2022-04-20 37 瀏覽
新裝修🤩環境非常乾淨打邊爐$298自助火鍋放題好抵食西班牙黑毛豬極上牛頸脊🤩🤩 最啱我食肉獸,仲有自助雞肉牛肉魚柳仲有非常多種類嘅配菜蔬菜肉丸,肉丸都有大概十幾款,多選擇之餘仲要好食,特別要介紹一下有款牛肉丸入面有芋蓉粒味道幾配答😀 嘢飲方面都有十幾款我就揀咗鳳梨烏龍茶👍👍平時街買比較少見平時去旅行都專程要買台灣腸,除咗蒸,打邊爐一流比較特別嘅仲有米血糕,煙煙靭除咗雪糕仲有雪條,放題來說🤩🤩真係多款多種類🤤🤤好想食多幾種甜品,但係我實在太飽了😆😆
新裝修🤩環境非常乾淨
打邊爐$298自助火鍋放題
好抵食
西班牙黑毛豬
極上牛頸脊🤩🤩 最啱我食肉獸,仲有自助雞肉牛肉魚柳

嘢飲方面都有十幾款我就揀咗鳳梨烏龍茶👍👍平時街買比較少見

平時去旅行都專程要買台灣腸,除咗蒸,打邊爐一流

比較特別嘅仲有米血糕,煙煙靭

2022-04-20 20 瀏覽
藥膳桃膠農場雞$58藥膳湯底好正 好濃又香甜!雞肉都好嫩滑,新竹米粉好爽口,吸晒湯底好正😍超足料 勁多桃膠同紅棗 夠晒補身!藥膳養生湯手作牛丸拼白菜豬肉餃 轉番茄湯$60都想試吓蕃茄湯底~蕃茄湯味好濃 而且食到有一粒粒蕃茄碎😋白菜豬肉餃仲幾足料!超飽鹵水雞翼(5隻)$32鹵水味幾出 仲食到有少少辣 好入味!飲品可以選擇特飲😍 柑桔檸檬特飲偏酸 但消暑一流!台灣黑糖冬瓜茶呢個好飲 甜度剛好😋目測都幾多人食任食邊爐 下次可以一試!
藥膳桃膠農場雞$58

藥膳養生湯手作牛丸拼白菜豬肉餃 轉番茄湯$60

鹵水雞翼(5隻)$32
鹵水味幾出 仲食到有少少辣 好入味!

飲品可以選擇特飲😍
柑桔檸檬特飲
偏酸 但消暑一流!

台灣黑糖冬瓜茶
呢個好飲 甜度剛好😋

目測都幾多人食任食邊爐 下次可以一試!

2022-04-20 25 瀏覽
今日放假行將軍澳廣場,見到有間新開既台式餐廳叫馬祖。見到唔係好多人,我地就入左去食下午茶試下,分別叫左藥膳雞新竹米粉,麻辣鴨血拼豆腐,同埋麻辣牛丸拼水餃米線。藥膳湯味道唔錯,藥材味都幾足,雞肉唔老,新竹米粉份量都好夠。男仔食都飽,而另一個麻辣湯唔算好辣,味道都幾好,牛丸夠彈牙牛味都唔錯,水餃就普通啲,唔算好特色。麻辣鴨血好入味,而且夠哂滑,個麻辣汁整得幾好。反且豆腐就普普通通。唔算特別。小食既份量係偏細的,每款只有3件,但價錢可以接受😌
餐廳:馬祖 (將軍澳)地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖馬祖喺香港愈開愈多分店,由台灣養生湯麵開到依家做埋藥膳養生火鍋放題,經過真喺要一試😎,行開將軍澳又好一段時間無食火鍋放題,就去咗將軍澳廣場呢間開咗兩個月左右嘅分店食lunch放題😍佢哋嘅全日120分鐘台式火鍋放題有6個套餐,由最平嘅$193去到最貴嘅$513,我今次就揀咗$223嘅Prime Grade牛肩胛肉放題套餐,下晝5點前離座仲按人頭減$20,變相即喺唔洗加一👍我呢個套餐除咗可以任食美國Prime Grade牛肩胛肉🇺🇸同西班牙無激素豬肉片之外🇪🇸 ,仲有超過30款嘅火鍋配料🍡、15款飲品🧃同10款雪糕雪條🍨,當中緊喺唔可以錯過Mövenpick雪糕啦🤤 湯底喺一人一鍋🍲,可以喺12款大部分都好養生同藥膳嘅湯底入面揀一個,今次就同朋友揀咗藥膳田園番茄濃湯同藥膳養生清雞湯,想講個番茄湯底真喺好濃郁🍅,裡面仲有粒粒番茄碎喺到!酸甜適中非常開胃😋佢哋嘅Prime Grade牛肩胛肉堅喺好有牛肉香,一啲都唔嚡唔韌🐮!薄切入口即溶嘅口感先最正😋;無激素豬肉片健康得嚟脂肪比例唔多,雖然味道唔太出但肉質好鮮嫩;另
餐廳:馬祖 (將軍澳)
地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖

當中緊喺唔可以錯過Mövenpick雪糕啦🤤

另外仲有台灣沙茶牛肉、雞腿肉、深海魚柳,同埋特色台灣配料,例如甜不辣、米血糕、台中福茂貢丸等,
啲丸類都幾出色值得你逐一去試👏

最後食埋各式各樣嘅雪條同Mövenpick雪糕,呢餐都算回到本喇😜
2022-04-19
2022-04-19 48 瀏覽
下晝去咗食馬祖既Prime Grade小鍋邊爐,兩個人去食梗係叫兩個唔同既湯底,分別係藥膳田園蕃茄湯同埋爆漿熔岩芫茜湯。第一個湯有好濃厚既蕃茄味,酸甜度啱啱好,感覺上食落去好開胃,搭配到唔同既食物。而且佢仲有啲藥膳既材料係入面,夠晒養生。第二個湯就啱晒我地呢啲芫茜愛好者,湯底一黎到既時候,佢唔同一般既湯底,浮面嘅真係好似有熔岩既泡泡,夠晒濃味!我地叫咗幾碟Prime Grade肩胛肉眼同埋西班牙無激素豬肉片。驟眼睇落好薄身,所以食既時候質地都唔會太堅韌,亦都好快就熟。除咗肉質柔嫩之外,味道亦唔錯,唔會比湯底覆蓋鮮肉味。除咗餐牌上可以order既肉類之外,自助式既配菜亦有好多選擇。蔬菜睇落都好新鮮,亦有唔同嘅蔬菜比客人選擇例如娃娃菜、羽衣甘藍同埋菜心,攞多啲菜就唔驚淨係食肉咁肥膩。係第二邊自助櫃到,亦有打邊爐好常食既丸類,貢丸、牛肉丸同埋腸仔呢啲常見配料都應有盡有。隔離仲有少量既雞肉,差就可以係肉類之中多一個選擇。飲品方面都好齊全,各類汽水就係蔬菜自助櫃隔離,再隔離就係其他種類既飲品例如清熱解毒既健康飲品,同埋各類罐裝及紙包飲品。係另一邊束既醬料櫃旁邊,亦有暖既維他奶等飲品,啱晒唔鍾意飲

飲品方面都好齊全,各類汽水就係蔬菜自助櫃隔離,再隔離就係其他種類既飲品例如清熱解毒既健康飲品,同埋各類罐裝及紙包飲品。係另一邊束既醬料櫃旁邊,亦有暖既維他奶等飲品,啱晒唔鍾意飲凍野既朋友。
除此之外,係醬料既自助櫃,我仲見到兩個好少見既醬汁,就係日本酸汁同埋燒肉汁,如果覺得火鍋豉油太鹹既話,可以試吓呢兩種醬汁,酸味同埋甜味加埋又係另一種滋味。
最後唔少得甜品,有差唔多十款既雪糕同埋雪條,質素都唔差,打完個邊爐之後可以係度揀返款做甜品
2022-04-15 59 瀏覽
好耐冇出街打邊爐,真係心癢癢。決定搵間火鍋店食番餐。呢間有十幾種火鍋湯底比你揀,然後自助區都有豐富食物選擇,再望飲品櫃,估唔到熱飲都照顧到。一樣有不同任食套餐,食好少少可以揀美國Prime Grade極上牛頸脊及西班牙伊比利牙黑毛豬放題套餐 $298藥膳椰子清雞湯椰子味非常突出,如果你喜歡椰子味一定不能錯過,而且溫和滋潤,食完都唔覺得熱氣 / 肥膩。藥膳台灣麻辣湯望住個湯已經會令你吞口水,但又唔會辣到食唔到,火鍋喺要刺激吓先好食。美國Prime Grade極上牛頸脊一般任食火鍋都冇諗過會食到,一睇就知靚野,香嫩口感會令你不停添加。西班牙伊比利牙黑毛豬黑毛豬不比牛頸脊遜色,口感彈牙,肉味濃。當然仲有其他好野(Prime Grade牛肩胛肉,西班牙無激素豬肉片,台灣沙茶牛肉,精選雞腿肉,深海魚柳)。最後甜品我眼中就只有 Movenpick。全日120分鐘放題,食到你捧住個肚走。
好耐冇出街打邊爐,真係心癢癢。

