2016-12-19 1887 瀏覽
做冬,朋友話要食翅,近近地黎呢間, 叫咗個八人餐, 蟹皇翅味道一般, 鵝掌鮑魚夠入味, 荷葉飯 侍應問我哋有冇需要撈埋落啲鮑魚汁度食,撈咗又幾好味喎, 黃金蝦 D蛋黃 完整包住隻蝦売, 反而令到隻蝦冇乜味, 最奇怪海參用啲鮑汁加甜豆炒埋一碟 冇乜特別, 食咗太多濃味野,我哋揀咗蒸雞唔要炸子雞, 隻雞好滑 但啲肉反而冇乜味, 最出色就係個蜜汁鱔 最後黎埋個燕窩 椰汁係比你自己加嘅 不過不失啦叫做真燕窩, 份量都好夠,個個都夠飽
  • 菜盤蜜炙鰻魚球
和友人午飯,友人相約我到旺角創興的這間魚翅大排檔,十二時半。我問他要預先訂枱嗎?他說不用。你要知道,午飯時間在旺角,有那間餐廳茶樓是沒有人的?可能是位置問題,去到,真的有位,而且很多;我們還有卡位坐,真是舒服。一個午餐 HKD83.00,在翠華也要 HKD68.00 的今天,我其實真的沒有要求。但越沒有要求,食品的質素就越好。這個午餐,有一個魚翅,不是小碗那種,而是大大碗的。主菜方面,我要了黃金蝦球,真的四大隻,絕不欺場,還要是很好味那種:蝦球很爽,而且蛋黃甚香。還有一個飽魚汁撈麵,很入味:吃完之後還有餐茶。真的叫你一聲大佬,旺角 HKD83.00 有魚翅,主菜,鮑魚汁撈麵,餐茶,你還有要求嗎?這一頓飯真是意外驚喜,食物質素出奇地高,當天整天都行好運。
我問他要預先訂枱嗎?他說不用。

你要知道,午飯時間在旺角,有那間餐廳茶樓是沒有人的?

但越沒有要求,食品的質素就越好。

這個午餐,有一個魚翅,不是小碗那種,而是大大碗的。
還有一個飽魚汁撈麵,很入味:
吃完之後還有餐茶。

這一頓飯真是意外驚喜,食物質素出奇地高,當天整天都行好運。
2016-12-06
2016-08-01 2538 瀏覽
這家魚翅大排檔在旺角開業已久,大概已經歷了兩次金融風暴吧~今晚一行五人到這裡為老人家賀壽,點了個四人套餐,再外加一位。這家老店的夥記服務殷勤,而且很有禮。一大煲熱辣辣的螺頭雞煲生翅,每人大概可以分到兩小碗。燉湯湯清而味濃,而且非常足料~可見這是如假包換的排翅,不是一般酒家所用的散翅!鮑魚鮮美,嫩滑彈牙,完全吸收了醬汁配料之濃香,唯一略嫌不足的就是醬汁比較鹹。爽脆的甜豆與海參的鮮味完美結合,口感豐富爽脆,但味道略嫌清淡。雞皮炸得皮脆金黃,雞肉肥美嫩滑,帶點脂肪的甘香。鱔件炸得外脆內軟,配合爽口的生菜進食,口感豐富,更加可以減少油膩感。荷葉飯味道很淡,沒什麼配料,而且飯質比較硬,也感覺不到了荷葉的香氣。這個燕窩下的冰糖不足,添加了不少椰汁也沒味道,份量是足的,但味道有偏差,浪費了食材。
這家魚翅大排檔在旺角開業已久,大概已經歷了兩次金融風暴吧~

