2018-06-28 53 瀏覽
今次嚟到觀塘既魔膳廚房食西餐🤤🤤呢個二人行大蝦和牛Dinner Set😳-首先餐前會有一個任食沙律bar可以比你自己揀加唔加($18) 味道都唔錯 有薯仔沙律呀 車厘茄同一啲蔬菜等比你任fill唔嬲🤧-上完湯同餐包會先黎一個法式焗釀田螺🌝係薯蓉入面包住d田螺 呢個就普通啦但d薯蓉整得好香似係有加過奶入去🤭😳-之後就到個main啦🤤呢個扒大蝦🍤配龍蝦汁扁意粉🍝 睇相唔好以為佢好細細碟呀 食完呢個已經有小小飽🤣 佢隻蝦真係好大隻 煎得好香 再加埋佢個意粉都整得夠味 呢個整得幾好👍🏻🌝不錯不錯-另一個main👉🏻極上和牛漢堡配薯角🍔呢個burger有個缺點就係佢有d乾 但塊漢堡都幾好食 如果佢多汁啲就正啦🤭🤭-到最後就係甜品啦!🍰🍫甜品都係有兩款焦糖三重朱古力🍫🍫🍫士多啤梨芝士蛋糕🍰🌝🌝🌝三重朱古力嗰隻最上嗰層係toffee下面係2種唔同濃度既朱古力 呢個幾正 不過甜咗小小🤭另外個蛋糕都好食既 但就比較普通整體呢間都幾good👍🏻👍🏻-
今次嚟到觀塘既魔膳廚房食西餐🤤🤤
另外個蛋糕都好食既 但就比較普通
整體呢間都幾good👍🏻👍🏻
2018-06-25
2018-06-27 36 瀏覽
今晚喺觀塘放工,決定去返上年我生日食嗰間魔膳廚房,因為印象中食物唔錯,而且今晚世界盃,男朋友唔想左諗右諗XD我地叫左set dinner,跟餐有餐湯同任食沙律吧,沙律嘅蔬果都夠新鮮。男朋友食嘅係龍蝦汁海鮮意粉($168)佢話好足料,口感豐富!我叫嘅係三式芝士醬燒豬肋骨配薯角($168)濃濃嘅芝士醬配上豬肋骨,非常惹味!食完仲有d意猶未盡,加碼叫多個甜品,特級朱古力心太軟($58)朱古力味香濃柔滑,配埋鮮果食冇咁膩!

2018-06-19
2018-06-27 53 瀏覽
在觀塘等朋友收工, 咁岩諗住行過apm的時候見到呢間魔膳廚房~~成日見到網上好多人宦3讚呢間餐廳好食, 好評又多, 於是就諗住試下佢!~~係正mtr附近都好方便好就腳架....佢係樓上店, 要上樓梯先到, 沿樓梯上去都超多畫像, 已經佈置得好靚, 門口的位置份部都係花, 超級夢幻, 可以打個卡先...入到去, 店員熱情招呼我地,我地簡左2人餐, 大蝦和牛套餐($398連餐包及餐湯)仲每人加左18蚊食沙律吧.....沙律吧有生果, 例如西瓜, 菠羅, 有沙律, 有啫喱, 係等待主食前可以先解解肚餓~~~餐湯係蘑菇湯, 蘑菇味好濃厚, 啖啖蘑菇~~~餐包都好鬆軟好好味...side dish係法式焗釀田螺其實我地都係第一次食田螺, 有新的嘗試係好事黎, 比想像中易入口, 出奇地軟淋, 加埋薯蓉一齊食味道都幾夾~~Main Courses 有2個, 第一個係扒大虎蝦配龍蝦汁扁意粉 意粉好彈牙, 煮得岩岩好~唔會太硬...每條意粉充滿住龍蝦汁...龍蝦汁味道層次豐富....虎蝦大大隻!煎到好香...每啖都係肉,正丫....整體味道一流極上和牛漢堡配薯角漢堡包熱騰騰又酥脆...肉味濃郁, 食落好
side dish係法式焗釀田螺
極上和牛漢堡配薯角
漢堡包熱騰騰又酥脆...肉味濃郁, 食落好多肉汁, 配以新鮮生菜, 芝士, 蕃茄, 配菜有薯角, 口感豐盈....
魔膳甜品
甜品放係玻璃瓶入面. 超級精緻....食落味道拍得住酒店水準~~
藍莓芝士蛋糕都唔差...藍莓新鮮..芝士味好突出.

