餐廳: 魚治 (M88)
資訊:

2019-01-30 1311 瀏覽
Fun night out at Uoharu. Finished the night (around 9:15pm) with a cooking show - bonito warayaki. The bonito sashimi was good !Warayaki or straw-seared cooking originated in the fishing villages. Utilising dry straw that burns at extreme temperatures of up to 900C degrees – outer layers of fresh seafood and meats are lightly seared, while the inner flesh remains tender and juicy. The grilled ox tongue, beef short ribs, and wings were good. The A4 sukiyaki was also yummy. Nothing was overcooke

The grilled ox tongue, beef short ribs, and wings were good. The A4 sukiyaki was also yummy. Nothing was overcooked. 👍 Oysters were fresh.

Tamagoyaki could use a bit more sugar. The soba noodles with roe was not that good because the soba noodles were too soft (should have a good bite to it). Not worth uploading the photo.

For 6-8pm, happy hour buy one get one free. We tried a few sakes.
2019-01-29
近年香港特別多日本過江龍餐廳。這間來自東京,由曾經在日本築地市場最大批發商提供新鮮漁穫的名店「魚治 UOHARU」,就是其中一間,亦是它海外首間分店。 店子門口是比較低的和式設計,背後理念原來所有客人都需要彎低身來到居酒屋,代表餐廳對所有客人都是一視同仁: 內裡環境是 Open Kitchen,增加了互動性: 餐廳以爐端燒作主打,廚師會在席前準備各式食材,如來自日本不同地區的新鮮蔬菜,有來自大分縣的冬菇、長野縣的杏鮑菇、來自京都府的青椒等,可讓食客即場挑選,我覺得是個不錯的 gimmick,菜單也會因應每天不同食材供應而改變。 手寫餐牌畫上插圖,相當漂亮,食物價錢也屬合理水平,很多幾十蚊有交易可互相分享,不錯: 坐底先有小吃「楓糖忌廉芝士拌薄脆」 少少鹹多多脆。一口一啖小多士,塗上用法國鮮忌廉、北海道3.6牛乳,澳洲楓糖做成的 cream cheese,幼滑: 入直路,「鯷魚醬伴鮮野菜」$68 據聞日本總店的精神主張「簡單,就是美」,此菜應該甚能彰顯此宗旨。用當造新鮮冰鎮蔬菜,來自日本各地,都寫在紙上。蔬菜可點用蠟燭暖住上枱的「鯷魚醬」來吃,鹹香與冰涼無添加蔬菜對比明顯。我覺得爆汁

內裡環境是 Open Kitchen,增加了互動性:

坐底先有小吃「楓糖忌廉芝士拌薄脆」

入直路,「鯷魚醬伴鮮野菜」$68

據聞日本總店的精神主張「簡單,就是美」,此菜應該甚能彰顯此宗旨。用當造新鮮冰鎮蔬菜,來自日本各地,都寫在紙上。蔬菜可點用蠟燭暖住上枱的「鯷魚醬」來吃,鹹香與冰涼無添加蔬菜對比明顯。我覺得爆汁的蕃茄效果最討好,食完也沒有違和感,應該蠻合喜愛吃沙律的朋友們。

「炙燒味噌刺身他他」$88

刺身會用當日新鮮貨,不時不吃;今天是呑拿魚。刺身做成魚茸,用味噌醃後,侍應在席前炙燒:

炙後清有焦香,將日本生雞蛋拌勻,用紫菜包刺身再塗上雞蛋汁。之後大家識得怎樣做啦,就係一啖吞咗佢!

開始先感受到他他軟滑口感,味噌鹹香再慢慢帶出餘韻,呢味值得推介。

「烤牛肋骨」$228,用上 A4 日本和牛:

以 60 度慢烤 180 分鐘,令肉質細嫩,成功烤至 medium rare,再薄切成一大盆:

我一向是「牛魔王」,吃時可輕點旁邊的岩鹽。若果你也喜歡吃牛肉,這個應該不會令你失望。除了歸功本身肉質靚,烤功也到家,肉能保持軟嫩 juicy,剛剛好,沒有浪費好食材。

燒物上場。「浜燒鯖魚」$128

原條即點即燒,有半隻手臂咁長,上枱甚具霸氣。

我一向很怕腥,尤其鯖魚這一類魚味濃的,所以當晚主要是我的朋友們在吃,我只淺嚐。趁熱吃再沾薑蓉酸汁,還好不太腥,朋友們就吃得津津有味。

「和牛鵝肝壽喜燒」$288

用鹿兒島 A4 和牛肉眼,配匈牙利鵝肝:

汁滾後,和牛的脂香混合半溶鵝肝的幼滑:

在寒冬圍著吃熱騰騰的壽喜燒,真心想最後加個烏冬!

