- 為左捉緊堂食既尾巴,今次就同屋企人去左將軍澳新開既馬祖放題火鍋🍲。- 要滿足大胃王既慾望,簡餐廳真係唔容易,難得有新開既台灣放題火鍋店,緊係唔可以放過啦😝!- 我地簡左個Prime Grade牛肩胛肉放題套餐,岩哂 #食肉獸 !- 今次湯底我地簡左藥膳蟲草花桃膠雞湯同藥膳台灣麻辣鴨血凍豆腐湯。湯底好快就到,所以我地都拿拿聲出去自助飲品區同埋調味料區拎野。飲品種類有好多,足足兩個大雪櫃!連熱飲櫃都準備好,冬天有得暖笠笠實在太好啦🤣!- 湯底好快就上左,而肉類第一轉都會主動送上,牛肉豬肉質素非常好,又薄又靚。麻辣鴨血東豆腐湯夠晒麻辣,好有台灣味,超好食!而蟲草花桃膠雞湯就好足料,有滿滿藥材,但好易入口。- 肥牛用左牛肩胛肉,超好味,好重牛肉味。而西班牙煲激素豬肉片都非常薄身,無激素健康得黎又唔肥,食多啲都唔怕!值得一讚係,每次叫肉類質素都好均等,唔會得第一轉係靚肉!- 其他材料都有好多種類選擇,連丸類都非常高質,種類包羅萬有!我覺得非常特別既有墨汁腸、芥末魚丸、台中福茂貢丸、甜不辣、芋泥貢丸、芝士小籠包、米血糕、金沙魚蛋、冬陰功蝦丸同芫荽燒賣。- 最後,我地雖然飽到郁唔到,但埋單都去簡

- 最後,我地雖然飽到郁唔到,但埋單都去簡雪糕,都係好多款式,貴價既Movenpick同Dreyer都有。

2022-02-09 74 瀏覽
將軍澳廣場開左間新既邊勞放題同一般放題一樣,有唔同價錢放題選擇主要係肉既種類或者牛既等級今次試佢$223prime grade牛肩胛肉放題餐除左牛肩肉,有豬肉片其他沙茶牛肉,雞同魚柳可以到自取吧取自取吧選擇都算多,而且環境清潔地下好乾淨,完全冇痴立立淨係飲品都三大個雪櫃值得一睇好窩心,飲品竟然有暖櫃岩哂我呢班女人而且飲品不停refill食物自取櫃食物多達30幾款選擇而且不乏台灣既食物好似台中福茂貢丸,米血糕等等蔬菜都多款,又refill快雪糕當然都係好多款揀有movenpick,又有mega,仲有微熱山丘既土鳳梨雪糕值得一試湯底有好多款揀黎到馬祖,當然要叫返個藥膳湯一個藥膳花雕清雞湯一個藥膳椰子清雞湯鐘意佢哋湯底偏甜,易入口黎到主角牛胛肉,淨係睇顏色都知好食絕對唔係雪到硬晒舦無味牛肥瘦剛剛好豬肉片都相當唔錯欣賞呢度食物質素好環境乾淨最緊要所有食物都好快refill包括牛胛肉同豬肉片
將軍澳廣場開左間新既邊勞放題

