2023-01-04 238 瀏覽
同朋友去最喜愛嘅居酒屋食壽司點知侍應介紹有季節限定嘅海膽宴我地平時食開招牌海膽飯今次就試新意!先上前菜雲丹魚籽絹豆腐淡味豆腐令海膽鮮味更加突出旁邊仲有啲冷麵汁濕濕地更易入口平目薄切配乾燥雲丹粉雲丹粉既是調味又是裝飾日本時令生蠔蠔肉肥厚一口都食唔晒🤭入口唔算太重海水味都鮮甜白蝦雲丹魚子醬他他白蝦味道清淡用魚子醬同海膽提鮮啱啱好入口膠質濃重黏滿了咀雲丹磯邊揚呢道菜我喜歡其脆脆口感活燒白鰻雜菜卷一大件鰻魚燒得香甜熱脆魚油甘香不比雲丹專美壽司5點先前食左咁多濃味食物而家食壽司反而感覺清淡了略略冷靜一下味蕾就試主菜伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬又一道極為出色嘅美味雲丹醬香甜將之用黎翻炒結實彈牙嘅龍蝦肉更帶出其香濃海鮮味!大蜆味噌湯大蜆嫩滑無沙清甜怡人平衡返主菜嘅濃重嘅醬汁味回歸平淡多得侍應介紹雲丹宴果真比海膽飯更有驚喜!
同朋友去最喜愛嘅居酒屋食壽司

就試主菜

又一道極為出色嘅美味
雲丹醬香甜
將之用黎翻炒結實彈牙嘅龍蝦肉
更帶出其香濃海鮮味!

大蜆味噌湯
大蜆嫩滑無沙
清甜怡人
平衡返主菜嘅濃重嘅醬汁味
回歸平淡

多得侍應介紹
雲丹宴果真比海膽飯更有驚喜!
2022-12-24
2022-12-31 308 瀏覽
鮨一^_^~我真係食個多次omakase,真心係性價比高,衰起啲講,每次都飽到嘔💙所以今次我同朋友都係散叫,但係散叫啲食物質素仍然都係高質🤟🏻頭盤 ~ 金目鯛刺身,見到個樣唔使我多講一個字鮮✌🏻,呢隻魚質你好啱一啲好怕魚醒既人,有口感再嚟就係生蠔,呢個令和出左名有水準,重點係都唔使$100隻,一田價有人開埋比你🫶🏻繼續冷盤~針魚刺身鍾意食魚生嘅人,一定鍾意另外仲有一個特色嘅汁配上,好夾海葡萄沙律沖繩名物燒鵝肝~真係好好食又抵食$64一件😽甲羅燒~😻都係一絕,日本野必食成餐飯食左甘多好野,每人都係$500,去開尖沙咀值得一試。
鮨一^_^~我真係食個多次omakase,真心係性價比高
,衰起啲講,每次都飽到嘔💙

