餐廳: 魚治 (M88) (M88)
資訊:

2023-12-30 4232 瀏覽
趁考試前,把握與朋友相聚😝,大家為了方便我坐船,選擇中環一間居酒屋吃晚飯。🥰我們點了餐廳的特色食物:1. 鯷魚醬伴鮮野菜:使用多種時令蔬菜,沾上鯷魚醬增添鹹香滋味,一冷一熱是一道開胃的選擇。2. 味淋魚干:這是一種風乾的魚肉,適合配清酒。🍷3. 和牛三文治:這款三文治使用優質的和牛柳,經過半煎炸處理,搭配香脆鬆化的麵包,口感豐富。4. 厚切牛舌:這是一道厚切的牛舌肉,可能搭配蘸醬或其他調味料,味道鮮嫩美味。5. 炙燒味噌刺身他他:這道菜將拖羅、三文魚和油甘魚刺身做成魚茸,店員會即場將刺身他他炙燒,經過高溫炙燒魚油,搭配紫菜和雞蛋汁一起享用,口感軟滑,帶有味噌和焦香的餘韻。6. 煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律:煙燻的味道配上半熟玉子及軟綿綿的薯仔,是令大家停不了口。7. 魷魚筒伴魷魚肝醬:魷魚筒搭配魷魚肝醬,味道豐富,絕對是一道特別菜。8. 蟹味噌甲羅燒:使用蟹膏釀製蟹蓋,蟹膏上還加入了些許蟹肉,經過燒烤後,蟹膏散發出濃郁的香氣,味道濃郁。9. 烤牛肋骨:這是一道烤牛肋骨,可能搭配特製醬料,帶有炭烤的風味和嫩滑的肉質。10. 萬願寺唐辛子:這是一種爐端野菜,鮮甜爽口。11. 和牛壽喜燒:這道

🥰我們點了餐廳的特色食物:

2. 味淋魚干:這是一種風乾的魚肉,適合配清酒。🍷

10. 萬願寺唐辛子:這是一種爐端野菜,鮮甜爽口。

11. 和牛壽喜燒:這道菜使用上等的和牛肉,搭配特製的壽喜燒醬料,加熱時散發出誘人的香氣。

12. 蟹肉可樂餅土鍋飯:這是一道以蟹肉可樂餅為主要材料的土鍋飯,口感香脆,搭配米飯和其他配料,味道豐富。

13. 吉士布甸:作為甜點的選擇,這款吉士布甸濃郁滑順,為這個豐盛的晚餐劃上句號。

2023-12-23
來自東京的居酒屋魚治UOHARU秉持簡單就是美的精神,師傅在烹調食物時往往以最基本直接的方式,務求帶出食材的原鮮味✨ 餐廳環境舒適低調、食物質素高,值得推介!.鯷魚醬伴鮮野菜 $18/head一坐下員工先會送上開胃菜,有別於平時的沙律,客人可把新鮮蔬菜蘸上鯷魚醬吃,有點像芝士火鍋的吃法!🫕 鯷魚醬咸香提鮮,超有驚喜的🥦✨.和牛三文治 $278餐廳招牌之一!三文治外層焦脆,夾着的A4和牛粉嫩多汁,整個配搭超好吃的🤤.厚切牛舌 $108.烤牛肋骨 $188除了三文治,個人超推介爐端燒的肉類!牛舌以原塊的方式呈上份量十足,彈牙多汁👅 烤牛肋骨肉質軟腍,和wasabi、洋蔥一起吃吊出牛的甜味,滿滿層次!.蟹味噌甲羅燒 $98.魷魚筒伴魷魚肝醬 $118爐端燒也有多款海鮮提供!魷魚筒點着魷魚肝醬吃鮮上加鮮,而甲羅燒亦滿滿咸鮮,相信配上多士吃會更平衡呢~.炙燒味噌刺身他他 $88以三文魚、呑拿魚和油甘魚造成的他他,配上蛋黃和紫菜吃很特別呢!.味淋魚干 $68.萬願寺唐辛子 $72.煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律 $58魚干滿滿炭燒風味,味道帶微甜,很適合佐酒呢~ 薯仔沙律厚實多魚肉,吃起來挺飽肚的🤣

