餐廳: 魚治 (M88)
資訊:

2019-07-28 2745 瀏覽
香港人工作壓力大,尤其現在社會撕裂更令我們透不過氣,每到週末、日就會有大件事發生,令大家傷心、失望、憤慨。化悲憤為食量,有壓力和不快也要有方法舒發。在週末早上來個任吃日式 brunch,對放鬆崩潰的心情,是有點幫助,人也可以「憂鬱奔向冷的天」。上星期六早上,我看完年度牙科檢查,12:00noon 就獨自一人去了 「魚治」居酒屋,吃新推出的 brunch,放鬆一下。源自東京的「魚治」,半年前已去過食晚飯,印象深刻,尤其每晚 9pm 有的全場驚喜環節。其實居酒屋本是日本上班族 happy hour 的聖地,淺酌幾杯配幾味下酒菜後,就會回家晚飯。作為早午餐,就有點新鮮感。推開門,可選擇坐爐端燒位置,或者窗口陽光位。我挑了後者,吸收一下正能量。侍應先來一杯 Welcome Drink,可選日本蜜柑汁或清酒。選了前者,配襯陽光開一開胃:真心覺得今次早午餐價錢 C/P 值高,基本上餐廳的 signatures 都無限量供應,$298 任食三粒鐘,抵過平時食晚餐很多:其中我推薦它的原因,是餐廳每天會從日本豐洲市場的批發獲取新鮮漁穫,還有各種日本蔬果直送香港,透過原始烹調方式,在大方形敞口式火爐上燒烤

其中我推薦它的原因,是餐廳每天會從日本豐洲市場的批發獲取新鮮漁穫,還有各種日本蔬果直送香港,透過原始烹調方式,在大方形敞口式火爐上燒烤,突顯食材原始鮮味,正是我心目中的「原汁原味」。
菜式以爐端燒作主打,廚師會在席前準備各式食物作處理,菜單也會因應每天不同食材供應而稍有改變。

Brunch 正式開始,先來一份送的刺身 (一人前):
厚身帶子是甜得無話可說:
以下除了「烤牛肋骨肉」每人一客,其餘都是無限量任點,能食盡餐廳的著名料理出品。

前菜

重溫「鯷魚醬伴鮮野菜
用來自日本不同地區的蔬菜,新鮮冰鎮處理後,蔬菜就點用蠟燭暖住上枱的自家製鯷魚醬來吃,用鹹鮮提味,與冰涼多汁的無添加蔬菜對比明顯:
今回我覺得多汁的爽脆青瓜條,和心𥚃美蘿蔔片效果最突出,食完也沒違和感,很合夏天的胃納:
炸山芋伴酸忌廉洋蔥汁」。山芋切條用炸的方式處理,比薯條質感更粉,輕帶芋香和焦鹽味:
沾些酸咪咪的忌廉洋蔥汁,可去油解膩:
我實驗地試點之前的鯷魚醬,就太鹹了,所以原裝配搭是有它的智慧。

三文魚子半熟蛋」,一個無可能唔好食的配搭:
慢煮雞胸胡麻沙律
雞胸肉仍呈現嬌嫩粉紅,質感堅軟滑,這就是慢煮的威力。食埋沙律,我已飽了三分之一。

爐端燒

回本主打,做得極好;六款選擇,每樣來一份好了。放在大碟上,賣相是多麼的令人歡樂:
吃到這裡,我就 top up 點了清酒,有兩款選擇,無限暢飲:
左邊「雪之茅舍」較甜易入口,右邊「喜多屋」dry 啲米香卻突出,我還是喜愛後者。

燒物中有我最喜歡的「烤魚一夜干」,不能不叫的下酒菜,單點也不便宜。北海道一夜干,是北海道漁民把花魚用鹽水浸泡數小時,風乾一夜後再燒成:
剛燒起的花魚,肉質比鯖魚更鮮美,完全不腥。