同一般放題一樣,有唔同價錢放題選擇

主要係肉既種類或者牛既等級

今次試佢$223prime grade牛肩胛肉放題

除左牛肩肉,有豬肉片

其他沙茶牛肉,雞同魚柳可以到自取吧取

自取吧選擇都算多,而且環境清潔

地下好乾淨,完全冇痴立立

淨係飲品都三大個雪櫃

值得一睇好窩心,飲品竟然有暖櫃

岩哂我呢班女人

而且飲品不停refill

食物自取櫃食物多達30幾款選擇

而且不乏台灣既食物

好似台中福茂貢丸,米血糕等等

蔬菜都多款,又refill快

雪糕當然都係好多款揀

有movenpick,又有mega,

仲有微熱山丘既土鳳梨雪糕

值得一試

湯底有好多款揀

黎到馬祖,當然要叫返個藥膳湯

一個藥膳花雕清雞湯

一個藥膳椰子清雞湯

鐘意佢哋湯底偏甜,易入口

黎到主角牛胛肉,淨係睇顏色都知好食

絕對唔係雪到硬晒舦無味牛

肥瘦剛剛好

豬肉片都相當唔錯

欣賞呢度食物質素好

環境乾淨

最緊要所有食物都好快refill

包括牛胛肉同豬肉片

2022-02-09 61 瀏覽
馬祖喺聽講就嚟要全日禁堂食嘅時候當然就係要早啲享受下啦到今日係放假嘅最後一日,當然係要食餐好嘅,行開屋企附近嘅屋苑見到佢哋有間新開嘅台式火鍋,之前都食過佢哋嘅分店絕對覺得係有信心嘅保證到新店開張絕對要幫襯藥膳蟲草花桃膠雞湯今次就叫咗個比較健康養身嘅桃膠雞湯,佢哋嘅桃膠都幾多度成個湯底都有藥膳味羽衣甘藍估唔到呢度都可以食到我最鍾意食嘅羽衣甘藍,佢哋嘅口感絕對係好食同冰菜一樣正芫荽燒賣另外在喜出望外嘅就係芫荽燒賣,口感與別不同好好味佢哋嘅配料都幾多,另外我叫咗個$228嘅聲佢哋嘅牛肉同埋豬肉都比較優質,食落口唔會有老嘅感覺食完火鍋當然就係要叫甜品啦,佢哋嘅雪糕都係任食嘅,而且質量方面都有保證,佢哋除咗有出名嘅牌子之外都仲有一啲特別嘅口味,今次食咗個土鳳梨口味,相信喺出邊絕對食唔到嘅,佢哋嘅口感同着緊絕對係有得比🤭估唔到都可以食到肚風味雪糕絕對係滿足左我假期最後一日嘅心願,10分開心
馬祖

藥膳蟲草花桃膠雞湯

羽衣甘藍

芫荽燒賣
另外在喜出望外嘅就係芫荽燒賣,口感與別不同好好味

2022-02-07 69 瀏覽
✨見到有新開舖頭價錢又好貼地梗係入去試下啦😉店舖內裝修光猛開揚多數是卡座位,舒適寬敞🔆全日套餐 $56-72附送熱飲或補差額可享用凍飲✴️套餐選擇款式超多可選配白飯/米線/手工麵🌟主打台式藥膳湯底麻辣湯底還有三款🌶️味的選擇還可以追加多款小食😋 $25-32🍅🐔香辣蕃茄湯農場雞米線 $61揀咗中辣嘅蕃茄湯好惹味🌶️🍗鮮雞腿肉非常嫩滑米線軟硬度適中, 入口順滑👍🐂香辣藥膳牛肉湯手工拉麵 $72🌶️小小辣嘅藥膳湯底好有濃湯味道兩嚿大蘿蔔牛肉煮得軟淋淋,咬落冇黐牙感覺👍手工麵條煙韌度適中有嚼感😋追加小食:麻辣鴨血 $25鴨血口感軟滑麻辣調味剛剛好,唔會太辣跟餐飲品🍵🍹🥤(熱)愛文芒果茉莉花茶(凍)蜂蜜茉莉花茶+$2飲品唔算太甜整體都好有花茶味道😍
✨見到有新開舖頭
價錢又好貼地
梗係入去試下啦😉

店舖內裝修光猛開揚
多數是卡座位,舒適寬敞

🔆全日套餐 $56-72
還可以追加多款小食😋 $25-32

🍅🐔香辣蕃茄湯農場雞米線 $61
揀咗中辣嘅蕃茄湯好惹味🌶️
🍗鮮雞腿肉非常嫩滑
米線軟硬度適中, 入口順滑👍

🐂香辣藥膳牛肉湯手工拉麵 $72
🌶️小小辣嘅藥膳湯底好有濃湯味道
兩嚿大蘿蔔
牛肉煮得軟淋淋,咬落冇黐牙感覺👍
手工麵條煙韌度適中有嚼感😋

追加小食:麻辣鴨血 $25
鴨血口感軟滑
麻辣調味剛剛好,唔會太辣

跟餐飲品🍵🍹🥤
(熱)愛文芒果茉莉花茶
(凍)蜂蜜茉莉花茶+$2
飲品唔算太甜
整體都好有花茶味道😍

2022-02-07
下午茶
2022-02-07 55 瀏覽
👫之前喺旺角食過馬祖覺得唔錯,今次試埋將軍澳店。今次食嘅係Prime Grade牛肩胛肉放題套餐($223)。旺角店除咗飲品外全部都係用QR code落單。將軍澳店牛肩胛同豬肉片要向staff落單,其他都係自助corner拎。最正係將軍澳店雪糕任食🍦,仲要有杯裝Movenpick。牛肩胛肉同西班牙豬肉片質素都好高,豬肉片肉質細嫩,值得encore。自助corner以蔬菜、丸類為主,亦有米血糕、台式香腸。芫茜燒賣茜味唔算重,不過過口癮都唔錯。芋泥貢丸內餡口感綿密,值得一試。💁🏻‍♀️俾天竺鼠車車吸引到拎咗杯Kojiyama雪糕(其實係Cocoberry出品),出奇地難食🥲。建議留quota食Movenpick/Dreyers。