繼續冷盤~針魚刺身
鍾意食魚生嘅人,一定鍾意另外仲有一個特色嘅汁配上,好夾

海葡萄沙律
沖繩名物

燒鵝肝~真係好好食又抵食$64一件😽

甲羅燒~😻都係一絕,日本野必食

成餐飯食左甘多好野,每人都係$500,去開尖沙咀值得一試。

2022-12-28
  • 甲羅燒
  • 燒鵝肝
2022-12-31 3036 瀏覽
厚福街出名多野食,呢間鮨一都係幾熱門搜尋,位置方便。今晚係平日夜晚7點,上到去已經坐無虛席,好旺場!佢裝潢都幾有格調,中間一大排bar位可以睇住師傅切魚生,又有好多新鮮刺身放喺你面前,簡直食慾大增。我今晚同朋友兩個人食左: 🔸️溫泉蛋海鮮凱撤沙律 ($118,9/10)呢個超驚喜,凱撤沙律食得多,但有雜錦粒粒魚生既凱撤沙律就無食過,同埋第一次用parmesan cheese dressing伴魚生食,原來十分之夾! 🔸️蟹肉蟹羔手卷 ($48,8.8/10)豐富!😍超多蟹肉!!!!啖啖肉!!仲有上面濃郁既蟹膏!!如果中意食蟹🦀一定要點呢個! 🔸️鮮帶子海膽手卷($98,9.3/10)超級豪華😍😍!!滿滿既海膽仲要配埋金黃色既金箔,下面仲係肥美既鮮帶子刺身,食落帶子十分鮮甜,海膽味濃郁,口質仲要好豐富!一定要食!! 🔸️牛油果鰻魚反卷(四件)($75,8.8/10)牛油果味好出,鰻魚亦好香。抵食之選。 🔸️大蝦天婦羅反卷(6件)($128,9/10)另一抵食之選。大蝦天婦羅炸得好酥脆,蝦既肉質好彈牙! 🔸️銀雪魚西京燒(150g) ($148,9.5/10)又係必食推介!!!! 呢個西京燒性價比十分

🔸️溫泉蛋海鮮凱撤沙律 ($118,9/10)

🔸️蟹肉蟹羔手卷 ($48,8.8/10)

🔸️鮮帶子海膽手卷($98,9.3/10)

🔸️牛油果鰻魚反卷(四件)($75,8.8/10)
牛油果味好出,鰻魚亦好香。抵食之選。

🔸️大蝦天婦羅反卷(6件)($128,9/10)
另一抵食之選。大蝦天婦羅炸得好酥脆,蝦既肉質好彈牙!

🔸️銀雪魚西京燒(150g) ($148,9.5/10)
又係必食推介!!!! 呢個西京燒性價比十分之高,好大塊之餘佢燒得超級超級好味!!魚質十分之滑,魚油味亦十分之香!

🔸️甲羅燒($98,8.2/10)
其實我第一次食甲羅燒😛原來要配麵包食!充滿住蟹膏同生雞蛋液既mixture,好rich既感覺。

🔸️清酒煮蜆($72,9.2/10)
呢個又係好正,清酒味十分既濃,啲蜆隻隻超大隻又juicy! 飲一啖湯好暖胃,啲白蘿蔔仲要勁好食!推薦!

🔸️A5鹿兒島和牛串(一串)($98,8.5/10)
超級肥美,好香牛味。

🔸️一口和牛粒(一串)($58,8.2/10)
惹味,肉質比較實淨。

✏️總括而言,十分之滿意既一餐,建議大家request坐bar seat比較好feel。兩個人食左勁多野勁飽都係大慨五百蚊一位,食物質素同款式亦好好,絕對食得開心過去食自助餐😂絕對推薦!
  • 清酒煮蜆
每次嚟到尖沙咀鮨一都有驚喜最近推出咗季節限定海膽宴食材豐富原價每位$1,280限定優惠:第一位68折$880/位, 第二位34折$440/位特別推薦雲丹魚籽絹豆腐日本岩手縣大船渡灣嘅「令和の怪物」- 肉質飽滿味道鮮甜濃郁白蝦雲丹魚籽醬他他 - 白蝦口感黏糯, 配海膽同黑魚籽, 口感味道都非常豐富, 仲有金箔加添高級感壽司5貫 - 時令海產, 有我最愛嘅牡丹蝦、 金目鯛、 鮟鱇魚肝, 當然唔少得海膽伊勢海老鬼殼燒 - 肉質新鮮彈牙嘅龍蝦配埋雲丹醬, 真係好好食最後係海鹽雪糕🍨食完絕對滿足感UP UP經常滿座, 一定要BOOK定檯就可以準時入席!雖然餐廳忙碌, 服務還是很好的套餐抵食已經BOOK咗檯食多次
每次嚟到尖沙咀鮨一都有驚喜