這家老店的夥記服務殷勤,而且很有禮。
螺頭雞煲生翅
一大煲熱辣辣的螺頭雞煲生翅,每人大概可以分到兩小碗。
螺頭雞煲生翅
燉湯湯清而味濃,而且非常足料~

可見這是如假包換的排翅,不是一般酒家所用的散翅!
20頭南非鮑魚鵝掌
甜豆炒海參
生炸脆皮雞
雞皮炸得皮脆金黃,雞肉肥美嫩滑,帶點脂肪的甘香。
炸鱔球
荷葉飯
椰汁燉燕窩
2016-07-31
炸鱔球
重記得細細個既時候久唔久都會去大排檔食飯。可惜既係時移勢易,自從屋村商場俾「領匯」(宜家改左名做「領展」)接手之後,做得住既大排擋已經越黎越少喇!Anyway,是晚因為「慶生」所以諗住「食豪D」,所以去左呢度諗住試下D「鮑參翅肚」一生總要豪一次!餐廳位於旺角鬧市,非常之易搵,喺正$12蚊店果棟樓既下面。店內地方唔算太大,但可能因為係閒日既關係都唔算太多人只有七成滿左右,而且枱與枱中間都幾闊落,坐得都幾舒服。一行五人叫左個$1280四人餐再加$300一位 pro-rata top-up。野食上枱速度非常之快,十分鐘都唔駛就已經可以開波!紅燒蟹黃生翅︰坦白講以只係$300零蚊一位既價錢有咁既份量真係唔錯。不過個人黎講唔係太鍾意紅燒同埋蟹黃,嫌佢太濃,下次再食都係試下相對較為清清地既「螺頭雞煲生翅」!20頭南非鮑鵝掌︰冬菇同埋西蘭花都煮到好腍,拍埋炆到剛剛到火喉既鵝掌真係唔錯。醬汁方面對於鍾意食濃味既我黎講都係鹹左少少,如果再清少少會好D。鮑魚方面唔錯啦,始終係20頭唔係4頭鮑,睇得出炆左好耐,D汁亦都索晒入去裏面,正!葱燒甜豆刺參︰整體黎講偏油,不過喺出面食炒野都係咁架喇。甜豆方面一般啦,

紅燒蟹王生翅
20頭南非鮑鵝掌
葱燒甜豆刺參︰整體黎講偏油,不過喺出面食炒野都係咁架喇。甜豆方面一般啦,遼參方面都唔錯,整體都幾腍幾易入口,算係不過不失啦!
葱燒甜豆刺參
生炸脆皮雞︰個皮炸到非常香脆,值得一讚。雞既肉質亦都唔錯,以冰鮮雞既質素可以做到瘦得黎之餘又有一層薄薄既肥肉算係唔錯,抵讚!
生炸脆皮雞
黃金大蝦碌︰好油!炸粉亦都好似重手左,一啖咬落去漿住晒個口,感覺就好似食緊快餐店D炸雞咁,一D都食唔出蝦既鮮味,浪費左大好既食材!
黃金大蝦碌
鮮蝦荷葉飯︰Size剛剛好,雖然都係偏鹹同偏油,但整體都尚可接受。要讚既係個飯真係落足料去整,一打開荷葉果陣香噴噴既味道好正!
鮮蝦荷葉飯
椰汁燉燕窩︰太少喇!雖然幾百蚊一位真係唔可以要求太多,但可能因為用左standard甜品碗既關係,感覺上燕窩既份量真係少得可憐。建議可以用個細D既碗上枱咁就唔會好似好寒酸咁啦!
椰汁燉燕窩
Overall黎講以幾百蚊一位既價錢,喺旺角鬧市可以食到「鮑參翅肚」,「性價比」黎講真係超值。雖然服務水平只係一般,但如果大家想搵一個夜晚唔會太多人,可以靜靜地傾偈/gathering而又唔會俾人趕(「入座時間起計九十分鐘交枱」之類)加埋食物水平中上既食肆,大家可以考慮下呢度。不過都希望店家D野唔好再咁油同埋鹹,雖然真係好大排檔風味,但時代真係唔同喇「少鹽少糖」既diet始終係大勢所趨!
2015-08-27
紅燒蟹王生翅
20頭南非鮑鵝掌
鮮蝦荷葉飯
2013-10-10 3752 瀏覽
今日下午食記第一餐就係一間魚翅大排檔,睇下個餐牌真係唔敢相信價錢都好平,五十幾蚊就有湯加野飲和一碟飯,講下碗湯唔知道係咪真既魚翅但係味道都幾好,我叫左一碟乾炒牛河個分量好少,這一餐感覺上都算抵食既因為有魚翅湯。順帶一提這間餐廳下午係坐得舒服因為無乜人
魚翅湯
牛河
順帶一提這間餐廳下午係坐得舒服因為無乜人
2013-10-10
魚翅湯
2011-10-22 2618 瀏覽
早一陣子師傅約左好友毛毛睇場映畫戲, 而播放映畫戲嘅地點喺旺角, 咁未開場前當然係要先開飯醫肚, 於是師傅亦預早問下好友毛毛想食啲咩; 點知好友毛毛次次都硬係比啲難題師傅諗, 話要食上海菜, 上海菜好多地方都有得食, 但喺旺角看來選擇不多, 就算有也不是有水準的, 為免被人搵老襯, 師傅都係叫好友毛毛揀過!之後好友毛毛話要食中菜, 呢一下範圍真係大好多, 可惜兩個人都係難揀, 喺旺角擾攘左一陣後, 師傅忽然想起呢間食店, 皆因心思思想黎試好多次, 可惜一直苦無機會, 於是同好友毛毛商量下, 好友毛毛就話一於試下佢, 於是兩個人去到食店門口望左一陣, 至少見到價錢合理才行入去!入到去好友毛毛第一個反應係"嘩"! 師傅心裡當然明白好友毛毛嘩咩啦, 但個伙計就好似好唔明白咁問咩事, 師傅唯有苦笑而視! 可能真係未到萬聖節, 所以入到去人影都冇隻, 你話好友毛毛唔嘩就有鬼喇! 由於事前冇睇過呢間食店嘅介紹, 所以師傅都有少少拗底, 立即叫好友毛毛睇下呢間食店嘅評分, 可幸結果都唔太差, 師傅才稍為鬆一口氣!坐或後睇下餐牌, 發現有個二人套餐, 價錢都合理, 好似幾啱, 於是就決定食套餐! 二