將軍澳呢間馬袓見佢裝修左好耐,過年後終於開業,見到時下火鍋店經營模式,都有套餐/放題任君選擇,⌚下午茶時間,試左套餐先,遲啲有晚市堂食先再食放題,門口都好多人等後,取票後等了約20分鐘⌚,下次可以手機先取票📱,慳返啲等後時間套餐都好多選擇,睇左都幾耐🧐最後決定香辣養生湯墨魚春捲配白菜豬肉餃米線🍜(小辣)$57+凍愛文芒茉莉花茶加$2🥤(米線可免費轉台灣新竹米粉,轉台灣手工拉麵加$10)可惜當日拉麵賣晒,上餐快,米線分量都幾多,湯底有藥膳味道,墨魚🦑春卷墨魚QQ彈,有咬口,米線幾爽口,如果鍾意食林啲既朋友仔記得叫佢淥淋啲! 整體唔錯藥膳養生湯墨魚春捲配白菜豬肉餃米線$56+跟餐飲熱愛文芒茉莉花茶🍵兩款米線嘅分別就只有辣同唔辣,藥膳都係配唔辣好啲,飲品都幾大杯!小食追加鹵水雞翼3隻$24味道中規中矩,雞翼鹵到好冧,都唔差一人一煱,下次試放題⭐⭐溫馨提示: 套餐沒有加一服務費,不過要過$300先可簽卡,八達通沒有最低消費⭐⭐

套餐都好多選擇,睇左都幾耐🧐

最後決定

小食追加鹵水雞翼3隻$24
味道中規中矩,雞翼鹵到好冧,都唔差

一人一煱,下次試放題

2022-02-06
2022-02-06 40 瀏覽
趁住夜晚拜年之前,晏晝兩個人去左馬祖打個邊爐!一人一個小鍋,所以我地揀左兩個唔同既湯底:一個係日本Sukiyaki壽喜燒底,另一個就係藥膳底。Sukiyaki既湯底好甜,都幾開胃。而藥膳湯底就十分重味,配料都可以一齊食,好似紅棗咁,夠哂養生!至於自助既食材,選擇都好充足,丸類都有七至八款。仲有少量肉類可以攞,好似雞髀肉同埋蟹柳。兩樣食材食落去都唔會有冰鮮味,而且口感都好爽口彈牙。最記得係個芋頭丸,咬落去中間會有芋頭粒,芋頭既味道同肉丸好夾。我地好中意食菜,好彩呢度都有好幾款菜比我地揀:娃娃菜,羽衣甘藍,菜心同埋唐生菜望落去都好新鮮,唔會有啲爛左既菜。打邊爐既話,呢幾種蔬菜已經夠哂!因為仲有金菇同埋粟米可以揀,唔驚無菜食!飲品方面好齊全!汽水同埋有氣甜飲品全部都擺滿左兩個雪櫃。仲有紙包野飲等等。如果覺得打邊爐太熱氣,可以揀啲健康清熱既樽裝飲品,好似馬蹄竹蓆同埋蜂蜜雪梨咁。我地揀左兩款肉,就係 Prime Grade 肩胛肉眼同埋西班牙無激素豬肉片。肉片切得好薄,咁樣食落去就唔會好韌。至於味道方面,肉味係水平中,唔算特別出味,不過整體黎講都唔會好差。最後,一定要食返個雪糕先走!甜品既選擇一