.鯷魚醬伴鮮野菜 $18/head

.味淋魚干 $68
.萬願寺唐辛子 $72
.煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律 $58

.和牛壽喜燒 $288
壽喜燒用上花紋超美的 A4和牛,味道香甜濃郁、入口即融!面頭的是鵝肝,會不會太高級!🤩

.蟹肉可樂餅土鍋飯 $188
把蟹肉可樂餅、三文魚籽和本菇等伴成鍋飯,然後每口都吃到蟹肉絲超爽的!🦀 超喜歡可樂餅的外層,使整鍋飯都更加惹味呢!

.吉士布甸 $38
最後當然少不了甜品!布甸帶香甜雲尼拿味,挺不錯的🍮
2023-12-17 1336 瀏覽
這間日式居酒屋選用由🇯🇵日本豐洲直送的新鮮食材,質素有保證。餐廳裝修偏向日式木系風格,充滿日本風情,令人有置身於日本的感覺💕餐廳每晚八點半還有熊熊烈火🔥的燒鰹魚表演,氣氛十足,好適合朋友聚餐。表演後,每枱還可免費享用燒魚😋.♨️鯷魚醬伴鮮野菜 $18/head傳統日式居酒屋供應的餐前小食,新鮮日本蔬菜,配上溫熱鹹香的鯷魚汁,令味道更提升。.🐠味醂魚翅 $68燒得剛剛好,口感香脆,配上沙律醬更開胃。.🐟炙燒刺身他他 $88用上多款新鮮魚肉刺身打成的刺身他他,經店員即場炙燒,配上白味噌、日本蛋、紫菜,味道和口感增次豐富。.🥔燻鯖魚半熟蛋馬鈴薯沙拉 $58沙律外型可愛仿如小山丘,薯仔沙律口感綿密,配上咸香的燻鯖魚,份外滋味,上面還附有半熟蛋。.🥪A4和牛三文治 $278多士烤得好香脆,入面夾住A4和牛扒,和牛肉味香濃富肉汁,肉質鮮嫩有彈性,而且外層炸得香脆,牛控必點。.👅厚燒牛舌 $108火候控制得宜,外焦內嫩,口感爽彈。.🦑燒魷魚 $118魷魚肉質彈牙,而且不會啃,加上惹味肝醬,味道提升了不少。.🦀甲羅燒 $98甲羅燒好足料,蟹蓋入面有滿滿的松葉蟹肉、蟹膏,加上鵪鶉蛋,燒後每口都鮮味十足,口

♨️鯷魚醬伴鮮野菜 $18/head

🐠味醂魚翅 $68
燒得剛剛好,口感香脆,配上沙律醬更開胃。

🐟炙燒刺身他他 $88

🥔燻鯖魚半熟蛋馬鈴薯沙拉 $58

🥪A4和牛三文治 $278

👅厚燒牛舌 $108
火候控制得宜,外焦內嫩,口感爽彈。
🦑燒魷魚 $118
魷魚肉質彈牙,而且不會啃,加上惹味肝醬,味道提升了不少。

🦀甲羅燒 $98
甲羅燒好足料,蟹蓋入面有滿滿的松葉蟹肉、蟹膏,加上鵪鶉蛋,燒後每口都鮮味十足,口感豐富。
🫑京都万願寺唐辛子 $72
京都代表菜-万願寺唐辛子肉厚又柔軟,而且甜而不辣。