最近推出咗季節限定海膽宴
食材豐富
原價每位$1,280
特別推薦
日本岩手縣大船渡灣嘅「令和の怪物」- 肉質飽滿味道鮮甜濃郁

最後係海鹽雪糕🍨
食完絕對滿足感UP UP

經常滿座, 一定要BOOK定檯就可以準時入席!
雖然餐廳忙碌, 服務還是很好的

套餐抵食
已經BOOK咗檯食多次
2022-12-29 187 瀏覽
季節限定海膽宴 ($880/位)依個套餐近排做緊優惠,第2位更有再半價優惠,埋單2個人大概 $700/位! 晚市相當抵食😛套餐包括8道菜+吸物+甜品,每款細細件但都十分飽肚 🍣 雲丹魚籽絹豆腐: 豆腐軟滑,好香濃既豆味! 平目薄切配雲丹粉 : 刺身新鮮 師傅配左海膽粉 視覺上美觀左但實際其實無咩味道既分別🤔日本生蠔 : 生蠔好大隻肥美又juicy😛 配左酸汁同柚子啫喱,好清新既配搭!白蝦雲丹魚子醬他他 : 整體三樣野都好match,白蝦彈牙而且新鮮香甜,係一定喜歡既配搭👍🏻雲丹磯邊揚 : 係炸海膽卷啊!睇落好食,但熱既海膽又好似有少少怪🤭 如果多d海膽就更加正!活燒白鰻 : 好好食既燒白鰻😍 白鰻燒得恰到好處,十分彈牙,配埋甜甜地既照燒汁真係巧巧食😚壽司五點 : 壽司拼盤點少得海膽!仲有三文魚籽 / 赤蝦 / 油甘魚腩等~兩件軍艦影完一輪相,紫菜都仲keep到脆口😋 海老鬼殼燒 : 係海膽醬配燒龍蝦,一早拆好左既龍蝦肉,肉質彈牙爽口,夠新鮮👍🏻吸物 : 最後有麵豉湯 同 甜品 收尾 ~甜品係芝士蛋糕,正正常常無乜特別😛Overall 用既海膽鮮甜,每道菜都有海膽為題材,菜式變化再大啲

季節限定海膽宴 ($880/位)

套餐包括8道菜+吸物+甜品,每款細細件但都十分飽肚 🍣

雲丹魚籽絹豆腐: 豆腐軟滑,好香濃既豆味!

Overall 用既海膽鮮甜,每道菜都有海膽為題材,菜式變化再大啲就更好!
2022-12-29 148 瀏覽
聖誕節前夕同男朋友提早慶祝去左食雲丹宴🥰🥰成個套餐好豐富由清淡到濃味每一款同海膽都好夾好鮮甜🥰雲丹魚籽絹豆腐絹豆腐豆味香濃嫩滑配鹹鮮海膽正好突出其鮮甜味平目薄切配乾燥雲丹粉諗左一陣海膽喺邊?原來係薄切上嘅雲丹粉爽口彈牙嘅平目刺身好多時會配雲丹醬油咁嘅食法又幾特別!令和の怪物Size超巨型雖然未係最當造季節海水味同蠔味仍然香濃白蝦雲丹魚子醬他他白蝦味淡口感細緻同鹹鮮魚子醬同海膽好夾雲丹磯邊揚炸到好香脆入口好有口感🥰🥰活燒白鰻雜菜卷鰻魚魚油豐富又juicy雜菜係一片生菜😂爽口夾住肥鰻魚食可減油膩壽司五點當然最好食嘅係馬糞海膽啦~伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬龍蝦起肉汁煮再燒香香甜甜非常入味成個套餐食到好飽比隔離食嘅omakase 仲吸引哦~🫣最後仲有大蜆味噌湯同海鹽雪糕超滿足!
聖誕節前夕同男朋友提早慶祝

絹豆腐豆味香濃嫩滑
配鹹鮮海膽
正好突出其鮮甜味

平目薄切配乾燥雲丹粉
諗左一陣海膽喺邊?
原來係薄切上嘅雲丹粉
爽口彈牙嘅平目刺身好多時會配雲丹醬油
咁嘅食法又幾特別!