最後,一定要食返個雪糕先走!甜品既選擇一應俱全,差唔多有十樣唔同既雪糕同埋雪條,一定唔驚食唔到中意既甜品
開年飯除左煎糕同盆菜,點少得打邊爐🥢就約朋友去食新開台式火鍋放題。位於將軍澳廣場,可以一人一個鍋,按每人口味有12款湯底任選,不用跟人分享,引可以更衞生方便。湯底主打不同養生和藥膳口味,食完唔怕熱氣。 入座後,有120分鐘任飲任食,食物種類多,超過30款,特別是牛肉和豬肉的肉質不錯,性價比高!店舖環境整潔光亮,分為兩個區,食養生湯麵或火鍋放題,除了火鍋配料,仲有好多飲品和雪糕自取。 餐牌有6個價錢放題選擇,由$198到$513都有,最高級有和牛質素選擇。今次趁下午去食,選了平價$223都食得豐富,而且5點前離座減20蚊,真抵食! 湯底方面,最後選了台式麻辣鍋和壽喜燒鍋。兩個湯底味道濃郁,配料夠多,除了花椒八角辣椒香蔥等,還有養生的紅棗桂圓。麻辣鍋叫了小辣,麻香唔會鹹;壽喜燒鍋清甜滋味。 食物方面,prime grade的牛肉片嫩口,肉味重,肥瘦均衡,唔會鞋而且份量多,比其他放題店的每碟份量要多。豬肉片來自西班牙無激素的豬,經過薄切,食落同樣肉質嫩,平時很少火鍋食豬都覺得想一食再食。其他火鍋配料選擇多,比較推介牛丸和芝心丸,應該店舖獨家,比平時的凍肉店好食百倍,牛丸爽口牛味重,芝心丸的芝

食物方面,prime grade的牛肉片嫩口,肉味重,肥瘦均衡,唔會鞋而且份量多,比其他放題店的每碟份量要多。豬肉片來自西班牙無激素的豬,經過薄切,食落同樣肉質嫩,平時很少火鍋食豬都覺得想一食再食。其他火鍋配料選擇多,比較推介牛丸和芝心丸,應該店舖獨家,比平時的凍肉店好食百倍,牛丸爽口牛味重,芝心丸的芝士濃郁!另外響鈴香脆,整體配料質素不錯。

=Prime Grade 牛肩胛肉放題套餐 $223/人=
包括:
- Prime Grade 牛肩胛肉
- 西班牙無激素豬肉片
- 台灣沙茶牛肉 (自取)
- 精選雞腿肉(自取)
- 深海魚柳 (自取)
- 超過30款火鍋配料 (自取)
- 超過15款飲品 (自取)
- movenpick雪糕 (自取)
2022-02-03 81 瀏覽
叫左個每人$223 PrimeGrade牛肩胛肉2個鐘任飲任食放題套餐呢個set 可以任叫肩胛肉眼同埋西班牙無激泰豬肉片揀左2個鍋,一個藥膳番茄麻辣湯底(小辣)同埋日本壽喜燒Sukiyaki湯底 ➡️麻辣番茄湯好惹味好有驚喜➡️sukiyaki就清甜啲,淥菜食一流牛同豬都好食,都幾厚身,放題黎講都真係唔錯,雖然有漏單情況。配料大約有30款,特別啲嘅有蟲草花,台灣腸,仲有最愛嘅蟹棒。飲品雪糕任飲任食,有海鹽雪糕同埋movenpick,最吸引我竟然係脆皮雪條,因為好少任食有脆皮雪條🤣🤣飲品仲有熱飲,勁吸引,超級窩心。總括嚟講可以再黎😍😍😍😍

叫左個每人$223 PrimeGrade牛肩胛肉
2個鐘任飲任食放題套餐
呢個set 可以任叫肩胛肉眼
同埋西班牙無激泰豬肉片

➡️麻辣番茄湯好惹味好有驚喜
➡️sukiyaki就清甜啲,淥菜食一流

因為好少任食有脆皮雪條🤣🤣

飲品仲有熱飲,勁吸引,超級窩心。
總括嚟講可以再黎😍😍😍😍
2022-01-31 98 瀏覽
年三十晚的中午, 原本想吃的店沒堂食. 去了新開的馬祖. 台式藥膳湯底選擇很多, 而且是我杯茶. 每人一鍋夠方便衛生. 我們選了$298/120分鐘, 極上牛頸脊+伊比利亞豬. 兩者都好滑, 多吃也不膩. 另外在出面自取的魚和雞都好味. 比較特別的有羽衣甘藍, 非常新鮮. 包心丸有冬蔭公和咸蛋王, 米血糕, 台腸等都有驚喜. 美中不足是職員多次拿錯次等肉來, 後來都有換返啱, 不知是試業出錯還是..., 總之自己要看清楚. 這兒還有全日餐,$50零蚊好大碗, 仲包飲品, 都好多人叫. 有機會再去試.