餐飲方面
我地每人一杯, 一杯係凍檸茶, 一杯係荔枝soda~~荔枝soda口味清新, 解渴一流...凍檸茶都不過不失, 茶底好fresh~~
在網上訂位,顯示可以用優惠“1元”換沙律或甜品,但未有指明是甚麼沙律,甚麼甜品,最後知道不是餐牌所示的,是另外紙張的所寫的,還在全檯人一齊open rice比like及收藏。若用這個優惠,全檯人要一齊用,若另外加沙律吧,又要全檯人一齊加,處理欠缺彈性!都唔緊要,想開心食,唔用1元優惠,以正價(約60元)叫左朱古力心太軟,超級失望,因為食落就知不是自製,皮厚,不鬆軟,伴碟放水果,放在杯內,奇怪奇怪!牛排分別叫五成,七成,羊架叫五成,結果係全熟。在上述情況,每人平均消費要300元,這個價錢,這種質素,觀塘區還有很多選擇呢!
牛排分別叫五成,七成,羊架叫五成,結果係全熟。
2018-06-27 72 瀏覽
今日再去食,招呼、食物質素等等都保持水準。最鍾意佢個飽同湯,肚餓一上菜先嚟個鬆軟飽加個濃味湯,即刻加分唔少。二人餐抵食,$398兩個主菜加小食,個牛堡就不嬲都好睇又好食,但個龍蝦汁意粉比上次食無咁香濃,加強返就正;小食個焗田鏍汁夠香薯茸夠滑,好味。跟住個豬肋排,上次叫個肉質好鬆軟,但今次切落已經知,肉質實咗,味道還好。而個黑松露帶子意大利飯就夠曬香同飽肚。餐飲就唔係得奶茶檸水,仲有其他嘢飲,今晚試百爵茶,雖然係茶包,但都幾好飲。最後係甜品,最好味係個咖啡味蛋糕,好睇又好食值得再去
今日再去食,招呼、食物質素等等都保持水準。
;小食個焗田鏍汁夠香薯茸夠滑,好味。
最後係甜品,最好味係個咖啡味蛋糕,好睇又好食
值得再去
黑松露帶子意大利飯
黑松露帶子意大利飯
2018-06-26 27 瀏覽
呢日夜晚嚟咗觀塘工廈內嘅餐廳,沿住樓梯邊已經有好多掛牆藝術擺設,入到餐廳人流比想像中多,好彩地方寬敞坐得舒適😙同朋友各叫一個豐富既晚市套餐💁🏻‍♀️餐包及餐湯(7/10)餐包熱辣辣,軟熟度絕對有驚喜塗上滿滿嘅牛油,感覺夠曬香口😱餐湯有甘荀忌廉湯同埋雜菜湯,前者飲落夠哂creamy吾會太稠😇忌廉味濃甘荀味吾會太強烈,後者係酸酸甜甜帶有微辣既羅宋湯,感覺都幾開胃🍅任食沙律吧(7/10)+$38 沙律吧選擇唔算多,但係基本既都會有,包括沙律菜、鮮蕃茄、西瓜粒、啫喱糖、薯仔沙律,加上粟米粒、荔枝肉等配料🥗👁‍🗨 美國頂級西冷牛扒10oz配薯菜(6.5/10)💲218🥩今次叫左七成熟,呢塊厚身既西冷牛扒,切開呈淡粉紅,稍微乾同鞋左啲,牛味不過不失,可以點下黑椒汁調味,建議大家叫五成熟🙃見到其他人伴碟既係炸薯角,但我呢個薯仔粒好似有點兒失色,外皮唔係脆身嗰種,入面亦都比較生同硬🥔側邊有一大片煙肉包住蘆荀同埋粟米,而挖空既蕃茄裏頭都係用心之作,有溶左既芝士鋪係煙肉、洋蔥、番茄粒粒上面🧀👁‍🗨 龍蝦汁海鮮意粉(7/10)💲168望到好多人都係叫呢個,又即管跟風一試🤔食落個汁係比較清既龍蝦味,個人認為可以