最後我們點了「吉列蟹肉白汁忌廉餅土鍋飯」$228

炊飯在日本是常見的料理,而土鍋飯又名「日式炊飯」,是用了砂鍋作為烹調器皿。

廚師先將白汁與味噌拌均,加入日本松葉蟹肉再炸香。吃時就將吉列蟹肉白汁忌廉餅與三文魚籽攪拌進食:

開頭以為會味淡,三文魚籽卻起了吊鮮的作用。整體口感蠁豐富,整個人吃完後暖𥅈𥅈。

此時特然間漆黑一片,加上響亮的音樂,我仲以為做乜 :

原來居酒居每晚約九時,會即場有 surprise 表演,可以說是每晚的彩蛋!今天是席前「禾稈草燒鰹魚」

全場一齊高呼!

氣氛帶到高潮,係幾令人歡樂,最後全場食客可免費享用燒鰹魚一客,呢個驚喜幾得!

觀乎當晚全場爆滿,也有甚多 OL,客路也是斯文為主。在中環區下班,一班朋友來喝喝酒,吃吃日本菜,加上驚喜連連和每晚不同的「彩蛋」,確是睌上 relax 的好地方。
2019-01-17
  • 楓糖忌廉芝士拌薄脆
  • 鯷魚醬伴鮮野菜
  • 炙燒味噌刺身他他
  • 烤牛肋骨
  • 和牛鵝肝壽喜燒
  • 吉列蟹肉白汁忌廉餅土鍋飯
2019-01-27 817 瀏覽
今日應朋友之約, 嚟試一試呢間新開嘅日本居酒屋🍻 呢幢大廈都有幾間唔同嘅日本餐廳, 我自己就冇乜試過居酒屋, 都非常之期待🤩喺度要讚一讚呢間餐廳嘅Menu, 啲圖畫畫得非常之靚, 幾特別幾有心思, 不過就得日文同英文, 可能要請侍應介紹一下菜式先識叫😅先來一個沙律, 去開胃先🥗呢個沙律菜有一個暖住嘅汁送, 侍應仲會細心添菜添汁, $18/head, 啱晒一大班人share食! 再嚟一個燒茄子🍆, 魷魚🦑Eggplant $68Squid with squid liver $98 燒魚🐟!!再嚟一個燒魚🐟! Grilled whole Mackerel $128北寄貝海苔燒 $128Uni and salon roe macaroni gratin $148Mustard leaf pickles with pollock roe stone pot rice $118簡單嚟講, 石頭飯😋非常滿足而又豐富嘅一餐飯, 餐廳嘅氣氛亦都唔錯, 居酒屋俾人嘅感覺都係放工之後想輕鬆講吓笑飲杯嘢🍻 食返餐😌臨走前仲有禮物送, 每位顧客都可以隨便選擇幾包送飯嘅一小包, 任君選擇, 叫做又食又拎啦🤣🤣

先來一個沙律, 去開胃先🥗
Bagna  Cauda

再嚟一個燒茄子🍆, 魷魚🦑
Eggplant $68
Squid with squid liver $98

燒魚🐟!!

再嚟一個燒魚🐟!
Grilled whole Mackerel $128

Grilled  whole  mackerel

北寄貝海苔燒 $128
北寄貝海苔燒

Uni  and  salmon  roe  macaroni  gratin

簡單嚟講, 石頭飯😋

Grilled  whole  mackerel
2019-01-21 1221 瀏覽
好耐冇去居酒屋爽下!適逢好友生日攞正牌去嘆嘆喇喂!選了來自東京的著名日式海鮮居酒屋魚治 Uoharu。 魚治的首家海外分店選址正是我們的香港,餐廳以爐端燒作主打,大部份食材也來自日本不同地區,令客人輕易品嚐到不同的食材! 居酒屋大約有80個座位,除了吧檯更設有舒適的靠邊座位,當然也附中央的熱鬧小檯! 檯上已放滿各式醬料,就算您有多重口味也不用擔心沒選擇啦!! 另外菜單以美美的手繪圖示人真的很用心思,亦是少數令我很認真地欣賞了多遍的一份菜單! 好友未到齊先來一杯Tokoy Mule$58,以ginger ale、柚子汁和薄荷混成的特飲,味道清香不太甜很爽口最合我口味! 體重管理進行中!!先來一客鯷魚醬伴鮮野菜$68,以時令日本蔬菜奉客所以每天也會有不同般款式,而色彩鮮明的雜菜最重要是清甜爽脆到不行,輕輕沾上鹹香的鯷魚醬更添惹味! 這一客前菜是炙燒刺身他他$88,以數款時令魚鮮手剁成蓉混合白味噌等調味的魚肉他他,配以一顆圓美的日本蛋和紫菜! 侍應生會即場在客人前炙燒,火光熊熊下的刺身他他頓時香氣四射! 以香脆紫菜加點蛋汁包裹吃,吃下香脆油香鮮味又滑溜口感挺可愛! 再來是客楓糖

檯上已放滿各式醬料,就算您有多重口味也不用擔心沒選擇啦!!