🐮A4和牛鵝肝壽喜燒 $288
A4和牛油花均勻,牛味香濃,肉質鮮嫩,鵝肝富油香,鍋入面還有不少新鮮蔬菜等,有助去油解膩,湯底微甜,倍添滋味。

🍖低温調理骨付 $188
用上低温慢烤的方式烹調,保留肉本身的原汁原味,亦令到肉質變得更細嫩。

🦀螃蟹炸蟹肉餅飯 $188
日式炊飯用了白汁和味噌調味,再配上外脆內軟又啖啖蟹肉的炸蟹肉,和新鮮的三文魚籽,拌均一起食更加美味。

🍮布丁 $38
甜度適中富蛋香,而且口感順滑。
2024-03-23 158 瀏覽
好開心同事們帶我去了M88大廈,七樓的「魚治」。有位靚女同事向我們介紹這家日本魚料理餐廳,叫做Uoharu魚治。這間日式居酒屋一直以來都以新鮮的日本魚料理為主打。這家日式居酒屋裡,店內的裝潢充滿了日式傳統氛圍。尤其特別的是門口的低門簾,當你低頭進門的時候,彷彿穿越了時空,彷彿置身於日本之中。吧檯和座位都帶有濃厚的風味,而每張桌子都是一張四方形的大木桌,讓整個氛圍非常適合享用美食和聊天。我們坐下後,點了一份「銀鱈魚西京燒定食」、兩份「日替定食(每日限量供應) 燒魚定食」、一份「五日市豚肉壽喜燒定食」和一份「鹽燒雞腿肉定食」。整體而言,食物的呈現非常符合傳統的日式餐飲風格,銀鱈魚西京燒非常美味,味道也很不錯。而每日限量供應的定食則包含了新鮮的魚生、三文魚腩、吞拿魚和沙拉,再加上魚的鰓部位燒得鮮甜脆口,還有一碗麵豉湯和一份糯米糍作為甜點。我的男同事點了一份鹽燒雞腿肉,這道菜的呈現非常精美,而且味道非常濃郁,能夠突顯居酒屋燒烤的特色。另一位同事則點了壽喜燒,這道菜的呈現也非常漂亮,中間還有一顆流心蛋,還有洋蔥和豆腐的煲,整體呈現非常精美。值得一提的是,由於午餐時間從中午12點開始,所以很多人都

值得一提的是,由於午餐時間從中午12點開始,所以很多人都會前來用餐,建議最好提前預訂位子,這樣會更加方便。

值得一提,因為中午食飯時間由12點開始,就已經好多人去食魚治,所以最好訂定枱會好一點!

GRILLED BLACK COD WITH SAIKYO MISO SET 銀鱈魚西京燒定食 OTA $168

DAILY SPECIAL SET (LIMITED SUPPLY)
日替定食(每日限量供應) 燒魚定食 $168

五日市豚すき焼き定食 ITSUKAICHI PORK SUKIYAKI SET 五日市豚肉壽喜燒定食 $165

GRILLED CHICKEN THIGH SET

日替定食(每日限量供應) 燒魚定食
鹽燒雞腿肉定食
  • 豚肉壽喜燒定食
2024-02-29 366 瀏覽
之前想食但full booking今次一早book 定位~🥳有好幾款lunch set有刺身,魚生丼,同熟食,岩哂唔同喜好✍🏻五日市豚肉壽喜燒定食 $165跟餐有湯有沙律同甜品壽喜燒鍋內有豚肉,豆腐,半隻糖心蛋,金菇,洋蔥同粉絲豚肉份量都夠既,最開心係有粉絲,粉絲浸滿壽喜燒湯,甜甜的好入味其實配料唔算多,多返啲菇同菜更好✍🏻炙燒海鮮丼定食 $198竟然有半隻糖心蛋,賣相尚算吸引,份量都夠刺身有蝦,帶子,三文魚同鰻魚,新鮮爽口炙燒後更加香口✍🏻燒汁澳洲和牛定食 $165賣相同味道正常發揮中環日本菜黎講性格比唔高不過環境舒適,無限時,適合吹水