按北海道傳統食法是配加入酸汁的白蘿蔔蓉伴吃,更能突顯魚香,連骨都可以食埋,燒得非常好:
魷魚筒伴魷魚肝醬
自家製魷魚肝醬帶鹹鮮,一定要趁熱食,配爽彈魷魚肉,好下清酒:
鹽燒雞翼 (日本產純和雞)
看似普通,成本卻不輕。鹽燒後外脆內嫩,沾點檸檬汁吃,我吃了好幾隻。。。

南瓜伴牛油
爽脆的「蓮藕配松露鹽
吃以上兩個蔬菜,我就點了杯凍「梅酒」,此酒甜度高,冰冷梅子酒配熱烤蔬菜,個人覺得甚匹配:
用 A4 日本和牛做的「烤牛肋骨肉
本身肉質靚,以 60 度慢烤把肉汁緊緊鎖住,令肉保持嫩口,吃時可輕點旁邊的芥末。若果你喜歡吃牛肉,這個應該不會令你失望。除了歸功本身用料靚,烤功也到家,肉能保持軟嫩 juicy 剛剛好,沒有浪費好食材。

一品料理

白汁烤焗海膽三文魚籽」,又係無得輸的黃金組合,食完好治癒!
日本馬糞海膽搭配芝士、新鮮三文魚籽,底部放長通粉,即落單即焗:
甜鮮以外,底部長通粉的管道爽盡醬汁,也是寶。

重溫代表作「楓糖忌廉芝士拌薄脆
一口一啖小多士,塗上用法國鮮忌廉、北海道3.6牛乳,澳洲楓糖做成的 cream cheese,少少鹹多多脆,建議可配搭梅酒吃。

日本國內知名的阿波尾雞,是位於四國東部德島縣的美食,花了十多年研發出的雞種,呢度都有得食 (在其他居酒屋單點會甚貴)。「炸阿波尾雞
我覺得它肉質彈性口感甚佳,肉味也濃,以我所知它的脂肪含量甚低,可多兩件也不怕。其實德島縣的阿波尾雞產量已經是日本排第一,今次用油炸方式處理,甚肉嫩多汁。我叫了一杯用日本威士忌「知多 The Chita」沖的 Whisky Ball 配對,一冷一熱,不快事都暫時拋諸腦後。

Brunch 環節還有以下食物,我一個人吃不了這麼多,就沒有點避免浪費,之前喝過「蛤蜊味噌湯」相當暖胃清甜;喜愛甜品的也不要錯過 gelato 部分:

食事

日式炒麵、蛤蜊味噌湯、夜色茶漬風烏冬、冷蕎麥麵

甜品

雲呢拿雪糕、抹茶雪糕、吉士布丁

Overall package 以質、量、價錢、供應時間來說,均可說是無懈可擊,我是會再來光顧。在這紛亂的時代,不知它會不會成為電影橋段中的「解憂居酒屋」呢?
題外話/補充資料: 早午餐定價成人 HK$298,小童 (6-12 歲) HK$98,6 歲以下小童免費,逢星期六、日下午十二時至三時供應三粒鐘。Top up 飲料方面,可以 HK$168 無限添飲日本清酒、梅酒、Whisky 等,或基本 HK$98 無限量享用果汁 (包括日本蜜柑汁) 及汽水、咖啡等。
2019-07-20
  • 鯷魚醬伴鮮野菜
  • 三文魚子半熟蛋
  • 烤魚一夜干
  • 魷魚筒伴魷魚肝醬
  • 鹽燒雞翼 (日本產純和雞)
  • 烤牛肋骨肉
  • 白汁烤焗海膽三文魚籽
  • 炸阿波尾雞
Last year in October, the popular Tokyo-based izakaya - UOHARU, was first opened in the middle of Central. As you walk in the dim and low-ceiling interior, it indeed feels like those kinds of informal Japanese pubs, very casual places serving Japanese version of tapas and sakes.Having said that, I am so lucky to be able to savor their latest all-you-can-eat weekend brunch menu. The way of serving is slightly different from a traditional izakaya menu, instead, you can order as many as you can. Fi
Weekend Brunch
Having said that, I am so lucky to be able to savor their latest all-you-can-eat weekend brunch menu. The way of serving is slightly different from a traditional izakaya menu, instead, you can order as many as you can. First, we have a welcome drink - mandarin juice.
Welcome Drink, Mandarin juice
The first appetizer is a simple platter of seasonal sashimi. I loved the freshness and how they thick-cut the fish and scallop.
Premium Sashimi Platter
While enjoying my really really "soft"-boiled egg with salmon roe, I'm so addicted to the Baguette toast with cream cheese & maple syrup. (i.e. please ignore the Japanese cracker as they might have run out of baguette that day) So creamy, the cheese and syrup are a match made in heaven!
Soft-boiled Eggs with Salmon Roe Topping
Baguette Toast with Cream Cheese & Maple Syrup
Followed by an incredibly cheesy and tasty Japanese macaroni gratin, the sea urchin and salmon roe give a great melty texture. Beef short ribs are also served exquisitely melting in the mouth!
Uni & Salmon Roe Macaroni Gratin
Beef Short Ribs with Bone
Finally, a meal is not complete without dessert. I got a custard pudding with caramel sauce at the bottom. It is absolutely delicious.
Custard Pudding
Beef Short Ribs with Bone
Custard Pudding
  • 楓糖忌廉芝士拌薄脆
2019-07-19 1181 瀏覽
第二次幫襯魚治,好喜歡保留日本屋酒屋風味。朋友有講過所有餐具、醬料等見都係日本運過來,都係間幾用心既餐廳。兩次黎叫左個蔬菜籃食,新鮮空運蔬菜配埋個蟹膏汁點,真係好正。仲有呢個燒魚刺身,店員會係你面前燒個刺身。當你食個時會食到少少焦香味,配上月見點送酒都唔錯。仲叫左好多其他野食,如新鮮鮮味嘅刺身,外脆內軟嘅豆腐,用黎配飯燒原條明太子等。但好可惜兩次黎都食唔到個雪糕三文治。店員話因為返唔到日本嘅麵包,所以冇得賣。唯有睇下下次有冇緣食到啦。最後魚治除左有好野食,仲有表演用禾稈草燒魚。燒完仲每枱送俾你食,總括黎講係一個幾好嘅用餐體驗。

唯有睇下下次有冇緣食到啦。
2019-06-19
2019-07-18 738 瀏覽
返工咁辛勞梗係要獎勵下自己💼今次就去左👉🏻魚治👈🏻 食下野先..枱面放左張用日文寫既歡迎卡📝 再有2份圖文並茂既MENU , 好可愛呀😍 點左一set 7款既新鮮刺身🐟 味道好鮮甜,正呀➰..另外,叫左個前菜”Bagna cauda” 好特別架❗️ 好似食迷你火鍋咁,會煮住個醬汁🔥再放d 蔬菜去沾汁食😌 幾有趣架🤘🏻 再點個”溫泉蛋燒飯團🍙” 半熟既流心蛋再加上脆皮既燒飯團,係無得輸呀💯..最行,點左個”日本A4和牛牛肉🥩” 食落肉質嫩滑,油脂分佈又好,好好食呀👅.

2019-06-26 1302 瀏覽
約咗舊同事見面,大家都喺中環放工又想搵個地方坐耐啲。 於是就去呢間居酒屋,之前已經見到朋友有post過呢間餐廳啦!1) 呢個前菜有啲把鬼,我哋四個人唔明白點解經理叫我哋嗌三份🙃 真係每人得三條 2)吞拿魚加膽汁用紫菜包住食 呢個一般啦3) 全條燒魷魚,冇失望ok食得過4) 燒一夜乾好味5)豆腐很滑6) 呢條唔記得咗咩魚,不過好好食7) 呢個飯糰非常推介8) 呢個豬扒又係好juicy好好味9) 又係唔記得咗咩魚不過好多肉,冇乜骨好正10) 食完咁多嘢之後都要番個牛肉鍋,粉絲好嘢