坐或後睇下餐牌, 發現有個二人套餐, 價錢都合理, 好似幾啱, 於是就決定食套餐! 二人套餐可於餐牌肉任揀兩款小菜, 仲有白飯或黃薑炒飯同甜品; 而套餐亦有兩款唔同價錢, 就係分別在於個翅, 一款係紅燒蟹肉生翅, 另一款係紅燒蟹黃生翅, 蟹肉同蟹黃兩款相差四十大元, 當然係蟹黃貴啲啦, 於是就決定要紅燒蟹黃生翅餐; 至於兩款小菜好友毛毛就揀選清清地嘅金翠海皇豆腐, 而師傅則穩陣地揀香橙焗肉排!

落完單, 同好友毛毛天聞聞地聞聞, 唔使等好耐就已經有得食, 第一道登場菜式係主角紅燒蟹黃生翅, 先睇下個賣相, 紅燒蟹黃生翅真係金黃色咁, 揭開煲蓋見到紅燒蟹黃生翅仲滾緊, 起晒卜咁, 十足十卡通片藍精靈裡面加達用黎煮藍精靈個煲咁, 放落碗後即刻開餐, 師傅發覺紅燒蟹黃生翅嘅湯底都腥, 未知係蟹黃定係翅嘅腥, 不過就好唔吸引, 再試下個翅發覺非常之硬, 一啲都唔腍, 整鍋紅燒蟹黃生翅真係唔得, 師傅真係唔明點解呢間食店夠膽死用翅黎做招牌!
紅燒蟹黃生翅
當試過第一道菜後, 師傅都唔敢對其他餸抱太大期望; 既然都柯打晒, 點都要食埋落去, 於是師傅先試金翠海皇豆腐, 呢個金翠海皇豆腐有蝦粒, 菜粒同豆腐粒, 豆腐粒就真係幾滑身, 而蝦粒同菜粒都好爽口, 味道都幾夠, 不過全部都係味精, 不太討好; 至於香橙焗肉排嘅橙味就好香甜, 而肉排亦好鬆身, 可惜亦放左好多鬆肉粉, 令口感和味道驟降, 唔掂! 最後師傅食埋碗冇咩特別嘅白飯, 而好友毛毛都食左碗黃薑炒飯, 應該都係冇驚喜右喇!
金翠海皇豆腐
香橙焗肉排
白飯和黃薑炒飯
總括黎講食物質素唔得, 環境就舒服, 皆因冇咩人夠靜, 服務態度友善, 價錢接受到啦, 埋單四百幾兩個人, 咁嘅水準同質素, 絕對唔抵食! 師傅是次唯一得著係 "還了心願", 可惜呢個心願絕不美滿, 可幸好友毛毛亦冇咋型, 所以師傅好肯定唔會再黎, 而喊臉係值得一比!
餐牌
2011-10-08
餐牌
今日是男朋友生日..搵左好多食翅既地方..最後都係決定呢度叫左個2人套餐,差不多7百幾元..除左個蝦,所有野都係x2份,呢個質數,都幾抵食!!雞煲翅,一人一煲..翅足,湯味濃..食晒都飽飽地..有鮑魚,海蔘,鵝掌,冬菇..呢個幾好食..個汁唔膩,份量剛好!!黃金蝦仁..本身已經鐘意食,呢個用蝦仁整..更加好味,又爽..咸蛋黃唔會好厚..我個人覺得好好食!!跟住就上左個荷葉飯,SIZE好似平時果MINI既珍珠雞咁,冇影相..不過不失..但其實我都食唔落LU..比男友食埋!!最後呢個燕窩甜品..佢會比埋椰奶你..可以自己加..燕窩份量都唔少..清清地..呢一餐都幾滿足,而男友都食得好開心..服務都好好..