之前想食但full booking
今次一早book 定位~🥳

有好幾款lunch set
刺身,魚生丼,同熟食,岩哂唔同喜好

✍🏻五日市豚肉壽喜燒定食 $165
跟餐有湯有沙律同甜品
壽喜燒鍋內有豚肉,豆腐,半隻糖心蛋,金菇,洋蔥同粉絲
其實配料唔算多,多返啲菇同菜更好

✍🏻炙燒海鮮丼定食 $198
竟然有半隻糖心蛋,賣相尚算吸引,份量都夠
刺身有蝦,帶子,三文魚同鰻魚,新鮮爽口
炙燒後更加香口

炙燒海鮮丼定食

✍🏻燒汁澳洲和牛定食 $165
賣相同味道正常發揮

燒汁澳洲和牛定食

中環日本菜黎講性格比唔高
不過環境舒適,無限時,適合吹水
炙燒海鮮丼定食
燒汁澳洲和牛定食
講真,試完Uoharu嗰個Kagoshima A4 Wagyu Sando後,個心情好似開心過過節咁興奮!🎉 頭先行過去,門口已經聞到陣陣香味👃,我心諗:今晚,你就係主角了!一坐低就點咗個Sando,見到佢上嚟嘅時候,個樣靚得嚟又明亮,簡直係相機食先📸!兩層炭燒牛奶麵包之間,夾住嘅牛肉仲輕輕地冒煙,熱辣辣嘅。喺我夾起第一啖嗰刻,我已經感受到Wagyu嘅柔軟。咬落去,麵包嘅脆皮同肉汁交織一齊,真係非常滿足😋。Wagyu牛肉喺口裡面慢慢溶化,簡直係融入我每條味蕾。秘製嘅喼汁令牛肉嘅滋味昇華,鹹鮮得嚟唔過火,真係谷得好味。呢啲感覺用普通嘅文字去形容都唔夠嘅,只有一試,你先知有幾正!總括一句,Uoharu嗅嘅Wagyu Sando係我近期食過最掂嘅小食之一。有機會去中環,記得要試吓!食指大動,得閒一定再嚟!👍🥪

2024-01-08 426 瀏覽
今次去咗班朋友好推介嘅一間餐廳,話你知啦,呢度嘅食物真係得嚟又抵食。首先,我哋試咗燒厚切牛舌,啖啖肉嘅香味喺口腔裡舒展開嚟,外面微焦而入面竟然保持咗肉汁,真係嘆為觀止。燒銀鱈魚另一邊門口,外皮脆得嚟唔單止,肉質滑得好像絲綢般,咬落去實在爽滑到不得了。再講講佢哋嘅楓糖忌廉芝士拌薄脆,幾可以話係打開咗新世界嘅大門,楓糖嘅甜味同忌廉芝士嘅濃郁夾帶埋薄脆嘅酥脆口感,真係絕妙組合!蛤蜊味噌湯暖笠笠,海鮮嘅鮮甜同味噌嘅濃郁恰到好處,每一啖都暖埋心。特別驚喜嘅係佢哋嗰碟白汁烤焗海膽三文魚籽,海膽嘅新鮮同三文魚籽爆漿嘅感覺真係太正!炸粉雞軟骨同八爪魚帶子沙律都係驚喜連連,忍唔住一試再試。簡單講,這次嘅食體驗既滿足又新鮮,而且每樣嘢食都係高質之餘,仲可以感受到餐廳對食材嘅用心。想嚐鮮又想keep住平民身份嘅我,真係要推介呢度啦!👍✨超享受嘅一餐!

