2018-03-05 1063 瀏覽
久不久也會來這裏午飯或晚餐,這裏的中菜水準甚高,晚餐叫套餐你必然不會失望。魚翅份量甚足,而且是一梳的,絕不欺場。套餐可以選一個小菜,我和朋友有兩個小菜,我選了乳鴿。鴿不會乾身,有肉汁,吃得津津有味。另外一個則叫了香橙骨,也是水準甚高。選的肉不會很瘦,所以不會硬,咬下去甚為軟熟,而且有肉汁,再加上橙味,非常滿意。每次叫套餐我都會將白飯改為飽汁湯麵,因為這個太好吃了,加少少錢我覺得值得。還有糖水送,也不是甚麼紅豆沙,而是雪蛤膏,真是有誠意。這裏必然是三五知己來晚飯的好地方,坐得舒服也不會有很多人和你爭位,而且價錢很合理。

魚翅份量甚足,而且是一梳的,絕不欺場。

套餐可以選一個小菜,我和朋友有兩個小菜,我選了乳鴿。

鴿不會乾身,有肉汁,吃得津津有味。

另外一個則叫了香橙骨,也是水準甚高。

還有糖水送,也不是甚麼紅豆沙,而是雪蛤膏,真是有誠意。

2018-01-04 1674 瀏覽
聽朋友講話有間平民魚翅平靚正,今日就一於黎試下。位於旺角,雖然係鬧市,但位置偏僻,無人介紹就真係未必留意到。環境好古色古香,好有風味。坐落好舒適,而且服務人員態度好好,好有親切感。價錢好平民,吾算貴。仲有好多經濟實惠既餐。魚翅用沙鍋煲上,好足料,雞湯好夠味,一排排翅,食完已經飽飽地。首先要講咗個西蘭花先,雖然最唔起眼,但我覺得去配合左啲汁料係我食過世上最好食嘅西蘭花,佢煮得好爽口,如果可以添加嘅話我想囉夠一碟。之後我開始品嚐呢條海參,我對海參冇乜認識,所以我請問服務員介紹一下呢個係乜嘢嘅海參,佢指呢隻其實係刺參,絕非便宜貨式可以媲美。之後我就開始品嚐呢個過鵝掌,好林好入味。終於可以品嚐呢個主菜鮑魚啦,跟餐嘅鮑魚原本只係南非鮑魚30頭,因為我想試吓大隻鮑魚所以我升級左做12頭,一上枱果下我都嚇一嚇,原來12頭都有咁大隻,我一刀切囉,仲係糖心既。乳鴿好新鮮,個屁好趣,雖然係細隻,但係唔乾身,好鮮嫩。燕窩甜咗啲,但勝在夠足料。

價錢好平民,吾算貴。仲有好多經濟實惠既餐。

乳鴿好新鮮,個屁好趣,雖然係細隻,但係唔乾身,好鮮嫩。

燕窩甜咗啲,但勝在夠足料。
2017-12-18 1301 瀏覽
男友介紹這家位於創興廣場1樓的魚翅大排檔,由於不是地鋪,外面也沒有太起眼的招牌,不為人留意。搭乘扶手電梯上一樓,右手邊是大大個「魚翅大排檔」的金漆招牌,午市提供$68 或$88優惠套餐。我們二人點了兩個$88 的午餐:兩份紅燒蟹肉生翅,一份炒飯,一份鮑汁撈麵,燒汁冬筍肥牛粒,鮑片炆雞。平常已經很少接觸魚翅,偶爾會去澳門滿足口腹之慾,不過一整排翅倒是很久沒有嘗過了。這裡的紅燒蟹肉生翅味道濃厚,翅的份量很豐富,香氣留齒,加上幾滴紅醋更是增添風味,很棒的口感。小菜方面,燒汁冬筍肥牛粒不錯,鮑片炆雞就不行了,雞肉很柴,用的是罐頭鮑片配上冰鮮雞,不好吃。總括來說,$88的價錢單單是翅已經值回票價,我會再來的。