2)吞拿魚加膽汁用紫菜包住食 呢個一般啦

9) 又係唔記得咗咩魚不過好多肉,冇乜骨好正

10) 食完咁多嘢之後都要番個牛肉鍋,粉絲好嘢

2019-06-21
2019-06-14 1237 瀏覽
一間好有日本feel既居酒屋!早前同朋友慶祝生日,又想食日本餐,上網search完之後決定試一試魚治。我成餐飯最鐘意係佢既牛脷😍😍😍厚黎得唔會太硬!仲要爽爽地口!然後我地仲食左個和牛鵝肝壽喜燒!鵝肝就麻麻地,不過和牛壽喜燒係濃味,勁好食!另外,我地仲叫左刺身食!叫左7款兩set!超鮮甜!刺身係好高質😆😆最特別係佢有個甜品,法包入面有雪糕😆😍估唔到好夾,好好食!下次再黎都要食呢個甜品!
2019-06-07 1332 瀏覽
已經係第二次幫襯呢間居酒屋,第一次只係同同事叫lunch set,有許多選擇:刺身丼,肥牛udong 🍜都不俗。第二次係朋友生日飯想試單點既菜式,才發覺第一次真的錯過了許多美食。我的No.1👍🏾俾呢道厚揚炸豆腐,十分出色,外表酥脆可口,一點也不油膩,中間的豆腐很厚很滑,放上木魚絲、蒜泥,再沾上梅味,即使是油炸物也感覺零負擔!原隻魷魚🦑煮得岩岩好,唔似有d地方overcook會好韌,最特別係配以Squid liver醬,所以鮮味十足。豬鞍則燒到十分嫩滑,肉色更呈粉紅色,真係第一次見,配以山葵柚子泥,清新、口感一流!最後點咗乾魚籽伴蕎麥麵🍽,乾魚籽分量有誠意,建議沾柚子汁食更清新。本身滿心期待想試海鮮茶碗蒸同maple syrup toast with cheese 🧀🥯🍯 聽講係招牌菜,可惜午市有時不供應,唯有下次再嚐。

2019-06-06 817 瀏覽
再encore嘅居酒屋 Lunch今次呢就是佢嘅炙燒海鮮丼。真係冇介紹錯喎,乜嘢都有好豐盛既一餐。 有溫泉蛋啦,蝦喇,吞拿魚喇,三文魚 等。好欣賞佢有配湯 +沙律之餘, 仲有兩個小麻薯做甜品環境尤其是鍾意佢個環境好舒服,好啱幾個朋友要傾下心事嘅時間/放鬆一下,就可以嚟呢個居酒屋。可能仲係新店,所以唔多人識。但係就因為咁,我十二點半嚟打去,臨時臨急搵位,都可以畀到張大枱,搭枱嘅位置我。話雖如此,其實張枱真係好闊落,都唔會覺得側邊嘅人騷擾到自己
再encore嘅居酒屋 Lunch