👁‍🗨 龍蝦汁海鮮意粉(7/10)💲168

望到好多人都係叫呢個,又即管跟風一試🤔食落個汁係比較清既龍蝦味,個人認為可以再濃少少,海鮮有細蝦、大蝦、青口、八爪魚、魷魚圈,大部份都不過不失,唯獨係大蝦肉質略欠彈性🦐雖則意粉賣相普通,不過軟硬度都尚算唔錯🍝

每個套餐都包一杯飲品,因為我地一開始冇落到,食完主菜嘅時候已經完美地將飲品呢回事遺忘左,好彩店員主動行埋黎提醒我地叫餐飲☕️😂

(左)藍柑檸檬梳打(7/10)+$5 呢杯飲品好吸睛,成杯藍到好似阿凡達咁😂味道就係一般藍檸檬梳打既味道,吾會過酸😇入面有一兩舊柑比你食下咁🤡不過後期發現自己條脷都染上左藍色😦感覺好色素呀😕

(右)荔枝玫瑰梳打(7/10)+$5 聞落都幾香玫瑰味,飲落就濃荔枝味,入面間唔中有啲荔枝果肉,整體係甜左啲,不過鍾意甜野嘅我當然接受到😈呢杯梳打好夠氣,夏天大熱天時飲感覺夠曬爽呀💦

👁‍🗨 泡沫咖啡慕絲(7.5/10)💲48

最後就順便叫埋個甜品作結,呢個甜品擺盤精緻,首先有一個透明玻璃蓋蓋住,開蓋後碟上有好多乾花🌹面頭係輕盈既泡沫狀忌廉,中間慕絲質感滑身,帶有香濃咖啡味,底層有焦糖脆餅,細細件食完都唔會好膩,估唔到甜品比主菜更出色🍮

🔛 整體評分(7/10)
2018-06-26 40 瀏覽
呢間位於APM 旁的工廠廈食肆 好耐以前曾經光顧過一次 但家下好似轉左名,連裝修都改埋,一於再去試試 門口加了呢D好有童真的裝飾,覺得好得意 整體感覺UPGRADE 了! 沿住一條掛滿畫的樓梯上到黎,門口好有進入森林之意~\ 魔膳廚房 MS KITCHEN 裝修過係唔同D,畫左好多得意既畫,成個感覺好有藝術感~ 成個場有情調得多了~ 加埋D花花草草,好似在花園中進餐 另一邊感覺有少少唔同,好有歐洲FEEL~ 總括而言~ 呢度都幾大,幾好坐 餐牌選擇都唔少,是夜DINNER SET 加38蚊可以食埋任食沙律吧~ 有個好特別既神秘晚餐,玩意度十足~ 是夜一家3口,叫左呢個二人餐和一個兒童餐 每人加18蚊就有任食沙律吧~ 沙律吧選擇唔算多,但望落乾淨企理 蔬菜賣相不俗 另一邊係混合的沙律,仲有小朋友至愛的啫喱糖~ 仲有呢D日式的前菜 沙律有蘋果醋可以加,醋味唔錯,甜甜酸酸,入面真係有好多蘋果粒 沙律菜未啤夠水,有少少苦味~~ 湯叫了一紅一白 紅湯普通,茄膏味太重,反而蘑菇湯反而有驚喜 有粒粒磨菇蓉係入面,食落好香磨菇味~ 忘了拍照的送湯餐包,超級鬆軟好食,一定要試~
呢間位於APM 旁的工廠廈食肆
好耐以前曾經光顧過一次
但家下好似轉左名,連裝修都改埋,一於再去試試

門口加了呢D好有童真的裝飾,覺得好得意
整體感覺UPGRADE 了!