令和の怪物

雜菜係一片生菜😂
爽口
夾住肥鰻魚食可減油膩

壽司五點
當然最好食嘅係馬糞海膽啦~

龍蝦起肉汁煮再燒

最後仲有大蜆味噌湯同海鹽雪糕
超滿足!
2022-12-20
2022-12-29 137 瀏覽
聖誕月,瘋狂吃聖誕大餐😂。大部分的聖誕餐都是西式的,所以今天想換換口味,吃日本菜吧😙! 今天是紅日假期,街上人頭湧湧😳,幸好有預早預約🇯🇵鮨一,不然可能要等好久呀~ 「 特上十貫目🍣$378 」 十件壽司即叫即握! 師傅採用時令新鮮魚,件件都不一樣哦💕! 當中我比較喜歡炙燒左口魚邊、大大隻的牡丹蝦、柚子帆立貝和大拖羅。壽司飯不馬虎,是赤醋飯哦~ 「 鮨一沙律🥗$128 」 「 鮨一手卷😍$98 」 招牌的手卷,由三文魚子、海膽和拖羅蓉組成,賣相吸引。可惜拖羅蓉內有條大大的魚骨🫣,有點失望。 「 鮮帶子海膽手卷😚$98 」 另一個手卷賣相也不俗,帶子好新鮮。紫菜比較快腍,建議快點吃哦~ 「 鹽燒雞中翼🍗$52」 雞中燒大小不一,皮焦焦的,加上七味粉更好。

今天是紅日假期,街上人頭湧湧😳,

幸好有預早預約🇯🇵鮨一,不然可能要等好久呀~

「 特上十貫目🍣$378 」

「 鮨一沙律🥗$128 」

「 鮨一手卷😍$98 」

「 鮮帶子海膽手卷😚$98 」

「 鹽燒雞中翼🍗$52」

雞中燒大小不一,皮焦焦的,加上七味粉更好。
2022-12-27
依間位於尖沙咀既餐廳主打日本菜,最近推出左季節限定既海膽宴,食材新鮮而且omakase夜晚食黎講性價比好高🤍🦪🍣季節限定海膽宴($880/第一位,$440/第二位)雲丹魚籽絹豆腐金黃色既海膽入口軟綿,晶瑩剔透既三文魚籽咬落去充滿鹹鮮,而且豆腐口感好滑溜,配海膽食感覺更加細滑平目薄切配乾燥雲丹粉薄切既平目魚肉質鮮嫩,魚味比較清淡,所以上面灑上左海膽粉,更加帶出魚味既鮮香日本時令生蠔生蠔好肥美大隻😍食落去好creamy帶海水味,上面仲加左醋啫喱🥰香蝦雲丹魚子醬他他海膽濃郁甘甜,上面仲有魚子醬既點綴,下面係白蝦剌身,味道爽甜彈牙!雲丹磯邊揚今次師傅用紫菜包住滿滿既海膽再拎去炸,口感好酥脆而且炸得好香口💓活燒白鰻雜菜卷白鰻厚肉彈牙無魚刺,醬油調味好入味,配生菜食感覺無咁油膩壽司5點有海膽,三文魚籽同牡丹蝦等等,到壽司都仲有滿滿既海膽😍牡丹蝦肉質爽滑甘甜好新鮮!伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬蝦肉質感紥實啖啖肉,再配海膽醬更加鮮味充滿層次感最後仲有麵豉湯同芝士蛋糕做甜品🍰依個價錢真係好抵食!