今次呢就是佢嘅炙燒海鮮丼。

真係冇介紹錯喎,乜嘢都有好豐盛既一餐。

有溫泉蛋啦,蝦喇,吞拿魚喇,三文魚 等。

好欣賞佢有配湯 +沙律之餘, 仲有兩個小麻薯做甜品

可能仲係新店,所以唔多人識。

話雖如此,其實張枱真係好闊落,都唔會覺得側邊嘅人騷擾到自己

2019-04-14 11522 瀏覽
係中環搵食少不免五六百元,可是卻未必盡如人意。最近,M88就有一間由日本東京過來的日式海鮮居酒屋,專門供應一些自創料理,同時也存藏了一些特別的清酒,讓客人在食以外,連飲也照料得到。 香港店店內的裝潢樸素簡單,依著總店設計,秉持著「簡單就是美」的精神。回到餐牌上,加入了食物的插圖,令各款食物都更加吸引。 有見及此,就先來一個店中招牌的鯷魚醬伴鮮野菜,大部份的蔬菜都是來自日本,款式繁多,蘸上特製的鯷魚醬,爽脆之餘還帶上一份咸香,剛好吊出了蔬菜鮮甜的一面。 味道帶甜與之相反的楓糖忌廉芝士拌薄脆送上,拌勻楓糖及芝士後,直接塗在薄脆上,入口甜美,估不到會如此深得小弟歡心。 店中相當受食客喜愛的是炙燒味噌刺身他他,店員會先拿來混合了三文魚、吞拿魚及油甘魚等魚鮮的他他,即席為客人以火槍炙燒表面,燒至表面微微焦香即可。由於早已𠝹開了六份,以紫菜包上一小份來吃,可感受到魚油的甘香外,鮮味也十足。 其中一道早已迷著小弟,它就是白汁烤焗海膽三文魚籽了,所以一直期待它的來臨。滿佈芝士的表面下,是極為邪惡的升級版mac & cheese,芝士意粉中滲入了鮮味的海膽及三文魚籽,好吃得停不下來。 邪惡的
邪惡的食物是不會嫌多的,大過塊面的海鮮茶碗蒸出現了,滑嘟嘟的蒸蛋中加入了海膽、三文魚籽、蟹肉及蝦,鮮味十足,一個巨型的茶碗蒸已令人心滿意足。
開始進入主菜環節,一鍋暖笠笠的和牛鵝肝壽喜燒送到眼前,口水已被引出來了,煮得牛肉剛熟的時候,鵝肝也開始溶化了,蔬菜吸收了脂香後,變得比主角的牛肉更好吃。
對另一道烤牛肋骨感到有趣,不是熱辣辣地吃,而是有點像凍肉般,肉味香濃,帶有少許酒香,絕對是佐酒佳品。
與此同時,爐端燒是店中招徠的招牌食品,所以伴助花魚一夜干相當暢銷。花魚體型巨大,肥大肉厚,基本上不用醬汁也夠味,一梳梳的魚肉,相當鮮味。
來到最後,以一鍋吉列蟹肉白汁忌廉餅土鍋飯作結。待店員將吉列忌廉餅搓碎,並將蟹蓋內的蟹膏一同拌勻,估不到是如此美味,滋味無窮,值得推介。
雖然小弟已有甚少喝酒,但是夜實在高興,取來酒杯,與大家小酌幾杯。誰會想到大家酒量這麼好,一瓶1.8公升的清酒一下子就乾掉了。
除此之外,每晚也會有神秘表演,就是鰹魚草燒了,表演過後,每位客人都會獲贈一片,過下口隱。
  • 伴助花魚一夜干
  • 烤牛肋骨
  • 海鮮茶碗蒸
  • 白汁烤焗海膽三文魚籽
2019-04-08 1427 瀏覽
同同事食慶祝飯,食好西!已經係第二次黎。上次食咗個魚生飯lunch set好正,所以encore!有三文魚,拖羅2種,帶子,赤蝦,魚籽,海膽!有海膽好正,而且唔係好濃味個種,我中意!帶子同赤蝦都好鮮甜!不過比起上一次有種超勁超肥既拖羅(見舊相中間好似牛肉個塊!) ,今次好似差dd. 不過好impress係佢既餸依然仲多過d飯!至於甜點今次係蕨餅,但勁甜,而且軟得過份,有d奇怪。同埋沙律d菜有莖,會苦!overall $238 (+1) 一個lunch set有咁多餸,勁飽,仲係中環,算好好!

不過好impress係佢既餸依然仲多過d飯!

2019-02-28 1917 瀏覽
朋友發板, 又約齊腳來蘭桂芳試新開的日本菜。平日的晚上沒有太多人, 只有四枱客人, 我們五人坐於靠牆的長枱, 空間感十足, 自成一角, 不錯。按人數分配的雜菜, 清新爽脆。某人搶先落單, 點左一條燒喜知次。果然係日本國寶, 一上枱已甚有氣勢, 魚肉鮮甜好味! 同場加映: 禾桿草燒鰹魚, 玩味十足。再為每枱客送上鰹魚一份, 份量按人頭計。我不吃生, 朋友說有腥味, 囗感也只屬一般。安格斯牛肉鍋, 是壽喜燒湯底, 雪花牛肉入口即溶, 食材高質。海膽就一般。燒銀雪魚 (西京燒), 很香很滑! 最後還叫了甜品, 滿足。埋單每人 $600, OK 呀。
朋友發板, 又約齊腳來蘭桂芳試新開的日本菜。

按人數分配的雜菜, 清新爽脆。

某人搶先落單, 點左一條燒喜知次。

果然係日本國寶, 一上枱已甚有氣勢, 魚肉鮮甜好味!

