2022-02-05
開年飯除左煎糕同盆菜,點少得打邊爐🥢就約朋友去食新開台式火鍋放題。位於將軍澳廣場,可以一人一個鍋,按每人口味有12款湯底任選,不用跟人分享,引可以更衞生方便。湯底主打不同養生和藥膳口味,食完唔怕熱氣。 入座後,有120分鐘任飲任食,食物種類多,超過30款,特別是牛肉和豬肉的肉質不錯,性價比高!店舖環境整潔光亮,分為兩個區,食養生湯麵或火鍋放題,除了火鍋配料,仲有好多飲品和雪糕自取。 餐牌有6個價錢放題選擇,由$198到$513都有,最高級有和牛質素選擇。今次趁下午去食,選了平價$223都食得豐富,而且5點前離座減20蚊,真抵食! 湯底方面,最後選了台式麻辣鍋和壽喜燒鍋。兩個湯底味道濃郁,配料夠多,除了花椒八角辣椒香蔥等,還有養生的紅棗桂圓。麻辣鍋叫了小辣,麻香唔會鹹;壽喜燒鍋清甜滋味。 食物方面,prime grade的牛肉片嫩口,肉味重,肥瘦均衡,唔會鞋而且份量多,比其他放題店的每碟份量要多。豬肉片來自西班牙無激素的豬,經過薄切,食落同樣肉質嫩,平時很少火鍋食豬都覺得想一食再食。其他火鍋配料選擇多,比較推介牛丸和芝心丸,應該店舖獨家,比平時的凍肉店好食百倍,牛丸爽口牛味重,芝心丸的芝
食物方面,prime grade的牛肉片嫩口,肉味重,肥瘦均衡,唔會鞋而且份量多,比其他放題店的每碟份量要多。豬肉片來自西班牙無激素的豬,經過薄切,食落同樣肉質嫩,平時很少火鍋食豬都覺得想一食再食。其他火鍋配料選擇多,比較推介牛丸和芝心丸,應該店舖獨家,比平時的凍肉店好食百倍,牛丸爽口牛味重,芝心丸的芝士濃郁!另外響鈴香脆,整體配料質素不錯。
=Prime Grade 牛肩胛肉放題套餐 $223/人=
包括:
- Prime Grade 牛肩胛肉
- 西班牙無激素豬肉片
- 台灣沙茶牛肉 (自取)
- 精選雞腿肉(自取)
- 深海魚柳 (自取)
- 超過30款火鍋配料 (自取)
- 超過15款飲品 (自取)
- movenpick雪糕 (自取)