再來是客楓糖忌廉芝士拌薄脆,用上來自法國鮮忌廉、北海道3.6牛乳,混合日本及澳洲芝士的楓糖忌廉芝士配搭挺有新鮮感!

鹹香中帶甜的楓糖忌廉芝士味道很特別,配搭法包多士吃很滋味耶!如果多士不夠吃不用怕餐廳可加點餅給客人繼續享用的!

接下來是極盡邪惡的和牛鵝肝壽喜燒$288,以匈牙利的鵝肝加鹿兒島的A4和牛肉眼組成,還有大量的新鮮蔬菜!

鹿兒島和牛當然是好友的囊中物!但着那精彩的油花也想像到牛肉是多麼吸引,烹調時鵝肝要小心看顧!稍一不慎會全數溶掉!試了少許確是入口即溶香滑兼備!最美味還是甜香的蔬菜我吃了不少呢!

朋友愛牛至深選多款烤牛肋骨$228,聽聞以60度慢煮牛肋骨3小時得來的,看得出肉質頗細嫩,嫣紅嬌美的牛肉色澤很迷人,不消一會已全吃光光質素不用懷疑的好啦!

而我則有浜燒鯖魚$128最合我吃,平時對於鯖魚不算太喜愛,當然碰上有質素的另作別論啦哈哈!

以原條關鯖魚用竹籤串起賣相跳脫不已,燒得焦香的魚皮令整件事更高水準,魚肉熟度恰到好處香甜Juicy丁點腥氣也沒有,連平時怕吃鯖魚的好友也叫好吃!

最後來一客吉列蟹肉白汁忌廉餅土鍋飯$228,以日本直送鮮松葉蟹肉弄成吉列蟹餅,吃時將蟹肉白汁忌廉餅與三文魚籽跟土鍋飯拌勻才吃,鮮味相當不俗吉列蟹餅冠以脆脆口感很不錯,唯獨是拌後飯粒有點濕身否則更加美妙!

此刻忽然全店漆黑一片!原來居酒居每晚約九時會即場以禾稈草燒鰹魚,將氣氛帶到高峰令客人驚喜又開心呢!

而燒好的鰹魚更會毫不吝嗇的送給在座賓客享用,這正正是居酒屋最逗人的地方啊!
2019-01-17
2018-12-27 2375 瀏覽
上星期家人訂咗呢間係中環威靈頓街嘅魚治Uoharu,大家都無諗過原來咁得意又好食。個門口好矮,要烏低身入去,奶奶要用拐杖,我仲叫佢小心,點知侍應哥哥好快手咁拉開旁邊嘅秘門方便比奶奶行入嚟。食食下聽到侍應哥哥預告會有禾稈草燒鰹魚環節,之後仲會分比每一枱試食,好香好好味呀😋唔知會唔會不定期轉玩第二啲嘅呢。每枱都會有個調味架,架入面有不同味道嘅醬汁點唔同款式嘅炸物、燒物、魚生、魚類、肉類。其實我覺得大部分食物上枱時本身嘅調味已經夠味,不過想濃味點汁的話,侍應哥哥都好有心機介紹點邊個汁會夾味道。前菜係新鮮蔬菜點鯷魚醬真係好食到可以一個人食晒。一夜干鰹魚尾好味,肉質仲保持唔會乾。相入面每一樣都好味,可惜胃容量有限,下次再去戰鬥一番。話說最後甜品佢地叫咗ice cream sandwich,咁我以為係成件日本入口,點等咗一陣都未有就問侍應哥哥啦,原來係用法包仲要係焗到又脆又暖再釀雪糕入去,聽講幾好食,我下次又叫嚟試下先。

2018-12-16
2018-12-13 2358 瀏覽
美x集團新開的日本餐廳,環境都幾好,入門口時頭頂有舊野,要彎下腰才能入內。燒飯團好好食,另外有個味噌豬扒同埋鯷魚汁蔬菜盤都幾好。食飯時有表演環節,是禾桿草燒油甘魚,每檯都會送上一小份油甘魚,好食呀!酒方面有成版都係gin,選了Roku lemon sour,幾好!價錢方面,老蘭食飯黎講唔算貴!唔飲酒大約$500/人啦!其實我一直對集團餐廳有點戒心,總是覺得他們不會辦得出色,只會按一個普通標準去做。這次有點改觀,希望下次再黎時唔好變差啦。