決定搵間火鍋店食番餐。

藥膳椰子清雞湯

藥膳台灣麻辣湯

美國Prime Grade極上牛頸脊

西班牙伊比利牙黑毛豬
黑毛豬不比牛頸脊遜色,口感彈牙,肉味濃。

最後甜品我眼中就只有 Movenpick。

全日120分鐘放題,食到你捧住個肚走。
2022-04-14
午餐
2022-04-14 41 瀏覽
台式湯麵馬祖 (將軍澳)今日去咗試藥膳湯底米線,超抵食大大碗有好濃香嘅藥膳味,推介呢個藥膳蕃茄湯底,好濃郁蕃茄味!必食推介係佢啲小食,鴨血好好味😋辣辣地又Juicy 😍😍一定要食,另外仲有個麻辣凍豆腐都好唔錯!原來平時仲有任食台式火鍋下次要試吓嗰啲火鍋!價錢:$60-80味道:7/10地址:馬祖 (將軍澳)將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖
台式湯麵
馬祖 (將軍澳)

原來平時仲有任食台式火鍋下次要試吓嗰啲火鍋

價錢:$60-80
味道:7/10

地址:
馬祖 (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖

• 鴨血
2022-04-12 45 瀏覽
呢排好想食藥膳湯類嘅食物,咁啱我知呢頭有,下午仲有lunch set 之外仲唔收加一,就硬係不能錯過喇。藥膳養生湯墨魚春卷拼白菜豬肉餃米線($56)- 個墨魚春卷原來好高質,彈牙得嚟仲食粒粒墨魚,份量仲好多添。而個餃子都幾大隻,餡料豐富。主角當然喺個藥膳湯底,藥膳味濃郁,不經不覺飲晒成碗。跟餐包嘢飲,所以叫咗台灣黑糖冬瓜茶。已經叫咗小甜,但都喺好甜,下次會叫超微甜🤣鹵水雞翼($24)- 小食追加有三隻雞翼都算掋食。嗰雞翼醃得好入味,而啲雞肉都好嫩滑。原來仲有打邊爐,下次過嚟試下先~

原來仲有打邊爐,下次過嚟試下先~
2022-04-11 60 瀏覽
好久沒吃放題了!在疫情回落的中午,我又到訪了這家一人一鍋店,喜愛牛肉放題的我跟不吃牛的朋友終於可以大快朵頤!湯底:藥膳湯底無論是麻辣番茄🍅還是椰子雞湯都那麼吸引!裡面的棗類跟中藥🌿帶出的澀香層次感強,味道出色$298 套餐有美國prime grade牛頸脊!油花分佈平均,帶點肉香超好吃😋西班牙伊比利亞黑毛豬美得像牛肉一樣的鮮紅,油花漂亮,口感爽脆像牛,非常吸引 可媲美牛肉的頂級豬肉Prime grade牛肩胛肉油花比較少,但肉味比較香濃的人也是我喜愛的選擇另外他們超新鮮水嫩的蔬菜也是我喜歡的,生菜,菜心(罕見!),羽衣甘藍(矜貴),粟米,蕃茄,跟濃味的藥膳湯底也很配醬料方面,有麻醬已經贏得了我的歡心,加上自家製手工辣醬,跟台式沙茶醬,已經夠我吃完成個套餐了!甜品櫃全部都是雪糕!Movenpick(吃了很多士多啤梨味)沖繩海鹽(甜中帶鹹的雪糕非常特別)朱古力脆皮,微熱山丘鳳梨蘇(竟然有一疏疏的鳳梨🍍絲!),真是要留到吃完它們!