同場加映: 禾桿草燒鰹魚, 玩味十足。

海膽就一般。

燒銀雪魚 (西京燒), 很香很滑!

最後還叫了甜品, 滿足。
埋單每人 $600, OK 呀。

2019-02-15 6583 瀏覽
完成沖繩之旅後,對日本菜多了一份莫名的喜愛,這星期也連續吃了三頓。首先分享週二在中環威靈頓廣場七樓的 魚治 聚餐,除了價廉物美的日式美食,這裡還有令人神往的日式裝潢及美好氣氛,一不小心,真的以為自己又去了日本旅行呢! 中環一帶的日式餐廳可真不少,但擁有如此濃厚日式居酒屋風情的,可謂絕無僅有。一抵達七樓,除了很傳統的木櫈和汽油罐,又設有需要屈身進入的入口位,寓意來到居酒屋的每一位客人都是平等,再無高低或階級之分。 入到木式裝潢的店內,每日由日本豐洲市場新鮮運到的海鮮、香氣四溢的爐端燒,還有擺放著並不高價的清酒酒架,令店內洋溢著一片溫馨又放鬆的氣圍,還真是忙碌的上班一族,下班後放鬆身神的好去處! 此情此景下,不喝酒是萬萬說不通的;在店方引薦下,也來了一支雪之茅舍純米吟釀,清甜的水果香、柔滑的口感、恰度好處的酸味,與接下來的美饌相映成趣。 美好的晚餐,以【鯷魚醬拌鮮野菜】$68 開始。這批蔬菜全是由日本空運過來,如:宮崎來的青瓜、靜岡來的大根、鹿兒島來的紫薯等等,每款均非常新鮮、清甜而美味,配上濃郁美妙的鯷魚醬,十分引人入勝,簡直是停不了口!而多款蔬菜中最愛粉嫩的紫薯,不能錯過啊

美好的晚餐,以【鯷魚醬拌鮮野菜】$68 開始。這批蔬菜全是由日本空運過來,如:宮崎來的青瓜、靜岡來的大根、鹿兒島來的紫薯等等,每款均非常新鮮、清甜而美味,配上濃郁美妙的鯷魚醬,十分引人入勝,簡直是停不了口!而多款蔬菜中最愛粉嫩的紫薯,不能錯過啊。

接著以法國鮮忌廉、北海道3.6牛乳、日本及澳洲芝士等製成【楓糖忌廉芝士拌薄脆】$68 也非常出色,口感輕香甜滑中富有微微酥香,塗在清脆的薄多士上,太好吃啦!以致我都數不到前後吃了多少件,罪過罪過~

接著是甚有睇頭的【炙燒味噌刺身他他】$88。刺身他他上檯時,已發現木版上的燃燒裂痕;原來店員會以火槍炙燒他他約1-2分鐘,令其表面呈微焦才停止。這時就可以將刺身他他拌上蛋黃,再包以紫菜享用,成品當然又是十分滋味~

茶碗蒸相信大家都吃過不少,如此巨大又足料的【海鮮茶碗蒸】$78 又試過沒有?份量之多,令我們笑言應稱作湯碗蒸,然而添加了海膽、蟹肉、鮮蝦及三文魚籽的蒸蛋實在鮮甜又滑溜,好吃令人一再添吃,此時大家都不會嫌份量大,否則還真意猶未盡呢!