沿住一條掛滿畫的樓梯上到黎,門口好有進入森林之意~\

魔膳廚房
MS KITCHEN

裝修過係唔同D,畫左好多得意既畫,成個感覺好有藝術感~
成個場有情調得多了~
加埋D花花草草,好似在花園中進餐

另一邊感覺有少少唔同,好有歐洲FEEL~
總括而言~ 呢度都幾大,幾好坐

有個好特別既神秘晚餐,玩意度十足~

是夜一家3口,叫左呢個二人餐和一個兒童餐

每人加18蚊就有任食沙律吧~
沙律吧選擇唔算多,但望落乾淨企理

蔬菜賣相不俗

另一邊係混合的沙律,仲有小朋友至愛的啫喱糖~

仲有呢D日式的前菜

沙律菜未啤夠水,有少少苦味~~

湯叫了一紅一白
紅湯普通,茄膏味太重,反而蘑菇湯反而有驚喜

有粒粒磨菇蓉係入面,食落好香磨菇味~

忘了拍照的送湯餐包,超級鬆軟好食,一定要試~

前菜的法國焗釀田螺

個汁幾惹味,配田螺和薯蓉食都好夾~

田螺沒有了殼,黑黑的一團,賣相麻麻,也不能叫"釀田螺"
不過我都明有殼既成本好高~
或者考慮下將田螺放埋入薯蓉度~
田螺其實都幾大隻,都有D咬口,唔係霉霉入口即散個D~

兒童餐,阿女好開心
小朋友就是鐘意有自己專屬既野~
仲有一大盒啫喱食添~
意粉幾重蕃茄味,酸酸的,很開胃~
腸仔用上了德國腸,成本高呀 (要知道這個兒童餐先48蚊)

扒大虎蝦龍蝦汁扁意粉

2隻大大虎蝦幾乎霸左成面盤面~
燒得香香,肉唔乾~ 中間割開,方便食~
但那個龍蝦汁味道唔太濃,但質感膩口,建議用橄欖油加蒜片炒
仲啱呢個悶熱的夏天~
值得一讚是意粉裏的小露筍,很嫩很鮮~

極上和牛漢堡配薯角

以懷舊報紙墊底,很有美國風味,心思一讚
更跟隨傳統送上了沙律和汁
但那個沙律,其實不太吸引,我自己覺得可以唔使上
跟番個茄汁仲好~ (食薯角點可以無茄汁呀)

整個餐份量都幾大~
薯角炸得香脆~
漢堡飽片和底烤過香脆鬆軟~
可惜和牛扒煮得過煮,有D嚡,也沒有JUICY 的感覺,浪費了~
跟餐的2個甜品
賣相也很精緻,而且份量也大,不是迷你SIZE