季節限定海膽宴($880/第一位,$440/第二位)

香蝦雲丹魚子醬他他

活燒白鰻雜菜卷
白鰻厚肉彈牙無魚刺,醬油調味好入味,配生菜食感覺無咁油膩

伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬
蝦肉質感紥實啖啖肉,再配海膽醬更加鮮味充滿層次感

最後仲有麵豉湯同芝士蛋糕做甜品🍰依個價錢真係好抵食!
2022-12-21
2022-12-25 127 瀏覽
今日,朋友話有間好好嘅日本推介,於是我地就去左尖沙咀厚福街鮨一度享用晚餐。上到餐廳之後,店員向我哋推介左一個12月嘅時令海膽套餐,由於我同朋友都係海膽嘅愛好者,因此我地就點左一個套餐啦。套餐一共有10道菜:雲丹魚子絹豆腐第一款就係呢個海膽魚子豆腐, 第一眼已經俾個賣相吸引,豆腐軟滑有豆味, 海膽creamy 同個豆腐好夾可以帶返出海膽的鮮味。魚子亦都係呢個菜當中,起到提鮮及調味的作用。平目薄切配乾燥雲丹粉平目魚切到好薄,配上乾燥嘅海膽粉,令到成個餸具有不同的層次感。 整個餸係比較清淡冇配上任何嘅汁, 因此你食到嘅只有,魚生嘅鮮味,海膽粉嘅酥脆以及紫蘇花嘅香氣。日本時令生蠔全晚其中一度最有印象嘅菜, 就係呢隻有成個手掌咁大, 來自日本岩手縣嘅令和怪物蠔。廚師亦在蠔試配上柚子啫喱同埋柚子絲,因此一入口嘅時候你會感受到淡淡嘅柚子香, 之後就會係蠔本身嘅牛奶味,重有好濃郁的蠔味。白蝦雲丹魚子醬他他鋪滿底部白蝦上面放上海膽,再配上魚子醬, 簡直係鮮上加鮮。 成道菜都冇額外嘅調味 , 只係靠魚子醬本身的咸香。白蝦本身嘅黏稠感亦都好重。雲丹磯邊揚另一度非常之有特色菜, 喺海苔入麵包上海膽再用油炸。非

雲丹魚子絹豆腐

雲丹磯邊揚
另一度非常之有特色菜, 喺海苔入麵包上海膽再用油炸。非常之酥脆可口,亦食到好濃郁嘅海膽味, 絕對值得一試!

活燒白鰻雜菜卷
全晚我最喜歡嘅其中一道餸, 本人唔係太喜歡食鰻魚 因為平日食開嘅鰻魚感覺上比較多細刺, 食落口非常之唔爽快。 但係呢一道燒白鰻非常特別, 有別於平時食開嘅鰻魚壽司, 呢個燒白鰻食落嘅口感係非常爽口, 肉質非常彈牙,配上照燒汁同埋雜菜包成卷, 一道菜有兩種食法。好味又有趣。

壽司5點
相比起上面嘅餸菜,呢一度餸菜就正常發揮。 壽司亦都絕對好食, 只要魚生新鮮就足夠啦。

伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬
另一道我最喜歡的菜就係呢一個伊勢海老,估唔到呢個價錢都有龍蝦可以食。 伊勢海老嘅肉質彈牙配上雲丹醬非常之惹味香口,師傅烹調嘅功夫十分有水準, 龍蝦唔會過熟亦唔會太生。

蛤蜊麵豉湯
麵豉湯配上大大嘅蛤蜊,蛤蜊亦十分鮮甜!

芝士蛋糕
估唔到甜品都有驚喜, 呢一度嘅芝士蛋糕非常之香濃軟滑,比起出面好多所謂嘅打卡cafe都仲要整得好。當然呢度係一間日式餐廳,如果佢配返嘅係一啲和式甜品嘅話,相信會更加完整。

