,於是上到20樓,見到兩個職員,一個瞓緊覺,一個玩緊電話。問:請問係咪未開門? 沒回應…繼續玩電話。 又再問一次:係咪未開門? 玩電話職員繼續玩,不耐煩得一句:係。 沒有第二句,不主動告知營業時間。我大聲問:咁你地幾點開門? 哇,佢終於冇再玩電話啦,望住我,唔出聲。遠處一個女職員見到,話六點先開門。非常差 永不光顧。
8pm被告知last order, 覺得奇怪😦原嚟因為訂檯係7pm,限時90分鐘(入座冇講),所以一個鐘嘅時候就會截單,其實仲未食飽,即刻再望望menu,但8:08pm想加單就真係已經加唔到。但但但,重點係,間餐廳眼見先四成滿😳 有咩咁急住要趕客?食物就。。ok啦,但呢個樸實無華嘅環境同氣氛,呢個似有還無嘅服務,仲有呢個嚴厲執行嘅限時用餐,算了吧。呢條街,食物水准同價錢差唔多但唔限時的也有,限時但更好食,CP值更高嘅都有。
8pm被告知last order, 覺得奇怪😦

但但但,重點係,間餐廳眼見先四成滿😳 有咩咁急住要趕客?

2022-07-23
諗住喺尖沙咀買啲咖啡豆,上網check到依間嘢好似到性價比幾高,所以上去18樓嚟試吓。可能因為早到嘅關係所以都仲有位,因為其實佢個位唔係特別多,所以我諗之前應該係要之前book枱。其實食井飯都係最主要個材料新鮮咁佢呢度嘅材料我覺得係幾新鮮嘅,最主要係因為佢過井飯本身係要$398,而家半價$198。 所以我覺得性價比上來講真係唔錯。咁價錢嘅海膽我覺得質素其實都係正常對得起個原價價錢,依家仲有半價可以食到。呢種海膽應該係加拿大或者係塔斯馬尼亞,大大嚿幾好食,份量較多所以冇投訴。😊😊推介: 海膽三文魚子井飯性價比:🌕🌕🌕🌕🌕打卡:🌕🌕🌑🌑🌑環境: 🌕🌕🌕🌑🌑份量: 🌕🌕🌕🌕🌕

推介: 海膽三文魚子井飯
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
打卡:🌕🌕🌑🌑🌑
環境: 🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌕
  • 海膽三文魚子井飯
2022-07-05 1007 瀏覽
第一次幫襯,見很多食評都很正面,便懷着期待去幫襯一次 (6/29/2022),先後吃了魚生,串燒,鹽燒油甘魚鮫,還有鵝肝+1支720 sake。魚生一般吃落也不是太差但感覺部份不太新鮮,串燒好吃,魚鮫非常厚肉亦燒得好吃,鵝肝雖然油了一點但是也10分好吃。整體魚生差了一點但亦能接受,其他食物好味道。本來覺得會再次幫襯。可惜,當晚過了幾小時之後我和女友便開始肚痛和需要去廁所,而一直過了兩天的今日我們仍然肚痛和仍有肚痾。所以未必會再幫襯了。
2022-06-29
2022-07-04 907 瀏覽
心血來潮同一班朋友想食日本嘢就醒起呢間日本餐廳預早book位直接入座見預約都幾full如果要Walk in恐怕有難度朋友極力推介海膽丼一於試試佢 果然不錯海膽份量足亦非常鮮甜配送紫菜 可以俾你夾住黎食!另外值得一讚係清酒煮蜆蜆大大隻肥美鮮甜下邊墊咗幾舊大根都好好味😋手卷嘅設計亦幾好唔會淨係覺得得飯冇料不過叫咗芥辣八爪魚醬汁比較多 所以紫菜浸林左😫串燒同格羅燒都不錯👍🏻沙律上邊嘅蕃茄係精華所在超級甜! 唔會有草青味海膽炒飯正常發揮不過加咗蟹膏醬就很不錯👏🏻叫咗特上刺身拼盤呢個頗為有啲失望魚生嘅溫度唔夠凍感覺唔係好新鮮而拼盤入邊嘅海膽亦唔夠海膽丼鮮甜🙊額外提一提OpenRice有九折食物券可以買等同九折😉
心血來潮同一班朋友想食日本嘢
就醒起呢間日本餐廳
預早book位直接入座
見預約都幾full
如果要Walk in恐怕有難度

朋友極力推介海膽丼
一於試試佢 果然不錯
海膽份量足亦非常鮮甜
配送紫菜 可以俾你夾住黎食!