士多啤梨CAKE ,還可以,不太甜~
另一個則不論賣相和味道也好多了~
這個咖啡慕斯咖啡味很突出,而且也不太膩~

整體感覺其實不差,但每個地方都好似差那一點點,
期待下次光顧會變得更好
2018-06-20
  • 磨菇湯
  • 餐飽
  • 咖啡慕斯
2018-06-26 40 瀏覽
明天開始放大假離港前約個好耐無見嘅朋友,就下佢放工地點觀塘食一次喇餐廳比我想像中大🤔枱與枱之間有充足空間俾大家傾計,唔會聽到隔離講咩先加$38可以有沙律吧任食,我地梗係唔會放過喇最後埋單時店員同我地講原來我地8時後入席做緊優惠呢$38係free的什菜湯@濃濃的菜味,味道不錯德國烤豬手配薯角@真係好大份呀!試下薯角先,新鮮炸,好香薯味,仲有天然甜味豬手皮層金黃焦脆🤤肉質幼滑,雖然外表看來略為乾身,但入口就肉汁豐盈。真正嘅皮脆肉滑豬手皮脆肉嫩,鹹香惹味,佐以酸椰菜,有助消化,所以吃多了也不用怕油膩,而且呢隻豬手咁大隻,適合與朋友齊齊分享香煎帶子黑松露意大利飯@嘩!上枱時已聞到好香嘅黑松露味!帶子煎完後表皮有點脆口得嚟內裡嘅肉質又爽口!意大利飯都整得唔錯,黏度適中,粒粒飯都好飽滿,有點咬口!而且都沾有濃郁既芝士粉及蟹子青蘋果梳打@食到咁上下有D口乾想要杯野飲下,青蘋果梳打不但色彩悅目,入口更是啖啖清爽醒神
明天開始放大假
離港前約個好耐無見嘅朋友,就下佢放工地點觀塘食一次喇

加$38可以有沙律吧任食,我地梗係唔會放過喇
什菜湯@濃濃的菜味,味道不錯
2018-06-21
2018-06-24 33 瀏覽
觀塘工業區真係幾多野食 不過好多都只做lunch呢間有做晚餐之餘仲幾多選擇 佢有自助沙律吧可以揀 都幾新鮮推介菠蘿 應該用白酒浸過 好好食 食左好多😛—蒜辣忌廉燴蟶子皇意粉 $178估唔到呢個咁好食 蒜味唔太明顯 好微弱既辣味辣味配上忌廉好夾 唔漏仲好惹味 推😘—慢燒帶骨肉眼扒(16安士)配薯菜 $338肉眼扒都幾大塊 好厚 熟度岩岩好 唔韌 幾juicy略淡少少 多啲鹽會更好😜—同場加映鮮果心太軟朱古力成功流岀 味道濃郁 沾生果好味😚
觀塘工業區真係幾多野食 不過好多都只做lunch

略淡少少 多啲鹽會更好😜

同場加映鮮果心太軟
朱古力成功流岀 味道濃郁 沾生果好味😚
2018-06-23 69 瀏覽
一直知道觀塘工廠大廈隱藏了很多高質素西餐廳,今次聽朋友介紹黎到呢間好似好出名嘅魔膳廚房。觀塘B3出口直行1分鐘就到,入口有好多燈光裝飾,唔怕搵唔到。未入餐廳已經見到老闆同好多明星嘅合照,心中更多期待。果然係工廠大廈,餐廳入面好多位好闊落。裝修得幾得意,牆上的飾物同燈光都好welcoming,仲有個大屏幕,唔知係咪可以比人包場睇波侍應態度好好,一坐低即刻送上餐牌準備點菜。好多嘢揀,啲得眼花花。價錢算係正路,百幾二百零有個餐。有個today‘s special,好似好神祕,不過今次友人怕唔啱口味,下次黎我自己叫我地加錢轉左【任食沙律吧】,有新鮮沙律菜,生果,醃漬,選擇頗多。【羅宋湯】同【周打蜆湯】開胃,湯濃度啱啱好,唔會太鹹,又唔會好滯。【餐包】係熱辣辣新鮮出爐,有啲穀物,好味。主菜叫左【紐西蘭頂級西冷牛扒10oz】好足料!好大份!食唔晒!牛扒七成熟,切開仲有小小血絲,外焦裡嫩,鮮嫩多汁,有足牛扒自然嘅香味,牛扒肥瘦均勻,外層牛筋好煙韌,牛肉唔塞牙,每一啖都係頂級享受,怪自己冇兩個肚!【龍蝦汁海鮮意粉】口味清淡,海鮮嘅鮮味難擋,豆苗菜同蘆筍既提味又增加清新口感,可中和牛扒嘅肉感。配料極豐富