湯底:

西班牙伊比利亞黑毛豬

Prime grade牛肩胛肉
油花比較少,但肉味比較香濃的人也是我喜愛的選擇

甜品
午餐
2022-04-08 56 瀏覽
好耐冇去將軍澳行街,行到攰攰地!見到呢間*馬祖*個名幾特別,於是行去睇下係食d咩。見佢d野食好多都話養生,已經即刻吸引我地入去!我地叫左2個米線加1款小食,估唔到佢d米線超大碗,我哋食唔曬🥲如果2個人食,1碗米線,再叫1-2個小食就夠😋佢哋仲有任食火鍋可以揀,鍾意任食嘅朋友都可以去試吓🥰*藥膳桃膠農場雞米線*🍜佢哋d雞,肉質好嫩滑,好好食。相比出面既藥膳,佢地既湯底藥材味冇咁重,對於一啲唔鍾意食藥材既人都好適合,推介👍*藥膳養生湯白菜豬肉餃米線*🍜餃子咬落好鮮味,養生湯底亦都好清甜!我飲左好多湯都唔會有頸渴既感覺!*鹵水雞翼*肉質好鮮嫩,味道好香,佢哋仲有好多其他小食*台灣黑糖冬瓜茶**荔枝烏龍*跟餐附送,抵👍

*藥膳桃膠農場雞米線*🍜

*藥膳養生湯白菜豬肉餃米線*🍜

*鹵水雞翼*
肉質好鮮嫩,味道好香,佢哋仲有好多其他小食

*台灣黑糖冬瓜茶*
*荔枝烏龍*
跟餐附送,抵👍
2022-04-04 64 瀏覽
朝早黎左將軍澳行街,午餐想食埋就見到新開嘅馬祖之前係旺角食過無限時版本,呢到就120分鐘不過平D就即興同朋友食~全部都係藥膳湯底店員話最受歡迎係椰子清雞湯、辣嘅話就係蕃茄麻辣湯~我食嘅係$298 plan,即係可以任食極上牛頸脊、伊比利亞黑毛豬、Prime Grade肩胛肉眼不過到最後最好食都係極上牛,融合埋椰子雞湯嘅清甜,唔洗點醬都好好味😋所以其他戈d唔encore了出面都有自助區但我覺得唔好曬胃位,牛就只食極上就好夠了🥰青菜都有9款,羽衣甘藍都推介任食Movenpick 已經好容易回本啦😋仲有暖嘢飲,真係好貼心
朝早黎左將軍澳行街,午餐想食埋就見到新開嘅馬祖
之前係旺角食過無限時版本,呢到就120分鐘不過平D
就即興同朋友食~
全部都係藥膳湯底
店員話最受歡迎係椰子清雞湯、辣嘅話就係蕃茄麻辣湯~
所以其他戈d唔encore了
出面都有自助區但我覺得唔好曬胃位,牛就只食極上就好夠了🥰
青菜都有9款,羽衣甘藍都推介
任食
Movenpick 已經好容易回本啦😋
仲有暖嘢飲,真係好貼心

2022-03-29 127 瀏覽
見將軍澳廣場開左間新嘅米線🍜鋪,就同大大去試吓,我2點幾去到都座差唔多60%座位,都算犀利,入面間隔闊落,新開無耐所以非常乾淨,接待員同侍應個個都好有禮貌,呢到重有120分鐘放題主打一人一鍋,疫情之下好岩大家想打邊爐又想衛生嘅人來食座位與座位之間真係好闊落,座得舒服,唔會逼逼夾夾每個座位台上都有一個小邊爐鍋,預人客食邊爐放題全日套餐餐牌,價錢合理,同埋好多唔同款式選擇小食追加算好多款式黑糖冬瓜茶好飲甜度適中~重要大大柸麻辣台灣鴨血拼凍豆腐,小辣都幾辣麻辣辣得好滋味,如果鍾意食辣嘅朋友值得一試,鴨血厚度適中爽口,凍豆腐吸晒所有湯嘅精華,一咬落口每一啖都足滿麻辣香味,重大大碗香辣養生湯手作牛丸拼白菜豬肉餃~蟲草花藥膳農場雞超多蟲草花,有紅棗同杞子,湯底飲落有藥材味,超好飲~飲完個人覺得好滋補,食完成碗麵都唔會口乾,重有我至愛嘅芫荽藥膳上湯墨魚春卷,重墨魚味,唔會太粉~上湯白菜豬肉餃~滷水雞翼~
主打一人一鍋,疫情之下好岩大家想打邊爐又想衛生嘅人來食