2024-01-03 369 瀏覽
呢一個晚上,我哋一家彷彿去咗一敞日本小旅行🥰 係真係好有日本嘅感覺🥰無論環境,食物,同氣氛。最特別加分嘅地方,師傅會即場表演傳統漁夫料理「稻草燒鰹魚生魚片」,非常之有氣氛👍🏻 估唔到食飯都可以有咁好嘅體驗。👨‍👩‍👦今晚我哋order 咗:鯷魚醬伴鮮野菜 鯷魚醬香味濃郁,配搭時令日本野菜,煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律 加入煙燻鯖魚,啖啖魚肉,薯仔口感細滑,仲有半熟玉子,非常開胃嘅前菜。味淋魚干每次去居酒屋必點,honey 好鍾意食😋炙燒味噌刺身他他刺身他他裡面有拖羅、三文魚、油甘魚、再以味噌調味😋 店員即場炙燒,完成後配以紫菜同月見一同進食。和牛三文治餐廳招牌菜式,多士香脆鬆軟,夾住厚身A4和牛,和牛肉味香濃,非常Juicey烤牛肋骨 牛肉粉嫩唔會過熟,油花分布均勻、肉味香濃厚切牛舌厚切牛舌外焦內嫩,裡面肉質粉嫩、Q彈爽口蟹味噌甲羅燒滿滿嘅蟹膏加上啖啖蟹肉,香味四溢,令人難以抗拒魷魚简伴魷魚肝醬 第一次食魷魚肝醬😍味道香濃鮮味😋配搭新鮮彈牙魷魚、點埋魷魚肝醬更提鮮和牛壽喜燒 壽喜燒選用A4和牛,和牛油花分布好靚,牛肉味香濃,👍🏻 和牛壽喜燒上面配上鵝肝,令整個和牛壽喜燒更高級😍蟹肉可樂餅

👨‍👩‍👦今晚我哋order 咗:
鯷魚醬伴鮮野菜
鯷魚醬香味濃郁,配搭時令日本野菜,

煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律

味淋魚干
每次去居酒屋必點,honey 好鍾意食😋

炙燒味噌刺身他他

和牛三文治

烤牛肋骨
牛肉粉嫩唔會過熟,油花分布均勻、肉味香濃

厚切牛舌
厚切牛舌外焦內嫩,裡面肉質粉嫩、Q彈爽口

蟹味噌甲羅燒
滿滿嘅蟹膏加上啖啖蟹肉,香味四溢,令人難以抗拒

魷魚简伴魷魚肝醬

和牛壽喜燒

蟹肉可樂餅土鍋飯
將蟹肉可樂餅同三文魚籽及本菇等伴成鍋飯,上枱熱辣辣😍香味撲鼻😍每一啖都食到蟹肉絲😍仲有大人細路都好鍾意嘅可樂餅,金黃酥脆嘅外層,伴飯後更增添惹味😋

吉士布甸
傳統日式甜品,香甜雲呢拿香味,令整餐變得圓滿🥰
來自日本東京·作為日本海外首間分店位於中環的人氣居酒屋·魚治日式氛圍濃厚· 走日本小店風格師傅著重於食材鮮味·再以較濃調味作配搭令食客可以感受食材鮮明對比而餐廳最特別之處·師傅會表演傳統日式烹調令現場更熱鬧更有氣氛這種歡樂感·將用餐體驗變得更有記憶點♡ 鯷魚醬伴鮮野菜有點像芝士火鍋· 但換作了日式鯷魚醬用咸鮮十足的鯷魚醬配搭時令野菜· 令味道對比強烈♡ 和牛三文治吉列和牛粉嫩· 配搭香脆吐司可以感受和牛脂香同酥脆口感· 每口都超幸福!♡ 厚切牛舌牛舌口感爽嫩·其自身香氣濃郁♡ 味淋魚干每次去居酒屋都必點·是不可或缺的佐酒小吃♡ 炙燒味噌刺身他他店家人氣之作·亦是我本日最愛之一刺身他他裡面有拖羅、三文魚、油甘魚·再以味噌調味店員在席前炙燒·令魚油滲出亦使其味噌香氣更濃郁配搭蛋黃同紫菜食用·咸鮮十足♡ 煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律薯仔口感綿密· 帶薯仔顆粒感加入煙燻鯖魚·味道更多層次•♡ 魷魚筒伴魷魚肝醬超級大推這道!第一次食魷魚肝醬·味道香濃細膩配搭新鮮彈牙魷魚· 鮮明對比很有驚喜♡ 烤牛肋骨牛肉粉嫩很可以· 油花分布均勻·肉味濃郁♡ 和牛壽喜燒最愛的壽喜燒·香甜湯汁配上入口即化的和牛是難
來自日本東京·作為日本海外首間分店