總括來說,$88的價錢單單是翅已經值回票價,我會再來的。
2017-12-12
  • 紅燒蟹肉生翅
2017-12-09 880 瀏覽
服務一流 90分,美食90分,環境比較有中式風味。價錢算便宜,閒日氣氛比較靜小人,可方便比較不熱鬧的人。一家大細食也是不錯選擇! 服務費有收。 圍菜比較好食,燕窩也好味道。
2017-09-10 1219 瀏覽
今日食豪d....帶婆婆去食魚翅做晏其實呢間店婆婆以前成日黎食,但佢近年隻腳成日痛唔行得遠,所以少左好多出黎,今日出開黎,特登帶佢食下叫左兩客自選午市套餐 紅燒蟹肉生翅$88 一個午餐,都唔會預佢d 翅好多好靚都係d 邊位/碎翅,而且唔算多料但佢既湯底好好味,咸淡度、稀「傑」度適中菜盤蜜炙鰻魚球婆婆必叫既菜式厚身白鱔肉、表面沾滿蜜糖,用菜包住食好正👍🏻蛋黃蝦球我最愛....呢間做得唔錯係冇殻蝦球,表面被蛋黃包住,外面香脆、內裡係爽口蝦肉😋最好係鮑汁撈麵湯底唔係濃味鮑汁,係好稀的醬油汁但佢既生麵好正彈牙得黎冇鹼水味,我就最唔鍾意果陣味,所以覺得呢碗麵不錯!最後埋單每人$88 冇加一冇茶芥....都算抵食~
今日食豪d....帶婆婆去食魚翅做晏

叫左兩客自選午市套餐

紅燒蟹肉生翅
$88 一個午餐,都唔會預佢d 翅好多好靚
都係d 邊位/碎翅,而且唔算多料
但佢既湯底好好味,咸淡度、稀「傑」度適中

菜盤蜜炙鰻魚球
婆婆必叫既菜式
厚身白鱔肉、表面沾滿蜜糖,用菜包住食好正👍🏻

蛋黃蝦球
我最愛....呢間做得唔錯
係冇殻蝦球,表面被蛋黃包住,外面香脆、內裡係爽口蝦肉😋

最好係鮑汁撈麵
湯底唔係濃味鮑汁,係好稀的醬油汁

最後埋單每人$88 冇加一冇茶芥....都算抵食~
2017-09-09
  • 甘香蛋黃蝦球
  • 菜盤蜜炙鰻球
2017-09-08 968 瀏覽
成日夜晚經過 男朋友都好想食 但又驚貴得黎吾好食 所以今日晨早起身去試下lunch set 先 $88免加一 仲有茶啡送蟹肉翅 雖然系翅邊 但都系好爽好有口感 鮑魚汁撈麵 或可選白飯好香濃既鮑魚汁 但麵質略淋 甘香蛋黃蝦球 大大粒 好脆好香好爽 芥末蝦球 甜甜地又有小小嗆嗆地

蟹肉翅
雖然系翅邊 但都系好爽好有口感
鮑魚汁撈麵 或可選白飯
好香濃既鮑魚汁 但麵質略淋

甘香蛋黃蝦球 大大粒 好脆好香好爽

芥末蝦球 甜甜地又有小小嗆嗆地
2017-09-07
2017-09-03 1117 瀏覽
又是李公子與母親大人晚餐之夜,今晚一於去食中餐!多次嘗試呢間餐廳,食物有水準,店員服務好,價錢值得。晚市有80%坐滿,坐得舒適。套餐menu,但因小菜有限制,故沒有選擇,可作大家參考一下。以鍋上炒菜,夠香口,不過可惜份量供三人食有點不足。以鹹蛋黃作外皮,配上大蝦球在內,好食,但每人食兩舊便足夠,否則會太油我的最愛,絕對推薦,香濃橙味,配上肉排,夠軟身,口感好fresh,有創意!李公子喜歡食的荷葉飯,有大/細可選,三人選大,剛剛好,每人約有兩碗,因為係落單時即蒸,所以需時約等15-20分鐘,荷葉飯當然重視的就是荷葉味!配上蝦米,荷葉包住,夠入味,簡直係食唔停阿!是日甜品係紅豆沙,濃郁陳皮味,口感是沙,紅豆及甜度剛好,作為一餐飯的結尾,絕對值得,成餐飯大家都食得好開心
又是李公子與母親大人晚餐之夜,今晚一於去食中餐!
多次嘗試呢間餐廳,食物有水準,店員服務好,價錢值得。
晚市有80%坐滿,坐得舒適。

蒜蓉炒菜心

以鍋上炒菜,夠香口,不過可惜份量供三人食有點不足。
黃金蝦球

香橙焗肉排

大荷葉飯
配上蝦米,荷葉包住,夠入味,簡直係食唔停阿!