接著是另一款個人極愛的【白汁烤焗海膽三文魚籽】$148,在原有 Mac & Cheese(芝士通心粉)的基礎上,鋪上海膽與三文魚子一起焗熟,香濃中又多了一分鮮味,美味不得了!最愛鐵板邊位微焦微脆的芝士,滋味令人銷魂啊~

接下來是主菜環節,首先分享了特選來自鹿兒島的A4和牛肉眼以及匈牙利的鵝肝製作的【和牛鵝肝壽喜燒】$288,兩款都是我很愛的食材,不過上檯時鵝肝幾乎都煮融了,感覺還是煎的好吃;和牛拌上野菜則美味依然。

牛魔眾多,一份和牛又怎能滿足我們呢?所以又點了以60度慢煮180分鐘的【烤牛肋骨】$288,除了濃厚肉味還富淡淡酒香,讓牛魔們大呼痛快!

這裡馳名吃魚,當然不能錯過【伴助花魚一夜干】$138半份/$268全份,沒想到份量這樣多,雖說這魚肉質彈牙、味道鮮甜,而且富有不少肉汁,十分令人回味,但五人吃還真有點飽,其實胃口不大的,半份應該就好。

最後來到【吉列蟹肉白汁忌廉餅土鍋飯】$228,本想棄戰了,但忌廉蟹餅搗碎後,拌上香噴噴的土鍋飯,帶來了奇脆滋味,加上三文魚籽及蟹膏,又是令人欲罷不能,好飽足啊!

最後離開前,還剛好欣賞到大概9時推出的燒魚表演:餐廳會關燈,然後由廚師表演用禾稈草燒鰹魚,頃間火光洪洪,叫喊聲不絕,場面十分可觀!之後每位食客都會分到一件燒鰹魚,為晚餐劃上完圓句點。

總的來說,是印象很不錯的一間居酒居,留意到午餐也不過$108起,款式甚吸引,或許不久的將來又會再來吃了!
2019-02-12
餐廳位於中環,地點都好容易搵。餐廳環境帶有日式居酒屋的feel,所以環境都偏暗。每張臺都擺左好多調味醬汁for唔同食物去沾,感覺都幾pro。燒菇燒得好香,而家夠juicy。牛舌都幾厚切而且燒得剛剛好,好入味。燒吞拿魚尾就失色少少,因為燒得太乾,所以唔太好食。呢間居酒屋有一樣好特別既地方就係每逢weekend的9點都會有特別表演😬 師傅會用禾稈草燒當日被選中的魚,全場氣氛即時好高漲!燒好的魚仲會分好然後送比每一桌客人,俾每個人都可以試到👍🏻
燒菇燒得好香,而家夠juicy。
牛舌都幾厚切而且燒得剛剛好,好入味。
燒吞拿魚尾就失色少少,因為燒得太乾,所以唔太好食。
2019-02-13 1159 瀏覽
最近去試左間新開的居酒屋,雖然話係美X集團開,不過質素都幾好幾推薦可以去試下。餐廳環境都幾暗,可能想營做出日本居酒屋的感覺。店員服務態度都唔錯。燒帶子都幾好食,帶子好大粒,咬落去好鮮甜彈牙好多汁。甲羅燒好正,味道好香好濃郁。食食下突然間熄晒燈,仲以為係停電,點知原來係居酒屋每晚9點都會有表演,就係即場用禾稈草燒鰹魚,燒好的鰹魚會分好然後送比每一桌客人,令到成個氣場更加熱鬧,更加有居酒屋的感覺。👍🏻
2019-02-13 1022 瀏覽
menu只有日文同英文,不過大部份菜式名旁邊都有手繪圖,圖文並茂令人就算睇唔明文字都可以睇圖畫就明,而而且圖畫生動d都令人更加有興趣去order。白汁焗海膽三文魚籽通粉撈埋白汁,海膽,三文魚籽一齊食好香好濃郁的味道,不過略嫌個汁太稀,如果可以cheesy 少少多少少拉絲的感覺會更加好。西京燒鱈魚燒到好香好滑,而且好juicy,點埋mayo一齊食就更加正啦!看到有甲羅燒好想食於是就點,份量都唔錯,店員會幫我地燒埋,好味!
白汁焗海膽三文魚籽