有點像芝士火鍋· 但換作了日式鯷魚醬
用咸鮮十足的鯷魚醬配搭時令野菜· 令味道對比強烈

♡ 和牛三文治
吉列和牛粉嫩· 配搭香脆吐司
可以感受和牛脂香同酥脆口感· 每口都超幸福!

♡ 厚切牛舌
牛舌口感爽嫩·其自身香氣濃郁

♡ 味淋魚干
每次去居酒屋都必點·是不可或缺的佐酒小吃

♡ 炙燒味噌刺身他他
店家人氣之作·亦是我本日最愛之一
刺身他他裡面有拖羅、三文魚、油甘魚·再以味噌調味
店員在席前炙燒·令魚油滲出亦使其味噌香氣更濃郁

♡ 烤牛肋骨
牛肉粉嫩很可以· 油花分布均勻·肉味濃郁

♡ 和牛壽喜燒
最愛的壽喜燒·香甜湯汁配上入口即化的和牛
是難以抵抗的味道!
最特別是加入鵝肝· 湯底增添醇厚香氣

是日式煲仔飯·用土鍋製作的米飯·富有咬口而充滿米香
將可樂餅弄碎再拌入米飯· 米飯Q彈而帶酥脆口感
很特別的食材組合

♡ 吉士布甸
口感細滑Q嫩· 絕對可以一次打孖上!

Bookmark咗呢間居酒屋好耐,初初我係俾佢張手寫Menu吸引過嚟🙊勁重日本feel‼️唔講唔知原來係日本人主理,東京都有分店🇯🇵係正宗日本料理🇯🇵 真心建議來同朋友、家人食餐好、飲下酒傾吓偈🍻今次人多可以試到好多嘢💃🏻食物水準好高💯魚治的熟食比較多,例如係常見的蟹蓋甲羅燒、燒魷魚等,相比刺身類就會少啲。重點推介以下幾款‼️🔸炙燒味噌刺身他他前菜必點💯 混合咗幾種魚嘅刺身他他,分別係三文魚、油甘魚、吞拿魚,店員會用火槍燒一燒表面,逼魚嘅香味出嚟😍淋上蛋黃,用紫菜包住。第一次食呢一種配搭的刺身他他,除咗口感豐富之外、食到三種魚的油香,夠晒特別👍🏻🔸和牛三文治🥪🥩🐮來自鹿兒島的和牛,牛肉油分好重🥹麵包烘得剛好表面金黃色,一咬落去外脆內嫩,仲加咗啲燒汁,係幸福的滋味🤤🔸萬願寺唐辛子🫑來自京都萬願寺的唐辛子,即是尖椒,好大隻,配木魚碎,燒完之後味道依然甘甜多汁爽脆!🔸和牛壽喜燒🥩鹿兒島A4和牛肉眼加上匈牙利鵝肝,簡直係Perfect Match🤩冬日暖笠笠之選,食一片都已經勁滿足🥰🔸鯷魚醬伴鮮野菜🍅🥦蔬菜拼盤蔬菜放在冰上面,好新鮮色澤都好鮮艷,點上鯷魚和味噌混合的醬汁,同蔬菜一齊食都幾夾,感覺鹹