座位與座位之間真係好闊落,座得舒服,唔會
逼逼夾夾

每個座位台上都有一個小邊爐鍋,預人客食邊爐放題

全日套餐餐牌,價錢合理,同埋好多唔同款式選擇

小食追加算好多款式

黑糖冬瓜茶好飲
甜度適中~重要大大柸
麻辣台灣鴨血拼凍豆腐,小辣都幾辣

香辣養生湯手作牛丸拼白菜豬肉餃~
蟲草花藥膳農場雞

藥膳上湯墨魚春卷,重墨魚味,唔會太粉~
上湯白菜豬肉餃~
滷水雞翼~

2022-03-29
2022-03-28 123 瀏覽
呢幾天氣濕漉漉又涼涼地去將軍澳諗住去個海濱吹吹海風點知又落起毛毛雨唯有開始搵野食🙈見到將軍澳廣場有馬祖之前食過佢哋啲米線中島好鍾意個湯底今次見到有邊爐湯底仲有我最鍾意嘅—————————————————————同侍應姐姐話食邊爐就會問埋你食咩plan同時揀埋湯底6個plan 12款湯底都幾多選擇好在佢係一人一鍋換言之可以有兩款湯底最後揀咗中間plan湯底就分別揀咗藥膳蟲草花桃膠雞湯藥膳台灣麻辣鴨血凍豆腐湯真係好鍾意個蟲草花桃膠雞湯清甜潤喉嚟到中島都飲左一半咁滯🙈至於小辣嘅麻辣鴨血湯底都好惹味好香椒麻味有的辣勁 鴨血都有4,5件強烈建議接近最尾先食啲鴨血索曬啲湯汁🤤而自助取餐處都幾乾淨會不時補新款式選擇都算多但丸類佔比較多數最特別莫過於有甜不辣同米血糕呢啲偏台式嘅小食👍🏻甜品有movenpick雪糕任食又有多款精選雪條好似Mega咁中島見到隔離枱喪食雪糕雪條目測最少食左2,3條雪條5,6杯雪糕😦總結係抵食嘅會有回頭機會👍🏻—————————————————————❍ 極上牛頸脊及伊比利亞黑毛豬 $298
呢幾天氣濕漉漉又涼涼地
2022-03-27
藥膳蟲草花桃膠雞湯
麻辣鴨血凍豆腐湯
2022-03-24 67 瀏覽
近排喺屋企太耐,難得出街食想食D特別D嘅野,落到去商場先發現原來又開咗好多新舖,經過見到呢間米線主打藥膳湯底,喺疫情之下食都應該係個唔錯嘅選擇!藥膳古早牛肉湯手工麵 ($70)牛肉條好腍而且湯底牛味都重,不過相對藥膳味就無乜,不過見到D料都依然好足,而且份量好夠藥膳農場醉雞新竹米粉 ($56)呢款藥膳味就好濃而且香甜,加埋醉雞D酒味好夾,而雞肉本身都好嫩,同埋新身米粉都好爽口,吸晒D湯底好正,絕對要試!

藥膳古早牛肉湯手工麵 ($70)

藥膳農場醉雞新竹米粉 ($56)
2022-03-20 77 瀏覽
正宗馬祖台式火鍋超中意台式火鍋,味道甜甜地食過都覺得藥膳味湯底好正!呢間任食火鍋放題係將軍澳新開,環境好新淨,食物新鮮又高質量!一人一鍋,湯底好多選擇,簡左藥膳清雞湯,味道略帶酒味,好滋潤養生。湯底睇得出熬左好耐,又入味,我地簡左$298套餐,有極上牛頸脊,又有黑毛豬任食☺️牛肉質數好正☺️黑毛豬都不錯。其他配菜出面自己自取,同樣好多選擇,有台灣腸,同鴨血米糕地道台灣野,又有沙茶牛肉同醉雞件,蔬菜都好多新鮮選擇。最驚喜雪糕櫃好多雪糕雪條選擇,好開心😃好滿足一餐,下次再嚟☺️
正宗馬祖台式火鍋
超中意台式火鍋,味道甜甜地食過都覺得藥膳味湯底好正!
最驚喜雪糕櫃好多雪糕雪條選擇,好開心😃
好滿足一餐,下次再嚟☺️