今日是男朋友生日..搵左好多食翅既地方..最後都係決定呢度

雞煲翅,一人一煲..翅足,湯味濃..食晒都飽飽地..

呢一餐都幾滿足,而男友都食得好開心..服務都好好..

2011-09-01
慶祝紀念
生日
2011-08-08 1413 瀏覽
椒蒜脆皮豆腐粒:炸物特別香口好味.闊佬炒飯:估不到,英文名稱是Fried rice,薑味重,炒得較乾身,蠻不錯.帶子海皇生菜包:超油膩,菜太細塊,一夾那些餡料便四散.燒汁甜豆魚塊:魚塊味道不錯,但是那個汁味道怪怪的.芋頭西米露:贈送的,稀了一點,味道一般.
椒蒜脆皮豆腐粒:炸物特別香口好味.

帶子海皇生菜包:超油膩,菜太細塊,一夾那些餡料便四散.

燒汁甜豆魚塊:魚塊味道不錯,但是那個汁味道怪怪的.

芋頭西米露:贈送的,稀了一點,味道一般.
2011-08-06
2011-06-18 1123 瀏覽
兩個人食叫咗個七百幾蚊2位的二人晚餐1) 響螺雞燉翅.....好大煲(仲要係一人一煲), 好多翅, 仲要係雞腿....個湯好鮮甜(2) 30頭乾鮑+海参+花茹+(唔知咩掌).....正正正....唔識形容, 總之好正食完呢2碟已經好飽, 因為份量好大(3) 菜汁海蝦球.......菜汁太多, 有濃烈我草腥味, 我個人來說不太喜愛 (4) 荷葉飯....(一人一個) 好大份, 好香, 不過較為乾身(5) 燕窩糖水....都好多燕窩...味道好正
兩個人食叫咗個七百幾蚊2位的二人晚餐:

(1) 響螺雞燉翅.....好大煲(仲要係一人一煲), 好多翅, 仲要係雞腿....個湯好鮮甜

食完呢2碟已經好飽, 因為份量好大

(5) 燕窩糖水....都好多燕窩...味道好正

2011-06-14
wooooooooooooooooooooooo一個月都總要黎一次先安樂,,,,,每次我都係食依個"甘香蛋黃蝦球"+炒飯+紅燒蟹肉生翅炒飯:夠晒入味呀下!!!"甘香蛋黃蝦球":完全係我的最愛呀!!勁好味!!又唔會太油!!紅燒蟹肉生翅:一分錢一分貨啦,,,都ok唔錯既。。整體黎講,,,,,其實我食過晒其他所以"送",,,,,,,,,有d唔好味有d同街無分別!!唯獨"甘香蛋黃蝦球",,,,直情係wonderful aar!!!
wooooooooooooooooooooooo

一個月都總要黎一次先安樂,,,,,

每次我都係食依個"甘香蛋黃蝦球"+炒飯+紅燒蟹肉生翅

炒飯:夠晒入味呀下!!!
紅燒蟹肉生翅:一分錢一分貨啦,,,都ok唔錯既。。

整體黎講,,,,,
2009-07-11
2009-06-20 630 瀏覽
下午帶老豆食翅~叫左午市特價餐-->$68同$48$68:蟹肉翅+黃金蝦+炒飯+涷檸茶蟹肉翅-->蟹肉不多,但個湯都夠香濃, 飲得出無味精黃金蝦-->有4件, 好大隻又彈口, 一人兩件就唔會滯炒飯-->一碗仔, 份量少左d, 有蛋,蔥, 幾乾身$48原盅菜膽翅+美極牛肉炒麵+涷檸茶菜膽翅-->有三件菜膽, 金華火腿粒, 肉絲, 翅, 魚肚,味道幾鮮甜!美極牛肉炒麵-->麵係炸過既, 撈下d醋可以中和下肥膩感, 牛肉好嫩, 冇落梳打粉涷檸茶-->凍唔駛加錢,standard quality冇加一茶芥, 會再去!!!
下午帶老豆食翅~
叫左午市特價餐-->$68同$48
$68:
蟹肉翅+黃金蝦+炒飯+涷檸茶
蟹肉翅-->蟹肉不多,但個湯都夠香濃, 飲得出無味精
黃金蝦-->有4件, 好大隻又彈口, 一人兩件就唔會滯
炒飯-->一碗仔, 份量少左d, 有蛋,蔥, 幾乾身
原盅菜膽翅+美極牛肉炒麵+涷檸茶
涷檸茶-->凍唔駛加錢,standard quality
冇加一茶芥, 會再去!!!