🔸炙燒味噌刺身他他

🔸和牛三文治🥪🥩🐮

🔸萬願寺唐辛子🫑

🔸和牛壽喜燒🥩

🔸鯷魚醬伴鮮野菜🍅🥦
蔬菜拼盤蔬菜放在冰上面,好新鮮色澤都好鮮艷,點上鯷魚和味噌混合的醬汁,同蔬菜一齊食都幾夾,感覺鹹鹹甜甜。

其實仲有好多驚喜菜式,實在冇辦法一一介紹,例如係意想不到的配搭,蟹肉可樂餅土鍋飯🦀😳都值得一試!留待俾大家來品嘗😚

🔸烤牛肋骨🐄厚切牛舌👅
🔸味淋魚干🐟煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律🥔
🔸魷魚筒伴魷魚肝醬🦑蟹味噌甲羅燒🦀
🔸蟹肉可樂餅土鍋飯
🔸吉士布甸🍮

📍#魚治 (#中環美食) (#金鐘美食)
#中環 威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 7樓
#金鐘 金鐘道88號太古廣場LG1樓001號舖
非常日式嘅裝修佈置,食物亦好用心製作,好有係日本去居酒屋feel🥰❤️蟹味噌甲羅燒 成個蟹膏都係蟹膏+蟹肉,燒香之後蟹膏味道更加濃郁,超rich!!🧡和牛三文治 半煎炸嘅A4和牛柳,外脆內軟,肉味香濃,油脂流入烘到香脆鬆化嘅麵包中間,無論口感定味道都好層次豐富💛炙燒味噌刺身他他 用紫菜包住味噌醃過嘅拖羅+三文魚+油甘魚刺身魚茸,然後點雞蛋汁食,鹹香道再加上菜時炙燒帶出既焦香同魚油香,口感獨特,好值得一試💚鯷魚醬伴鮮野菜 冰鎮鮮野菜拼盤各款蔬菜都好新鮮,點少少暖住嘅鯷魚醬,爽脆嘅蔬菜加埋鯷魚醬嘅鹹香味,好清爽開胃~💙味淋魚干 燒香嘅魚干煙煙韌韌,帶清香既油脂味,去親居酒屋基本上都要食🩵魷魚筒伴魷魚肝醬 燒香嘅魷魚筒又香又彈牙,配濃郁嘅魚肝醬,鹹鮮味更加突出💜和牛壽喜燒 嫩滑霜降A4 和牛,湯底充滿食材嘅自然甜味,而野菜鮮甜,天氣一凍暖笠笠jengrrr

2023-08-03 4016 瀏覽
之前睇介紹見呢間餐廳好似幾吸引,所以lunch 黎試試,一早book定位(佢lunch都好多人食,建議要book)叫左個魚冶日替定食,塊拖羅好正好肥美,有少少少少根。其他魚生都ok,幾新鮮。另外仲有條燒魚,都幾大條!仲叫左個究極海鮮丼定食,個海膽就麻麻地(唔甜),以為呢d餐廳海膽點都ok,有d失望。其他d刺身就同另外個定食一樣。佢lunch有個優惠,13:00前離座會有9折。整體黎講呢間餐廳lunch性價比唔高。但服務態度同環境都幾好🙂🙂
魚冶日替定食

究極海鮮丼定食

佢lunch有個優惠,13:00前離座會有9折。
2023-07-21 3188 瀏覽
聽同事講魚治好好食,但係上次冇book到位Walk in食唔到,今日book咗位終於有得食。嗌咗個西京燒,真係驚為天人。我本身就唔係好想食魚,因為驚有骨同埋會鞋。但係呢個銀鱈魚西京燒,打破咗我對日本魚料理嘅印象。淡淡都好滑,又唔會好油,配埋飯其實都幾飽。同行朋友叫咗個壽喜燒牛鍋,牛汁好送飯,大件夾抵食。佢嘅定價雖然比較貴,但係都值得一試。如果係喺中環附近返工嘅話,約同事食飯,不妨試吓,不過記得要book位。