紅豆沙

2017-08-26
蒜蓉炒菜心
黃金蝦球
香橙焗肉排
紅豆沙
2017-08-23 5465 瀏覽
平常返工因時間緊迫, 甚少外出吃飯. 前陣子同事帶我去了這間吃魚翅的店舖, 說有很抵吃的魚翅午市套餐. 中午時候, 食客只有兩三枱, 坐得舒服, 阿姐也很熱心推介食物.同事推介這款午市套餐, 說比較抵食. 這套餐包括魚翅, 小菜一碟和飯/麵, 還有餐茶, 又免茶芥加一. 紅燒蟹肉生翅同事說菜膽翅的翅量不多, 以菜為主, 所以建議吃紅燒翅.  紅燒翅看起來頗大碗, 魚翅不算多, 翅針也偏細小; 魚翅湯味道算濃郁, 內有魚唇和蟹肉, 料也算OK.鮑汁撈麵麵質爽口, 沒鹼水味; 鮑汁湯底味道濃重, 兩者合吃來很不錯, 比起紅燒翅更好吃!甘香蛋黃蝦球蝦球原來是炸的, 做法有點像黃金蝦, 不過是去了殼的蝦而已. 蛋黃的鹹香味不俗, 蝦隻也夠大隻爽口, 不過鮮味欠奉. 鮑片炆雞同樣是鮑汁煮的食物, 鮑片軟腍, 感覺似罐頭鮑片; 雞件則偏嚡口, 雞味欠缺.餐茶選了熱咖啡,  質素還是過得去的, 起碼沒有苦澀味. 幾十元一個魚翅套餐, 不算貴, 質素當然不及酒家的魚翅,  但以性價比來說, 還是可以的.

紅燒蟹肉生翅
同事說菜膽翅的翅量不多, 以菜為主, 所以建議吃紅燒翅.

鮑汁撈麵
甘香蛋黃蝦球
鮑片炆雞

餐茶選了熱咖啡,  質素還是過得去的, 起碼沒有苦澀味.

• 鮑汁撈麵
2017-08-08 891 瀏覽
「用魚翅潄口」是1970年代詞語,形容豪華氣派,是誇張手法。真正多食翅,是1997年前的黃金十年。為了滿足宴席之外的吃翅要求,有魚翅專門店。供應翅,小菜,飯的一人,兩人,四人,六人套餐。時遷世易,竟在此地找到魚翅專門店。當考察吧。入門見傳統,老餅格局,仍停留在無電腦單據,客坐下後奉上一杯無味茶(淨飲收10元)時代。我誤踏「結界」?是否已穿越了,回到1980年代?點選了紅燒蟹肉生翅。原來我是中伏, 蟹肉生翅水多,翅難找尋!麵的湯底欠奉,似豉油和水而已。我選了的黃金蝦稍好,微溫,尚可。咖啡都是普通貨,帶酸味。環保潮流下,此類店難生存,此店降低質素以減成本,非自救之道。我還是做龍躉翅食客罷了。如要食,必去新同樂,食物,招待都一流水準。
真正多食翅,是1997年前的黃金十年。

時遷世易,竟在此地找到魚翅專門店。當考察吧。

麵的湯底欠奉,似豉油和水而已。

我選了的黃金蝦稍好,微溫,尚可。

咖啡都是普通貨,帶酸味。

2017-08-07 621 瀏覽
同事生日大顆提議到創興廣場食個翅仔,嘩!中午話去食個翅仔豪一豪!紅燒翅都唔錯有啲翅架!我個人比較鐘意清清地,所以我選擇了菜翅好香白菜薑味,翅都幾爽口芥末蝦球蝦球爽彈外脆,咬落陣陣芥末香紅燒BB鴨有小許油膱味略為失色菜盤蜜灸鰻魚球鰻魚用油炸較香口彈牙,最後用蜜糖封外層味道極佳午市有平有貴任君挑選
紅燒翅