❄️ Winter Limited Urchin Feast🐚🥢🥳💫..今次同左個愛吃日料既朋友,去到尖沙咀一間日式居酒屋🏮,一邊食飯 一邊可睇到廚師👨🏻‍🍳 即值烹調既過程,更有交流。餐廳提供各式日本料理,主打丼飯、刺身。其中一道主打招牌菜「千層海膽飯」,飯上鋪滿滿海膽💛,再鋪上一層吞拿魚蓉,確係吸引。今次趁冬日聖誕節🎄,來試試佢既【季節限定海膽宴】$ 1,280 per head,而家仲要做緊優惠😍,感覺好似幾吸引!整道套餐以不同海膽配搭:新鮮刺身、壽司、熟食、炸物,款款精緻吸引。【季節限定海膽宴】$1,280 🔸雲丹魚籽絹豆腐 (墨西哥馬糞海膽) 2種嫩滑🔸平目左口魚薄切 配乾燥雲丹粉 (魚生味淡 海膽粉帶出鮮味)🔸日本時令生蠔 (令和之怪物蠔 配墨西哥海膽)🔸白蝦雲丹魚籽醬他他 (3重鮮)🔸雲丹磯邊揚 (紫菜包住炸得香口)🔸活燒白鰻雜菜卷 (肉質肥美帶爽 有碳燒香)🔸壽司5點(日本馬糞海膽 、牡丹蝦、鰤魚、金目鯛、三文魚籽)🔸伊勢海老鬼殼燒 配雲丹醬 (燒物惹味)🔸吸物 (日本大蜆麵豉湯)🔸甜品 (yuzu sorbet) 清涼口感又清爽而家做緊季節期間限定優惠喔❣️抵!優惠價 $

今次趁冬日聖誕節🎄,來試試佢既【季節限定海膽宴】$ 1,280 per head,而家仲要做緊優惠😍,感覺好似幾吸引!整道套餐以不同海膽配搭:新鮮刺身壽司、熟食、炸物,款款精緻吸引。

【季節限定海膽宴】$1,280

🔸雲丹魚籽絹豆腐 (墨西哥馬糞海膽) 2種嫩滑

🔸日本時令生蠔 (令和之怪物蠔 配墨西哥海膽)

🔸白蝦雲丹魚籽醬他他 (3重鮮)

🔸雲丹磯邊揚 (紫菜包住炸得香口)

🔸活燒白鰻雜菜卷 (肉質肥美帶爽 有碳燒香)

🔸壽司5點
(日本馬糞海膽 、牡丹蝦、鰤魚、

金目鯛、三文魚籽)

🔸伊勢海老鬼殼燒 配雲丹醬 (燒物惹味)

🔸吸物 (日本大蜆麵豉湯)

🔸甜品 (yuzu sorbet) 清涼口感又清爽

而家做緊季節期間限定優惠喔❣️抵!
優惠價 $880 (第一位)
優惠價 $440 (第二位)
×××[鮨一 -G One Sushi]×××
©尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓
隨便去OpenRice search 吓星期五晚有乜好食,搵到哩間,居然早-日都可以訂到位!心諗尖沙咀晚飯都貢易有位,重要多時段有位,希望唔會衰得去邊啦!當日早上有人打嚟,用唔正嘅廣東話confirm 時間同人數,真係似「死火」…..老婆7pm 到攞位,叫咗D串燒同小食,重有個魚湯;我就20分鐘之後到達,眼見除咗佐酒小食,咩食物都未到,ok 嘅可能慢慢燒。PK,D串燒上枱「暖的」,少少香味都無,牛小排又乾又咬唔入,燒白鱔垃圾級,D火炙壽司咸到-個點;成餐飯除咗杯啤酒同杯清水正常之外,無-樣食物係可以入口。最後俾錢同個侍應講:「D食物凍㗎wor!」佢都好似唔識答。千祈唔好食