同行朋友叫咗個壽喜燒牛鍋,牛汁好送飯,大件夾抵食。

銀鱈魚西京燒
2023-06-18
銀鱈魚西京燒
周未約左朋友食晏,今次就去左位於中環既魚治食日式weekend brunch,餐廳走居酒屋風格,位置好闊落坐得好舒服! 套餐包了刺身5點、主菜及甜品,其餘前菜、燒物、一品料理、麵食都係任食,時間係1200-1500,食既時候唔洗好急,味道都有驚喜Weekend Brunch $428/ per head主菜有兩款,燒厚切牛舌同燒銀鱈魚,牛舌燒得剛剛好,食落有咬口,燒銀鱈魚外皮帶無脆,魚肉都好嫩滑,兩者送飯都一流前菜楓糖忌廉芝士拌薄脆好食😍開頭見倒又多士又餅乾應該好飽肚,忌廉芝士加上楓糖估唔倒又真係幾夾,配上胚牙餅口感脆脆地大滿足 😆一品料理蛤蜊味噌湯 一碗味噌湯有三大隻蛤蜊,清甜冇沙,飲既時候熱辣辣,好暖胃炸雞軟骨雞軟骨炸粉不會過厚,食既時候一粒接一粒好惹味,配酒一流炒野菜 即叫即炒,內有不同類型的野菜,值得一試白汁烤焗海膽三文魚籽 海膽都好清甜,三文魚籽粒粒口感豐富,幾特別日式鹽燒雞翼雞翼大大隻,用鹽調味剛剛好,肉質嫩滑八爪魚帶子沙律八爪魚同帶子既份量都好多,切了片的八爪魚爽口彈牙,帶子鮮甜,沙律菜都好新鮮,配上香醋醬酸甜開胃

Weekend Brunch $428/ per head

前菜
楓糖忌廉芝士拌薄脆

一品料理
蛤蜊味噌湯
一碗味噌湯有三大隻蛤蜊,清甜冇沙,飲既時候熱辣辣,好暖胃

炸雞軟骨
雞軟骨炸粉不會過厚,食既時候一粒接一粒好惹味,配酒一流

炒野菜
即叫即炒,內有不同類型的野菜,值得一試

白汁烤焗海膽三文魚籽
海膽都好清甜,三文魚籽粒粒口感豐富,幾特別

日式鹽燒雞翼
雞翼大大隻,用鹽調味剛剛好,肉質嫩滑

八爪魚帶子沙律

門口環境昏暗,而且需要彎身進門但進去就是另一個世界了!座位寬敞很有氣氛東洋美人1.8L只要$890!適合三五知己小酎👍🏻🥪和牛三文治 $268吉列和牛肉質挺嫩,可是油脂感很重,看個人喜好哈🐟味淋魚翅 $68口感偏軟的魚乾,還帶有刺刺的口感,個人很喜歡👍🏻🐟Mejina $368當日魚刺身只剩下這款,店員推介可以吃完刺身的魚頭魚骨再淆湯(+$50/2位)變成兩道菜式,魚肉新鮮即切,肉質鮮甜爽口,魚湯就有點調味過重,把魚味蓋過🍶清酒煮蜆 $88/純和雞雞翼 $58/厚切牛舌 $108至於這三道菜就沒有特色可言,中規中矩不過最意外是有一場稻草燒漬魚環節,然後送給在場所有食客還有我下酒菜吃完,店舖又已經last order,很貼心送我一些小餅乾配酒😂💰人均: 1000+

門口環境昏暗,而且需要彎身進門
但進去就是另一個世界了!座位寬敞很有氣氛
東洋美人1.8L只要$890!
適合三五知己小酎👍🏻

🥪和牛三文治 $268
吉列和牛肉質挺嫩,可是油脂感很重,看個人喜好哈

🐟味淋魚翅 $68
口感偏軟的魚乾,還帶有刺刺的口感,個人很喜歡👍🏻

🐟Mejina $368

🍶清酒煮蜆 $88/純和雞雞翼 $58/厚切牛舌 $108
至於這三道菜就沒有特色可言,中規中矩

不過最意外是有一場稻草燒漬魚環節,然後送給在場所有食客

💰人均: 1000+
2023-04-11