未入餐廳已經見到老闆同好多明星嘅合照,心中更多期待。

紐西蘭頂級西冷牛扒10oz

【龍蝦汁海鮮意粉】口味清淡,海鮮嘅鮮味難擋,豆苗菜同蘆筍既提味又增加清新口感,可中和牛扒嘅肉感。配料極豐富,好多蜆肉,龍蝦肉質彈牙又鮮嫩,加埋青口同魷魚,好抵食。
龍蝦汁海鮮意粉

加左客甜品🍮擺盤好精緻,個玻璃罩真係畫龍點睛好特別。檸檬tart有小小酸,但配合面頭的蛋白泡泡就啱啱好。
檸檬tart

埋單每人$213,呢餐好嘢係抵食嘅!
2018-06-14
$212.5 (晚餐)
紐西蘭頂級西冷牛扒10oz
2018-06-20 42 瀏覽
呢個蟶子意粉真係好有驚喜!👍🏻....去啲工廈餐廳黎黎去去都係食啲牛扒/羊架之類既西餐今次就試啲唔同既野呢個蟶虸意粉真係好有驚喜佢用微微既辣汁去吊味食到蟶虸既鮮而意粉又唔會太dry好食加埋個心太軟呢餐完美
呢個蟶子意粉真係好有驚喜!👍🏻
好食
加埋個心太軟
呢餐完美
2018-06-20 161 瀏覽
早幾年開始,工廈美食大受歡迎,很多媒體以隱世工廈美食,十大工廈美食等等的標題來介紹餐廳,令很多人慕名而來。而魔膳廚房便是當中非常受歡迎,且有實力的餐廳之一。魔膳廚房地點方便,鄰近地鐵站的工廈,相當易找。魔膳廚房的佔地頗大,十分寬敞,坐得舒適,大班朋友聚會都夠坐。牆上的掛畫裝飾都十分悦目。設有自助沙律吧, 提供生菜、雜果沙律,配以不同醬料及配料,有西瓜、車厘茄等水果,亦有螺肉以及帶子裙邊等等前菜小食,種類不算多,但勝在新鮮,作為開胃小菜什佳。最愛螺肉,外表不好看,吃落卻十分美味,醬汁不會黏著一坨。啫喱糖令我回到小時候的感覺,很久沒有吃過。點了一個忌廉湯及一個羅宋湯,十分驚喜。忌廉湯將蘑菇打碎,喝下去菇味十足,口感豐富,啖啖蘑菇粒,誠意十足。羅宋湯中亦有很多蔬菜,酸中帶點辣,十分醒胃。龍蝦汁海鮮意粉賣相好看,有大大隻青口、大蝦和魷魚,配料有粒粒魷魚、蜆肉、露荀、車厘茄等。意粉熟度恰到好處,每啖意粉龍蝦汁濃郁,卻不會腥,配料十足,口感豐富。三式芝士醬燒豬肋骨配薯角豬肋骨賣相吸引,以沙律菜、菠蘿和薯角作為襯托配料,份量多,大概有十條骨, 一大排擺在我們面前。豬肋骨肉質腍滑,本身已塗上甜甜的燒烤
。而魔膳廚房便是當中非常受歡迎,且有實力的餐廳之一

魔膳廚房地點方便,鄰近地鐵站的工廈,相當易找

魔膳廚房的佔地頗大,十分寬敞,坐得舒適,大班朋友聚會都夠坐

牆上的掛畫裝飾都十分悦目。

點了一個忌廉湯及一個羅宋湯,十分驚喜

餐湯
忌廉湯
羅宋湯中亦有很多蔬菜,酸中帶點辣,十分醒胃
羅宋湯

三式芝士醬燒豬肋骨配薯角
豬肋骨賣相吸引,以沙律菜、菠蘿和薯角作為襯托配料,份量多,大概有十條骨, 一大排擺在我們面前。豬肋骨肉質腍滑,本身已塗上甜甜的燒烤汁,沾上三式芝士醬更惹味,多吃也不會覺得太甜膩
燒菠蘿多汁清甜,
沙律菜新鮮配上黑醋汁,清新解膩。
拉絲芝士配上粒粒香脆煙肉,令薯角口感豐富,香口味美,送酒一流