另外值得一讚係清酒煮蜆

而拼盤入邊嘅海膽亦唔夠海膽丼鮮甜🙊

額外提一提OpenRice有九折食物券可以買
等同九折😉

2022-07-03 491 瀏覽
好想食壽司,所以今次揀咗鮨一。叫咗一個貴啲拼盤同埋平啲嘅拼盤,兩款都有我最鍾意食嘅帶子,壽司食材OK,都新鮮,同埋壽司飯調味都算唔錯,唔會太酸,但又唔係普通用白醋佢調味,不過帶子好似得一半就有少少姑寒咁試埋天婦羅,大蝦仲食到蝦好新鮮,而蔬菜咁吸油嘅食材,都炸到一啲都唔油,幾好食可能我哋坐咗屏風位,定係叫做有間隔嘅房,所以冇乜服務員會過嚟,淨係見到門簾後面有人企係到,除咗送餐,想搵人加茶,都要大叫,同埋我哋唔知天婦羅炸到一排扇係咩,問多句,都唔係好想答咁,可能係我哋太多問題,又或者繁忙時間太多人招呼唔切,所以感覺唔係太好
好想食壽司,所以今次揀咗鮨一。

2022-06-29 572 瀏覽
一直都在收藏清單裡的鮨一!今天終於有時間試一試。餐廳的位置算方便,厚福街的中間,鮨一佔地三層!不過平日一樣滿座,想來記住早一點訂位。必吃超級鮮甜的海膽手卷😍今次選了$198的日本海膽手卷,師傅說日本膽沒有澳洲海膽那麼大片,但味道會跟鮮甜。😍一嚐之下果然喜歡,海膽十分新鮮,沒有腥味,入口即化。雖然拍照了一會兒不過紫菜仍然是脆的!添加了金泊後看上去很奢華,忍不住大大啖吃光了,十分滿意!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️刺身點了三文魚,因為怕油脂太多所以沒有選三文魚腩。三文魚新鮮,不油膩😍推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️相逢恨晚的牛油金菇!這個絕對是驚喜,每一口都充滿牛油的香氣好喜歡推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️選擇困難症的人必點經典的十貫壽司,豐儉由人,而且每一件都是用心之作。一次嚐到十款不一樣的壽司推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️燒物不算驚豔,但絕對不失禮。小編最喜歡雞軟骨,一口一顆,香口但不會太鹹。牛舌多汁,肉質很嫩。推介指數:⭐️⭐️⭐️茶碗蒸不過不失,還好還是熱騰騰的。但在這裡會更想留肚吃別的菜式。推介指數:⭐️⭐️整體來說,一間十分高質而且佈置十分精美的日式餐廳,位置寬躺舒適,食物高質,會再來一次的店

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

相逢恨晚的牛油金菇!這個絕對是驚喜,每一口都充滿牛油的香氣
好喜歡

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️

2022-06-29 606 瀏覽
尖沙咀食日本菜唔一定貴!尖沙咀食日本菜唔一定要四位數埋單嘅!成日見到有人嚟呢度食嘢,想過嚟試好耐啦!今日終於有機會嚟大快朵頤!基本上我鍾意食嘅嘢都嗌晒haha呢度好出名嘅海膽丼好彩都俾我嗌到!一場嚟到梗係要全板咁食啦!真係砌到好高㗎 !佢嘅怪獸生蠔真係好大隻!仲大過我嘅手板!亦都相當之鮮甜!如果係buffet任食嘅話唔知可以食到幾多隻呢?haha不過牛油果軟殼蟹卷比我想像中細件仲有呢個鵝肝多士!都係我嘅最愛嘅favourite之一!happy!!!
尖沙咀食日本菜唔一定貴!

尖沙咀食日本菜唔一定要四位數埋單嘅!
基本上我鍾意食嘅嘢都嗌晒haha
呢度好出名嘅海膽丼好彩都俾我嗌到!
一場嚟到梗係要全板咁食啦!
真係砌到好高㗎 !
佢嘅怪獸生蠔真係好大隻!仲大過我嘅手板!
不過牛油果軟殼蟹卷比我想像中細件
星期一晚,預約左7:0,早到都比入,店內無乜人,大概有4,5枱客,入座後職員比餐牌我哋,揀左一陣,大約7:10就落單,衝住海膽而來,想order最出名嘅”海膽飯(大)”,點知話已經賣哂,唯有揀menu無相,”日本海膽飯(大)”,價錢貴$100,到上菜,我重複同侍應confirm呢個係”日本海膽飯(大)”?佢話係,我懷疑,因為同平$100蚊嘅”海膽飯(大)”完全一模一樣,真心建議店方,同一件貨產品名應該一樣,有限量供應應該寫”限定”,用唔同名,唔同價錢,仲要無相去誤導顧客實在唔係幾大方海膽非常新鮮,三文魚蓉就唔係幾好,有少少腥味,整體來講食物質素都係中上,份量就真係細到唔可以再細,唔可以想像海膽飯(小)係唔係一舊壽司嘅份量埋單嘅時候我想用OpenRice現金券,問咗店員,店員話如果用兩張就要比兩次服務費,我完全唔知乜嘢叫做兩次服務費,埋單嘅時候另一位資深店員過嚟幫我,佢都係堅持只可以用一張現金券,佢聲稱”一定唔會俾你用兩張啦” 結果我只係用咗一張結論係我唔知可以用幾多張,OpenRice冇寫明只可以用一張但兩位店員睇嚟有意無意都淨係想我用一張自己衡量
星期一晚,預約左7:0,早到都比入,
店內無乜人,大概有4,5枱客,
入座後職員比餐牌我哋,
揀左一陣,大約7:10就落單,
衝住海膽而來,想order最出名嘅”海膽飯(大)”,
點知話已經賣哂,
唯有揀menu無相,”日本海膽飯(大)”,價錢貴$100,

埋單嘅時候我想用OpenRice現金券,

結果我只係用咗一張
但兩位店員睇嚟有意無意都淨係想我用一張