最後俾錢同個侍應講:「D食物凍㗎wor!」佢都好似唔識答。

千祈唔好食
2022-12-23
2022-12-22 143 瀏覽
呢排好鍾意食日本菜,尋晚同朋友預約咗呢一間高質日本餐廳,期待咗好耐終於食到!雲丹魚子絹豆腐🍨第一道菜係呢個豆腐,淨係睇擺盤都覺得好有心思,喺雪白嘅豆腐上面擺放咗一啲魚子同一大舊海膽。配以黃色嘅小菊花點綴, 就好似藝術品靚,搞到我都唔捨得食添呀!味道方面就好開胃,上面嘅魚子同海膽好新鮮,海膽好香好creamy,下面嘅豆腐就好滑!平目薄切配乾燥雲丹粉🐟 喺平目魚片上面灑上乾燥既海膽粉末,呢個做法其實好特別!魚片好薄,咬落去有微微甘甜味!魚片本身較淡口,以上面嘅海膽粉末就反而可以點綴出一種相對濃厚啲嘅口感!呢個搭配互相補足,聰明!日本時令生蠔🦪齋睇相都知道好味!生蠔超大隻,有成隻手掌咁長,嘩入口中即刻迸發出好重嘅海水味,而且有超級肥美,鍾意食生蠔幾千祈唔好錯過啦!白蝦雲丹魚子醬他他🧁開單主題嘅嘢一定唔會差,呢個菜都係海膽同其他刺身嘅組合,海膽一如既往咁新鮮,而下面嘅白蝦刺身亦都係甜甜地好鮮味!雲丹磯邊揚🍤呢個超級有驚喜,呢間餐廳真係可以將海膽組成各種你估唔到嘅食物!呢度塞就係外邊係紫菜,裏面包着滿滿嘅海膽,然後就好似天婦羅咁拎去炸!咬落去超重海膽味,而且好鬆化,好正!活燒白鰻雜菜卷🌯呢個都好

雲丹魚子絹豆腐🍨

平目薄切配乾燥雲丹粉🐟

日本時令生蠔🦪

白蝦雲丹魚子醬他他🧁

雲丹磯邊揚🍤

活燒白鰻雜菜卷🌯
呢個都好特別!鰻魚肉質好彈牙,上面點綴住七彩嘅味粉,鹹鹹地咁,用外面嘅生菜包住嚟食,一啖咬落去清爽嘅生菜同彈牙嘅鰻魚碰撞出好特別嘅食感!

壽司5點🍣
壽司都係一如既往咁高質,每一款壽司都好新鮮,上面嘅刺身好甜!好好味!

伊勢海老鬼穀燒配雲丹醬🦐
呢個都好正,蝦肉到啱啱好,好彈牙!最欣賞係佢好細心咁將啲蝦肉挖出嚟然後切到一小塊一小塊咁,識起上嚟勁方便!

蛤蜊麵豉湯🥘
埋尾有麵豉湯,裏面有兩隻好大嘅蛤蜊,所以湯頭多咗一份海鮮嘅甜味同香味!

芝士蛋糕🍰
甜品作結,芝士味濃厚,蛋糕體紮實,但係又唔會太甜,分量又啱啱好唔會令人食到好滯!

呢餐海膽盛宴真係好滿足!對於鍾意食海膽嘅我真係一個超級大嘅驚喜!下次都要繼續再去幫襯先得!
2022-12-21 628 瀏覽
第一次黎呢棟大廈食飯,發現原來成棟都係餐廳咁濟,有啲都想下次試下😃😃講返食物,整體黎講係好味,壽司無影到相,但啲魚生都靚,飯量少。個味㬝煮牛舌好好味,想煮個烏冬配個汁黎食😂😂呢款秋刀魚應該係大條啲,第一次食個刺身,估唔到咁肥美好食。不過另一款鱈魚刺係都係好食,但唔值個價錢,可以唔洗叫。海膽飯都ok,但真係幾細,而且海膽有黑色,食時有啲唔自在。仲有個女經理好凶,係咁鬧個女侍應,見到都唔舒服,環境好逼,埋單1532,可以有更好選擇😊