甜品放於兩個透明玻璃罩內, 賣相十分精緻,呃like一流
甜品
一個是檸檬蛋白批,另一個是泡沫咖啡慕斯,
檸檬蛋白批
檸檬酸甜清新,
泡沫咖啡慕斯
咖啡味濃提神。

藍柑檸檬梳打,內放了薄荷葉,口感清新
。 蘋果汁則是普通蘋果汁。

menu
2018-06-12
餐湯
忌廉湯
羅宋湯
2018-06-18 46 瀏覽
位於觀塘開源道77號業發大廈一期2樓D室的魔膳廚房 (MS kitchen),主打精緻西餐。餐廳的環境頗闊落,而且冷氣充足。今次特別加配了自助頭盤吧,賣相吸引,當中包括雜果沙津、啫喱,更有日式的中華沙津和小八爪魚,口感冰凍。如果有少許熱的前菜便更好了。另一個前菜櫃則有沙津菜、蕃茄沙津和西瓜粒,沙津醬汁也是自由添加。紫洋蔥圈和燈籠椒切成一圈圈的,賣相吸睛。主菜方面,點了慢燒帶骨肉眼扒 (16安士) 配薯菜 (Slow Roasted Rib Eye Steak with Bone (16oz) Garnished with US Baked potato。肉眼扒的份量頗多,二至三個人吃也足夠,可以點一客來分享。對女士來說,其實吃三件左右已經很夠。肉眼扒面頭加了不少醬汁,燒汁味道鹹鹹的,十分惹味。還有燒溶了的芝士。底下還有炸得香脆的連皮薯條。飲品則點了藍柑檸檬梳打 (Blue Lemonade Soda),藍色的飲品約五分鐘便來到了,味道酸酸的,檸檬味比柑味更重。是日餐湯則是幼滑的南瓜湯,麵包也是烘得軟熟。

是日餐湯則是幼滑的南瓜湯,麵包也是烘得軟熟。
2018-05-31
2018-06-18 36 瀏覽
大學畢業之後出嚟社會做嘢就真係各有各忙,呢個gathering約咗大半年,今晚終於都可以同大學同學仔傾計食飯上OpenRice見到呢度咁多好評,咁啱我哋個個都係觀塘區返工真係夠晒方便, 決定上來試試。門口幾靚喎,牆上掛左好多畫, 好有藝術感呢度環境幾好喎,坐得好舒服夠晒闊落,餐廳都唔算細我哋睇完個餐牌就點左以下食物麵包同湯都熱辣辣,味道唔錯之後當然係去沙律bar夾菜,沙律bar size 唔大選擇唔算多,但勝在夠新鮮茄汁西西里青口,三隻都好肥美,加埋啲汁冇得彈呢個薯蓉其實係小食,好好好好邪惡,食落口好creamy肥肥肥肥識我嘅人就知我最愛食豬腳今晚當然唔例外叫返個黎食下啦,豬皮烤到脆脆地加埋黑椒汁真係食到我地舔舔利呢個聖子意粉調味唔錯,個蒜辣忌廉汁令整個意粉味道升級賣相相當吸引,意外驚喜係果兩條大蝦幾有鮮味和牛漢堡係咪見到已經好想食呢有驚喜,舊漢堡扒又厚又juicy 另外最抵讚就係啲薯角,有埋皮架炸到岩岩好最後啲飲品都相當唔錯,仲好吸睛添呀分別係熱檸蜜,冬玫瑰蜜花茶,青蘋果梳打同埋熱伯爵茶最後不得不提嘅就係個甜品,如果要我評分的話我會比超過100分因為無論presentation同檸檬
門口幾靚喎,牆上掛左好多畫, 好有藝術感
呢度環境幾好喎,坐得好舒服夠晒闊落,餐廳都唔算細
我哋睇完個餐牌就點左以下食物
麵包同湯都熱辣辣,味道唔錯
茄汁西西里青口,三隻都好肥美,加埋啲汁冇得彈
呢個薯蓉其實係小食,好好好好邪惡,食落口好creamy
肥肥肥肥
識我嘅人就知我最愛食豬腳
呢個聖子意粉調味唔錯,個蒜辣忌廉汁令整個意粉味道升級
賣相相當吸引,意外驚喜係果兩條大蝦幾有鮮味
和牛漢堡係咪見到已經好想食呢
有驚喜,舊漢堡扒又厚又juicy
另外最抵讚就係啲薯角,有埋皮架
炸到岩岩好
最後啲飲品都相當唔錯,仲好吸睛添呀
分別係熱檸蜜,冬玫瑰蜜花茶,青蘋果梳打同埋熱伯爵茶
因為無論presentation同檸檬撻嘅味道都超越水準
非常喜歡因為個撻食落感覺好light,好重檸檬味,貪佢夠酸,而且係餅乾底,做得好鬆脆