2018-12-11
生日
  • 燒飯團
2018-11-25 2612 瀏覽
發現新店就要來試試了提早好幾又訂位希望不會太晚留枱五分鐘到底時看到歡迎卡這種東西越來越多了之後就是在下的享受時間明太子飯糰:這燒得有點過了,表面焦焦的還會痴牙,也失了明太子的味道蛤蜊味噌湯:好鮮啊,雖然味噌不濃,不過蛤蜊太好了白汁焗海膽三文魚籽:裡面還有通粉,開心,在下喜歡燒太刀魚:這個大概是零失手的料理啊,在旁的手切白蘿蔔很特別牛肉薯餅:正正常常牛油燒帶子:這應該是雪藏帶子放縠裡,牛油味太淡了,不過燒的時間掌握很好蟹味噌甲羅燒:上面是蟹味噌,底還有一點蟹肉呢鯖魚蛋傻仔沙律:有粒粒薯仔肉,濃郁的魚味漬物盛合:還是自家制的最好,最好吃的是大根炙燒味噌刺身他他:上枱時侍應會用火熗起勢咁燒。。出場好有氣勢藁燒鰹魚:食到一半有現場表演,哈哈,但味道就差點了,此終香港人跟藁燒不熟芝士伴多士:只不太喜歡楓糖的甜,烤麵包配芝士太好食了食完後還有芝士剩,沒想到侍應送在下一包餅乾超開心的還有今天大享口褔的清酒一白水成良心特別純米磯自慢本釀造Milan Juice鍋島特別純米七田七割五分純米蓬萊泉和純米吟釀南部美人純米吟釀Lemonサワ臨離開還有禮物收不過。。什麼來的??
發現新店就要來試試了
提早好幾又訂位
希望不會太晚
留枱五分鐘
到底時看到歡迎卡
這種東西越來越多了

之後就是在下的享受時間

蛤蜊味噌湯:好鮮啊,雖然味噌不濃,不過蛤蜊太好了
白汁焗海膽三文魚籽:裡面還有通粉,開心,在下喜歡
燒太刀魚:這個大概是零失手的料理啊,在旁的手切白蘿蔔很特別

牛肉薯餅:正正常常
蟹味噌甲羅燒:上面是蟹味噌,底還有一點蟹肉呢
鯖魚蛋傻仔沙律:有粒粒薯仔肉,濃郁的魚味

漬物盛合:還是自家制的最好,最好吃的是大根

芝士伴多士:只不太喜歡楓糖的甜,烤麵包配芝士太好食了
食完後還有芝士剩,沒想到侍應送在下一包餅乾
超開心的

臨離開還有禮物收
不過。。
什麼來的??

2018-11-25
$2000 (晚餐)
2018-11-25 1953 瀏覽
最近中環開左一間日式燒物店,鍾意食日本嘢又鍾意試新嘢的我當然唔會錯過,捉埋男朋友一齊去試。店舖偏暗,頗有日式居酒屋的感覺,不過座位都既闊落。menu每款食物都用插畫方式畫出黎,就算睇唔明文字都可以睇圖畫,都幾細心。因為日本菜份量唔會好大,所以可以叫多幾樣。最滿意係牛舌同西京燒。牛舌算係厚切但係燒得剛剛好,而且好入味。西京燒的鱈魚亦都燒的好香好滑,魚油香令到食完都齒頰留香。不過吞拿魚尾就一般般,燒得太乾所以唔係太好食。幾特別既係食到中途全場熄燈,本來仲以為係停電,原來係遇上逢weekend先有既燒魚表現,都算係店舖特色之一🤣
2018-11-16 2146 瀏覽
成日都嚟M88食野,見到有間新嘅餐廳所以就試吓。一入嚟就覺得好奇怪,個門口整得咁矮,不過就會令到啲客人都好印象深刻,都係 marketing 既一種?我叫咗個銀鱈魚定食,188 蚊,都好有質素,銀鱈魚好入味,唔使點mayonnaise 都ok,前菜係醬汁冷茄子,不錯不錯。味蹭湯正常,兩粒 mochi 都幾香口好味。朋友叫既 380蚊燒和牛 set lunch 就更加不得了,啲肉入口即溶,送飯一流,略嫌多咗少少肥肉。仲要瘦肉部份都係好肥美,朋友係一名食肉獸,佢覺得好正,我就諗緊如果一個人食哂應該都幾膩,佢請左我食兩舊我都覺得好好食。其他前菜配搭同銀鱈魚 set 一樣,都係有質素之選。 可能係新餐廳,所以服務都不錯,同埋暫時唔駛 book 位 walk in 都有得食,可以再黎 😃

成日都嚟M88食野,見到有間新嘅餐廳所以就試吓。

2018-11-16