海膽飯都ok,但真係幾細,而且海膽有黑色,食時有啲唔自在。

味㬝煮牛舌
秋刀魚刺身
天婦羅
海膽飯
味㬝煮牛舌
秋刀魚刺身
海膽飯
2022-12-20 146 瀏覽
鮨一日本料理尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓18/F-20/F, The Lamma Tower, 12 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui鮨一個廚房是open kitchen , 如果坐係佢架高檯食野,望住師傅整食物同握壽司, 是幾有食OMAKASE 感覺架!呢度有壽司壽物食之外, 其他熱食串燒鍋物都有架, 甚為多元化, 而裝份格局就介乎壽司鮨店與局酒屋之間。當日推薦了這個套餐,什麼都有且以海膽為主題,雲丹魚子娟豆腐,豆腐很嫩滑,淡味食材遇上海膽及魚子,更能品嚐出鹹香。平目薄切配乾燥雲丹粉,上面的粉就是海膽粉了,魚生片是淡味,可蘸豉油吃。第一次生食日本時令生蠔,仲要每隻都有認證有tag ,肉厚柔綿鮮味重,不會有死鹹海水味,有醋喱哩吃下頓感清新。個碗很貴氣白蝦雲丹魚子醬他他,先吃掉魚子同海膽,再慢慢品嚐白蝦。天婦羅紫菜包起海膽雲丹磯邊揚,食落脆卜卜。完全是彈牙之極,活燒白鰻雜菜卷,個醬油汁有點醋酸,食入口很舒服。壽司5件有齊海膽,魚子,蝦,池魚同劍魚。燒完個肉質份外有咬口,伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬,好好吃惹味鹹香。仲有有麵豉蜆湯暖身同甜品。海膽宴吃得盡
鮨一日本料理
尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓

當日推薦了這個套餐,什麼都有且以海膽為主題,

天婦羅紫菜包起海膽雲丹磯邊揚,食落脆卜卜。

壽司5件有齊海膽,魚子,蝦,池魚同劍魚。

仲有有麵豉蜆湯暖身同甜品

海膽宴吃得盡情,提早來食豐富過Xmas ,開心迎接假期。
2022-12-20 160 瀏覽
鮨一尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓18/F-20/F, The Lamma Tower, 12 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui厚福街地下好多食肆, 經常排曬常龍門口好多人等位, 朋友話好眶餓, 無力排隊等了, 立即SEARCH下同一條街有什麼好吃的, 免得她餓上來咬我把我食埋落肚。過了對面一間日本餐廳, 舒服食下日本料理。冬天要了季節限定海膽宴,第一位$880 ,第二位$440 ,記住捉多個人來齊齊食第1道:雲丹魚子娟豆腐,影完相就撈埋佢,把食材同醬油味道均和融合一體。第二道: 平目薄切配乾燥雲丹粉,切到透明見到碟底色,第一口不沾醬油試,之後才沾醬油多添鹹香第三道:日本時令生蠔,很肥美肉質嫩滑,超大隻多肉,上面有酸酸的醬油jelly。第四道:白蝦雲丹魚子醬他他,豪華有金薄的,蝦小小口感柔軟。第五道:雲丹磯邊揚,用紫菜包起海膽炸,香脆口感令人想食多件。第六道:活燒白鰻雜菜卷,厚皮肉很彈牙,連生菜葉一起吃多了份清爽口感第七道:壽司5點,當日廚師發板安排的。飯不是醋飯,而是用醬油調理過,建議吃時可以不用沾太多醬油。第八道:伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬,龍蝦
鮨一
尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓

過了對面一間日本餐廳, 舒服食下日本料理。

第四道:白蝦雲丹魚子醬他他,豪華有金薄的,蝦小小口感柔軟。

第八道:伊勢海老鬼殼燒配雲丹醬,龍蝦肉彈牙肉質紮實加上海膽醬,鮮上加鮮!

第九道:吸物即湯,吃了太多壽司,喝口熱湯

第十道:甜品有雪糕,有口味揀的。

食完十道菜,十全十美