總結: 地方夠大,好適合一夥人嚟食飯傾計。當我地食到漢堡包嘅時候,職員好樂意幫我地分開4份,真係抵讚
今晚嘅食物質素,餐廳環境同服務都絕對會令我再次幫襯或者介紹俾朋友
2018-06-14
2018-06-18 30 瀏覽
今日去完觀塘駱駝漆大廈買野,就打算起附近搵野食,回程去地鐵站途中,起鱷魚恤大廈隔離見到呢間主打西餐ge魔膳廚房,樓梯上一層就到,一於入去試試。時間尚早,入到去只有幾桌人,但八點幾時已有八成滿。我地點左個二人餐。任食沙津bar (+$18),除咗生菜同水果沙津,仲有螺肉同帶子裙邊蜆肉忌廉湯,蜆肉份量好多,蜆肉味去哂個湯到。羅宋湯,典型紅湯味道,我最喜歡。餐包上枱時熱辣辣,搽牛油好好食。法式焗釀田螺,小心超熱!田螺配上薯蓉非常美味。扒大虎蝦配龍蝦汁扁意粉,兩大隻虎蝦已經開邊煎香了,意粉沾滿蝦味。和牛漢堡配薯角,個薯角炸得香脆,個和牛扒超厚,如果半生一點會更好,配上蕃茄生菜感覺不會太油膩。薯角同漢堡同過蜜糖芥茉醬好夾。食完主菜就去甜品櫃揀甜品。藍莓芝士蛋糕咖啡慕絲蛋糕(+$18),呢款雖然要加錢,但賣相超靚,有好濃郁嘅咖啡味,要留意啲乾花係唔食得。藍柑檸檬梳打(+$5),不會太甜,好解渴。熱玫瑰蜜花茶(+$3),好香玫瑰花香味。餐廳地方大,坐得好舒服,同一班朋友嚟食飯傾計最岩。

時間尚早,入到去只有幾桌人,但八點幾時已有八成滿。

我地點左個二人餐。

蜆肉忌廉湯,蜆肉份量好多,蜆肉味去哂個湯到。
羅宋湯,典型紅湯味道,我最喜歡。
餐包上枱時熱辣辣,搽牛油好好食

法式焗釀田螺,小心超熱!田螺配上薯蓉非常美味

食完主菜就去甜品櫃揀甜品

藍莓芝士蛋糕

藍柑檸檬梳打(+$5),不會太甜,好解渴。

熱玫瑰蜜花茶(+$3),好香玫瑰花香味

餐廳地方大,坐得好舒服,同一班朋友嚟食飯傾計最岩。