紅燒翅都唔錯有啲翅架!
菜膽翅

我個人比較鐘意清清地,所以我選擇了菜翅
好香白菜薑味,翅都幾爽口

芥末蝦球
蝦球爽彈外脆,咬落陣陣芥末香

脆皮軟骨BB鴨

紅燒BB鴨有小許油膱味略為失色

菜盤蜜灸鰻魚球
鰻魚用油炸較香口彈牙,最後用蜜糖封外層
味道極佳

午市有平有貴任君挑選
紅燒翅
菜膽翅
2017-07-14 2493 瀏覽
今日約咗朋友去旺角行街,行到攰攰地,路過彌敦道,見到呢間食肆個名咁得意,兼睇見餐牌咁平又有翅食,就即管做吓白老鼠,實試吓是否真係咁抵食。去到時剛過12點,見食肆都乾淨企理,但就只有一枱客,都擔心中伏,就隨便點了一個$68和一個$88餐,$68餐有菜膽燉翅+滑旦蝦仁炒飯+奶茶,而$88餐就揀咗紅燒蟹肉生翅+脆皮BB鴿+鲍汁撈麵+咖啡。不到5分鐘,菜膽燉翅即到,菜膽清甜,但翅不多,佢似魚唇多D,但當湯嚟飲都算唔錯。跟住好快上齊其他菜,即試紅燒蟹肉翅,見到紅燒翅D翅就多D,味道都好濃郁。脆皮BB鸽皮脆肉嫩,香口兼有肉汁,鲍汁撈麵唔錯,麵爽口,鲍汁味濃。個滑旦蝦仁炒飯都好好味,蝦爽旦滑,不過得嗰5隻蝦,就少咗D喇!總括嚟講,以$68及$88嘅價錢,食到以上質素嘅食物,仲有咖啡或茶,算係好抵,下次會再嚟試套餐其他菜式,睇吓有無驚喜喇!
就即管做吓白老鼠,實試吓是否真係咁抵食。

脆皮BB鸽皮脆肉嫩,香口兼有肉汁,
鲍汁撈麵唔錯,麵爽口,鲍汁味濃。
2017-06-06 1763 瀏覽
這間店舖是經常來食午市套餐,感覺環境舒服,服務態度好,價錢又不太貴,最重要是有翅食,又好食。這兩款套餐都好抵食,又包野飲,又有翅食,正。我們三個人食,叫了三個翅餐。三個都係點算紅燒翅,因菜膽翅好似翅唔夠多,而且比較清淡,紅燒翅料多,味道又濃郁啲,所以每次都是點算紅燒翅。這個咸蛋黃炸蝦球,是我致愛,因這款菜色,不是周圍有得食,而且整得咁好食,蛋黃味超濃郁,大蝦夠爽,真的好好食。這個甜燒鰻魚都很好食,因啲鰻魚夠新鮮,所以煮了都不太淋,夠口感。這個咖啡牛腩就沒什麼特別驚喜,不過啲牛腩都夠淋,薯仔都好食,都夠份量。鮑汁面好食,啲面夠爽身,加上鮑汁夠入味。外面很少有鮑汁面食,而且有味道都不太好食,一係就好貴。所以這是值得食薑炒飯,好夠薑味,好食,不過炒飯是一早炒定左放在飲煲加熱,如果可以再放鑊再炒炒上,更香好,這樣缺乏了點炒的鑊氣。午市套餐還包杯凍飲或熱飲,最正就係凍飲不需另加收費。所以幾十蚊,有翅食,有特別小菜,有鮑汁面,薑飯,飲品,我覺得算差不多了,而且更是旺角地區,所以我久不久想食翅,就想起這店舖。