• 黃金蝦
2009-05-05 748 瀏覽
叫了個鮑參翅肚豪華二人套餐 生煲螺頭雞湯翅 (鮑參翅肚豪華二人套餐)湯底非常好味 , 很濃郁的雞味, 有一隻小雞比; 而翅 就多左小小翅骨.30頭日本吉品花膠刺參, 鮑魚入味, 海參爽口, 鮑魚汁非常非常好味 .叩左個蜜鱔, 味道很特別, honey非常滿意, 但個人應為一般 . 荷葉飯 -ok甜品椰汁燉燕窩 唔太甜, 燕窩份量足 .
叫了個鮑參翅肚豪華二人套餐
生煲螺頭雞湯翅 (鮑參翅肚豪華二人套餐)
荷葉飯 -ok

甜品椰汁燉燕窩 唔太甜, 燕窩份量足 .
2009-04-29
(非會員)
2009-02-23 452 瀏覽
2月20日晚,諗諗下想食翅, 美心賣大鮑翅二百幾一碗,諗下魚翅大排檔有蟹肉乾撈大鮑翅, 都只係二百幾.一心貪小便宜, 去試下.. 點知.... 話足三兩翅, 但唔係翅囉.. 我都唔識點形容好似d皮包住d翅, 翅就得幾條..大鮑翅唔係一個圈既咩..食落 BAD taste.........
2月20日晚,
諗諗下想食翅, 美心賣大鮑翅二百幾一碗,
諗下魚翅大排檔有蟹肉乾撈大鮑翅, 都只係二百幾.
一心貪小便宜, 去試下.. 點知....
話足三兩翅, 但唔係翅囉.. 我都唔識點形容
好似d皮包住d翅, 翅就得幾條..
大鮑翅唔係一個圈既咩..

食落 BAD taste.........
2009-02-17 391 瀏覽
This place is located on the 2nd floor of the building. It looks like an ordinary Chinese tea house but they are specialising in sharks’ fin. There are many types of sharks’ fin soup so it’s easier to pick one of the set meals. We went for a set dinner for two at HKD338: Sharks’ fin with crab soup – in orange colour cos of the crab paste; sharks’ fin was okayCabbage wrap with shredded scallop n meat – good, not oily and the cabbage was v. freshCrab in a pot – the crab was rather small but the sa

Crab in a pot – the crab was rather small but the sauce was good
Fried rice with ginger – so-so
Chinese desserts with hashma, red jujube n lotus seeds – not my type of desserts; felt like having sweet liquid

The set was just right for two if you were not too hungry. You might consider having additional dishes cos it was not v. filling. The food was generally okay and we also saw Japanese tourists at the place. Too bad there was no washroom inside the restaurant so it was one of the shared ones in the building, which was not v. pleasant.
2009-02-14 149 瀏覽
這裡的午市特價套餐,大致來說是一盅一碟,先說一碟:除鮑汁雞飯外,有三款日日不同款式的飯,米線,或粉麵,任由選擇一款,再加一盅: 原盅燉湯或原盅菜膽翅,任擇一款,前者配一碟收$38, 後者配一件碟$48, 另送啡或茶,今次選了:鮑汁雞飯 - 雞幾多,兩件冬菇及兩件素鮑魚,味道好.芡汁更好,掂!菜膽翅 - 細細盅,三件菜膽做底,上面墊翅和碎魚肚,所以湯的份量很少,但味道不錯!啡或茶,有凍無熱,即是預製的飲品.整體食物味道不錯,侍應服務亦O.K.,可以再光顧!
這裡的午市特價套餐,大致來說是一盅一碟,

先說一碟:
再加一盅: 原盅燉湯或原盅菜膽翅,任擇一款,
前者配一碟收$38, 後者配一件碟$48, 另送啡或茶,

今次選了:
啡或茶,有凍無熱,即是預製的飲品.
整體食物味道不錯,侍應服務亦O.K.,可以再光顧!