2017-06-05
  • 菜盤蜜炙鰻魚球
  • 甘香蛋黃蝦球
老友相聚,介紹我來吃好東西,來到這間一直都沒有甚麼人留意的魚翅大排檔。之前來過多次午餐,每次我都必定滿意而回;今日有機會來這裏晚飯,一樣讓我滿意。來這裏要抵食可以叫餐,我們兩個人,就叫一個二人餐。先來魚翅,我喜歡雞湯燉翅,料足,夠味,夠大煲。有多大煲?自己看看:份量甚多,足夠四大碗,不是茶樓點心碗那種,而是大碗,白飯碗。我另外加錢叫了鮑魚汁湯麵,餐本身包了炒飯的,兩者也好味。麵身爽,很易入口,吃了只覺肚餓,因為太好味,還要吃其它東西。餐包兩個小菜,我們叫了乳鴿,完全對板。炸得甚香,又不乾身,吃下去有肉汁,肉又不硬,很軟熟,吃得很過癮。另外也叫了馬拉盞炒芥蘭,甚有火喉,菜也入味,吃到由心底裏笑出來,很滿足。甜品是蓮子紅棗雪烚膏,甚為清香。以 HKD300 有找的情況下,可以吃到這樣高級的晚餐,你在酒樓吃不足料的一碗小魚翅也不能。這裏可能是上樓關係,人不太多,我樂意推介,真心有誠意的店舖,廚師很用心做,而且經理招呼甚好,服務員也是用心招呼,我很滿意。我會常來,真心推介,真心支持。

來這裏要抵食可以叫餐,我們兩個人,就叫一個二人餐。

先來魚翅,我喜歡雞湯燉翅,料足,夠味,夠大煲。
有多大煲?自己看看:

我另外加錢叫了鮑魚汁湯麵,餐本身包了炒飯的,兩者也好味。

餐包兩個小菜,我們叫了乳鴿,完全對板。

甜品是蓮子紅棗雪烚膏,甚為清香。

我會常來,真心推介,真心支持。
2017-04-10
2017-04-06 1538 瀏覽
魚翅大排擋的午餐的確扺食,午市套餐有六十八元和八十八元,已包括了一盅翅,一個主食/小菜,和一杯餐飲。雖然知道鯊魚是受保護魚類,但偶然找一次藉口吃吃啦!原盅菜膽燉翅套餐($68)原盅菜膽燉翅,湯底清甜,白菜膽淋滑,還有不少魚翅,抵食又好味。銀芽肉絲炒麪(套餐已包)炒麪炸得脆脆,肉絲也夠多,獻汁也不咸。紅燒蟹肉生翅套餐($88)魚翅份量都算多,湯㡳有濃濃的火腿和雞味。巴式咖哩牛坑腩(套餐已包)咖哩香濃,薯仔是先炸過再放回汁內,薯仔和咖喱真是絶配,唯牛腩比較瘦和靱,但都入味。餐飲最後還有一杯咖啡或茶,我們選了檸檬茶可以幫助消化。

雖然知道鯊魚是受保護魚類,但偶然找一次藉口吃吃啦!
原盅菜膽燉翅套餐($68)

銀芽肉絲炒麪(套餐已包)
炒麪炸得脆脆,肉絲也夠多,獻汁也不咸。

紅燒蟹肉生翅套餐($88)
魚翅份量都算多,湯㡳有濃濃的火腿和雞味。

巴式咖哩牛坑腩(套餐已包)

餐飲
最後還有一杯咖啡或茶,我們選了檸檬茶可以幫助消化。
2017-03-20
午餐
2017-02-17 1782 瀏覽
情人節已經進化到不食什麼大餐,走左去魚翅大排擋食晚飯。選擇這間因為不想吃節日套餐。老公點左個普通2人餐再加一個小菜和一個小食。響螺雞燉翅湯,濃湯有翅有雞件,份糧每人有二碗。松茸姑浸聖瓜,松茸姑好香,瓜瓜好清甜。鵝掌煲有4只鹅掌,夠味又軟羌蔥魚頭煲,好香羌䓤味,夠煲氣煲仔菜即叫即煮,夠熱又夠wok 氣小食虎珀合挑又脆又甜黃羌飯炒得乾身,黃羌味渨些較好,飯也不夠熱,冷了小小甜品就失望,糖水十幾粒細粒雪蛤高.埋單八百元,也算ok

響螺雞燉翅湯,濃湯有翅有雞件,份糧每人有二碗。

松茸姑浸聖瓜,松茸姑好香,瓜瓜好清甜。
鵝掌煲有4只鹅掌,夠味又軟

羌蔥魚頭煲,好香羌䓤味,夠煲氣

煲仔菜即叫即煮,夠熱又夠wok 氣
小食虎珀合挑又脆又甜

黃羌飯炒得乾身,黃羌味渨些較好,飯也不夠熱,冷了小小

甜品就失望,糖水十幾粒細粒雪蛤高.
埋單八百元,也算ok